Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Amúgy itt egy témába vágó videó:
Azért szép hangja lehet, ha megtörténik ez. Volt már példaarra, hogy felrobbant a lõsze és életet mentett?
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Leo 2HEL torony építés közben, a lõszertároló rekesz
A Leo 2A4 és a T-80 toronypáncélzatának összevetése, látható a lõszertároló falvastagsága
M1A2 Abrams metszeti ábrája, ismét látható a lõszertároló falvastagsága
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A Merkava esetében a test hátsó részében illetve a löveg mögötti lõszertárolóban van a lõszer. A T-x esetén a test legalsó pontján. Mindkét megoldás esetén elég kicsi az esélye annak, hogy közvetlenül eltalálják a lõszertárolót. A kivétel a felülrõl érkezõ nagy energiájú lövedék, mint például az A-10 GAU-8 tüze például.
A nyugati megoldás ezzel szemben elég nagy és méretes célpontot nyújt, tehát reálisabb a lõszerrobbanás veszélye. Ellenben ha be is következik, annak a hatása a személyzetre minimális.
A T-x lõszertárolójának veszélyességét általában a lerobbant tornyú iraki T-72-esekrõl készült 1991-es képeket szokták felhozni. Ám ezek a jelenetek korántsem olyan általánosak, mint azt beállítják. Nagyon-nagyon sok olyan képet lehet látni, ahol a T-72-esek tornya a helyén maradt - többet, mint olyat, ahol lerepült.
Líbiai példa
A másik fontos dolog, hogy a T-x széria alacsonyabb és kisebb profilú, mint a Merkava. A Merkava magasság 2,66 méter, a T-72-é 2,2 méter. Kisebb célpont -> nehezebb eltalálni.
Ettõl még persze tény marad, hogy a Merkava jobban védett harckocsi, ám én arra tértem ki, hogy lõszerrobbanás esetén ugyanolyan szituációban van hozzávetõleg a két típus...
Ellenben mintha egy "kicsit" erõsebb páncélzata lenne, s én még nagyon nem hallottam lõszerrobbanásos merkaváról, ellenben a t-72-esek szinte kivétel nélkül robbantak, ha a tornyok kapták el.
Merkava Mk. 3.: 5 lõszeres forgótár
Merkava Mk. 4.: 10 lõszeres forgótár
Szóval a korábbi merkaváknál még kevesebb készenlétben lévõ lõszerrõl lehet beszélni. 😊
Az Izraeliek a lõszert az 1980-as évektõl mindig külön tárolókonténerekben helyezik el a küzdõtérben. A különálló, elszeparált lõszertároló hiánya a Merkava egyik hibája, ugye a nyugati harckocsikban mindig a torony megnyújtott végében helyezték el a lõszert (és egyes esetekben a sofõr mellett, megint elszeparált tárolórekeszben). A Merkava esetében ilyen nincs. A lõszerrobbanás megelõzése szempontjából ezért elõírás a négy lõszeres tárolókonténer. Megjegyzem ezzel a Merkava kb. ott áll lõszertárolási biztonság terén, ahol a T-64/-72/-80/-90, vagyis a küzdõtértõl csak egy viszonylag vékony páncéllemez választja el a lõszertárolót(ill. a merkava esetén maguk a konténerek vékony fala). Egy esetleges lõszerrobbanás esetén garantált itt is a kezelõszemélyzet halála...
Persze onnan is meg lehet közelíteni, hogy a Merkavák esetében a lõszer berobbanására nem nagyon volt (ismert) példa. De akkor erre lehet mondani azt is, hogy a T-64/-72/-80/-90 esetében is csak a találatok egy elenyészõen kis részénél volt erre példa, tehát akkor az is jó megoldás végül is. A nyugati megoldásnál viszont a legnagyobb lõszerrobbanás esetén való túlélés esélye...
Szerintem ha nagyon megeröltetik magukat, kicsit többet is beletudnak préselni, mint 10 db <#awink>#awink>
A gyalogosok szállítására az IDF-ben továbbra is az Archzarit, Namer, és hasonló jármûveket használják.
Van a Merkavának egy képessége, amit néha ki lehet használni, de nem erre épül az IDF gépesített gyalogsága azért. 😄
Szent Haba-kukk
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
@bgabor: Szvsz õ a Merkava medevacra írta hogy gyengébb páncélt.
Szent Haba-kukk
Szent Haba-kukk
Merkava MkIV= 65 tonna
Abrams M1A1= 61.3 tonna
Leopard 2A6= 62.3 tonna
Challenger 2= 62.5 tonna
Szent Haba-kukk
Kecskeméti repnapon láttam egy kiállítót, aki ghillie cuccokat készített. Sajnos elkevertem a névjegy kártyát és sehol nem találok rá a cégre 😞
Annyit tudok, hogy ( talán ..) kapcsolatban volt a Bólyai Makettezõ Klubbal, legalább is egy standon voltak...
Ha valaki ismeri, megköszönném a segítségét !
Az ég kék, a fű zöld" a Fideszes főgecik gyermekeket erőszakolnak meg!
A másik dolog, hogy a Medevac terén nem a semmi vs. Merkava-Medevac-ot hoztam fel (ez esetben nem is vitás, melyik a jobb), hanem egy Namer- vagy Achzarit-Medevac vs. Merkava-Medevac-ot.
Még mindig jobb, ha egy páncélos hátsó terében fekszik a sebesült, többé-kevésbé stabilizálva, mintha a város kövein feküdne, kitéve mindenféle repeszeknek-lövedékeknek...
Ui: fekvõ sebesültre gondoltam.
Itt azt írják, hogy bizony lehetséges a 8 gyalogos + 4 fõs személyzet, szóval hamu a fejemre, neked volt igazad.
Link az oldalhoz.
A képek onnan:
Lõszertároló rekeszekkel
Teli gyalogossal 😊
Viszont a végén a politikai részben meg a II.vh és hidegháború részben szerintem itt-ott enyén szólva téved.
(Az ipari nagyhatalomság összehasonlítása két péncálos típus gyártási darabszám keresztül a hülyeség csúcsa.)