Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
tantermi / szimulátoros

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Ott már csak típusátképzés van sanszosan, tehát Block 40/42-rõl 50/52-re nagyrészt tantermi képzés lehet, mert a CCIP program miatt a két gép elivleg nagon közel van egymáshoz. (Kivéve, hogy a CJ gépek HTS poddel SEAD feladatkört is ellátnak, míg a Block 40/42 elvielg nem.)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Köszi. Átképezni minden Block szintre kell?
Molnibalage
Az USAF és a ANG sem rendelkezik már Block 30/32 alatti gépekkel. A T-38-as képzés után elvileg már a versenylóba kell ülni, hiszen más nincs...

Lenne egy félhülye kérdésem: ha pl F-16 pilótákat képzek, és már sugaras gépeket repülhetnek. Akkor az adott model valami régebbi változatára ültetik õket, vagy egybõl a versenylovukra? Értsd: a "kész" pilótát ráteszik egy gépre F-15, 16, A-10, stb. Vagy szüttyög egy picit egy F-16A-val és utána kap egy F-16C/D-t?
(Gondolom az A-10-nél kevesebb a légiharc, az F-15C meg ritkábban támad HK.-t) :-)
A Nimród faszaság volt azért a maga korában 😉

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

A kiképzésért MINDIG fizetnikell...
A német leépítéseknek hála jövõre max jövõ után megent lesz egy valag Leo2jük arra le lehetne csapni.

Mondjuk semmi értelme az egésznek. Idén a hm költségvetését 1.2%->1%ra vágták, jövõre pedig 1%->0.7%ra vágják. Elöször egy ~20%os vágás aztán egy ~30%os. 2év alatt elvesztette anyagi lehetõségeinek ~40+%át. Eközben semmi reform, pedig ugye a hírhedt franciakrémes.

BTW UH1
http://htka.hu/2011/12/12/hivatalos-a-magyar-uh-1n-kerelem/#comment-60165

Most akkor az UH1eket ingyen kapjuk de a képzést, supportért fizetni kell?

Ez a Kurassier pedig remekül passzolna a használhatatlan magyar harceszközök népes pantheonjába. Bérelt helye lenne az Ansaldo, Turán, Nimród és hasonló orbitális ócskaságok mellett.

Köszi a választ.
Elõször azt hittem, hogy tévedek, melyik hk.-ról van szó, aztán azt hittem, hogy vicceltek.
Aztán rájöttem, hogy komolyan mondjátok, mert viccnek azért ez már durva lenne...

Szerinted kapnék néhány millkót a HM-tõl, ha javasolnám nekik, hogy inkább reaktiváljanak néhány T34-est a haditechnikai parkokból?
(Ha egy konfliktus során bármelyik ellenséges katona meglátná a Kürassier hk-inkat, tuti meghalnának a röhögéstõl. Arra meg egy T34 is jó...)

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Hogyha a meglévõ T-72-eseket alapnak vesszük + vmi költséghatékony upgrade - akkor képességek kiegészítését illetõen szvsz cv90120-T mégiscsak labdába rúghatna rövid/hosszú távon , ha az üzemeltetési költségeket nézzük és egy relative kissebb darabszámmal számoljuk (min30, svéd hitelcsomagba?).
Mégiscsak van rajta egy L50-es, APS, és mint kvázi "elsõ" bátor megrendelõ kérhetnénk olyan extrát mint pl. éjszakai az infra-álcázó..
Legalább teszteli vki mit ér valójában.
+késõ van guglibol
"Svédországban a Cv9040 rendszeres gyakorlat ellen Strv122 (Leo2) a lézer szimuláció, és ezek Állítólag nagyon sikeres." - nem tudom hogy a 40-es mennyire feleltethetõ meg a 120-asnak, de a talán múködhet.

Gazdasági-ipari kooperáció terén hosszútávon írtam már egyszer a japókat, de az biztos nem a legrövidebb kifutású ha össze is jöhetne vmi csoda folytán gyártás ezaz, itt Euban , bár a szabadkereskedelmi egyezmény lehet végsõsoron alátesz, ha a szállítástol eltekintünk , na mindegy ez most jutott eszembe

Szent Haba-kukk

+1
"Akkor inkább T-72 felújítás, amúgy is puszipajtások lettünk az oroszokkal, nem?"
Ez irónia vagy tényleg jóba lettünk?
Molnibalage
Leo 2 helyett inkább olyan programban kellett volna gondolkodni, mint a szlovén T-55 modernizáció. Nekünk bõven elég lenne és üzmeltetni is tudnánk, mert a platformnak van múltja, alá MiG-21bisz.

[NST]Cifu
Az egyszeri költségekkel akkor is meg kell bírkózni. Beszerzés (jármû, lõszer, stb.), kiképzés, karbantartó bázis felépítése, felszerelése, feltöltése. Én az évi 4-5 milliárdot simán csak az üzemeltetése értettem. Az egyszeri költségek még 24 jármû esetén is hasonló nagyságrendet képviselnek, vagyis mondjuk legyen 5 milliárd forint (ismét: nagyon durva megközelítésben). Mikor a honvédelmi költségvetés így is olyan, mint a szita, és ugye elviekben jönnek az UH-1-esek, tehát plusz költségekre már most lehet számítani...

Én erre akkora esélyt látok, mint a lottó ötösre...

A Kürassier esetében más lenne (szerintem) a tészta, az osztrákok meg akarnak szabadulni tõle. Harcértéke minimális a modern hadszíntéren, elavult, raktározni felesleges. Hozzá kell tenni, hogy korántsem túl valószínû, hogy ingyen vágnák hozzánk. Akad még olyan ország, ahol aktívan használják a Kürassiert, oda pedig pótalkatrésznek, vagy akár aktív rendszerbe állítani õket sokkal vonzóbb, sõt, még akár fizethetnek is érte...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Akkor legyen csak 24 db páncélos. Az majdnem 2x-öse a mostani mennyiségnek.
Annyit még a magyar költségvetésnek is bírnia kell, fõleg ha az elkövetkezendõ években valami isteni csoda folytán költségvetés növelés történne... de ilyen nem lesz 😞
[NST]Cifu
És belerokkanna a hadsereg költségvetése, ha mind a 40-50 jármûvet harcképes állapotban akarná tartani. Elsõ körben a harckocsizók és karbantartók kiképzése lenne egy szép tétel (pláne, hogy honnan lesz a semmibõl hirtelen vagy 200 harckocsizó), másfelõl az üzemeltetés, ami évi 100-150 millió forint hasracsapás szinten (üzemanyag, olaj, pótalkatrész, karbantartás, lõgyakorlatok, stb.) per harckocsi. Az ugye 4-5 milliárd forint alsó hangon (és ismét: erõsen hasracsapás összeggel számolva).

Harmadrészt nem csak a harckocsikkal kell számolni.

Kell hozzá:

-Megfelelõ tréler és vontató teherautó.
-Nem árt külön vezetõképzõ harckocsi (legalább egy, de inkább kettõ)
-40-50 harckocsihoz legalább 4 harckocsi-mentõ (Büffel) vagy mûszaki/utász (Kodiak) változat dukálna. De ideálisabb lenne 8.
-Megfelelõen felszerelt karbantartóbázis, ideális esetben nem üres alkatrész-raktárral.

Hát azért egy 40-50 hk-s leo 2 egység már odabaszna... legalábbis überelné a szomszédokat 😄
[NST]Cifu
Yupp, az SK-105 Kürassier-rõl.

A német nyelvterületen "jagdpanzer", gyakorlatilag könnyû harckocsi. 40mm-nyi sima acélpáncélzattal frontálisan, oldalt és hátul 20mm, ami annyit tesz, hogy szembõl még egy 20mm-es gépágyúlövedéket még talán megállít, de oldalról és hátulról már a nehézgéppuskák ellen se nagyon véd. Van hozzá kiegészítõ páncélzat, amivel elviekben 35mm-es gépágyúk ellen is képes megvédeni a tornyot, de ez még 20 éve készült, amikor nem a mai pct. lövedékekrõl volt szó.

Apropó, ugyebár az SK-105-ösök mindegyike öregebb, mint a mi rendszerben lévõ T-72-eseink. 😊

[NST]Cifu
Én ezért tartanám logikusabbnak a T-72-esek fejlesztését és továbbüzemeltetését...

Nem vagyok járatos az osztrák páncélosok között, de a régi, AMX-13 tornyos könnyûhk.-ról van szó?

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Öszintén szólva bizonyos harckocsiszám alatt alatt a beszerzendõ harckocsik típusa teljes mértékben tökmindegy. "Egy Tigris még nem csinál dzsungelt" hogy egy klasszikust idézzek.. értem ez alatt hogy tökmindegy hogy 12 Leo2A6 vagy 12 õsöreg Kürasszír, bármely háborúban egy ilyen pici erõt egész egyszerûen lesöpörnek a semmibe.

Olyan 80-90 körül kezdõdne már valami értelmesen is bevethetõ harckocsiállomány. Szvsz.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Állítólag valami csomagban vásárolták volna a Kürassiereket, minden szarral együtt... én max Leo2-õvel együtt venném meg...
[NST]Cifu
Kürassier, mi mást? Attól félek, hogy képesek, és beszerzik. Csak tudnám minek. Akkor inkább T-72 felújítás, amúgy is puszipajtások lettünk az oroszokkal, nem? De még ez sem kell, elvégre is ott van a Cseh, Szlovák illetve Lengyel hadiipar, amelyik képes versenyképes T-72 felújításokat kínálni. Elviekben persze itthon is megoldható lenne, ha nagyon-nagyon akarnánk.

De a Kürassier aligha jelentene elõrelépést a T-72-eshez képest...

Szerintem már elhappolták azokat a harckocsikat. A peruiak és az indonézek vitték el õket (Perui biznisz indonéz biznisz. Szerintem amire érdemes odafigyelni az az, hogy a 2. dokumentum TÖBB ajánlatot említ. Érdekesség, itt azt írják, hogy az osztrákok nem ajánlottak nekünk leo2-õket... Hende nyilatkozata az osztrák hk ügyében Azon lenne érdemes elgondolkodni, hogy milyen "más" ajánlatokat kaphatott még a honvédség modern harckocsik kapcsán...
Köszi, reméljük nem cseszik el a dolgot. Persze az ország jelen körülményei között sajnos az ilyesmi luxuskiadásnak számít.

Noha feltehetõleg már lecsúsztunk róla, s maradnak az osztrák kocsik. De már azok is hoznának egy "kis" fejlõdést!
Tessék:
http://www.parlament.hu/irom39/03324/03324.pdf
http://www.parlament.hu/irom39/03324/03324-0001.pdf
Be tudnád linkelni?

[NST]Cifu
Csak tippelek, de felteszem az új löveg és annak beépítése túl drága lett volna, így ezen spóroltak.

De ha már ezeket megcsinálták a hk-jikon, akkor a löveget miért nem cseréltették ki?
[NST]Cifu
PL-11 rakéták, bár végül is elképzelhetõ, hogy ebbõl is csináltak egy HARM-szerû változatot...

Molnibalage
A legalsó J-10 képen két SARH PL-10 lenne iker sínen? Vagy más?
(Tisztára úgy néz ki külsõleg, mint a HARM.)

[NST]Cifu
Pár érdekes kép:

[NST]Cifu
A legfontosabb különbség a segéd-erõforrás, ami lehetõvé teszi, hogy a fedélzeti rendszereket (rádió, tûzvezetõ számítógép, éjjellátó berendezés, stb.) mûködtesse huzamosabb ideig a motor beindítása nélkül. Ezen kívül pár belsõ dolog, mint például elektromos toronyforgató motort kapott a korábbi hidraulikus megoldás helyett.

Tudtam, hogy felszámolták az egységeiket... amúgy kb 6 hónapja volt linkelve egy másik fórumon a parlamenti ügyírat, hogy vizsgálják a rendszerbeállításuknak a lehetõségét... Remélem összejön!

A leo2A6 miben különbözik a lövegen kívül az A5-tõl?
[NST]Cifu
A holland Leo2-k abban tértek el anno a német Leo2A6-osoktól, hogy holland felségjelzés volt rájuk festve. 😊
Azóta a hollandia felszámolta a harckocsizó egységét...

A Dánok Leo2DK-jai ugyanazon a szinten vannak, mint a többi ország Leo2A6-osai, de nem kapták meg az L/55-ös löveget.

A dán és holland Leo 2-esek miben térnek el a német kollégáiktól?
[NST]Cifu
Igen, most olvastam én is errõl, de nem Iráni forrásból, hanem spekulációkat arról, hogy lehetett végrehajtani a Sentinel "leszedését". Az 1L222-eseket nemrég kapták meg amúgy az Irániak.

Az 1L222 eredetileg egy passzív radar- és rádióelektronikai felderítõ és adatgyûjtõ rendszer. Gyakorlatilag "fülel", felfogva a mûködõ radarok és rádiórendszerek, adatkapcsolatok jeleit, a Ku és X sávban (8-18Ghz), ezeket összegyûjti, és kategorizálja. Utóbbira azért van szükség, mert a légtérben rengeteg civil repülõgép, helikopter, stb. is sugároz folyamatosan. A begyûjtött adatok alapján aktív radar nélkül tudnak felderíteni ellenséges repülõgépeket, drónokat és radarokat. Feltehetõen egy (vagy több) ilyet telepítettek az iráni határra, és ott elcsípték az RQ-170 adatkapcsolatának jelét.

Az 1L222 mellé (vagy részeként?) egy vagy több zavaróállomás is leszállításra került (vagy kerülhetett, mert nem erõsíti meg egyetlen forrás sem). Ezzel zavarhatták meg az adatkapcsolatot, illetve egy erõs, irányított rádióadással esetleg "túlharsoghatták" az adatkapcsolatot, és így átvehették felette az irányítást. Utóbbi azért érdekes, mert nyilván rövid idejük volt a gép követésére (pár óra ilyen téren rövidnek számít), ha ennyi idõ alatt kiszûrték, hogy milyen jelsorozat milyen utasítást takar, akkor az azt jelenti, hogy a drón adatkapcsolata vagy egyáltalán nem, vagy csak gyengén zavarvédett és az adatkapcsolat nem volt titkosítva.

Az orosz elektronika ugyan valóban nem a világszínvonaláról volt soha híres, ám a rádióelektronika egy másik tészta, a rádióelektronika terén a szovjetek a maguk idejében egyáltalán nem voltak rosszak, egyes esetekben, idõszakokban egyes területeken határozottan elõrébb voltak, mint a nyugat vagy a távol-kelet.

1L222 „Avtobaza” . Állitolag ilyen elektronikus zavaro rendszerrel vezették Iránba csalták törbe a " Sentinel " dront a Perzsák .
Ez a rendszer mit tud miket lehet vele zavarni ? Vagy csak Iráni blöff a hatékonysága ? Az orosz elektronikai zavaró rendszerek soha sem voltak hiresek hatékonyságukról . Legalább is nemsokat hallotam roluk . Örökké csak azt hallotam hogy minden helyi háboruban az orosz elektronika leszerepelt !
A Patton - A History of the Main Battle Tank címû könyvben lehet benne van az ok. Csak nekem nincs lelkierõm kigoogleforditózni.

A Hunnicuttos adatok szerint a T15E1/E2 löveg kb 10%-al volt erõsebb mint az M3 széria. De jó 30%-al nehezebb volt.
Az M47, M48 Patton viszont már az M36(T119E1) és M41(T139) lövegeket kapta meg. Ezeknél a lövegek körülbelül olyan kezdõsebességet ért el a lövedék mint a T15E1/E2-ben, tehát az átütésük is hasonló lehetett. Tehát feleslegessé vált a viszonylag nehéz, nehezebben gyártható és drága T15E1/E2 lövegek.

Nagyobb átütõerejû lövegbõl volt egy fajta 90 mm-es, háromfajta 105 mm-es és egy fajta 120 mm-es, elég soknál több altípus is volt. Ezek küzöl a 120 mm-est és a 105 mm M68-at rendszeresítették.
[NST]Cifu
Hasonló értékekkel rendelkeznek. A 3BM42M 2km-rõl 0°-os becsapódás esetén 600mm-et tud. Az orosz lövedékek viszont rövidebbek köszönhetõen annak, hogy az automata töltõberendezés lekorlátozza a hosszukat, így könnyebben "lecsúsznak" magas becsapódási szög esetén.

Azok a Párduc darabok teljesen lerontják a vonalait.De tényleg szép.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Ezek az arányok mennyire jók a kortárs orosz lövedékekkel szemben?
Ez olyan ronda, hogy az már szép...
Lehet, hogy karácsonyra ezt kérek. 😊
[NST]Cifu
Csak tippelek, de ha végigvesszük a szituációt, akkor az M26 és az M46 eredendõen "tömegharckocsi", olcsónak és hatékonynak kellett lennie. A T15E1 és E2 löveg pedig minden volt, csak nem olcsó és egyszerû. Az M46-ot minél hamarabb hadrendbe akarták állítani, ezért lett M3A1 lövege. Aztán jött az M48 már a még szintén 90mm-es T54-essel, ami ugye már a Super Pershing-ben is ki lett próbálva teszt szempontból.

Az 1940-es évek végén, 50-es évek elején pedig ott volt az M103 az olyan helyzetekre, ahol az M26 vagy M46 elégtelen lett volna...

[NST]Cifu
DM53 és DM63, de inkább az utóbbi.

Lövedék típus - Csõhossz (kaliber) -> 0°-os becsapódási szög / 60°-os becsapódási szög 2km-re lévõ célponton.

DM63 - L/44 -> 58cm / 68cm
DM63 - L/55 -> 61cm / 72cm
M829A2 - L/44 -> 57cm / 67cm
M829A3 - L/44 -> 68cm / 79cm

Én azt se értettem soha, miért nem lett a prototípus Super Pershing hosszabb csövû 90mm-es lövege szériafelszerelés a Pershingeken és a késõbbi típusokon. M46 is az alap M3-as löveget vette át.

Pedig a hidegháborús szovjet tankok ellen jól jött volna egy nagyobb átütõerejû ágyú.

A németeknek milyen "heavy" páncéltörõ lövedékük van jelenleg rendszerben? Mennyire hatásos egy DU-val összevetve?
[NST]Cifu
Felmerült, M256E1 néven tesztelték is. De nem alkalmazták, mert a fejlesztett DU lövedékeket egyenlõre elégségesnek tartják fejlesztési potenciál terén (M829A2 és A3).

Eredetileg ugye az FCS keretében az évtized végére lecserélték volna az Abrams-okat, ez nem valósult meg. A lehetõség adott, hogy késõbb egy másik 120mm-es ágyúváltozattal szereljék fel, mint az XM360.