Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Amennyire én levontam, gyakorlatilag a hátsó teret a sebesültek ideiglenes védelmére szokták használni, illetve néha visszavonulásnál. Amúgy ha jól emlékszem, az összes merkava 8 embert képes szállítani hátul... persze én is tévedhetek!
[NST]Cifu
A "hátul emberek elhelyezés" egy olyan fikcionális lehetõség, mint a Mi-28-as azon "képessége", hogy a sárkányszerkezetbe két-három embert be lehet préselni, hogy a körbezárt egységeket kimenthessék...

A Merkava Mk.4 faránál lévõ helyet a lõszer foglalja el, tehát ha ott emberek vannak (szám szerint 3-4), akkor a félautomata töltõberendezésben lévõ lõszeren kívül nincs lõszerutánpótlása. A harckocsik feladata nem az, hogy gyalogosokat szállítsanak, erre ott vannak az erõsen páncélozott APC-ik, az Achzarit és a Namer....

Achzarit:

Namer:

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Igazából én már azért is elképzelhetetlennek tartom a videóban szereplõ koncepciót, mert eddig is az volt az egyik legnagyobb elõnye a merkavának, hogy hátul volt lehetõség emberek elhelyezésére, s nem hiszem, hogy lemondanának errõl a koncepciórol, amennyiben nem szükséges.
[NST]Cifu
Bõ 30 évvel korábban a svédek ezzel a koncepcióval már számoltak. Az UDES program keretében vizsgálták az Strv-103 utódjának lehetõségeit.

Bal oldalon az UDES-11, testbe beépített löveggel, mint az Strv-103, de a függõleges tengelyen lehet mozgatni (nincs szükség az Strv-103 hidropneumatikus rugózására a célzáshoz, így mozgás közben tüzelés is elképzelhetõ).
A középsõ két képen az UDES-17, süllyesztett és kiemelt löveggel, ezt "másolja" a lenti Merkava Mk.5 fantázirarajz.
Jobb oldalon az UDES-19, ahol a löveg mereven van külsõleg beépítve.

A Svédek arra jutottak, hogy a kiemelhetõ löveg nem jó megoldás, a külsõ löveg elhelyezés csak minimálisan növeli a célfelületet, viszont a lövegmozgató rendszer sokkal egyszerûbb, és nem vesz el helyet a harckocsi testébõl.

Érdekes koncepció a jövendõ Merkava 5-söhöz...
Jó anyag! 😄

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Bocs, félre olvastam/értettem.
Engem is határozottan érdekel az ügy kimenetele. 😊
Azért a 105-össel felszerelt páncélos és 1 molotov-koktélt dobáló csecsen lázadó között azért van egy kis különbség... én most páncélos vs páncélos ütközetre gondoltam... 😊

ui: molotov-koktéllal gyak minden páncélos felgyújtható. 😊
PSG 1
Ja bocs..en a harckocsi-csatara lettem volna kivancsi..(eselye barkinek van SZINTE barmire..pl.Groznij-ban Molotov-koktel a 72-es ellen..pedig az messze van a 105-ostol..)

"1. Tényleg össze csaptak 82-ben a merkavák a t-72-esekkel?"

Ez tenyleg erdekel..(nem sok mindent talaltam rola,igaz most kezdem utana nezni, mert felkeltetted az erdeklodest..)

\"one shot one kill..\"

Molnibalage
Gõzöm sincs. +10 éve halottam a történetet, csak maga az eset ragadt meg bennem.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Akkoriban még megvolt az esélye ellene, mert a merk 1 és 2 még a 105mm-es rohangált...
PSG 1
Erre en is kivancsi vagyok, bar hasonlo "kaliberu" ellenfellel meg nem talalkozott..

\"one shot one kill..\"

Helyes a feltételezésem, hogy a személyzet nem élte túl?
Molnibalage
Tudtommal igen. Igen, akkori Merkavát asszem lõtt ki T-72. Hátulról, nem vették észre.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Sziasztok!

Lenne 2 kérdésem.
1. Tényleg össze csaptak 82-ben a merkavák a t-72-esekkel? Sok oldalon azt állítják, hogy hazugság, sok oldalon pedig az ellentétét.
2. Lõttek-e már ki a páncélossal merkavát, ha igen milyen típussal?
Elõre is köszönöm a válaszokat! 😊
Molnibalage
Én is azt írtam. Amint az elsõ gép elhagyta a decket, mehet a másik. A videón látszik. A négy katapultos indításnál mire az 4. gép kiment, az 5. már rajta van a sínen és szinte indításra is kész. A mögöttes területen kell jól szervezni a mozgatást.

[NST]Cifu
Nem, a Nimitz-osztályokon ugyanolyan hosszú katapultok vannak (C-13 Mod 1. az elsõ négy (?) egységen, a többin C-13 Mod 2.), a hosszuk 94,5 méter.

Itt mindenesetre pikpak emelik a 4 gépet, mögöttük meg sorban állás.
Kérdés a katapult mennyire tudna pörögni.
Nem valami minimál idõ eltéréssel? Minden hordozós videóban benne van a két gép rövid egymásutánban. A 3. és 4.-nél keresztezik egymást.
Molnibalage
Nem egyszerre indíják a gépeket, az orrnál sem. A szárnyek belevernének egymásba.

Köszi. Én is arra gondoltam hogy max arra jó hogy ha minden vadászt emelni kell. Mondjuk a 3. és 4. picit akadályozzák egymást ami fura, mert elférnének párhuzamosan is.
A Cifu által linkelt kép mérethelyes? Mert a 3. és 4. hosszabb. Nem lehet hogy onnan a nagyobb vasak mennek (C-2, C-3, stb)?
Molnibalage
A 4 katapult a teljes hordozóvédelemre van. Egy elképzelt teljes erejû szovjet támadás estén a védõvadászok ki része lenne folyamatos BARCAP-en a többi gép készültsében várna. Azokat viszont tényleg pikk-pakk fel kell küldeni. Akár 1,5-2 percenként 4 gépet is.

[NST]Cifu
Természetesen ki lehet szolgálni 4 katapultot, gyors indításnál (a fedélzeten akár 20-22 gép is lehet indításra kész állapotban), a "szintidõ" azt hiszem 4 gép indítása fél percen belül, mind a négy katapult használatával. De amúgy általánosságban hogy melyikeket használják függ attól is, melyik van üzemben (karbantartás, meghibásodás ott is elõfordul).

Hozzá kell tenni, hogy a négy katapult használata elég ritka jelenség lehet. A "standard" eljárás az 1. és 2. katapultról indítás, és közben a ferdefedélzeten leszállás (emiatt ugye a 3. és 4. katapult nem használható), ez a standard szerint 37 másodpercenként indulhat két gép, és szállhat le egy.

"A nem 100% ideális körülmény is jobb, mint a -1 katapult..."
Ezért kérdeztem, hogy tartalék, vagy így is tudják használni.

@Cifu:
Én a 3.-ra gondoltam a ferdét és a 4.-rõl nem is tudtam. :-)

Így mi értelme van a 4db-nak? Csak tartalék, vagy szükség esetén egyszerre négy katapulttal is tudnák emelni a gépeket? Ki bírnák szolgálni a 4 katapultot a liftekkel meg egyebekkel?
[NST]Cifu
Szlovákiában beismerték a hadsereg elkeserítõ állapotát.

Ebben az a szép, hogy ez kb. szóról-szóra igaz a Honvédségre is, pár szépséghibával (pl. a Szlovákoknál önjáró tüzérségbõl van 16db (Zuzana), nekünk meg csak vontatott van). Csak nálunk ezt valószínûleg senki sem merné beismerni...

[NST]Cifu
Folyamatosan használják, de hogy melyik is áll "ferdén" azon lehetne vitatkozni, nézd csak meg ezt a képet:

Az az eltérés nagyon minimáis....

[NST]Cifu
A MiG-31 elsõ sorozatánál azt hiszem nem volt külsõ pilon (így póttartály sem), amúgy viszont igen. Ám hozzáteszem, hogy az R-40TM esetén az egyik törzs alatti pilonra az R-40-esekhez szükséges konténer került fel.

Igen, én is ilyesmin gondolkodtam, hogy valami fogalmazási(wikin)/értelmezési anomáliának mindenképpen lennie kell itt. Könnyen lehet, hogy az általad felvázolt megoldás a helyes.

Molnibalage
A nem 100% ideális körülmény is jobb, mint a -1 katapult...
Ha neadjistem meghibásodna egy a 3-ból, akkor az komolyabb kiesés, mint a 4-bõl -1.

De a Wiki ezt irja:
They then march cross country against the clock, increasing the distances covered each day, culminating in what is known as the Fan dance: a 14 miles (23 km) march with full equipment scaling and descending Pen y Fan in four hours.

Vagyis a menet maga 23 km ez 4 óránbelül akkora sebességet követel,mintha sik terepen kocognál,csak itt full felszerelést ir,meg a BBNP elég huzós turavidék.

The candidates are divided into two groups and each starts from opposite sides of Pen y Fan, an 886 metre high peak. One group starts at Torpantau Station, the other at the Storey Arms Mountain Rescue Centre.<2> Each carrying a 18 kilogramme Bergen backpack, a rifle (a further five kg) and a water bottle. The candidates climb Pen y Fan and descend on the far side, they then turn around and reverse the route. The Fan Dance is distinct from the Long Drag, a 64 km march with a 25 kg backpack that is the culminating event of the Fitness and Navigation phase of the selection course

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

A mostani ami hordozókon a harmadik a hajó vonalával szöget bezáró katapult az "tartalék" vagy folyamatosan használják? Nem értem mire jó, mert tudtommal a hajó szélbe fordul a gépek indításakor, így a 3. katapult közel sem ideálisan van.
Molnibalage
Tehát akkor az '80-es évek beli MiG-31 konfig a következõ.
A külsõ szárnytartón max. pótost vihetett. A belsõ szárnytartón 2xR-60 vagy 1xR-40. A törzs alatt 4xR-33.

[NST]Cifu
Az alap MiG-31 esetében igen. A MiG-31B/BSz esetében jött be az R-73, amit szintén iker indítóval lehetett felszerelni. Megjegyzés: a MiG-31M esetén sem az R-60, sem az R-73 nem merült már fel, csak az R-33S vagy R-37 illetve az R-40TM és az RVV-AE.

Szvsz wikirõl idézte az adatokat, de majd õ megmondja.
Molnibalage
A MiG-31 gépekre a külsõ szárnytartó és az R-73 az csak a modernizált gépekre került fel? A '80-es évek végén, az R-33, R-40 és R-60 triumvirtátus volt csak elérhetõ a kopó számára?

Ez nem azt jelenti inkább, hogy 24 km az összes táv, ami egy 12km -es út oda-vissza megtételébõl származik?
Figyelembe véve, hogy a 42 km -es maratoni távon kb 2 óra 3 perc a világrekord, amit futófelszerelésben, sík terepen, egy, csak erre éveken át készülõ átléta tett meg, szerintem hegymenetben, 25 kg felszereléssel, bakancsban nincs olyan ember, aki 12km/h -s átlagsebességgel futna 4 órán kereszetül.
John Wiseman akkor hogy csinálta meg a 26 évet az SAS nél?Pedig elõtte állitólag még az ejtõernyõsöknél is volt,nem tudom most mi a szabály,de nem egy ismert sas es szolgált tula 40 en régebben.

Szerintem ez a nyugdijazzák se igaz,ugyanis az SAS is a brit hadsereg része,akkor mehet nyugdijba,ha megvan a szükséges szolg. ideje.
Miért lenne az SAS zsákutca?
A tiszteknél se véletlen,hogy csak egy kötött ideig (ha jól tévedek 2 év)ig maradhatnak,utána visszaforgatják õket a hadsereg többi részébe,nyilván emelendõ a szinvonalat....utána azt hiszem x idõ elteltével még visszamehetnek egyszer.

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Molnibalage

Igen,a C biztosan.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Ne feledkezzünk el a Saxon-ról sem,és egyes helyeken elég sokáig futott a Saracen is.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
A kisebb (1300l?) pótos a Mirage-2000 C/D szárnya alá is mehet?

Molnibalage
Ok.

FV432-es APC-t ill az FV101-107 családot (Scorpion, Striker, Scimitar, stb) szerintem

Molnibalage
Milyen APC / IFV használtak az angolok a '80-as években?

Mondanám, hogy érdekel mire látsz esélyt...
Ebbõl gondoljuk, mert a 48 a 24 duplája.

"The candidates climb Pen y Fan and descend on the far side, they then turn around and reverse the route."

Én sehol sem látom leírva, hogy 48 km 4 óra alatt.
Csak 24 km 4 óra alatt, illetve 64 km 24 óra alatt.
Ez 6 km megtételét jelenti óránként, elég húzós, de ez, a 48km/4h tervvel szemben szerintem még teljesíthetõl.
Czdano
És akkor képzeljük el hogy ezek a vadállatok rászabadulnak talán a legkifejlettebb teknikával rendelkezõ fegyverekkel az ubuntu AK-s képzetlen terroristákra <#idiota>

Egyébként miket használnak? MP5? Van valahol részletes leírás az egész SAS-rõl? (nem wikire gondolok, hanem valami komolyabb cikkre..régen kerestem de semmi értelmeset nem találtam)

Morath Thanar:370HSSV 0773H Can u crack the code? No? OK. Turn your head upside down and read it again. haha xD League of Legends EU: XumuX

Amúgy én sem értem, hogyan lehet ilyen rövid idõ alatt akárcsak feleennyit gyalogolni, és akkor még a hegyi terepet nem is vettük számításba.