Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kispokhi kommentke sajnos rávilágít egy ma általnos tendenciára. Ha valaki valamihez nem ért és nem néz utána semminek, akkor egybõl mindig kamut kiált, vagy egybõl konteóhívõ.
Ez a jövõ? 😞
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Azért akadnak még itt megoldásra váró problémák, például a "kondenzátor", ami felgyûjti a lövéshez szükséges energiát. Az 1,5s-es RoF esetén is említik, hogy lehet, hogy ilyen gyorsan lenne képes a második lövésre - csak éppen akkor még a kondiban nem nagyon van töltés, tehát egy teljes erejû lövés után egy kis pukk-ra lesz max. lehetõség.
@Repvez: A lövedék hatalmas sebessége (2250m/s!) miatt a légellenállás hozza létre ezt a szép kis effektet. 😊
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Az 50-es évkben a gyors reakcióidõ már megvolt.
Tessék, háttér.
http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?156339-Fastest-Camera-Ever-Built-Uses-Lasers
Szerintem mielõtt kammilázást emleget talán 5 perc google nem ártana a kamerák képfelvevési sebességét illetõen.
Tessék.
BTW a képrögzítés sebessége vicckategóriás így fejszámolással a világcsúcshoz képest...
railgun1
railgun2
Ezt láttátok már?
'Requirement in the current railgun project -
* 64 megajoules
* materials and ruggedization for 1000 shot lifetime'
'they could recharge it for another shot in a little over a second and a half, though this rate of firing would leave little juice left for propulsion.'
Félelmetes fegyver lesz. Ha valóban megtudják oldani, hogy ezer lövést kibírjon, ráadásul 1,5s/shoot os átlagot hoznak akkor le a kalappal elõttük. 2020-2025 tájékára már fent is lesz a csatahajón.
Btw, lehetséges így kamerával felvenni egy 7,5mach-al szágúldó lövedéket, kicsit kamillás ez a felvétel.
Az olasz légierõ a készül a C-27J Spartan taktikai szállítógépeket egy új feladatkörben kipróbálni. Ez pedig nem lesz más, mint a földi csapatok védelme az improvizált robbanóeszközöktõl. A védelmet két rendszer fedélzeti integrációjával valósítanák meg. Az egyik egy rádiózavaró berendezés, amely az IED aktiválását végzõ rádióparancsot semlegesítené. Ezt a technológiát elõször két évvel ezelõtt tesztelték, egy Szardínián folytatott hadgyakorlaton. A véglegesített változat fejlesztése immár a végéhez közeledik. A másik egy AESA radar, mely a földfelszín alatt is képes az IED-k felderítésére. Ez a Thales Alenia Cosmo-Skymed mûholdakról került átvételre.
Az idahoi Mountain Home légibázison fognak állomásozni a Szaúdi Királyi Légierõ gépei. No persze nem az egész, hanem csak 12 darab F-15SA. Ugyanis ezen a bázison történik az ország típusra kerülõ hajózóinak képzése és ennek megkönnyítésére kerül egy századnyi gép az USA-ba. Az RSAF öt éven 2014-tõl a 2019-ig lesz jelen a bázison. A kiképzõszázad elsõ négy gépe 2014 elején, közepén települ majd át, míg a fennmaradó nyolc az év végéig érkezik meg.
Az osztrák fegyverzetcsökkentés hírére már sokan Leopard-2-es harckocsik megvásárlásáról álmodoznak hazánkban, azonban egy kicsit reálisabban gondolkodva nem biztos, hogy pont ezek miatt volt az állítólagos érdeklõdés a sógoroknál. Ausztria 1993-ban vásárolt több mint száz Mistral légvédelmi rakétát, 76 indítóállványt, valamint 1998-ban ezek kiszolgálásához 16 Thomson-CSF RAC 3D közepes hatótávolságú 3-D radart. Ugyanis a kivonás a harckocsik mellett érinti az irányított páncéltörõ rakétákat, a 8 illetve 12 centis aknavetõket, légvédelmi gépágyúkat és állítólag néhány Mistral egységet is.
A 2011-es Aero India rendezvényen fogják bejelenteni, hogy melyik pályázó nyerte az indiai légierõ légcsavaros kiképzõgépekre tenderét. A HPT-32 Deepak váltótípusából 75 darabot kívánnak beszerezni, egy gyorsított eljárás keretén belül, a Deepakok rossz mûszaki állapota miatt. A népes mezõnyt a Hawker Beechcraft T-6C, a Pilatus PC-7 MkII, a koreai Aerospace Industries KT-1, az EADS PZL-130 Orlik TC-II Lengyelországból és a Grob 120TP Németországból alkotja.
Az amerikai tengerészgyalogság teljes mellszélességgel kiáll az F-35B Lightning II mellett. Ezt bizonyítandó felsorolták hol, mennyi gépet fognak majd állomásoztatni. 128 repülõgép nyolc századba szervezve Cherry Point, Észak-Karolinában és 88 Lightning II (három század és egy kiképzõ egység) Beaufort Dél-Karolinában. 96 F-35B állomásozik majd (hat század) Miramar-ban Kaliforniában és 88 (öt század) megy Yuma-ba Arizonában. Az elsõ egység 2012-ben kapta volna meg elsõ gépét a legújabb hírek szerint ez a dátum további két évvel fog csúszni.
Törökország vizsgálja a dél-koreai-indonéz KF-X programhoz való csatlakozás lehetõségét. A Korea Times napilap értesülései szerint Ankara ugyanannyi fejlesztési költséggel szállna be a programba, mint Indonézia.
Az utolsó hat darab gép megérkezésével teljessé vált a pakisztáni F-16 C/D Block 52-es flotta. A 18 2005-ben megrendelt gépbõl az elsõ három, májusban érkezett Pakisztánba a második három, októberben, majd a múlt hónapban további hat repülõgépet szállított le az amerikai gyártó.
A Denel Aviation megerõsítette 12 Cheetah C vadászgép eladását Ecuador részére. Mike Kgobe vezérigazgató elmondása szerint az ecuadori légierõ átfogó karbantartási és támogatási szolgáltatást is igényelt legalább öt évre terjedõen, azonban mutatkozik lehetõség eme szolgáltatások késõbbi meghosszabbítására is. A Cheetah a Dassault F1 és esetleg a Sepecat Jaguar váltótípusa lesz Ecuadorban.
Van, MFS.
Acélhüvelyes lõszert miért gyártottak? Valahol olvastam, hogy rosszabb a mechanikai tulajdonsága és nehezebbé teszi a gyártást
Viszont nincs szükség hozzá rézre, ami ugye hadigyártásban kritikus.
Fõleg a hüvely mélyhúzása érdekelne.
Magyarországon van még lõszergyártás?
Acélhüvelyes lõszert miért gyártottak? Valahol olvastam, hogy rosszabb a mechanikai tulajdonsága és nehezebbé teszi a gyártást.
Nem, az Israeli-weapons egy külön cég, amely üzleti kapcsolatban áll az Izraeli védelmi minisztériummal.
A linkelt cikkben szinte mondatonként változik, hogy a Namer HAPC vagy IFV.
Az Army-technology meg egy harmadik oldal, független az I-W oldaltól és az IDF-tõl is.
Egyébként az I-W végig simán APC-ként hivatkozik a Namer-e.
Lezárult a 2010. július 28-án bekövetkezett repülõszerencsétlenség kivizsgálása. A négyfõnyi személyzet és egy C-17 Globemaster III elvesztését pilótahiba okozta. A kivizsgálók egyértelmûen megállapították, hogy a pilóta agresszíven repült és ezek során többször is megközelítette a típus repülési korlátait. A másodpilóta, illetve a fedélzeten lévõ, a repülés biztonságát felügyelõ személy nem avatkozott bele a repülési manõverekbe.
Az orosz Csendes-óceáni Flotta kisebb köteléke látogatta meg Srí Lankát. Az Admiral Vinogradov Udaloj-osztályú romboló valamint kíséretében egy vonattó és a Pecsenga tanker vetett horgonyt szombaton a szomáliai partok felé haladtukban három napra. A kötelék az Északi-flotta Admiral Levcsenko Udaloj-osztályú rombolóját, valamint a Fekete-tengeri Flotta Olekma tankerét és az SB-36 vontatóját váltja le. Ezek a hajók már július 3-óta tartózkodnak az Ádeni-öbölben.
December 10-én befejezõdött a USS Shiloh (CG 67) cirkáló a USS Fitzgerald (DDG 62), valamint a japán JS Kurama (DDH 144) és JS Myoko (DDG 175) rombolók részvételével zajló Keen Sword 2011 hadgyakorlat. A hét napos gyakorlat fõbb részében a hajók a ballisztikus rakéták megsemmisítését gyakorolták.
Az Egyesült Államokban már repülés közben is tesztelték a következõ generációs IFF 5. üzemmóddal rendelkezõ barát-idegen felismerõ rendszerét. A próbarepülések alatt egy Block 30/35 E-3 AWACS-ba szerve az elvárásoknak megfelelõen, szinte a felderítési tartomány határától képesek voltak a saját repülõgépek biztonságos megkülönböztetésére.
karosszéktábornok.blog.hu
Nem kiskorú akarja beadni, hogy páncélvadász, hanem én, mivel az osztrákok hivatalosan ilyen szerepkörben rendszeresítették 1971-ben, amikor több, mint 1000 magyar T-55-ös kellet volna megállítaniuk. Tudod a páncélos, nem csak a Leopard 2, az M1, a Challanger, a Merkava (ezek mind nem léteztek 1971-ben), hanem páncélos a T-55, a T-72, de még a BMP és a PSZH is nekik meg ezeket kellett "levadászni" a csekély 500-550mm átütési képességükkel (még a régebbi is tudott 360-380mm-t).
URL=http://de.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrassier_%28Panzer%29]SK-105 Kürassier[/url] és itt van a
RL=http://en.wikipedia.org/wiki/Tank_destroyer]páncélvadász/vadászpáncélos[/url] fogalma, felhívom a figyelmed az elsõ mondatra, amely az eszköz feladatáról szól. Mellesleg a páncélvadászok harcászati eljárása nem az, hogy szembõl kiállnak az ellenség nehéz-páncélosaival szemben a nyílt mezõn, hanem lesbõl támadnak, amivel oldalról képes átütést elérni bármely ma rendszerben lévõ MBT-n én azért nem írnám le. És még vannak olyan apróságok, hogy pl a német-lengyel síkságon a terület 90% az átlagos kilövési távolság 800m (gondolom az osztrák hegyvidéken még ennél is kedvezõbb a védõ számára).
TG
http://www.army-technology.com/projects/namerheavyarmouredin/
A linkelt cikkben szinte mondatonként változik, hogy a Namer HAPC vagy IFV. Pont azért, mert csak attól függ, hogy milyen fegyvert raksz rá és milyen feladatokra használod. Ha rászerelik a Rafael 30mm RCWS-t, akkor máris kaptak egy IFV-t, sõt megkockáztatom, ha ráteszik a 120mm ágyút, akkor márid van egy MBT-jük.
kiskorubz:
IFV, APC feladatkört én is így értelmezem, ezeks zerint elbeszéltünk egymás mellett.😊
Akkor a Kürrassier nem IFV, mert nem tud emberkéket szállítani(ez kimaradt az életembõl), de azt ne akard beadni, hogy páncélvadász(hiába ez a hivatalos besorolás az osztrák seregben). Max T-55 ellen, egy MBT ellen kb nulla eséllyel veszi fel a versenyt.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
Ez tudod, hogy nem egyszerû kérdés, nagyban függ az alkalmazótól, hiszen pl a Pz.IV a németeknél közepes, nálunk nehéz-harckocsi volt, vagy az M3 Grant/Lee az amerikaiaknál közepes, míg a szovjeteknél könnyû-harckocsi, ráadásul nagyon hasonló harceszközök teljesen más rendeltetésûek lásd ISzU-122/152.
TG
APC->Armoured Personnel Carrier->páncélozott szállító jármû->alapvetõen lövésze szállításáre alkalmas de ez elõzõtõl eltérõen nem szolgál azok támogatására
Az elsõre jó péda a ruszki BMP sorozat, vagy az ami M2 sorozet, utóbbira a ruszki BTR sorozat vagy az ami M113 változatok.
Éles határ nincs köztük, de közös bennük, hogy lövészeket szállítanak.
Lássuk a Kürasszit. 3fõnek van benne hely, deszanttér nincs, max akkor szállít lövészeket ha a tetején kapaszkodnak.
Jó, ha a soför ölébe ül egy kisebb ember, meg az irányzó és a pk nyakába egy-egy akkor elvisz három lövészt. De remélem ezt te sem tekinted szállítókapacitásnak.
Szóval mitõl is lenne a Kürasszi IFV vagy APC? Gondolom tudod indokolni.
TG
TG
Elnézést kérek én tévedtem.
Ausztrália tényleg rendelkezett ilyenekkel, szerintem kevered.
Besorolás: Mutass nekem egy szakkönyvet, amiben éles határokkal le van írva, hogy mi minek számít(21.század, nem a hidegháborús besorolás érdekel.)
De ha ennyire akarsz szívózni, akkor sorold be a Namert vagy a Patriat.
Az osztrák Heer szervezete és felszerelése
1996-ban vettek a hollandoktól 114 db Leopard 2A4-est amivel 3 zászlóaljat fegyvereztek fel (elég karcsú zászlóaljak lehettek kevesebb, mint 40 kocsival), viszont 2006-ban az egyiket leszervezték és ma már csak két hk.z.-jük van. Annak állományát gondolom tartalékba helyezték, viszont ma már lehet, hogy ezt árusítják ki + õket is elérte az "új idõk szele" lásd németek, franciák britek, dánok, akik mind egyre jobban rádöbbenek, hogy a modern harckocsik fenntartása nem éppen olcsó mulatság.
TG
Max támogató jármûvek lesznek.
"Az IFV meg egy erõs fegyverzetû APC kicsit vastagabb bõrrel."
Halvány lövésed nincs sem az IFV sem az APC jelentésérõl, igaz?
"Vagyis az én besorolásom szerint,"
Na itt a probléma, a kommunikáció - esetünkben a fórumos társalgás - egyik feltétele a közös nyelv. Én el tudom fogadni ha tea gömböt kockának sorolod be, ha te is el tudod fogadni, hogy nem_okosnak nézlek ha azt modod, hogy a focilabda kocka alakú...
"meg sok más ember is így gondolja"
Ha a Kürasszit sok ember IFV-nek sorolja be akkor bizony vagy õk s*ggh*lyék vagy én... 😄DD
A vadászgépek osztályozásába én nem szólnék bele ahhoz nem értek.
Bocs, akkor legyen könnyû harckocsi. De akkor a stryker meg a patria is az, ha felszerelik egy 105mm-s löveggel.
Amúgy a cucc a saureren alapszik az meg egy APC. Az IFV meg egy erõs fegyverzetû APC kicsit vastagabb bõrrel. Vagyis az én besorolásom szerint, meg sok más ember is így gondolja. Nincsenek éles osztályok, ez kb olyan mint a vadászgépek generációba sorolása...
"... Au-nak vannak/voltak Leo 1-es hk-i is..."
A Kürasszi meg sose volt IFV. Modjuk ha tudád mit jelent az IFV akkor nem írnád, nem is értem mi értelme olyan szavakat használni aminek nem ismeri valaki a jelentését? Tudományosabb vagy hozzáértõbb?
Ez az eredeti cikk, itt valami 12 millió euróról van szó, de a német tudásom elég szegényes.
Hol látsz te itt Leo-2-t? Gondolom tudod, hogy Au-nak vannak/voltak Leo 1-es hk-i is...
Különösen ha az õsöreg Kürasszikkal és Saukkal együtt csak most selejteznek.
http://nol.hu/archivum/johetnek_az_osztrak_tankok
Azért az 1 euros ár jobban bejött amiért a lengyelek kapták a leokat, nálunk meg jól járt valaki...
Itt van az oldal alján info az Amur családról.
A Navantiát én is legalább háromféle képpen írtam le alant, szóval emiatt ne fájjon a fejed. 😊
Elég "olcsó" SSK van a piacon, a Kilo, még a Lada is idefér, esetleg az U-214 (abba is lehet olcsóbb rendszereket kérni), de talán még U-209-est is lehet kérni (ha izraelnek legyártják a 2 további Dolphin-t, ami ugye U-209 módosulat) vagy a svéd Kockums (Gotland vagy A26). Továbbá a Scorpéne is ott van még (DCNS/Navatnia).
Ha nem "nyugat-barát", akkor pedig szóba kerülhet Kína és/vagy Észak-Korea is. Kína eddig nem volt túl aktív e téren, de azért bõven van már tapasztalata.
Ezen gyártók elõnye, hogy van bõven referenciájuk, évtizedek óta tengeralattjáró gyártással foglalkoznak. A Navatnia elsõ fecskéje a Scorpéne, de azt a franciákkal közösen gyártják. Az S-80 pedig nem éppen sikersztori eddig, mert csak csúszik és terebélyesedik.
Továbbá ott vannak a használt SSK-k beszerzési lehetõségei is. Szóval van bõven opció. Ide betörni azért nem annyira könnyû. Szerintem.
Spanyolországban a Navanita egy exportcélokra létrehozandó tengeralattjáró megvalósíthatóságát tanulmányozza. A cég a globális gazdasági helyzetre tekintettel egy egyszerûbb, olcsóbb, kevesebbet tudó vizalatti harceszközt szeretne létrehozni az S-80-as osztály bázisán. Mint azt Aurelio Martínez a cég elnök elmondta sok ország nem igényli az S-80-as és a hozzá hasonló tengeralattjárók nyújtottak képességeket, megelégednének kevesebbel is. Az S-80-asoknál maradva. A Spanyol haditengerészet az elsõ egységet még további két évig nélkülözni lesz kénytelen. A cartagenai hajógyárban folytatott munkálatok elhúzódása miatt a spanyol kormány egy évvel elhalasztotta az S-80-ok torpedóinak beszerzését is.
Nyolc olasz Tornado települt az izraeli Ovda bázisra nyolc napos idõtartamra. Erre mindössze két héttel az izraeli gépek szardíniai gyakorlatozás után került sor. A Tornado ECR gépek a 155. Elektronikus hadviselés és harcászati zavarószázadtól érkeztek a Negev sivatagban található repülõtérre. A gépek harci feladataikat radarok megsemmisítése, elektronikai zavarás, felderítés gyakorolták sivatagi körülmények között Reccelite felderítõ konténereket és AGM-88 HARM-okat hordozva.
Errõl amúgy idén szeptemberben tárgyaltunk, innen most a 36-os oldal visszafelé (fent "oldalak"-nál 36-ot beállítod), és davidbog #48298-as hozzászólásától kezd el felfele olvasni.
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
akkor marad a Wiesel 😊
egyelõre....
Szent Haba-kukk
Ha a németek komoly védelmet akartak volna, akkor nyilván kiegészítõ páncélzattal látták volna el a Wiesel-t, de nem tették. Noha amúgy éppen rájuk jellemzõ a vastag páncélzat. Esetükben a fõ cél a könnyû tömeg volt, és a tömeghez képest korrekt, kézifegyverekkel szemben elégséges páncélzat. Érdemes megjegyezni, hogy még "grillrácsot" sem szereltek fel Afganisztánban, pedig hát ott nem a vonalak mögé szórták a kis méregzsákokat. Ott az IED veszély miatt lettek villámgyorsan leépítve, helyüket Fuchs és Dingo jármûvek vették át.
Ma inkább fõleg a reaktív páncélzat nyújt valós védelmet, nem a döntött vastag kályhalemez! =)
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Szent Haba-kukk
bruttó 4-5 tonna, AV-s is létezik a leírás szerint,látni mondjuk nem láttam. (RBS-70??)
Még tavaly olvastam hogy +1-2? görgõsoros megoldással mini-tankot is csinálnának belõle. Utána néztem volna, de már került elõ hozzá a hivatkozás/link.
szóval: army-guide.com/eng/product4492.html
méretre ez sem sok
Szent Haba-kukk
Ha nem akkor szimplán a max emelkedési szögek adják az eredményt, a D-44 is majd' kétszer olyan messzire lõtt mint az MT-12 mert annak 45-ig ment fel a csöve, ennek meg megállt 20-nál.
Magyarán szólva ez olyan, mint az AKM-en az 1000 méteres állás a nézõkén? 😊
???
Melyik állításra? Vagy az egészre? 😄