95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • ZuluC
    Jöhet az eredmény.
  • fecska
    a bevezetőt, és a célját direkt nem írtam oda, hogy esetlegesen ne legyen a válaszokra hatással.
    a célja meg legyen az én titkom :)
    ha szeretnétek esetleg a végén közzétehetem az eredményt itt is, már így is leég meglepő eredmények jöttek ki, pedig még csak 500 kitöltés körül jár.
  • fecska
    Egy szaktopicban írt egy illető egy ilyet:

Szlovákiában egyszer egy falu melletti mezőn géppuskázgattunk amikor is kijött pár nézelődő gyerek,hogy mi zajlik, majd megjelent valami polgármester féleség is. Mindenki érdeklődve(!) nézelődött és kérdezgetett, látták,hogy pár hülye egy pick up platójáról leszedegetett automata fegyverekkel szórakozik, sejtették,hogy ez nem terrorizmus, csak kihozta valaki megjáratni a fegyvereit. (vaktöltényes volt mind) Senki nem hívta a rendőrséget, a helyi TEK-et. Pedig hangosak voltunk és nem lőtéren ügyködtünk!

Valószínűleg hozzászoktak, mert aki a fegyvereket adta, annak volt egy T34-ese is, otthon a kertben. (igen működőképesen)
  • fonak
    Az nem semmi, hogy Szlovákiában ilyet is lehet. Azt hittem közönséges civilnek az USA-ig kéne menni ilyen bulihoz. :)
  • ZuluC
    Szerintem is rosszak a kérdések. Esetleg írhatnál egy bevezetőt amiben kifejted, hogy mi az adatgyűjtés célja. Amennyiben válaszolnék az összes kérdésre ebben a formában, szerintem valótlan következtetéseket tudnál csak levonni.
  • fecska
    csak nem mindegy hogy a táskában hordod lőtérre a lőszertől elzártan, vagy az oldaladon hordod csőrehúzva, és használatra kész.
  • fecska
    igazából összefügg
    az önvédelmi lőfegyverek a kötelező kérdések, így az a központ, a többi csak választható, de ha ki van töltve ad egy szélesebb rálátást az emberek gondolkozásáról.
    Van sport kultúra (egyre növekszik, lassan túlnövi a vadászatot) :)
    A motoros jogsi jó ötlet, bár nem mi szabjuk a törvényeket, és ne mis az a célom hogy új törvényeket hozzak :D
  • JanáJ
    Aki nagyon akart eddig is tudott legálisan szerezni. Ez is olyan mint a jogsi ha nagyon nem megy akkor boríték, csak itt a boríték "fegyverbolt" örző-védő munkakör. Ecetera.
  • JanáJ
    Kitöltöttem, de nem tiszta hogy a fegyver tartás vagy a közbiztonság a kérdések lényege. Nwem mondom hogy a kérdések rosszak, lehet csak nekem nem tiszta. Én szeretnék egy alanyi jogú fegyvertartást, de nem gondolom, hogy a közbiztonság ettől jelentősen javulna, esetleg egyes részterületei. Itt a tartásról beszélek, nem a viselésről. Hogy legyen valami esély rá, hogy lehessen itthon a vadászokon kívül is valami fegyver kultúra.

Pl miért nem lehet olyat csinálni mint a motoros jogsinál, hogy szintenként, nem pedig egyből engednek a király kategóriára ülni.
  • fecska
    amíg Mo-n a 18 a nagybetűs FELNŐTT lét eddig ez lesz sajnos
    a használata megint más. Most a 2012-es jogszabályváltozással a jogos önvédelem elég nagy szabadságot ad. (Magyarországon nem árt egy jó ügyvéd a határaidhoz :D ) Elvileg "lehet" használni. Gyakorlatilag meg nem.
  • Molnibalage
    Valami olyasmit kérdeznék, hogy milyena fegyverkhez való hozzállás. Lehet semleges, technikailag érdekel, járok lőni, stb.

Én pl. olyan választ adtam, hogy szeretem a fegyvereket, engedélyezném is talán a tartást, de a megfelelő törvényi szabályozás nélkül az egész értelmetlen, ha birtokolhatod, de a használata értelemszerűen erősen korlátozott. A 18 éves korhatár is nagyon megengedő, stb.
  • fecska
    amit te mondasz szerintem belefér a szeretem kategóriába, ha nem a hatását, vagy egyéb dolgait szereted, akkor is a technikai megoldásait szereted benne és érdekesnek találod
  • fecska
    Csak azt szeretném felmérni van e érzelmi kötöttsége az embereknek, és az is közrejátszik, hogy szereti a fegyvereket, szeretne egy fegyvert az oldalára, vagy tényleg a közbiztonságot találja rossznak, és csak egy szükségmegoldás.

De mondd el hogy gondolod, és ésszerű határok közt tudom módosítani
  • Molnibalage
    A kérdéssorban sajnos van több olyan kérdés, amire nem lehet értelmesen válaszolni. Ilyen pl. a szeretem a fegyereket. Nem nem szeretem, technológiailag találom érdekesnek őket.
  • fecska
    Sziasztok!
    Egy projectmunkához kérnék tőletek segítséget!
    Egy 3 perces kis kérdőívet kéne kitölteni
    Még a téma is nagyjából idevág
    Köszönöm!

https://docs.google.com/forms/d/1kpQg9A7BXeiPs0cICpdnUo_qIDs-I2_vQgkGYhwQlUA/viewform?usp=send_form
  • [NST]Cifu
    Az F-3A és F-3E, ha erre a videóra gondolsz, akkor nem több, mint fantázia.
  • fonak
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_ATD-X
  • qtab986
    A japán F-3A és F-3E azon túl, hogy most csak CGI micsoda? Makettgyártó cég terméke? A védelmi minisztérium (防衛省 Bōei-shō) távlati célja?
  • SZUsszan
    Erre mi volt az esély? =) Pont a lövés előtt tréfált a haverja hogy Boom!

http://www.liveleak.com/view?i=951_1323777910
  • SZUsszan
    Közel volt...
  • Piszke01
    Lopakodó? http://youtu.be/57gQl9UMERo
  • JanáJ
    Köszönöm mindkettőtöknek, ez volt. :-)
  • Random_
    Panther volt
  • flashpointer2

Nem ez az kb a 8. perctől? Nem néztem végig de ott van az a videó ami máshol is így van emlegetve, szerintem innen már megtalálod.
  • JanáJ
    Régen a fórumban volt egy fekete-fehér videó egy 2. vh-s harckocsi párharcról (?) valami német városban. Asszem egy sherman meg egy pz4 kakaskodott "élőben". A 2.vh fanok itt örömködtek, hogy a legjobban dokumentált hk. harc a vh-ban. Van ötlete valakinek mire keressek, mert eddig nem sikerült megtalálni.
  • lac coo
  • kamionosjoe
    Igen, valakik ezt akarták elhitetni, csak ez manipulálva van. Itt az eredeti felvétel:

• Lacusch69
    Nem mondtál hülyeséget, mert a cirill betűs szöveg szerint Kramatorszk, Ukrajna a helyszín. (minyó down...)
  • kamionosjoe
    Bocsánat, ez egy szíriai felvétel, ezt benéztem.

Attól függetlenül viszont folynak harcok odaát.
  • kamionosjoe
    Ukrajnában kezdenek elfajulni a dolgok:
  • m18
    Üdv mindenkinek!
    Valaki tud esetleg valami infót a "Hurban" nevű páncélvonatról?Hétvégén kicsit eltévedtünk Zvolenban,és mellette kötöttünk ki.(Wikit már olvastam,nem valami bőségesen írnak róla)
    Köszi
  • fade2black
    Én úgy gondolom, hogy az IFV nem tank és nem szerencsés azt a funkciót elvárni tőle. Csak ha a súlya miatt légi szállíthatóság must have akkor van tényleg értelme pl 105mmest rárakni, de ekkor már nem igazi IFV ugye ammonak is hely kell hanem amolyan mobil gun system. Az IFV feladata a gyalogság támogatása és erre a legalkalmasabb a 20-40mm es gépágyú ha keret van rá modern air burst... municióval. Ha pedig elvárt feladat tőle a tankok leküzédése akkor pedig ki kell egészíteni ahogy Németek tették az mardernél Milannal, Pumanal Spikeal és persze a benn ülőknél se árt ha van vmi.
    Szigorú szvsz.

Számomra az ideállis felállás egy 20-30 max 40mm es gépágyú ha van rá keret modern air burst löszerrel és
  • Massari
    MCV 8x8-asuk esélyesebb lehetne amilyen árba ők dolgoznak..

Amúgy csak a szokásos gondolatkísérlet kedvéért édekelne hogy "ti" ha a lehetőség adott volna választani , milyen toronyágyúval szerelnétek fel mostanság egy modernizált mardert ?
    - 105-ös Oto már van rajta, és mivel úgy tudom a Kongsberg vmennyire "kompatibilis" felfelé én pld egy ilyen platformnál arra voksolnék , talán .
    Bár mintha azt olvastam volna vhol hogy a németek már szinte lemondtak róla hogy bárki is benevezne egy nagyobb bevásárlásra a felújított marderekből..
  • davidbog
    Pár érdekes orosz kísérleti löveg.

A méreteket utólag rakták rá, az eredeti képeken ekkora felbontásban nem igen láthatóak.

Azt nem derül ki, hogy melyik milyen állapotig jutott el. Lehet hogy csak papíron léteztek, minimális adat van a lövegek paramétereiről. Elvileg új páncéltörő lövedéket kaptak volna nem az ML-20 lövedékét (BR-540) használták volna.
  • SZUsszan

• z0ty4
    na ez nem semmi munka volt felhúzni.
  • Nohab
    Hogyan álcázzunk egy repülőgépgyárat. 2.vh USA
  • qtab986
    A magam részéről én inkább örülnék, ha G11 féle irányvonal éledne ismét fel, ezért reménykedtem abban, hogy az LSAT sikerre megy...

Lightweight Small Arms Technologies program keretében LSAT light machine gun és LSAT rifle készül. A képeken én csak LMG-t tudok felismerni.
    Hibás a felismerésem vagy még nem készült LSAT rifle?
  • davidbog
    Van valakinek információja arról, hogy a Királytigris Porsche-tornyos verziójának a tornya mekkora tömegű és mekkora térfogatú?

A Germany's Tiger tanks - Vk45.02 to Tiger II című könyvben csak a Henschel-tornyosra vannak ilyen adatok. Teljes tömege 13500 kg, a torony mint önálló konstrukció tömege 8000 kg, térfogata 4,2 m3.

Csak előre kalkulált adatok vannak a Porsche-toronyról Henschel-toronyra való váltáskor: lövegpajzs +300 kg, 180 mm-es homlok +500 kg, torony oldalkialakítása +400 kg. De az nem nagyon derül ki, hogy a gyakorlatban is ekkora tömegkülönbségek keletkeztek-e. A térfogatváltozásról semmi.
  • BRAT
    De angolul van...