Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Adam II
Értem én, hogy nincsenek ilyen szabályok csak azért egyszerûsítem le ennyire mert mint említetted az ArmA2 repmodellje nullával egyenlõ és még ha ilyen egyszerû szabályokat is vezetnének be akkor is sokkal kényelmesebbé tehetnék a repülést, mert jelen pillanatban ha joystick-kal akarsz repülni akkor képtelenség finoman állítani a helikopter dõlésszögén, össze vissza kell rángantni ahhoz, hogy ne csapódj a földbe, nem várok el szimulátor szerû irányítást egy ilyen "mindent bele" típusú játéktól de azért elég gáz, hogy csak egérrel lehet normálisan irányítani helikoptereket.

A helikopterezés azért nem ilyen steril történet. Folyamatos meló, hogy autohover nélkül lebegj... ha elõre döntöd és nem "játszol a gázzal" akkor veszítesz a magasságodból... ergo, ha elengeded a botot, nem fog vissza állni a gép kiindulási helyzetbe...

DCS-ben például trimm nélkül folyamatosan elõre kell tolni a botot ahhoz, hogy vízszintesen maradjon... ha elõre döntöm, felgyorsulok, majd elengedem a botot, akkor az orra az égbe néz, és elkezd emelkedni...

Szóval ez folyamatosa zsonglõrködés, nincsenek ilyen "szabályok"... szerintem. Arma2 repülési fizikája meg a nullával egyenlõ... egérrel meg billentyûzettel irányítják, gondolhatod...

Ha helizni akarsz, akkor DCS, vagy FSX...

www.smart-bus.hu

Nem tudom, nem vezettem még soha igazi helikoptert! Csak azért írtam a BF-DC-t mert ott már szinte zongorázol, mire nagyjából megtanulsz repülni a kopterral...

Ha egy picit erõsebben bedöntöd a gépet valamerre, szinte már nem fogod tudni visszahozni. Nehéz megszokni, de utána a többi játékokban lévõ "autohover" már nagyon idegesítõnek fog tûnni.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Adam II
Tudom, hogy off, inkább az ArmA2 topicba kellett volna csak meg akarok gyõzõdni róla, hogy a valóságban is úgy mûködik-e az irányítás mint gondolom, mert úgy látszik, hogy a devheavenen nem rajonganak az ötletért és nem tudom, hogy én tévedek vagy õk.
Tehát hogyha teszem azt bedöntöm a helikopter orrát elõre majd elengedem a botkormányt akkor a helikopter kis elõre sodródás után visszaáll vízszintesbe és lelassul. Nagyjából így van nem?

BF1942-höz Desert combat mod! No ott a heli irányítás külön mûvészet! =)

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Azért ez enyhén szólva sem így van, a D-10S (alias Szu-100) 1000 méteren 160 mm-t ütött át, míg a Pak-40 75 mm-ese 1000 méteren 90 mm-t. (KwK-42 111 mm, KwK-43 160 mm)
Adam II
Tehetnének bele 'analog left/right/up/down' amihez a joystick tengelyei rendelhetõk és akkor mindenki boldog lenne.

Adam II
OK én nem is Black Sark szintû szimulációt várok el csak ez ellehetetleníti a joystickkal való repülést mert nem lehet apró korrekciókat gyorsan végrehajtani.
Így pont olyan mintha az autó kerekei nem fordulnának vissza egyensbe ha visszaeresztjük a kormányt hanem továbbra is jobbra/balra mutatnának és csak ellenkormányzással lehetne kiegyenesíteni õket.

Felraktam ezt DevHeaven-re de úgysem fogják kijavítani a közeljövõben.

Szeritem ennek az oka pont az általad leírtak, hogy ne legyen különbség a billentyûs és joyos irányítási elvekben. Az ilyen minden az 1-ben szimulátorok mindig butítottak, mert különben elég kevesen tudnának repülni. :-)
Hát harckocsi szimulátornak sem mondanám 😊 (arra ott van a Steel Fury)

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

[NST]Cifu
Lássuk be, hogy az OFP és az ArmA I.-II. sose volt szimulátor a légi jármûvek fizikáját tekintve. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Adam II
Köszi, sejtettem, hogy valami nem stimmel a helikopterek irányításával ArmA2-ben.
Ha a játékban elõrenyomom a joystickot akkor a helikopter orra elõre billen és elkezd elõre mozogni ahogy az várható, viszont ha visszeresztem a joystickot alapállásba nem történik semmi, a helikopter orra ugyanabban a szögben marad és csak akkor tudom vízszintesbe hozni ha hátrafelé húzom a kart.
Olyan mintha a billentyûzettel irányítanád.

Logikusnak tûnik. Látszik én milyen repszimulátorosan gondolkodom :-)
Ha végiggondolom, amit írtál, akkor nagyjából ennek kell történnie, hiszen ha nincs ciklikus állásszög, akkor (feltéve, hogy a kollektív állásszögbõl adódó felhajtóerõ egyensúlyban van a gép súlyával) a gép némi sodródás után függésbe kell, hogy átmenjen.
Természetesen, a valóságban amikor a botot elõrenyomod, kell növelned az EVK-val a gázt és a kollektív állásszöget, mivel az addig csak felfelé mutató felhajtó erõ eredõd elõre billen (vagyis a függõleges erõd csökkenni fog, mivel megjelenik egy elõre mutató erõ is aminek az eredõje az addigi felhajtó erõd) amit kompenzálnod kell. Vagyis, szerintem JanáJ véleményével ellentétben, pont meg fogsz süllyedni.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Elõzõbe rossz videó sikerült, kéretik törölni.

link
Ez volt már?
Tüzérség témához,mert érdekes a téma.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Bár Görögország gazdasági helyzete hadi beszerzésekre nem ad megfelelõ alapot, a Jerusalem Post értesülései szerint nemrégiben egy izraeli küldöttség járt az országban és az izraeli légierõbõl kivont, modernizáláson átesett F-16-osok eladását ajánlották fel Athén számára.

A németországi Ramsteinben települt 76. szállító század december 7-én megkapta az elsõ C-37A gépét. Ez nem más, mint a nagy hatótávolságú Gulfstream V üzleti repülõgép katonai változata. A pilótákat a korszerû mûszerezettség mellett HUD segíti repülési feladataik végrehajtásában, a szállított személy részére pedig olyan high-tech szélessávú kommunikációs lehetõségek állnak rendelkezésre mintha csak az irodájában ülne. A 9600 kilométeres hatótávolságú géppel a kormány és a hadsereg magas rangú vezetõi is non-stop képesek lesznek megtenni a Ramstein San Francisco, Stuttgart és Johannesburg, vagy Frankfurt Peking távolságot. A 110 fõs század vegyes gépállományát a C-37A mellett C-21A, C-20H, C-40B gépek alkotják.

Bár a Lockheed Martin F-35 Lightning II programon munkálkodó csapata elérte idei célját a 2010-re tervezett 394 felszállást, sõt december 13-ára már a 400. repülést is végrehajtották a típussal, a tengerészgyalogság tábornak James Amos immáron hivatalosan is bejelentette, hogy az elsõ bõrnyakú F-35B század nem fogja elérni mûveleti képességét 2012-re. Emellett a kaliforniai Edwardsra a tesztelést végzõ egységhez megérkezett a harmadik F-35A.

A hét hónapig a tengeren hajózó USS Harry S. Truman repülõgép-hordozó és harccsoportja a jövõ héten befuthat honi kikötõjébe, Norfolkba. A Normandia cirkáló valamint a Winston S. Churchill, Oscar Austin és Ross rombolók által kísért hordozó fedélzetére települt 3. Hordozófedélzeti repülõezred ezen idõ alatt több mint 2900 felszállás során támogatta az Irakban és Afganisztánban folyó hadmûveteket.

A Saab szándéknyilatkozatot írt alá a thaiföldi Aviasatcom Co. Ltd vállalatban történõ 40 százalékos tulajdonrész vásárlásról. A mintegy 120 embert foglalkoztató Aviasatcom-ot 1992-ben alapították és hadsereg részére végez fejlesztéseket.

Lorientben a DCNS hajógyárában megkezdték a francia haditengerészet számára készülõ harmadik FREMM-osztályú fregatt építését. A gyárban 11 francia és egy marokkói fregatt épül majd 2012 és 2022 között. A most elkezdett hajó 2015-ben kerül átadásra.

December 13-án elõször csatlakozott rá a RAF számára készülõ elsõ A330 MRTT-re egy spanyol EF-18-as. A törzs alatti ponton üzemanyag átadása nem történt.

India saját építésû hordozója az INS Vikrant építése lassabban halad a tervezethez képest, ezért vízre bocsátása 2011 elõtt nem fog megvalósulni, míg tengeri próbajárataira is csak 2014 után kerülhet sor.
játszól =játszol <#zavart1>
Nem értek hozzá, de szerintem ha csak a bottal játszól akkor ebbõl emelkedés lesz, mert nem vetted vissza a "gázt".
Adam II
Lenne egy kérdésem a helikopterek irányításával kapcsolatban.

Ahhoz, hogy elõre repüljön a botkormányt (cyclic) elõre kell mozdítani ami megváltoztatja a rotorlapátok dõlésszögét, a helikopter orra a botkormány helyzetétõl függûen egy bizonyos szögben lefelé mozdul és elindulunk elõre.
Ha most visszeresztjük a botkormányt és hagyjuk, hogy az visszatérjen az alappozícióba akkor a rotorllapátok és helikopter orra is visszatér vízszintes pozícióba és szépen lelassulunk igaz, nem kell "ellenkormányozni" a botkormány hátra mozdításával?

No akkor nem értem mirõl szól a vita :-)
Molnibalage
Csak átprögettem. Igen, ez annak tûnik, amit én akartam vizságlni.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Elõtte nézd meg ennek a 7. fejezetét, szeritem ott van amit szerkeszteni akarsz.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Molnibalage
Már volt tegnap.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Holnap, ha lesz idõm, akkor firkálok majd és megpróbálok egy gyors számítást Excellel csinálni.

Most lehet, hogy én értek félre valamit de az ellipszis egyszerûen abból adódik, hogy - tüzérségi eszközök gyakorlatát tekintve - a hosszúsági szórás mindig nagyobb a szélességinél, rendszerint a szélességi többszöröse.

A többire fogjuk rá hogy értem nagyjából.

Amit elfelejtettem írni, hogy elképzelhetõnek tartom, azt, hogy gyakorlati tapasztalatok is vannak ebben a dologban, bár mintha rémlene valami matematikai okfejtése is, de ha a nyakam elvágják sem emlékszem többre.

Molnibalage
A probléma a dolog fizkája lehet, ami nem feltétlen egyeztethetõ össze az én letni primitív valszám modellelemmel, de nem vagyok szakérõl Mivel a lövedék valamilyen szög alatt érkezik, ezért a körszimmetrikus megközelítés nem áll a paraméter változására a becsapódási pontnál.

Viszont a céltól a becsapódás estén az eltérés statisztikai értelmezésében szerintem egy ponttól mért távolság a lényeg.

Az ellipszisnek fontos paramtétere a kis és nagytengely. Ha megvan az adott szélességi és hosszúsági közepesekre esõ gránátszám adott kis és nagytengely mellett. A szeletek a súlypontjába véve a találatokat és a találatok számával arányosan súlyozva 8 db távolságot számolva a számpélda segítségével kiszámítható a szórás (sigma) és azzal az, hogy hány méternél lesz a találat valószínûsége X érték felett.

Ez érhetõ?

A számok amiket leírtál gyors fejszámolással és saccolással kb. azt mondják amit én írtam. Pár % eltérés lehet.

Nincs ábrám, deegyszerû elképzelni, a gránátok egy ellipszis alakú trületen csapódnak be ugye. Ezt hosszirányban nyolc egyenlõ szélességû csíkra vágod így megvan jobbra és balra is a négy négy szélességi közepes, ha merõlegesen vágod, akkor a hosszúsági közepes négy-négy darabját kapod meg, azaz négy rövidet (Ami közelebb cspódtak) és négy hosszút (amik meg távolabb).
Azért vettem csak a szélességit mert így nem kell foglalkozni a hosszúsággal, az elv meg ugyan az.

A Type 99-bõl is csak kb 200 van a kínaiaknak (legalábbis a legtöbb forrás ezt írja) az sem egy számottevõ mennyiség. Az új hk-ról meg leginkább orosz források írnak, úgyhogy fenntartásokkal kezelném. De ha esetleg valóban a leírtakhoz hasonló lesz, akkor is jó pár év mire szolgálatba állhat és a Type 99 alapján elég valószinütlen hogy nagy számban elterjedne.

m18
Részemrõl KwK42,D25,D10,KwK43.
Apropó:Melyik volt 1939-ben a legjobb könnyû harckocsi?

Molnibalage
Nekem a szélességi közepes értelmezése a problémás és a negyedek. Ábra nincs errõl valahol?

Kisendre
A 122-esnek egy fokkal jobb a páncéltörõ képessége, mint a 75 mm Kwk42-é, legalábbis a Nehéz harckocsik címû könyvben ez áll. (160 mm vs 140 mm)

A matek részéhez megmondom õszintén nem tudok hozzászólni. Ha jók a kiindulási adataid és jó számoltál akkor biztos valami jó dolgot hoztál össze.

Mindössze egyetlen apró pici probléma van, az hogy a teljes szóráskép a CEP, vagyis a szélességi és hosszúsági közepesek négyszerese minden irányban, abban tõlünk keletre és nyugatra is egyetértenek. Egészen biztos, hogy e mögött matematika áll. Én nem hogy elmagyarázni, de elmondani sem tudom a bizonyítását.

Szóval ezt vagy elfogadod, vagy nem. Indokolni nem tudom.

Látom, hogy matekból jó vagy, vagy legalábbis nálam kategóriákkal többet tudsz ezért még egy dolgot megpróbálok, hátha tudsz hozzá tenni valami matematiaki indokot.

Nézzük csak szélességben a dolgot. Ahogy én tudom. A gránátok 50% csapódik egy szélességéi közepesen belül, jobbr is, meg balra is 25-25%. a következõ negyedben a gránátok 16-16%-a jobb és bal oldalon, a következõ negyedben ugyanígy 7-7%, és a legkölsõ részben 2-2%.

Tehát ha kilövök egy célterületre 100 gránátot mondjuk 10m-es szélességi közepesnél, akkor 50 gránát 10m-en belül hullik le. 32db 10 és 20m között. 14db 20-30m között, a maradék 4db pedig 30-40m között.

Ha ebbõl ki tudsz hámozni valamit akkor örülök, ha nem akkor sajnos én mást nem tudok tenni.

Bakker, már azt hittem rossz topikba tértem be.

[NST]Cifu
Én úgy vagyok ezzel a kínai 155mm-es hk.á. dologgal, hogy hiszem ha látom. Tény, hogy öles lépésekkel haladnak, de eddig az összes kínai harckocsi T-54/55 illetve T-72-re épülõ volt. Az ágyúk is szovjet ágyúk továbbfejlesztett változatai. Szóval a semmibõl elõhúzni egy ilyet... hát szóval majd ha valami érdemleges forrásból látom. 😊

Molnibalage
A kép ez lett volna.

Molnibalage
http://www.tankonyvtar.hu/statisztika/biostatisztika-normalis-080904

Gyakorlatilag csak be kell helyettesítened, de úgy tûnik, hogy kellene konkrét mina az álagérték is a visszaszámoláshoz, hogy normalizálni lehessen a mintát, ha van olyanod. Viszont nincs. Ezért alapból lehet nézni magán a normalizált sûrûség függvényt szerintem.

(A linken levõ példa elvét felhasználva, ott a normalizálás látszik. Két pontra kiszámolta azt az értéket, amit a pdf táblázatban találhatsz. 1-hez a 0,6915 tartozik.)

Mindenesetre szemre látik, hogy +/- 1 sigma estén bõven 50% feletti a terület.

Tehát, ha a CEP = 50% a R sugáron belül találat, akkor a szórás sugár értéke kisebb, mint a CEP. Szemre legyen 0,8*R(CEP) = R(sigma). Tehát 1,6-szeres CEP értéknél kb. 95% (%) csapódik be. 2,4-szeres CEP értéknél gyakorlatilag 100%.

Így megfelel neked?

[NST]Cifu
Az, hogy két kép (amelyen ráadásul le van ponyvázva a torony) kikerült nem jelenti azt, hogy él a program. Csak azt, hogy szívágornak a csatornák. 😊

1 link
2 link
csak érdekesség...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Jó szórakozást hozzá, én azé' tartom amit mondtam. 😉

Molnibalage
75 mm jobb, mint a szovjet 100-as. Én legalábbis ezt olvastam még talán pont itt évekkel ezelõtt.

A német 88-asnak meg nem nagyon volt párja.

Molnibalage
Itt egy táblázat

Elõ kell szedni egy viszonylag egyszerû képletet, oszt hajrá.

Kicsit zavaros így elsõre,de mi szõke lányok megengedhetjük:
A PAK-40 jobb átütõ képességû mint a 100 vagy a 122 es,esetleg a 88as?

Molnibalage
Nem volt idõm rá.

Április elsejét tartasz decemberben? 😄DD

No, hogy állsz a szigmákkal és a metekkal? Kiderült miért írtam hülyeséget?

Molnibalage
Attól, hogy valam nagy, még nem feltétlen jó. Pl. a német 75 milis PAK asszem a 100 milis szovjetnél is jobb páncélátütõ képességgel rendelkezett, ahogy a 122 milies Isz-2 lövegénél, nemhogy a 88-as.

(Igen, tudom, az ISz-2 lövege speciális eset a feladatkör miatt.)

Nyilvánosságra került hirek szerint a Type-99 Kinai harckocsi legujjabb változatába már 155 mm-es ágyut épitenek bele !!
Ha ezt véletlenül sorozatba gyártják akkor mit fonak lépni erre a ruszkik meg az amcsik ?
A kinaiaktól szivárgott ki az új hir hogy 2100 loerõs motort akarnak alkalmazni .
Ha gyártási kapacitásuk nincs is akkora a kinaiaknak de pénzük az biztosan van !
Ha tényleg a teknõben ülnek akkor a legénység biztos díjazza a dolgot. :-)