95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Lacusch69
    Ki tudja, mi volt a cél... Talán arra voltak kíváncsiak, hogy abszolút kézi vezérléssel mit tudnak?
    Az az elbaxott nagy automatizáció sem mindig előnyös, lásd Falkland-szigetek.
  • Molnibalage
    Mettől meddig nézzük?
  • z0ty4
    21st Century Warship(full documentary)HD

1:24-tól jön a jó rész
  • Molnibalage
    Bárcsak több ehhez hasonló videó lenne nyilvános. A Kh-31 teszteléséről nagyon megnéztem volna az anyagot.
  • foxxi
    Ezért találták ki a giroszkópot, amit elvileg mindenki okosan használ is. + azért azt kinézem belőlök; még ha elmaradottak is, hogy a tűzvezetést számítógép vezérli :)
  • fonak
    Amcsik tesztelik az AK-630-ast:
  • Lacusch69
    Amennyiben kézi vezérléssel lőnek, akkor egész jó eredmény.
    Ha jobban megnézed, a lövések legnagyobb részének hosszirányú pontatlansága van, ami a hajó folyamatos dülöngéléséből adódik.
  • fonak
    Itt nyilván manuális vezérléssel lőnek vele, de egyébként nem a szuper pontosság a lényeg az ilyen CIWS-eknél, hanem hogy a rakéta útjába minél sűrűbben odaspricceljenek egy csomó lövedéket, hogy lehetőleg beleütközzön.
    Bár nem tudom, hogy a videón AK-630 vagy AK-306 látható (inkább az előbbire tippelnék, mert úgy látom hűtőköpeny van a csövek körül, a 306-oson nincs, az utóbbi nem radarvezérlésű, és inkább felszíni célok szétlövésére alkalmas, mint légvédelemre. De csak kisebb gyorsnaszádokon van, itt meg egy rombolóról vagy fregattról lőnek nyilván).
  • JanáJ
    Itt asszem csak állatkodnak. Egy üres ladikot lőnek mindennel ami van. Még AK-val is.
  • Molnibalage
    Voltak, de csak felderítő szerepkörben, Predatorból többet is elvesztettek.
  • foxxi
    Lehet hogy nem kérdeznek, de ezek a cuccok 1) elavultak; 2) a tüzvezető rendszerük pöppet pontatlan ( jó hogy már nem csöves technológia meg katód )3) ennek mi volt az értelme? Mert ha "lőgyakorlatnak" szánták, akkor baromi égő!
  • kamionosjoe
    Köszönöm, csak ebben szerettem volna megbizonyosodni, mert szerintem se voltak akkor még robotrepülők, de akkor biztos a tomahawk-ról lehetett szó. Sajnos a forrást most nem találom.
  • repvez
    Az attól függ, hogy mit értett az adott illető robotrepülők alatt.
    HA a tomahawk cirkállórakétára ,ami gázturbina hajtású és elöre meghatározott utvonalat lerepülve csapódik a célpontba , akkor igaza van,de ha azt érti rajta, hogy pilóta nélküli repülő önállóan dobálja a célokra a bombákat az nem igaz, mivel még azok napjainkban is csak prototipus fázisban léteznek,nemhogy éles bevetéseken használták volna őket 15 évvel ezelött
  • kamionosjoe
    Egy blogon olvastam, hogy 99-be Jugoszláviát a Nato robotrepülőkkel bombázta. Ez valóban így volt vagy csak kitaláció?
  • repvez
    Azért ilyen közelről ekkora szórása van akkor hogy akarnak egy kis rakétát leszedni vele ?
  • Fenrir
    Az oroszok még mindig nem xaroznak :)

• TG Gida
    Az A-10 ágyújánál hogy oldották meg,hogy nincs torkolattűz? Ezen a videón elég rendesen lángol, mégse láttam olyat amin lenne.
  • fonak
    Passz, a gépágyú torkolattüze (ha az) elég durva.
  • z0ty4
    Citizen soldiers come under assadist MiG-29 attack

ez mennyi fake videó?
  • qtab986
    КС-23/KS-23
  • Molnibalage
    AP blogon rakták ki. Nem lenne rossz egy mindent bele demót látni a géptől.
  • qtab986
    Amúgy a legtöbbön nem tudsz mintát válatni.
    Az szükséglet, az elkölthető pénz, a kínálat hármasából végül olyan is lehet. Gondoltam, azért jelzem, van más is.
  • JanáJ
    (Mindig imádtam az amcsikat fikázókat. Két lépéssel a világ előtt járnak hadtechben, de ők a bénák. :-) )
  • Molnibalage
    Nagyon lightos F-35B demó. Nem rángatják meg, de az látszik, hogy demo tüzelőanyag mennyiséggel utánégető nélkül is milyen kis távolságon száll fel. Van tolóerő és felhajtóerő is, a sok "kicsi a szárnya" duma ellenére is.

• JanáJ
    Nem vita indítónak szántam, én nem szeretem este. Lehet egy éles és nem replika dot jobban működne.
  • SZUsszan
    Ok. Korom sötétben nem látod a hátsó irányzékot sem, nem hogy összehozd az elsővel és úgy adj le célzott lövést.

A red dotok leggyengébb fényerő mellett nem vakítanak el és legalább látod hova célzol. Esetleg kitakarja a fény ereje a célpontot, de akkor egy profibb red dot kell, amin szélesebb skálán lehet állítani a fényerőt.

Ezért mondtam, mi a jobb. Vak sötétben egy ember körvonalát még csak-csak elcsíped, de az irányzékaidat nem látod. Ezért rálősz úgy "célozva" hogy csak vállhoz fogod a fegyvert vaktában, vagy egy red dottal látod hova lősz, csak kicsit zavar a fénye?

Ha az életem múlna rajta, inkább nem is lőnék addig, amíg nem muszáj, vagy nem tudom biztosan, hogy el is találom a célt.

Vagy egy jó fajta hangtompító és akkor nem vesznek észre, ha hibázok. =)
  • JanáJ
    Maga a fény zavar este. Amúgy a legtöbbön nem tudsz mintát válatni.
  • qtab986
  • qtab986
    A derengő "pötty"-től én nem látok este.
    Több rajzolatból lehet választani.
  • JanáJ
    A derengő "pötty"-től én nem látok este. Szürkületben oké, de sötétben halál. A többség gyorsaban áll célra nyílt dottal. Nekem a nyílttel két bajom van: nem tudok gyengébb szemmel célozni vele és nem mindig tudok két szemmel célozni vele.
  • Jeffjohnson

Jó kis reklám :)
  • TG Gida
    Ez jutott eszembe róla:)
  • repvez
    Ez semmi én már láttam sorozatlövő parabellumot is :)

Erről a gépről eddig nem hallottam, érdekes egy jószág azért :
  • Her Laca
    Ezen besírtam.
  • Molnibalage
    De, tud. Az egyetlen korlátozás a szárnnyilazásnál a GBU-15-nél van, amiatt csak az egyik szárnyüggesztőre tehető fel igazából.

Egyébként 4 db hatzárassal alig repülek, mert a 24 db Mk-82 teljesen értelmetlen konfig. Akkor légellenállása van, hogynem éri meg cipelni. Akkor már inkább 4 db Mk-84 vagy 8 db Mk-83.
  • Rue East
    Nyilván a kérdés a pilonokra vonatkozik, de mivel konkrétan póttankokról volt szó, ez is hozzá tartozik szerintem. Amúgy egyáltalán nem lényegtelen, mivel méretük is van a felfüggesztéseknek. Az F-111 például, 4 db hatzáras pilonnal, tele bombákkal, nem hiszem, hogy tudna maximális szárnynyilazást.
  • Molnibalage
    A Szu-27 külső függesztőjée mehet akár dupla R-60 és a szány mozogat. A MiG-23/27 szériánál ha a külső szárnyfüggesztőn van bármi is, akkor a szárny nyilazása addig minimális szögben marad. Az F-111 gépek esetén a külső két függesztő nem forog, emiatt sohan nem használták őket, teljesen elméletiek.
  • Molnibalage
    Is, de a belsőre is tehető pótos.

F-111-ről itt talász tőleg egy hosszabb írást.
  • repvez
    A szárnymozgatás szempontjából lényegtelen, hogy pótos vagy bármilyen más függesztmény van ott.
  • Rue East
    Tudtommal a Szu-24 nem hordoz póttankot a mozgószárny alatti felfüggesztőn.