Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Az EMALS olyan elõrelépés lesz a repülõgép-hordozók terén, mint a gõzkatapult megjelenése anno. Immár nem lesz olyan fontos, hogy a hordozó 30 csomós sebességgel, szembeszéllel indíthasson csak teljes tömegû gépeket, mint a jelenlegi gõzkatapultos indításnál. Ugye jelenleg az, hogy a gép felszállótömege mekkora lehet az befolyásolja, hogy mekkora a szélsebesség az indítófedélzeten. Ezért most a hordozónak szélellenbe kell állnia, és közel teljes sebességre gyorsítania, ha teljes felszállótömegû gépet akar indítani - és ebbõl ugye a természetes szélsebességet nem lehet befolyásolni, az a természet hektikus mivoltára van bízva. Az EMALS esetén azt ígérik, hogy akár szembeszél nélkül is indítható lesz egy teljes tömegû F-35C.
Az F-35B Lightning II-es programja lehetséges, hogy tovább fog gyöngülni. A Royal Navy kiszállása után most Olaszország fontolgatja a rövid fel-és függõleges leszálló variáns számának csökkentését. A típussal szembeli kétséget egyértelmûen az emelkedõ költségek és technikai problémák szülik. Persze a JSF képességeit nagyra értékelik így a szárazföldi bázisról üzemeltethetõ A változat beszerzésében gondolkodnak a talján döntéshozók.
Korábban tévesen azt írtam, hogy az olaszok csak gondolkoznak az F-35B-n, kiderült, kissé félreértettem a hírt. Ugyebár az Olasz légierõ az AMX-ek helyett "elõretolt", szükség-repterekrõl üzemeltethetõ F-35B-ket akar. Most ezekrõl van szó, ugyanis az Olaszok megijedtek a nemrég bejelentett 2-3 éves további csúszástól. A fentiek viszont nem érintik az Olasz haditengerészet 20 gépes megrendelését, az mindenképpen élni fog.
A kanadai ellenzék is sokallja az F-35-ösök árát, éppen ezért megpróbáltak keresni egy olcsóbb alternatívát keresni. Találtak is Svédországban egy harmadával olcsóbb lehetõséget a CF-18-asok leváltására. Természetesen a Saab Gripenrõl van szó, melybõl 65 korszerûsített példányt ajánlottak 40 éves technikai támogatással az F-35-ösök árának 2/3-ért. A liberálisok kezdeményezését azonban a jelenleg kormányzat azzal az indokkal söpörte le az asztalról, hogy az F-35-ös az egyetlen rendelkezésre álló légi jármû, amely megfelel a kanadai erõk követelményeinek.
Érdekesség: a Kanadai F-35A gépek közül az elsõ leghamarabb 2018-ban állhatnak szolgálatba. A svédek 2012-re is vállalták volna ugyanezt...
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Jaaaaajjjjj neee ez most komoly?????? Szóhoz se jutok, de ugye nem ez a mentalitás volt a 6 napos háború idején is? Vagy az összes többin ahol az arab túlerõ elbukott... :S
Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!
Amerikai hírszerzõi értesüléseket erõsíttek meg észak-koreai disszidensek. Így most már bizonyos, hogy Észak-Korea kormánya egy speciális kutatócsoport hozott létre az Országos Honvédelmi Technológiai Intézetben, melynek célja nukleáris töltettel ellátott tengeri aknák és torpedók megvalósítása. A nukleáris töltetû aknák Kína figyelmét is felkeltették. A Dalian Haditengerészeti Akadémia kutatói egy a hidegháborús idõkbõl származó, hagyományos töltetû amerikai akna kezük ügyébe került példányát használják fel a program megvalósításához. A kínai program eredményérõl nincsenek információk, azonban ha sikerrel járnának a fejlesztések azok könnyen bizonyíthatókká válnak. Mint oly sok mindent, a szovjet haditengerészet által kidolgozott, a tengeralattjárók külsõ felületére csatlakoztatható aknatelepítõ konténerek terveit is megszerezték a kínaiak és ezeket felhasználva szeretnék kiegészíteni a tengeralattjáróik fegyverzetét. Ezek segítségével egy tengeralattjáró akár 50 tengeri aknát is képes hordozni a meg szokott torpedó/rakéta/robotrepülõgépekbõl álló fegyverzetén kívül.
Az F-35B Lightning II-es programja lehetséges, hogy tovább fog gyöngülni. A Royal Navy kiszállása után most Olaszország fontolgatja a rövid fel-és függõleges leszálló variáns számának csökkentését. A típussal szembeli kétséget egyértelmûen az emelkedõ költségek és technikai problémák szülik. Persze a JSF képességeit nagyra értékelik így a szárazföldi bázisról üzemeltethetõ A változat beszerzésében gondolkodnak a talján döntéshozók.
A Japán Honvédelmi Minisztérium a Mitsubishi Heavy Industries pályázatát választotta ki nyertesként az UH-60J helikopterek leváltására kiírt tenderen. Az 1991 óta üzemelõ kutató-mentõ feladatkört betöltõ helikopterek leváltására 40 darab újgyártású UH-60J kerül beszerzésre 20 éven át tartó logisztikai támogatással 2,3 milliárd dollár értékben. Az új helikopterek korszerû pilótafülke mûszerek mellett mûholdas kommunikációs rendszerrel, ütközés-elkerülõ rendszerrel valamint légi utántöltõcsonkkal lesznek ellátva. A Mitsubishi Heavy Industries eddig 226 darab Sikorsky licenc alapján készült H-60-as helikoptert épített az ország számára.
A tajvani védelmi miniszter helyettesének szerdai beszámolója szerint jól hadanak a hazai fejlesztésû robotrepülõgépek gyártásával. Chao Shih-chang elmondása szerint a szárazföldi célpontok ellen bevethetõ Hsiungfeng IIE (HF-2E) valamint a szuperszonikus hajók elleni Hsingfeng III gyártásának üteme 201-re éri el a maximumot. Az országban nemsokára elkezdõdik több hazai fejlesztésû fegyver gyártása, egy pilóta nélküli légi jármû mellett, a Leiting 2000 sorozatvetõ, valamint a Yunpao (Cloud Leopard) páncélozott harcjármû termelésének elindítása is sorra kerül.
A kanadai ellenzék is sokallja az F-35-ösök árát, éppen ezért megpróbáltak keresni egy olcsóbb alternatívát keresni. Találtak is Svédországban egy harmadával olcsóbb lehetõséget a CF-18-asok leváltására. Természetesen a Saab Gripenrõl van szó, melybõl 65 korszerûsített példányt ajánlottak 40 éves technikai támogatással az F-35-ösök árának 2/3-ért. A liberálisok kezdeményezését azonban a jelenleg kormányzat azzal az indokkal söpörte le az asztalról, hogy az F-35-ös az egyetlen rendelkezésre álló légi jármû, amely megfelel a kanadai erõk követelményeinek.
Még egy kis Gripen. A JAS-39-es elsõ repülése 22 évvel ezelõtt 1988. december 9-én történt meg.
Az Egyesült Államokban az FBI letartóztatott egy 22 éves haditengerészeti hírszerzõ szakértõt, aki bármelyik ország számára szívesen eladta volna információt. Az FBI egy meg nem nevezett külföldi kormányzat képében létesített kapcsolatot a rövid pályafutású kémmel, akit az átadáskor kaptak el.
Állítólag tényleg meghalt és valami légkondiszerelõ muksó volt igazából. Sima civil, a hadsereg közelébe sem ment.
Egyébként arra célzol, hogy a halál dolog is valójában csak eritelaz újabb trükkje?
Ha meghalt.....ha wannabe volt....semmi sem biztos az Index szürkületi zónájában.
Egyébbként a srác kezdõ volt ahhoz legutóbbi palihoz,aki belépett a légióba és két hónap mulva a francia katonai akadémián tanult.Két év mulva õrnagy volt,ha jól emlékszem....sok csudás kalandja volt.És 162 es IQ ja.😊
De azért az indexen is vannak jó emberek.A katonain is.Mikor összeveszek velük,az orruk alá is szoktam dörgölni rendesen ezt az E.dolgot😊
Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!
Ez a gyártó csatornája a videomegosztón. Van még néhány videója.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Nincs.
Az 530F és D között milyen fõ difi van?
A Super 530D (D😄oppler) a földháttérben, kis magasságon repülõ célok ellen is használható, hála a monopulse continuous wave (nem vállalkozom este 11-kor ennek a legfordítására 😄) félaktív rávezetésnek.
Nem sok mindent írnak róla. Kicsit fura, hogy az F elõbb lett kész, mint a D. Vagy ezek nem idõrendi altípusok, hanem francia rövidítésben jeletenének valamit?
Az eredeti 530 inkább rövid hatótávolságú rakéta volt (3km hatótáv IR, 15km SAHR rávezetés esetén).
A Super 530F teljesen új rakéta volt, 25km-es hatótáv, SAHR rávezetés. 1980-tól volt rendszerben az F1-en és 1981-tõl a Mirage 2000-en. A Super 530D amint fent le volt írva, alapvetõen a kis magasságban repülõ célok ellen készült, ezt csak a Mirage 2000-hez integrálták, az F1 maradt a Super 530F-nél.
A Mirage 2000 literes pótosa mehet a törzs alá F1-ra vagy csak a saját kisebb pótosa?
A 2200 literes mehetett törzs alá.
A Mirage 2000 literes pótosa mehet a törzs alá F1-ra vagy csak a saját kisebb pótosa?
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"
Voltam már én antiszemét, meg rasszista, meg náci, meg faszista, meg mindenféle rossz ember, úgyhogy... De még bízom abban, hogy ez egy normális gyülekezet. A véleménykülönbség nem zavar, sõt. Az elég hülye topik lenne, ha folyamatosan egymás vállát lapogatnánk, hogy "milyen igazad van, édes egykomám".

De kicsivel rá megjelent eritelaz. A stílusa nagyon hasonló volt mint Eriké, de elsõ körben senkinek nem sikerült fogást találnia rajta. Aztán egyre látványosabb anekdotázádába kezdett. "Belépett" a National Guardba, sztorizgatott a fegyvereirõl, a kiképzésérõl, egyebekrõl. Ezt jó hosszan. Én ekkoriban kezdtem megunni az Index fórummotorját, de azért valamilyen rejtélyes okból 2003-ban az akkori e-mail címemre küldött nekem két dolgot. Az egyik egy képgyûjtemény volt az US ARMY iraki lerohanásáról, egy-az-egyben azok a képek, amelyek a Militaryphotos.net-en is megjelentek. A másik pedig egy doksi volt, amely az AIM-9L kézikönyvét takarta - ugyanazt, amit a FAS.org-ról le lehetett tölteni már egy ideje. Utána nem nagyon figyeltem rá, csak itt szóltak rám 2008-ban régi ismerõsök, hogy hallottam mi történt eritelazzal? Nem, miért? Hát mert autóbalesetben elhunyt, és a felesége által megfogalmazott gyászjelentés által végül is kiderült, hogy sose szolgált a hadseregben. Egy beteges hazudozó volt, aki élvezte, hogy az orránál fogva vezethet sok embert...
A másikra meg már mondtam: a szmájli valóban az ÉN HIBÁMBÓL lemaradt.
Amúgy ha ilyen véleménnyel vagy az arabokról, akkor légy szíves ezt folyamatosan tegyed, mert ha egyszer az arab mentalitás szerint a tudás hatalom, akkor ugyanazt a tudást igyekeznek elvenni a másiktól is, ugyanis a hatalom csak önmagában hatalom. És bizony ha ez így lenne, akkor nekem van igazam, amikor a tudást, mint a hatalmának zálogát úgy igyekszik megtartani, hogy a másikat lelövi, mintegy megfosztja a hatalmától.
Én nem mondom, hogy bombáztam Bagdadot, de mindjárt végigfut a szkenner a képemen, aztán iderakom, hogy ámulj.
Na, ezt már szeretem, amikor a topikgazda is különbséget tesz két embercsoport között, ez a fórumozás terén új lehetõséget nyit meg bizonyos vélemények formálására...
De nem, izraelnek nincs köze az iraki-iráni háborúhoz. De te emlegetted, hogy akinek nem tetszik valami, az forduljon az enszhez. Amire is írtam, hogy minek, amikor ott vannak egyenlõbbek is.
Ez nem úgy megy, hogy bemész a helyi Lockheed, KNAAPO vagy Dassault kereskedésbe, levágsz az asztalra két milliárd dollárt, hogy neked holnapra kell 20 darab vadászgép, fegyverzettel együtt. Ja, és a pilótákat is képezzék már ki a típusra. Szintén pár nap alatt...
Pár nap alatt egy kisrepülõgépet nem tudsz megvenni. 😊
A korra nem tudok mit írni, valószínûleg bevetésre alkalmatlanok, de kiképzésre annál inkább. Szerintem.
A gépek, amiket repültek elavultak, repült órájuk már vagy 10-15 éve egy sem. A repülés alapjait talán tudnák oktatni, mint bármelyik civil pilóta, vagy repülésben kicsit járatosabb ember. Ennél sokkal többet nem tudnának hozzátenni a témához.
Hozzáteszem, hogy az arab mentalitás számára a tudás hatalom, tehát azt igyekeznek maguknak megtartani. Lehet itt felhozni példaként az Iraki harckocsizók kiképzését (a kiképzõtiszt egyszerûen "megfeledkezik" a rádió oktatásáról, hogy amiatt újra elõvegyék, és újabb órákra osszák be, plusz pénzért és tovább õrizheti a helyét a kiképzési ranglétrán), az Egyiptomi harckocsizók esetén (az amerikai kiképzõk kiosztják a tankönyveket, majd az egyiptomi tisztek rögtön utána össze is szedik - ha az egyszerû harckocsizó is tudni fog mindent, akkor veszélyt jelenthet a felettesére, hiszen tudja mindazt, amit a felette már megtanult), stb.
A muszlim vallásról valóban többet tudok, lévén a az asszonyállat teológus és bele-bele szoktam olvasni a könyveibe, mint pl. a vallástörténelem és világvallások.
Ha többet tudsz, akkor miért írsz le olyan marhaságot, hogy "Az iszlám világ kb. 20%-át kitevõ vallási kisebbség, amely TÖBB országban is (habár Irán perzsa, nem tudom, ott vannak-e siíták?) megtalálható."? Hmm?
Valószínûleg most a magánlevelezésünk okán csodálkozol, de ne tedd.
Nem teszem. Annál edzettebb vagyok már fórumozás terén. Volt már szerencsém olyannal, aki azt állította magáról, hogy C-130-assal bombázta Bagdadod, és Gripennel repül. Lebukása után új altnickkel mint Amerikába szakadt világjáró belépett az US ARMY-ba, már régen nem járok az Index-re, így áttetelesen jutott el hozzám, hogy újra lebukott, de ehhez szegénynek meg kellett halnia. Szóval mint említettem, én már semmin nem csodálkozok. Apró szerencsém, hogy moderátori jogosultsággal bírok ide, így ha úgy alakul, meg tudok szabadulni azoktól, akik szerintem rombolják eme kis közösséget.
Az utolsó: ne nevettess, civilizált nép és az ensz? Írjak neked olyan, magát civilizáltnak nevezett néprõl, aki magasról lesajnálja az ensz határozatokat? (csak azért nem írom le, mert hátha tilos kimondani izrael nevét... hopp, már ki is mondtam...)
Tehát akkor most Irán Izraellel mozog egy szinten? Ez esetben akkor Irán annyira civilizált, mint Izrael? Vagy fordítva? Nagyszerû, de mi köze is van ennek a témához? Mi köze van Izraelnek az Irak-Iráni háború békeszerzõdéséhez?
Szerintem ezt a témairányt lezárjuk. Így vagy úgy.
A korra nem tudok mit írni, valószínûleg bevetésre alkalmatlanok, de kiképzésre annál inkább. Szerintem.
A muszlim vallásról valóban többet tudok, lévén a az asszonyállat teológus és bele-bele szoktam olvasni a könyveibe, mint pl. a vallástörténelem és világvallások. Valószínûleg most a magánlevelezésünk okán csodálkozol, de ne tedd.
Az utolsó: ne nevettess, civilizált nép és az ensz? Írjak neked olyan, magát civilizáltnak nevezett néprõl, aki magasról lesajnálja az ensz határozatokat? (csak azért nem írom le, mert hátha tilos kimondani izrael nevét... hopp, már ki is mondtam...)
1.: Az Iraki légierõ az 1990-es évek közepe után megszûnt létezni. Most próbálják feltámasztani. Tehát nem volt gép, amivel repüljenek.
2.: Ezek a pilóták minimum 45-50 évesek. Túl öregek már, hogy aktív bevetésen repüljenek.
De én maradok az eredetinél: sok-sok országnak az érdekében áll Irán befeketítése, és a siíta-szunnita ellentét.
A síita-szunnita ellentét idõsebb, mint a környék gyarmati megszállása, ha egy kicsit utánanézel a muszlim vallás kialakulásának, akkor ez számodra is egyértelmû lenne. Gyakorlatilag nem sokkal a Síita vallási ág kialakulása után már összetûzésbe keveredtek (i.u. 750).
Kivéve amit az egyik magyarázat is írt: a kémiai hadviselésért a civil lakosság ellen.
Mondjuk egy civilizált nép ilyenkor venné fel a kapcsolatot a másik kormánnyal, és próbálná diplomáciai úton rendezni a nézeteltéréseket. Irak és Irán elfogadta, aláírta az ENSZ BT 598-as határozatát. Ebben szerepel az ellentétek békés megoldására való törekvése.
De a zavarók kiszórása mindenképp jó ötletnek tûnik, és ha Isten úgy felviszi a dolgomat, hogy a kormányállásba kerüljek, az ötletedet mindenképp megjegyzem.
:-)
Nem, volt az angoloknak is AS.37-esük, pl. itt írnak róla.
Az AS.168 Martel ugyan a franciáknál nem nagyon volt alkalmazva, de például Iraki F1-esek indítottak ilyet azt hiszem.
Persze csak a fikció kedvélét mondom. Vagyis írom.
Kikapcsolom az ellenség radarjait, a felvonuláshoz a hidakat, lelövöm a pilótákat, a törzskar tisztjeit. Tuti recept a háborúhoz.
De én maradok az eredetinél: sok-sok országnak az érdekében áll Irán befeketítése, és a siíta-szunnita ellentét. Ebben van logika és van realitása, de egy haderõnem tagjainak lelövöldözése 20+ évvel a háború után... hát ebben nem látok logikát.
Kivéve amit az egyik magyarázat is írt: a kémiai hadviselésért a civil lakosság ellen.
Egyébként nem úgy volt hogy a radargyilkos Martel csak a franciáknak volt, a hajók elleni meg csak az angoloknak?
AS-30L vagy LGB esetén a törzs alatt ATLIS pod volt, hogy meg tudja festeni a célpontot. Elviekben persze ha volt külsõ célmegjelölõ (más légi vagy földi egység), akkor elképzelhetõ a 2x AS-30L vagy 2x LGB és 1x törzspót felállás.
Troll figyelmeztetés 2., a harmadiknál jönnek a retorziók...
Totálisan nem érted szerintem, hogy Molni mit írt. "Egyfeladatos", tehát mondjuk MiG-25PD-vel repülõ pilóta, amely nem is tudott volna bombát dobni, hiszen alapvetõen az ellenséges repülõgépek elleni harcra volt csak alkalmas a gépe. Õ akkor miért is érdemelne halált? Rá nem lehet azt mondani, hogy civileket bombázott...
És ha figyelik, hogy jön a torpedó?
A mai torpedók általában vagy aktív vagy passzív szonárral rendelkeznek, vagy sodorvonalat követnek. Kitérni elõlük nem annyira egyszerû, különféle csalik és egyebek használatával együtt sem. Nyilván, ha a hajó parancsnoka nem lát már más esélyt, megpróbálhatja, minden mindegy alapon.
De elsõ körben valószínûleg teljes gázra kapcsol, és ráhagyatkozik a kísérõhajóira, meg az csalikra.
Egy nagy sebességû fordulókkal végrehajtott manõver, a fedélzeten ismét nincs felszerelés, csak pár mókázó emberke, feltehetõen egy nagyjavítás utáni "tesztkör" lehetett
"Teljes gõzzel elõre"
És ilyen egy valódi "kítérõ manõver" az USS Gonzales, egy Aerligh Burke osztályú romboló által bemutatva