Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Hogy a páncélzata kevés, és nem véd mindenhol? Mintha a BTR-80-asok páncélzata se védene tökéletesen géppuskák ellen, mégis elterjedtek.
Azért valljuk be, hogy jócskán többet érnek, mint egy 6x4-es terepjáró, aminek a platójára pakolják a gyalogságot.
(Azé' jobbikos mert ezt dobta a gugli.)
Tök igazuk volt, minek nekünk egy az USA-nál is régebbi alakulat. Ezen is spóroltunk két tábornoki fizut...
A díszek asszem még használják a "32.-es" jelzést, de már "illegálisan". :-(
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
OFF
Nem tudja valaki, hogy hol van fent a "Közelharc" címû dokumentumfilm sorozat, azon belül is a vietnámos rész, mely az f-4-es ászokról szólt?
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
klikk
azonkivül,hogy marha jópofa,ha sok megrendelõjük lesz,nem hiszem hogy nagyon drága,
szvsz mi is gondolkodhatnánk benne.
Full glass cockpit,hotas,beépitett 20mm gépágyú,FLIR,SAR lokátor,mindenféle ELINT,COMINT képességek,800kg hasznos terhelés,nem irányitott rakéta,bomba de képes AA és AG missile-t is hordozni
Mokopa
Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!
War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC
Ha valaki tud normális minõségû videót a 32.-esekrõl, akkor ne tartsa vissza.
US ARMY Drill Team
Ez még mindig arról szól, hogy beleférjen a helikopterbe, és az képes legyen elvinni is. Egy Jeep méretû jármû úgy páncélozva, hogy a kézifegyverek tüzétõl megvédjen, valahol 4 tonna környékén kezdõdik, és a méretei is komolyabbak. Nem lehet megoldani, ennyi. Ha viszont a szállítás elõny, akkor kell valami...
Valóban nagy pusztító ereje van, csak én arra gondoltam hogy a rakéták korszakában egyszerûbb õket elpusztítani.
Továbbra is komplett rendszerben kell gondolkozni. Ha az önjáró tûzérségnek nincs légi fedezete és/vagy légvédelme, akkor természetesen könnyû célpont - csakhát akkor minden az, egy vontatott tûzérség is. Ha meg nincs légi fedezet / légvédelem, akkor a csapásmérõ repülõgépek és harci helikopterek sem fognak tudni érvényesülni.
Bár ha jobban belegondolok, a radart is félre lehet vezetni, plusz álcázás...
Alapvetõen a tûzérség nem frontvonal béli egység, a fõ erõk mögött helyezkedik el 5-10-15 km-el, tehát ha az ellenséges légierõnek van erõforrása velük foglalkozni, akkor ott már valami nagyon félre van csúszva...
Most hirtelen rákerestem arra amire gondoltam Német önjáró tüzérség. Valóban nagy pusztító ereje van, csak én arra gondoltam hogy a rakéták korszakában egyszerûbb õket elpusztítani. Bár ha jobban belegondolok, a radart is félre lehet vezetni, plusz álcázás...De hogy ez mind kiderüljön éles helyzetben kéne látni a dolgokat. (Azt meg ne adja semmi).
(BTW: iszonyatosan gyönyörû dögök).
Erõdemonstráció. Szó se róla, látványosnak látványos. Csak hát tényleg embertelen állóképességet és kitartást igényel a résztvevõktõl...
Az önjáró tüzérségeknek még mindig nagy szerepe van? Láttam rengeteget a modern hadviselésben, de nem tartom már oly fontosnak mint mondjuk 50-60 évvel ezelõtt.
Márpedig a tüzérség fontossága megkérdõjelezhetettlen. Sokkal olcsóbb tûztámogató eszköz, mint a forgó- vagy merevszárnyú légi jármûvek, ráadásul gyorsabb a reakcióidejük is. A tûzérség továbbra is a legmeghatározóbb eleme (szerintem) a tûztámogatásnak.
Az önjáró tûzérség pedig leginkább a reakcióidõ és mozgékonyság terén fontosabb, mint a vontatott tûzérség. A vontatott tûzérséget nem tudod egy tûzcsapás után gyorsan odébb mozgatni, hogy az ellenséges válaszcsapástól megmentsd. Az önjáró tûzérség viszont lõ mondjuk egy percen keresztül (4-10 lövés), majd szedi a sátorfáját, és amire az ellenséges tûzérségi radarok által megadott céladatokra a túloldal tûzérsége választcsapást küld, már messze járnak.
Természetesen egy Iraki vagy Afganisztáni hadszíntéren ez annyira nem fontos, ott inkább a légi szállíthatóság számít, ezért is vannak ott inkább M777-es vontatott ágyútaracok, és nem M109 Paladinok.
Igen, tudom, hogy a Honvédségnél az önjáró tûzérség is el lett felejtve, sóval behintve, dehát mint tudjuk, semmire nincs pénz. Vagy legalábbis úgy döntöttek, hogy erre most nincs...
Ja és tudnám ennek mi értelme....nyitott...Mi volt az ötlet??? Egyszerûen nem tudok rájönne. Egy szem gépfegyveres az egész brigádot kinyírhatná egy tárral...
Viszont befér egy Mi-8/-17/-171 helikopter rakterébe, ami jó légi szállíthatóságot jelent. A légiszállítású egységeknek így nem gyalog kell mászkálniuk, hanem sokkal gyorsabb, hatékonyabb szállítójármûvük van.
Helikopterrel zárt APC jellegû jármûvet max. a Wiesel 1-2-õt tudod felhozni, az meg más kategória. Ilyen kis tömeg mellett (mennyi lehet? max. 1 tonna?) normális páncélzattal amúgy se lehetne ellátni.
A spec. egységek máshol ilyen célra páncélozattlan, nyitott terepjárókat használnak (lásd lent kép), annál azért ez egy nagyságrenddel célszerûbb, hatékonyabb.
Itt van két kép az USMC ITV (~Helicopter (és V-22) raktérben szállítható jármû) programjáról:
Jawa homokkúszó
Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Kedves Mindenki!
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum „Hadtörténelmi Délutánok” sorozata 2011. november 19-én, szombaton 13 óra 30 perckor folytatódik. Helyszíne: 1014, Budapest, Kapisztrán tér 2-4., II. emeleti „Tóth Ágoston” terem.
Elsõként kettõs könyvbemutatóra kerül sor, amelynek keretében az alábbi köteteket mutatják be a szerzõk:
Kiss László: Csatahajók az elsõ világháborúban,
valamint
Számvéber Norbert: Páncélos-hadviselés a budapesti csatában, 1944. október 29-1945. február 13.
(A tervek szerint a köteteket az érdeklõdõk a bemutató helyszínén kedvezményesen meg is vásárolhatják!)
Ezt követõen jómagam tartok elõadást „Páncélos-hadviselés a vietnami háborúban” címmel. Az elõadást az ehhez kapcsolódó szokásos vitafórum követi.
A mûhelyvita szekcióban újabb kutatási eredményekrõl számolok be a német Tiger B nehézharckocsik budapesti harci alkalmazásáról 1944. október 15-17. között.
A rendezvényre való belépés továbbra is teljesen díjtalan.
Mindenkit nagyon sok szeretettel várunk!
Üdvözlettel:
Számvéber Norbert
UI: A terem korlátozott befogadóképessége miatt kérem a részvételi szándékot a szamveber pont norbert kukac hm-him pont hu e-mail címen mielõbb jelezni! Köszönöm!
Dulce bellum inexpertis. Erasmus
Nehéz gépnek pedig ugye az Antonovok, bérelve, ha szükség van rá.