Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Szóval ZSU-57 másolat és hasonló hulladékok.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Type 80 ,PGZ-88,Type 63.
Nagyon sokféle volt nekik...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
A kínai szárazföldi erõknek milyen mobil vagy csapatlégvédelme volt a '80-as évek elején? Milyen csöves légvédelmük volt?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ennek a T-10 nevû harckocsinak a bevetésérõl van-e valami irodalom ? 1973 Yom-Kippur háboru tán valahol olvastam hogy Egyiptom használta !? Az biztos hogy az Izraeli hadsereg 1967-ben harcolt JS-3 tipusu harckocsik ellen arrol van is könyvem de a T-10-esek bevetésérõl még nem nagyon találtam semmit ( harkocsicsata stb ).
Igen kielégítõ, köszönöm. Az Object 266 keltette fel a figyelmem, csak tipp volt, hogy ez lehet az IS-8, ami nem jött be. Tehát az Object 266 esetében a hidromechanikus váltó a lényeg.

A tervezõ irodák-számozásról tudtam de most lementem.
z0ty4

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

[NST]Cifu
A JSz-8 a JSz-4 folyománya, a terv Objekt 730 (és nem Objekt 266!) néven kezdett el megvalósulni, új, nehezebb tornyot kapott a JSz-3 alváza, és ez még nem haladta meg az 50 tonnás súlyhatárt. Egy életnagyságú fa makett, majd tíz példányban készült proto-szériát gyártottak, amit a hadsereg letesztelt, és bár javasolták a sorozatgyártást, sok téren követeltek módosításokat. Az igényelt módosítások olyan mélyen érintették a terveket, hogy e miatt született meg a JSz-9 és a JSz-10 nehéz harckocsi. A JSz-10 (Objekt 272!) 1953-ban került rendszeresítésre, de Sztálin halála miatt átnevezték T-10-re.

Az Objekt számozás kavart meg szerintem. Tudni kell, hogy az Objekt után lévõ három jegyû szám elsõ helyiértéke a tervezõirodát és gyárat azonosítja be. Itt van melyik melyiket takarja:

1xx: Altaj Traktorgyár
2xx: Leningrádi Kirov Gyár
3xx: Uraltranszmas
4xx: Harkov Nehéz Gépgyár
5xx: Omszk Harckocsigyár
6xx: Kurganmaszavod
7xx: Cseljabinszki Traktorgyár
8xx: A kisebb tervezõirodák és gyárak, illetve "magányos" mérnökök terveinek kiosztott
9xx: Volográdi Traktorgyár

Na most nézzük itt mi a helyzet:

JSz-8 - Objekt 730: vagyis Cseljabinszkban fejlesztették ki.
JSz-9 - Objekt 730: A JSz-8 továbbfejlesztése, ismét Cseljabinszk
Objekt 266: A JSz-8 egy változata, amit a Leningrádiak terveztek és építettek meg egy példányban. Az alap JSz-8-astól abban tért el, hogy egy hidromechanikus váltót kapott.
JSz-10 / T-10 - Objekt 272: A JSz-8 továbbfejlesztését végül Leningrádban kezdték el gyártani, ezért új Objekt számot kapott.
Objekt 267: két Leningrádi prototípus, az elsõ egy egy síkú lövegstabilizátort kapott, a második két síkút. Az elõbbi a T-10A-ba, utóbbi a T-10B-be kerül majd beépítésre.
T-10A - Objekt 730A: A Cseljabinszk gyártás, egy síkú lövegstabilizátor került beépítésre
T-10B - Objekt 730B: Ismét Cseljabinszk, két síkú lövegstabilizátor, 110 példányban épült meg, 1957-ben.
T-10M - Objekt 272 és Objekt 734: A T-10 egy új löveget (2A17) és új két síkú lövegstabilizátort kapott, a 12,7mm-es DSKM légvédelmi géppuska helyett 14,5mm-es KPVT került fel, és új, V-12-6 motor váltotta a V-12-5-öst. Az Objekt 272 a Leningrádi építésû változat, az Objekt 734 a Cseljabinszki építésû változat. Noha mindkettõ T-10M néven volt rendszeresítve, eltérõ sebességváltóval rendelkeztek, néhány más, hasonló kozmetikai különbség mellett.

Remélem ez kielégítõ válasz. 😄

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Tudtok valamit az Object 266 (IS-8?)típusú orosz nehéz harckocsiról?

Én csak annyit, hogy 1950-es és hogy ez is J. Y. Kotin mûve. Illetve a befoglaló méreteit, fegyverzet, motor típusát. Páncélzatát nem (a tömegbõl, méretekbõl ítélve IS-3/T-10 kategóriájú). Mi lett vele, miért nem került gyártósorra?
Volna ehhez a neten egy majdnem full galéria:

http://turkmilitary.com/resim-turk-kara-kuvvetleri-1-tanklar-%28amt%29-4-leopard-2t-288-leopard-2t-ng-11146.htm

Szent Haba-kukk

Molnibalage
Nem, nem fogják.

http://htka.hu/2011/07/18/balesetet-szenvedett-a-ha-uti/
Uhh, ciki. Remélem összekaparják valahogy repképes állapotba.

http://en.wikipedia.org/wiki/6P62
http://homemadedefense.blogspot.com/2010/10/rare-weapons-6p62-127mm.html

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Innen nézve lehet, de az elsõ képen az a hüvely nagyon konkrét.
Bár rézhüvelynek látszik. Az meg nem nagyon van sörétesben.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Szerintem ez nem sörétes hanem valami romboló puska 12,7 mm-es talán...

Az élet gyenge kezdés után erős visszaesés.

Micsoda dög ez? Félautomata shotgun hangtompítóval és bipoddal?

A Saiga kicsit igényesebbeket alkotott ennél...

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

valaki szokta nézni a -A harc iskolája- címû doku.sorozatot? A kanadai haderõ Afganisztánba induló egyik szakaszról szól, az elsõ 5 részben a kiképzést/felkészítést kísérte végig, míg a következõ rész az éles bevetésrõl szól, 6 epizódos...

Molnibalage
A wiki szerint a régebbi Sidewinderek is alkalmazhatóak voltak, de hogy milyen vettek a franciák, arról lövésem sincs.

Igazából 2x2 R550 est még nem láttam,de lehet.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Hoppá. Ezek szerint vagy 2x2 IR rakéta vagy 2x1 Matra.

A képek alapján igen:
a másik kérdés meg nehezebb,de:

Molnibalage
Felfegyverzett francia F-8 Crusaderrõl van valakinek képe? A modernziáció után az R.550 rakéták ugyanoda mentek, mint a jenki Sidewinderek?

Az R.530 az hova ment? Szárny alá? Csapásmérésre elvben használhatták volna a franciák vagy szigorúan vadász feladatokra voltak trenírozva?

Pluskast
Köszi szépen!!

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Molnibalage
Orosz lézeres célmegjelölõ konténerrõl van valakinek képe vagy forrása egyáltalán? Valamiért a Fantazmagoria konténerrõl sok oldal azt írja, hogy az, ami nyilvánvaló hülyeség, hiszen semmiféle kamera nincs rajta, a jenki HTS podhoz hasonló eszközrõl van szó.

Ha valakit érdekel ennek a magazinnak a 2005-2010 es példányai,jelezze privátin.
Én nem töltöttem le,van igy is elég xar a gépemen ,550mb három filemegosztón párhuzamosan
kép

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Molnibalage
A MiG-29 és Szu-27 IRST + lézer távmérõje tud olyat, hogy az iránymérés alaján céltávolságot mér, az adott irányba, ha van mirõl visszaverõdnie a lézernek?

[NST]Cifu
Lehet. Ezzel kapcsolatban nem tudok semmi konkrétat, csak azt, hogy az A+ gépek Litening konténerrel repültek.

Molnibalage
Ok, tehát akkor ez valamelyik utolsó szériás Litening konténer?

[NST]Cifu
Amennyire én vágom a TGP-knél az alkalmazott optika a fõ befolyásoló tényezõ, ettõl függõ szokott lenni a generációs besorolás, tehát ez esetben a Litening optikája újabb generácós lehet, mint a Sniper-é.

[NST]Cifu
Az ukránok új reaktív páncélzatát, amit az E1-re is ráraktak nagyon dícsérik, szóval én inkább arra voksolnék.

[NST]Cifu
Ahogy a videó szövegében is van, ez egy A-10A+ lehetett. Ez nem A-10C, hanem azon fõ képességek megszerzése az A-10C szintû komolyabb átalakítás nélkül, tehát például a régi vezetékek, adatbuszok használatával. Az A-10A+ része egy LCD monitor a pilótafülkében, és a Litening konténer integrálása. A videó abból a szempontból érdekes, hogy az A-10A+ elvieken 2007-2008-as program, tehát az egyik (vagy A) elsõ gép egyik elsõ bevetésén készülhetett.

[NST]Cifu
Túl sok mindent nem lehet elmondani róla. Egy koaxiális rotoros helikopter, a két ellenforgó fõrotor kioltja a egymás forgatónyomatékát, amely miatt nincs szükség farokrotorra. Ez így még édeskevés, de van ugye egy toló-légcsavarja, így 480km/h sebességet képes elérni. Ez megint nem korszakalkotó dolog, 50 éve foglalkoznak ilyen helikopterekkel. Az AH-56 Cheyenne helikopter az 1960-as évek végén hasonló megoldással rendelkezett. A Cheyenne program azért állt bele a földbe, mert a légierõt zavarta, hogy egy kvázi támadó-repülõgép szintû harceszköz kerülhet az US ARMY kötelékébe, márpedig õk ezt a szerepet az A-9 és az A-10 között zajló verseny gyõztesének szánták.

Az X-2 másik "újdonsága" a teljesen kompozit sárkányszerkezet, de ez már szintén évtizedek óta jelen van a civil és a katonai repülésben, pl. az NH90 helikopternél...

AH-56A formáció az égen

Molnibalage

Molnibalage
A TGP-k generációs besorolásáról mit tudtok? Miért van az, hogy a Sniper-t csak 3. generációsnak tartják, de a legutolsó Litening változatot egyes oldalak 4. geneációsnak?

Orosz TGP-rõl van valakinek jó képe?

Molnibalage
Az AL-31 és az RD-33 mitõl lenne nyugati eredetû? Hát a Szu-24 hajtómûve?

Hát, akkor nem a Mig-23, írtam hogy nem emlékszem, melyik. Bárcsak emlékeznék a forrásra, ahol olvastam.

Molnibalage
Soha nem halottam arról, hogy a MiG-23 hajtómûve F-4 eredetû lenne. Sajnos méga fõ méreteit sem tudom, de nem ártana összevetni legalább a hosszt és átmérõt.

Ezen felül a bibi az, hogy a MiG-23 elsõ protója már 1967-ben repült. A mikor még nem nagyon jutottak hozzá ilyenhez gép fejlesztése meg legalább 3 éve ment. A késõbbi változataihoz lehet, hogy adott tippet, de 1:1 másolatnak nevezi az szerintem erõs. Már amennyire én tudom.

A vietnámi Sparrowok E vagy E-2 változatúak voltak. Ha túlságoan azon alapszik az R-27R, akkor az inkább kukába való és nem gépre. Még az F változat sem a monopulzusos variáns volt...

Az olasz Aspide is még az AIM-7E-2 vagy F szintjént képviselte.

Azért az szerintem vicces és elgondolkodtató tény, hogy a szovjet hidegháborús jetkorszak szinte valamennyi, mérföldkõnek tekinthetõ gépének nyugati eredetû hajtómûve volt.

Ugyebár kezdõdött az egész a Rolls RoyceNenével, amit a világháboú után adtak át britek a szovjeteknek jószándékuk jeléül, azzal a megkötéssel, hogy haditechnikában nem szabad felhasználni. Ebbõl lett aztán a híres MiG-15ös hajtómûve, a Klimov VK-1, aminek aztán leszármazottjai kiszolgálták a MiG-15/17/19 szériát.

Aztán jött a Vietnámi háborúban lezuhant F-4 Phantomok GE J-79 hajtómûveinek lemásolása, ami szintén az egyik fõ szovjet típus hajtómûve lett.(Talán a MiG-23asé, nem emlékszem pontosan, valahol olvastam errõl nemrég, de nem tudom már hol, és a neten se találtam róla infót)

A szovjetek félaktív radaros légiharcrakéta fejlesztése is erõsen a vietnámban lezuhant Phantomokról beszerzett AIM-7 Sparrowokon alapult, úgy tudom az R-27R szériában a Sparrow számos eleme megtalálható.

Az meg külön vicc, hogy a nyolcvanas évek közepén az olaszok kis mennyiségben adtak el a kínaiaknak saját Sparrow továbbfejlesztésükbõl, azAspide-bõl, sõt, még a licenszgyártásban is megállapodtak. A licenszgyártás mondjuk a Tienanmen téri események miatt kútba esett, de hogy hogynem az Aspide néhány évvel késõbb mégis gyártásba került Kínában, PL-10 néven.

Na, lehet hogy lesz mibõl kerozint venni a Gripenekbe:

Tízmilliárdokért adna el vadászgépeket a Honvédelmi Minisztérium

Amin meglepõdtem hogy "wiki" szerint már a chileiek is a hosszabb csõvel rendelték a Leo2A4CHL-t, és úgyis kapták. Ha az is benne lenne a csomagban talán ez a 2NG lenne a "kedenc"

Hamár kérdések órája 😊

Mostanában jöttek infok két megvalósult T-72 upgrade felõl. Az ukrán/etiópi t-72e1 és az indiai T-72 ajeya IC /improved combat/
Az ajeya elsõolvasásra jobb lehet valamivel, viszont azért az E1 is hozhatja a kötelezõt .

Ki melyikre voksolna? Cifu? Ajeya-rol a Dardo oldalán van fenn pdf

http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/fegyverek/lo/ukran_harckocsik_a_piramisok_arnyekaban/?print

Szent Haba-kukk

Lehet.

Molnibalage
Akkor ez A-10C + Sniper?

Én úgy tudom 2006 ban már repültek c verziók.Akkor kapták az elsõket a Baltimore ANG nál.

Molnibalage

Ez milyen TGP-val és platformmal készülhetett? Az A-10A gépeken tudtommal soha nem volt sem TGP sem MFD, csak atz A-10C kapta meg ezeket, de azok 2007-ben még nem repültek.

Pluskast
Cifu nem tudsz errõl a helikopterrõl esetleg valami infót?

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Punker

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

"Van thermobaric, vagyis aeroszol-robbanófejes gránát, amely gyakorlatilag a lökéshullámmal pusztít "

Muhahaha... Jo lenne itthonra pár ilyen. Számomra elégé scifi style. 😄

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

[NST]Cifu
Mindenki tévedhet, én is. 😊

[NST]Cifu
Világító gránát, csak azért "cluster", mert 5 résztöltete van, így nem egy, hanem több világító fáklya világítja meg a területet.

Az M585 White Star az melyik változata a 40mm es gránátnak?arra szoktak hivatkozni "cluster" ként.