Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Az amik miért nem L/55-öst használnak? Szerintem a németek se véletlenül térek át rá...
[NST]Cifu
Az Achtungpanzer említi:

Adolf Hitler himself insisted on using 75mm KwK 42 L/100 gun, but since it was not ready for production,

Forrás

Hozzá kell tenni, hogy a legtöbb forrás ugyanezt említi szóról-szóra. Az is furcsa, hogy egyes helyeken a Panther II. esetében merül fel az L/100-as, de már KwK45 jelöléssel.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Úgy tudom az L/100 még papíron se létezett. Szerintem csak kitaláció. A Párducnál a HWA követelménye az volt, hogy 1 km-rõl üssön át 140 mm-es páncélt. A fejlesztés alapja a 7,5 cm Pak40 volt, elõször L/60-asra növelték a kaliberhosszt, de ez nem volt elég ezért tovább növelték L/70-re és 60%-al több (azt nem tudom az L/60-ashoz vagy az eredeti Pak40 L/46-osához képest) lõpormennyiséget alkalmaztak. Így már elég volt az átütõ ereje. Azután már csak a 8,8 cm Kwk43 L/71-el akarták felszerelni a Párducot, de ebbõl se lett semmi.

De érdekes, hogy olyan nagyon hosszú lövegeket se rendszeresítettek az amerikaiak, amik nagyon erõsek voltak. Például a 90 mm T208 L/73,3 és a 105 mm T210 L/73,2 kaliberhosszú simacsövû lövegek. Mindkettõ piszkosul erõs volt. Ennek ellenére a 105 mm T254-et rendszeresítették M68 néven.
[NST]Cifu
De, papíron létezett, a Panther esetében tervezték használni, de nem készült el idõben, ezért "csak" az L/70-es került bele. Késõbb az L/100-as verzió fejlesztését azt hiszem le is állították, mert a lövegcsõ túl sok (ekkor már krónikusan hiánycikknek számító) ötvözõt igényelt volna.

Lent kifejtettem miért nem készítenek extrém hosszú harckocsiágyúkat - nincs értelme...

a 100-as ágyú papíron se létezett, nem?
a 70-es hossz már amúgy is extrémnek számított, háború után se készült hosszabb harckocsiágyú

Én kizárnám a második világháborús típusokat még ha el kell ismerni, hogy mind a Sherman, mind a Pz.IV valóban igen sokat fejlõdött, vagy igen igen érdekes típus változatok születtek belõle, mivel azok nem kaptak ABC védelmet. Valahol a Centurion, T-44/54/55/62, de talán ide vehetnénk szerintem mivel egy szerves fejlõdés az M26/46/47/48/60 típust is.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

[NST]Cifu
Arányaiban könnyebb a kaliber emelésével több torkolati energiát elérni, mint a csõhossz növelésével. Modern példa a Rheinmetal lövegeinél:

120mm L/44 ~ 11MJ
120mm L/55 ~ 13MJ
140mm L/44 ~ 17MJ

Itt mégis az L/55 maradt, mivel egyszerûbb és olcsóbb volt arra áttérni.

Ilyenkor persze általános tévhit, hogy igen ám, de az azonos kaliber / nagyobb csõhossz esetén ugyanazt a lõszert lehet tüzelni... nos, a legtöbb esetben nem, hiszen a hosszabb csõhöz általában több hajtótöltet kell, hogy optimálisan ki is legyen használva.

Balról jobbra:

37x249R -> 3,7 cm Pak / Kwk AP, PzIIIA/B/C/D
50x289R -> 5 cm L/42 Kwk 38, PzIIIE/F/G
50x420R -> 5 cm L/60 Pak 38 / Kwk 39, PzIIIJ
75x243R -> 7,5 cm L/24, korai PzIV.
75x495R -> 7,5 cm L/43 és L/48, kései PzIV.
75x640R -> 7,5 cm Kwk 42 L/70, Párduc
88x571R -> 8,8 cm L/56, Tigris
88x822R -> 8,8 cm L/71, Királytigris

Látható, hogy a nagyobb csõhosszhoz általában más lõszer is dukál...

Eléggé korszerûsítve.
Nem mai szemmel,hanem karrierje végére,ahogy a kérdés elhangzott.
Ennél tovább nem fog menni a karrierje.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Nem, nem csak a páncél átütése a lényeg, hanem az az utáni rombolás. Nem véletlen, hogy a német harckocsik 3/4-e az átütés után is javítható maradt, míg pl a szovjet harckocsiknak meg csak mintegy 1/4-e. Továbbá egy harckocsiban (jó britek kivételek) nem csak páncéltörõ lõszer van, hanem pl repesz is, mivel egy harckocsinak nem csak (sõt általában nem) az ellenséges páncélosok elleni harc a fõ feladata (legalább is a szövetséges oldalon), jó példa erre az ISz-2.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Molnibalage
Na de mennyire korszerûsítve? A T-55 a maga korában kis túlzsással egy poszt II vh-s járgány volt. A linkelt T-55 meg egy mai szemmel teljesen korszerû valamit egy régi platformon.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Van ahol még manapság is szolgálatban áll.
És ott a Brazil verzió.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Meddig?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Még meg lehet említeni a Stuart tankot,ami szintén elég messzire jutott.

Molnibalage
Nem értek hozzá, de egy mezei T-55-bõl lett. Mai full korszerû mûszerezés, reaktív páncélozás.

[NST]Cifu
Nézd meg a Scramble.nl oldalt, korántsem a legmegbízhatóbb, de a célnak szvsz megfelelhet.

Harckocsik terén én a T-55 és T-72-est se hagynám ki (a T-90 is egy T-72-es folyomány!).

[NST]Cifu
Én Sequoyah megjegyzésére reagáltam eredetileg. 😊

m18
Pláne,ha az izraeli változatokat nézzük.

Egyértelmüen a Sherman,szerintem.

Már régóta meg akarok kérdezni valamit. A WoT kapcsán vetõdött fel bennem, hogy a második világháborús tankokon mi értelme volt a kaliber növekedésének, mikor láthatólag a csõhossz növelésével meg lehet növelni a löveg páncélátütését?

Konkrétan ha például a német 75mm-es löveg elõször L/48, majd L/70 és L/100-ra történõ lövegcsõhossznövelésével el lehet érni bármilyen páncélátütést, akkor mi értelme volt a tervezett német 105 és 128mm-es ágyúknak?

Elvégre csak az lenne a cél, hogy átüsse a páncélt, nem? Az meg csõhosszúság növeléssel is megoldható.

Valakinek nincsen egy nagy kimutatása a dél-amerikában jelenleg rendszerbenálló vadászgép típusokról? Példányra, alváltozatra lebontva?

A másik kérdésem: szerintetek melyik az a harckocsi, ami az elsõ változatához képest a legnagyobb fejlõdést érte el a karrierjének végére?
pajti

<#ijedt>

Õ, izé, én ezt téged alátámasztandó mondtam. Hogy a 40-es évek végén 50-es évek elején tapasztalhatták a csupaszárny alacsony RCS értékét, de ahogy egy akkori mérnök volt ez csak egy érdekesség volt. Nem foglalkoztak vele. Nem cél volt, csak egy eredmény. Majd 30-40 évvel késõbb egy jó kis borítással megspékelve már ez lett a cél.
[NST]Cifu
Danke!

[NST]Cifu
A kérdés lényege az volt, hogy a 40-es években is képesek voltak rá. Namost én meg erre állítottam, hogy nem, nem voltak képesek. Voltak olyan gépek, amelyek radarkeresztmetszete kicsi volt, de ott sem azért, mert a tervezésnél erre törekedtek volna...

Molnibalage
F-15 DCP.

Molnibalage
XB-49

Volt valami Ami csupaszárny gép, ami végül nem valósult meg, mert még nem volt fbw és örökké lepotyogott az égrõl. Annál mondták a DC-en, hogy véletlenül vették észre, hogy milyen kis távolságról "látja" csak a radar.
[NST]Cifu
Ez a legegyszerûbb része a lopakodófejlesztésnek, már a 40es években képesek voltak rá.

Erre azért kíváncsi lennék... A Gotha Go 229 géppel kapcsolatosan tévhit, hogy a radarkeresztmetszet csökkentése miatt nézett ki úgy, ahogy. Az 1950-es években egy szovjet matematikus vezette le a gép radarkeresztmetszet-csökkentési lehetõségeket. Fizikailag ha jól rémlik az 1960-as évek végén kezdtek el foglalkozni az amerikaiak a lopakodó-kialakítással...

Ennél ma már jóval többet kellene tenni, hogy lopakodónak nevezhessünk valamit többet, mint hogy "nem áll ki semmi"

Márpedig valahol itt kezdõdik még mindig...

[NST]Cifu
Nem feltétlenül világosszürkék, az adott területen jellemzõ álcafestés használják, az Afganisztánban repülõ kisebb UAV-knál is lehetett látni sárgás álcafestést.

Ez a legegyszerûbb része a lopakodófejlesztésnek, már a 40es években képesek voltak rá. Ennél ma már jóval többet kellene tenni, hogy lopakodónak nevezhessünk valamit többet, mint hogy "nem áll ki semmi"

Elsõ körben én arra gondoltam, h földre kényszerítették, de eléggé összetört, aztán gyorsan készítettek egy makettet a roncs alapján, mert az sokkal jobban néz ki ha sértetlen.

Viszont így már világos a dolog. Csak azt nem értem, h hogy tették földre, úgy h még a festés sem sérült.
hoppa akkor belinkelem ide is.
http://www.foxnews.com/politics/2011/12/08/iranian-tv-airs-purported-images-downed-us-drone/

Molnibalage
A HTKA blogon kint van a hír a kommenteknél, ahol elvileg elismerték, hogy ez úgy tûnik, hogy övék.

Nem elképzelhetetlen ez a verzió sem, de ez mégse tûnik a szokásos Iráni pr bullshitnek.

Amúgy mondjuk tényleg jó lett volna ha kicsit többet mutatnak inyitnak pár dolgot.... bukni nem buktak volna vele semmit, már náluk van övék...

Bár nem vagyok szakértõje a dolognak, de nem olyan mintha egy makettet mutogatnának?
Valahogy nagyon "sterilnek" tûnik nekem. Bár elég tré a videó minõsége, lehet azért.
Voyager5
Én úgy tudom, hogy ezek valóban fehér gépek.

A "meghackelést" nemtudom elképzelni, szerintem is valami olyasmi lehet amit Cifu írt az #56777, 3. bekezdésében.
Nem értek hozzá, de nem tudom elképzelni mit harsogtak túl. Elvileg mûholdas kapcsolatot nem olyan könnyû piszkálni. De mondjuk megtudják hekkelni, akkor miért nem fordul meg és megyhaza a gép mint a többi repülõ droid?

A vadászgép dolog jó ötlet, de oda elvileg beláthattak volna az amik. Annyira nem lehetnek lököttek, hogy nem figyelték a légteret. Vagy megint elszálltak a technikai feljebbvalóságuktól?

Valamint miért lett ilyen fehér az elfogott UAV, mikor az "eredeti" minden elkapott képen piszkos szürke?
V43 1105
Lehet nem irak, bocsánat. Nem igazán tudom merre tevékenykednek manapság az US földi egységei.

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

[NST]Cifu
Irakban? Nem igazán tudom, hogy pontosan mire gondolsz. Ha jól tudom az iraki hadsereg kiképzésében és "tanácsadásban" vesz részt a SOCOM (Special Operations Command) 10th Special Forces Group-ja, hogy a négy ezredbõl melyik, azt nem tudom.

V43 1105
Tudna valaki segíteni abban, hogy az amerikai hadsereg kötelékben jelenleg milyen "Scout" egységek vannak Irakban ? Gondolom a Recon egységek lennének azok, de abból is van Infantry és Calvary ..

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

[NST]Cifu
Ez nem arról szól, hogy valaki a sufniban épített egy F-22A Raptor szintû vadászgépet, vagy Mecha-t. Ez arról szól, hogy egy rádióelektronikai kommunikációt észlelj / zavarj / "túlharsogj". Ehhez nincs szükség brutálisan fejlett technológiára, rádióamatõr szintû rádiótechnika és egy számítógép kell hozzá.

Természetesen pontosan nem tudjuk mi történt, és lehet sokáig valóban nem is tudjuk meg. A jelek szerint akárhogy is eset, a gépet földre kényszerítették. Azért a jelenlegi UAV/UCAV-ok esetében még nincs olyan szintû mesterséges intelligencia, hogy ezt könnyedén ki lehessen védeni.

Én egyébként arra tippelek, hogy valamit az amerikaiak szúrtak el. Vagy az RQ-170 nem rendelkezik rádiózavarás esetén "hazatérés" funkcióval, és addig körözött az égen, amíg ki nem fogyott az üzemanyaga. A másik lehetõség, hogy a gépet fizikailag kényszerítették dugóhúzóba (odamanõverezett mellé egy vadászgép, és a szárnyvégével megbillentette, pár éve egy Global Hawk esetében történt meg, hogy mikor átesett és dugóhúzóba került, egyszerûen nem tudott kijönni belõle - nem volt erre felkészítve...).

Egyszerûen nem tudom ezt Iránról elhinni. Lehet csak már engemet is elkapott az amik istenítése, de akkor sem tudom elhinni. De ha kamu lenne akkor az amik tiltakoznának/tagadnák. Pláne egy új UAV-t, aminél csak figyeltek arra, ami korábban gond volt, a védett "vonalra".
MAjd 60 év múlva térjünk rá vissza. :-)
[NST]Cifu
Vannak ellentmondások. Állítólag nem lelõtték, hanem a rádiókapcsolatát zavarták meg. Itt vannak kérdõjelek, mert elviekben az ilyen robotgépek ha elvesztik a rádiókapcsolatot, visszafordulnak a kiindulási reptérhez, és ott a közvetlen rövid távú kapcsolatfelvétellel próbálkoznak, hogy leszállítsák õket távirányítással.

Egyes szóhasználatok szerint "meghackelték" az RQ-170-est, és átvették felette az uralmat. Ez elég valószínûtlennek tûnik azért.

Számomra a legvalószínûbb az, hogy sikerült alapvetõ parancsokat adni neki tán, és laposan a "földnek" vezették. Nem mutatják a hasát, de vagy hasra szállt, vagy kinyitott futókkal szált le tán a sivatagba, és kitörtek a futói (a videón nem lehetett a futómûvét látni).

0:44-nél mintha lenne egy horpadás a belépõélen.

Voyager5
Semmi külsérelmi nyom? Simán letudtak volna vele szállni?

Kicsit hihetetlennek tartom.
[NST]Cifu
Igaz lehet.

Szerintetek igazi?
[NST]Cifu
A kérdésfelvetés jogos abból a szempontból, hogy a "lopakodó" fogalonm egy kissé elcsépelt lett manapság. A lényege az, hogy minimális radar- (illetve optikai- és infravörös-) észlelhetõségre törekednek.

A gép kialakításánál a kiálló elemek minimalizálása, a hajtómû beömlõnyílásának és fúvócsövének kialakítása, stb. jellemzi a lopakodógépeket.

Mibõl gondolják hogy ez lopakodó? Vagy csak divatos ez a szó, és ma már minden ami új dolog felszáll automatikuisan lopakodónak van elnevezve?

[NST]Cifu
A "probléma" ezzel az, hogy ezek egyértelmûen kísérleti makettek illetve proto makettek. Amerikának még nincs oka félnie e téren - még.

Viszont európa már más kérdés, hiszen itt ugyanott járunk, mint Kína, mint Neuron és társai.