95104

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
kis puttonyos Eurofighter. vélemény? -
Amen. Szlovákia is pont olyan ex KGST ország mint mi, tehát nem látom be, hogy itthon miért ne menne, ami ott igen. -
Ne vicceljünk már, definiálod itt a lőfegyver,hogy mire való
. Persze hogy lőni, de ha te ellenállhatatlan vágyat érzel céltáblára lövöldözni akkor ezt most is mindenféle gond nélkül megtehed.
-
Drubowski #64162 Én azt vallom ha fegyvert fogok akkor használom is ha meg használom ott valaki meghol.
Na itt a gond...a lőfegyvert -mint ahogy a neve is mutatja- arra találták ki, hogy lőjenek vele, nem csak élőlényre lehet ám lőni, és a legtöbb fegyvertartó nem is akar élőlényre lőni, ha nem muszáj.
"Amúgy az USA t ne hasonlítsd már hozzánk mert ha nevetséges valami akkor az az."
Megbocsáss? Te hoztál fel egy élethelyzetet amire a legtöbb gyakorlati példa az USA-ban van ha nem tévedek... -
"Mindamellett jártam a szlovákoknál,de nem tudom ,hogy minden 10 edik embernél van e önvédelmi fegyver ,mert ha volt is nem mutogatta minden 10.ik,én meg nem mentem oda megkérdezni őket . De majd pótlom:) "
Ezért mondtam. Észre se lehet venni. De ha baj van elő tudják venni. Ezen kívül nem balhéznak ott sem.
"Mert egy kézi lőfegyverrel jobban megtudnám védeni a családom te úgy gondolod?"
Igen. Hatásfok.
Ne kezdjünk el akciófilmet gyártani, maradjunk a Magyar valóságnál.
1 db nem a nyáron barnult ember, 1 db késsel. Oda megy 10 méterre hozzád. Előveszi a kést, mondja h kinyír mert nem tetszik az arcod neki. Elkezd feléd rohanni. Mondju ktegyük fel hogy van nálad is 1 db kés. Előveszed, és van 50% esélyed hogy megvédd magad. Vagy igen vagy nem.
2. eset ugyan az a szitu annyi a különbség hogy nálad van egy pisztoly. Előveszed meglövöd. 90%-al megvédted magad. Melyikkel élnél szívesebben? Melyikkel tudnál hazamenni egyben nagyobb eséllyel?
2. történet
Otthon alszol. Egy hasonszőrű ember mászik át a kerítéseden. A kutyád mondjuk leszúrja, bent szól a riasztó. Amíg te felkelsz és lemész, addig emberünk már az ajtódnál van. Leütöd egy spajszerrel. De eddig hátulról a hasonszőrű társa bemegy és a feleséged felé tart egy baltával.
Te már ne mérnél oda. Egy lövedék igen.
3. történet
Péntek este olvasod a fórumokat. A lányod épp bulizik. Hív téged: "Apa! nagy a baj. Itt van 3 bebaszott srác, akik el akarnak vinni. Beülsz a kocsiba, odamész, és tényleg három srác mondjuk valami ütő szúró fegyverrel, vs Te vs a lányod ellen. Szerintem nincs sok esélyetek, ha nincs egy fegyvered, és ne várd hogy a Rend Őreink otteremnek 2 perc alatt.
Csak egyet válasz ami meg is történhet, máris több eséllyel mész haza/véded meg a családod. -
nagyon sok idióta felfogás létezik, miért is nem kell az ember kezébe fegyver.
1. Mert akkor a bűnözők is szereznek:
A bűnözők amúgy is szereznek, nem fogják végigjárni az engedélyeztetési eljárást 1-2 éven keresztül, hanem elmennek egy piacra és megveszik.
2. Halomra lőnék egymást az emberek minden hülyeségért:
Ausztria, Bulgária, Németország, Litvánia, Görögország, Csehország, Finnország, Svédország, Franciaország és ne soroljam. Mindenhol lehet önvédelmi lőfegyvert tartani. Halomra lőtték egymást? Nem.
3. Iskolai lövöldözések
Láttuk példáját, még ilyen szigorú fegyvertörvények mellett is megoldható. Gyerek kezébe amúgy se kell fegyver. Ha valaki nagyon akar késsel is bemehet az iskolába vérengzeni, úgy se tudják a gyerekek megvédeni magukat.
4. Sok öngyilkosság fegyverrel
Ja. Az erkélyrőlugrálás sokkal jobb...
5. Bandaháborúk
Mutass bandákat Mo.-n
6. Elveszik, és ellenünk fordítják
A saját fegyvered, a saját életed, a saját biztonságod! Vigyázz rá. Hamarabb fekszik a földön valaki ólommal a testébe, mint hogy elvegyék a fegyverem. Túl sok filmet nézel! Tipikus rendőri logic, amit vernek az emberek fejébe, hogy nehogy fegyverük legyen.
7. Sok lenne a baleset
A mai fegyverek teljesen biztonságosak. Véletlenül nem sülnek el. Ha igen, az a felhasználó hibája. Ha valaki hülye, nem kap engedélyt, és nem fog balesetet okozni. Ennyi.
Az utolsó mondat mindenre igaz. Olyan engedélyeztetési eljárás kell ,ami kiszűri a hülyéket, a pszichopatákat, az agybetegeket, az alkalmatlanokat. Aki fegyvert szeretne, és alkalmas is rá, hogy tartsa, miért ne szerezhetne? (Mert ebben az országban élünk)
Hirtelen csak ennyi jutott eszembe. -
"Fura az ember, hogy mennyivel jobban felkapjuk a fejünket arra ha lelőttek valakit, mintha elütöttek valakit."
Ha baleset akkor semmi különbség. legalábbis én nem gondolom,hogy jobban "felkapnám" a fejem .
Csak míg a lőfegyver az azért van kitalálva,hogy megnyúvasszunk valakit,addig a gépkocsi az ugye nem.Ergo ha van egy fegyvered és még különböző jogosítványokat is kapsz (értsd könnyítéseket ) a használatára vonatkozóan,akkor azért hamar eldördülnek azok a visszavonhatatlan lövések.
Fecska!
Mert egy kézi lőfegyverrel jobban megtudnám védeni a családom te úgy gondolod? Leéltem már közel 50 évet és még az ismeretségi körömben sem volt olyan szitu ,hogy ilyesmi szóba került volna.De szerintem te se tudsz példát mondani.
Mindamellett ha nekem fegyverre volna szükségem ,mert úgy érzem ,hogy az KELL!!!! ,ígérem neked,hogy 2 órán belül lesz is ,és pont nem érdekelne ,hogy törvényesen e vagy sem.
Én a XV ben nőttem fel ,mondhatnám ifjú koromban azért láttam ezt azt a Döcher Gyuri cimbim volt egy suliba jártunk (na még mázli,hogy mikor rommá lőtték nem voltam a lebujba), és még sorolhatnék pár arcot akik meredekek voltak ,a fegyver az nem egy ritkaság számba menő volt ott akkoriban arrafelé,de nem emlékszem olyanra,hogy átlag embert ,vagy a családját atrocitás ért volna.
Mondom nem értem ezt a rettegést ,de tegyük fel az otthonomba bejön valaki akit nem hívtam ,akkor van jó pár eszköz úgy hirtelen amivel agyonüthetem,nem kell ahhoz nekem pisztoly:)
Mindamellett jártam a szlovákoknál,de nem tudom ,hogy minden 10 edik embernél van e önvédelmi fegyver ,mert ha volt is nem mutogatta minden 10.ik,én meg nem mentem oda megkérdezni őket . De majd pótlom:) -
Feltételezem voltál már Szlovákiában. minden 10. embernél van önvédelmi fegyver alanyi jogon. Kiírtották már egymást? Nem.
Nem kell USÁ-val pédálózni. Elmondtam többször is, MEGFELELŐ ALKALMASSÁGI UTÁN. Nem akárkinek, nem akármi áron mindenkinek. Aki akar és szüksége van rá. Objektív alapon.
Isten ments hogy így történjen, de egyszer ha bajba kerülne a feleséged, vagy a gyerekeid, szerintem te is ugyan úgy megvédenéd őket, mint minden normális ember, bármilyen eszközzel. Annyi a különbség pl Mo. és Szlovákia közt, hogy ott megengedik ezt, itt meg nem.
-
JanáJ #64157 Egy értelmes vita miért baj?
Az vadászik aki akar. Ez szinte csak pénz kérdése. Pont mint a jogsinál. Fura az ember, hogy mennyivel jobban felkapjuk a fejünket arra ha lelőttek valakit, mintha elütöttek valakit. -
Ok.Nem akarok én vitatkozni erről, mindenesetre én örülök hogy nincs felfegyverezve a társadalom.
Én azt vallom ha fegyvert fogok akkor használom is ha meg használom ott valaki meghol.
Amúgy az USA t ne hasonlítsd már hozzánk mert ha nevetséges valami akkor az az.
-
Drubowski #64155
Szerintem hagyni kéne már ezt a "magyar társadalomban egymást gyilkolják" dumát, ez nem így van a valóságban...Egyébként pedig nem véletlenül van egészségügyi alkalmassági. Az meg hogy nem kell birtokvédelemre...nem csak a pesti garzonlakás létezik, ez remélem világos, 2 szintes házban lakom, és az emeleten remekül hallani hogy a földszinten motoszkál valaki...
"Egy átlag magyar embernek felesleges ,még a birtokvédelemre is, eleve nem tartja magánál 0-24 ben és mint itt többen rámutattak,egy váratlan (mert az esetek többségében) váratlan támadást nem tud lereagálni."
Az USA-ban jellemzően nagyon is működik a dolog...
Azaz akárki vadászfegyvert sem tarthat. Akartam mondani.
Muhahaha...elég ha van pénzed meg ismeretséged. A vadászok között pont hogy elég sok olyan ember fegyverhez jut akinek nem kéne, részegen mennek vadászni, van aki azt se tudja milyen kaliberű a fegyvere és nagyobbat tuszkol bele stb... -
Azaz akárki vadászfegyvert sem tarthat. Akartam mondani. -
Azért nem lövik a vadászok halomra a szomszédot mer olyan a törvény amilyen,tehát szigorú nagyon helyesen. Ha valakinek indokolt az most is szerezhet fegyvert nem kell ezt túlragozni.
-
JanáJ #64152 Biztos lenne gond, de az én képzeletbeli világomban pl az első letöltendő után - amikor csak az üres fegyverrel való hadonászásért menne valaki a dutyiba - a többinek lenne már annyi esze, hogy ne tegye. A közlekedéses példa jó, de a 10 év alatt mióta Bp.-en vezetek sokat fejlődött a közlekedési kultúra. Lehet egyszer a fegyverek szintjét is elérhetjük. A vadászok miért nem nyírják halomra a szomszédot? Meg nem gondolnám, hogy költene egy fegyver iránt nem érdeklődő százezreket arra, hogy egyszer még jó lesz ledurrantani a szomszédot. :-) -
Bezony scifi és ez így van jól. Bele sem merek gondolni mi lenne ha a "nyugodt ,kulturált ,udvarias stb" honfitársak tömegesen önvédelmi fegyverhez jutnának.
Hétvégén a piacon. Jól szituált úr áll a sorban olyan 60 év körüli,előtte egy hölgy hezitál a péknél,én már végeztem. Jól szituált úr ingerülten odaszól,hogy ő nem ér rá és még jó cifrán káromkodik is . Hölgy mondja (ő is "kulturáltan" ) ,hogy fogja be. Úr erre udvariasan,hogy bekaphatja a faxát. Erre odaszólok,hogy de uram! Hogy képzeli ezt ,uralkodjon már magán. Na erre én lettem az újabb célpont. Jót mosolyogtam a dolgon ,de tele ilyen fusztrált alakokkal az ország,és meg nem mondja róluk az ember. Vagy a közlekedésben amik előfordulnak. És akkor ezeknek önvédelmi fegyvert? Lenne itt vadnyugat asszem.
Mert nem én kérvényezném (eleve nem szeressem ),hanem akik kisebbrendűségi komplexussal rendelkeznek.
Vidéken meg ahol napi szinten vannak a szomszéddal a perpatvarok ,na ott aztán el kéne egy shotgun:) -
JanáJ #64150 Szerinted ezt ki és mikor fogja ellenőrizni? :-) Gondolom soha nem mentél még át a piroson, soha nem telefonáltál vezetés közben, stb... -
JanáJ #64149 Most ez így van, de ugye most önvédelmi fegyvert "simán" szerezni scifi. Ha valami kiskapura hivatkozol akkor esetleg. Nem azt mondjuk, hogy mindenki revkóval a bokáján menjen még a strandra is, hanem hogy a kettő között van átmenet. Pl: világvégi tanyán boldogabban aludnék ha lehetne otthon egy 3-4 lövetű shotim. A 60 éves anyám vidéken fejszével a feje mellett alszik, mert ébredt már arra öreg lány, hogy torkához fogták a pénzt. Ez mondjuk inkább a lelkének tesz jót, hogy ott van és egy lőfegyverrel sem lenne beljebb, de más akár igen.
Amit még viccesnek tartok hogy miért nem használható egy sport vagy vadász fegyver önvédelemre. -
Urak!
Önvédelmi fegyver ,mint a nevében is benne van önvédelemre van.
Vannak szakmák ahol ez kívánatos,személyvédelemnél a testőr pl akinek éjjel nappal a "gatyaszíj" mögé van tűzve.
Egy átlag magyar embernek felesleges ,még a birtokvédelemre is, eleve nem tartja magánál 0-24 ben és mint itt többen rámutattak,egy váratlan (mert az esetek többségében) váratlan támadást nem tud lereagálni.
Másrészt tegye fel a kezét az aki úgy érzi,hogy veszély fenyegeti az otthonában. Jellemzően idős ,magányos embereket támadnak meg ,őket nem segíti ha van fegyverük,ráadásul meg sem tudnák venni.
Ergo egy nagy marhaság fegyvert adni a nép kezébe azaz könnyíteni a hozzájutást,tartást,eleve a magyar társadalomnak idegen ez a módi,nem tudná helyesen kezelni a dolgot. z ,hogy pár fegyverekért rajongó örülne egy könnyítésnek elhiszem,de ne kreáljunk már az ő kedvükért egy nem is létező problémát:) -
ZuluC #64147 Gyakorlati megvalósulás:
- legálisan tartott: könnyen elérhető, nehezen észlelhető helyen, max. egy gyors zár (pl. kulcs a zárban) alatt. Tár tele, vas mellette.
- illegális esetben: az elzárás feleslegessé válik
A jogalkotó valószínűleg arra gondolt, hogy megkéred a támadót foglaljon helyet a nappaliban amíg az asszony főz egy kávét. Ezalatt te tudsz foglalkozni az egybebekkel. -
úgy hogy magyarvilágban ezt el kell felejteni mert a gázriasztón kívül gyak. semmire nem kapsz engedélyt. a hatóság teljesen szubjektív vélemény alapján dönt (sen)kinek adjon engedélyt -
Akkor végképp nem értem, ha önvédelemből meg nem lehet fegyverem akkor pláne minek.
A sport és vadászfegyverek tiszta sor hogy ott a helyük.
Jelzem nincs fegyverem és nem is tervezem csak érdekel, hogy gyakorlatileg hogy valósul meg a fegyveres önvédelem. -
szegezzünk le egy dolgot
neked ha fegyvered van akkor az sport vagy vadászcélból van
nem önvédelemből
vadászni az erdőben sportolni meg a lőtéren kell nem otthon
ez csak egy kis szürke folt a törvényben, hogy ami nem tilos azt szabad
-
Nem egészen erre gondoltam.Hanem arra, hogy ha tegyük fel magamnál van a fegyver otthon aztán egy ora mulva meg olyan munkát végzek aminél akadályozna a hordása ekkor beteszem valami elzárható fiokba, ez ugye nem szabályos , ha meg a leirt modon tárolva teszem el akkor mi értelme van megint annak hogy van fegyverem ha annyi időbe telik tüzkésszé tennem, hogy már nincs értelme sem elővenni.
TEhát vagy nonstop rajtam lóg vagy teljesen felesleges,mert nincs köztes állapot.
Arra gondoltam, hogy a törvénybe lehetne ilyen passzus, hogy ha a fegyvertartó otthon vanakkor tarthatom akár a fiokban is tüzkészen,de ha elmegy otthonról hosszabb időre akkor kell szétszedni tárolásba tenni.
Remélem igy érthetőbb mit akarok belöle kihozni. -
Tárolás: hatóság által hitelesített fegyverszekrényben lőszertől elzárva -
DE mi számit tárolásnak? Mert 27/7-ben nem lehet nálam , hogy illetéktelen kezébe ne kerüljön.Ha meg berakod valahova hogy könnyen elérhető de zárt helyen legyen akkor meg már a tárolás szabályai vonatkoznak ami a löszertől való távol tartást irja elő vagyis ott vagyok ahol az elöbb. -
lehet otthon töltött fegyver
egyedül annyi van a jogszabályban, hogy "illetéktelen" kezébe nem kerülhet
tárolásnál meg szállításnál van megszabva, hogy lőszertől elzárva -
Igen, az is lehet, hogy most így van. Amikor még néztem tévét valamelyik fókuszos (Marsi Anikó?) vetette fel a problémát. A riportalanya pedig elmondta, ha otthon van a fegyvertartásra jogosult alany, akkor nyugodtan nála lehet a fegyver. Töltve, használatra készen. Nincs ezzel semmi probléma.
Viszont ez még abban az időben volt, amikor az önvédelem esetén csak a támadással arányosan lehetett védekezni, ami gyakorlatilag olyan jogértelmezést jelentett, hogy az önvédelem rögtön bűncselekménnyé is vált. -
SZUsszan #64138 Erre mondott olyasmit fegyvertartó ismerősöm, hogy ha jön a rendőr és rádnyit, neked meg az asztalon van a beretta betárazva, azt kell mondani épp tisztítottam. Akkor lehet elővéve és akár betárazva is. -
Nem vagyok naprakész, de ezt néhány éve szakember cáfolta. Jogász vagy rendőr. Otthon úgy viselsz fegyvert, ahogy akarsz. Nem kell elzárnod. -
Kb... -
Ezt a fegyvertartás és önvédelmi dolgot nem egészen értem a szabályozás szinten.
Mert addig rendben van, hogy veszélyes és, hogy a gyerekek és egyéb személyek elől kellően el legyen zárva,de az, hogy a fegyver és a lőszer külön legyen elzárva egy kicsit okafogyottá teszi az öbvédelem fogalmát.Mert ha engem otthon megtámad valaki mig berohanok és kinyitom a páncélt és elkezdem betárazni a löszert meg csöre tölteni, már vagy halott vagyok vagy már seho nem lesz az akivel szemben használhatnám esetleg már kinyirta a fél családot.
Tehát miért nem tárolhatnám tüzkész állapotban elzárva a fegyverem hamár megvan az engedélyem hozzá?
Az autóra is ha megkapom a vezetői engedélyt utánna bárhol használhatom és ha vétek a szabályoknak viselem a következményt.
Ez a fegyvernél olyan mintha az autó motorját külön garázsba kellene tárolni majd ha valahova mennék szereljem össze . -
SZUsszan #64134 Előző eseményeikről saját élmények:
Lesz idén is elvileg. FB-n keress rájuk. -
JanáJ #64133 "és 62 százalék vallja hogy semmilyen szinten nem érdeklik a fegyverek"
Akkor szerencsére nincs igazam. -
JanáJ #64132 Az idejárók többsége szerintem fegyverkedvelő. A fegyver mániás rossz megfogalmazás volt. CSak kicsit olyan érzésem volt, mintha a kuplerájban közvéleménykutatnál a prostikról. :-) -
ja és itt sg-n is pár másik topicban -
facebookon ismerősök piramisa
egy két csoport
kalasnyikov.hu
nethírlap fegyveres szakfórum
és elküldtem a tolvajkergetőknek is hogy osszák meg, ők még nem válaszoltak
1265- emberből 1143-nak nincs tartási engedélye fegyverre, és 62 százalék vallja hogy semmilyen szinten nem érdeklik a fegyverek
-
Mint házhoz menni a pofonért... :)
Egyébként a technikai érdeklődés nem egyenlő a fegyvermániával... -
JanáJ #64128 A birtokvédelem egy elég éles határvonal. Az emberek többsége gondolom egyetért azzal hogy otthon megvédhesd magad.
Szabad tudni kinek hírdetted még? Mert fegyvermániások közt ilyet kérdezni... -
az ehhez és hasonló válaszokon csak derülök, de komolyra véve a szót, a
megkérdezettek 77%-a látja úgy hogy kellenének a fegyverek ebből 50% csak birtokvédelemre, 4% csak viselésre és 24% mindkettőre látná szükségesre.
Nem hittem volna hogy a birtokvédelmet ennyire a szívén viselik az emberek, még a saját testi épségüket is félretéve.
És ez még csak egy 750 fős minta. -
teljességel raszizmus és politikamentesen közzéteszem egy hölgy véleményét:
elvenni a cigány családoktól a gyermekeket, államilag finanszírozott kollégiumba felnevelni őket ahol megtanítják nekik a társadalmi együttélés alapvető szabályait