Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Tévedés. A CAS gépnek pontosan ismernie kell a saját erõk elhelyezkedését a cél környezetében, és minimálisan persze annak az egy célpontnak a helyzetét és leírását amit támadnia kell. Ez nem olyan vészes ma már, egyszerûen rábök a térképre nagyjából meghatározza a helyzetét, majd amikor a rpülõgép beérkezik meg is jelöli saját magát (füst, tükör, stb.). Vagy ránéz a GPS-ére és megadja, pontosan. A gyakorlatban - rendszerint - a kettõt kombinálják ha van rá lehetõség. A cél helyzetének megadásakor elmondja a környezetét is, a jellegét, tevékenységét. A már emlitett lézeres motyókkal megjelölheti ill. a pilóta is rápontosíthat a szintén említett eszközzel.
Tüzérségnél más a helyzet, neki pontos célkoordináta kell, azt meg mezei baka nem fog adni ha megfeszül akkor se...
Szóval nagyon nem "tökmindegy".
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
Vagy melléböktél és nam arra a hozzászólásra válaszoltál, vagy nem érted a dolgot. Igen, minden valamire való kisebb egység tud CAS-t kérni, a CAS viszont nem egyenlõ tüzérségi támogatás.
Egy mezei - de azért valamirevaló - alegység egyszerûen nincs felszerelve arra, hogy megfelelõ pontosságú adatokat adjon a tüzérségnek egy 20-30+km-es lövéshez.
Szóval nem értem az összefüggést...
Ööö, nem is neked címeztem, nem?
A másik. Nem nem rekedt meg, mi több nagyon nagyot fejlõdött, csak nem azokon a területeken ami egy átlag haditechnika iránt érdeklõdõ (kérem nem megsértõdni, egyszerûen nem tudtam máshogy fogalamzni, a nem_szakmabeli, nekem olyan lenézõnek tûnik) észrevesz. Tevékenységi köre nagyon kibõvült, különösen az utóbbi 10-15 évben.
Egy egy repcsinak nem fogja valaki megadni a helyzetét, akkor a szárazföldi MLRS vagy tüzérségi ütegnek sem fogja, ergo tökmidegy, hogy a támgoatást mi adja.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A tüzérség igen, de az átlag mezei baka - akinek a támogatásra szüksége van - nem feltétlenül, tüzérségi feigyelõ meg nincs mindnfelé, és ahol van ott sem lát be minden négyzetmétert sajnos.
A korrekció nem feltétlenül pár száz méter. Ma a tüzérségi eszközök 30+ km-en egy 1km sugarú körbe képesek biztosan belõni. Az idézett 40km-en 150m egy nagyon nagyon jó lövés...
"Én a CAS alatt a vadászgépeket értem..."
Ez esetben visszatértünk egy régi problémához, nem ugyanarról beszélünk amikor CAS-t emlegetünk. A CAS egy sokkal kiterjedtebb dolog annál minthogy vadászgépek bombát dobak le.
Én a CAS alatt a vadászgépeket értem, és azt, hogy a feladatkört a jövõben nagy részt átvehetik az UCAV-ok illetve a preciziós tüzérség. Nyilván mindegyiknek van elõnye és hátránya, de jelenleg a tûztámogatás terén nagyon nagy a CAS aránya. Az US ARMY tüzérségi fejlesztései sem véletlenül irányulnak egyre jobban a precizitás felé. Eddig nem nagyon tudtak mit csinálni, mert vagy a baráti egységek voltak túl közel a célponthoz, vagy a célpont volt civil környezettel körbevett egy masszív tüzérségi zárótûzhöz. A CAS ilyen helyzetekben viszont majdnem mindig kéznél volt.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A meterológia sem a lézer jó parátja. A pilóta nélküli gép felhõ alá tud ereszkedni a besugárzáshoz, de a nagy távolságból lõtt lövedékek röppályája olyan amilyen és ha érkezéskor még felhõ felett van mire kijön rajta a másik oldalon már vagy nemesik bele a látószögébe a visszavert jel vagy nincs már elég ideje korrigálni.
Repülõgép esetében ez kevésbé probléma mert ott a bomba magán a gépen van, onnan indul, így ha a gép látja a célt akkor valószínûleg a bomba is.
A GPS vezérlés megoldás lehet, feltéve, hogy a álló célpontról beszélünk és képesek vagyunk kellõ pontossággal meghatározni a cél koordinátáit.
A gazdaságosságnak vannak más oldalai is. Teletûzdelni egy hatalmas területet tüzérségi eszközökkel, majd azokat biztosítani majd mindezt fenntratani és ellátni rendkívül költséges. Ha egy terület nem lefedett eleve, akkor ott az önjáró tüzérség sem lesz olyan mozgékony, hogy mindig a szükséges pozícióba tudjon mozogogni. Ellenben egy repülõgép - ember vezette vagy sem - nagyon nagy területet tud lefedni, viszonylag kis területre koncentrálva a biztosítást és ellátást. Különösen igaz lehet ez alacsony intenzítású harcokban ahol kevés számú repülõgép is el tudja látni a feladatokat.
Én úgy gondolom, hogy a közeli légitámogatás - legyen az pilóta vezette vagy pilóta nélküli - nem fog eltûnni, inkább kiegészítik egymást a tüzérségi eszközökkel.
Természetesen a hátrányok is megvannak. Az UCAV-ok nem képesek komolyabb bombák hordozására, legalábbis a jelenlegi verziók. Igaz aligha kell megerõsített bunkerek ellen menni. A másik gond, hogy ahogy lent is említve volt, az elszigetelt, elõretolt vagy hirtelen harchelyzetbe csöppent egységeknek aligha tud idõben segítséget nyújtani a tûzérség vagy az UCAV flotta. Olyankor jól fog jönni pár F-16, F/A-18 vagy A-10. Persze ilyenkor a kérdés az lesz, hogy van-e ilyen a körzetben.
Egyébként Izraelben kifejlesztettek egy olcsóbb, bár pontatlanabb irányítási rendszert. Itt rádióparancsjelekkel tartják a rakéták a kijelölt pályán az emelkedési szakaszban.
A légierõt azért szereik, mert egymástól 100 km-re levõ célok esetén is pár perc alatt ott van a CAS. Viszont ez sok pénz, mert folyamatos jelenlét kell. Ez óránként 10 k dollár / gép.
Az MLRS meg felvesz egy jól védehetõ pozíciót és "csak" bizotsítani kell a környéket. Ugyanúgy rotálhat az állások között, mint normál esetben a SAM-ek. Lehet célimitátor MLRS-t lérehozni, stb. Szárnyalhat fantázia.
Egy harcjámû ilyen üzemeltetése szerintem filléres kategória a 8k $-tól a csillagos égig terjedõ repköltségekhez képest.
A GMLRS és társaihoz kell egy lézer besugárzó is. PEQ van minden rajban, besugárzó nincs.
Az már csak cifrázza a dolgot, hogy ha van is akkor is egyrészt tudni kell hol van a célpont másrészt rá is kell létnia a besugárzónak.
A CAS repülõgépek ennél jóval rugalamsabbak, végsõ esetben egyetlen feltétele van az alkalmazásuknak a rádióösszeköttetés. Ezzel - ma még (és a közel jövõben) - nem tud versenyre kelni a tüzérség 20+ km-en.
Az UCAV-ok pedig szintén LGB-kkel illetve Hellfire-el rendelkeznek jelenleg.
De azért az a 40 kilóméteres hatótávolság nemsok mindenre elég, fõleg egy olyan nagy távolságokkal rendelkezõ és hegyes-völgyes területen, mint afganisztán. A széttelepített MRLS-eket pedig nem semmi meló lenne megfelelõen bitosítani, és hát mondjuk afganisztánban rendeteg az olyan vidék, aminek még a 40 kilóméteres közelébe se jut el földi jármû, nemhogy egy huszonnégy tonnás MRLS.
Majd olyan 20+ év múlva. A pótlására szánt ezközöknek még mindig vannak olyan hiányosságai amik miatt még mindig csak kiegészítik a CAS-t és nem pótolják.
Ez így nem igaz, annyiban pontosítanám, hogy CAS-t ezután is csak repülõ tud adni, de a saját csapatok közvetlen közelébe lõtt tûztámogatást már oda is tudnak lõni tüzérségi eszközzel ahova eddig csak a repülõk voltak képesek.
Ugye egyfelõl ott vannak a tüzérségi megoldások (Excalibur és a GMLRS), másfelõl az UCAV-ok (MQ-5 Hunter és MQ-1C Grey Eagle).
Bár kezdetekben volt néhány öngól is a módszer miatt, amikor a lézersugár nem megfelelõ végére dobtak szeretetcsomagot...
A dolog mûködik visszafelé is, újabban a pilóták is rendelkezfetnek hasonló eszközzel, kb olyan mint egy batár nagy gyûrû egy hengerrel. Ha nem biztos a dologban akkor egyszerûen rámutat a vélt célra és megtudakolja, hogy valóban az-e a célpont.
No ez új nekem...
Ott van azért az AN/PEQ-2, amely valamivel nagyobb, mint egy cigisdoboz, illetve elviekben az XM-8-ra kerülõ irányzék beépített lézere is képes lett volna rávezetésre. Papíron, függõen a cél felületének reflexiójától 10km-es távolságig lehet használni.
Ilyen például maga a besugárzó eszköz. Ezek az ezközök a jó-nagy-távcsõ mérettõl a háromlábú állványra szerelt hordozható méreten át a nagyobb és komolyabb jármûfedélzetiig terjedhet a földön.
Függ a távolság természetesen az visszaverõ felülettõl és az idõjárástól is. Mindekttõ képes - külön, külön is - nullára csökkenteni a visszaverõdést.
Itt jön be a képbe egy viszonylag új (10-15 éves) dolog a képbe a célterület meteo viszonyai, pl a felhõzet.
Képzelj el egy nagy tölcsért. Ebbe kell beletalálni. Ha olyanok a körülmények, hogy messzirõl látja a lövedék a jelet akkor nagy eltérést is tud korrigálni, ha csak késõbb képes érzékelni, tehát közelebbrõl akkor értelem szerûen ez a tölcsér szûkebb.
Van egy fordított tölcsér is, a lövedék szórása. Ez a tölcsér ugye a lövedék távolodásával egyre nõ. A játék az, hogy a lövedék tölcsére kisebb legyen mint az irányított rész tölcsére. Ha ez utóbbi a különbözõ tényezök összessége miatt kicsi akkor olyan messzire lehet csak lõni ahol még a szórás miatt nyíló tölcsér még belefér.
Ezek a dolgok együttesen adják a maximális lõtávolság egyik korlátjaát.
A nem_cas tûztámogatás lehet földi és tengeri (vizi) tûztámogatás is. A földi ugye a tüzérség eszközeit jelenti legtöbbször, a tengeri pedig a hajó fedélzeti lövegeket (a rakéták, robotrepülõk nem jellemzõek a közvetlen tûztámogatásra).
A közeli légitámogatás a szárazföldi csapatok tûztámogatását jelenti. Ha lebombáznak egy hidat valahol hátul az ellenség mélységében az légicsapás, ha a saját csapatokat támadó harckocsikat lövi ki az közeli légitámogatás, vagy ha úgy tetszik CAS.
Hogy ez milyen távolságig mûködik? Mitõl számítva? Reptértõl vagy várakozási körzettõl? Mindkét esetben erõsen függ a gép típusától, utántöltési lehetõségektõl. Ha van lehetõség tüzérségi támogatásra akkor rendszerint a tûztámogatás onnan jön, ha nincs akkor marad a légitámogatás.
Wiki az M30-ra ír (ami szerintem uez) 60-100 km.-t.
Az LGB-k (lézervezérlésû bombák) 20-30km-rõl is képesek befogni a megfestett célt manapság, tehát még ha ennek a felét veszed is, akkor is bõven elég távolság adott a rakétának a pályamódosításra.
Kezdjük ott hogy hogy mûködik a CAS? Mi az a max távolság ahonnan még hatékonyan tudnak beavatkozni? Mert ha mondjuk a gépektõl mért 100km-es sugarú körben akkor ok, de nekem ez kevsnek tûnik.
A CAS azt jelenti, hogy a vadászgép közvetlenül cél közelében, a felett manõverezik, ott dobja le a bombáit, engedi el a rakétáit. Tehát a célkörzetétõl legfeljebb 10, talán 15km-nél messzebb nem nagyon van (elviekben lehetséges akár 30km-rõl is LGB-t indítani, de ez már nem CAS).
Tengóknál hogy vannak a generációs besorolások? Tudom ezek nem kõbe vésett dolgok, de nagyságrendileg csak meg lehet mondani.
Gugli nekem nem segített. (Gondolom nem benne van a hiba...)
Nincsenek kõbe vésett generációs besorolások, még annyira se, mint a vadászgépeknél. Ha hozzávetõleg mégis kell egy, akkor az Orosz Rubin tervezõiroda így osztályoz:
I. Generáció: I. és II.Vh desing, két-három hajócsavar, általában nem áramvonalas kialakítás, sõt, fedélzeti ágyúk jelenléte.
II. Generáció: Áramvonalas kialakítás, sima, akadálymentesített fedélzet, kiemelve, hogy dedikált "gömbszonár" az orrban. Az orosz a Tango (Project 641😎 osztálytól számolja el.
III. Generáció: Egy hajócsavar, további áramvonalasítás, jelentõs zajcsökkentés. Az oroszok a Kilo (Project 877 és 636) osztálytól számolják.
IV. Generáció: További zajcsökkentés, oldalra nézõ szonárérzékelõk. Az orosz a Lada osztályt sorolja ide.
Szvsz ez a besorolás alapvetõen hibás, például egy kalap alá veszi az elsõ generációba a fedélzeti ágyús egységeket és az U-XXI osztályt, illetve annak alapjaira való épülést. Ezen kívül kissé elhanyagolja az "Esõcsepp" alakú test áramlástani elõnyeit, persze érthetõ, mert ugye az amerikaiak és a nyugati haditengerészetek ezt már az 1960-as években meglépték, míg a szovjetek bõ tíz évvel követték õket. Hasonló késés van a szonárrendszer elhelyezése terén (igaz itt már keményen bejátszik a szovjetunió széthullása utáni orosz belassulás).
Gugli nekem nem segített. (Gondolom nem benne van a hiba...)
Ez tiszta, de gondoltam max 2-4 km-rõl látja nyomorult a megfestését a célpontnak. Ezek szerint ez téves elképzelés a részemrõl?
Wiki az M30-ra ír (ami szerintem uez) 60-100 km.-t.
"A nem_CAS tûztámogatásnak már 20-30km-en vége van"
Mármint milyen? Csöves tûzérségi támogatásnak? (nemtom hohymondják szakszerûen)
Kezdjük ott hogy hogy mûködik a CAS? Mi az a max távolság ahonnan még hatékonyan tudnak beavatkozni? Mert ha mondjuk a gépektõl mért 100km-es sugarú körben akkor ok, de nekem ez kevsnek tûnik.
Nem leugatni. Nem okoskodok, csak nem értem. #idiota]
Az hogy kiválthatja a közeli légi támogatást érdekes kérdés. Ezek a rakéták messze drágábbak mint egy bármilyen irányítókészlettel ellátott bomba. Ettõl függetlenül Irakban és Afganisztánban már több mint 1900-at elpufogtattak belõlük. Mert egy F-16/F-15/F-18 stb. odatelepítése reptetése is marha költséges, bár nagyobb területen vethetõ be.
Nem a lõtáv és végképp nem a max lõtáv a 40km. A nem_CAS tûztámogatásnak már 20-30km-en vége van, tehát ha ilyen távolsága megfelelõ pontossággal tudnak lõni az - ha nem is teljesen, de részlegesen - átveheti a CAS feladatok egy jelentõs részét szerintem is.
Ezt mire alapozod? Mert ha 40km-re ilyen van, akkor kb 2 km-re is lehet mbt. Irakban házat "bontani" az olcsóbb. Ellenben nem túl mobilis. Vagy ez is tud messzebb lõni?Mert nekem MLRS-hez mérten kevésnek tûnik a 40km.
A rakéta árától függen elég brutális lehet. Szerintem nagyon komoly részben kiválthatja a méregdrága légierõs CAS-t.
A Fülöp-szigeteken korrupció gyanúja miatt vizsgálják a lengyel W-3A szállító helikopterek beszerzését. Jelenleg még nincs bizonyíték arra vonatkozólag, hogy a PZL-Swidnik svindlizett volna a nyolc helikopter eladásában.
A Lockheed Martin sikeres próbalövészetet hatott végre a GMLRS+ rakétával. Ez a jól ismert MLRS GPS-el és félaktív lézeres irányítórendszerrel ellátott változata. A rakéta 40 kilométert repült mielõtt érzékelte volna célpontot megjelölõ sugarat, és módosítva a célba érkezés helyét engedelmesen 150 métert korrigált a becsapódási ponton. A gyártó szerint a GMLRS+ rakétával 2011-ben folytatódnak a tesztek.
Az USA tengerészgyalogságának 235. születésnapján december 10-én hajtotta végre elsõ repülését a digitális repülõelektronikával ellátott CH-53E. A korszerûsített Super Stallion 2011 nyaráig be fogja fejezni a tesztrepüléseket.
Számtalan oka van a füstnek. Pedig a füst maga bizonyíték arra pl. hogy az esemény nem kami, mert a füst áramlástani terjedési analízi megerõsíteti és részben visszafejhetõvé is teszi a csúcs szakembereknek, hogy mi is törénik ottam. Ez csak tipp, de ma a technika bámulatos doglokra képes.
még a 2008as tesztbõl. eléglángos.... 😊
Nem csak lézeres/ipari egy kutya közönséges pogári kamera is tudhat 1000+fpst!!! Amit kerestem most nem találtam de: http://prohardver.hu/teszt/casio_exilim_ex-fc100_a_gyors/filmfelvetel_es_ertekeles.html
Kár, hogy az 1000fpsnél nem adnak elég fényt, tény már a 210fps is vicces...
http://prohardver.hu/dl/cnt/2009-12/54309/210fps.avi
Ott kezdõik, hogy pl. nem szabad körüláramolt tér van.
Az egész ûrhajü körül meg nem izzik a levegõ. Az ionizált gázfelhõ ami a hajó alján keletkezik az tényleg árnyékolja a rádiózást. Lefelé. Ettõl pl. az ûrsikló felsõ részén egyáltalán nincs az a húdemeleg. Nincs is ott hõvédõ csempte, talán még a festés sem hõálló festék sem.
Attól, hogy egy jelenséget nem értük, még van. Meg kell érteni. Hiperszónikus tartományban ott ahol ráadásul gyorsulás van, ott nagyon komoly dolgok vannak. Egyszer nézem meg eddig a videót. Most kicsit jobban megnézem.
Kispokhi kommentke sajnos rávilágít egy ma általnos tendenciára. Ha valaki valamihez nem ért és nem néz utána semminek, akkor egybõl mindig kamut kiált, vagy egybõl konteóhívõ.
Ez a jövõ? 😞