Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

<#taps><#eljen>
Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[HUN]Crassus
mi a fene is pontosan az a railgun?

\"Ab sagittae Hungarorum libera nos domine!\"

Railgun

Ejha.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

a tesztek során még vitt bombákat
itt

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Német Alpha Jet en már láttam.Akkor gondolom a többire is az ment.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Ez votl a másik tippem. De vajon volt?

Az F-4K gépek azok csak légiharc képességekkel bírtak?

Azon a helyen, ahol a BL-755 van a képen, az eredeti készítõk szerint lehet Sparrow. Ebben erõsen kételkedem.

Vagy Brit BL-755.

Molnibalage
Az angol F-4K gépek megkapták az AIM-9L/M-et? Sparrow helyett Skyflash volt? Ha nem, akkor mi volt a csúcs AIM-7 változat rajta?

Lehet, mert elvileg a Buccaneer-nél tudtommal számoltak ezzel, de a most, hogy utánanéztem látom, hogy a Sea Harriert is alkalmassá tették a WE.177A bevetésére, ugyan akkor mindkettõnél látom a hajó elleni rakéta indítási lehetõségét is. Viszont a Sea Vixen, a Tornado, vagy a Jaguar is alkalmas volt a hordozására, az mégsem kapták meg az "S" betût.

WE.177

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Én úgy tudom, hogy az FRS-nél az S valójában atomcsapást jelent, mivel egy estleges nukleáris támadásban is kaptak volna szerepet a haditengerészet Harrier-jei.
Szerintem a britek jelölés rendszere az idõben változott, korábban a két szóból álló rövidítések mindkét kezdõbetûjét használták, ezért a GA = Ground Attack, lásd a F(AW) ahol az "AW" az All-Weather. Késõbb a 70-80-as években ezt lerövidítették az elsõ betûre, talán mert már túl hosszúnak találtak egy 3 betûnél hosszabb rövidítést (én nem találtam és nem is emlékszem 3 betûnél hosszabb rövidítésre, természetesen ha van utána szám és újabb betû az kivétel)

Az "S"-nél szerintem különbséget kell tenni, hogy a gép melyik haderõnemhez tartozik, ráadásul a TSR-nél a a "TS" együttesesen adja ki a nukleáris csapásmérõ képességet, míg a haditengerészetnél a sima "S" inkább azt jelenti, hogy képes hajók elleni rakéta indítására. A két haderõnemnél a "Strike" nem ugyan azt értették.

itt egy link a brit jelölésrendszerrõl

Nagyjából azt látom, hogy a britek az idõben elõre haladva a katonai terminológiájuknak megfelelõen változtatták a jelölésrendszerüket, amire ráadásul a hidegháború után egyre jobban hatott az amerikai szakzsargon is, lásd a Sea Harrier ahol az "S" "A"-ra változott és nem "G"-re. Természetesen némileg változott az alaprendeltetés hangsúlya is ugyan is már nem az ellenséges hajók elleni rakéta indítási lehetõség a fõ rendeltetés, hanem a szárazföldi csapatok támogatása amire a 48-60 között az "FB", vagy "FG/FGA" jelölést használták, de most mégsem ehhez, hanem az egyre inkább nemzetközivé váló amerikai terminológiának megfelelõ "A" betût vállasztották.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Nekem sem teljesen átlátható , ezért kérdeztem csak számomra így tûnt logikusabbnak.

[NST]Cifu
Ez a része nem teljesen átlátható számomra. A "G" is Ground (földi), az "A" (Attack) is ugyanazt jelöli. Hogy mi a fene ez akkor, nem tudom.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Nem a ground jelöli a földi támadást?

[NST]Cifu
Az angoloknál a típusnév után a feladatkör jött, illetve a típuson belüli alváltozat. Pl.:

(Harrier) FRS = Fighter Reconnaissance Strike
(Harrier) FA = Fighter Attack
(Harrier) T2 = Training
(Tornado) GR = Ground-attack Reconnaissance
TSR 2 = Tactical Strike Reconnaissance

A Strike az angolban a nukleáris csapásra (is) vonatkozott, az Attack a földi támadó-, de nem nukleáris csapás képességet takarta.

Molnibalage
Mármint, ha lenne még ilyen a németeknél. Gondolom õk is aláírták az a bizonyos egyezményt. A Hidegháború alatt volt kazettás bombájuk? (Ha volt, akkor gondolom jenki volt.)

Molnibalage
A szárny HARM értelme az lehet, hogy nem árt, ha a megmaradt indítókat a törzs alatt vitt kazettás bombával valami szétkapja. Persze így a hatótáv kisebb, de mondjuk 2xAGM-88 + 2xAIM-9 + 2xCBU légellenállása nem katasztrofálisan nagy ahhoz képest, amit a lenti GR.4 szuperkonfigon láthatunk.

Egyébként a GR rövidítés mit takar? 😊

Csak hogy legyen valódi kép errõl a konfigurációról: 1 és 2
Bizony ez a ritkább, ki tudja mi az elõny-hátránya ennek.
[NST]Cifu
Hmmm, érdekes kép, nem tudtam, hogy ilyen kiosztással is repülnek. Furcsa, mert igazából megegyezik a normállal (2x HARM, 2x Sidewinder, 2x póttartály plusz BOZ/ECM), csak a póttank és a HARM helyet cserélt.

Igen ez az. <#taps>
Molnibalage
Most már igen. Hm. 4 pótos. Jó sok keró.

Molnibalage
Nem jön be semmi.

Így?

Igen arra értettem.
Molnibalage
8 db 1000 fontos a Tornado gépeken? Erre érted?

Pedig áttelepülés során(USA-ba pl.) szoktak ilyen konfiggal is repülni.
A Hidegháború alatti szabvány függesztmény a törzs alatt nyolc 454 kg-os bomba volt a brit gépeken.
Molnibalage
Jó ritka fotó lehet ez.

Törzs alatti pótossal sem láttam még Tornadot. 😊

Az dupla Mk-83/BSU-85 függesztés gyakorságról USAF/Navy gépeken mit tudtok? Mennyire volt valaha elterjedt? Technikailag biztos lehetséges.

Mondjuk érdekes ez az ALARM dolog is. Az elképzelés az volt hogy 3 a törzs alatti pontokra, további 3-3 a szárnyakon az AIM-9-esek és a pótos helyén. Én úgy tudtam hogy csak a törzs alatti pontokat tették alkalmassá az ALARM függesztésére, kivéve azt a gépet amelyiket elsõnek alakítottak át.<#nemtudom>
A Tornado viheti a szárny alatti pótos helyén is a HARM-ot!
[NST]Cifu
Azért ne felejtsük el, hogy a németek nem ok nélkül döntöttek a HARM mellett. Az ALARM egy ütõs eszköz, de a németek nem tartották megfelelõnek a Martel ARM-ot, az ALARM pedig ki tudja mikor készül el... A HARM ott volt, hát azt választották. A két HARM pedig bõven megfelel átlag SEAD küldetésre (az F-16 se vitt soha többet éles bevetésre).

A németek és az olaszok meg úgy voltak az 1990-es években, hogy éppen elég az Eurofightert és a nagyobb programokat (Taurus, Meteor, Iris-T) pénzelni, egy plusz rakétaprogram már a hátuk közepére kellett. A Tornado ECR-eket a németek felújították, valószínûleg ezek maradnak is még egy ideig, vagyis az Eurofighterek mellett a SEAD / felderítõ feladatokat õk fogják ellátni.

Nem tudom, hogy van GPS bomba -e hozzá, de azért LBG + ALARM + Brimstone nos, az elég ütõs.

JDAM az nincs, SDB integráció sem várható. Szóval maradnak a jelenlegi LGB-k és buta bombák, meg az ALARM, Brimstone és a StormShadow.

De, és nem kicsit! Kösz mégegyszer? :-DDD

http://vakond.hu/

Köszönöm, már ez is nagy segítség, már egy tucat hagyomûányörzõt végig kérdeztem. Mind tudta, mirõl van szó, a Festetics Kastély Vadászmúzeumában is található belõle több darab is, csak képet nem tudott senki... Köszönöm!

Molnibalage
Ha még csak az lenne...

Molnibalage
Hm. Akkor visznt az angol gépek egészen más dimenziót képviselnek, mint a német vagy akár az olasz gépek. Az ALARM és Brimstone nagyon brutális gépet csináltak belõle.

Asszem egyszer már leírtam. Az alap Tornado csak a picit jobb avionikai kiosztás + kétszemélyesség és nagyobb hatotáv által verte szeritem az F-16CA Block 15 gépeket. A kor szinívonalán jobb alacsonytámadó volt, de fegyverterhelés én önvédelmi képességek terén alig tért el.

Az angol Tornado képességeit - légiharc terén leszámítva - nehezemre esik egy átlagos F-16C/D B40-52 géphez mérni. Nem tudom, hogy van GPS bomba -e hozzá, de azért LBG + ALARM + Brimstone nos, az elég ütõs.

[NST]Cifu
Nem vagy te egy kicsit türelmetlen? <#sniffles>

[NST]Cifu
Direkt török ilyen fegyverrõl nem tudok. Léteztek ilyen "pisztoly-kardok", de viszonylag ritkák, és általában egyedi készítésûek voltak.

Cifu, tudsz segíteni szablya ügyben?

[NST]Cifu
A német gépekre is igaz a loadout tábla a bomba és nehézfegyverzet tekintetében?

Szvsz igen.

z ECR gépek vajon vihetik ott a HARM-ot, ahol az angol gépek az ALARM-ot? A HARM cirka 30%-kal nehezebb...

Nem. Az ECR-eken én csak egy féle felfüggesztést láttam. A törzs alatt 2db HARM, a belsõ szárnytartókon normál pót (talán Hindenburg pót is), két AIM-9L/M a belsõ szárnytartó belsõ oldalán, a kûlsõ tartókon pedig a szokott BOZ/ECM pod. Még csak a szárny alatt se volt soha HARM.

Molnibalage
FreeFalcon 5.(5.5)

Milyen szimulátor program ez?

Üdv all!

A török kor vége felé létezett olyan szabja, melynek markolatába építettek pisztolyt is. Az istennek se találok egy darabot se a neten belõle... Van esetleg valakinek tippje, linkje, képe? Vagy, hogy egyáltalán mi volt a neve...
Köszönöm!

Molnibalage
A német gépekre is igaz a loadout tábla a bomba és nehézfegyverzet tekintetében? Az ECR gépek vajon vihetik ott a HARM-ot, ahol az angol gépek az ALARM-ot? A HARM cirka 30%-kal nehezebb...

[NST]Cifu
Az ALARM 1990/91-ben a végsõ tesztfázisban volt a rendszerbe állítás elõtt, sietve vitték az Öbölbe, és 121 éles indítása volt. Mivel sok közülük pre-production széria volt, amit eredetileg tesztlövészetekre szántak, ezért adódtak gondok a megbízhatósággal, meg gond volt azzal, hogy a "loiter" mûködésnél a felfele induló ALARM-ot tévesen SAM-ként azonosították az AWACS/EAW/EW gépek, ezért menet közben adtak egy olyan Link16 kódot, hogy õk most ALARM-ot indítanak itt, szóval ne pánikoljanak. 😊

Összességében elégedett volt a RAF az ALARM hatékonyságával, de számszerûsítve nincs az elégedettség...

Molnibalage
Mert ez van beállítva. A valós fizikai hatások modellezésére egyetlen szim képes ilyen esetben. Soha egyetlen játékban nem volt tragédia a totálisan asszimetrikus föggesztés.

Az ALARM mikortól tekinthetõ széleskörûen használtnak a Tornado-n? Mert nem igazán olvastam tapasztalatokat az éles használatról az ODS alatt.

a JP-233 alapján gondoltam én is a 2000 fontos bombát.