Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
http://htka.hu/2009/03/18/itt-a-legujabb-meg-tobb-lopakodotechnikaval-ellatott-f-15-os/
Apró bibi, hogy senki nem rendelt belõle.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Tényleg nem tud valaki olyan szinkronos dok. filmet amiben az anyahajók építésérõl van szó?
Lehet, helytelenül használtam a hadjárat szót, akkor elnézést de a seregével ott küzdött Afrikában és a csatáiban megverte az egyiptomiakat is, meg a köztársaságpártiakat is.
Természetesen Ceasar nem lehetett ott a pun háborukban, csak példákat említettem, különbözõ korokból, hogy mi is érdekelne.
Végletekig leegyszerûsítve, egy hengert képzelj el beosztásokkal, minden beosztás egy ellátmány típus. pl.: búza, hús, ló, fegyver, bõr. két egyformán tervezett hengerrõl van szó, amit egyforma sebességgel lehet feltölteni. Fényjelek segítségével jelezték a feltöltés idõtartamát, így az egymástól több száz kilóméterre lévõ hengerekben lévõ víz magassága ugyanazon a szinten állt meg. Lehet, hogy zavaros, én ennél jobban nem tudom elmagyarázni.
Ha megtalálom azt a könyvet, ami az ókori találmányokkal foglakozik, akkor be tudom másolni. Az talán jobban el tudja magyarázni. A rómaiak alkalmaztak szekérre szerelhetõ távolságmérõt (hodométer) is. Azt is részletesen taglalja...
http://vakond.hu/
Annyi valóságalapja van a történetnek, hogy a rómaiak valóban használtak olajjal bekent és meggyújtott disznókat az ellenséges elefántok megvadítására. De hogy ez hogy jön össze Caesarral azt nem értem.
A szökõkutas kitaláció pedig annyira nyakatekert, hogy elképzelni se tudom. 😄
2.: Nem a pilótáktól kapta a "Sas" elnevezést, hanem ez volt a hivatalos elnevezése. Ugyanúgy, ahogy a JAS-39 elnevezése Gripen.
3.: Nem érdemes a 30 milliós F-15 vételárat beleírni, mert az legalább 15-20 éves adat, és nem is új gépeket vesznek, hanem a régieket újítják fel.
4.: Az AN/APG-63(V)3 radart nem a rakéták észlelésére találták ki. "Hagyományos", többcélú radar.
5.: Az F-35 nem "következõ generációs bombázó", hanem akkor már következõ generációs vadászbombázó. Bombázógép mondjuk a B-1B, B-2, B-52....
6.: Az F-22A légifölény vadászgép, nem az a célja, hogy ellenséges légvédelmet iktasson ki, erre a SEAD (Supression of Enemy Air-Defense -> Az ellenséges légvédelem elnyomása, leküzdése) feladatkörû "Wild Weasel" F-16-osok valóak.
+1.: A J-20 épp, hogy elvégezte a szûzfelszállását. Még a legvadabb verziók szerint is legalább 5, de inkább 10 év, amíg rendszerbe áll. Szóval azért annyira nem kell aggódni jelenleg még a J-20 miatt...
Úgy elsõ olvasatra ennyi. Jereváni rádió esete...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Most olvasom!
„Az egyes aknavetõk tüzelõállását ablakokban, ajtónyílásokban, lépcsõházakban, tetõkön, vagy pincékben jelöljük ki.”
Pincékben?! Úgy használták az aknavetõt a pincében, mintha vállról indítható rakéta lenne, az utcán közlekedõ harckocsikat lõtték ki vele?!
Csak a módszer marad meg mindig...
Cézár afrikai hadjáratában a disznóvisítástól ijedtek meg a harci elefántok, letarolva a saját soraikat, de nem tudom melyik csata...
A valahányadik pun háborúban a távközlésben értek el hatalmas sikert a rómaiak. Kettõ "szökõkutat" gyártottak. Egyik rómában maradt, másikat vitte a sereg. Az egyiket elkezdték feltölteni vízzel, mindegyes szint egy típusú ellátmányt jelentett. Amikor elkezdték feltölteni, fényjelet küldtek a földközi tengeren horgonyzó õrgályákon, zátonyokon, egészen addig, míg a vizet öntötték. A fényjel érzékelésével rómában is elkezdték a kutat feltölteni, illetve a megszûnésével abbahagyták. Így akár fél órán belül tudta a szenátus, hogy milyen ellátmány hiányától szenved a sereg, s mit küldjenek.
A technika, ami megfog, de sajnos a tábornokok nevére, sõt, szégyen, de még arra sem emlékszem, hányadik pun háború volt.
Nem érdekel a házigyártmányú bombák készítése, vagy ilyesmik.
Sokkal inkább az irreguláris csapatok ötletessége. Gondolok olyanra, mint a kerékpáros támadás az ellenõrzõ-áteresztõ pontok ellen, ami pl részletesen le van írva "a GAP hetedik osztaga" címû könyvben. (ez kivételesen beugrott.)
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Az éles bevetéseken a kutyák képesek voltak a harckocsik között különbséget tenni, így a sajátjaik alá rohantak be a töltettel...
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Valahol olvastam, nem tudom mennyire UL.
Y
Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József
\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"
Kalasnyikov.hu-n a dokumentumokban van ilyen, hogy "utcai harc". Meg sok egyéb😊
A következõ sztorit ismeritek?
Amikor Sármelléken még itt voltak az oroszok, a helikopter pilóták azzal szórakoztak, hogy szõlõhegyeken a gazdák által összegyûjtött, petrencébe rakott szénát a heli által keltett légörvényekkel szétterítették.
A gazdák többször is panaszt tettek, de mivel semmit nem tudtak bizonyítani, így nem történt semmi. Az egyik elégedetlen bosszút forralt. Napokig állt lesben, várva a helit! Az oroszok meg is jöttek, s újfent kedvelt szórakozásuknak hódolva nekiálltak a szénát szétdobatni. A gazda ekkor elõugrott a rejtekhelyérõl, és dobálni kezdte a helikoptert! A vasvillája a hátulsó rotort (nem tudom mi ennek a rendes neve) találta el, ami szinte ledarálta a villát. Egy a villából származó repesz azonban olyan súlyosan megrongálta a hidraulikus rendszert, hogy a helinek kényszerleszállást kellett végrehajtania…
Az öreget természetesen letartoztatták szabotázsért.
Urban legend, vagy megtörténhetett?
És mielõtt elsorvadna a másik kérdésem.
Carlos Marighella, Che Guevara könyveit olvastam a gerilla harcmodorról, tudtok ajánlani valamit ebben a témában?
Nem, nem vagyok terrorista, felkelést sem tervezek, egyszerûen csak az alternatív harcmodor sokkal érdekesebb, szívesen olvasnék róla.
Ókori példával élve: a rettegett római teknõs alakzat felbontható volt, ha vadméheket katapultáltak közéjük, vagy a legfegyelmezettebb nehézlovasság hadrendjét is összekuszálta a közéjük jutatott mérges kígyók.
Vagy újkorból is kreatív, amikor a kivégzendõ foglyokat, friss bambuszhajtások fölé kötözték (ezek 15 cm-t is képesek nõni egy nap), és felnyársalták a szerencsétleneket.
Az ilyen egyszerû, de hatásos módszerek mindig érdekesek. Ha valaki ismer e témában könyvet, kérem, adjon könyvcímet, vagy linket.
Köszönöm!
Most ez valami vicc, hogy újakat veszünk? A Mi-17-es az más típus, de akkor is, miért nem vonnak felelõsségre valakit a régebbi eladással kapcsolatban?
Szent Haba-kukk
Alapból azt mondanám kezdjünk egy kissebb mennyiségû használtas Sikorsky pl.blackhawk-al, és késõbb uattól a gyártótól S-92-t is érdemes lehet megreszkírozni, megfelelõ ajánlat esetén, mivel alig lett rendszeresítve talán alkuképes a helyzet. Haszált Aw101 sem jönne rosszul ha lenne eladó.
Ha nagyon ráérnénk úgy kellett volna csináni mint a délafrikaiak, hogy alkatrész-elemekbõl kilgózták ami nekik kellett - Onyx Atlas vagy mit.
A Chinnok miatt akartam viszont igazából reflektálni, hogy abból használt biztosan van eladó, és F-szériáig nem is drága, vmi segély keretében talán Marokkó.. is vásárolt talán C verzióból (?). Az üzemeltetésre írták egyszer hogy csillagászati, na ezt nem tudom.
Chinook mellé viszont tényleg nem ártana vmi kissebb , itt UH-1N (modernizált) mint olcsó alernatíva, talán játszhat.
Az egész anak a kérdése hogy ellentételeztetnének-e egy nagyobb beszerzést + lízing, vagy bízunk a jóistenben ..
Ami nem a mi súlycsoportunk az a Ch-53 és társai azonkívül bármi, de komolyan paródiába illõ lenne sajnos hogy manaság egy "szimpla" helibeszerzést elméletileg Gripenek árából sem lehet kihozni 😄DD
A wikin Nh-90 is persze csak 20 milkó meg az apró..
Szent Haba-kukk
Y
Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József
Orosz pilóta szerelés. A 2. kép kicsit Fallout utánérzés 😛
Y
Én általában nem vagyok oda az orosz eredetû haditechnikáért, de a szállítóhelikopter (talán az egyetlen) kategória, ahol én is orosz típust vennék.
Konkrétan azért mert a Mi-17 egy kivételesen jó konstrukció, és nyugaton is elismert típus. Ráadásul méretileg valahol a Blackhawk és a Chinook között helyezkedik el, tehát több katonát/hadianyagot tud szállítani mint a Blackhawk, persze azért a Chinooktól messze van, de a Chinook mint haditechnikai eszköz nem is Magyarország súlycsoportja. Ráadásul a Mi-17 tudtommal jóval olcsóbb is a Blackhawknál. A jóval kissebb kapacitású Huey egyértelmû visszalépés lenne.
Viszont akkor kellene vagy húsz darab a Mi-17esekbõl, és bizony modernizálni kell õket, mert tudtommal jelenleg még a sisakra csatolható éjjellátó berendezés is nagy szó náluk. (Volt errõl egy cikk nemrég az aranysasban, hogy most kezdik csak kísérleti jelleggel egyik másik példányt ellátni vele.)
Miért is öregek (24 éves) amikor volt olyan Mi-8-asunk amelyik több, mint 33 évet volt szolgálatban 10445 (akkor sem kivonták, hanem katasztrófát szenvedett), vagyis a naptári élettartamuk 70%-nál járnak?
TG
TG
karosszéktábornok.blog.hu
Az UH-1 fel sem merült, hogy belekerül, hiszen nagyságrenddel kisebb, mint a Mi-8/-17. Az UH-1(Y) úgy lenne jó, ha van mellette egy nagyobb méretû heli, márpedig nálunk tuti nem lesz két típus azonos feladatra. Szóval egy közepes méretû kellene, mint a Mi-171, UH-60, NH90 vagy EC735.
Használt Huey-t meg teljesen felesleges beszerezni. Egy lestrapált gép helyett egy másik lestrapált gép? Ez nem elõrelépés...
Másrészrõl a szállítóhelikopter szvsz tipikusan az a kategória amin nem szabad és nem is lehet spórolni! Itt most nem harcihelikopter beszerzésrõl megy a téma, az inkább ráér, a szállítóhelikopter egy olyan jármû, amiknek hazai fenntartása inkább saját és nem valami NATO érdek, elég meló akad nekik itthon is. Kell és kész és nem a közeljövõben, hanem már rég kellett volna. A szállítórepülõgép a másik ilyen beteg gyerek.
Mellesleg a "levedlett" nem feltétlenül mindíg rossz, szerintem mind örültünk volna, ha az annak idején nekünk felajánlott "levedlett" Leopard2-eseket olcsón megveszük és rendszerbeállítjuk az ócskavas T-72esek helyett. Akkor ma igazi tank haderõnk lenne.
Sajnos az ezeréves UH-1esek is logikus választásnak tûnnek, ha már olcsó katonai szállító helikopter kell, ez az ország nem engedhet meg magának vadiúj Blackhawkokat, mint Ausztria.
"In the United States, for example, landing lights are not required to be present or used for many types of aircraft, but their use is strongly encouraged, both for take-off and landing and during any operations below 10,000 feet (3,000 m) MSL or within ten nautical miles of an airport."
A Malév pilóták süllyedés közben, 10000 láb alatt már bekapcsolják pedig akkor még a pálya is jó messze van.
A halál csupán a kezdet...
"Helikopterek javítása (Mi-8, Mi-17, Mi-24)479,7 MFt"
Elég dodonai az "A minisztérium mintegy tízmilliárd forintot szán a honvédség hét meglévõ MI-17-esének felújítására és korszerûsítésére az elkövetkezõ években" kifejezés, fõleg úgy, hogy most ég a ház, bár a szándék és a cselekedett között jól megkülönböztethetõ különbség van.
Jó ez az UH-1-es hír, ár már legalább 1 hõnapja kering (elõször a Makettinfón merült fel), amikor 1990 táján tanuló voltam a PG-ben már akkor felmerült, hogy 100 db-ot szerelünk össze, és mi leszünk a regionális javítóbázis. Azóta csekély 21 évet öregedett a típus (remélem senki sem gondolja, UH-1Y-ról van szó). És a finn Mi-8-asok is már idestova fél éve érkeznek folyamatosan, csak sehogy sem akarnak ideérni.
TG
karosszéktábornok.blog.hu
A "mai" alatt kb. Öböl háború és azóta lezajlott légiharcokra gondoltam.
A honvédelmi tárca a helikopterflotta felújítására, modernizációjára, illetve bõvítésére készül - mondta Hende Csaba miniszter a Magyar Nemzetnek. A tárcavezetõ néhány héten belül Finnországba utazik, hogy ott megállapodást írjon alá a finn haderõbõl nemrégiben kivont két MI-8-as szállító helikopter átvételérõl.
A minisztérium mintegy tízmilliárd forintot szán a honvédség hét meglévõ MI-17-esének felújítására és korszerûsítésére az elkövetkezõ években, de egyelõre még vizsgálják, hogy mindehhez nemzetközi szövetségesi pénzügyi támogatást lehetne-e szerezni.
Hende Csaba nem cáfolta azt a lapértesülést, amely szerint napirenden van használt amerikai UH-1-es könnyû szállító helikopterek beszerzése is.
Magyarország területén a honvédség jelenleg két helikopterrel lát el kutató-mentõ szolgálatot Szolnokról és Pápáról.
forrás
Hol vannak?
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
A szokásos svéd kreativitás. Nekem az lenne a kérdésem, hogy honnan szedik azt a töménytelen volfrámot a lövedékekhez...?
2 x 110 = 220 kg
1703x0,8x2 = 2724
--------------------
Ez nemhogy ~5 tonna, de alig 4. 😊
(0,8 a kerozin átlagos sûrûség)