Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Igen, azt írják, annyi.

Czdano
48 km 4 óra alatt? (ugye oda vissza) Az elég kemény átlag, szerintem sík terepen nem tudnám teljesíteni. Már 24 km is rohadt sok..

Viszont azt nem értem hogy miért kénytelenek utána munkát vállalni. 20 év alatt nem fizetik ki õket hogy nyugton maradjanak? 😄D Kíváncsi vagyok mennyit kaptak azok az SAS katonák akik 1980-ban Londonban a követségen lövöldöztek. Valszeg nem 100.000 ft-ot..

Morath Thanar:370HSSV 0773H Can u crack the code? No? OK. Turn your head upside down and read it again. haha xD League of Legends EU: XumuX

Hát az a helyzet, hogy az SAS-es arcokat azonnal nyugdíjazzák, amint a negyvenedik életévüket betöltik, ott ez a szabály, gondolom más alakulatnál is. Ettõl persze õk másnaptól nem fognak kevésbé érteni ahhoz, amit csinálnak, vagy érteni más szakmákhoz.

Nemrég volt ide belinkelve a topikba Eddie Stone és John McAleese volt SAS tagok közös dokumentumfilmjének egyik része, annak a sorozatnak az utolsó részében sokat mesélnek errõl, hogy egészen a legutóbbi évekig semmiféle "utógondozást" nem kaptak a nyugdíjazott SAS tagok. Egyszerûen negyven évesen lapátra tették õket, és elvárták, hogy másnaptól más tevékenységbõl éljenek meg. Eddie és John is volt postás, kocsmáros meg mindenféle, de nem ez a jellemzõ.

Teljesen természetes, hogy aki húsztól negyven éves koráig ezt csinálta, és semmi máshoz nem ért, az a nyugdíjazása után a képességeit a magánszektorban kamatoztatja. Egyesek a PMC cégeknél találnak munkát, de akik nem, azok orosz oligarchák testõrei lesznek, vagy más hasonló aljamunkát kénytelenek végezni.

Amúgy igen, az SAS kiképzés egyik része a Fan Dance nevû gyakorlat, amikor a Dél-Walesi Pen y Fan hegyvonulaton kell átkelni. Ez egy 24 kilométeres útvonal a hegyeken át, amit oda vissza kell teljesíteni, négy óra alatt, fegyverrel és 18 kilós hátizsákkal. A másik gyakorlat a Long Drag, ez egy 64 kilométeres gyaloglásos tájékozódási gyakorlat, amit térképpel, iránytûvel és egy 25 kilós Bergen hátizsákkal kell teljesíteni 24 óra alatt. Elég megerõltetõ lehet, könnyen otthagyhatja a fogát az ember.

A Pen y Fan

Fenrir
Én nem is akarok, van nekem nyugisabb és viszonylag jól fizetõ állásom 😊

A halál csupán a kezdet...

Kirugott sealesen azt értem,hogy a pmc állásából rugták ki egy hét után

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Van az a pénz,amiért összeszedik a maradék erejüket😊
McNab irja a könyvében amire gondolsz szerintem,hogy megfagytak ketten,régi motorosok..ennek szerintem köze nem volt az erõnléthez,rájuk tört a szar idõ,valamit elbaxthattak.

Elõbbiekhez

-Vicces ,hogy pld a Bercshényibõl is mennek ki a Légióba,mert elégedetlenek.
-Ugyanakkor egy régi REP es gyerek ódákat ir a magyar Bercshényirõl,mindenkit arra biztatva ,hogy itthon legyen katona
-Pmc az elég tág fogalom,mert ugye pmc az is aki a budit borogatja Irakban,meg az is aki volt deltásként akár kormányoknak szerzõdik le,biztonsági tanácsadóként.
-Mindkettõ lehet kapcsolatfüggõ😊
-Az elõélet se minden,halottam már kirugot sealesrõl,meg volt valami botrány pár éve,mikor a mókusról kiderült,katona se volt,nemhogy SAS es,mégis ilyen cv alapon több szerzõdést is kapott nagy cégtõl😊Senkinek nem jutott eszébe megkérdezni milyen szinû a csónakház?😛
-Van ,hogy nyugdijat elért légios nem kell ilyen melóra,vagy mert senki nem ismeri,vagy mert ismerik😊 van ahogy hallom,hogy szökött légiosokat is vesznek fel.(persze nem a CIA mellé😊hanem gyakorlatilag örzõ-védõnek.
-De van ,hogy (ismert arc,ti is láthattátok tv ben)nyugdijas légios jó melót kap,vezetõ beosztásban (mondjuk neki nagyon szép a cv-je,francia cégnél,ismerõs tábornoknál,nem utolsósorban ott fityeg a mellén a Médaille Militaire-ez is jól néz ki odairva,szvsz)
-Ha magyar ujságot olvasunk,kb annyi (és olyan igaz)PMC kommandós/testõr van itthon,mint mikor Rhodésia bekrepált,a SS anyagok meg lettek semmisitve,összesen ha pár száz tésztaképû szolgált benne,de a világban több ezer szakértett mindenfelé😊Legutóbb valaki küldött egy cikket két hõsrõl,megkérdeztem egy srácot,kiderült hogy a hir igaz ,csak nem osztogatnak,hanem fosztogatnak stb.....
Nem az elnököt védték,hanem sofõr volt az egyik,ki is baszták egy hónap után..
A legjobb rész az volt,mikor leirták egy bevetésüket a helyi Burger Kingben (azt hiszem BK)kiderült nincs is abban az országban BK.😊
-Itthon is sok katona van,aki részt vett amerikai szakképzéseken...pld azt hiszem valamelyik topikra irogat egy srác, megvan a triple canopy-ja,(az sf tuti)meg sok gyakorlat amcsi SF ekkel,Afganisztán,talán Irak is,biztos jól beszél angolul (ami a minimum),ahogy hallom jó arc,az is kell
Na ez vagy elég egy melóhoz,vagy nem.

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

PrasCo
Ott kezdõdik a sztori, hogy igencsak pofánlepne, ha régi gépeket felújítgatni bárkinek is megérné anyagilag. Ettõl kezdve reális esélyt nem látok rá.
Az "elátkozott" 15-ösünkrõl tudtok valamit? Lesz még valami belõle? Mármint az adott gépnek tudtommal lõttek, csak nem tudom másik gépet szerezni és abba az ép dolgokat átemelni lehet-e, megéri-e, stb.
Punker

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Czdano
És a kiöregedett SAS-eseknek van még ilyenre erejük? 😄DD Nekik a kiképzés szerintem felér 10 év hazai szolgálattal. Olvastam, hogy a hegyes-túrás részen (nem tudom fejbõl a nevét) meghalt már olyan is, aki elõtte 2x teljesítette az egészet.

Le a kalappal az összes ilyen elit katona elõtt, ha másnak nem nekik vannak idegeik és fizikumuk <#eljen>

Morath Thanar:370HSSV 0773H Can u crack the code? No? OK. Turn your head upside down and read it again. haha xD League of Legends EU: XumuX

Teljesen elméleti a vita, mert az olyan cégek, mint a Blackwater, válogathatnak a kiöregedett SAS, Navy SEAL és hasonló múltal és kvalitásokkal bíró emberkék között, nem egy elõélet nélküli magyar civilt fognak alkalmazni. 😄

TVelvet
Ilyen dologba ismerõs nélkül bele se vágj. Ezt komolyan mondom, máskülönben annyi falba ütközöl mint égen a csillag.
Fenrir
Ott sem lövöldözik mindenki:

Blackwater Security has a three-tier system for operatives.

Tier 1 involves specialties in areas such as hostage rescue, close quarter battle, structure penetration, intelligence collection, explosive ordnance disposal, reconnaissance and surveillance and sniper/counter-sniper operations.

Tier 2 primarily involves areas such as force protection and executive close protection.

Tier 3 involves logistical specialties. Given the nature of the types of services that Blackwater provides, they naturally seek individuals who have very specific related skills and experience.

modellmaker
Azért írtam amit, mert nekem ez a tapasztalatom. Nem tom, akikkel én beszélgettem, nem igazán sírtak miatta, hogy nem egybõl ide jöttek. Persze mindig van más vélemény. 😊

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

modellmaker
Nemzeti Közszolgálati Egyetem (ZMNE, RTF, meg Corvinus államigazgatás szakai ezen új egyetem égisze alatt egyesülnek...)

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

NKE (?)
Panzerfaust
Aztán majd bosszankodhat, mint én. Jövõre avatnának, ha egybõl a Zrínyire mentem volna.
Mondjuk Ciprusért megérte. De a Bárdiért nagyon nem.

Alkoholista AZ, aki annyit iszik, mint MI, csak ellenszenves!

Õszintén nem hinném, hogy felszámolnák, inkább csökkentik a kedvezményeket. Mégiscsak másképp mutat a francia hírekben, hogy meghalt bevetés közben 2 magyar és 3 ukrán idegenlégiós, mint 5 francia katona.
PrasCo
Egyetértek, ugyanezt tapasztaltam: Diplomáért tekert ismerõs, hogy ha leketyeg az MH, ne az ûrbe fusson ki. Tanulni pedig sohasem késõ. 19 évesen pláne nem. Nem kell bérn*ggernek lenni a gépsor mellett; egy kõmûves vagy egy hidegburkoló ma rengeteget kell, hogy dolgozzon, cserébe viszont kellemesen keres is! Persze, attól még lehet menni a honvédséghez misszióban is csak akkor fogsz tudni tisztességgel dolgozni, ha hagynak majd, amire garancia azért annyira nincs.
Garou
Forumokon olvastam par olyan velemenyt, miszerint a Legiot meg akarjak szuntetni szepen lassan. Folyamatosan csokkentik a letszamot, meg par ex-legios is irta, hogy nincs mar meg a regi hozzaallas az aktualis kormany reszerol.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

modellmaker
Ha 19 vagy, akkor azt tudom tanácsolni, hogy tanulj vmit ami még tetszik. Ha 1-2 év múlva még szintén a Zrínyi álmaid netovábbja, akkor hajrá. De tapasztalat nélkül, érettségivel a zsebedben sztem még nem biztos, hogy tényleg ezt szeretnéd. Nem lebeszélni akarlak, csak vannak páran az ismerõsök között, akiknek hiányzik a civil élet, mert gimi után egybõl a zrínyire mentek...

OFF
Hm zrínyi... nem sokáig fogjuk még ezt így használni... Az azért milyen durva már, hogy az idei végzõs állomány egyúttal az önálló tisztképzés végét is jelképezi? Ugye januártól NKE...

Az Izraeli hadsereg nem fogadja el külföldiek jelentkezését?Régebben mintha lett volna ilyen...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

[NST]Cifu
PMC-k általában elsõ körben katonai, esetleg rendõrségi elõélettel rendelkezõ embereket keresnek. Második körben pedig az egy teljesen más világ, sokkal, de sokkal több a bizonytalanság.

Ettõl függetlenül az is egy járható út, ha valaki nagyon kalandvágyó - de a romantikus álomképeket ott is el lehet felejteni azért. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
PMC?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Ajánlom figyelmedbe a honvedelem.hu oldalt. Nem csak Afganisztánban vagyunk kint, hanem a KFOR-ban is, illetve még Cipruson van nagyobb magyar kontingens. Ezen kívül még pár kisebb helyen (anno Egyiptom és talán még Libanon volt?).

Viszont egy Ciprusi békefenntartó misszió nem is hasonlítható az Afganisztánihoz. Az is kérdéses, hogy milyen missziók lesznek majd, mikor te katona leszel / lennél.

Ha valóban az adrenalin érdekel, és a kihívás, akkor esetleg be lehet próbálni a Francia idegenlégiót, de azt még azt is sokan feladják, akik amúgy motíváltak voltak. Szóval a döntés rajtad...

[NST]Cifu
A félreértések elkerülése végett: aki lelkesedésbõl csinálja, annak teljesen mindegy a körülmény. Ismerek ilyen mentalitású orvost, tûzoltót, rendõrt és katonát is. Tisztában vannak a korlátokkal, körüléményekkel, lehetõségekkel. De akkor is a választott szakmáját ûzi.

Én a haditechnika szeretetének oldaláról közelítettem meg a dolgot. Hiába szereti valaki a haditechnikát, ha 30-40 éves, elavult eszközökkel kell dolgozni, amihez nincs alkatrész, a lehetõségek egy része pénzügyi/logisztikai/nemtörömdõségi okokból nem kihasználható (lésd ködgránátvetõ a T-72-eseken), és így tovább. Ehhez már csak a bónusz a két mosástól fakuló egyenruha esete...

Ha valaki viszont (szerintem ilyen szinten) lelkesedik a hadseregért, az nem fogja egy topicban megkérdezni, hogy tényleg ilyenek a körülmények. Annak teljesen mindegy, hogy milyenek a körülmények...

Czdano
Mondjuk ezt nem is úgy képzeltem el hogy itthon masírozok egész életemben :> Jó lenne kimenni külföldre (egyrészt mert ugye jól fizet, másrészt mert az az igazi katonaság és én ezt meg szeretném tapasztalni)

Asszem most Afganisztánban vagyunk csak kint..de igazából azt se tudom hogy egyáltalán még visznek-e ki valakiket. ;/

Panzerfaust
Ne hallgass rájuk. Katonának lenni önmagában remek érzés, és nem a felszerelés teszi a katonát. Persze hamar kialakul egyfajta cinizmus a pénzhiány miatt, de olyat én nem ismerek, még azok közül sem, akik a legtöbbet sopánkodnak, akik ne lennének büszkék arra amit csinálnak. Ha nem azzal az elvárással jössz ide, hogy ezt meg azt láttad a COD-ban, akkor jó hely a Zrínyi.
És egy 20km-es menet nem lesz könnyebb, attól, hogy mennyire tartja a színét az egyenruhád.

Alkoholista AZ, aki annyit iszik, mint MI, csak ellenszenves!

Molnibalage
Szóval a katonákat szerintem jól fogják tartani

Jah, persze. Ezt láttuk az elmúlt 20 évben. Mindig leépíettek arra hivatkozva, hogy a meglevõ technikára és a bérekre fordítják. Technika már nincs, bérek sem az egekben és a meglevõ technika sincs üzemeltetve...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

"Közben meg persze ugyanez az ostoba honvédség minden felületen toborozza az újoncokat. Marha vicces lehet amikor minden évben 100+ ember jelentekezik, hogy Gripen pilóta akar lenni és mind ugyanazt a 14 darab, üzemanyaghiány miatt a földön dekkoló gépet akarja repülni."

Ez így már ferdítés. Lehet hogy 100 jelentkezõbõl lesz 1 pilóta. Tutdtommal amúgy is létszám stop van, se ki, se be.
Azért én nem feltétlen beszélnélek le a katonai pályáról. Egyfelõl még mindig osztanak fizetést, ami egy fontos pozitívum. Ha érdekel a téma, akkor meg nem is érdemes elmenned gyárba biorobotnak ennél is kevesebb pénzért, és jó adag megaláztatásért.
És ne legyen igazam, de ahogy haladunk elõre, jut itt még szerephez a katonaság és a rendõrség a hatalmon levõk védelmében, vagy éppen ellenében. Azt meg egyetlen kormány sem engedheti meg magának, hogy sokáig baszogassa a fegyveres testületeket, mert egy idõ után õk lesznek a hatalom biztosítékai.
Szóval a katonákat szerintem jól fogják tartani, a munkakörülmények meg a rendõröknél is rosszak, ráadásul azokat eleve utálja mindenki, mert nem védenek, csak baszogatnak.
Molnibalage
Keresd annak lehetõségét, hogy más ország teljesítsz szolgálatot.

Engem is érdekel a HT és a légi harcászat, de még ha fizikailag is alkalmas lettem volna, akkor sem léptem be volna a Magyar Légierõbe.

Amúgy katonai pályán is elõfordulhat, hogy íróasztali beosztást kapsz...

Czdano
Hát elbizonytalanítottatok, pedig már 3 éve készülök a zrínyi fizikai felmérésére. Igazából azért választanám ezt a pályát mert
-érdekel a haditechnika
-érdekel mindenféle harcászat
-nem akarok egy rohadt irodában megrohadni 50 éves koromig, valamit akarok csinálni ami nem papírmunka. Szakmát tanulni meg már késõ így 19 évesen, butarendõr meg nem akarok lenni aki a fekákat hajkurássza gumibottal az utcán.

szabii98
Amerikai légierõ? Én inkább Tankba mennék. 😄
Amúgy igaz amit írsz, de pl a Vegyvédelmisek még egész jól megvannak és szinte minden hónapban kinn vannak a Bakonyban gyakorlaton, sõt ha jól tudom akkor az olaszokkal is volt itt valami a Bakonyban, és Afganisztánban is vannak tûzszerészek, de apám szerint katonai orvosból/szanitéc/ van kinn a legtöbb Magyar. De még a vegyvédelmiseknek is van lövészet itt Fehérváron, tehát azért megtudják magukat védeni.

I met God. She's black

Szerintem hallgass ránk, és felejtsd el villámgyorsan ezt a katonai pálya dolgot, mert ez nagyon nem az az ország, ahol ez jó ötlet lenne.

Míg én el se tudok képzelni jobb állást, mint az amerikai légierõ pilótájának lenni, addig a magyar "honvédség" és "légierõ" egy szinte már már csak papíron létezõ valami, amire az állam évrõl évre kevesebb pénz áldoz, amibõl még a jelenlegi, elavult és kisszámú eszközpark mûködtetése, fenntartása sem jön ki, új beszerzésekre pedig remény sincs. A gyalogosok felszerelésének nagy része elavult, ócska, és az éppen Afganisztánban lévõ részen kívül nem csinálnak semmit.

Szerintem nem kéne az életedet rááldozni egy olyan hadseregre, ami összesen tíznél kevesebb mûködõ elavult helikoptert, picit több elavult tankot, néhány tucat gyökér kis BTR-80ast, és 14 vadonatúj, ám csak lízingelt, és a kerozinhiány miatt nem repülõ Gripent tud kiállítani.

Közben meg persze ugyanez az ostoba honvédség minden felületen toborozza az újoncokat. Marha vicces lehet amikor minden évben 100+ ember jelentekezik, hogy Gripen pilóta akar lenni és mind ugyanazt a 14 darab, üzemanyaghiány miatt a földön dekkoló gépet akarja repülni.

Egyszóval a magyar honvédség messze nem egy komolyan vehetõ munkahely, életpálya, tartsd magad minél távolabb tõle.

[NST]Cifu

szabii98
Itt Fehérváron(Petõfi) van egy pár UAZ, Mercik(valószínûleg UNIMOG), meg pár Rába, meg szerintem még ittvannak az öreg URAL-k és BRDMek valamint még a CSEPEL gépekbõl is lehet hogy van.

I met God. She's black

Molnibalage

Igen ritka pillanat. A méretarányok meg egyszerûen gyönyörûek.

Fegyver nélküli sorkatonai szolgálat.
Nem opció.

Kiváncsi lennék, meddig tolerálja a NATO.

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

[NST]Cifu
Részben katonai segélyként érkezett (páncélozott HMMWV-k, MRAP-ok), részben saját vétel. De nekünk ugye nincsenek kint komolyabb harceszközeink.

Komoly nehézfegyverzet / jármûbeszerzés nem lesz. Nem sokat kell visszanézned, hogy lásd az AK-63MF gépkarabély-modernizációt. Jelenleg ez az a szint, ahol tartunk. Tartós terepszínû ruhára már nincs esély. Modern harckocsira, tüzérségre, stb. pláne nem. :S

Czdano
És a járgányok amik kint vannak afganisztánban? Az is kölcsön?

Egyébként gondoltam hogy szar a helyzet, de azt nem hogy ennyire :>

Molnibalage
Papíron van 12+3 '70-es évek beli T-72 változat, de tudtommal még annyi személyzet sincs, hogy mindre jusson. A legutóbbi hadgyakorlatra ki tudtak állítani egy vagy két példányt.

Helik? Röpképes kb. Mi-8/17 változat, ebbõl asszem kettõ éjjellátós. Mi-24-bõl a szóbeszédek szerint kettõ röpképes.

A légierõ 12+2 Gripent lízingel, de nem túl sokat repkednek, még a lízingelt óraszámot sem repülték le eddig, pedig pilótánként 80 óra / év lenne elvben a plafon átlagban.

Szakmai én pénzügyi öngyilkosság szerintem az, amire készülsz. Szép dolog a hazaszeretet és elvihatottság, de ma abból nem lehet megélni. Tiszta szerencse, hogy van akit még hajtanak ezek, mert különben itt már nem lenne se rendõr, se orvos, se honvéd. Sok szerencsét.

Czdano
Hali! A honvédség jelenleg mennyi (és milyen...) tankból/repülõbõl/személybõl áll jelenleg? Egyesek azt állítják van 12 tankunk, azok is valami lepukkant T-72esek <#idiota> Ez elég ijesztõ számomra, mert katonai pályára készülök :<

Boconadi
<#eljen>
Fenrir
Google fordító?

Van itt 6 hátborzongató új fegyver rendõrségi és a katonai használatra, legyõzni fegyvertelen embereket.
A mikrohullámú energia blasters és vak lézersugarak a vegyi anyagokkal, és fülsiketítõ sonic blasters, ezek a fegyverek az élen járnak a modern tömegoszlatásban.

AlterNet

Milyen tünetei lehetnek a holoklausztrofóbiának? Körülzárva érzem magam egy t?lem idegen népség helyben és id?ben távoli félelmeit?l.

Garou
Nagyon durva fotok a masodik vh-bol:

link

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

A régebbi képeken ott van általában,de 1999 óta nincs gépágyú a Brit Harriereken,az Aden 25 törlése óta.
Ha nagyon kell nekik akkor a régi Aden 30 hoz nyúlnak,de nem erõltetik úgy tünik.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Késõ esti képzavar volt.Nem valószínü hogy elméleti.

Az FA2-es változat már tudott a törzs alatti tartókon AMRAAM-ot hordozni, igaz az elsõ prototípus csak 1988-ban repült.