Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ugyan nem Arkanról szól a dolog, de ne legyél olyan biztos benne... Itt a Dél-Alföldön lehet elég sok vajdasági srácot találni, akik harcoltak az egyik (általában a szerb) oldalon, többek közt az egyik paintball csapattársam.
Érdekes dolgokat mondanak, és nem éppen negatív a szerbek harchoz való viszonya, reguláris erõk ellen sem...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

A sorkatonasággal kapcsolatban: legyen szíves, és az szóljon bele, aki volt is katona...
Aki tudja, mi az, hogy másfél évre behívót kapni, mi az a vigyázzmenet, reggeli torna, kanálgép, stb...
Aki becsukott szemmel összerakta az AMD-t, aki kúszott-mászott királydinnyében vagy felégetett nádasban, aki ismeri a fegyverfogásokat, aki volt gyalogtúrán teljes menetfelszereléssel...
Aki vitte a társa fegyverét, aki éjszaka 4 órát virrasztott az õrtoronyban, aki megtanult katonai technikákat kezelni, az R107 rádiótól a T72-ig...
Aki tudja, hogy mi az az éjszakai harcászat, eltávozás napján éjfélkor hazaérni, az ország másik végében katonáskodni, és még rengeteg minden, amit katonasztorykon keresztül nem lehet átélni...

Szóval aki nem volt katona, legyen olyan kedves, és ne ossza az észt...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

[NST]Cifu
MiG-21Bisz-jeik vannak (meg UMD-k), de 30 éves a legfiatalabb is. Szívemhez közel álló a 21-es, és egy METEOR meg IRIS-T fegyverzetûért hullahopot ugornék.

De lássuk be a realitások. Az integráció nem lenne olyan hú, de olcsó, az üzemeltetés pedig minden, csak nem leányálom, lásd még indiai Bison-ok és romániai LanceR-ek.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Az, hogy nagypofájú szájhõsök és vadállatok vannak ott is, nem jelenti azt, hogy jók is valamira. A szarházi arkan emberei is csak civilek ellen voltak olyan nagyfiúk. Az elsõ valamirevaló reguláris erõ akkora pofont adott volna nekik, hogy a Fekete-tengerig repülnek...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Miért elképzelhetetlen egy MiG modernizáció? Ma már AMRAAM shoter MiG-21 sem lehetetlen. Filléres egy Gripenhez képest és bizony nem lebecsülendõ fenyegetés. Megspórolsz egy csomó infrastrukturális fejlesztést, a gép képességei mégis brutálisan nõhetnek. Persze, ha nem bisz változatuk van, akkor felejtõs.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ulvar
ITt se....lehet nem mûködik (sõt valószínû ellopták a cigók <#idiota><#idiota><#idiota>)

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Punker
itt semmi nem volt

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[HUN]Crassus
😄 az kemény valóban😛

\"Ab sagittae Hungarorum libera nos domine!\"

V43 1105
Itt csak egy volt, de kár.. tudod mi a brutál ? Lengyelországban minden vasárnap reggel 5kor ezt eljátsszák 😄D

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

[HUN]Crassus
nemtudom mennyire faszság ez,de ha 34 évig nemvolt erre szükség akkor most mi a rákért tesztelgetik a rendszert????

[HUN]Crassus
AZANYJA !!!!! ODABASZ

[HUN]Crassus
akkor nem kamu...

V43 1105
3 perc múlva

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

[HUN]Crassus
mi igaz abból,hogy mindjárt kipróbáálják Bp-en a légvédelmi szirénákat??

[NST]Cifu
Nézõpont kérdése. Ukrajnát leszámítva egyik szomszédunk sem a katonai erõfölény megkérdõjelezhetetlen etalonja. Ukrajna meg más kategória. 😊

Ulvar
Körülöttünk nem sokan lettek pacifisták...

[NST]Cifu
Ez volt az átkosban az MHSZ. Amit nagyon gyorsan szétvertek a rendszerváltás után, mert attól tartottak, hogy a civileknél kint lévõ jelentõs mennyiségû kis kaliberû lõfegyvert felhasználhatják a szoci rendszer iránt nosztalgiát érzõk.

Ahhoz kell egy "kis" idõ, amíg kifutják magukat a beidegzõdött reflexek, hogy nehogy már fegyver legyen a civil kezében, mert hát mi van, ha meg akarnak dönteni. Meg hát mindig el lehet sütni azt, hogy a túlzott militarizmus az átkos rendszerben volt divat, úgyhogy irtani kell még a nyomát is.

Pacifista ország lettünk, na. 😊

[NST]Cifu
A Horvát döntés mindenképpen érdekes lesz. Én azért inkább egy Gripen vagy F-16 gyõzelmet várnék...

[NST]Cifu
Régebben volt haszna is, volt olyan aki elég sokat tanult.

Nagyon kevesen. Akkoriban, a hidegháború sötétebb éveiben még elhiszem, hogy segített valakinek az, hogy modern rádiótechnikát vagy számítógépeket kezelhetett, esetleg karbantartó volt a légierõnél, ne adj isten hajózó. De ez egy roppant szûk réteg volt. Ráadásul roppant sok pénzbe került.

Én azt mondanám, hogy azért nézzünk körül. Még a németek, akik egész Európában a legerõsebb gazdaságát tudhatják magukénak, még õk is leállítják a sorkatonaságot. Csak a legtehetõsebb országokban van élõ és mûködõ, valóban értelmes tartalékos rendszer (Svédország, Finnország, Svájc, stb.).

Szóval természetesen ki lehet találni, hogy mi diktáljuk a divatot, és igenis szembe megyünk a trendekkel, de ennek általában nagy pofára esés a vége. Amíg még a hivatásos hadsereg terén is komoly kihívásokkal küszködünk, addig nem kellene olyasmit erõltetni, ami ezen is túlmutatna.

@Molni: Az, hogy téged a szüleid jól/rosszul neveltek, az nem jelenti, hogy másra nem fért volna rá. Nekem pl szvsz jót tett a 6 hónap, bár tény, hogy bohóckodás volt.

Én továbbra is azt mondom, hogy tartalékos rendszer jó lenne, meg egy esetleges gyorstalpaló pár hetes a fiúknak a gimiben. Nem lövészárkot meg latrinát ásni, de pl egy alap fegyverismeret már csak azért jó lenne, mert a 99% kezébe vizipisztolyt sem adnék. :-S
Kiváncsi leszek a horvátok mit választanak majd. Bár õk is szeretnének mindent a lehetõ legocsóbban letudni. Amivel az oroszék pályáztak abba mindenesetre nem rossz ötlet az utántöltõcsonk a migekhez /kb uilyen költségre vetítve/. - nem tudom fejbõl még mit tartalmazott az ajánlat mert nem találom már hol olvastam 😊) . A mignek ha nem is sok de annyi elõnye még mindig lenne hogy van aki repülje-szerelgesse nálunk. Meg úgy értettem hogy nem saját kútfõbõl megoldani, hanem x pénzért vagy elvállalná az érintett cég ha akarja, vagy nem..
Az f-16 téma meg zajlik azért románok-szomszédság révén, ha annyira Ok elõbb-utobb kell legyen folytatása stb. , mert épp a pénztelenségre hivatkoztak a döntnökök

Szent Haba-kukk

Fenrir
Én összesen 15-öt lõttem, 6 vaktöltényt és 9 éleset lövészeten. Ennek ellenére fegyveres õr voltam 2 tár éles lõszerrel és õrséget adtam és közben azon imádkoztam, hogy ne kelljen lõni mert szerintem semmit sem találtam volna pedig nem érzem magam különösképpen ügyetlennek célzásban.

Ennek fejében kaptam kb 5000 Ft illetményt havonta és az elsõ munkahelyemrõl húztak be ahol ennek kb 15x-ösét kaptam volna 6 hónapig. Nem kicsit volt kibaxás. Jah és ennek tetejébe budapestiként Tapolcán majd Kaposváron voltam, ezek laza 2-3 óra vonatozások voltak.

A halál csupán a kezdet...

Molnibalage
Túrót. És akkor még enyhén fejeztem ki magam. A cimborám még volt katona. Semmi ilyesmit nem láttam rajta.

http://milstory.blog.hu/2010/05/19/166_a_kummantas_muveszete
http://milstory.blog.hu/2009/06/09/019_az_onvedelmi_bociszem
http://milstory.blog.hu/2009/06/17/025_bociszem_reloaded

Ilyen történetekkel van tele a blog. Olvasni vicces õket, de ma nekem kellene menni én nem mennék. Szívesen dolgoznék profi seregben / légierõnél, amit megbecsülnak és használnak. Kár, hogy ilyen itton ilyen nincs... Az külön vicces, hogy erre ment el a GDP...

Érdekes módon engem a szüleim neveltek és nem kellett ehhez sereg. A mentehetlenül hülyéken az sem segít. Lásd fenti bolog.

pajti
Azért annyi értelme volt hogy ad az embernek egy tartást, önfegyelmet, tiszteletet. Sok suhancra ráférne most is egy ilyen képzés..
Nem a kukákat kéne borogatniuk meg autókat rongálni hajnalban...
Én 9 hónapot voltam Szombathely/Szfv-on
De utólag már nem bánom. 61 õrséget adtam
ha jól emlékszem. xD Tudnék mesélni, voltak jó&rossz dolgok.

"mondjuk én önszorgalomból meg önköltségbõl elmegyek a lõtérre, de a többség leszarja..."

Na te máris messze többet értesz a fegyverekhez, többet, jobban lösz mint akik 6-9hónapot végigszívtak és közbe mondjuk akár egy tárat se löttek el, még akár lötéren se voltak.

Molnibalage
A jogsit letehetedd. Más értelme nem nagyon volt. Azért, hogy katonatörténeteket gyártson több generáció, picit drága szervezet volt.

Ulvar
Régebben volt haszna is, volt olyan aki elég sokat tanult.

De az hogy ha történne valami még egy kurva fegyvert se tudok használni akkor mit csinálok? Ülök és várok a csodára?

Jó, nyilván aki volt tudja mennyire fos, én elképzelni se bírom, de hogy teljesen hülye vagyok a fegyverekhez az zavar... mondjuk én önszorgalomból meg önköltségbõl elmegyek a lõtérre, de a többség leszarja... Ezért mondom, hogy ha nem is sorkatonaság de valami modernebb rendszerben igazán ki lehetne képezni a fiatalságot.

Ezt akarom hangsúlyozni ezzel. (nyilván ehhez a kormány is kell hogy fel is szerelje ezeket az embereket modern fegyverekkel).

Fenrir
Életkor: 18-25 között

Már megbocsáss, de mit tudsz te a sorkatonaságról? Aki volt az a háta közepére nem kívánná, nemhogy másnak. Értelmetlen idiótaság volt, én már csak 6 hónapot voltam, de apám még 2 évet ami szintúgy értelmetlen volt. Semmit nem tanult az ember és semmi hasznát nem vette késõbb sem.

A halál csupán a kezdet...

Molnibalage
Azonos indítási táv estén igen. Tehát azonos távolságból, de különbözõ sebességgel indítva a rakéta a célhoz más sebességgel érkezik.

Köszi. Akkor ha jól értem ez azt is jelenti, hogy adott távolságra vetítve a rakéta veszélyesebb egy raptorból - mint sima 4. gen gépbõl - így elengedve, mert a nagyobb sebesség miatt jobban manõverezhet a célponthoz közel?
Molnibalage
Igen. Nagyobb a kinematikai hatótáv, hiszen nagyobb az égésvégi sebesség. Mivel az F-22 jellemzõen 12 km magasan repked, ezért az M1.7 táján indítótt cirka 30%-kal messzebre repül, tehát 30%-kal nagyobb távlságnál lesz azonos sebessége egy másik géprõl indított azonos fegyverrel.

Megint kérdezek. Tudomásom szerint az F-22-es képes szupercirkálva rakétát indítani. (elég blama lenne, ha nem.) Ez a sebesség többlet érdemben számíthat a rakétánál? Hogy a kezdõ sebessége nagyobb?
Nem kéne, tartalékos állomány kellene. Lásd NG az amiknál.
Ulvar
De durva ezeket a régi felvételeket visszanézni...

Vissza kéne hozni a sorkatonaságot...

[NST]Cifu
Egy gépnél nem érné meg, mert az integráció költségei a magasak. Anno a románok a MiG-29 Sniper programmal belevágtak, de beletört a pénztárcájuk. A Sniper-ben a radart leszámítva minden nyugati volt, HOTAS, két színes kijelzõ, új HUD, új rádiók, új küldetés-számítógép (mission computer), új radarbesugárzás-jelzõ, beépített ECM, NATO IFF, stb.

Viszont kérdés, hogy van-e értelme? Mondjuk 12 gépnél a teljes program kerülne annyiba, amennyibõl már vehetsz ugyanennyi F-16MLU-t, és feljavítod õket Block 60 szintre.

Ne feled, hogy még a Lengyelek is csak a "kötelezõ" dolgokat futják meg, avionika, navigáció, rádió, IFF, stb. Fegyverzethez vagy radarhoz nem nyúlnak...

[NST]Cifu

Most hogy megmaradtak a 29-es hajtómûvek is - Egyelõre.pusztán.gondolati.síkon. : Lenne technikai akadálya hogy Upgradelhessenek egy 29-est ezzel a megoldással?
http://www.flightglobal.com/news/articles/upgraded-moroccan-mirage-marks-first-signing-for-astrac-214936/
- Astrac modernizáció elõzõ generációs Mirage F1-hez kb.10mil Eur per gép új radarral. - mondanám a Kub+ szerû változatokat is de kizártnak tartom hogy apróért vállalná bárki. Tehát 29-es sárkányba "nyugati" elektronika . (?) + radarabszorbens felület
Egyszer már volt olyan történet is hogy F1-esekbe orosz hajtómûvet és kompletten minden mást is tettek volna (pl.) <#vigyor4>

http://i30.photobucket.com/albums/c344/Cocker2000/Mirage/F1modernASTRAC5.jpg

Szent Haba-kukk

Ulvar
cuki cucc!

Nahát, ezmiez?
Ulvar

Ezt látta már valaki?

[NST]Cifu
A kalózok ellen tökéletesen megfelelnek a helikopterek, illetve a pilóta nélküli helikopterek, amelyek már évek óta üzemelnek az amerikai hajók fedélzetérõl. Az MQ-8 Fire Scout-ok 2013-tól várhatóan megkapják az APKWS fegyvert (lézerirányítású 70mm-es Hydra rakéták), amibõl 8db-ot vihet egy Fire Scout.

Két MQ-8 az USS Halyburton fregatt fedélzetén

Molnibalage
Nem a kalózok miat van ott. A világ tengereit és óceánjait permamensen 4-5 hordozó járja. Atlanti-óceán / Mediterrán térség, Csendes óceán, Közel-keleten állandó jelleggel van legalább egy CBG / CSG.

Emléletileg lehetne ilyen gépet kifjeleszteni, jóval kisebb sebességre is, de az alkalmazott fegyverzet akkor is precíziós lenne. A COIN hadviselésre átalakított Super Tucano ára is kb 10 millió US / db, de nem hajófedélzeti.

Csak erre a célra nem érdemes kifejleszteni, mert nem hozná be az árát és évek alatt érné el a gép a bevethetõséget. Olcsóbb, de nagy hajtótávolsággal és helivel bíró hajó kell. Fregatt alá nem tudsz menni...

mijki
Hatalmas adóssága van az USA-nak és itt van náluk megszorítás, meg ott. Pár napja néztem egy mûsort a szomáliai kalózokról, és azt hogy van ott egy Nimitz-osztály repülõgép-hordozó is. Aminek gondolom nem olcsó a fenntartása.

Esetleg nem lehetne-e lecserélni egy légcsavaros gépeket szállító repülõgép-hordozóval? A mai gépek(légcsavaros) már tudnak 7-8-900 km/h-s sebességet is, nem? Hátha olcsóbbak lennének. Nem kéne csúcstechnológiát alkalmazni ladikos AK-s kalózok ellen. Bõven elég lenne, 2 Vulcannal felszerelt légcsavaros tengerészeti gép, ami 900km/h-val tudna menni. Szerintetek?

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

[NST]Cifu
Ár.

10db Block 50/52 ára olyan 830 millió dollár (Pakisztán 3 milliárdért kapott 36db-ot, az 83 millió/gép)

A használt F-16AM ára olyan 10-12 millió dollár (anno chile 18db MLU-ért 185 millió dollárt fizetet). Vagyis 830 millió dollárért alsó hangon is 60 gépet vásárolhatnának...

A festés terén nem tudok semmit sajnos.

Nem lenne-e jobb megoldás friss gyártmányú Blk 50-eseket beszerezni? Mondjuk még 10 gépet. Ezzel kicsit hosszabb távra megoldanák a gépek problémáit (szerintem).

Ui: Tervezik-e az MLU-s gépek átfestését a Blk 50-es gépek festésére?
[NST]Cifu
Naptári év szerint 30 évig tervezték a Hollandok az F-16-osaik üzemeltetését, ez 2010-2015 közötti idõszakot jelent, az MLU után ennek biztosítása nem is okozott volna gondot. A sárkányszerkezet naptári év alapján az MLU upgrade után 2030-ig is repülhet, amennyiben az állapota ezt lehetõvé teszi.

A repült óraszámról nem találtam forrást, de a Holland gépek némelyike már 3500 óra felett volt az MLU idején. Az MLU után további 5000 órával lett kitoltva az élettartam. Ha évenként 300 órával számolunk akkor 16 év, vagyis legkésõbb 2017-ig repülhet az utolsó MLU-s gép. Ha 150 órával, akkor kirepülhetik a 2030-as dátumig a gépeket.

Bevallom fogalmam sincs, hogy a Chilei gépek mennyit repülnek, de hajdan a Holland gépek elég aktívak voltak. Szvsz 2020-ig gond nélkül repkedhetnek, de a 2030 sincs kizárva.

Megjegyzem a Chileiek az F-5-ösök helyett is Eurofightert vagy F-16 MLU-t akarnak - figyelembe véve az anyagi okokat, az F-16 MLU a valószínûbb.

Köszönöm! A Chilei f-16AM/BM-ekben mennyi üzemidõ van még? Terveznek-e újabb gépeket beszerezni?
[NST]Cifu
Bizonyos keresõszavakra dob ki találatot, másokra semmit. Sajnos így van ez. 😞

[NST]Cifu
Nem modernizáltak, bár azt hiszem izraeli Derby légiharc rakétákat integráltak hozzájuk. Hogy hány repképes? Jó kérdés. Az embargó miatt feltehetõen már nem sok, de azért egy 5-10 gép még repképes lehet talán.

Amúgy várhatóan Szuhoj Szu-30 v. -35 gépek váltják õket.

[NST]Cifu
Sajnos nem ismerõs, de nem zárnám ki, hogy egy kis szériás custom stock-ra ráhelyezett mesterlövészpuska. Nekem Choate Savage Long Action Varmint Stock-nak tûnik.