Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Egyébként az oroszoknak volt ez igazán probléma, a több tízezer harckocsihoz való lõszerhez bajos lett volna ennyi wolframot elõkeríteni, úgyhogy a HH alatt õk egész egyszerûen acélmagvas penetrátorokat használtak.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Gazdaságilag a DU persze sokkal jobb megoldás, de más szempontok is vannak. A németek konkrétan a saját országuk területén lövöldöznének el néhány ezer (Hidegháború stb.) DU magvas, mérgezõ lõszert, az amerikaik meg idegen földön.. a wolfram drága, de nem válik tõle a föld használhatatlanná 25 000 évig.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Más nemzetek hadihajóin is láthatsz ilyet,akár a vizrebocsátás pillanatában már.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

SgtChris
Hát valóban lehet oka neki, de nem hiszem hogy valami XXI. századi titkos lopakodó fejlesztést látunk, simán csak szar lemezelés, felület megmunkálás ami ott látható. Azt pedig nem is említettem, hogy szépnek kell lennie.

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Ha már Shrike.
Az F-105 tipuson kivûl más tipus is hordozhatta a dupla shrike inditót?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Szerintem oka van annak, hogy úgy néz ki. Egy fegyver harcértékét meg nem a szépsége határozza meg.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

SgtChris
Az elsõ képen a felépítmény oldalfala eléggé hullámosnak, megviseltnek tûnik már most... Tudom, nagy az egybefüggõ felület, de ez nagyon gáz, ahogy kinéz.

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Molnibalage
Most látom csak kikerekedett szemmel. Az F-4S és F-4N Shrike hordozó volt? Még csak nem is sejtettem ezt soha.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ebben az agressor Skyhawkok ugye nincsenek benne?

[NST]Cifu
Az össes többi gépnek volt külön besugárzásérzékelõje, amolyan HTS pod elõfutár szerûsége? (Mármint funkcionálisan.)

A Shrike esetén úgy tudom ott nem volt HTS. A rakéta érzékelõjét használták. De ugye a Shirke esetén az érzékelõ fix frekitartományra volt belõve. A Hornet esetén a HARM CLC valami olyasmi, csak egyszerûsítve és a rakéta érzékelõjét használva.

Képtelen vagyok kideríteni, hogy a US Navy mikor vonta ki az utolsó aktív A-4 gépét és milyen variáns volt.

Az USN 1975-ben vonta ki a Skyhawk-ot, õk az A-4F-et rendszeresítették utoljára.
A tengerészgyalogosok esetén: VMA-211 (tehát USMC), 1990 Február 27. (pont 12 éves voltam 😄), A-4M.

Az F-4N és S gépek egyfeladatos vadászok voltak vagy csapámsmérõ feladatkörben is kellett volna domborítani?

Többfeladatúak voltak.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Az össes többi gépnek volt külön besugárzásérzékelõje, amolyan HTS pod elõfutár szerûsége? (Mármint funkcionálisan.)

Képtelen vagyok kideríteni, hogy a US Navy mikor vonta ki az utolsó aktív A-4 gépét és milyen variáns volt.

Az F-4N és S gépek egyfeladatos vadászok voltak vagy csapámsmérõ feladatkörben is kellett volna domborítani?

[NST]Cifu
AGM-45 Shrike hordozók az USN-nél: A-4 Skyhawk, A-6 Intruder, A-7 Corsair II. és F-4 Phantom II.

Az F/A-18 tudomásom szerint csak "butus" SEAD gép, tehát nincs külön érzékelõje, a HARM orrában lévõ érzékelõvel képes a veszélyforrást felderíteni és befogni. Ez így nem túl kellemes, éppen ezért úgy tudom, hogy SEAD feladatkörben legfeljebb akkor merült fel anno is a Hornet, ha nem volt bevethetõ EA-6 Prowler a hajón. Ahhoz, hogy a Hornet A/B/C/D tudja a HARM-ot használc HARM CLC-re van szükség, e nélkül egyáltalán nem is képes indítani. Ha jól rémlik a Hornet E/F már integrált szinten bír ezzel a cuccal.

Molnibalage
F/A-18A gépeknek a HARM elõtt volt esetleg AGM-78 vagy AGM-45? Az A-7E gépeknek? Milyen SEAD kapacitása volt a NAVY-nek a HARM elõtt?

[NST]Cifu
Spanyolországban és Angliában bányásznak Wolframot tudtom szerint, legalábbis Európán belül. De bányásznak az USA-ban, Afrikában és Oroszországban is.

Molnibalage
Honnan szereztek volfrámot a németek? A II.Vh alatt hiány volt. Honnan importálták?

[NST]Cifu
Errõl van szó, de a K+F szempontjából nézve a Wolfrám jobb választás.

Molnibalage
Közben leesett, hogy a lõszerrõl van szó. Nem lehet az, hogy a jenkik a méregdrága volfrámot másra akarták hasznákni és a szó szerint hulladék és semmire sem jó uránhulladékot hasznosították?

Molnibalage
ám a németek által használt Wolfram például sûrûbb (tehát jobb), mint a DU, csak éppen sokkal, de sokkal drágább.

Magyarán szép és jó, de ha emiatt jóval kevesebb HK állítható ki azonos zöldhasúból és nem nagyságrendi eltérés a védettségben - ami fizikai képtelenség - akkor jön a nagy kérdés, hogy megéri -e? Gõzöm sincs.

De pl. az, hogy megérte -e méregdrágán kifejleszteni az F-15A-t és abból a C-t az bizony egy ideig erõsen kérdõjeles volt és igazából soha nem méretett meg olyan környezetben, hogy kiderüljön. Legalábbis szerintem.

[NST]Cifu
Na de mennyiségileg elég kevés készült ezekbõl még a licenszgyártott F-104G-vel összevetve, amit egy szem ország, az NSZK használt.

K+F-rõl volt szó, nem gyártott / üzemeltett mennyiségrõl.

A Lightning, Harrier, Mirage és Tornado technikai szempontból simán összevethetõ a korabeli gépekkel, a Harrier egyenesen egyedülálló volt.

Szárazföldi technikában elõtte jártak a jenkiknek. Az angolok L7 ágyúját ugye lenyúlta az egész NATO, aztán a németek 120mm L/44 és L/52-ese járt ugyanígy. A páncélzat terén európa elõrébb járt és jár, az egyetlen dolog, amit az amerikaiak fel tudnak mutatni az DU páncélréteg és DU magvas lõszer - ám a németek által használt Wolfram például sûrûbb (tehát jobb), mint a DU, csak éppen sokkal, de sokkal drágább.

A radartechnológiában az 1970-es évekig tartotta európa a lépéest, aztán egyre kevesebb pénz jutott, és ez megmutatkozott a lemaradásban is (PESA és AESA radarok esetén). Légvédelem esetén szintén az 1970-es évek a törés, a briteknél ott a Bloodhound (1950-es és 60-as évek évek, torlósugárhajtómûves menethajtómû!) és a Thunderbolt. Rövid hatótávú légvédelemnél pedig végig megmaradtak (Roland, Rapier, Crotale, Mistral, Skyguard)

Ha mennyiségrõl beszélünk, akkor a Type 205/206/209 volt a nyugat legsikeresebb hagyományos tengó tipusa, csak a szovjetek gyártottak több hagyományos tengót a németeknél.

Nem egészen,hisz a Canadair is gyártotta és az olaszok is.A Belga és a Dán légierõ is használta.Gyártották több europai országban.
Hacsak nincs két G verzió mint az F-4 nél

Molnibalage
? Az F-104G a németek számára kifejlesztett speciális változat tudtommal.

F-104G-t több ország is használt.

Molnibalage
Na de mennyiségileg elég kevés készült ezekbõl még a licenszgyártott F-104G-vel összevetve, amit egy szem ország, az NSZK használt.

Az amik egy típusa - az F-111 összes alváltozata - nagyobb csapásmérõ potenciált képviselt úgy saccra, mint a teljes európai NATO flotta együttesen. Durva.

Légierõ és légvédelem terén nem, szárazdföldi technikában viszont tényleg lépést tartottak a jenkikkel is, úgy nagyjából.

Molnibalage
A '60-as évekig még úgy ahogy tartották a lépést a szovjetetekkel. Aztán már velük sem ment annyira.

[NST]Cifu
Márpedig azért megvolt az a lendület. Lightning, Mirage, Tornado, Harrier, Jaguar a vadászgépek terén, Leopard 1-2 (utóbbi esetén a NATO és NATO-barát országokban stdandardnak minõsülõ Rheinmetal löveg) és Chieftain / Challenger harckocsik terén (utóbbi esetén a Chobham-páncélzat, amit az amerikaiak átvettek az Abrams-hoz), az Exocet hajó elleni rakéta, a német Type 205/206/209 tengeralattjárók, és így tovább.

Megvolt az a lendület, bizonyos téren ma is megvan (pl. tengeralattjárók vagy katonai diesel-motorok terén)...

[NST]Cifu
A link nem él, de gondolom erre a képre gondolsz:

Ez egy photoshop kép, nem valódi. 😊

Azért az olaszok és a németek is a kivételhez tartoznak. Szép számmal vannak európai madarak is, lásd Typhoon, elõtte Tornado, Jaguar, Alpha Jet, Mirage-ok. Harckocsikról nem is beszélve. Több önállóságot vélek felfedezni, mint a volt Szovjet csatlósoknál.

Ha jól tudom egy újságíró találta ki. Mindig is kamu volt, még csak célzások sem voltak az US kormány felõl ilyesmire.

Ja-ja a ruszkikat el is felejtettem... nem is tudom miért? (Talán mert olyan sokat hajókáznak?)Bár a kínai megoldás a legújabb angol tervezethez hasonlít
Molnibalage
Én már pár évtizede sem láttam volna azt a lendületet. A II.Vh óta szinte minden téren jenki fegyvereket szerzett be Európa fele. Angolok és Franciák voltak a kivételek, de õk is olyan gépeket állítottak sokszor hadrendbe, amik finoman szólva vagy drágák voltak, vagy jóval kevesebbett tudtak jenki megfelelõjénél.

Molnibalage
Nem igaz, hogy még mindig él ez a Kitty Hawk legenda. 😞

Az egyik legsikersebb fû alatt terjedõ álhír lett belõle. 😊

Ruszkik is helikopterrel oldják meg, csak a US Navy meg a franciák merevszárnyúznak ilyen téren.

vagy lehet hogy van?

Bár az sem elképzelhetetlen, hogy angol mintára egy helikoptere lesz telepítve.
Véleményem szerint ha még ebben az évben talán ki is fut majd a Shi Lang még talán két év is eltelhet mire bevethetõvé válik. Mondjuk ez idõ alatt összehozni egy teljes harcértékû repülõcsoportot a fedélzetre kissé húzós lenne, úgy hogy légtérellenõrzõ még sehol sincs....vagy lehet hogy van?

De az sem elképzelhetetlen, hogy angol mintára egy helikopter lesz a platform.

[NST]Cifu
Az EU nem fog ilyen szintû központi hatalmat összehozni. Legalábbis én nagyon csodálkoznék. Ettõl függetlenül jelenleg még mindig az EU az egyik technológiai és kutatási központja a világban. Az persze tény, hogy katonai szempontból jelenleg már korántsem látni azt a lendületet, ami mondjuk pár évtizede még megvolt...

A két olasz hordozó harcértéke azért megfog többszörözõdni az F-35B-k megjelenésével. Ha jól tudom õk tervezik a beszerzését.

Teljesen egyetértek. Ahhoz hogy az EU versenyben maradjon, az együttmûködésnek a jelenleginél sokkal magasabb fokára kell eljutnunk. Ellenkezõ esetben a riválisok hamar bedarálnak minket.

Bucser
Azért szép, hogy a hadsereg felállítása minden állam szuverén joga, csak mindenki úgy le van égve, hogy egyedül nem képes kiállítani egy hordozót és kisérõflottáját, közösen meg nem hajlandóak.

És hiába van közös védelmi politika, ha költségvetés, feladatmegosztás és egetértés nincs mögötte. Ha az EU verenyben akar maradni a világgal, akkor kénytelenek lesznek a tagállamok félredobni a "nemzeti büszkeség" darabkáit és közös erõfeszítésekre összpontosítani.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Most még igen, de tizen-egynéhány év múlva már könnyen lehet hogy nem lesznek ilyen egyértelmûek az erõviszonyok. Mellesleg a tizenegy amcsi hordozóból sosincsen mind egyszerre bevethetõ állapotban, legalább két-három szárazdokkban szokott lenni.

Én sem szeretem a franciákat(van egyáltalán valaki a bolygón, aki igen?), de az a francia teknõ jelenleg az európai katonai érdekérvényesítés messze legkomolyabb eszköze, olyasmi, amihez hasonlót egyik másik EU tagország sem tud felmutatni(a Harrier-hordozók ugyanis messze nem ugyanezt a harcértéket képviselik). Ha valahol a bolygó egy távoli pontján holnap az EU érdekeit kellene képviselni, a CdG-t küldenék oda. Lehet hogy vannak problémák vele és gépei egy része(Super Etendard) elavult, de momentán ez a legkomolyabb cucc, amit az EU fel tud mutatni, és az egyetlen, amit valamennyire össze lehet hasonlítani az amerikaiak tizenegy darab szuperhordozójával és az oroszok Kznyecovjával.

Ahhoz képest, hogy az EU mekkora tényezõnek tartja magát a világpolitikában, a katonai képességei bizony jelképesek, és ezen jobb lesz gyorsan változtatni. Ha még Kína is beszáll a játékba hamarosan, akkor ez az egyetlen, teljes értékû hordozó nem lesz elég, ahogy az angolok két jövõbeni QE osztályú hordozója sem.

Bucser
Kína számára az USA flottáinak korlátozása az egyik stratégiai célja az ázsiai tengereken és az indiai óceánon. Ott lesz jó pár csihipuhi és sakkozás. Szerintem India és Kína között dõl majd el a hegemónia és kíváncsi vagyok, hogy Japán az "önvédelmi flottájával" bele tud-e majd szólni az ottani tolongásba. Nem beszélve az oroszokról.

Indiának ott lesz ugye a Vikramandytja, Kínának a Shi Lang mint tanulópénz. Az oroszok a Kuznyecovot lebegtetik még, és talán lesz második hajójuk is. A következõ politikai meghûlés szerintem abban a térségben várható. Túl sok feltörekvõ királyfi van egy környéken távol az USAtól.

És hogy ez az áldtt állapot fennmaradjon lehet, hogy az USA technóval fogja majd támogatni Indiát. (ugye korábban lebegtették, hogy a kivont Kitty Hawk esetleg odakerül indiához)

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Mire az amik odatolnak még 3 másikat, amelyek egyenként is erõsebbek?😊 A spájzban meg lesz még 6...

Köszi. Akkor még a végén lesz belõle valami. :-)
Vicces lesz ha majd egy harmadik ország vizei mellé odagurul egy ami CVN hogy "nem", a kínaiak meg odatolnak egy másikat, hogy "de". :-)
[NST]Cifu
A francia teknõ szvsz kb arra jó, hogy "ilyet is tudunk". Lehet hogy Líbia mellett jól mutat, de folyamatosan azt olvasom, hogy milyen bajok vannak vele.

A bajok nagy részét azért mára már orvosolták, tehát a CdG inkább arra példa, hogy igenis kell foglalkozni a gyakorlati részével a munkának, mert így lehet tapasztalatokat szerezni.

Ne vitatom a kínai teknõ megépítését se, csak nem tudom hogy mennyire lesz teljes értékû. Egy 20 éves testre ráteszik a legmodernebb kínai cuccokat, faragnak rá repülõket, de egyben ilyet még sosem üzemeltettek.

Egyfelõl akkor derül ez ki, ha már a tengert járja, és repülõgépek szállnak fel- és le róla. De azt már lehet látni, hogy nagyon komolyan veszik a témát, több szárazföldi gyakorló objektum épült, ahol a hordozó fedélzetén való repülõgép-mozgatástól a katapultok üzemeltetéséig mindenfélét lehet próbálgatni.
Az is látszik, hogy a hajó erõsen felfegyverzett lesz, tehát az orosz eredetijéhez hasonló "repülõgép-hordozó cirkáló" lehet a besorolása. Ha a repülõgépeit nem is vesszük figyelembe, akkor is jelentõs harcértéket képvisel.

Tényleg a hordozó kísérõ hajói már rendelkezésre állnak?

Nem okozna gondot a Kínai Haditengerészetnek egy 8-10 modern egységbõl álló kísérõ romboló és fregatt flottila összeállítása, amely mindegyik tengerészeti harcnem (AAW: Légvédelem, ASuW: Felszíni hajók elleni hadviselés, és ASW: tengerlalattjáró-elhárítás) terén kellõ védelmet tud nyújtani a hordozónak.

Molnibalage
Inkább 30.

Tényleg a hordozó kísérõ hajói már rendelkezésre állnak?
Köszi. Az tiszta, hogy mire "jó" egy hordozó, azt ne tudom mennyire lesz jó a Shi Lang. A francia teknõ szvsz kb arra jó, hogy "ilyet is tudunk". Lehet hogy Líbia mellett jól mutat, de folyamatosan azt olvasom, hogy milyen bajok vannak vele.
Ne vitatom a kínai teknõ megépítését se, csak nem tudom hogy mennyire lesz teljes értékû. Egy 20 éves testre ráteszik a legmodernebb kínai cuccokat, faragnak rá repülõket, de egyben ilyet még sosem üzemeltettek. Elrettenteni jó, csak kérdés erõ is lesz mögötte, vagy csak egy "blöff".
[NST]Cifu
1.: Force projection. Magyarul talán katonai erõ felvonultatásának lehetne mondani. Ha az érdekeidet akarod képviselni a világ másik felén, akkor elég hatásos érv, hogy egy repülõgép-hordozó jelenik meg a partok elõtt egy közepes méretû ország légierejével felérõ repülõgép-parkkal a fedélzetén. Ne felejtsük el, hogy Kína szépen lassan ugyanolyan érdekkört épít ki külföldön, mint tette azt hajdan a gyarmattartó európai államok, vagy késõbb az Egyesült Államok.

2.: Politikai nyomásgyakorás. A repülõgép-hordozók (függetlenül a katonai hatékonyságuktól, hiszen egy valódi háborúban igen sebezhetõek is!) komoly üzenethordozók, jelzik, hogy komolyan gondolja az ország azt, hogy õ most erõt vonultat fel. Hiába képvisel komoly(abb) erõt egy ballisztikus rakétákkal és/vagy robotrepülõgépekkel dugig tömött tengeralattjáró, mivel a kutya sem látja, ezért egy laikust nem rettent meg. Egy repülõgép-hordozó más eset, az komoly látványnak is, így nem lehet félrenézni, és tudomást se venni a jelenlétérõl, üzenetérõl.

3.: Önbecsülés-növelés. A brit admiralitás kvázi hangosan sirdogál a hordozói elvesztése miatt, és minél hamarabb követeli a két Queen Elizabeth osztályú hordozójukat, teljes harci díszben - mégpedig nem más miatt, mert Líbia partjai elõtt a Franciák egyetlen hordozója, a Charles de Gaulle látványos és hatásos módon hírdeti a Francia haditengerészet erejét. Nem szabad elfelejteni, hogy az egész világon mindössze az Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország rendelkezik modernnek tekinthetõ repülõgép-hordozóval jelenleg. Nem véletlen, hogy a világpolitikában nagyobb befolyásra törekvõ hatalmak, mint India vagy Kína számára a repülõgép-hordozó preztízskérdés.

Maga a Shi Lang kétségkívül komoly katonai erõt fog képviselni. Talán nem akkorát, mint egy Nimitz vagy Gerard R. Ford osztályú hordozó, de attól még igenis komoly erõt. Ráadásul fontos tapasztalatokat szerezhetnek vele, amely a jövõbeni Kínai repülõgép-hordozók tervezésekor, építésekor és üzemeltetésekor jól jön majd.

Mire lesz jó ez a kínai hordozó? Pénisz növelõ/gyakorló hajó vagy valami komolyabb erõt is képvisel majd?
[NST]Cifu
Érdekes kép: Svéd JAS-39C felderítõ konténerrel, célmegjelölõ konténerrel, 2 póttartállyal, 2 AIM-120B-vel és két IRIS-T-vel.