Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Punker
síntõl függ.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Ezen pl. hasonló helyzetben van.

Y

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

Annak ennyire hátul és magasan van a távcsöve?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Punker
sokat takar a manusz keze de szerintem az SG1-es lesz 33-as.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Ez "gyári" AK vagy moddolt? A csõvére célzok.
Elég érdekesen fogják a fegyvereket vállba. (Azaz inkább nemfogják.)
Én inkább a mellényt hiányolnám magamról a helyükben. Szvsz akin van, az is mak gpisztoly ellen jó...
De érdekesen hátul és magasan van annak a 33-asnak a távcsöve... Vagy ez lenne a normál helye?

Ahány ember, annyi puska 😛

Y

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

Scottt
Általam linkelt cikkben,is van 1 olyan kép ahol ilyen fegyver van a kezükben.Nagy mennyiséget foglaltak volna?😊

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

[NST]Cifu
A Brazilokról tudni kell, hogy úgy fegyverzik fel a rendõröket, ahogy tudják. Az MP.net-es hozzászólások szerint a rendõrök alaphangon reménytelenül alulfegyverezettek a bûnözõkkel szemben, ezért is kellett többször a hadsereget mozgósítani. A rendõrség "válasza" az volt, hogy gyakorlatilag a lefoglalt lõfegyvereket adták a rendõrök kezébe. Szerintem ebbõl származhatott a lenti képen szereplõ fegyver is. Meg ez is:

A Bren-re hasonlító géppuska a Madsen géppuska, ez egy 1902-ben debütált fegyver, a brazil rendõrség 7.62x51mm NATO kaliberre alakított változatokat használ...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Scottt
Elõször én is a BOPE-ra gondoltam,de nekem ez nem BOPE-s felvarrónak tûnik
Hát elég brutális mind két fél,az biztos.

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Punker
pontosan BOPE kép a favella háborúról, nem semmi ami ott megy.

Scottt
Oldalt is,gondolom felül valami távcsõ ami nem túl elõnyös CQB-re,oldalt pedig 1 Holosight ami már inkább használható.

Punker
ezt a képet minden fórumon megtalálják 😄

Dioráma téma aki annak nem sajnálja a jármüvet :9
Inkább BMD nek látszik a görgõk alapján
A lopakodó tankok mototrrészérõl nincs kép véletlenül?
hogy ott mit változtattak.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Ilyet se láttam még, oldalt van az optika a fegyón ? 😮

Y

Hypo
Erdekes, ha volt mar akkor elnezest:

Punker
ez a 2010-es:

Punker
hivatásos vagy szerzõdéses? milyen rendfokozat? itthon a netto 100 közeli érték az átlag (vagy még annyi se)

kicsit egzaktabban?😊
havi netto 200e? netto 400e?

Punker
keveset és nem eleget.

Mennyit keresnek a hivatásos katonák?
Mennyit keresnek misszióban pl. Afganisztán és mennyit békeidõben? (netto)

Molnibalage
Ekkora távolságon iszonyatos szóráskép van. Mi ellen vetnéd be? Ilyen mélységbe rikán lát pontosan a felderítés. Statikus célok ellen elvben lenne értelme, de gyakorlatban...? Több problémát is látok.

A másik a mérete. Ez hatalmas. Ennek minden problémájával.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ilyen jó paraméterekkel miért nem kellet senkinek ez a tüzérségi vagy harcászati nemirányitott rakéta ? Tudott-e annyit mint egy 9K52 Luna-M " Frog-7 " ? Indokolatlanul nagynak tartották a méretét , vagy drága volt ? Vagy nem volt szükség ezekre a harcászati paraméterekre mert nagyon sok pénzbe került volna egy ilyen " sorozatvetõ " ?
Molnibalage
Azért annyira nem szerencse, mert a szórásképen belül elsõre betalált. Nem igazán értem, hogy ez miért értékelhetetlen.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

OFF

"Én hallottam apámtól olyan esetet, hogy amikor egy egyébként kiváló képességû tiszt kollégája aknavetõ lövészeten a szabályos három helyett elsõre szétlõtte a célmáglyát értékelhetetlen eredményt kapott, ugyan is valamit elsõre eltalálni szerencse és nem bizonyított tudás (ez nem vonatkozik a rövid közvetett irányzású tûzre)."

A szabályzat ugyan nem írt ilyet, de szó szerint ez a bevett szokás. Ha a cél nem ment szét - és vagy jóindulatú volt az értékelõ, vagy csak tartani akarta az ütemtervet - akkor esetleg a lövõ kapott egy "Na vegyük úgy, hogy jobb 30, távolabb 200 és innen folytassuk..." közlést, bár legtöbb esetben egyszerûen kapott egy új célt.
A másik oldalról viszont a lövés a lövõt igazolta. Ha teljesen tököt számolt de a hibák kiegyenlítették egymást azt el kellett fogadni, ha annyi gránát csapódott ott és akkor amikor kellett azt nem kellett megmagyarázni, ha nem azt meg nem lehetett, legalábbis elvileg így ment. Gyakorlatilag ekkor is újralövettek és a második értékelést jól lerontották az elõzõ hülyeség miatt...

Bocs az OFF-ért.

ON

[NST]Cifu
Furcsa, hogy a Leopard 1 "lopakodón" a futógörgõket nem fedik el, ez már más, hasonló korszakbeli megoldásoknál is bevett dolog. A képet köszönöm, eddig ismeretlen volt mindkettõ számomra. 😊

Hilmes, Rolf: Kampfpanzer heute und morgen (2007)

A felsõ képen (272) 1986-os Leopard 1. "lopakodó változata". Hasonlít azért a lentebbi 2000 -es évi franciára. Errõl a németrõl a neten semmit sem találtam...

Az alsó (273. kép) a svéd CV90 / 120mm típus 98-ból. Jó módszer az IR csökkentésére a vízpermet (mint a gõzölõs vasaló). Mindig tiszta lesz a harckocsi. 😊
[NST]Cifu
A katonatörténetek blogban meséltek hasonlóakat a sorkatonai szolgálat alatti idõkbõl, illetve azt is, hogy ez az eljárás nyugaton is alkalmazva volt. Szóval annyira nem egyedülálló esettel állunk szemben...

Ha már harckocsikrol van szó ! Ez is az ujfajta harckocsizókiképzéshez modszereihez tartozik ? A magyar harckocsizokat is lassan ugy fogják képezni mint az ukránokat ?

http://extremevidazz.com/viewVideo.php?video_id=4334&title=Ukran-tank-hadgyakorlat&vpkey=e9dbacf4fa
[NST]Cifu
Amúgy visszatérve a 'lopakodó harckocsikhoz', ilyen téren a Kínaiak szépen lelépnek mindenkit, csak nézzétek meg ezt a képet, és egyet fogtok velem érteni... 😄

Molnibalage
Ej, csak rá ne HTK-zzák. 😊

[NST]Cifu
Ez meg az iraki felkelõk válasza rá:

Ulvar
Ez lenne a Mini Gun ellentettje? <#eplus2>

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

[NST]Cifu
Érdekes prototípus, a Szmercs versenytársa volt, 20 méter hosszú, 450mm átmérõjû rakétatüzérség, 8 indítócsõ, becsült hatótávolság 120-160km.

[NST]Cifu
Mi-8 szállító (szerintem itt téved ez biztos valami modernizált továbbfejlesztett változat lesz)

A Szovjet / Orosz hadsereg Mi-8M(xx) szériaként hivatkozik a fejlesztett Mi-8-asokra, amit ugye a civil és külföldi vásárolók Mi-17-ként ismernek.

Amikor a szibériai farost megálljt parancsolt az uráli acélnak.<#mf1>
Argentínában 41 év szolgálati idõ után nyugállományba fogják helyezni ezen a héten az Alouette III tengerészeti helikoptereket. Az Alouette III-ok a Sikorsky S-55-ösök váltótípusaként került rendszeresítésre. A helikopterek a haditengerészet szinte minden jelentõsebb hajóján megfordultak szolgálati idejük alatt, valamint feltûntek 1982-es Falklandi háborúban illetve az antarktiszi bázisokon is.

Oroszország a nyugati hadseregekben már bevált formában szeretné megreformálni tartalékos haderejét. A tartalékosok idõnkénti behívása idején felfrissíthetnék tudásukat, képességeiket valamint továbbképzésen is átesnének ha szükséges. Az újrendszert 2016-ig szeretnék bevezetni.

A Raytheon Company sikeresen elvégezte a negyedik tesztlövészetet a továbbfejlesztett RAM Block 2-es rakétával. A Block 2 korszerûsítése magában foglalja a rakétamotor módosítását, mely így nagyobb hatótávolságot biztosít, érzékenyebb infravörös önirányító rendszer alkalmazását, a javított kormányozhatóságot, valamint egy új digitális robotpilótát. A kor követelményeihez igazodva a RAM Block 2 képes a vízfelszíni célpontok elleni harcra is.

Az USAF 10 T-38 kiképzõ repülõgépet is fog állomásoztatni a floridai Tyndall AFB-n. A Tallonok feladata az ellenséges repülõgépek megszemélyesítése lesz a szintén itt települõ F-22-es Raptorok és kiképzést kapó pilótáik számára. Az elsõ T-38 2011. szeptember végéig fog megérkezni a 10-ik várhatóan 2012. március végéig.

Az orosz légierõ 2020-ig 1500 repülõeszköz és nagyszámú precíziós fegyverzet beszerzését tervezi. Mindezt Igor Sadofyev altábornagy nyilatkozta a RIA Novostinak. A légierõ parancsnokának helyettese az 1500 új repülõeszköz mellé még további 400 modernizálást is megemlítette. Az altábornagy szerint 2011-ben Su-27SM, Su-30M2 és Su-35S többfeladatú vadászgépek, Su-34 vadászbombázók és Jak-130 gyakorlógépek, valamint a Ka-52 és Mi-28N harci helikopterek, Mi-8 szállító (szerintem itt téved ez biztos valami modernizált továbbfejlesztett változat lesz) Ka-226 és U-Ansat könnyû többcélú helikopterek megrendelése várható. Prioritást élvez a stratégiai csapásmérõk (Tu-160, Tu-95MS, Tu-22m3) korszerûsítése, és élettartamuk meghosszabbítsa is. Az Il-78M tankerek szintén hasonló munkálatokon fognak átesni. Az eddig csekély számban megtalálható UAV-k nagyszámú térnyerése szintén a fejlesztési terv részét képezi.

Az észt védelmi erõk a Männiku gyakorló téren mutatták be a Hollandiától vásárolt Sisu XA-188 PSZH-k elsõ átadott példányát. Észtország 81 jármûvet vásárolt, ezek közül 13 darab nemsokára Afganisztánba kerül az ott szolgáló csapatok védelmének erõsítésére.

Angliában a Babcock hajógyár megkapta a brit védelmi minisztérium megbízását a HMS Vengeance Vanguard-osztályú tengeralattjáró felújítási munkálatainak elvégzésére. A Devonport-i hajógyár 2012-tõl látja majd vendégül a Trident ballisztikus rakétákat hordozó tengeralattjárót. A HMS Vengeance lesz a negyedik és utolsó Vanguard-osztályú tengeralattjáró mely keresztülmegy a körülbelül három és fél éves idõtartamú felújításon. A kétmillió munkaóra alatt újratöltik a reaktort,(akárcsak a HMS Vigilant-on itt is a legkorszerûbb, Astute-osztályú tengeralattjárókban is használt „H-mag” kerül felhasználásra így az élettartama végéig üzemeltetheti reaktorát további újratöltések nélkül) megújulnak a taktikai és stratégiai fegyverrendszerek, valamint alapos felmérésen és javításon esik a hajótest és a fõbb gépészeti rendszerek.

Az amerikai haditengerészet december 4-én fogja megkeresztelni a harmadik LCS hajóját. Az LCS-3-as egység a texasi város Fort Worth nevét fogja viselni.

Az idén júliusban befejezõdött gyári integrációs tesztek után repülés közben is megfelelõen vizsgázott a Gripen fedélzetén a Thales Digital felderítõ konténere. A Saab Linköpingben egy dél-afrikai megrendelésre készült sorozatgyártású Gripent használt fel a légi tesztekhez.

Elvégezte elsõ repülését a Mi-38-as helikopter második prototípusa (OP-2).

Irak 36 millió dollár értékben vásárolna M1A1 Abrams harckocsiijaihoz lõszert. Bagdad 14010 TP-T M831A1, 16110 TPCSDS-T M865, és 3510 HEAT-MP-T M830A1 120 milliméteres lövedék beszerzésének jóváhagyására vár.

Bár a vizsgálat még természetesen folyik a vasárnap az Indiai-óceánba zuhant tengerészet Rafale ügyében, egyes hírek szerint a Charles de Gaulle-rõl történt felszállás után 40 perccel bekövetkezõ gépveszteséget az üzemanyagrendszerben fellépõ hiba okozta.

A Tejas LSP-4 a mai teszten sikeresen mutatta be önvédelmi rendszerének mûködõképességét. Az infravörös csalik és a radarzavaró csíkok problémamentes kiszórását a DRDO jelentette be.

Szerdán este négy tolóhajó segítségével elfoglalta helyét Kalifornia legnagyobb száraz dokkjában a USS Bonhomme Richard partraszállást támogató helikopter-hordozó. A Wasp-osztály egységén négy hónapig dolgoznak majd a munkások a 74 millió dolláros felújítás során. Érdekeségre tarthat számot, hogy a munkák során több mint 90 lyukat fúrnak a hajótestbe, azonban ezek csak ideiglenesen jelleggel kerülnek kialakításra és csupán csak azért, hogy a festõk könnyebben elérjék a nehezen megközelíthetõ belsõ helyeket is.
Fenrir
Biztos wot-ozott Erlenbeg-en és egy arty detrack-elte.

A halál csupán a kezdet...

[NST]Cifu
Miért ne gondold azt, hogy egy BMP-vel (?) ugyanúgy lehet csapatni az erdõben, mint egy harckocsival?

[NST]Cifu
Az elsõ amerikai, és a cél csak részben volt hasonló (nehezebb felderíthetõség), a másik dolog egy alacsony, roppant kompakt harckocsi elképzelés volt. A személyzet mindössze két fõ (a sisakjuk is látszik a képen) a torony elõtt/alatt elhelyezve. A kitekintést kizárólag kamerákkal / monitorokkal oldották meg. Ebbõl az FCS jármûprogramjába nem sok került át, pl. a Mounted Combat System (az Abrams tervezett könnyû utódja) három fõs személyzettel bír.

Az EGS-rõl csak annyit tudok, hogy a fentihez hasonlóan egy két fõs személyzettel mûködõ kísérleti jármû, túlzottan lopakodónak nem lehet nevezni, hiányzik a futógörgõk mellél a szoknya.

Kis hiba... 😊

Ezek is hasonló célra jött létre!?

The Future Combat System (FCS)

EGS Versuchsträger (1989)
Ezek is hasonló célra jött létre!?

The Future Combat System (FCS) (1996)

EGS Versuchsträger (1989)
[NST]Cifu
Valamikor 2000 körül készült, alapvetõen az álcázás / felderíthetõség csökkentése volt a cél. A páncél teljesen sima (még kapaszkodók vagy sûllyesztések a csavarfejnek sincsenek), nincs külsõ rakodórész. A kiegészítõ páncélzat és a test között hideg levegõt cirkuláltatnak, a külsõ burkolat pedig nem-fémes (feltehetõen kompozit mûanyag). Lehet látni, hogy egy gumi "szoknya" van a futógörgõk vonalában, hogy azokra ne lehessen rálátni. A teszteredmények pontos adata nem publikus, csak annyi derült ki, hogy igen nehéz volt a 8-12 mn hullámhosszon mûködõ passzív infravörös, illetve a mm hullámhosszon mûködõ radarokkal észlelni. A tapasztalatokat a Leclerc upgrade programjában felhasználják.

Cifu vagy valaki .
Tudnátok errõl valami többet mondani?
AMX-30 Stealth tank demonstrator.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Naná, én ezt az adott kor technikáján levõ nem f&f szinttel összevetve értetettem.

[NST]Cifu
Noha nagyon kényelmes a Fire & Forget fegyverek alkalmazása, én azért nem dobnám el alapból a rávezetéses elképzelést. A svéd RBS-70 és az angol Starstreak (és elõdje, a Starburst) is lézeres rávezetésû légvédelmi rakéta... Elõnye, hogy a "hagyományos" csalik, "diszkó-gömbök" és társaik semmit sem érnek ellene.

Molnibalage
Akkor már értem. Azt hittem, hogy ezek fire & forget fegyverek. Ezekkel összevetve még egy Sztrela-2 is hipermodernnek tûnik.

[NST]Cifu
A Sea Cat azt mondom, hogy oké, egy 1960-as évekbeli rendszer, amihez utólag hegesztettek egy radaros félautomata rávezetést (addig a kezelõ egy joystick-al irányította a rakétát vagy optikai kamera, vagy radarkép alapján) - de ennek a rendszernek is érdekes teszteredményei lehettek, hiszen pont olyan feladatköre volt, amilyenre Falklandon szükség volt. Hogy a tesztelésnél nem tûnt fel a hibaszázalék... hát, kérdéseket vet fel a tesztelés metódusaival kapcsolatban.

A Blowpipe már alapvetõen zûrösebb ügy, kezdve ott, hogy az égésvégi sebessége csak Mach 1,5. Ez még meg van fejelve azzal, hogy a rakéta végig kézi irányítású volt, tehát az indító katonának végig követnie kellett a célpontot és a rakétát, és egy kis karral korrekciós parancsokat tudott adni a rakétának. Namost ez a Falkland-szigeteknél, az alacsonyan, viszonylag gyorsan repülõ gépek ellen belátható, hogy visszafogottan sikeres elképzelés volt...

Egyszóval mindkettõ túlhaladott, elavult rendszer volt már az 1970-es években is...

Punker
látod õk tudnak valamit, eleve melót ad rakás embernek aztán ki lehet adni filmforgatáshoz stb 😄