95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • qtab986
    :D
    Igen, kíváncsi lettem Dr. Földi Ferenc jelentősebb haditechnikai műszaki eredményeire. Ezek egyike a 96M KGP, ami gondolom a KGP–9 másik néven nevezve. Érdekel, Dr. Földi Ferenc mennyiben részese annak, hogy az az lett, ami lett. Simonyi Ottó szerint ha jól emlékszem kicsi, de rossz.
  • Molnibalage
    LEO pályáról bombázni a világ legnagyobb állatságai között van szeritnem.
  • [NST]Cifu
    Másold be a szöveget inkább, mert ez így elég katyvasz. :)
    Milyen géppisztolyról van / volt szó? KGP-9, vagy mi?
  • qtab986
    Az mit jelent magyarországon, hogy egy katona mérnők (gépészmérnöki diplomával) témafelelősként kifejleszt egy fegyvert? Mondjuk egy géppisztolyt?
    Például az ő fejében születik meg, milyen legyen, és elkészíti a tervrajzot, ott van a prototípus tesztelésén és végigkíséri a folyamatot egészen a rendszeresítésig? Vagy az ötlet/koncepció/vázlat és a rendszeresítés között valahol kiszáll a folyamatból?
    Ő jelentkezik, hogy van egy ötlete és csináljuk meg, vagy a felettese rábök, hogy most ezt kell csinálnia?
  • [NST]Cifu
    A 705-ös elég érdekesen néz ki a hátsó toronnyal és a "V" teknővel. A K-91 ábráját pedig nem értem, négy ember a toronyban, de az ábra szerint egybeszerelt lőszert használt?
  • davidbog
    Pár érdekes kép szovjet nehéz harckocsitervekről a '40-es évek második feléből.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

IS-7 model1945. Talán ez a legkevésbé érdekes. A '46-os teszteket követően át kellett tervezniük, amiből a Kubinkában is látható IS-7 lett. Viszonylag sok információ van róla de kevés kép. Még nem találtam olyan archív képet amelyen a teljes harckocsi jól látható, úgyhogy marad ez a makettet ábrázoló.

Object 705. Az 1945-ös nehéz harckocsi kiírásra a cseljabinszkiek verziója. (A másik versenyző a leningrádiak Object 258/259/260/261-esei voltak amelyekből a 260-ast választották és ez lett a későbbi IS-7.)
    Eredetileg 55 tonna tömegű és a 122 mm D-25T-vel felfegyverzett gépet többek között az elégtelen tűzerő miatt 1946-ra már modosítják is. A tömege 65 tonnára növekszik és a 152 mm M-51 löveget kapná meg, ekkor az erőforrása az 1000 LE-s DM-45 jelű diesel. Torziós felfüggesztéssel és elektro-mechanikus erőátvitellel rendelkezne. Több hidraulikus egységgel (toronyforgatás, futoműnél a csillapítás). 1948-ban végleg törlik. A második kép elvileg a '45-ös verzió páncélzatát ábrázolja, a '46-osérról nincs kép és sehol nem írják mennyit váltotott. Egyéb komponenseiről vannak még műszaki jellegű rajzok.

K-91. (Feladványom az ismerd fel a képről a fegyvert topikban.)
    Csak tervként létezett. Nagyon kevés infromáció van róla. 100 mm D-46T löveg, egy B-64 jelű boxermotor és valami furcsa futómű, felfüggesztés amit nem értettem. 1949-ben törlik amellyel a tervezőiroda is megszűnik.
    Volt hátsó tornyos verziója is és fix felépítményes önjáró löveg verziója is. Ezekről is van kép. Ha valakit érdekel majd azokat is berakhatom.

Említenek még Object 706, 726, 718 jelű nehézharckocsikat is amik szintén érdekesek lehetnek de még semmit nem tudni róluk.

• [NST]Cifu
    Az Aurora a fantazmagória szerint nem bombázó, hanem felderítő gép, a'la SR-71 vagy A-12.
  • [NST]Cifu
    A "gyűrűs" kondenz csíkokról is főleg mobiltelefonnal készült képek vannak... :)
  • flashpointer

• JanáJ
    Erre gondoltam, csak nem találtam. Nem is azt mondtam, hogy van aurora, csak hogy erre is jó lehetne, nem csak bombázni. :-)
  • Lacusch69
    Hát Cifu, minden elismerésem, ha Te egy telefon kamerájával értékelhető képet készítesz egy 20+ (30+?) km magasan repülő tárgyról...
  • [NST]Cifu
    Amiről beszélsz, az egy űrugró, nem fog LEO pályára állni, és a jelen helyzetben erősen koncepció szinten rekedt. 2010-es hozzászólásom a témában.
  • [NST]Cifu
    Az állítás félig igaz, már az 1970-es évek elején is jelentek meg olyan harckocsik, amelyek hátulról és oldalról ennél nagyobb RHA értékkel bírtak, például a brit Chieftain, a német Leopard 1A1A1/1A2A2/1A3/1A4, hogy az izraeli Merkava Mk.1 / Mk.2-ről már ne is beszéljek. Szóval én úgy látom, hogy noha kétségkívül hatékony megoldás, de azért az összes harckocsi kifejezés itt költői túlzás...
  • [NST]Cifu
    Szép szép a Global hawk, de az auróra még szebb nála :)

Mármint az, amit pár lelkes illető fantáziában megszületve Aurora néven ismert?

Ugyan azt tudom mondani, mint az UFO hívőknek: tök jó dolog, de amikor manapság gyakorlatilag minden ember kezében ott van egy kamera / fényképezőgép mobiltelefon bőrébe bújtatva, akkor elég nehéz elfogadni azt, hogy eleddig senki sem kapta le.

A gyűrű alakú kondenzcsíkokkal is ez a helyzet, érdekes, hogy amikor valami azt a kondenzcsíkot húzza, akkor senki sem ragad fényképezőgépet, telefont.

Szóval én fantazmagóriának látom. Főleg amiatt, mert amúgy a DARPA és a DoD sok fehér és szürke, ismert nagy sebességű tesztprogrammot futtat. Tudsz te olyanról, hogy a fekete, sötétszürke lopakodó programok (F-117 és B-2 az 1980-as években) mellett futott volna szürke vagy fehér lopakodó programról? Na ugye, párhuzamosan minek fejleszteni valamit, ha valójában már ott van a kezükben?
  • qtab986
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Csak ennyit akartam mutatni:

A lényeg, hogy ilyen sokáig nem lesz. Az a kis sikló, ami most van, az nem ilyesmire való.
  • qtab986
    :) És ha valahova leszáll, akkor onnan fel is fog szállni? Ott nem hagyhatják, mert hi tech. Ha nem tud eljönni az LZ-ről, akkor kb. atomot kell dobni a gépre. Nem elég egy SOF-t vagy CTU-t letenni az LZ-re vagy ledobni valahova ejtőernyővel. A mai űrsiklók nem tudnak annyi üzemanyagot vinni, hogy elrepüljenek. Csak vitorláznak mikor vissza térnek az űrből, de elég gyorsan. Amire te gondolsz az meg elég picike. Mire annyira lelassul, hogy ki lehet ugrani már majdnem földet ér. Ejtőernyős ugrást se lehet akármilyen sebességnél csinálni.

Ez a véleményem.

Ez még a távoli jövő:
  • Molnibalage
    Azt kétlem. LEO pályáról kidobni valamit az minden, csak nem észrevétlen...
  • Drazse23
    Nem a sivatagi (Tropentarn) és nem is a néhány éve kifejlesztett világos mintázatú Flecktarnnal (ez tényleg eléggé hasonlít rá) kevertem össze.
    Pár kép:

1.
    2.
    3.
    4.
    Legelső kép, látszik, hogy különbözik a hagyományos német Flecktarntól.

Tényleg nagyon kellett keresgélnem, hogy megtaláljam, így gondoom a KSK-nál is csak mutatóban van, de úgy látszik tényleg van.
  • JanáJ
    Ne csak felderítésben gondolkozz. Most is valami űrugró bigyóval "bohóskodnak". Spec egységeket át/ledobni is jó a cucc.
  • Molnibalage
    Ha volt is Aurora ma valószínűleg már nincs rá szükség. Egyszerűen túl drága lenne egy műholdhoz képest. Az F-117 repórája a '80-as évek elején / közepén volt 100k USD / óra, ez ma olyan 220k / óra. Ennyibe került a sok tankergép, keró és maga a kis számú és speciális flotta üzemeltetése. Egy bevetés 4-6 órás volt. Ma szerintem néhány százmillióból fel lehet küldeni egy felderítő holdat. Persze nem olyan rugalmas a kötött pálya miatt, viszont hosszútávon olcsóbb.
  • fonak
    Ugyan F-19 nem volt, de volt Have Blue, aztán F-117. Szóval ezzel a logikával az Aurora "legenda" mögött is lehet valami még mindig "black" projekt.
  • Molnibalage
    Az Aurora kb. olyan hidegháborús legenda szintjén mozog, hogy az F-19. Valaki kitalálta, hogy van olyan, de kb. ennyi.
  • Gundark 1 1
    Cifu, az újgenerációs felderítő repülők projekttel mi a helyzet? Itt elsősorban a pilóta vezette gépekre gondolok. Szép szép a Global hawk, de az auróra még szebb nála :) Egy időben rebesgették, főleg az SR71 kivonása után, de azóta elég nagy a csend, már senki nem lát "gyűrű" alakú kondenzcsíkokat :) Kivéve a chemtrail hívők, de az más kérdés. :)
  • qtab986
    Valaki veszi még a Kaliber-t? Aki tudja az szkennerrel lemásolhatná a cikket és legalább privátban megoszthatná azzal, akit érdekel.

Ma végigolvastam a témát. Most Dr. Földi Ferenc reagálását. Szerintem nagyon érdekes. Meg Dr. Földi talán még hiteles forrás is. Csak néhány kiemelés:
    Például AMP–69 nem létezett. Amit annak vélnek, annak a neve AMP. A maga korában* a PGK–69 (merőleges homogén páncélátütése 212 mm) az összes tankot megsemmisíthette volna oldalsó vagy hátsó találat esetén. Gondolom felülről még inkább. Városi harcra jó lett volna páncélosok ellen. Állítja Dr. Földi.

*A páncélosokhoz nem értek. A '70-es évekről beszélünk. Ez az állítás igaz?
  • fonak
    A Bundeswehr-nél elvileg a Flecktarn a hivatalosan használt. Szerintem ezt láttad (a sivatagi színekben eléggé hasonlít messziről a MultiCam-hoz).
  • Drazse23
    Láttam pár képet a neten a Bundeswehr-ről, aholis MultiCamban feszítenek a katonák. Legalábbis én annak néztem, de a Wikipedián pl. semmilyen említést nem találtam ezzel kapcsolatban.

Tudja valaki, hogy a Bundeswehr-nél melyik MultiCam típust használják? 2010 előttit, 2010 utánit (OCP) vagy netalántán nemis MultiCam-et, hanem a brit Multi-Terrain Pattern-t vagy valami saját variánst?

Ebből a szempontból nem vagyok jó megfigyelő és a fény-árnyék hatások is nagyon zavaróak tudnak lenni.
  • Molnibalage
    Black Hawk Down. Videó a bevetésről.
  • qtab986
  • Palinko
    M3 Gepárd szórásképe milyen?
    Mennyibe kerül kábé?
  • davidbog
    Nekem nincs.

Ez a Löwés a Panzer Tracts 20-1 - Paper Panzers-ből származk. De a VK 3002-ről nincs benne ilyen táblázat.
    Nekem nincs meg, de talán a Panzer Tracts 5-1 - Panzerkampfwagen Panther Ausf.D könyvben lehet ilyen táblázat.

Máshol nem tudom. Talán valamelyik Jentz-Doyle könyvben.
  • Freeda Krueger
    VK3002 ről nincs hasonló táblázat?
    Hol érdemes nézelődni ilyesmikre?
  • Freeda Krueger
    Köszönöm.

Megpróbálok keríteni egy olyat.
  • davidbog
    Egy táblázat a tervekről:

Ez alapján a legjobb lenne a 10,5 cm L/68. Ugy rémlik a Királytigrisekhez valamelyik cég csinált ilyen feljavító löveget 1/35-ben.
  • Freeda Krueger
    Nemrég szóba kerültek itt a német háborúvégi tankok...

A Löwe milyen löveggel lett volna a legelképzelhetőbb?(mit vegyek hozzá )
  • qtab986
    Ma beleolvastam a Kaliber-be. Nagyon lehúzzák az AMP–69-et.
  • Zoli007
    Breaking Bad special néven keress rá. Asszem először HF-dal próbálták, de az nem működött, aztán a kénsav + "spéci anyag" kombóval. Azt, hogy H2O2 sehol sem mondták, csak a neten kutakodva olvastam.
  • qtab986
    Ez mi volt? Csak a kénsav + hidrogén-peroxid-ot próbálták ki vagy különböző módszereket versengtettek, hogy melyik a legjobb? Csak úgy beszerezhető a kiskereskedelemben a kénsav + hidrogén-peroxid? Most nézek egy dok.filmet egy ausztrál ex top manager-ről (David Mayman), akinek az az álma, hogy épít egy jep-pack-ot. Csak Svédországban talált megfelelő minőségű hidrogén-peroxid-ot (csak ez az üzemanyaga a rakéta jet-pack-nak). Hidrogén-peroxid és hidrogén-peroxid között ekkora különbségek vannak.
    Egy maffiáról szóló dokumentumfilmben a kiugrott maffiózók meséltek a "munkájukról". A maffiózók az oltott meszet használták a hullák eltüntetéséhez.
    Viszont egy hulla eltüntetése szerintem bonyolult feladat, mert egyrészt roncsolni kell a DNS-t, hogy ez alapján ne lehessen azonosítani, de emellett a test szerkezetét is azonosíthatatlanná kell tenni. Tehát például ne lehessen fogazat alapján azonosítani, de az implantátumok egy külön problémát jelentenek, mert azoknak az anyaga elég változatos. Lehetnek különböző fémek és műanyagok, kerámiák. A mítoszrombolók milyen eredményt értek el? Megvan melyik évad melyik része volt ez, vagy kutassak utána? Próbáltam, de nem jött a találat.
  • qtab986
    Az előágy folyamatos tüzelésnél átforrósodott, ezért kellett módosítani.

Mint annak idején a StG 44-é. Csak abban meg műanyag nem volt.
  • JYeti
    A kínai FD-2000 (HQ-9) rakéta terelő síkjai, nem rossz.

J-20 repülése:

Y
  • [NST]Cifu
    Az MP.net-en is kielemezték már. A fő különbségek:

-A Predator/Reaper/Warrior trión nagyon jó EOTV/IR rendszer van, Irán ilyen téren aligha lehet versenyképes.
    -A gépre a Qu'am rakétákat szereltek, ez a TOW-1 iráni változata, amire elviekben egy félaktív lézer irányító rendszerrel látták el, két éve mutatta be irán, mint helikopter-elleni rakétát.
    -Nincs "púp", lévén nem műholdas adatkapcsolattal rendelkezik, így viszont könnyebb zavarni, mint a Predator/Reaper változatokat.