95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Kézifegyvereknél van a SERO Kft. Lynx-je.
    Harcjárműveknél vannak a Currus Zrt BTR-80 átalakításai, meg gépkocsikra szerelt fegyverállványai. Egy időben volt a T-72 modernizálásra egy programjuk, erről a topicban évekkel ezelőtt beszéltünk, Tatán egy harckocsizó azt mondta róla, hogy a lelkesedést látta a fejlesztőkben, de a szakmai hozzáértést annyira nem. Beraktak egy LCD képernyőt, csak az konkrétan eltakarta a koax géppuska rakaszát a személyzet elől, így nagyon macerásan lehet utána a rakasz cseréjét végrehajtani. Kapott a proto-jármű egy lézeres besugárzás jelzőt, de csak annyit csinált, hogy jelezte a személyzetnek, hogy "Hé, valaki lézerrel pásztáz", és kész. Nem mondja meg még csak hozzávetőlegesen sem az irányát, és nem kezd automatikusan semmit sem csinálni (már akkoriban is az ment a hasonló nyugati és keleti rendszereknél, hogy jelezte mely irányból érkezett a besugárzás, továbbá a jobbaknál egy gombnyomással abba az irányba fordította automatikusan a tornyot (a legerősebb páncélzatot mutatva felé), továbbá szükség esetén ködgránátokat lőtt ki az irányba, így fedve el a harckocsit).

Egy magyar UAV-ről sokat hallani médiában, de ötletem sincs, melyik lehet az...
  • Sippie
    ez szomorú :( akkor marad a Suzuki gyártás
  • mijki
    Pedig valószínűleg ha másban nem tudunk(mert nincs ipar), a kézifegyver export lenne a megoldás, azt könnyebb összerakni mint pl.: egy tankot. :D
    Alkotni kellene valami olyan ütős(innovatív(pl.:G11)) kézifegyvert, ami van olyan jó, hogy exportra lehessen gyártani.

Szürkeállományban mindig jók voltunk, már csak elhatározás és pénz kellene.
  • JanáJ
    Esélyünk sincs. Tisztelet az általam nem ismert kivételeknek, de vagy kullogunk a modern cuccok után, vagy meg se közelítjük azt. Afgánoknál nem egy saját maga által felcicomázott AK-t látni. Szinte fillérekből. Itthon egy vagyonból egy kupac trágyát gyártottak.

Kivel szeretnél versengeni? Egy pisztolyt meg egy géppisztolyt nem sikerült rendesen összehozni.
  • Sippie
    "Ezen kívül mit mutatsz fel Exportra?"

Fogalmam sincs, ezért indítottam úgy témát, hogy idehaza milyen hadiipari gyártások folynak, ha folynak egyáltalán :)
    versenyezni nyilván árral lehet, és megbízhatósággal minden területen.
  • [NST]Cifu
    Lehet exportra gyártani, csak akkor olyan minőséget kell prezentálni is. Egy AK-63D vagy AMD-65 mókolás minden, csak nem versenyképes dolog, a világban kismillió cég foglalkozik vele, és nem kevés közülük eleve előnyben van, mert civil piacra is dolgozik (amerikai főleg), továbbá jelentős tapasztalata van kereskedelem terén is. Ilyet a hazai cégek nem nagyon tudnak felmutatni.

A Gepárd bármennyire is agyonajnározott, mint rombolópuska, különösebben nagy sikereket nem tud detto felmutatni, mert a piac tele van különféle konkurens 12.7mm-es mesterlövész puskákkal, komoly gyártói és kereskedelmi tapasztalatokkal és kapcsolatokkal a hátuk mögött. Ráadásul technikailag ma már a Gepárd sem olyan világmegváltó, mint volt 20 éve.

Ezen kívül mit mutatsz fel Exportra? A Kommondor egy a tucatnyi MRAP közül, a versenytársak pedig már harctéri tapasztalatokkal vannak tele. Miben versenyzel velük? Az árban? Nincs gyártósora a Kommondornak, szóval ha kap is megrendelést, akkor ki tudja hogyan, milyen minőségben és ütemben fogják tudni leszállítani...

Szóval itt tartunk...
  • [NST]Cifu
    A FeHoVa kiállításokon meg szoktak jelenni a Gepárdok és a különféle AK mókolások. Elég szomorú is vagyok miatta.

Esetlegesen (1993-'95-'97-'99-2001-'05-'07) rendezik meg a C+D kiállítás, ami direkt katonai, védelmi szakkiállítás.
  • [NST]Cifu
    Akármilyen nyelvet meg lehet tanulni, ha motívált vagy, ha érdekel az adott nyelv, és ha használod. Ez a baj szerintem a nyelvtanulással is. Ez nem úgy működik, hogy most hopp, megtanulok egy nyelvet. Ha az ember nyűgnek érzi, nem fog rá több időt fordítani, mint amennyit feltétlenül szükségesnek érez.

Én tanultam 4 évig oroszul, 7 évig németül. Oroszul szinte egyáltalán nem tudok, németül nagyon-nagyon alapszinten; megértem, ha hozzám beszélnek, de összetett mondatokat megfogalmazni már problémát jelent... Ezzel szemben angolul soha egy leckét nem vettem, és mégis egész jól elvagyok vele. Azért, mert érdekelt, mert a számítástechnikához, a játékokhoz hajdan kellett...

Szóval ha valakit érdekel, vagy rá van kényszerítve (mert pl. az adott kultúrában él), akkor fog nyelveket jól megtanulni. Szerintem...
  • Sippie
    lehet ám exportra is gyártani (sőt, az kéne hogy legyen a főcél), meg AK-ra is lehet szép kiegészítőket pakolni.
  • Molnibalage
    OFF

Engem tanítottak németre és olaszra is 4-5 évig és az angolon kívül az összes nyelvet gusztustalanul nehéznek és komplikáltnak éreztem. 1 éve tanulok oroszul, de tiszta szenvedés az egész ahhoz képest, ahogy anno angolból haladtam.

ON
  • fonak
    Én utólag nem bánom, bár nem mondanám hogy sokat tanultam meg belőle, kb. annyit, mint mindenki, vagyis csak nagyon keveset. De mondjuk annyi értelme volt, hogy a többi szláv nyelvből is meg lehet vele érteni pár alap szót, kifejezést, vagy el tudjuk olvasni a cirill betűket. :)
    Mondjuk sokkal nehezebb az angolnál, sőt még a németnél is, angolul viszonylag könnyen el lehet jutni egy használható szintre, én írásban úgy kommunikálok angolul anyanyelviekkel, hogy nem nagyon jönnek rá, hogy nem tartozom közéjük, mondjuk orosznál ez elképzelhetetlennek tartom sok éves kemény tanulás, esetleg orosz nyelvű környezetben élés nélkül.
  • Lacusch69
    Én meg annak örültem volna, ha nem kínoznak vele 8 évig...
  • JanáJ
    3712-ben mikor a Mars erőforrásaiért harcolnak, Ivánékon még mindig ott lesz a skafanderre kötve a szimatszatyor. :-)
  • Molnibalage
    Én annak is örülnék, ha csak annyira érteném az oroszt, mint amennyire értem az angolt.
  • Ulvar
    Kurva jó lenne, ha értenék oroszul anyanyelvi szinten :D.
  • qtab986
  • qtab986
    lőszergyártás

Az MFS szerintem kivétel volt. Pozitív példa. De már nem működik az oldaluk.
  • JanáJ
    gépkarabély - Ak faragó mutyi
    géppisztoly - mi a töknek? Kell vagy 500-1000 db M.o.-ra összesen
    lőszergyártás van, de meglepődnék ha ebben a fegyveres testületek nagy vevők lennének
  • Sippie
    vannak fegyverkiállítások? ó jó tudni :D
  • Sippie
    hát pedig annyi sok szép mindenről beszélnek a miniszterek, gépkarabélyok, géppisztolyok, lőszergyártás, radartechnológia, anyám kínja :D 50 milliárdos Hadik-terv. Jó lenne valami gépkarabély-tervező állás :D
  • [NST]Cifu
    Itthon maximum a fegyverkiállításokon találkozhatsz ezekkel a cégekkel. A hazai piacra nem nagyon gyártanak, a fő megrendelők max. a fegyveres erők lehetnek, nekik pedig felesleges szép honlapokat meg marketing anyagot gyártani. Persze az is tény, hogy az USA-ban vagy a briteknél, mivel az állampolgárok pénzéből, a katonai megrendeléseken át élnek ezek a cégek mégis csak, szép marketinggel tolják meg ilyenkor a médiát, hogy az egyszeri civil is érezze, hogy ezek a fegyverek az ő biztonságát megóvni készülnek, az ő pénzéből.

Itthon ez a kultúra ismeretlen...
  • JanáJ
    Amiknál bemész a boltba és veszel egy Coltot. (meg vársz rá 2 hetet vagy mennyit.)

Itthon ami fejlesztés van, az szvsz a MH-nek megy. Így érthető, ha nem reklámozzák. Amúgy is mit? Pár páncélozott teherautó, eü BTR, meg Komondor. Van még valami mini UAV. Szerintem más nincs.
  • Sippie
    Értem, hogy a legtitkosabb fejlesztések nem dobják fel, de magának a gyártónak nem kéne titkosnak lennie. Most hirtelen rákerestem a Coltra, szép weboldal, kontakt elérhetőségekkel mindennel, és róluk tudom hogy gyártanak és fejlesztenek. Itthon meg alig alig van infó (persze az is lehet, hogy nincs miről :D)

#62726: thx
  • [NST]Cifu
    Hehe, ez is szép történet...

Az USAF a vadonatúj (amúgy 2009-től rendszerbe állított) C-27J Spartanokat kivonja, és a boneyard-ra küldi őket, úgy, hogy közben a típus leszállítása folyamatban van (további 5 példány átadása van még hátra). Az ok annyi, hogy az USAF számításai szerint a C-130J-t olcsóbb üzemeltetni...
  • Massari
    Hát K9-en azért csodálkoznék személyszerint ,de azon a kicsin már ne múljon #)
  • [NST]Cifu
    Fogalmam sincs, mit jelent, de mivel politikus mondta, sok jóra nem számítanék.

Jó fegyverekért nem kell(ene) messzire menni, az a közelben is akad elég. Pénz nélkül pedig a Koreai-ak sem fognak komoly technikát adni nekünk...
  • [NST]Cifu
    Adott esetben az US ARMY azt várta el, hogy duplájára növekedjen az átlagos katonák találati esélye harctéri körülmények között. A vizsgálatuk szerint az M16A2-essel a találati esély 20% 100 méterről, 10% 300 méterről, és 5% 600 méterről. Ezt kellett volna megduplázni.

A Steyr és az AAI flechete lőszerrel pályázott (vagyis kis nyilakat lőtt ki a fegyverük, sokkal nagyobb torkolati sebességgel, mint az átlagos 5.56x45-ös lőszeré), a Colt egy duplex lőszert (két lövedék egy hüvelyben) tüzelő fegyverrel, egyedül a HK indult "normális" fegyverrel, már amennyiben a G11 normális fegyvernek számít...

A végeredmény azonban nem volt kielégítő az US ARMY számára, a tesztfegyverek 15-50%-os javulást hoztak(a legkevesebbet a Colt ACR, a legtöbbet a Steyr ACR) "csak".
  • mijki
    Mennyire ütős lenne egy Dél-koreai "csomag", amely tartalmazna K1A1(A2?)-et, K21-et és mondjuk K9 Thundert?
  • mijki
    "Korea segítene nekünk a haditechnikában"

Ez jelentheti azt, hogy Mo. kaphatna mondjuk az elég jó dél-koreai cuccokból?

Forrás
  • qtab986
    akkoriban a minimálisan elvárt harcérték növekedés az új fegyverrel min. 100%-os volt

Mi a harcérték?
  • [NST]Cifu
    Nem mai képek (nyáron készültek), de mégis érdekesek - J-15 tesztrepülés a Liaoning fedélzetén. Amiért érdekesek az az, hogy függesztménnyel szállt fel és le a tesztgép. Ilyesmi képek nem nagyon vannak a Szu-27K/-33-ról...

[center]

• [NST]Cifu
    Na ja :)

De ezzel együtt is cinkes a dolog. Egyszer elindultak ezen az úton, majd megállapították, hogy hibás, és visszafordultak a nagy tömegű járművekhez. Most megint vissza a könnyű járművehez?

Ennél is érdekesebb a rajok létszámának csökkentése, és az "Expediciós" haderő koncepciója. Ezt a feladatot elméletileg az USMC látja el....
  • Molnibalage
    Erről Fischer admirális jut eszembe.
  • [NST]Cifu
    Érdekes pletykák szállonganak. Állítólag az US ARMY vezetése újra felmelegítené az FCS alapköveit.

E szerint a jelenlegi 9 fős rajokat 6 fősekre csökkentené, a GCV tömeglimitjét pedig megfelezné (~30 tonnára). Gyakorlatilag visszamozdulnak a kisebb, könnyebb, légi szállítható haderő irányába, még új jelmondatuk is van: A sebesség ami számít (Speed that matters)...
  • JanáJ
    A MH facebook oldalán minden új dolgot meglobogtatnak.
    A Currus oldalán van pár "fejlesztés".
  • qtab986
    Sehol. Soha se lesz. A gyártók oldalán se fogsz találni semmit, ha van egyáltalán oldaluk.
  • Sippie
    Üdv!
    Hol lehet olvasni arról, hogy ma Magyarországon milyen hadiipari fejlesztések zajlanak? Van ugye a Komondor, Gepárdot is gyártják bár nem tudom mennyire fejlesztik, illetve Gödöllőn vannak BMP átalakítások például. De pletyka szinten beszélnek az AMD újbóli fejlesztéséről is, de nem sok mindent lehet róla találni. Van erről valami lista, hogy kik gyártanak idehaza ilyen területen?
  • JanáJ
    Plusz 8 hk.-i Tatán.
    Elvileg ezek Currusos felújítottak. Azt nem tudom ez mit jelent. Festést biztos.
  • JanáJ
    OFF
  • JanáJ
    Na ez az. :-) Lehet a kis gép új hajtóművel több keróval tud felszállni.