Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A híres "Showtime 100" pl. egy J volt. Mondjuk lehet vitázni, hogy ki meddig számolja a vietnami háborút, de tény a hivatalos befejezéséig az F-14-es is bevetésre került, igaz csak 1x, ha jól emlékszem.
Molnibalage
N és a J is odaért idõben? Lin I/II alatt használták õket?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

A flottánál és a tengerészgyalogságnál voltak B-k, valamint ennek modernizált változata az N és hát persze a J.
Azért egy BTR vagy BMD még mindíg jóval komolyabb védelemmel rendelkezik, mint egy ilyen, ha nehézgéppuskák ellen nem is, de repeszek és köztes lõszert használó fegyverek ellen egész jó védelmet nyújt, és a tûzerejük is jóval komolyabb.
Lenne egy kérdésem: a vietnámi háborúban az amerikai és vietnámi pilótáknak személyhez kötött gépük volt, vagy azzal repültek, ami éppen repképes volt?
Gépesített a gyalogság, nem kell gyalogolnia. Van rajta fegyver, tehát menet közben is vissza tudnak lõni. Úszóképes, tehát menetbõl át tudnak vele kelni folyón. Könnyû, tehát szállíthatja szinte mindegyik szállítóhelikopter. Kb. ugyanaz, mint a BMD. Az is könnyen páncélozott, szinte bármilyen komolyabb fegyver ki tudja lõni, de mégis jó, ha ott van. Mintha a Bren-carrier modern megfelelõje lenne.
Hogy a páncélzata kevés, és nem véd mindenhol? Mintha a BTR-80-asok páncélzata se védene tökéletesen géppuskák ellen, mégis elterjedtek.
Azért valljuk be, hogy jócskán többet érnek, mint egy 6x4-es terepjáró, aminek a platójára pakolják a gyalogságot.
Videót nem kerestem, de magyarisztánra visszatérve: link
(Azé' jobbikos mert ezt dobta a gugli.)

Tök igazuk volt, minek nekünk egy az USA-nál is régebbi alakulat. Ezen is spóroltunk két tábornoki fizut...

A díszek asszem még használják a "32.-es" jelzést, de már "illegálisan". :-(
Már nem aktuális, megtaláltam a megoldást!
Megint csak köszönöm, valahol nincsen meg magyarul? 😞
Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Köszönöm!

OFF

Nem tudja valaki, hogy hol van fent a "Közelharc" címû dokumentumfilm sorozat, azon belül is a vietnámos rész, mely az f-4-es ászokról szólt?
Molnibalage
C,D,E-vel értek el légigyõzelmeket.

F-4B-k még 69-ben is repültek.

Sajnos nem tudom a pontos sorrendet, letudnád írni, hogy pontosan ez milyen verziókat takar? :S
Molnibalage
F-4E-ig minden változat tudtommal. Az elsõ F-4E-k radar nélkül érkeztek, mert azok nem készültek el idõre. Asszem két-három TFW vagy TFS került ki már 68-69 táján.

Valaki nem tudja, hogy milyen verziók, milyen kiszereltségben harcoltak Vietnámban az f-4-es típuscsaládból?
I.C.ram
Köszönöm!
[NST]Cifu
Egy francia Georges Leygues osztályú ASW fregatt (árulkodó a Crotale tengerészeti változata a hátsó felépítményen):

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

I.C.ram
Ebben a videóban milyen hadihajó(k) van(nak)?

Molnibalage
Hogy miért, azt képtelen vagyok felfogni.

[NST]Cifu
A kulcsszó "ha". Az amerikai törvényhozás évek óta bunkósbottal veri agyon a könnyû COIN gépekre vonatkozó beszerzési eljárásokat, szóval a legpotenciálisabb vásárló rögtön elég esélytelen...

[NST]Cifu
Alapkiképzésen õk is átestek, tehát elviekben bevethetõek, ám nem harci kiképzésre gyúrtak rá, nem az a dolguk...

Az ehavi Jane's DW cimoldalán figyel ez a kis gép
klikk
azonkivül,hogy marha jópofa,ha sok megrendelõjük lesz,nem hiszem hogy nagyon drága,
szvsz mi is gondolkodhatnánk benne.
Full glass cockpit,hotas,beépitett 20mm gépágyú,FLIR,SAR lokátor,mindenféle ELINT,COMINT képességek,800kg hasznos terhelés,nem irányitott rakéta,bomba de képes AA és AG missile-t is hordozni
Mokopa

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Ezek a "honor guard"ok mennyire bevethetõek éles harcban?
Ulvar
<#eljen><#eljen><#eljen> Még több ilyet!

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

[NST]Cifu
De megint "magyarisztán", van valami, amire joggal büszkék lehetnénk, erre semmi normális képanyag, videóanyag. Csupa kézikamerás, bemozduló felvétel... :S

Ha valaki tud normális minõségû videót a 32.-esekrõl, akkor ne tartsa vissza.

Molnibalage
Nem is tudtam, hogy nálnuk is van ilyen. Tényleg nagyon ott vannak.

[NST]Cifu
Az egyik barátom a Petõfiben volt, õ mesélte, hogy a tisztelgõkhöz az amerikai tengerészgyalogosok jöttek tanulni, mert annyira mesterei voltak a szakmának. Így most rákeresve a videóikra, azt hiszem e téren tényleg nincs mit szégyenkeznünk, profin adják elõ magukat, le a kalappal.

Molnibalage
Ez ügyesség és nem erõnlét és felesleges szivatás. Ja, és nem ezres nagyságrendben szolgálnak ebben a demo alakulatban, folyamatos reprezantatív feladatok látnak el.

Ilyeneket mi is tudunk. :-)
Ezek meg igy szulettek mi? Nem napi 8 oras gyakorlassal mint barmi mas honor guard ( orosz,kinai etc. ) Ennek az az ertelme hogy hogy " mi vagyunk a fasza gyerekek ".

US ARMY Drill Team
Molnibalage
Errõl annó volt szó, hogy mire jó ez a féle demonstráció. Én is hülyeségnek tartottam ezt a fajta felkészítést.

Ulvar
Világos! Köszi!

[NST]Cifu
De valahogy furcsálnám hogy nincs semmi ami megvédene egy ici picit is az ellenséges tûztõl ha közelebb kerülnénk a csatatérre.

Ez még mindig arról szól, hogy beleférjen a helikopterbe, és az képes legyen elvinni is. Egy Jeep méretû jármû úgy páncélozva, hogy a kézifegyverek tüzétõl megvédjen, valahol 4 tonna környékén kezdõdik, és a méretei is komolyabbak. Nem lehet megoldani, ennyi. Ha viszont a szállítás elõny, akkor kell valami...

Valóban nagy pusztító ereje van, csak én arra gondoltam hogy a rakéták korszakában egyszerûbb õket elpusztítani.

Továbbra is komplett rendszerben kell gondolkozni. Ha az önjáró tûzérségnek nincs légi fedezete és/vagy légvédelme, akkor természetesen könnyû célpont - csakhát akkor minden az, egy vontatott tûzérség is. Ha meg nincs légi fedezet / légvédelem, akkor a csapásmérõ repülõgépek és harci helikopterek sem fognak tudni érvényesülni.

Bár ha jobban belegondolok, a radart is félre lehet vezetni, plusz álcázás...

Alapvetõen a tûzérség nem frontvonal béli egység, a fõ erõk mögött helyezkedik el 5-10-15 km-el, tehát ha az ellenséges légierõnek van erõforrása velük foglalkozni, akkor ott már valami nagyon félre van csúszva...

Ulvar
Hmmm... érdekes ez a kínai cucc. Valóban úgy jobb hogy ha a helikopter messzebb rakja le a csatatértõl õket ahol a helikopter védve van és ezzel a kis géppel gyorsabban eljutnak a célponthoz utánpótlásként. De valahogy furcsálnám hogy nincs semmi ami megvédene egy ici picit is az ellenséges tûztõl ha közelebb kerülnénk a csatatérre.

Most hirtelen rákerestem arra amire gondoltam Német önjáró tüzérség. Valóban nagy pusztító ereje van, csak én arra gondoltam hogy a rakéták korszakában egyszerûbb õket elpusztítani. Bár ha jobban belegondolok, a radart is félre lehet vezetni, plusz álcázás...De hogy ez mind kiderüljön éles helyzetben kéne látni a dolgokat. (Azt meg ne adja semmi).

(BTW: iszonyatosan gyönyörû dögök).

[NST]Cifu
Én inkább vadbarmoknak nevezném õket de kinek mi...

Erõdemonstráció. Szó se róla, látványosnak látványos. Csak hát tényleg embertelen állóképességet és kitartást igényel a résztvevõktõl...

Az önjáró tüzérségeknek még mindig nagy szerepe van? Láttam rengeteget a modern hadviselésben, de nem tartom már oly fontosnak mint mondjuk 50-60 évvel ezelõtt.

Márpedig a tüzérség fontossága megkérdõjelezhetettlen. Sokkal olcsóbb tûztámogató eszköz, mint a forgó- vagy merevszárnyú légi jármûvek, ráadásul gyorsabb a reakcióidejük is. A tûzérség továbbra is a legmeghatározóbb eleme (szerintem) a tûztámogatásnak.

Az önjáró tûzérség pedig leginkább a reakcióidõ és mozgékonyság terén fontosabb, mint a vontatott tûzérség. A vontatott tûzérséget nem tudod egy tûzcsapás után gyorsan odébb mozgatni, hogy az ellenséges válaszcsapástól megmentsd. Az önjáró tûzérség viszont lõ mondjuk egy percen keresztül (4-10 lövés), majd szedi a sátorfáját, és amire az ellenséges tûzérségi radarok által megadott céladatokra a túloldal tûzérsége választcsapást küld, már messze járnak.

Természetesen egy Iraki vagy Afganisztáni hadszíntéren ez annyira nem fontos, ott inkább a légi szállíthatóság számít, ezért is vannak ott inkább M777-es vontatott ágyútaracok, és nem M109 Paladinok.

Igen, tudom, hogy a Honvédségnél az önjáró tûzérség is el lett felejtve, sóval behintve, dehát mint tudjuk, semmire nincs pénz. Vagy legalábbis úgy döntöttek, hogy erre most nincs...

Ja és tudnám ennek mi értelme....nyitott...Mi volt az ötlet??? Egyszerûen nem tudok rájönne. Egy szem gépfegyveres az egész brigádot kinyírhatná egy tárral...

Viszont befér egy Mi-8/-17/-171 helikopter rakterébe, ami jó légi szállíthatóságot jelent. A légiszállítású egységeknek így nem gyalog kell mászkálniuk, hanem sokkal gyorsabb, hatékonyabb szállítójármûvük van.

Helikopterrel zárt APC jellegû jármûvet max. a Wiesel 1-2-õt tudod felhozni, az meg más kategória. Ilyen kis tömeg mellett (mennyi lehet? max. 1 tonna?) normális páncélzattal amúgy se lehetne ellátni.

A spec. egységek máshol ilyen célra páncélozattlan, nyitott terepjárókat használnak (lásd lent kép), annál azért ez egy nagyságrenddel célszerûbb, hatékonyabb.

Itt van két kép az USMC ITV (~Helicopter (és V-22) raktérben szállítható jármû) programjáról:

Ulvar
Ja és tudnám ennek mi értelme....nyitott...Mi volt az ötlet??? Egyszerûen nem tudok rájönne. Egy szem gépfegyveres az egész brigádot kinyírhatná egy tárral...

Ulvar
Az önjáró tüzérségeknek még mindig nagy szerepe van? Láttam rengeteget a modern hadviselésben, de nem tartom már oly fontosnak mint mondjuk 50-60 évvel ezelõtt.

Ulvar
Én inkább vadbarmoknak nevezném õket de kinek mi...

[NST]Cifu
Hmmm, ezt sem láttam még, egy könnyû, nyolc kerekes, nyitott szállító jármû a kínaia néphadseregben.

[NST]Cifu
Hadgyakorlati Tibetben (4500 méterrel a tenger szintje felett):

[NST]Cifu
Nem mai videó (2009-es), és azt hiszem már volt pár kép linkelve belõle, de elég durva - a kínai néphadsereg napján történõ felvonulásra való felkészülés/kiképzés... hát akad egy-két durva kép.

Ulvar
Lényeg hogy robbanjon és tüzeljen...

[NST]Cifu
Így ránézésre egy lánctalpas bulldózer, amire egy acéllemezekbõl készült külsõ felépítményt hegesztettek. Szegény ember páncélozott szállítójármûve. A Líbiaiak meglehetõsen sikeresen improvizáltak minfenféle eszközöket a kilõtt vagy magára hagyott harcjármûvekbõl. Az UB blokkokkal vagy géppuskákkal felszerelt technical-októl kezdve a távirányítású, felfegyverzett robotokig mindenféle elõfordult náluk.

Lol....és ezt egy jedi kérdi?
Jawa homokkúszó

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

ez mi is?

nézegetem a líbiai képeket, és eddig nem is gondoltam volna, hogy a Khadafi ellenes erõk használtak Nimr-t vagy Centuriont, de amin tényleg nagyot néztem az ez volt:

pajti

<#eplus2>

Akit esetleg érdekelne

Kedves Mindenki!

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum „Hadtörténelmi Délutánok” sorozata 2011. november 19-én, szombaton 13 óra 30 perckor folytatódik. Helyszíne: 1014, Budapest, Kapisztrán tér 2-4., II. emeleti „Tóth Ágoston” terem.

Elsõként kettõs könyvbemutatóra kerül sor, amelynek keretében az alábbi köteteket mutatják be a szerzõk:

Kiss László: Csatahajók az elsõ világháborúban,

valamint

Számvéber Norbert: Páncélos-hadviselés a budapesti csatában, 1944. október 29-1945. február 13.

(A tervek szerint a köteteket az érdeklõdõk a bemutató helyszínén kedvezményesen meg is vásárolhatják!)

Ezt követõen jómagam tartok elõadást „Páncélos-hadviselés a vietnami háborúban” címmel. Az elõadást az ehhez kapcsolódó szokásos vitafórum követi.

A mûhelyvita szekcióban újabb kutatási eredményekrõl számolok be a német Tiger B nehézharckocsik budapesti harci alkalmazásáról 1944. október 15-17. között.

A rendezvényre való belépés továbbra is teljesen díjtalan.

Mindenkit nagyon sok szeretettel várunk!

Üdvözlettel:

Számvéber Norbert

UI: A terem korlátozott befogadóképessége miatt kérem a részvételi szándékot a szamveber pont norbert kukac hm-him pont hu e-mail címen mielõbb jelezni! Köszönöm!

Dulce bellum inexpertis. Erasmus

[NST]Cifu
Ott van azért még 4 MRTT és egy sima A310 cargo is...
Nehéz gépnek pedig ugye az Antonovok, bérelve, ha szükség van rá.

Molnibalage
A nagyvasakkal összevetve az, csak én a flottára veteítettem rá. Ez az egy gépül lesz, a réginél kétszer nagyobb. Tehát európai szemmel németeknél ez nehéz. Az angoloknál nem, hisznen nekik van C-17.