Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Egy VLS-be berakják a rakétát, bekötik, az öndiagnosztizáló rendszer állandó felügyelete alatt van, és az egyetlen mechanikus dolog a VLS konténer zárófedelének mozgató mechanizmusa. Gyakorlatilag rá se kell nézni akár évekig.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Így igaz ma már az indítókonténeres megoldást használják éppen a nagyobb tûzgyorsaság miatt.
Egy Tico-n 122db VLS van, egy AB 96db-al, tehát ennyi SM rakétát tud vinni, hogy milyen arányban vegyítik a rakétákat, már csak elhatározás kérdése. Ugyanúgy az USN is dönthet úgy, hogy elkezd több tucatnyi SM-3-ast pakolni a TDM képes Aegis hajóira...
Az is gondolom olyan hogy van rajta 10 rakéta, 5 betárazva, 5 meg raktáron.
A VLS indítóknál nincs "raktáron" rakéta, annyi rakéta van, amennyi VLS indító.
Én csak abból indultam ki hogy - talán pont itt írtátok/írtad - a szovjetek tömeges rakéta indítással akarták túlterhelni a kötelék légvédelmét.
Eddig szvsz ami/kínai viszonylatban egy ami hordozó csoportnak szinte semmitõl nem kellett félnie, most már igen.
Kína eddig is képes volt a szovjet "túlterheléses" hajó elleni robotrepülõgép-indításra, csak ehhez nem állt rendelkezésre jelentõsebb mennyiségû modern hajó elleni rakéta/robotrepülõgép, illetve nem voltak olyan indítójármûvei, mint a szovjet/orosz Oscar osztályú SSGN tengók vagy a Kirov osztályú cirkálók.
A fõ gond persze továbbra is az, hogy a DF-21-esekkel csak a saját partjai közelében mûködhet, tehát a bevethetõség korlátozott.
Nem vagyok benne a témában, de mintha valamiféle standart indító / tároló rekesz lenne és célnak megfelelõen lehet betárazni.
Szóval egy sima egy horodós csoport védelmének alsó hangon 200 körüli SM-2 rakétája van és úgy tánik, hogy már nem a régi indítósínes módszer, hanem mind vagy nagy része azonnal indítható.
Egyébként a keresõ használata neked sincs megtiltva.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A szovjetek már az 1960-as évek végén megcsinálták a Kh-22-vel, az is közel függõlegesen érkezett meg a célhoz, Mach 4+ sebességgel. Utólagos elemzések ki is hangsúlyozták az amerikai CIWS rendszerek (mind a Phalanx, mind a RAM) alapvetõ tervezési hiányosságát, miszerint a felsõ kitéríthetõségi szögük elég kicsi ilyen rakéták ellen. A "mókás" az, hogy a saját Harpoonjuk is rendelkezett "felülrõl támadó" bevetési programmal, mégse vették ezt a lehetõséget figyelembe...
Én azt mondom, hogy kína szépen elkezdi nagyobb számban gyártani ezeket, akkor nagyon gyorsan termelhet akkora mennyiséget, amivel túlterhelheti a légvédelmet. A már meglévõ hajóknak meg korlátozott a hordózható mennyisége. Az is gondolom olyan hogy van rajta 10 rakéta, 5 betárazva, 5 meg raktáron.
Én csak abból indultam ki hogy - talán pont itt írtátok/írtad - a szovjetek tömeges rakéta indítással akarták túlterhelni a kötelék légvédelmét.
Eddig szvsz ami/kínai viszonylatban egy ami hordozó csoportnak szinte semmitõl nem kellett félnie, most már igen.
Röppályája laposabb mint egy interkontinentális ballisztikus rakétáé, mivel ez "csak" középhatótávú. Éppen ezért felderítésére is kevesebb idõ áll rendelkezésre. Tény hogy a hordozó kísérete számára annyival könnyebb a helyzet hogy kb. felé jön ha jön. Na de honnan indítják, milyen röppályán közeledik? Mivel önjáró ez még inkább fokozza a bizonytalanságot az amiknál.Egyes források szerint a kínaiaknak titkosszolgálati úton sikerült megszerezniük az amerikai Lancer harcászati ballisztikus rakéták vezérlõrendszerének terveit és ezt lemásolva alkották meg a DF-21D-hez hazsnáltat. A Lancer korában az egyik legjobb, ha nem a legjobb volt. Célpontját a memóriájában tárolt radarkép alapján találta meg. A beazonosítást a saját radarja által végezte ezzel a megoldással sikerült meglepõen jó találati arányt (értsd nagyobb épületek ellen is használható volt a 60-70-es évekbeli technikával) elérni.
"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."
Egy CBG esetében van egy-két Tico és kettõ-három AB, jelenleg ez ~10db SM-3-at jelent (nem az összes Aegis hajó SM-3 képes), ami azért elég ütõs erõ. A "nudli" azért erõs, mert senki sem tudja, hogy hány "carrier-killer" DF-21 áll rendelkezésre. Mindenestre biztosan nem több tucat, jelenleg legfeljebb pár darab. Tehát a jelenlegi veszélyfaktor ellen bõven elég, fõleg, hogy Kína és az USA nincs közvetlen háborús veszélyben.
Az SM-6 arra lehet jó, hogy multifunkciós, de a mennyiségi kérdést nem oldja meg.
Miért is? Az SM-6 váltja az SM-2 Block IIIA / Block IV rakétákat...
Az mindenesetre kicsit erõsnek érzem amit az egyik okos törp mondott, hogy ezzel vége az ami dominanciának a nemzetközi vizeken. :-) Azért ilyenek már korábban is voltak.
Egész pontosan ilyen veszély eddig nem volt, ez egy teljesen új típusú fenyegetés. Viszont az ellenszer az anti-ballisztikus rakéták által rendelkezésre áll. A kérdés jelenleg a hatékonyság - mind a DF-21, mind az SM-3/SM-6 esetében.
Az SM-6 arra lehet jó, hogy multifunkciós, de a mennyiségi kérdést nem oldja meg.
Az mindenesetre kicsit erõsnek érzem amit az egyik okos törp mondott, hogy ezzel vége az ami dominanciának a nemzetközi vizeken. :-) Azért ilyenek már korábban is voltak.
Már kitalálták, az SM-3 rakétát, és már fejlesztik a Block II. változatot is...
Én meg azt mondom, hogy most hiába nem kell a "nagy" rakéta, de csak az van. Nem tudom mennyire megvalósítható a kicsi.
Lesz "egyszerûbb", az SM-6 (RIM-174) is használható lesz végfázisú (beérkezõ) ballisztikus rakéták ellen. Ugyanakkor az SM-6 semmivel sem kisebb, mint az SM-3, sõt, a tömege még kicsivel nagyobb is, eléri a másfél tonnát. Viszont szemben az SM-3-al, az SM-6 kettõs célú rakéta, tehát elsõdlegesen a légi célpontok leküzdése a feladata, és csak másod sorban a beérkezõ ballisztikus rakéták leküzdése.
X-43 és X-51 -> scramjet (szuperszonikus áramlású sugárhajtómû) tesztgépek.
Tehát lézerfegyver nem volt ezek egyikén sem. 😊
Azt nem tudom, hogy az adott esetben mire gondolhattak, de tippre az alapján, amit leírtál hibás megfogalmazást / sekélyes tudást mutattak fel. Voltak már a világûrben hagyományos fegyverek, az Almaz szovjet katonai ûrállomáson a Neudelmann gépágyú, amellyel tüzeltek is.
Szvsz arra gondolhattak, hogy egy hagyományos tûzfegyver reakcióereje káros hatással lehet az ûrhajóra. Ez azonban hibás érv, lévén léteznek hátrasiklás nélküli ágyúk is, ahol nincs számottevõ reakcióerõ, illetve a reakcióerõ lehet olyan kicsi is, hogy minimális pálya korrekción túl más kárt nem okoz (az ûrhajó tömegétõl függ, egy nagyobb tömegû ûrhajó esetében azonos erejeû reakcióerõ ugye kisebb hatást vált ki).
E téren javaslom olvasd át a Hadviselés a világûrben topicot.
Én meg azt mondom, hogy most hiába nem kell a "nagy" rakéta, de csak az van. Nem tudom mennyire megvalósítható a kicsi.
Ahogy írtam nem kell nagy hatótáv, mert lényegében arról van szó, hogy legkésõbb 20 km-es távban valami elé kell állítani a ballisziktus rakétának. Azért ekkora távban, hogy lehetõleg a szétrepülõ törmelék ne kapjon el téged, meg nukleáris robbanófej ellen távolabbról kell védekezni.
Mi a gond? Az, hogy repcsiket viszont ajánaltos távolró lõni és a rekció kitolató azzal, hogy nagyobb az indítási táv. Ha 60 bejövõ célt 200-tól 20 km gyûrsz le, akkor alacsonyabb tûzgyorsaság és indító is elég. Ha csak 20-40 km között tudsz indítani, akkor iszonyatos tûzgyorsaság kell, mert célmegvilágító képesség és számítási kapcitás a párhuzamosan célra küldött sok rakétának. Mivel a tûzgyorsaság nem fokozható végtelenségig, marad a sok indító. Ez viszont sok helyet foglal...
Itt is - mint mindenhol - az egyensúly megtalálása a cél.
Kiváncsi vagyok amik mit találtak/nak ki ellene.
2, Nem értem a hatótáv dolgot. Én arra gondolok, hogy ami elkap egy ICBM-et, az egy kis ballisztikus rakéta ellen is jó. És hogy csak ez jó, a többi alváltozat nem.
A nagyí ICBM-ek elfogására sem kell borzalmas hatótáv, ugyanis nem kell messzire ellõni. Az elhárítás lényege, hogy valamit a rakéta pályála elé kell állítani. Egy mûhold leszedése teljes más dimenzió, mint egy feléd közeledõ objektum semlegesítése.
A légelhárítása egy köteléknek szerintem bõven túlterhelhetõ. Ha nekik van x "elfogó" rakétájuk, akkor x+1 rakéta már elég. Gondolom ezeket max a nagy ICBM-ekre tervezett SM3 vagy 4-es (??) rakéta kapja el. Arra meg asszem azt írta Cifu, hogy 3-4 db van az Aegiseken.
Nekem valami olyan rémlik, hogy pont a stratégiai atom triád csökkentése miatt vált szükségessé taktikai atom fegyverek tárolása a hordozókon. Bár ez szvsz inkább a bombázó flottára lehet igaz, mármint a helyettesítés.
Nukleáris fegyver hordozókon..
El tudom képzelni, hogy a hidegháborúban ha nem is állandó jelleggel de néha a hordozón esetleg volt egy-két géprõl indítható atomrakéta - persze ha az akkori technika megengedte egyáltalán. Nem vagyok benne biztos.
Most valószínûleg nincs, hiszen megvannak az eszközök amiknek ez a feladata. Tengeralattjárók, nagy hatótávolságú bombázók és földrõl indítható atomrakéták. Viszont ennek ellenére a technika ma már biztosan lehetõvõ teszi az elsõ pontot, hogy a hordozókon is legyen atomrakéta amit persze egy onnan startoló géprõl indítanának. A helyzettõl függõen talán még alkalmaznák is ezt a lehetõséget, hiszen valós opciónak tûnik, bár ha ez szóba kerül akkor szerintem nagy bajnak kell lennie. Remélem idáig nem jutunk.
BUÉK mindenkinek!
Mondjuk azt nem tudom mennyire mûködik ami/kínai viszonylatban az elrettentés atomügyileg.
(Most a hordózokon van taktikai atom fegyver?)
"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."
Ennek a tipusú szárnynak milyen elönyei vannak?

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!
Egy elemzés azt is kiemeli, hogy az YF-23 talán túl merész volt a "V" vezérsíkjaival, míg az YF-22 konvencionálisabb felépítése közelebb volt a légierõ tisztjeinek a szívéhez (megjegyzés: ez elmondható a késõbb X-32 vs. X-35 versenyben is, az X-35 egyetlen komoly újítása az emelõrotor volt, ezt leszámítva sokkal konvencionálisabb volt, mint az X-32).
HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!
Mindenkinek vannak szempontjai. Az YF-23 is biztosan potens lett volna, F-23A gépként, de az értékelés és követelmények végülis nem azt hozták ki gyõztesnek.
Az YF-23 géppel kapcsolatban mai napig nagyon sok dolog pont olyan titkos, mintha aktív szolgálatot teljesítõ csúcskategóriás géprõl lenne szó.
A címe az, The figher the we don't want.
Ez minrha azon alapulna.
YF-23 vs. YF-22.
A Blackbirdröl meg nem tudtam ezt.
Amúgy most belegondolva vicces, hogy régen kb 1 forrás volt amin keresztül tájékozódni lehetett, ma meg szinte minden elöttünk van, csak keresni kell tudni.
Bucser írt egy félig-meddig poénos dolgot, miszerint lehet megint a sógorok (ie.: Ausztria) fennhatósága alá kellene kerülni. Õk sem tökéletesek messze persze, de egy fokkal konzekvensebbek... általában. 😊
Én továbbra is azt a tételt mondom, hogy a jelenlegi hadseregbõl csak kõkemény baltázással (lefaragni a felesleget, sokat) lehet valamit is kifaragni. De ahhoz meg szándék kell.
Nem akarok belemenni a politikai szintbe, de a saját véleménye, tömören az, hogy itthon nincs egyszerûen olyan politikusi kultúra, amely alkalmas lenne az ország vezetésére. Egyik jelenlegi párt sem az.
Az egész pártrendszerben nem tudok megbízni, jelenleg a megélhetési politikát támogatja ugyanis. Egy szakértõi kormányban talán tudnék hinni, ahol nem pártpolitikusok, hanem valóban szakemberek kerülnek a tárcák és az állam élére. Valahogy úgy, ahogy Csányi átvette az MLSZ felett az irányítást. De ez csak az én véleményem, és nem vitaalapnak szántam.
De ennek mi értelme lehet? Short landingra ott a kacsaszárny, kis és nagy sebességnél meg nemtudom elképzelni, hogy "fent marad" 😄
Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!
The notion that an F-35 Joint Strike Fighter or F/A-18E/F Super Hornet will be capable of competing against this Chengdu design in air combat, let along penetrate airspace defended by this fighter, is simply absurd.
Ez magasan viszi a pálmát. Komolyan mondom, hogy ez az ember nem normális...
Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer
Molni egyszer talán mondta, hogy több kiállítás, hogy a jónép lássa mire ment a pénz.
Ha már valami jót veszünk használjuk is és profitáljunk is belõle (közvetve: missziókkal jó pontokat szerezni a nagykutyáknál). Misszió meg várható pl: Szudánba, vagy Szomáliába néhány éven belül megint csapatokat küldenek szerintem.
Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!