Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Már lassan 2 éve Repül az idõ. 😊

http://htka.hu/2009/03/18/itt-a-legujabb-meg-tobb-lopakodotechnikaval-ellatott-f-15-os/

Apró bibi, hogy senki nem rendelt belõle.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Mondjuk ezekkel tisztában vagyok😊Csak gondoltam beteszem a linket.A boeing is komolyan veszi az F-15-ös témát egy fél éve kb hogy bemutatták a csökkentett észlelhetõségû F-15 Silent Eagle-t, mondjuk sokat nem javít rajta mert a 70-es évekbe tervezték akkor meg nem volt szempont a lopakodás.Annyi hogy ahol tudtál pl szárny belépõélénél asszem kicsit átalakították meg radarabszorbens anyagokat is használtam de a legtöbb radarjel úgyis szembõl keletkezik a turbinalapátokról és a szellõzõrõl, meg persze oldalról is.A raptorokra még adtak pénzt kb 300 millió dollárt ami 12 gép fõdarabjainak legyártására elég de azokat már be kell fejezni mert utána leáll a gyártás.Úgyhogy lehet meglesz a 200 gép talán de ennyivel nem lehet kiváltani még 1 típust se.Csak az F-15E bõl több van olyan 300db.De mivel légifölész vadászról van szó abból sokkal több van csak az F-16 különbözõ verzióiból több mint 1000db van.Legutolsó emlékem szerint 1200-1500db de lehet hogy szükség lesz újak rendelésére is.A gyártósort nem kell újraindítani mert most is folyik a gyártás külföldi országoknak szóval az se kerül pénzbe hogy felállítsák még egyszer a gyártósort.F-35-bõl meg tényleg kevés lesz Nagy Brittanina se a fûggõlegesen fel/leszálló változatot rendeli (Asszem az a b vált.) mert az jóval többe kerül mint a sima hajófedélzeti, hordozóból is megépítik mind a 2-t de csak az egyiket állítják hadrendbe.

Tényleg nem tud valaki olyan szinkronos dok. filmet amiben az anyahajók építésérõl van szó?

Mintha a pharszaloszi csata után a köztársaság pártiakat elcsépelte volna még Afrikában is. Ühüm, Kr.e. 46 Thapsusi csata.
Lehet, helytelenül használtam a hadjárat szót, akkor elnézést de a seregével ott küzdött Afrikában és a csatáiban megverte az egyiptomiakat is, meg a köztársaságpártiakat is.
Természetesen Ceasar nem lehetett ott a pun háborukban, csak példákat említettem, különbözõ korokból, hogy mi is érdekelne.

Végletekig leegyszerûsítve, egy hengert képzelj el beosztásokkal, minden beosztás egy ellátmány típus. pl.: búza, hús, ló, fegyver, bõr. két egyformán tervezett hengerrõl van szó, amit egyforma sebességgel lehet feltölteni. Fényjelek segítségével jelezték a feltöltés idõtartamát, így az egymástól több száz kilóméterre lévõ hengerekben lévõ víz magassága ugyanazon a szinten állt meg. Lehet, hogy zavaros, én ennél jobban nem tudom elmagyarázni.
Ha megtalálom azt a könyvet, ami az ókori találmányokkal foglakozik, akkor be tudom másolni. Az talán jobban el tudja magyarázni. A rómaiak alkalmaztak szekérre szerelhetõ távolságmérõt (hodométer) is. Azt is részletesen taglalja...

http://vakond.hu/

Hát Caesarnak, legalábbis a Gaius Juliusnak sohasem volt Afrikai hadjárata. Igazság szerint mikor megszületett(ie. 100) a Punok már régen nem léteztek, a rómaiak teljesen felszámolták Karthágót és a punokat a harmadik pun háborúban(ie. 146). Afrikában pedig csak a punok használtak elefántokat.

Annyi valóságalapja van a történetnek, hogy a rómaiak valóban használtak olajjal bekent és meggyújtott disznókat az ellenséges elefántok megvadítására. De hogy ez hogy jön össze Caesarral azt nem értem.

A szökõkutas kitaláció pedig annyira nyakatekert, hogy elképzelni se tudom. 😄

[NST]Cifu
1.: Nem "szembe" állítják õket, hanem a gyakorlatilag valahogy kezelni kell az elöregedõ gépek problémáját. Eredetileg az F-22A váltotta volna az F-15A/B/C/D gépeket. Mivel a Raptorból azonban csak 183 készül, ez nem fog teljesülni. Az F-35-ösök még legalább pár évig nem érkeznek meg, és jó esetben is 2020 elõtt az F-15-ösöket nem tudják lecserélni (F-35-ösre). Szóval az F-15-ösök felújítása kvázi elkerülhetettlen volt.
2.: Nem a pilótáktól kapta a "Sas" elnevezést, hanem ez volt a hivatalos elnevezése. Ugyanúgy, ahogy a JAS-39 elnevezése Gripen.
3.: Nem érdemes a 30 milliós F-15 vételárat beleírni, mert az legalább 15-20 éves adat, és nem is új gépeket vesznek, hanem a régieket újítják fel.
4.: Az AN/APG-63(V)3 radart nem a rakéták észlelésére találták ki. "Hagyományos", többcélú radar.
5.: Az F-35 nem "következõ generációs bombázó", hanem akkor már következõ generációs vadászbombázó. Bombázógép mondjuk a B-1B, B-2, B-52....
6.: Az F-22A légifölény vadászgép, nem az a célja, hogy ellenséges légvédelmet iktasson ki, erre a SEAD (Supression of Enemy Air-Defense -> Az ellenséges légvédelem elnyomása, leküzdése) feladatkörû "Wild Weasel" F-16-osok valóak.
+1.: A J-20 épp, hogy elvégezte a szûzfelszállását. Még a legvadabb verziók szerint is legalább 5, de inkább 10 év, amíg rendszerbe áll. Szóval azért annyira nem kell aggódni jelenleg még a J-20 miatt...

Úgy elsõ olvasatra ennyi. Jereváni rádió esete...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Szóljatok rám, hogy ne irkáljam tele a topicot!

Most olvasom!

„Az egyes aknavetõk tüzelõállását ablakokban, ajtónyílásokban, lépcsõházakban, tetõkön, vagy pincékben jelöljük ki.”

Pincékben?! Úgy használták az aknavetõt a pincében, mintha vállról indítható rakéta lenne, az utcán közlekedõ harckocsikat lõtték ki vele?!

Köszönöm, ezzel elleszek pár hétig! :-)

Sajnos, képtelen vagyok neveket és könyvcímeket megjegyezni... Valamelyik csataleírásnál olvastam (ókor, szerintem római valamelyik keleti hadjárata), katapultal kapták a kigyót a lovak, megbokrosodtak, összekeveredtek, felbukfenceltek.

Csak a módszer marad meg mindig...

Cézár afrikai hadjáratában a disznóvisítástól ijedtek meg a harci elefántok, letarolva a saját soraikat, de nem tudom melyik csata...

A valahányadik pun háborúban a távközlésben értek el hatalmas sikert a rómaiak. Kettõ "szökõkutat" gyártottak. Egyik rómában maradt, másikat vitte a sereg. Az egyiket elkezdték feltölteni vízzel, mindegyes szint egy típusú ellátmányt jelentett. Amikor elkezdték feltölteni, fényjelet küldtek a földközi tengeren horgonyzó õrgályákon, zátonyokon, egészen addig, míg a vizet öntötték. A fényjel érzékelésével rómában is elkezdték a kutat feltölteni, illetve a megszûnésével abbahagyták. Így akár fél órán belül tudta a szenátus, hogy milyen ellátmány hiányától szenved a sereg, s mit küldjenek.

A technika, ami megfog, de sajnos a tábornokok nevére, sõt, szégyen, de még arra sem emlékszem, hányadik pun háború volt.

Nem érdekel a házigyártmányú bombák készítése, vagy ilyesmik.
Sokkal inkább az irreguláris csapatok ötletessége. Gondolok olyanra, mint a kerékpáros támadás az ellenõrzõ-áteresztõ pontok ellen, ami pl részletesen le van írva "a GAP hetedik osztaga" címû könyvben. (ez kivételesen beugrott.)

Hát ha te mondod biztos így van. én nem szoktam ennyire utánaolvasni dolgoknak.

Molnibalage
Szokás szerint pontatlan és fals a cikk. Nem kicsit, nagyon...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nem sikerült minden az oroszoknak se, amikor robbanószerrel felszerelt kutyákat idomítottak tankok ellen, akkor a kezdeti idõkben a saját tankjaikon gyakoroltak.
Az éles bevetéseken a kutyák képesek voltak a harckocsik között különbséget tenni, így a sajátjaik alá rohantak be a töltettel...

Talán keveredés van,de Berlin elõtt reflektorokkal világítottak hasonló módon éjszaka de a füst és por miatt nem vált be.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Errõl a ruszki találmány jut eszembe: a 2. VHban kitaláltak egy harceljárást az oroszok a páncélosok számára, miszerint reflektorral el kell vakítani a fritz Panzereket, mert akkor majd azok nem látnak semmit ... az elsõ este után felhagytak az eljárással, miután halomra lõtték a szentjános bogarakként dübörgõ ruszki konzerveket 😛

Valahol olvastam, nem tudom mennyire UL.

Y

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

Scottt
A kígyósra tudnál példát mondani?<#wilting>

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

BADAL
linkeleni nem tudok...
Kalasnyikov.hu-n a dokumentumokban van ilyen, hogy "utcai harc". Meg sok egyéb😊

Ha már heli…

A következõ sztorit ismeritek?
Amikor Sármelléken még itt voltak az oroszok, a helikopter pilóták azzal szórakoztak, hogy szõlõhegyeken a gazdák által összegyûjtött, petrencébe rakott szénát a heli által keltett légörvényekkel szétterítették.
A gazdák többször is panaszt tettek, de mivel semmit nem tudtak bizonyítani, így nem történt semmi. Az egyik elégedetlen bosszút forralt. Napokig állt lesben, várva a helit! Az oroszok meg is jöttek, s újfent kedvelt szórakozásuknak hódolva nekiálltak a szénát szétdobatni. A gazda ekkor elõugrott a rejtekhelyérõl, és dobálni kezdte a helikoptert! A vasvillája a hátulsó rotort (nem tudom mi ennek a rendes neve) találta el, ami szinte ledarálta a villát. Egy a villából származó repesz azonban olyan súlyosan megrongálta a hidraulikus rendszert, hogy a helinek kényszerleszállást kellett végrehajtania…
Az öreget természetesen letartoztatták szabotázsért.
Urban legend, vagy megtörténhetett?

És mielõtt elsorvadna a másik kérdésem.
Carlos Marighella, Che Guevara könyveit olvastam a gerilla harcmodorról, tudtok ajánlani valamit ebben a témában?

Nem, nem vagyok terrorista, felkelést sem tervezek, egyszerûen csak az alternatív harcmodor sokkal érdekesebb, szívesen olvasnék róla.
Ókori példával élve: a rettegett római teknõs alakzat felbontható volt, ha vadméheket katapultáltak közéjük, vagy a legfegyelmezettebb nehézlovasság hadrendjét is összekuszálta a közéjük jutatott mérges kígyók.
Vagy újkorból is kreatív, amikor a kivégzendõ foglyokat, friss bambuszhajtások fölé kötözték (ezek 15 cm-t is képesek nõni egy nap), és felnyársalták a szerencsétleneket.
Az ilyen egyszerû, de hatásos módszerek mindig érdekesek. Ha valaki ismer e témában könyvet, kérem, adjon könyvcímet, vagy linket.
Köszönöm!

BADAL
Évekkel ezelõtt eladtunk 8 db sose használt, méregzöld Mi-8-ast (egy Ruszlan vitte el õket, több fordulóval nem tudom hova).
Most ez valami vicc, hogy újakat veszünk? A Mi-17-es az más típus, de akkor is, miért nem vonnak felelõsségre valakit a régebbi eladással kapcsolatban?

Fenrir
Vagy Stalker.

A halál csupán a kezdet...

3 Ah-6-os elvisz annyi homokzsákot mint a Huey, nem? inkább az, báár elég babra meló.

Szent Haba-kukk

Én általában azt szoktam mondani😊, hogy a szállító-heli flottára MOi viszonyok között nem szabadna sajnálni a pénzt, sem most sem késõbb. Nekünk fontos de mégsem tudjuk a legjobbakat választani mert 5(-10) múlva aktuális lesz hogy színrelépnek újabb generációs kávédarálók.
Alapból azt mondanám kezdjünk egy kissebb mennyiségû használtas Sikorsky pl.blackhawk-al, és késõbb uattól a gyártótól S-92-t is érdemes lehet megreszkírozni, megfelelõ ajánlat esetén, mivel alig lett rendszeresítve talán alkuképes a helyzet. Haszált Aw101 sem jönne rosszul ha lenne eladó.
Ha nagyon ráérnénk úgy kellett volna csináni mint a délafrikaiak, hogy alkatrész-elemekbõl kilgózták ami nekik kellett - Onyx Atlas vagy mit.
A Chinnok miatt akartam viszont igazából reflektálni, hogy abból használt biztosan van eladó, és F-szériáig nem is drága, vmi segély keretében talán Marokkó.. is vásárolt talán C verzióból (?). Az üzemeltetésre írták egyszer hogy csillagászati, na ezt nem tudom.
Chinook mellé viszont tényleg nem ártana vmi kissebb , itt UH-1N (modernizált) mint olcsó alernatíva, talán játszhat.
Az egész anak a kérdése hogy ellentételeztetnének-e egy nagyobb beszerzést + lízing, vagy bízunk a jóistenben ..
Ami nem a mi súlycsoportunk az a Ch-53 és társai azonkívül bármi, de komolyan paródiába illõ lenne sajnos hogy manaság egy "szimpla" helibeszerzést elméletileg Gripenek árából sem lehet kihozni 😄DD
A wikin Nh-90 is persze csak 20 milkó meg az apró..

Szent Haba-kukk

Egy Hornet, ja 😛 A harcrakész orosz pilóták már a sisakcélzóban látják a tankoló Horneteket 😛

Y

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

Az elsõ képen nem egy Hornet "tükrözõdik"?

Orosz pilóta szerelés. A 2. kép kicsit Fallout utánérzés 😛

Y

[NST]Cifu
Akkor a pénzt lehetne a Mi-8/-17 gépek felújítására költeni...

hooah
Kettõ 17-es fel van szerelve éjjellátó képességekkel, úgy mint sisakra szerelhetõ(orosz) éjjellátó, fedélzeti rendszerek világítása stb módon lett modernizálva. De sajna csak 2 azaz kettõ. 😄

Egyetértek.

Én általában nem vagyok oda az orosz eredetû haditechnikáért, de a szállítóhelikopter (talán az egyetlen) kategória, ahol én is orosz típust vennék.
Konkrétan azért mert a Mi-17 egy kivételesen jó konstrukció, és nyugaton is elismert típus. Ráadásul méretileg valahol a Blackhawk és a Chinook között helyezkedik el, tehát több katonát/hadianyagot tud szállítani mint a Blackhawk, persze azért a Chinooktól messze van, de a Chinook mint haditechnikai eszköz nem is Magyarország súlycsoportja. Ráadásul a Mi-17 tudtommal jóval olcsóbb is a Blackhawknál. A jóval kissebb kapacitású Huey egyértelmû visszalépés lenne.

Viszont akkor kellene vagy húsz darab a Mi-17esekbõl, és bizony modernizálni kell õket, mert tudtommal jelenleg még a sisakra csatolható éjjellátó berendezés is nagy szó náluk. (Volt errõl egy cikk nemrég az aranysasban, hogy most kezdik csak kísérleti jelleggel egyik másik példányt ellátni vele.)

Nem elõrelépés, ez igaz. De könnyen lehet hogy csak erre van pénz.

Miért is vannak elhasználva? A teljes repült-órájuknak kb a felénél járhatnak, a 706 és a 707 kb a harmadánál (a két javítás között nem történt csoda és többet repültek, mint 1000-1500 óra, amit viszont kétlek)

Miért is öregek (24 éves) amikor volt olyan Mi-8-asunk amelyik több, mint 33 évet volt szolgálatban 10445 (akkor sem kivonták, hanem katasztrófát szenvedett), vagyis a naptári élettartamuk 70%-nál járnak?

TG

TG

karosszéktábornok.blog.hu

[NST]Cifu
A Haditechnikának éppen szállító-helikopter sorozat írok. 😊

Az UH-1 fel sem merült, hogy belekerül, hiszen nagyságrenddel kisebb, mint a Mi-8/-17. Az UH-1(Y) úgy lenne jó, ha van mellette egy nagyobb méretû heli, márpedig nálunk tuti nem lesz két típus azonos feladatra. Szóval egy közepes méretû kellene, mint a Mi-171, UH-60, NH90 vagy EC735.

Használt Huey-t meg teljesen felesleges beszerezni. Egy lestrapált gép helyett egy másik lestrapált gép? Ez nem elõrelépés...

Nem feltétlenül kéne vadiúj és drága nyugati masinákat venni, ruszkiktól bõven jó lenne a Mi-171 család, vagy akár kevésbé használt nyugati madárkák is, kétlem, hogy az említett UH-1 ez a kategória lenne. Akár hogy modernizálják, az itthoni Mi-17 flotta( görcsös muhaha) sárkánya öreg, a gépek el vannak használva rendesen.

Másrészrõl a szállítóhelikopter szvsz tipikusan az a kategória amin nem szabad és nem is lehet spórolni! Itt most nem harcihelikopter beszerzésrõl megy a téma, az inkább ráér, a szállítóhelikopter egy olyan jármû, amiknek hazai fenntartása inkább saját és nem valami NATO érdek, elég meló akad nekik itthon is. Kell és kész és nem a közeljövõben, hanem már rég kellett volna. A szállítórepülõgép a másik ilyen beteg gyerek.

Mára már a Leo-k is szétrohadtak volna a "csillag" hangárban.
Hát, az ország jelenlegi helyzetében illúzió volna sajnos új gépek vásárlását várni.

Mellesleg a "levedlett" nem feltétlenül mindíg rossz, szerintem mind örültünk volna, ha az annak idején nekünk felajánlott "levedlett" Leopard2-eseket olcsón megveszük és rendszerbeállítjuk az ócskavas T-72esek helyett. Akkor ma igazi tank haderõnk lenne.

Sajnos az ezeréves UH-1esek is logikus választásnak tûnnek, ha már olcsó katonai szállító helikopter kell, ez az ország nem engedhet meg magának vadiúj Blackhawkokat, mint Ausztria.

Szánalmas, két levedlett roncsot átvenni és a meglévõ alig pár darabot tutujgatni nem éppen fejlesztés. Rengeteg repült óra van már ezekben a gépekben és kevés is van belõlük, de persze próbáljuk még a NATO-t lehúzni erre is egy picit.

Fenrir
Kell is az erõ bele mert messzirõl kell látszania:

"In the United States, for example, landing lights are not required to be present or used for many types of aircraft, but their use is strongly encouraged, both for take-off and landing and during any operations below 10,000 feet (3,000 m) MSL or within ten nautical miles of an airport."

A Malév pilóták süllyedés közben, 10000 láb alatt már bekapcsolják pedig akkor még a pálya is jó messze van.

A halál csupán a kezdet...

Ennek a hírnek csak egy szépséghibája van, hogy az érvényes idei honvédelmi költségvetésben a következõ sor szerepel (7. oldal 4. pont):
"Helikopterek javítása (Mi-8, Mi-17, Mi-24)479,7 MFt"
Elég dodonai az "A minisztérium mintegy tízmilliárd forintot szán a honvédség hét meglévõ MI-17-esének felújítására és korszerûsítésére az elkövetkezõ években" kifejezés, fõleg úgy, hogy most ég a ház, bár a szándék és a cselekedett között jól megkülönböztethetõ különbség van.

Jó ez az UH-1-es hír, ár már legalább 1 hõnapja kering (elõször a Makettinfón merült fel), amikor 1990 táján tanuló voltam a PG-ben már akkor felmerült, hogy 100 db-ot szerelünk össze, és mi leszünk a regionális javítóbázis. Azóta csekély 21 évet öregedett a típus (remélem senki sem gondolja, UH-1Y-ról van szó). És a finn Mi-8-asok is már idestova fél éve érkeznek folyamatosan, csak sehogy sem akarnak ideérni.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Voyager5
Köszi a linket! Elolvasom amint lesz végre egy kis szabadidõm.

A "mai" alatt kb. Öböl háború és azóta lezajlott légiharcokra gondoltam.
Voyager5
Felújítja, bõvíti és modernizálja a helikopterflottáját a honvédség. Hende Csaba miniszter a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy ennek részeként átveszünk két, a finn haderõbõl kivont MI-8-as szállító helikoptert, illetve felújítjuk a hét meglévõ MI-17-est.

A honvédelmi tárca a helikopterflotta felújítására, modernizációjára, illetve bõvítésére készül - mondta Hende Csaba miniszter a Magyar Nemzetnek. A tárcavezetõ néhány héten belül Finnországba utazik, hogy ott megállapodást írjon alá a finn haderõbõl nemrégiben kivont két MI-8-as szállító helikopter átvételérõl.

A minisztérium mintegy tízmilliárd forintot szán a honvédség hét meglévõ MI-17-esének felújítására és korszerûsítésére az elkövetkezõ években, de egyelõre még vizsgálják, hogy mindehhez nemzetközi szövetségesi pénzügyi támogatást lehetne-e szerezni.

Hende Csaba nem cáfolta azt a lapértesülést, amely szerint napirenden van használt amerikai UH-1-es könnyû szállító helikopterek beszerzése is.

Magyarország területén a honvédség jelenleg két helikopterrel lát el kutató-mentõ szolgálatot Szolnokról és Pápáról.

forrás
Éltem egy német katonai reptér mellett, engem az döbbentett le, hogy leszálláskor, fényes nappal is több száz méterrõl szinte vakító fényereje volt a leszálló repülõk fényszórójának...

szegények😊

Effe88
de jó videó😊
aranyók lebegnek😄

Carlos Marighella, Che Guevara könyveit olvastam a gerilla harcmodorról, tudtok ajánlani valamit ebben a témában?

[NST]Cifu
Hát a világ wolfrám termelésének cirka 50%-át Kína adja, ~10%át Oroszország, ~5%-át Ausztria, ~5%-át Portugália, ~15%-ot különbözõ Dél-Amerikai országok, a maradék 5% pedig Dél-kelet ázsia (Thaiföld fõleg, ha jól emlékszem).

Showtime😊
Hol vannak?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Érezd a sebességet.

A szokásos svéd kreativitás. Nekem az lenne a kérdésem, hogy honnan szedik azt a töménytelen volfrámot a lövedékekhez...?

Molnibalage

Molnibalage
Mondjuk 100 kiló, de talán annyi sem.

[NST]Cifu
Ok, de mennyi az üres póttartály tömege? Ennyire azért csak nem elhanyagolható (jó, egy picit azért így is hasracsapás volt, és jól mellé lõttem 😄).

Molnibalage
6 x 227 = 1362 kg
2 x 110 = 220 kg
1703x0,8x2 = 2724
--------------------
Ez nemhogy ~5 tonna, de alig 4. 😊

(0,8 a kerozin átlagos sûrûség)

Molnibalage
Attól, hogy sokmindent aggaszt egy harmatgyenge t/w arányú gépre azzal csak még jobban lerontod a tulajdonságait. Elméleteben egy F-15E-re is lehet 7 db 2000 fontos GBU-24-et tenni. Gyakorlatban senki nem lenne ennyire elborult. A Gripen NG számára is a törzs alatti 2x2000 vagy 2x2x1000/500 font a reális. A Gripen NG alapvetõ elõnye az, hogy a gép tisztességes csapásmérõ fegyverzet mellett is vihet póttartályt és legalább 2 BVR és 2 IR légiharc rakétát. Igazából jó lenne eljutni oda, hogy a wingtipen is AMRAAM legyen...