95109

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Én azért bízom abban, hogy ez nem fog megtörténni. Ennyire csak nem gyújtja fel maga mögött a hidat Janukovics. -
Pontosan. Ezek Európa szélén akarnak Tianmenn teret játszani...? -
Igen ez az! Köszi! -
ManoNegra #63686 Erre gondolsz? -
Persze nem is kérdéses a dolog, ha bevetik a hadsereget. Csak ebből baromi nagy vérfürdő lesz ha mindezt meg is valósítják. Attól meg, hogy szétverik a tüntetőket a helyzet nem fog megszűnni, sőt inkább csak eszkalálódni fog. -
Tankok meg egy komplett hadosztály ellen nem sokra mennek, nem hinném, hogy lenne megfelelő páncéltörő fegyverük, illetve képzettségük a tüntetőknek. -
ManoNegra #63683 Tüntetők is lőttek le rendőröket + zsákmányoltak vidéki rendőrörsről, laktanyából fegyvereket, mikor elfoglalták azokat. Háborút akartak, most megkapják. -
Volt egy másik videó is érdekes módon azt letörölték, ott egy az egyben mutatják, ahogy a karhatalmista elsüti az Ak-t, plusz egy mesterlövész is. Egyébként a hírek szerint tegnap a tüntetők elfoglaltak egy fegyverraktárat illetve az elfogott rendőröktől - több mint százat fogtak el eddig - elvették a fegyvereiket. Kezd elég komolyra fordulni a helyzet. Szerintem késő este lesz komoly balhé. -
Fegyveretelen emberekre...? Az komoly... Ha karabéllyal, akkor azok a valamik, amit maguk elé tesznek semmit sem érnek szerintem. -
Igen. -
Éles lőszerrel tüzelnek..? -
Már most is megy a harc
Ráadásul hivatalosan is bejelentették, hogy a belügyi erők éles lőszert kaptak. -
Hát akkor kb. addig fog tartani a "tüntetés", amíg a páncélosok meg nem érkeznek. -
Egy twiter bejegyzés és videó szerint 40 harckocsit pakoltak vasútra és elindították őket Kijev felé, plusz velük együtt az egész 25. hadosztályt. -
fonak #63675 Ezek belügyesek, volt SZU-ban az ilyen testületek elég katonásak (régen a sorkatonák egy része is MVD (belügyi) csapatoknál szolgált, ma már ilyen talán nincs). Amúgy a TEK-nek is van BTR-80-asa... -
fonak #63674 Svédeknél is úgy tudom 9-5-ig haderő van, utána/előtte pihennek/szórakoznak :) -
kamionosjoe #63673 Ilyen BTR-eket használnak a rendőrök is vagy ez már azt jelenti, hogy a katonaságot is bevetik a tüntetők ellen Ukrajnában?
(a videó alapján nem sok sikerrel)
-
JanáJ #63672 Ha nem kutatja akkor elkezdem, csak hogy igazam legyen.
A többit meg hagyjuk. :-) -
A hideg fúziót ki kutatja? Tudtommal a mai kvantummechanikai ismereteink szeritn nem lehetséges...
Az automatizált torony lehet géppuskás torony is. Tehát megint ott vagyunk, hogy minek lézer...? -
JanáJ #63670 Tudtam hogy jössz az éjjellátóval, de automatizált torony messze többet tud. A lőfegyvereknél meg arra céloztam, hogy nézd meg mit tudott az első és mit tudnak most. A kinetikus fegyverek elérték kb a végüket. Hülye példa, de pl a hideg fúziót is kutatják, pedig messze van még a megvalósulása. Vagy nézd meg mit értek el a repüléssel. Azzal meg nem lehet marketingelni egyszerű Joenak, hogy rohadt drága, de majd 41 év múlva milyen jó lesz... -
JanáJ #63669 Szerintem disznó nagy mákuk volt. Valami tuti felfogta a lökéshullám jó részét, mert a videón kb megijednek és ennyi. -
Egy 500 fontos bomba kb. 10-15 méterre vágott be és ennyivel megúszták...? -
Ez inkább a svájci jól szervezett államot teszi röhejessé. Ugyanis a "hivatali időn kívül" meg van oldva, hogy a szomszédos országok keszije száll be - rádásul Genf az országhatárnál van - bár azok egy komment szerint viszont nem nyithatnak tüzes Svájc felett, mert akkor a szuverenitás sérül. ---> Miféle keszi ez...?
A lejáratás inkább abból van, hogy egy akkora légierő, ami 30+ 4. gen vadászt és még mellé kb. 40 db másodvonalas F-5-öt tart hadrendben az ilyen módon működés és a műrepülő kötelékre meg telik. Ez a jenkiknél egyszerűen elképzelhetetlen.
Szóval ott a felső vezetésből kell pár marhát kirúgni, mert nevetséges, hogy egy ennyi pénzből gazdálkodó ország ekkora légiereje nem tudja kigazdálkodni a 0/24 órász keszit... És ezek akarnak Gripent venni...? Minek...? Hova...? Ez az, ami inkább lejáratja őket, ami viszont ennél a konkrét eseténl derült ki. Az az imázsromboló, hogy mástól kell segítséget kérni, mikor ezt saját erőből élből meg kellene tudni oldani. -
Már, hogy a rákba ne látna..? Ma már fillérekbe kerül egy jó minőségű éjjellátó is. 20 éve a nagy SAS-nek volt úgy, hogy 8 emberre jutott egy. Ma már lassan minden x-dik bokorugrónak is van, mert saját pénzből vehet vagy talán adnak is a világ komoly haderőinél. Ez költői túlzás, de kb. ez a helyzet. 1000 dodóért tudtommal már nagyon komolyat kapsz.
A hansonlatod meg rosz. Az első lőfegyverek tűzgyorsasága valóban az íjaké alatt volt, csak éppen bármelyik hülyét pikk-pakk kiképezhették rá. Az angol longbowman meg egész életében gyakorolt és a teste is megsínylette a gyakorlást... Az íjjal is egy célra lehetett lőni és a lőfegyverekkel is. Mindkettő érzékeny volt az esőre, a számszeríj is. A lőpor kezdetben drága volt, de az íjnek yakorlatig már a 17. századra leáldozott a csatatereken emlékeim szerint.
A lézernek olyan korlátai vannak, amit természetéből fakadólag nem tud átlépni. Pl. egyszerre egy célre tud tüzelni. Persze el lehet képzelni egy brutálerős lézert, amin valami pörgőforgó sci-fi optika több cél között "pattogtat" és olyan kraft van benne, hogy tizedmásodpercek alat átégeti, de ez kb. a sci-fi szinje. Ellenben a egy több tízmillós lézer árából tucatszámra veheted a rakétát és nincs rá szinte semmiféle megkötés, hogy hány ASM-re tud dolgozni.
A nyers erő ellen nyers erővel kell küzdeni. Ha jön feléd egy falka ASM, akkor tűzerő kell vele szemben. Ez az, amit ma a lézerek a láthatáron sem tudnak felmutatni a kémiai lézereket leszámítva. A YAL-1-en meg láttuk, hogy mivel járnak. Irgalmatlanul toxikus - a legénység vegyvédelmi ruhában volt a gépen - és kb. 13 lövésre volt elegendő a gépen levő anyag. Pedig a B747 elég nagy jószág.
Szóval lehet ilyen cikkeket gyártani, de majd ha olyan lézert mutatnak, ami ködös időben is 10-20-ről 2 másodpercenként kap le egy M2.0-szal közeledő 1-4 tonnás ASM-et akkor térjünk vissza témára. Addig ez bohóckodás és porhintés. COIN környezetben jó mini UAV-ra és motorcsónakra lövöldönzni, de arra me drága, mert egy vacak 1000 dolláros géppuska majdnem ugyanazt tudja vagy többet... -
csúnyán mellé ment ez a bomba
más téma:
Nevetség tárgya lett a Svájci Légierő -
JanáJ #63664 Én arra gondoltam, hogy az lehet automata. Joe a .50-el nem az. Nem lát este. Mozgó célra rosszabb. Igaz "ingyen" van.
Meglesznek a lézereknek is a helye. Gondolj bele mit tudott az első hk, vagy pl az első lőfegyverek. -
Vagy nem. Ugyanis a 12.7-es olyan célt is szétszed, amit a lézer nem. Ezen felül figyelmeztető lövést leadni nem lehet lézerrel és magát füstbe burkoló céllal sem tud mit kezdeni. Az 12.7-es meg belelőhet a füstbe.
A lézerfegyvert a sci-fis marhaságok maitt erőltetik. A jelenlegi szinten én rohadtul nem látom értelmét. A DIRCM egy dolog, kemény célt szétlőni meg egy másik.... -
JanáJ #63662 Ezt hogy?
-
JanáJ #63661 Nem magában, hanem a többi mellett. Pl motorcsónakot lukasztgatni jobb mint a mostani .50-es. De szerintem is túlvizionálják ezeket még. -
Az időjárásfüggősége miatt soha nem lehet elsődleges CIWS rendszer. -
JanáJ #63659 Azért ha már elterjednek a lézerek akkor az olcsó lövöldözgetés tényleg lehet opció, de egyenlőre bullshit.
A hordozó közel légvédelme meg eleve nekem ilyen térdre imához kategória. -
Forrásaim szerint 1994-ig tettek fel ilyen pótvezérsíkokat. Pont az ASO-2W miatt megnövelt vezérsíkterület tette szükségtelenné. Így amely repülőgépeket elláttak ilyennel, azon felesleges. Most, hogy leszedték-e avagy nem ez eléggé opcionálisnak tűnik, ahogy repvez kollega is említi. -
A másik, ami igen vicces elhallgatása a tényeknek és képességeknek, hogy a lézeres CIWS hátránya pont ugyanaz, mint a Phalanx-é. Egy időben egy céllal tud foglalkozni, igen könnyen túlterhelhető. (Persze a CIWS a védelem utolsó és nem első vonala, de akkor is.)
Ellenben a RIM-116-tal szimultán célleküzdés is lehetséges. Upsz... A RIM-116 is kezdetben csak IR vezérléssel bírt, tehát az időjárás ennek is betett, de nem annyira, mint a lézernek. Ezen felöl ez a kedeti időkben volt, ma már van nem IR-es változat is. -
vháá :D
A szememet megcsalta a fényjáték. Azt hittem a hjmű-vet világítja meg a fény, de most látom, hogy nem követi a hengeres vonalat. -
Ezen én is nagyot néztem. Ha jól tudom a Zumwalt osztályú hajók darabonként több mint 1 milliárdba kerülnek. -
Az, hogy az üzemeltetésnél a villamos áram költségével számol. Ja, hogy úgy tényleg néhány dolcsi lehet egy lövés. Elleben mennyibe is kerül egy ilyen eszköz...?
Az lézerfegyverek tűzereje annyira gyenge, hogy nem "csökken" a tűzerő, hanem az első szitáló eső és gyenge köd is lényegében kinyírja ezeket. Tehát ott állsz fegyvertelenül.
Pech, hogy a fonots hajózási útvonalak a világban számtalan olyan helyen mennek, ahol a köd/eső gyakori... Ázsiában van monszun és pára dögivel, észak-atlanti térség időjárást meg szerintem nem kell bemutatni. Azt is megnézném, hogy erős hullámzásban pl. milyen pontosan céloz...
Szóval ez kb. olyan fegyver, hogy próbálghatják, de közelében nincs annak, hogy ez kiszorítson bármilyen jelenlegi CIWS rendszert. -
"A cikk egyébknét más szempontból ferdít, de irgalmatlanul."
Melyik részre gondolsz? -
Jelenleg a teljesíménye csak CIWS funcióra teszi alkalmassá. Viszont ahogy pl. a Phalanx-ot is módosíttoták, hogy akár lefelé is tudjon lőni, úgy a lézer is elbírhat kis motorcsónakokkal. A "földi" - angolbal a surface target néha vízfelszínit is jelenthet - célpontok kb. itt merülnek ki a lézernek.
A cikk egyébknét más szempontból ferdít, de irgalmatlanul. -
Akkor lehet tévedek javíts ki ha igen, de tudtommal ez az úgynevezett lézerágyú nem földi célpontok kiiktatására épült, hanem légvédelmi rendszer lesz nem? -
Régebben már kérdeztem, de most a bitonság kedvéért újra. A '80-as évek közepén a német F-4F gépeken ugye nem volt AIM-7? A csapásmérő fegyverzetben akkor a bombákon kívül volt bármi más?