Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sascha!

Mindkettõvel - a fegyverre szerelt kis kütyûvel, meg a nagyobb dobozzal is - meg lehet jelölni a célt a repcsiknek és a heliknek.
A nagyobb, dobozszerû jószág a lézervezérlésû bombákhoz és rakettákhoz kell csak.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Gr3 tipusuak voltak.
itt pont ez a téma.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Miért lenne elméleti?
Simán viszi a szárny alatt.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Semmiképpen sem a fegyverek lézercélzójával csinálják, az messze nem elegendõ hozzá, és a legtöbb esetben nincs is a fegyveren.

Az alant belinkelt kézikütyü szolgál erre a célra.

Aha ez volt az!
Köszi
Molnibalage
Félreértelmeztem, basszus. A BFL az igaz, olyan kis kézi vackokkal amit a Trafóban látsz, max. a projektort világítod meg az elõadóban. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Scottt
A második,de mintha a Transformersben is látható lenne 1 Ilyennel történik általában.

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Molni beelõzött, USMC Harrier II-esek lehetséges felfüggesztései érdekelnek engem is, ugye tud vinni AMRAAMot ill. A2G fegyverzetet. A kérdés az lenne, a kettõt mennyire tudja vegyíteni a gyakorlatban, illetve a Wasp osztályú hajókról üzemelve. VTOL eseten tudtommal korlátozások vannak a felszallotomeg stb. terén.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Molnibalage
Az elsõ.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Hola!
Valami szakértõtõl kérdezném, hogy hogyan történik a kézi lézeres célmegjelölés?
Mert korábban láttam a Transformers-ben, hogy a fegyverekbõl irányítják a lézert a célra, most viszont a Battle: Los Angeles-ben pedig egy projektor szerû eszközt hordoznak magukkal.
Most melyik az igaz? Vagy mindkettõ hülyeség? Hogyan mûködik ez a valóságban?

A Transformers-es nagyon profi, de lehet pont azért kamu.

Csak érdeklõdöm.
Köszi
Molnibalage
A Super Etendard jellemzõen ugye csak a törzs alatti felfüggesztéi ponton vihet Exocetet-t? A szárny alatti függesztés erõsen elméleti?

Molnibalage
Falklandi Harrier felfüggesztésekrõl nincs valakinek adata? Az akkor GR akárhányas gépen még ugye eggyel kevesebb függesztési pont volt?

Egy hülye kérdés, nem kötekedésképpen:

Miért mindig angol/latin írásmóddal írod le, hogy Irak/Iraki? Ennyire menõ nyelv az angol, vagy nem menõ a magyar?

Ennyi erõvel írhatnád grúzul(ერაყის😉 vagy örményül(Իրաքի😉 is. <#smile>

Molnibalage
MrMilitaryAviation fikója és videói eltûntek a yotuburól. Kár. 😞

mégvmi: DUt használtak a Balkánon is. Még se tudok semmi statisztikáról, ami arról szólna, hogy arrafele az embereken jelentkezett az öböl szindróma, vagy statisztikai hibahatárnál jobban nött a rákos megbetegedések száma.

TErmészetesen véletlenül se azt akarom mondani, hogy nincs rákkeltõ hatása, egy Iraqban felgyujtott olajkútnak is tuti volt/van, de ugye az olom mint olcsó, de nehéz anyag, se épp ajándék az egészségnek...

más: Kemény, izé durva, hogy egy Paks ami MO energiatermelésének 40+%át adja kevesebb sugárzást pöfög ki mint egy lokuki energiát elõállító szénerõmû....

A legtöbb forrás nem vagy max említi a DU lövedékeket... Ellenben elsõ helyen hozzák a katonák által kapott pl. PB/NAPP ellenanyagokat, amik nagyon féltek az Iraqi vegyi fegyverektõl láthatóan hittek abban, hogy Iraq nagy mennyiséggel rendelkezik belölle, Kurdisztán után pedig nem volt kérdés, hogy bevetik e... ehez még hozzá lehet adni a médiát is, ezt nem részletezném.

Hogy vmire rámutassak: A pirlákat kapott US katonak ~25+%!! szenved a tünetektõl ami baromi magas szám, ha DU lenne az ok akkor szvsz nagyon durván szenvedne ettõl az Iraqi lakosság, vmint az elmúlt 10évben ott leledzõ US katonáknál is kimutatható lenne. De ugye nem...

Persze,de megválaszolt mondatban sem szerepelt altipus.Más altipus is elviszi a belsõn is.

Molnibalage
Én nem a G változatokról érdeklõdtem. 😊

Pedig viheti a belsõn is.
A G biztosan.

- Lehet hogy egy Abrams páncéltörõ gránátjában több DU-van, mint egy gépágyúlõszerben, csak amíg egy T-72est egyetlen DU gránáttal kilõnek az Abramsek, addig az A-10 és a többi gépágyúval tüzelõ cucc rendesen megszórja õket.
Szóval DU mennyiségre ugyanott vagyunk.

-Ha civilek haltak volna meg tõle, biztos lehetsz benne hogy Szaddám nagy dobra veri, és nemzetközi botrányt csinál belõle. Szerintem te is tudod, hogy mûködik a nemzetközi politika, az egyes országok imádják felhívni mindenki figyelmét az ellenségük által elkövetett hibákra, nekik a legjobb, ha a másik miatt civilek halnak meg. Éppen Száddám volt az, aki a bagdadi bunkerét egy szálloda alá telepítette, hogy ha támadnák, majd lehetssen mutogatni a civil hullákat. Tudod, ez ilyen szovjet mintájú gondolkodásmód.
A második öbölháború vége óta pedig nem Szaddám uralkodik ott, teljesen szabadon terjednek a hírek, tehát biztosan fény derült volna arra, ha a nép tömegben halódna valami ismeretlen betegségtõl.

Erre.

@bgabor: Szerintem nagyságrendi különbség van a hk ágyú és egy IFV gépágyúja között. Nem ugyan annyi a "szennyezésük". A légi jármûvek által kilõtt eszközökre talán ne mászott annyi szövi katona, mint amit a földrõl lõttek ki, mert ott ugye megvan a lehetõség odagurulni és megnézni mit szedtél szét. Meg kb elõször tudtak élesben orosz vasak ellen menni.
A civilek lehet kevesebbet kaptak, mert késõbb merészkedtek oda. ondjuk szvsz arról sem tudnánk ha tömegesen haltak volna meg ettõl. Száddám még jó ideig trónolt utána.

Persze lehet hülyeség az egész és nincs igazam.
Talán erre gondoltál?
Irakban mindkét háborúban számtalan amerikai eszköz tüzelt DU magvas lõszerrel, az Abramseken kívül a Bradley és a tengerészgyalogosok LAV-25 lövészpáncélosai is. A levegõbõl DU magvas lõszerrel tüzeltek az A-10esek, továbbá a tengerészgyalogság Harrierjei és Cobra harci helikopterei. Ez a két háború alatt többtíz(többszáz?)ezer kilõtt lövedéket jelent.

Tekintve, hogy ez ez úgy zajlik, hogy a kilõtt jármûveket megrohanják és kifosztják a civilek, a '91-es elsõ Öbölháború óta eltelt húsz évben eléggé kimutatható egészségügyi hatásai lettek volna, ha a DU magvas lõszerek erõsen radioaktívak lennének. Konkrétan a fél iraki népesség sugárbetegségben szenvedne, a gyerekeken pedig mutatkoznának a születési rendellenességek.

[NST]Cifu
Hmmm... ez alapján viszont akkor mégis a DU a sûrûbb. A DU sûrûsége 18,95 g/cm2 = kg/dm3, de nem tudom, hogy WC vagy W2C.

A DU lövedékekben lévõ ötvözet hozzávetõleg 99% DU és a maradék molybdén, titánium, néha acél.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

De jó, hogy a fórummotor nem tudja kezelni az alsó-, felsõindexeket. A W2C-nél a 2 alsóindexben van. A dm3 meg szerintem egyértelmû.
Hogy kell értelmezni azt hogy "a wolfram sûrûbb"? A sûrûségre gondolsz?

A wolfram magvas lövedékekben úgy tudom volfrám-karbid van, annak a sûrûsége WC esetén 15,8 kg/dm3, W2C esetén 17,2 kg/dm3. A lövedékekben melyiket használják?
A DU lövedékek pontosan milyen anyagból vannak és mekkora a sûrûségük?
Nem ötlet. De lövésem sincs hol olvastam. Tudtommal meglepõen sok volt a baráti tûz és elég sok saját APC/IFV-t lõttek ki. És többet képtelenség volt hazavinni, még ha amúgy javítható is lett volna. A ruszki vasakat is tolták a homok alá. A levegõbõl kilõttekre nem gondoltam, de azok roncsain gondolom annyira nem volt ki ugráljon.
[NST]Cifu
Az F-4S gépek vajon melyik függesztési ponton vitte? Belsõ vagy külsõ szárnytartón?

Én F-4-esen csak külsõ szárnytartón láttam Shrike-ot.

A Skyhawk?

Harci bevetésre induló gépeknél szintén külsõ, teszt-indításoknál mint itt például látható viszont a belsõn is.

Molnibalage
Az F-4S gépek vajon melyik függesztési ponton vitte? Belsõ vagy külsõ szárnytartón? A Skyhawk?

Molnibalage
Ez most ötlet vagy tény? Mert ezeres nagyságrednben lõttek ki urániumos lövedékkel mindneféle jármûvet az A-10 gépek és a harckocsik a tepsi simaságú terepen.

Milyen nehéz fém? Nem permetezõ géppel szórták. A roncsokra toltak másfél méter homokot és passz. Még a saját kilõtt egységeiket is elásták, mert nem tudták hazavinni.
Molnibalage
És a nehézfém köddé vált...?

A HTKA-n vagy hol nem rég volt cikk, hogy az új ami lõszer máz "zöld" mert macera és pénz megtisztítani a lõtereket az ólomtól.

@Molni: Mindig mindenkit leugatsz, hogy nem használja a fejét. <#vigyor4>Amikor elsõ körben mentek az amik Száddámhoz, akkor még volt hk amit ki tudtak lõni az Abramsek. Utána meg felmásztak a kilõtt hk.-ra, mert az "buli". Tudtommal akkor még semmi tapasztalatuk nem volt a katonáknak a lõvedékkel, senki nem mondta hogy ne mászókázzanak a T-72-eken. Amikor másodszorra mentek, akkor már nem volt mit kilõni és/vagy már féltek felmászni rá.
Hagyjuk, mielõtt egy postba öntöm amit gondolok. 😄

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Molnibalage
a. AZ ENSZ elég sok baromsággal foglalkozott már és elég sok fontos dologgal meg nem. Van bármiféle statisztika, ami értelmezhetõ Berlin estében? Az alultápláltság és egyéb szövödményekben a háború után rendesen hullottak az emberek. Egyébként Berlin sok részén a romeltakaírtás az volt, hogy egy nagy gödörba beledózeroltak mindent.

Páncélosok közötti csata meg akkor már nem nagyon volt. Mitõl termelõdött volna a sok fémpor? A srapnel az nem fémpor.

b. Nem álíottam soha, hogy a DU fémpor nem káros. A DU és ipari forradalom elõtt is voltak torz gyerekek és állatok is...

re: sörét. Minden nap tanul valamit az ember 😊

Molni csak azt kettõt áruld el nekem, hogy

a, Miért van az, hogy nem a mezítlábas konteósok, és szennylapok foglalkoznak csak a témával - hanem pl. a BBC, ENSZ is - összefüggést látva a DU lõszerek használata és az Irakban hirtelen megnõtt rákos megbetegedések számával? Szerinted nincs összefüggés? Tudsz más helyi háborút, ahol ez így elõjött? Berlint pl. szarrá lõtték "nehézfémekkel", itt tapasztatlak hasonlót? Wolfrámmagvas lõszereket pl. ott is használtak.

b, És ha nem a DU-t tartalmazó lõszerek, hk. roncsok miatt van, akkor miért? Mert én pl. olyat még nem hallottam, hogy alultápláltság miatt valaki rákos lett, vagy két fejjel, karok nélkül született a gyereke..

[NST]Cifu
Az FMJ mondjuk jogos. De például tereplõtéren azért "szeretik" az FMJ-t, mert nem lesz ólommérgezés.

Ólomsöréttel tudomásom szerint nem vadásznak ma már sehol, acél vagy valamiféle acélötvözetbõl készülnek a sörétszemek.

[NST]Cifu
Az acél és a vas gyengén toxikus fém. Az ólom, higany, uránium, berilium, vanádium, stb. pedig erõsen toxikus fém. A Wolframról úgy tudtam szintén toxikus (mérgezõ), de például a Wiki nem említi közöttük. Szóval úgy tûnik tévedtem alant, mikor egy szinten tartottam a kettõvel.

"Az FMJ lõszernél sem véletlenül van teljes köppenyben az ólom mag."

Szerintem nem igazán jó példa, a fõ tényezõ egyrészt hogy kevésbe hajlamos az fegyver az akadásra (nem akad be a puha ólomfej pl. a töltényûrbe), másrészt nemzetközi egyezmények nagyon régóta tiltják a deformálódó lövedékeket a hadi fegyverekben. Vadászlõszernél pl. simán van nudis ólomfejû lövedék, a sörétrõl már ne is beszéljünk, pedig az amit azzal lõnek az asztalra kerül.

Molnibalage
Még most sem értem. Ha kilõnek egy hk-t sima acélmagvas lõszerral, akkor is termelõdik fémpor. Akkor ott hogyhogy nem nõ meg a rákos esetek száma?

Mi a különbség az uránim és sima lövedék között. Alapvetõen szerintem nem sok a hatásmechanizmusban, 'csak' csak egyibbõl lehet, hogy adott lövedékbõl több termelõdik és más szemcseméretben, ami a terjedést befolyásolja.

Továbbra sem értem, ha anno tényleg ettõl szendvett sok katona EGY HETES tartózkodási idõ után, akkor a HÉT ÉVES megszállás alatt, hol van a termédek plusz rákos eset, ami statiszitkailag kimutatható? Vagy mint mindent, ezt is eltitkolák a gumitalpúak...?

[NST]Cifu
Azért álljunk meg egy pillanatra. Minden nehézfém káros. Nem véletlen, hogy hajdan gyorsan eltüntek az ólom vízcsövek, például. A Wolfrám is nehézfém, az is mérgezõ.

A DU esetén a gubanc az, hogy az Urán-238 még egy apró problémával is rendelkezik, az uránium lõszer becsapódva hajlamos meggyulladni (angolban Pyrophoric), ettõl volt minden kilõtt Iraki harckocsi kiégve.

Egészségügyi szempontból a fõ probléma, hogy így a por alakú U-238 roppant mérgezõ anyag, és könnyû belélegezni. A kilõtt harckocsik környékén meg ugye a por elõfordul... Ahogy ott is, ahol a DU réteges Abrams-ot meglövik.

Az U-238 kevésbé sugárzó, mint a nyers uránérc, de még a fekete kõszén is nagyobb radioaktivitást mutat (a Mindentudás Egyetemében volt erre egy példa, ott uránérc és fekete kõszén volt egymás mellett, az uránérc kevésbé volt radioaktív, mint a kõszén).

Káros az U-238? Igen, az. De minden nehézfém az. Egy ólomlövedék is. Az FMJ lõszernél sem véletlenül van teljes köppenyben az ólom mag.

[NST]Cifu
Ejj, Kurfürst kiütött. 😊

Szóval tudomásom szerint csak az F-105-ösön, ott is csak kényszerbõl.

Jó akkor szerinted konteó, hogy a mérgezõ anyagoktól, amit ez esetben ezerszámra lövöldöztek ki, káros és maradandó hatása van a harci cselekményekkel érintett területeken, effektíve tönkrevágva azokat. Szerinted a születési rendellenességeknek ehhez rohadtul semmi köze. SZERINTED igazából kurva jó dolog a DU, akkor is használni kell ha nem idegen országban puffogtatsz.

Egyedül vagy ezzel a véleményeddel asszem, maradjunk is ennyiben.

[NST]Cifu
Ez jellegzetes dolog, a bordákra felhegesztett lemezek hõtágulása okozza.

Nézd meg a Román Haditengerészet Regele Ferdinand fregattját (ex-HMS Coventry).

[NST]Cifu
Aktív szolgálatról volt szó, tehát sem a kiképzõ, sem az agresszor gépek nem szerepelnek benne.

Molnibalage
Minden nehézfém mérgezõ. A sima vasport lélegzel be, attól sem leszel jól.
Hol írtam, hogy a legzöldebb? Viszont érdemben nem regáltál arra, hogy az U238 pont olyan, mint egy darab vas. A kezedben foghatod és nem lesz semmi bajod.

Egytelen statisztikát sem láttam, ami bizonyítaná, hogy az Irakban szolgált katonák között a rák gyakoribb lenne. Érdekes, hogy a Sivatagi Vihar alatt ott volna a harci zónában cirka 1 hétig. Utána jöttek a kontósok azzal, hogy mi minden okozhatta.

7 éve vannak Irakban, mégsem veri emiatt senki a tamtamot. Hiretelen nem mérgetõ lett, ami 20 éve az volt?

Hm...?

Vazzeg Molni.. MITÕL? Az iraki veteránok mitõl lesznek rákosak, túl sok homokot szívtak tüdõre?! Ne idegesíccsé már ezzel a nonszenszel hogy a DU-nál zöldebb lõszer nincs is. Te se ennél krumplit abból a földbõl ahol összecsapott egy rakat Abrams meg T-80, nem..? Likvidálni meg nagyon nem lehet ha már a környezetbe került, szal a saját földed védelmére használni elég hülye ötlet, na, ezért nincs a németeknek. Anyaguk volna nekik is hozzá, van pár atomerõmû ott..

Nem pont ez az "öböl háború szindróma"? Hogy a szétlõtt iraki vasakon ugrálva belélegezték a port? Mert ugye a lövészeteken is használt vasakra lõnek.
Tegyük hozzá a sima ólom sem tesz túl jót egy lõtérnek, igaz az kézifegyver szinten.
Molnibalage
A DU-tól mitõl is válna? Az urán természetes háttérsugrázásával bír, mert az ugyebár U238-at takar. Ha nem lélegzed be porként, akkor semmi bajod nem lesz tõle. A kezdben is tarthatod. Akkor is inkább, mint mérgezõ nehézfém és nem alfa (?) sugárzása az, ami megfektet.