Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Porsche 911 vs lövészklub

Érdemes megnézni az elsõ sorozat után a kocsin levõ lyukak számát. Az elején, amikor valaki egyesével lõ nem a nem is túl messzire levõ jármûre, gyakorlatilag egyszer se talál.
Garou

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Erre gondoltam igen. Legalább van aki figyelmesen olvas. (Igen JanaJ ez már fél személyeskedés, de rászolgálsz lassan...)

""Kiskorú példája úgy lenne helyes az én mondandómra vetítve, hogy
"ha a kisváros egyik végén bemegy 100 ember csak M4-gyel felszerelkezve, a másik végén 100 meg M4-el és + hangtompított pisztivel?""
Kicsit úgy érzem kezdesz kitáncolni a pisztolyod mögül. "

Te figyelj, trollkodni akarsz, vagy értelmesen vitatkozni?

Azt beszéltük, hogy 1 fegyver több tárral vs több fegyver.

Akkor miért táncolok ki a kispisztoly mögül? Azt mondtam az elejétõl, hogy a fõfegyver mellé ÉN mindenképpen vinnék egy oldalfegyvert. Ha nem kell használni, mert messzebb dúl a harc, akkor +1.5kg nem fog odaverni.

Ha meg egy olyan helybõl/szögben/testhelyzetbõl kellene leadni lövést, amire a fõfegyverrel nem lenne esély, akkor te pislogsz én meg lövök.

Amúgy, ha ez még mindig nem érthetõ és csak ezért vitáznál tovább, felejtsük el egymást. Ha esetleg ezeket fel is fogod, de nem értesz vele egyet, akkor meg béke, nem akarlak megtéríteni.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

"Mint aktív paintball játékos: M4. A sorozatlövés azért sorozatlövés..."

Najó de a paintballnak aztán köze nincs a valósághoz, egy mûbránerrel ugrálsz ami ellõ 20métert max 30at.

airsoft ehez képest maga a realitás a fegyvered gyakorlatilag pontos mása az eredetinek, 50-60m simán ellõsz...Sniperként ha tunyingos vagy jóval töbet is... de annak sincs sok köze a valósághoz.

Én amúgy épületharcban én tuti egy(két) 1kgs kézifegyverre szavaznék.

[NST]Cifu
Én a P&W F135 és a GE/RR F136-on kívül nem tudok olyan hajtómûrõl, ami szóba jöhetne... Az EJ200 / M88 100kN alatt vannak, a GE F414-bõl meg max. 120kN-ot hoztak ki, de ha mondjuk még 20%-ot ráhúznak valahogy (hogy?) akkor is csak 144kN. Szóval én legesélyesebbnek az F136-ot látom (a GE/RR-nek jól jönne egy újabb lehetséges platform, ahova beépíthetik a hajtómûvet, a Svédek meg amúgy is inkább a GE-vel vannak jó kapcsolatban, mint a P&W-vel).

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
És honnan jönne a hajtómû?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Hajóra telepített IRST (infravörös tartományban mûködõ felderítõ és célkövetõ) rendszer. Elõnye, hogy nem bocsát ki érzékelhetõ tartományban rádióhullámokat, mint a radar. Arról mondjuk szerényen hallgatnak, hogy mit is csinálnak vele, ha köd vagy esõ van...

[NST]Cifu
Saab GFF (Gripen Future Fighter) anyagok. A GFF egy Gripenre alapuló, ám attól jelentõsen eltérõ egyhajtómûves alacsony észlelhetõségû vadászgép, amely 2020-ra készülhetne el. Belsõ fegyvertér, új hajtómû 170kN tolóerõvel és így tovább.

[NST]Cifu
Ha az USA levette volna a kezét Tajvanról, akkor valószínûleg Tajvan már Kína része lenne. 😊

Politikai okokból nem üdvös nekik provokálni Kínát. Ennyi.

Molnibalage
Ez egy nem ma kezdõdött sztori. Nincs itt semmi konteó. Politikai okokból nem adják el nekik. Más viszont kaptak a többszöri F-16 igény mellett.

Tajvan biztonságáért elvben garanciát vállalt az USA. Hogy ezt írásban vagy csak szóban kapták anno, azt nem tudom.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

USA összejátszik Kinával Tajvan ellen ? Ha ekkora szövetségese Tajvan miért nem ad el neki F-16-osokat a kinai komcsik ellen ? Nem akarok összeesküvés elméleteket gyártani de ezt egy kicsit furcsálom !

http://htka.hu/2011/07/01/tajvan-bukta-a-falcon-uzletet/
Pedig gyártanak valami echte ilyesmifélét:
http://www.spexdefense.com/PDW.html
Nem vitatkozni szeretnék - csak bemondásos alapon

Szent Haba-kukk

Lehet hasonlitani mi rövidebb ez vagy a pisztolylövéshez nyujtott kéz,nem tudom ezek kik,FBI van pár képre irva,lehet a HRT.

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Lol😊 Mekkora vita

Én ugyan nem értek annyira hozzá mint az urak,de mégegyszer megjegyzem az angolszász különleges alakulatoknál egyre gyakrabban lehet látni valamilyen rövidebb M4 változatot Mp5 helyett,ugy látszik õk ügyesebbek mint Balage.
Nem mellesleg Balage páldája nemhogy sántit,hanem döglött😊.ugyanis

1.Ha olyan szûk a hely hogy nem férnek el karabéllyal,akkor valószinû libasorban mennek és csak az elsõ tart célra,a többinek semleges helyzetben van a fegyver,akkor meg tök mindegy mi van nála,általában pisztolyt se magához szoritva tart ilyenkor.....van fennt egy csomó video,pld a 75 ös RR rõl,mikor a kiképzõ tiszt,meg a parancsnok versenyt ordit ,mert a mókus a sorból kimozdulás közben egy pillanatra ráfogja az elõtte kucorgóra a csövet,tehát ez egy vérrel irt szabály....szvsz pisztolyt szarabb ilyenkor megfelelõ helyzetben tartani amugy is.

2.Balage lehet hogy pisztollyal ugy lõ hogy a melléhez szoritja,de (pld az FBI)nál
he nem a szokásos FBI os helyzetbõl lõsz,már huznak is meg,ezzel csak arra hivnám fel a figyelmet ,hogy egy rövidcsövû M4 vagy valamelyik karabélylõszeres PDW nem hoszabb mint a pisztolylövéshez kinyujtott kar,az elõtted levõ miatt magadhoz szoritott karabélyt tartani kényelmesebb mint a pisztolyt ugy ,hogy se az elõtted levõbe se a lábadba ne lõjj lehetõleg,ha valami gátol az a társad lesz,ha meg tiszta elõted a terep akkor ugyanolyan gyorsan a váladhoz emelheted a géppisztolyt/karabélyt,mint a pisztolyt akármelyik lövõhelyzetbe.

Nem tudok ide betenni nagy képet,van itt pár SAS/SBS afghán ,Irak,ahol cqb re vannak öltözve,mindenhol M4 (vagy valami ilyesmi)van náluk +pisztoly melltokban,de terepre öltözve nincs(vagy nem látszik) Fõleg hogy pár Iraki képeken arabositva vannak,
elég nehézkes lehet egy ilyen lepel alatt kotorászni pisztolyért.
Nálam ez el is dönti a vitát😊uis ami jó az SASnek az jó nekem is.

http://www.netarzenal.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/2011.06.27.html
mostmár +10t (kb.40 tonnás) aza TES Warrior

Szent Haba-kukk

Háááááát, majd SZU kijavít ha tévednék, de szerintem õ arról beszél amikor az ember a hosszú fegyverét próbálja rövidíteni ezzel a fogással, hogy könnyebben forgolódhasson szûk helyen.
Ilyenkor a válltámasz/tus felkerül a váll fölé, az arc mellé, a ravaszt ráncigáló kéz egészen hátrajön a vállig. Na ebben az esetben a hátralökést csak a kezek fogják meg, a vállnak értelemszerûen nincs szerepe.
Szerintem egyszerûen csak félreértetted a dolgot.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

"Borítékolom, hogy ha szubszonikus lõszert használnak az M4-hez, akkor a lövési ciklus megszakad a lövésnél."

Ezt nem értem, fejtsd ki kérlek. Arra gondolsz, hogy sub lõszerrel és tompító nélkül nem lesz öntöltõ, mert kevés a gáznyomás?
Mert erre megoldás lenne a tárcsere. :-)
A személyeskedés erre írtam: "Gyanítom, hogy van amikor simán a fejed mellett van a váll támasz, nem a válladhoz rakva, beledõlve."
Nem tudom honnan a pék... -ból tudod hogy fogok meg egy fegyvert?

"és a vállad ebben nem segít az elég érdekes lõképet fog eredményezni."
De miért tennék ilyet? Ha ilyet teszek akkor nem mindegy hogy melyik kézzel? Ha megvágom a kezem akkor miért a kés a szar?

"Egyébként az oldalfegyveres is használhat pirotechnikát! 😉"
Persze, lehet nála még két puska meg egy házimozi is. Én csak azt mondtam inkább plusz 2 gránátot / tárat vinnék magammal a hangtompítós helyett.

"Kiskorú példája úgy lenne helyes az én mondandómra vetítve, hogy
"ha a kisváros egyik végén bemegy 100 ember csak M4-gyel felszerelkezve, a másik végén 100 meg M4-el és + hangtompított pisztivel?""
Kicsit úgy érzem kezdesz kitáncolni a pisztolyod mögül. <#ravasz1>
Óóóóóó, hülyeséget beszélek má' megin'... Egy fegyver+több tár vagy több fegyver volt a kiindulás csak ezekrõ' lemaradtam.
Szorri urak, az én készülékemben vó't a hiba.

Bakker... Ezzel az erõvel azt is írhattad vó'na, hogy az ég kék, a fû meg zõ'd... 😄DD

Eredetileg onnan indultunk, hogy hangtompítós piszti VAGY karabély (konkrétan tán M9 vagy M4), de úgy látom má' egy kicsit elkalandoztunk.

Ez már csak túlbonyolitása a példának.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

"Kiskorú példája úgy lenne helyes az én mondandómra vetítve, hogy

Szitu 2:
Kisváros egyik végén bemegy 1000 ember AK-val, másik végén 50 ember M4-gyel. Kire fogadjak?
Ha az elsõ fél mogadisui helyi néger lakosság, a másik fél US Ranger, akkor asszem az utolsóra.

Konklúzió. Arra fogadok, aki jobban képzett. Ha a pisztolyos gárda kiképzett rendõr, az M4-es gárda meg kiskorú feka gettóharcos, akkor asszem a rendõrökre fogadok.
Nem személyeskedtem. Lehet túl érzékeny vagy, vagy én túl kemény, de nem gondolom, hogy személyeskedtem volna! 😉

5.56 kaliberrel nem lõttem még, de azt tudom, hogy egy AK-val úgy lõni, hogy a gyengébb kezed (ha jobb kezes vagy, akkor a bal a gyengébb, ha bal, akkor a jobb) fogja vissza az egész visszarúgást és a vállad ebben nem segít az elég érdekes lõképet fog eredményezni.

Egyébként az oldalfegyveres is használhat pirotechnikát! 😉

A tizedelés azt jelenti, amikor büntetésként a katonákat kiállítják sorba és minden 10. embert fõbelövik.

Kiskorú példája úgy lenne helyes az én mondandómra vetítve, hogy
"ha a kisváros egyik végén bemegy 100 ember csak M4-gyel felszerelkezve, a másik végén 100 meg M4-el és + hangtompított pisztivel?"

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

qtab986
Borítékolom, hogy ha szubszonikus lõszert használnak az M4-hez, akkor a lövési ciklus megszakad a lövésnél. Volt errõl valahol egy videó, de ott valószínûleg M1A-val. Sok civil elõtt mutatták be a hanghatásokat és hangtompítóval a szubszonikus lövedék kilövése alig csapott zajt. Az emberekbõl egyszerre tört fel az elismerõ moraj. Persze a gáznyomás elégtelen volt a zár mûködtetéséhez.

Persze hogy gyorsabban veszel elõ egy maroklõfegyvert mint hárítasz el hibát. De fedezékbe ugrani még gyorsabb. Amúgy sem úgy mész be, hogy úgy is akadályod lesz.

Ne személyeskedj Volna mit csiszolni a fegyvertartásomon, de mindig vállgödörben van és többnyire bele is dõlök. A gyengébb kéz / visszarúgás dolgot nem értem.

Könnyebb maroklõfegyverrel épületben mozogni, de enged már el ezt az AS-os szemléletet. Te bemész pisztollyal, én bedobnék két gránátot. A jó isten tudja melyik a jobb.

Az egész onnan indult, hogy én azt mondtam még pisztoly helyett is inkább plusz 2-4 tárat vinnék, nem hogy második vállfegyvert.

Mi az a tizedelés? Szeletelés akart lenni?

kiskorú fogalmazta meg jól:
"ha a kisváros egyik végén bemegy 100 ember csak M4-gyel felszerelkezve, a másik végén 100 csak hangtompított pisztivel? Én a puskás csávókra tenném a zsetonom."
CSak a civileknek ilyen fegyver diktatúrákban mint nálunk. Van ahol még vadászhatsz is vele.
Mert a légfegyverek biztosan tiltva vannak a csendességük miatt.
De majd utánanézek.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

A tények azt mutatják a hiba elhárításánál gyorsabb elõkapni egy pisztolyt, és lövések leadása mellett elmenni fedezékbe megnézni mi a szitu a fõ fegyverrel.

Az airsoft puskádat hogy is fogod meg egy ajtón való kihajolás és célzás közben bal kézzel? Gyanítom, hogy van amikor simán a fejed mellett van a váll támasz, nem a válladhoz rakva, beledõlve.

Akkor az a pici visszarúgás is a gyenge kezedet éri, elõnytelen pozícióból.

És nem mernék megesküdni arra sem, hogy egy hirtelen ajtón kihajolás egy hosszabb fegyverrel gyorsabb lenne, mint egy pisztollyal "kiszúrás" és tüzelés.

Ha én harcba indulok (ne adj Ég), akkor biztos oldal fegyvert is fogok ragadni. Van ahova a karabély kell, és van ahova célszerûbb a pisztoly. Ha másra nem, a tizedelésre... 😉

Molnibalage
Miért lenne?

A hangtompító katonai alkalmazása nincs tiltva?

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Szvsz mûködik, de a tompítótól hosszabb a fegyver, gyengébb a lõszer. Akkor már Mp5SD. De katonai szituban 99%-ban szvsz felesleges. Rendõrségnél meg megint nem használják, mert addigra már 20x felszólították õket hogy jöjjenek ki. :-)
Scottt
Elvileg azt is meglehet csinálni, hogy M4+hangtompító,szubszonikus lõszerrel,ha meg már felfedeztek,hangtompító leszed,normál lõszer betölt..Vagy ilyen csak a filmekben van? 😊

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Legalább ha ilyen szitu lesz nem veszünk össze ki mit vigyen. <#ravasz1>

A hang tény, mégis inkább a füldugók, fültokok kezdenek elterjedni nem a tompítók.

"Ráadásul hiába mondod azt az airsoftos ismereteiddel, hogy m4-essel milyen faszán tudnál szobák ajtajából puffogtatni, de az igazi visszarúgásárót, + bal kézbõl lõve, az arcodba röpködõ hüvelyekrõl megfeledkezel."

A visszarúgás szerintem nem egy vészes. Az össz tapasztalatom a honvédség. Az M4 nem lehet durvább. Bal kézzel 15-20 méterre pont olyan jól/rosszul lövöök. A hüvelyekrõl meg annyit, hogy ezek szerint balkezesek nincsenek a hadseregekben?...
Az hogy az AS-osok 70%-a nem jól tartja a fegyverét, az nem jelenti hogy nem lehet épületbe bemenni vele.

"Ráadásul ha az életed múlna rajta, inkább lõnél sorozatot egy erõs fegyverrel hatalmas hanggal felfedve a pozíciódat, mint hogy hangtompítós pisztollyal fejbelõdd hátulról a gyanutlan ellenfeleket?"

Igen, tárat bele, tárcsere.

"S ha CQB-ben elakad a nagy mordájod, mit csinálsz? Imádkozol, miközben kiveted az elakadt lõszert, rosszabb esetben részlegesen szétszereled az m4-et, csak mert nem vittél magaddal biztos ami biztos egy másfél kilós oldalfegyvert?"

Hátra húzódóm és megpróbálom elhárítani az akadályt. Addig a többiek puffognak, míg én remekElek.

- BAZZMEG, KIESETT A FÜLDUGÓM MÁ' AZ ELEJÉN!!!
- MIVA'???
- MONDOM KIESETT A... ááá... hagyjuk...

😊

Bizony a hangerõ zárt térben az komoly. Csoportosan elkövetve a dolgot talán még a sokkoló kijelentés is helyt állhat. Tömény lõporfüst, ordenáré nagy hanggal párosítva még enyhe rosszullétet is okozhat ha valaki elõször csöppen ilyesmibe. Ez viszont gyorsan megszokható, a hallást viszont tényleg nem lehet "edzeni". A normál hallást legkevesebb fél napra elveszíti az ember.
Bár azé' ne felejtsük el, hogy ha tényleg közelrõl megy az adok kapok, esetleg krézigránátokkal megtûzdelve, akkor nem sokat jelent ha a saját fegyver halk...

A visszarúgást meg a hüvelyeket viszont ne túlozzuk el ennyire, különösen ne az M4-nél. Nem sok alkalommal lõttem vele, de amikor igen akkor elég sokat (egész/félnapos örömlövészeekt😊) és vagy én vagyok a világ legszerencsésebb embere, vagy semmilyen problémát nem okoz.

A gyanútlan ember hátulról fejbelövése meg simán megy bármivel, lehet az egy dióverõ is. Persze ha szétszórt egyes emberekrõl van szó, akik gyanútlanul lézengenek akkor minden valószínûség szerint mûködik, de ez azé' nem a leggyakoribb eset finoman szólva. Mégtovább sarkítva a dolgot ha a kisváros egyik végén bemegy 100 ember csak M4-gyel felszerelkezve, a másik végén 100 csak hangtompított pisztivel? Én a puskás csávókra tenném a zsetonom.
Igen, "házon belül"-t írtál, figyelmesen olvastam, viszont nem csak lakóépületek vannak, max 10m-es távokkal. Lehet a helyszín egy gyártelep is nagy csarnokokkal. Bár az meg má' nem ház... 😊
A másodfegyverkénti alkalmazással természetesen egyetértek.

<#eljen>
"A pontos lövés a sorozatlövést zárja ki."
Ez egy lehetõség, amivel élhetsz.

"Miért tekinted olyan természetesnek, hogy az ellenfél ballisztikai mellényt visel?"
Mert a legrosszabbra készülsz. Ha nem visel sem vesztettél semmit. Mellesleg egy tompítós M9 még a para erejét sem hozza, arra is panaszkodnak.

"Az M9 elõnye itt az, hogy nem hívja fel ránk a figyelmet a lövés kiváltása, és az, hogy könnyebb vele lopakodni, elkerülni a figyelemfelhívást."
Mikor? Mert katonai alkalmazásnál azért feltûnõ mikor egy raj benyomul egy épületbe... Mellesleg a szán csattogása épületen belül úgyis hallható.

Eleve másról beszélünk. Te - szerintem - arról hogy ha egyedül be kell menned egy épületben akkor pisztollyal "sunnyognál" sok ellenfél ellen. Ami ilyen esetben akár hatékonyabb is lehet. Én meg arról ha egy vagy több raj be akar menni egy épületbe és a bennlévõket megölni/elfogni.

Szerintem is hangtompítós pisztoly házon belül.

Aki lõtt már élessel fülvédõ nélkül szabad téren, még közelében sem jár annak az élménynek, hogy milyen szûk, zárt térben fülvédõ nélkül sorozatot lõni.

Egyszerûen megsüketül az ember és eléggé korlátozza a harckészségét a hallás hiánya. Ráadásul hiába mondod azt az airsoftos ismereteiddel, hogy m4-essel milyen faszán tudnál szobák ajtajából puffogtatni, de az igazi visszarúgásárót, + bal kézbõl lõve, az arcodba röpködõ hüvelyekrõl megfeledkezel.

Ráadásul ha az életed múlna rajta, inkább lõnél sorozatot egy erõs fegyverrel hatalmas hanggal felfedve a pozíciódat, mint hogy hangtompítós pisztollyal fejbelõdd hátulról a gyanutlan ellenfeleket?

S ha CQB-ben elakad a nagy mordájod, mit csinálsz? Imádkozol, miközben kiveted az elakadt lõszert, rosszabb esetben részlegesen szétszereled az m4-et, csak mert nem vittél magaddal biztos ami biztos egy másfél kilós oldalfegyvert?

Igen, persze a feltételek nagyban befolyásolják az egészet. De ha nagyjából elfogadjuk tól-ig-nak amit írtam a helységharcokról akkor - szerintem - jóval nagyobb azon körülmények valószínûsége amikor jobb egy M4.
A pisztolynak szerintem ott van nagy elõnye, hogy kicsi, könnyen rejthetõ. Amikor ez nem játszik szerepet ott hátrányból indul egy rövid karabéllyal/géppisztollyal szemben.
A hangtompítónak is vannak elõnyei, hátrányai persze. Azért azt vedd figyelembe, hogy egy M4 pont olyan halk mint egy hangtompítós fegyver amíg nem lõnek vele... 😊 Meg ugye ott van az is amikor látják a hangtompítós fegyverrel felszerelkezett jómunkásembert akkor se jelent nagy elõnyt a hangtompító, vagy esetleg eleve onnan indul a dolog , hogy ezt a jómunkást látják meg elõször és az ellenfél lõ elõször.
Kétségtelen elõnyei is vannak persze, az oroszok - állítólag - nagyon hasznosnak tartották csecsenföldön, nyilván nem ok nélkül, bár õk is inkább a géppisztoly kategóriát szerelték fel velük nem a pisztolyokat.

Molnibalage
Meg én is. Eszembe nem jutna karabéllyal épületben bohóckodni.

szabii98
M9+Silencer=Ninja
M4A1=Rambo
kinek melyik stílus kell :-D

I met God. She's black

[NST]Cifu
Huhh. Akkor megint ott vagyunk, hogy milyen szituációban, milyen feltételek mellett.

Az eredeti felvetés M4A1 vs. M9+silencer volt. Az M9 elõnye itt az, hogy nem hívja fel ránk a figyelmet a lövés kiváltása, és az, hogy könnyebb vele lopakodni, elkerülni a figyelemfelhívást.

Nem, nem vitatom el, hogy ilyen esetben, erre jobb a több sorozat lövés. De a fegyverhasználatnál sem véletlenül mondjuk a szekusoknak, hogy mindig két lövés. Sose egy. Gyors duplázás menjen. Csak persze biztosra. 😊

A 9x19 egyik gyakran emlegetett problémája, hogy nem teszi harcképtelenné az ellenfelet egy-egy találat az esetek bizonyos részében, ezt viszont a sorozatkövés - pontosabban a többszörös találat - javarészt megoldja. Tehát csak kell az a sorozatlövés ennél a lõszernél. Ezt viszont egy pisztoly nem tudja biztosítani (tekintsünk most el a néhány kivételtõl).
Vannak persze ellentétes vélemények is, szóval ez is vitatható persze.

[NST]Cifu
A pontos lövés miért zárja ki a karabélyt?

A pontos lövés a sorozatlövést zárja ki. 😊

Az M9+tompító katonai értelemben nem fegyver. Egy 40 éves repesz mellény megfogja.

1.: Miért tekinted olyan természetesnek, hogy az ellenfél ballisztikai mellényt visel? Még katonai alkalmazásban is. A két Csecsen háborúban, vagy Afganisztánban, Irakban nem nagyon viseltek ilyet a rossz fiúk.
2.: Nem szeretnél azért mellénybe se kapni te 9x19-est, plusz a tested felületének mindössze 1/4-e a törzsed. Oké, a legálatlánosabb célpont, de pláne célzott lövésnél nyak/fej...

A Navy tudtommal sok MP5-öt használ, mert a hajókon pláne szívás a köztes lõszer.

Õk nem azért használták anno az MP5-öst, egyszerûen kisebb és könnyebb volt, mint a gépkarabély. Egy átlagos hajón a válaszfalat, de még az oldalfalat is átviheti a 9x19 FMJ. 😉

Punker
AS-ban meg 45-50 méter az átlag komolyabb fegyvereknél a 70-80 méter is megy, de ne OFF-oljunk.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

de .45-ös (is)
A pontos lövés miért zárja ki a karabélyt? Az M9+tompító katonai értelemben nem fegyver. Egy 40 éves repesz mellény megfogja.
Csak a magyar épületharcot olvastam, az nem R6 szerû swatos cqb-rõl szó.
Ha városban kell bohóckodni civilek közt, akkor valóban jobb a géppisztoly. A Navy tudtommal sok MP5-öt használ, mert a hajókon pláne szívás a köztes lõszer.
Paintballban a markertõl, a csõtõl, a távolságtól, az idõjárástól és a golyó minõségétõl függ a pontos lövés.
Mi játék elõtt egy kb. 12-15m-re levõ, 8-10cm-es kerítésoszlopra lövünk próbaképpen. 10-bõl 6-7x simán eltalálom, centrális tárnyakú csúzlival.
Mondjuk játszatóhelyeken tényleg nincs pontos lövés...

Punker
pedig az UMP mennyivel kényelmetlenebb 😛

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
Én pisztoly vs. sorozatlövõ fegyvernél tartottam. Ha már játék: anno a Rainbow 6-ben is mindig MP5 vagy UMP volt a kedvenc fegyverem épületharcnál - egyes lövésre állítva. 😊