Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Vegyük például a '91-es sivatagi vihar hadmûveletet. (Többek között) az amerikaiak M1A1 Abramsei álltak szemben az irakiak T-72eseivel, és bizony az amcsi tankosok tartottak a szovjet harkocsitól. Fenyegetõ külseje volt, lapos kialkítása, hosszú lövege, és sok volt belõle. Az amcsi tankosok komoly veszteségekre is fel voltak készülve.

Aztán amikor az Abramsek összecsaptak az iraki köztársasági gárda T-72-eseivel, kiderült, hogy az iraki T-72esekben nincs hõképalkotó berendezés, elektromos toronyforgató mechanizmus, lézeres távolságmérõ, modern gránátok, és sok más, a modern tankcsatákban nélkülözhetetlen eszköz. Mindezt egy olyan országban ahol a látási viszonyok a homokviharok és a páncélosok által felvert por miatt sokszor lehetetlenné teszik a vizuális célkeresést, egy olyan nyugati típus ellen(Abrams), aminek a lövegét a számítógép és az automata toronymozgató mechanizmusok másodpercek alatt a célra irányítják, méghozzá stabilizálva.

Eredmény: Az amerikai Abramsek gyakorlatilag veszteség nélkül semmisítettek meg többszáz iraki T-72est, úgy, hogy azok sokszor még csak nem is észlelték az Abramseket. Esélyük se volt.

Tehát a "ránézésre véleményt mondok" módszer harcjármûvek esetében(is) erõsen félrevezetheti az embert.

Azért azt lásd be hogy itt nem egy kocsiról vagy egy nõrõl van szó, aminek a külsejébõl már sok következtetést levonhatsz. Ezek haditechnikai berendezések, esetünkben egy harckocsi, amit más harckocsik leküzdésére és úgy általában gyilkolásra terveztek. Hogy ezt a feladatát mennyire hatékonyan látja el, arra nem fogsz tudni a külsejébõl következtetni. Néhány berendezés külsõ alkatrészeit, érzékelõket, ERA blokkokat megfigyelhetsz ránézés alapján, de a lényeg belül van.

Ez tehát nagyon nem olyan dolog, amirõl ránézésre megalapozott véleményt lehetne mondani. (Tulajdonképpen a fényképeken, festményeken és hasonlókon kívül nincs is olyan dolog a világon amit ránézésre meg lehetne ítélni)

Ennek ellenére persze mondhatsz felületes és teljességgel megalapozatlan véleményt valamirõl, csak akkor ne várd el hogy komolyan vegyük.

Molnibalage
Fogalamam sincs, hogy meddig élt ez a korlátozás. A célazonosítás megbízhatatlansága kényszerítette rá õket.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Én a mai napig nem értem, hogyan tilthatták meg az amerikai gépeknek a vizuális azonosítás nélküli rakétaindítást, amikor ezzel az amcsi gépek legnagyobb elõnye, a kezdetleges BVR képesség veszett oda, amit ugye az elsõ generációs félaktív radaros önirányítású légiharc rakétákkal láttak el. Ezzel kvázi rákényszerítették az amerikai gépeket az infravörös önirányítású rakétákkal és gépágyúval történõ közelharcra, amiben azok finoman szólva nem jeleskedtek(fõleg az elsõ generációs Phantomok, amiknek még nem volt gépágyúja és rossz volt a manõverezési képessége). Ha egy Phantom összeakadt egy két infrás rakétával felszerelt MiG-17essel, ami egy kivállóan manõverezhetõ gép volt, erõs beépített gépágyúfegyverzettel, akkor nagyon könnyen ott hagyhatta a fogát. Talán ebbõl a szempontból a MiG-17 még veszélyesebb ellenfél is volt mint a MiG-21.

Te sokat foglalkoztál a vietnámi légiharcokkal, ez az amerikai utasítás a vizuális célazonosításról a háború végéig érvényben maradt? Lehetett volna annyi eszük hogy hatályon kívül helyezik, amikor kiderült hogy nem csak hogy lerontja a saját gépeik esélyeit a harcban, de szembemegy mindennel amire az F-4 Phantomot (és a többi elsõsorban BVR rakétafegyverzetre tervezett típust) tervezték.

Molnibalage
Mégis arra kellett használni, ahogy az F-4 gépeket is manõverezõ légiharcban használták, mikor nem arra tervezték.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

hooah
Persze ez mind szép és jó, de a Mig 21-et arra tervezték, hogy nagy magasságot gyorsan elérve szétkergesse az ellenséges bombázó kötelékeket és nem hogy közelharcban legyûrje a vadászokat.

Molnibalage
A MiG-21bis 1972-ben korának kiemelkedõ vadászgépe volt, 1 feletti tolóerõ / tömeg aránnyal. Az új hûtütt fejes R-13M rakétáka nem sokban ütött el a kor átlagától. Az F-4E gépek ellen - a kor jenki csúcsvadásza - éles helyzetben képzett pilóta a siker nagyon is reális eséllyel szálhatott harcba.

A szakadék akkor lett nagy, amikor megjelent az AIM-9L és M és a 4. gen vadászgépek.

Molnibalage
Igen, alkothat az ember, ha ezt alá is támasztja valamivel. Amikor leírom azt, hogy miért tekintem alsóbbrendûnek a keleti reptechikáta arra bizonyítékkal tudok jönni és nem az az indoklás, hogy "rakás szar és kész".

hooah
Egyébként a jó öreg 21-es sok mindenkinek nagy kedvence, igazi kultikus szovjet repcsi, de azért mert neked is nagy kedvenced attól még belátod mennyire nem ért semmit a kor nyugati technikájához képest, és most nem arról beszélek, hogy elenyészõ számú légi gyõzelme van mert hát nem arra tervezték. De te ezt mind jól tudod. Szóval nekem is vannak kedvencek minden "oldalon", de ami sz4r az sz4r sajnos el kell fogadni.

hooah
Akkor nem rühelled, csak átlátod a hiányosságaikat. Épp ezért ez a fekete sas nevû bádogdobozról is nyugodtan alkothatsz negatív véleményt.

Én voltam sorkatona. A kezembe került orosz (híradás)technika alapján az orosz cuccok nagy részérõl a véleményem:<#levele>
(Nem vonatkozik az egyszerûnek mondható fegyverekre, pl. AK <#eljen>)

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage
2. Én eléggé nagy Orosz haditechnika ínyenc vagyok, voltam mindig is, de amit õk csinálnak az már nem tudom lenyelni (köszönhetõ Molnibalagenak aki úgy rühell minden keletit mint..., most nem találok jó hasonlatot)

Nem tudom, hogy honnan vetted azt, hogy én rühellem a keleti technikát. Azért, mert a légierejük gyak. szinte soha nem volt egyenértékû a jenkivel, attól még nem rühellem. A MiG-21bis pl. az egyik kedvenc repcsim.

Harckocsifejlesztés terén meg mindig is nagyon komolynak tartottam õket.

A PAK-FA-s megjegyzést sem értem. Kinek várakozáson aluli?

hooah
Mindenkinek aki fikázta a Fekete Sas hozzászólásom

1. mit kell alátámasztani és bizonyítani a saját egyéni véleményem és ízlésem. Ti is mikor mentek fagyi kérni az eladóhoz megmagyarázzátok, hogy miért épp citromosat kértek.

2. Én eléggé nagy Orosz haditechnika ínyenc vagyok, voltam mindig is, de amit õk csinálnak az már nem tudom lenyelni (köszönhetõ Molnibalagenak aki úgy rühell minden keletit mint..., most nem találok jó hasonlatot)

3. Ez a tank is kb PAK-FA szinten szép, hát az is várakozáson aluli egy cucc, akkor ez is ott tart valahol. Egyébként elég ha kinézetre összehasonlítjuk bármelyik nyugati vagy keleti harckocsival. A tartalomról nem is beszélve, ugyan mitõl lenne olyan ütõs attól hogy a T-34 millimodik reinkarnációja, meg egy átszabott T72/80/90. Vagy csak mert automata a töltõ, nem hinném. Ergó egy kalap retek Orosz kivitelben, ami mutatós, drága is de senkinek nem kéne.

[NST]Cifu
Elviekben az Omszki gépgyár civil mezõgazdasági jármûvekkel foglalkozik tovább. A pontos állapotát õszintén szólva nem tudom. Az biztos, hogy az utóbbi idõben már állami pénzt nem nagyon kaptak. Az Uralvagonzavod-on túl csak a Cseljabinszki iroda kapott pénzt a Sprut-SzD és BMD-4 és hasonló jármûvekre. Amíg kapott. 😊

A Fekete Sas egyértelmûen egy aféle "proof-of-concept" lehetett, vagyis az elképzelés életképességét hivatott igazolni. Az alváz egy megnyújtott T-80U volt, plusz futógörgõvel. A lényeg a torony és az automata töltõberendezés. Azt talán már sose tudjuk meg, hogy ezek milyen állapotban vannak.

Viszont ha összeesküvés elméleteket akarunk gyártani, akkor a T-90M végülis is hasonló lõszertároló / automata töltõ elrendezést mutatott be, csak kisebb méretû lõszertárolóval.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

A Fekete Sas tervezõirodája nem szûnt meg? A wiki szerint az Uralvagonzavod kapta meg a projekteket meg terveket, gondolom azokat jó mélyre elrakták 😊 Amúgy szerintem a bemutatott Fekete Sas csak egy 1:1-es makett, legalábbis a torony része. Elvileg 1997-ben mutatták be, akkoriban nem túl sok pénz csordogált arrafelé, szerintem kizárt, hogy bármi komolyat beleraktak volna.

Bocsánat, ezt nagyon benéztem...

http://vakond.hu/

[NST]Cifu
a mûanyag sisak az elsõ két emberen a különlegesek jellemzõje.

Szerintem inkább a mögöttük látható Patria személyzetéé, ez esetben. 😊

[NST]Cifu
Szvsz egyszerûbb, ha a konténereket írom le, a többit innen kisilabizálhatod

SUU-30 (USAF, USN, USMC) - CBU-52 / CBU-58 / CBU-71
SUU-49/B (USN, USMC) CBU-55 / CBU-72
SUU-51/B (USAF / ?USN?) CBU-74 / CBU-76 / CBU-77
SUU-54/B (USAF) CBU-75 / CBU-84 / CBU-85 / CBU-86
SUU-58/B (USN, USMC) CBU-78 / CBU-82 / CBU-83
SUU-64/B (USAF) CBU-89 / CBU-98
SUU-65/B (USAF) CBU-87 / CBU-90 / CBU-92
SUU-66/B (USAF) CBU-94 / CBU-97 / CBU-102
SUU-75/B "Rockeye II" (USN, USMC) CBU-99 / CBU-100
SUU-76/B "Rockeye II" (USN, USMC) CBU-99 / CBU-100

Molnibalage
Sajnos ma ez az "érveléstechnika" csúcsa sokszor... 😞

Szerintem elsõ ránézésre elég modernnek tûnik és kitudja ,hogy mikre képes, és lehet ,hogyha élesben kéne bevetni mint az M1A1 et akkor ez is nagyon sokféle fejlesztést kaphatna,és lehet sokkal alkalmazkodó képesebb a terepviszonyokhoz😊

Egyáltalán nem lehetetlen, hogy mást is lehetett csinálni azokban a gyárakban. A jelenlegi siroki lõszergyár(ma MFS) is kettõs használatú volt. A rákosi korszak után elég sok hadi gyárat átállítottak kettõs termelésre, mert nem volt szükség hatalmas mennyiségû hadianyagra, de kisebb termeléssel gazdaságtalan lett volna a fenntartás.

Én úgy hallottam, hogy a szlovén katonák nincsenek elájulva az FN2000-tõl.
Szerintem elég otromba a mellsõ markolata, csak teljes marokkal lehet ráfogni. A képen látható katonák valószínûleg nem az átlagot mutatják, a mûanyag sisak az elsõ két emberen a különlegesek jellemzõje.
A szlovákok meg a románok is 7,62 lõszerrel rohangálnak, az legalább jó valamire, nem úgy mint a pudlilövõ.
[NST]Cifu
Mit írnak? Azt, hogy a hûtõgépgyár dolgozóinak várakozniuk kellett, mert a közelben lévõ laktanyában állomásozó egység a fel- és levonuláskor lezárta azt az utat, amin a dolgozók a munkahelyükre juthattak...

[NST]Cifu
Szakértõi vélemény, alaposan, tényszerû megállapításokkal alátámasztva, komoly háttérmunkával és forrásanyagokkal megtámogatva.

Köszönjük...

Hát elsõ ránézésre nem alkotunk véleményt valamirõl, mert a kinézet csak egyetlen szempont a sokból, földi haditechnikai cuccoknál pedig lényegtelen is.

Számtalan megfelelõ 7.62x39-es kaliberû fegyvert lehetne rendszeresíteni, például az #52262-ben likeltet is, és akkor nem kellene lõszert váltani. Bár érdekes módon a környéken mindenki meg tudta oldani az átállást a nyugati lõszerre. Igazából szerintem nálunk se valódi akadály ez, csak egy átlátszó ürügy, amivel a teljesen inkompetens HM döntéshozók takaróznak már évek óta, amikor valaki megkérdi, hogy miért van még 2010-ben is évtizedek óta elavult fegyver a magyar katonák kezében.

Amúgy szerintem ez a cigaretta-lõszer, konzervgyár-tüzérségi gránát történet csak urban legend.

Molnibalage
A USAF és US Navy ugyanazon kazettás bombákat használta a '80-as években? Ha nem, akkor mit használtak elsõroban?

Valami mégiscsak volt..

hûtõgép gyár

hooah
talán a színe az ami kicsit emeli a kinézetét, csoda hogy ez nem a szokásos orosz tarkabarka terepmintás ami semmire sem jó, de jól néz ki (egy darabig)

hooah
hát így elsõ ránézésre ez a Fekete Sas egy nagy rakás szar, már elnézést.

[NST]Cifu
Harckocsigyártás biztos, hogy nem volt itthon, mégcsak tervben sem. Tehát ez a része hoax.
A másik kettõben van ráció, amennyiben a gyártósor átalakítható volt a célnak.

Hm…
Ha már úgyis annyi szó esik a harckocsikról.
Azt még fel tudom ép ésszel fogni, hogy a dohánygyár gyalogsági lõszert gyárthatott volna, hogy a glóbusz konzervgyár a tüzérségnek muníciót, de hogy a lehel hûtõgyár harckocsit?! Ez valóban igaz volt, vagy csak hoax?
A hûtõgép nem igazán hasonlít a harckocsira. Kicsit sem.

Punker
dohánygyár bezárt lebontották pláza van a helyén... 😞

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

hm, nézd más oldalról, rendben, hogy az Ak ciki, de 5,56 mm átmérõjû cigarettát szeretnél szívni? <#banplz>

Scottt
Elég futurisztikus a fotó,mintha valami 90-es évek beli Sci-fi hadsereg lenne :d

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

[NST]Cifu
Anno én Csiornij Oriol-ként (illetve elõször Csiorny Oriol) emlegettem, aztán volt egy kis vita, hogy pontosan hogyis kellene helyesen átírni Magyarra, úgy hogy a végén Fekete Sas lett nálam, és kész. 😊

Molnibalage
Nem vicces, hogy egy orosz tankot folyamatosan angol nevén emlegetnek? 😊

Igen, de mivel 6500 darabot vettek az FN F2000-esbõl, és összesen 14.000-et terveznek, lehet hogy egy rajnál többet is fel fognak szerelni vele, mert ezt akarják a hadsereg új szolgálati fegyverének.

Nyugi, ez csak egy raj.... 😉

Köszi 😊

[NST]Cifu
@Donatus13 és Bgabor:

1.: Jelenleg az orosz hadsereg legmodernebb harckocsija a T-90A, ez egy fejlesztett T-72, új toronnyal, modernebb tûzvezetõ rendszerrel, éjjellátóval, stb.

2.: Volt hajdanában danában a Szovjetunióban egy T-72-es és T-80-as harckocsikat leváltani szándékozó program. A Harkoviak egy torony nélküli harckocsit terveztek, Molot név alatt, az Omszki iroda a Fekete Sas nevût, ami a T-80 meghosszbított alvázára került, az Uráliak pedig az Objekt 195 / T-95-ön dolgoztak. A szovjetunió széthullása után a Harkovi gyár ukrajnába került, a Molot fejlesztése leállt, inkább a T-80UD továbbfejlesztésén dolgoztak, ez a T-84 és az Jatagán/Oplot. Az Omszkiak bemutatták a Fekete Sas protot 1997-ben, akkor úgy is tûnt, az állami megrendelés is adott. Aztán kiderült, hogy mégse. 2001-ben az állami pénzeket megvonták, az Omszkiak ismét elõhozták a Fekete Sas-t, és igyekeztek exportra kínálni. A háttében valószínûleg az lehet, hogy az Uráli tervezõiroda és gyár (Uralvagonzavod) befolyása nagyobb volt, így az Objekt 195 kapott állami pénzt. Ezt azonban tavaly megvonták tõle, és legalábbis rövid/közép távon a pénz a T-90-esekre megy továbbra is.

[NST]Cifu
Miért nem lepõdök meg, hogy a SigSauer USA terméke? 😄

Akkor elnézést nem tudtam😄 azt hittem a T - 95 még csak készül.

A ötvenes éves óta nincs már könnyû-közepes-nehéz harckocsi felosztás. MBT-k vannak meg elvétve könnyû tankok, mint például a Stingray II.

A tervek szerint a Black Eagle fogja váltani a T-95öst. Már szemre is sokkal modernebb mint a T-95-ös.

Ezek közepes harckocsik nem? Ezeket váltaná a T-95 ?

Black Eagle aus Russland

Y

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

Az MH bakákhoz képest úgy néznek ki, mintha a jövõbõl jöttek volna.

Akkor meg is van a tökéletes váltótípus a magyar honvédség részére. Valamit lépni kéne már a csere ügyében, mert az ezeréves magyar AK-k kezdenek már erõsen cikisek lenni.

Szlovén szomszédaink a vadiúj FN F2000-eseikkel.

qtab986
Molnibalage