Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Ezt a nagyon elméleti kérdést én sem értem. A legtöbb esetben ott figyel a két Aden gépágyú a brit gépeken (illetve az AV-8A amerikai gépeken). Sõt, ha valamiért nincs felszerelve a két konténer, akkor a helyükre áramlásterelõ lapok kerülnek, mert a konténerek másodlagos feladata az, hogy a kiáramló égéstermékeket elterelje a beömlõnyílástól (általános probléma ugye a VTOL gépeknél, hogy az égéstermékeket beszívva a hajtómû teljesítménye csökken).

A törzs alatti két pillon nem tudom mi lehet, amit az angolok találtak ki a Harrier II.-höz (AV-8B+ / Gr.5 / Gr.7 / Gr.9) az a plusz 1-1 szárny alatti pillon:

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Ha jól sejtem a gépágyú nem valószínû hogy elméleti, de majd Freeda kijavít ha nem jól értelmeztem

Molnibalage
Hú, ezt most nem értem. Mi a nem valószínû?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nem valószinü,két adennel lehet már dolgozni

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Upsz, rossz linket tettem be.

Ez két gépágyú, két winder és két pótos. A gépágyú nagyon elméleti dolog?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

De az nem Sea Harrier...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage

Itt már négy (?!) szárnyfüggesztõ van és valami dudorodik a törzs alatt is. Pedig a fotó a minõsége alapján nem éppen mai.

szerintem csak a két belsõ.

Molnibalage
Ok, a játékban valamiért van a törzs két oldalán is alul függesztéi pont. Néztem nagyokat...

A CL pont az nedves vagy csak a két szárnybelsõ pont?

Igen, 2-2 a szárnyak alatt.

Molnibalage
Mármint a szárny alatt.

Molnibalage
Ok, köszi. A sima Harriernek akkor két függesztési pontja volt. Ez a Sea Harrierre is igaz volt?

Igen.

Molnibalage
Sea Harrierek 1982-ben elvileg támadhattak földi célokat buta bombákkal?

Ok,itt volt a gond,nem értettem az iróniát (nem szoktam vasalni:P)
Most megy a tv ben Geronazzo Maria ,na õ ironikus:)
Én egyébbként is mindig maja szinkronnal nézem a filmeket,igaz kicsit ritkábbak,ott meg a "legerõsebb villámot szóró botnak,melyet isteni õsünk Itzam Na ránkhagyott" ként hivatkoznak rá:)

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Fenrir
Vagy amikor kimennek helyszínelni a filmben és nézik a véres hüvelyeket a földön, lol.

A halál csupán a kezdet...

Köszönöm.Érdekes.

Jah, én is tudom, ezért írtam (ironikusan). Dirty Harryt eredeti nyelven láttam vagy 10x :-) A szinkronja valami tök pocsék, meg a késõbbi részeknek is, asszem a Magnum Force-ban mondja, hogy hüvelyeket szedett ki a deszkából és azt vizsgálta meg, a slugot fordították ügyesen hüvelynek, de még a feliratban is, agyrém.

Lolo:P
Teljesen véletlenül akadtam ebbe bele:
" But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: 'Do I feel lucky?' Well, do ya punk?""
hang

Bwana,angolul nem to hogy van,de amerikaiul a "most powerful handgun of the world"
a gugli szerint a világ legerõsebb kézifegyvere:)Piszok Harry 1971

[NST]Cifu
INFANT (Iroquois Night Fighter and Night Tracker),itt egy korabeli cikk róla, a két érzékelõ az orrán egy képnagyító cucc, ami két méretes optikai kábelen vetíti a képet a másodpilóta szemeibe. :D

Nem túl meglepõ módon a módszer ne terjedt el. :)

Lehet, jó lenne.
Addig is errõl tudsz esetleg valamit?

Mire akarták használni pontosan?

[NST]Cifu
Awwwww.... adjak helyette másikat? :D

Lett volna az "Ismerd fel topikban",nemrég találtam én is a tipust.

[NST]Cifu
Wut? :)

Lelöttél egy feladványt :(

Az a topic már a kedvencek között van, csak mostanába nem irnak oda. Az utolso téma az én teljes "sima" testpáncél/powered exoskelleton trollkodásom volt ha jol emlékszem. :D

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

[NST]Cifu
A Sgt. York is ilyen elméleti szinten tudta a 48km/h-t...

[NST]Cifu
Ajánlom figyelmedbe a Hadviselés a világûrben topicot. :)

Tömören:

A lézerfegyvereknél úgy 10kW-os nagyságrendtõl lehet már valamit elvárni, és úgy 100kW az, ami már tényleg pusztító. A lézer hõenergiát közöl, tehát egy apró ponton okoz komoly égési sérülést, vagy egy apró lyukat égethet egy acéllemezbe. A gond ott van, hogy a jó hõálló anyagok (mint a tégla) már kevésbé hatódnak meg a hõtõl...

Molnibalage
-Fiaskó az, hogy az M1 Abrams és az M2 Bradley mellett kellett volna haladnia, azok tempójában. Ehhez a hadsereg sikeresen kijelölte az (akkor) 30 éves M48 alvázat, amelybõl jelentõs mennyiség állt raktáron. Az M48 alváznak köszönhetõen az Sgt. York végsebessége 48km/h volt, szemben az M1 72km/h-s, és az M2 66km/h-s végsebességével.

Az M1 és M2 végsebessége annyira elméleti, hogy foglalkozni sem érdemes vele szerintem. Tükörsima terepen nyílegyenesen tudnak ennyit. Tesztpályán hozzák, oszt csókolom...

A torony lassúsága az tényleg problémás.

[NST]Cifu
Mi a fiaskó?

-Fiaskó az, hogy az M1 Abrams és az M2 Bradley mellett kellett volna haladnia, azok tempójában. Ehhez a hadsereg sikeresen kijelölte az (akkor) 30 éves M48 alvázat, amelybõl jelentõs mennyiség állt raktáron. Az M48 alváznak köszönhetõen az Sgt. York végsebessége 48km/h volt, szemben az M1 72km/h-s, és az M2 66km/h-s végsebességével.
-Fiaskó volt az, hogy a torony reakcióideje nagyon rossz volt, egyszerûen túl lassan fordult légvédelmi feladatkörhöz képest. Az eredetileg meghatározott szintidõ 180°-os fordulás és "félmagasságba" emelés esetén 5 másodperc volt. A Phase One idejére ezt már nyolc másodpercre emelték. Az Sgt. York 11-12 másodperc alatt volt képes ezt végrehajtani.
-Fiaskó volt az, hogy repülõgépekbe szánt radart szereltek egy szárazföldi jármûre. A radar képtelen volt a földháttérben normálisan mûködni, egy fa koronája ugyanolyan célpont volt a számára, mint egy helikopter. Ehhez hozzájött még, hogy annyira nem rendelkezett zavarvédelemmel, hogy már egészen avit és gyenge zavarórendszerekkel is le lehetett nullázni.
-Fiaskó volt az infravörös érzékelõje is. Egy alkalommal sikerült befognia a rendszernek egy WC szellõzõjét...
-Fiaskó volt a tûzvezetõ rendszere. Elõször is már ott kezdõdik a gond, hogy ha a löveg magasra van emelve, "beleér" a radar érzékelte területbe, és ez összezavarta. A már sorozatgyártásra került példányoknál végrehajtott tesztlövészeten nem talált el egy manõverezõ drónt. Utána egy egyenes vonalban repülõ drónt. Aztán egy lebegõ drónt meg észlelni nem tudott. Hogy ezt megoldják, négy radarkeresztmetszet-növelõt helyeztek el a drónon. Így már sikerült észlelnie, és végül lelõniük.
-Az egyik bemutatón a rendszer aktiválásakor úgy kezdett a jármû, hogy ráfordult a tribünre, amitõl persze a díszes siserehad kétségbeesetten vágta magát hasra. A technikusok (elvben) elhárították a hibát, és megkezdõdött a bemutató. A több km-re lévõ célpontot befogva a rendszer meg is eresztett egy sorozatot. 300 méterres a saját orra elé. A Ford állítása szerint a hibát az okozta, hogy lemosták a harcjármûvet a bemutató elõtt, és beázott az elektronika. Erre félig viccesen megjegyezte egy újságíró, hogy reméli Közép-európában nem esik az esõ... :)
-Sluszpoén, hogy a löveg nagyon hajlamos volt a korrozióra, ezért állandó karbantartást igényelt.

Az Sgt. York legnagyobb problémája az, hogy a hadseregnek égetõ szüksége volt egy modern légvédelmi jármûre. Mivel az alapdoktrína szerint a légierõ úgy is megszerzi a légifölényt, a csapatlégvédelem alacsony prioritást élvezett. Elõször a Mauler rakétás légévdelmi rendszerrel próbálkoztak (félaktív radar rávezetéses rendszer M113 alvázon), de az nem váltotta be a hozzá fûzött reményeket. Gyors, átmeneti megoldásként jött az M163 VADS, ami egy M113 alvázra szerelt M61 Vulcan gépágyú volt, optikai irányzékkal (a radar csak a távolságmérésre szolgált) és a MIM-72 Chaparral, ami AIM-9 rakétára épült, és szintén optikai (késõbb FLIR) érzékelõt kapott. Egyik jármû sem felelt meg a kívánalmaknak, és a Sgt. York mintegy 1,8 milliárd dolláros költsége, illetve 10 éves fejlesztésének kudarca után végül is csak a szintén félmegoldás M6 Linebacker (M2 Bradley harcjármû Stinger rakétákkal) lett alkalmazva.

Egyébként ha lenne gyalogsági lézer puska, akkor mekkora teljesitményünek kellene lennie hogy használhato legyen?
Gondolom egy mostani lövedék átmegy egy vékonyabb tégla/beton falon, de a lézer impulzos mit csinálna vele? Vagy átolvasztanát azt is? :D

Illetve, ugy tudom, hogy plazmánál az egyik fö probléma hogy, a plazma pár tiz cm után "eloszlik".

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

Molnibalage
Miért volt ez fiaskó? Az ötlet be is válhatott volna.

Amúgy a Tunguzja kapcsán kevesen említik, hogy a csöves fegyverzetnek akkora reakcióereje van, hogy bizony nagyon komolyan terheli a szerkezetet és megbízhatatlanná tette a vibráció a toronymozgatást és a beépített elektronika mûködõ képességét. Persze lehet, hogy ez javították...

lac coo
Megnéznék róla egy képet. De kösz, én is erre gondoltam, majdcsak elõkerül valami idõvel .

Az ég kék, a fű zöld" a Fideszes főgecik gyermekeket erőszakolnak meg!

[NST]Cifu
A harckocsis cikk hozzászólásaiban szóba került a GAU-8/A mint fegyverzet egy harcjármû esetén. No, erre most mit találok? GAU-8/A a General Electric DIVAD-tenderének tornyában (a DIVAD eredménye lett a Sgt. York önjáró légvédelmi gépágyú, ami úgy kb. a legagyobb fiaskója a védelmi minisztériumnak az 1970-es évek végén / 80-as évek elején, pedig erõs volt a mezõny :D).

Lehet látni, hogy milyen "apró" a GAU-8/A a toronyhoz és a harckocsihoz képest, ha a valódi harckocsiágyúkkal vetjük össze...

[NST]Cifu
Nekem nincs, de mivel belsõ átalakítás (szerintem) nincs, ezért külsõ megoldás lehet, vagyis a tokon körbe van egy keret, amihez csatlakozik, és ez mozgatja a tûzváltó kart a másik oldalon.

lac coo
Köszi !

És nincs valami info, kép, hogy hogyan hekkelték azt oda? :)

[NST]Cifu
Igen.

[NST]Cifu
Ez egy elég faramuci javaslat. Az "AK rendszer" alatt ugyanis mit értünk, ha az ergonómiát és a lõszert sem tartjuk meg belõle? A mûködési rendszerét? Akkor meg máris ott vagyunk, hogy akár a G36 is "AK rendszer".

lac coo
A lentebb bemutatott modernizált AK-n a hüvelykujjnál az a tûzváltó ?

Nem nekem ment, de én például abból indultam ki - nem teljesen elképzelhetetlen - hogyha "hk" gránátvetõ "mellé" magát a fegyvert is megkapnánk grátisz. Two in One :) Persze így még mindig egy 0-val kevesebb mennyiségre elég.
használtan nem tudom, de amúgyis abból indultam ki hogy kiszórt készletekbõl gazdálkodunk általába.
Az AK-t magát sem mondtam soha hogy hanyagolni kéne - az már nálunk csücsül,és úgy tûnik hogy közeljövõben vmelyik 7.62-es nélkül szinte már elképzelhetetlen egy haderõ.

Szent Haba-kukk

Persze,figyeltem ,az amcsik elég furán szinkronizálják a filmeket:P

Vmi nagy fegyverguru (mkales.) írta anno egy tanulmányában, hogy ha már NATO kaliberre váltunk érdemes lenne megtartani a kalasnyikov rendszert, csak az ergonómiai hibákat kellene javítani. Õ a GALIL-t javasolta.
Jó ötletnek tartom - van rajta sörnyitó ;-).
Mondjuk a mostani követelmények - sín, red dot, állítható válltámasz,gránátvetõ nem hozza. Izrael, meg valamiért nem forszírozza, pedig nagyon rajta vannak régi cuccok korszerüsítésén.
A költségek nem merülnének ki a fegyver megvásárlásában. Igazság szerint egy új fegyver rendszeresítése esetén a hardver a legkisebb tétel az árcédulán.

- Ha új fegyvert rendszeresítünk, akkor azt érdemes nagy mennyiségben tenni (nem pár ezer, hanem pár tízezer darab), mivel nekünk nincs fegyvergyártó kapacitásunk, így a különbözõ okokból kiesõ darabokat raktárból célszerû/kell pótolni...és nagyobb tételben olcsóbb is.

- Ha az új fegyver már lõszert eszik, mint ami raktáron van, akkor milliós nagyságrendben kell beszerezni az új lõszerbõl is.

- Ha gránátvetõ van a csõ alatt és a régi fegyveren nem volt gránátvetõ, akkor kellenek a belõle kilõhetõ gránátok is (alkalmasint több fajta is - pl. gáz, repesz, kumulatív.

- Kellenek a fegyver hideg belövéséhez szükséges eszközök.

- Ki kell alakítani a javítóbázist az alakulatoknál.

- Ki kell képezni a fegyvermestereket/katonákat a hideg belövésre/javításra/karbantartásra stb.

- Le kell fordítani, kinyomtatni és eljuttatni az alakulatokhoz a fegyver javítására/karbantartására/használatára vonatkozó utasításokat.

- Ha fegyvernek több verziója érkezik, mert a mezei lövész a hosszú csövû verziót kapja, viszont a felderítõk/gépjármûvezetõk rövid csövût igényelnek, de kellene még egy csapattámogató változat is bipoddal és nehezebb csõvel és nagyobb tárkapacitással, akkor a helyzet még tovább bonyolódhat.

Most hirtelen ennyi jutott eszembe.

Szóval önerõbõl esélytelennek látom az AK cseréjét, hacsak valaki nem vág hozzánk segélyként vagy névleges összegért (pl. darabja 10 euro)pár tízezer darab fegyvert.

Molnibalage
Az én voltam. Azt jelenti, hogy a belépõ levegõt a kompresszor a 70-szeresére sûríti össze a kompresszor.

Na mert angolul nem ezt mondta... :-P

Repcsi hajtómünél mit jelent a sürétési arány? htka-n a hozzászolásoknál majd hogy nem elélveztek valami 70:1 aránynál. :D

Igen,irtam is a szinkronstudiónak ,hogy javitsák át,de ezek akkora faxok,nem igaz:P

Már késõ bánat, de ha nyugati standardra kezdenénk átállni akkor én egy g36-os picatinísítéssel kezdeném, és 6x45-ös kaliberû csõvet cserélnék, a régit meg megtartanám.
Nincs olyan érzésem hogy kardoskodni kéne emellett, de elsõ lépésként, önmagában az AK-modernization a rendszerben meglehetõsen jó hatásfokkal érvényesülhet. ezenkivül az AMP-t mondogatják még hogy megérne valamit mikor 7.62rõ beszélünk

Szent Haba-kukk

Molnibalage