Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Ha jól rémlik az USMC mindent átvett az angoloktól, annyira égetõen akarták a Harriert, lásd Aden gépágyú, holott csak ez az egy típus használta... Én azt mondanám, hogy inkább a 120 US Gal-onok (445 literes) angol tartályt is megvették hozzá...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Ha az ANG gépek is számítanak, akkor 1992-93-ban mentek az utolsó A-7D-k az AMARC-ba. Az USAF 1981-ben vonta ki.

Az A-7D-k az AIM-9L/M rakétákat hordozták.

Molnibalage
Köszi. Az a fura, hogy AV-8A esetén is 300 gallont írnak, de az a karcsú valami nekem mindennek tûnik, csak nem 300 gallonosnak...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Gr.1 (ie.: Gr.3-ig, AV-8A és FRS.1): 2x 445 literes (100 Imp. Gallon) a belsõ pillonokon

FRS.2: 2x 854 literes a belsõ pillonokon

AV-8B (ie.: Gr.5/7/9): 4x 1135 literes, vagy 300 US Gallon (elviekben 1250 (330 US gal) és 1400 (370 US gal) literes tartályokat is említenek).

CL póttartályról nem tudok.

Molnibalage
Az A-7D gépeket meddig használták a jenkik? Milyen Sidewinder volt hozzá?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

z0ty4
374?

Majd öregkoromban XDDDD

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

Molnibalage
Öböl Háború, videó sorozat. Egyszer végig kellene nézni... 😊

Molnibalage
Nem maga a vas ára a sok, inkább az integráció.

z0ty4

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

Molnibalage
A Harrierek közül melyik vihetett szárnypótost és mekkorát? CL póttartállya mi a helyzet?

Molnibalage
Annok kérdeztem annak kapcsán, hogy hogyan kerekedtek felül a termelõ civilzációk a fosztogatókon. Valaki ajánlott egy könyvet. Mi is volt a címe?

Nem olvastam végig,de valami mûszaki hiba lehetett...itt mindkét játékos elmondja ahogy látta.

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Molnibalage

Molnibalage
Mármint az én általam linkerõl. A másikat nem ismerem.

Molnibalage
Nem tudom. A '90-es években a Top Gun is írt az esetrõl.

Ez is érdekes,ugyanott volt
katt

Mitõl/miért indult be a katapult?

*csok=bocs

nem megy ez nekem
Hopsz, egyel lejjebb akartam, csok Krueger. :S
Tipuskönyvek vannak általában oroszul.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

[NST]Cifu
A nagy kaliberû mesterlövészpuskák elõnye, hogy akár 1000 méter felett is van esély eltalálni a célpontot vele. A rombolópuskák azok, amivel könnyen páncélozott célpontokra lõnek. Utóbbiaknál nem annyira fontos a pontosság, hiszen egy jármûnél nem akkora gond, ha 1000 méteren 30 centis szóráskép van. Éppen ezért a rombolópuskák jellemzõen öltöltõek, a mesterlövészpuskák pedig inkább forgó-toló zárasok.

Ezer alkalmoból maximum ha egyszer lõnek emberre 12,7-es mesterlövész puskával.
A többi kilencszázkilencvenkilenc alkalommal a lõtéren céltáblára... 😊

De viccet félretéve, a mesterlövész puskákkal rendszerint emberekre lõnek, erre találták ki azokat. Amivel te - szerintem - kevered azok a (nehéz) rombolópuskák. Bár igazából erõs átfedés van a kettõ közt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Az mennyire gyakori hogy .50-es kaliberü mesterlövész puskával emberekre lönek? UGy tudom hogy föleg a jármüvek ellen van. :S
LÁttam egy dokumentum filmet ma, és abban volt egy "1 shot 3 kills" lövés 1 km, téglafalon keresztül.

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

Molnibalage

Lenne 1 kérdésem: a francia légierõ mirage 2000 pilótái mennyi idõt töltenek a levegõben évenként?

Még egy kérdés: egy magyar jas-39- mennyit repül évenként? Mely gépekkel repülik a legtöbbet? A kétülésesekkel?
Buren
Üdv mindenkinek!
Tudnátok valami szakirodalmat, könyvet, cikket ill. esszét javasolni a következõ témákhoz? (magyar, angol netalán még orosz nyelven)
- II. Vh. utáni/Hidegháborús (modern) tengeri hadviselés
- a szovjet haditengerészet a hidegháborúban
- szovjet rakétacirkálók

Szeretnék valami igényes anyagot összeszedni egy tervbe vett leíráshoz, amiben a fõszereplõk a Project 1144 és 1164 (a Kirov és a Slava osztály) lennének (megihletett 'Zoli hajói' na 😄), de mivel egyelõre nem találtam részletesebb összeírást még orosz oldalakon se (orosz wikin se nagyon), ezért már csak egy igényesebb önmûvelésre is kiváló lenne egy lista az 'ajánlott irodalomról' még ha nem is születik belõle semmi!

Jelenleg bírok az alábbi orosz könyvekkel (jelenleg olvasás/fordítás alatt!):
A. V. Platonov: Kreysery Sovyetskogo Flota
A. N. Sokolov : Sovyetsky Raketniy Kreyser

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Molnibalage
Kicsit vicces annak fényében, hogy elvileg õket zavarják mindenhova, mert az elnök lényegében 90 (?) napig oda vézényli õket mindenféle szenátusi meg kongresszusi felhatalmazás nélkül, ahova akarja...

[NST]Cifu
Elnézést, ez gonosz volt, nem neked szólt, csak sajnos tényleg az valahol szörnyû, hogy az amerikai fegyverblogok világmegváltó újdonságként tudják az X+1 AR-15 klónt eladni. 😊

<#rinya>

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
A hír értékû az lesz, ha egyszer egy amerikai cég nem AR-15 alapú fegyvert hoz össze (a Magpul Masada a kevés kivételek egyike). 😊

Nem egy HeklerundKoch de ha már HT topik adjunk neki:

http://www.thefirearmblog.com/blog/2011/09/13/stag-arms-3g-rifle-for-3-gun-matches/

http://www.thefirearmblog.com/blog/2011/09/14/army-greatest-inventions-2011-winners-m992-40mm-ir-cartridge-5-56mm-m855a1-m240l/

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
Csak hátradõlök és a hasamra csapok: A HM ugye kapott két finn Mi-8-ast "ajándékba", elviekben mi pedig felajánlottunk két helikoptert az Afganisztáni hadszíntérre. Régóta téma a helikopter-beszerzés, de pénz nem lesz rá. "Dobja magát" az ötlet, hogy rávessük magunkat az UH-1N koloncra (csúnya kifejezéssel élve), mivel ugye új gépekre nem lesz pénz, az hótziher. Az USA-nak tetszik, hogy mi "bõvítjük" az Afganisztáni szerepvállalást a két helikopterrel, így "jutalomjáték" címén nekünk is felajánlják a Huey-kat...

DSEI 2011

AC32 - épp 7.62x39 :o)

Szent Haba-kukk

Willenbrock
Ha ingyen adnak helikoptereket akkor valamilyen új elvárás is járul hozzá talán.Lehet hogy fokozottan számítanak majd ránk valamelyik hadszíntéren mert javulnak a képességek.

N'MÁ ,a hangár többe kerülne mint darabja.. x30... - szerelõcsarnoba úgyis állnak majd eleget repkedés elõtt - emiatt spec nem aggódok.
Hogy 50millás Migen ponyva sem volt, ha leszkadt....

de örülök ha van szíve valakinek.

Szent Haba-kukk

Mert nekik jut a legkevesebb pénz új eszközök beszerzésére. 😉
Tudod én jó szívû vagyok, ha rajtam múlna én ingyen és felújítva lepasszolnám a magyaroknak a gépeket, azzal a feltétellel, hogy építenek mellé rendes hangárokat...
hûha

Szent Haba-kukk

hûha

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
Hopp, ezt valóban kihagytam a felsorolásból.

Molnibalage
És meg kell venni a fegyót is, ha akarunk rá tenni valamit... Oldalgéppuska, minigun, Hydra blokk, stb.

[NST]Cifu
Az "ingyen" esetében az említett dolgokat kéretik figyelembe venni. Ki kell képezni a karbantartó- és hajózószemélyzetet, figyelembe kell venni, hogy 30+ éves gépekrõl beszélünk, tehát jelentõs lesz azért a gépek karbantartás igénye várhatóan, és így tovább...

[NST]Cifu
Kiváncsiságból utánanéztem, az utolsó UH-1N helikoptert 1979 Januárjában szállították le. Végül ez azt jelenti, hogy az UH-1N helikopterek jó esélyel még nálam is öregebbek. 😊

Azt nem vitatom, hogy a USMC nyírja legtovább a gépeit, de itt szvsz nem az a kérdés, hogy adott pénzmagból Mi8/17 vagy Huey, hanem hogy ingyé Huey vagy semmi. Nem csodálkoznék, ha ez odadobott csont lenne amiért küldünk két szitakopter afganisztánba.

Kollega elkezdett hõbörögni minek nekünk helikopter meg hadsereg, miért nem veszünk inkább még mentõhelit. Mondtam, hogy azt is "béreljük"...
[NST]Cifu
A teherautó tendernél megtettük például a MAZ-al és azt hiszem a MAN-al...

[NST]Cifu
Hagyományosan az USMC "használja ki" legtovább a jármûveit. 😊

akkor mi is hülyítsünk be minden HT gyártót aztán politikailag csak csurran-cseppen néha valami. Így kell ezt tessék <#felkialtas>

Szent Haba-kukk

Molnibalage
Miért õk a legkeményebbek? Talán a Army vagy Navy heli nem repült a sivatagban az elmúlt 8 évben? Vagy a Navy nem repült - ha van Navy UH-1 - tenger felett és nem érte sós víz? Vagy a béna bõrnyakúak nem tudnak finoman leszállni? 😊