Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
anno 1987
\"Ab sagittae Hungarorum libera nos domine!\"
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Már nehezen követem az álláspontokat😊
De amugy, szvsz, két dologtól függ, melyik pontosabb.
A lövésztõl, meg a fegyvertõl. Mire gondolok?
Egy 22 es mittudomén milyen sportrevolver, egy távon belül valószinûleg pontosabbnak számit, mint egy 50-es DE,viszont egy 22- es sportautomata (ha van ilyen)biztos pontosabb,mint egy 55 ezres kaliberû, 55 m es csövû SW,amit arra terveztek, hogy a rohanó grizzly-t s...re lökje.
Valószinû Simonyi Ottó is jobban lõ, mint a tube-os foxy mamák😊
Ugyhogy valószinûleg ezek közé a végletek közé kell skálázni)
Amugy a kérdés analóg szvsz, a melyik puska jobb, a kézi reteszelésû,vagy az öntöltõ kérdéssel. A legtöbben az elsõt mondják, de a HK (meg miféle) sniper puskák
hivei szerint egál (a HK reklámanyagai szerint is😊
Nekem mindkét oldal (Cifu is, te is) ésszerûen érvel
....de szerintem lényegesebb szempont a tárkapacitás, az önv.helyzetben elõferdülõ akadály kérdéserev. vs auto. ügyben.
Amugy azt érdekes lenne tudni, hogy a francik miért preferálják annyira a revolvert, hogy min. két tipus rendszerben áll a kommandósaiknál, amcsiknál még nem nagyon láttam, holott ott van kultusza. (bár Yves Montand-nak még mozifilmje is volt róla😊
Igazad lehet a súly dologban, de itt se elhanyagolható a kaliber kontra lövész szempont, uis a youtube on 1000 videon mamácska elég biztosan lõ a 22 es berettával, de az 50 es SW csöve kiüti a szemét....de megértem, nekem is lenne gondom, mikor a Glacier Bay nemzeti parkban, erõs felindulásból nekem csörtetne a helyi medve populáció agressziv egyede, szerintem röhögve mesélné otthon, hogy a hülyegyerek lelõtte az utolsó alaszkai rétisast😊
Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!
Az OPC Gowind-család legkisebb tagja, gyakorlatilag egy hosszújáratú tengerészeti járõrhajó, amely ideális az olyan feladatra, mint Szomália partjainál kalózokat kergetni. Erre a feladatra a teljes értékû hadihajók masszív légvédelmi, tengeralattjáró-elhárító és hajó-hajó fegyverzete kb. holt teher. Az L'Adroit a DCNS pénzébõl készült, és a Francia haditengerészet csak lizingeli baráti áron. A DCNS számára létfontosságú, hogy a Gowind családot valahogy helyzetbe hozza, mert erõs a verseny az amerikai LCS-hajók (amelyek már kaptak export-megrendelést) és a német illetve orosz konkurensekkel, és a GoWind még nem kapott egyetlen megrendelést sem.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
Nyilván az összevetésnél nagyon sok változót kell figyelembe venni. A revolver sem feltétlenül nehezebb, mint egy hasonló félautomata. Egy fém tokos pisztoly sem sokkal könnyebb (töltve 900-1000g a 114-120mm-es csõhosszúság esetén), mint egy hasonló csõhosszúságó revkó (1000g körül van a 102mm-es (4") csõhosszúság terén).
A súlyeloszlás viszont más, a revkónál ugye elõrébb van a súlyközéppont, sokkal.
"... a lövedék már elhagyja a csövet mielõtt jelentkezne a visszarugás..."
Tehát a revolver fel tud gyorsítani úgy egy tömeget egy bizonyos sebességre, hogy annak nincs ellenhatása addig a pillanatig amíg a golyó elhagyja a csövet?
"Öntöltõ pisztolynál viszont a csõ azonnal el tud mozdulni."
Ugyanakkor öntöltõnél azonnali ellenhatása van?
"...e gy normális méretû revolver általában jó nehéz, nem rángatja el annyira az ember sütés közben ..."
Háááát, nem vagyok szaki a témában de ha rángatva sütöd akkor régen rossz, nem? 😊
De oké, értem én. 😊
Szóval, bár ismétlem én nem vagyok szakértõ, szerintem a fegyver tömegének nem sok szerepe van sütésnél. Ha rángatnánk akkor lenne, de húzzok/nyomjuk ugye a ravaszdi rókát és ekkor tök mindegy pár deka ide vagy oda. Mert ugye ekkor pár dekával többet vagy kevesebbet húzunk/nyomunk és nem rángatunk.
"... kb. 50%-al nehezebb mint egy hasonló öntöltõ pisztoly."
Szerintem a kutyának legalább egy része itt lehet elásva. Mert ha feltesszük, hogy az elsõ megállapítással szemben bizony csak mozdul az a fránya revkó amíg a csõben van a golyó (éppúgy mint a zöntöltõ) viszont a fegyver össztömege jóval nagyobb, illetve ennek a nagyobb tömegnek a középpontja jóval elõrébb van a feltámasztástól (kiskezem) akkor valóban kisebbet fog mozdulni a csõ amíg a golyszi végigutazik rajt... 😊
Nem?
És persze lahat még sok más oldala is a dolognak. 😊
De tegyük fel, hogy neked van igazad! (Mert miért ne?)
Mi van a rögzített csövû pisztolyokkal? Ott nem mozog a csõ. Akkor ott szintén nem jelentkezik a visszarúgás amíg a csõben van a golyó?
http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB
Én is írtam de nem ebbe az üzenetbe...😊
És persze innentõl lehet csavargatni a "mi számít jobban" kérdéskör végeláthatatlan özönét. 😊
Vajon a picivel stabilabb irányzék számít jobban, vagy az esetlegesen szvivárgó lõporgáz és a deformálódó lövedék? (Ha nem tökéletesen állna a helyén a dob a lövéskor.)
Amire nem tudok rájönni az a piros-fehér zászló funkciója.
Vagy a revkók elõrébb lévõ súlypontja jobban számít mint az automaták megvezetett csõhátrasiklása?
A másik emlegetett dolog ugye az, hogy a revolvernél az irányzék a merev tokra / csõre van rögzítve, míg félautomatánál (általában) a mozgó szánra, amely ugye azért mozog, és kophat, stb. tehát van benne 'játék' lehetõsége. Persze ez korántsem törvényszerû, hiszen a .22LR sportpisztolyoknál a tok teljesen körbeöleli a zárt (mint a gépkarabélyoknál), így ott is merev és stabil az irányzék alapja.
Fegyveren belül valóban nincs mozgó alkatrész, viszont az egész fegyver mozdul onnantól, hogy megindul a golyó.
Persze, persze, ez automatánál szintén zenész.
Csakhogy! 😊
Automatánál ugye ez egy szépen szabályzott hátrasiklással kezdõdik és csak aztán billen. Revkónál ugye rögtön csuklóból forgul a fegyver.
De persze nem azt akarom mondani, hogy gyakorlatban nem lehet a revkó pontosabb, csak annyit akarok hozzátenni, hogy a mozgó alkatrészeknél több eltérés is van/lehet a két fegyverféleség közt.
Aztán ott van még a másik dolog, hogy mire kívánja az ember gyermeke beszabályozni? Távolira vagy táblára?
Táblánál ugye egyszerû, meg van adva, hogy hova köll nézni a csûnek és hova az célzórublikának.
Távolinál necces. Mer ahhoz ugyi tudni kell, hogy van é párhuzamos beszabályzójel vagy nincs. Ha van akkó' ízi. Ha nincs akkor lehet lapozgatni, hogy melyik jelet kell használni.
A kis jelek meg a kis távcsõben? Há' gondolom segíti a célraállást. Mer' ugye valószínûleg aki kukkok és aki mozgatni tuggya a cuccot az nem ugyanaz... 😊
A félautomata / automata fegyvereknél van.
De azt is leírtam, hogy ez nem azt jelenti, hogy minden revolver pontosabb, mint a félautomaták - sõt, igazából az silányabb revolverek határozottan rosszabbak, hiszen a hat (öt, hét, kilenc) töltényûr eltérõ lehet annyira, hogy befolyásolja a pontosságot. 😊
Zászló funkciójára én is csak ezt tudom elképzelni, de túl egyszerû lenne...nem tudom. Amúgy kösz az értékes hozzászólást...
Az Arty-k olyanok mint az EMO-k, lehet szidni őket, de vagy megtanulsz együtt élni velük, vagy beállsz te is közéjük!!!
Pisztolyméretben ez még leginkább csak elméleti megállapítás, de puskaméretben ez már a gyakorlatban is kijön.
No, mesélj. 😊
"Amire nem tudok rájönni az a piros-fehér zászló funkciója."
Mondjuk, hogy nem felejted a csõben?
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Az Arty-k olyanok mint az EMO-k, lehet szidni őket, de vagy megtanulsz együtt élni velük, vagy beállsz te is közéjük!!!
Kép:
Az emberiség nagy tragédiája, hogy a hazugság vált mérvadóvá, a gondolkodókat pedig konteó hívöknek titulálták.
Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!
M 1895 Russian Nagant Gas Seal Revolver
Az emberiség nagy tragédiája, hogy a hazugság vált mérvadóvá, a gondolkodókat pedig konteó hívöknek titulálták.
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
mint itt ?
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Régebbi revolver tipusok készültek kúpos rázárással is a csôre, de mivel nem terjedtek el, arra lehet következtetni, hogy az ott elszökô veszteség nem jelentôs.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A revolver és az öntöltõ pisztolyoknál nem csak a pontosság eltérõ a fegyver mûködése szempontjából, hanem más tényezõk is vannak (tárkapacitás, tûzgyorsaság, súlyeloszlás, méret). Ha csak a csõhosszt és a lövés közben mozgó alkatrészek meglétét nézed, akkor ezeket hagyod figyelmen kívül. Vagyis a rév és vám egyszerûsítés azért nem így mûködik adott esetben. 😊
Ami tény, hogy a revolver elv pontosabb fegyvert jelent.
..egyébként csak 2 mm-ert kellett volna még hátramozdulnia a szánnak ahhoz, hogy elváljon a csôtôl...
A revolvernél nincs mozgó alkatrész, amikor a lövedék végighalad a csövön.
Még az olyan fegyvereknél is, mint amit te említesz, ott is van valamilyen mozgó alkatrész, amelyik mozog.
LOL.... Nagysebességû kamerával többszáz frame/seccel felvett képen kimerevíted a szükséges frame-t😊 Már nem a VHS korszakban élünk ám...
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Gyönyörû kép. Lehet látni, hogy a lövedék még nem hagyta el a csõtorkolatot, de a hajtógázok már elkezdtek kiáramlani - a csõ és a lövedék között korántsem tökéletesen zárt a rendszer....
A másik feltûnõ dolog, hogy noha a lövedék még nem hagyta el a csõtorkolatot, de a szán (és a csõ) már picit hátramozdult - no ezért pontatlanabb egy félautomata pisztoly egy revolvernél...
Pl. ez: Pszichohistória helyett statisztika - A jövõ nyomait kutatják a közösségi oldalakon
Foglalkozik-e a haditechnikával foglalkozó közösség ilyen megoldásokkal? Magyarul szokott-e ilyesmi téma lenni itt vagy más haditechnikai oldalon?