95104

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Az a gyártó tényleg beszállít a hadseregnek? Van valakinek tapasztalata vagy más topikba tegyem fel a kérdést? -
Pont tegnap nézegettem automata vízhűtéses hajó ágyukat remélem nem olyan lesz :)http://www.youtube.com/watch?v=1usCv4PFSjs -
davidbog #64483 Két érdekes töltőberendezés orosz nehezekhez.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
IS-3-hoz 1956-ból
és T-10-hez 1957-ből.
Egyenlőre nem tudom milyen fázisig jutottak. Ha sikerül átkonvertálnom a magazint talán ki tudom fordítózni.
A tűzgyorsaság növelése lett volna a cél az addigi 2-3 lövés/percről elérni azt a szintet amit a 130 mm-es löveggel szerelt kísérleti gépek (IS-7, Object 277/278/279/770) tudtak, ami 6-8 lövés/perc. -
Nem. Az egy sima M2 .50cal MG csak egy adapter van ráhúzva, hogy működjön vaklőszerrel is.
http://www.frfrogspad.com/miscelle.htm#blank
http://www.cranetechnologiesinc.com/M1950CalBlankFiringAdaptor.html
Ezért egy ilyen gyalogsági támadás pár ággallyal a sisakon nem igazán jön össze mert a parancsnok flir-el nézelődik az elől egy ág nem takar el :) -
foxxi #64481 A kettő majdnem teljesen összefügg
-
JanáJ #64480 Vicces a gyakorló (?) rpg. Mi az M1 tetején a 3 csövű géppuskának látszó bigyó? Légi cél ellen? -
A szemüvegről írtam, nem a szemüvegesekről. Erről elhiszem, hogy megfelelő. De a videón egy átlagos civil szemüveg van. -
JanáJ #64478 Elvesztettem a fonalat. Most jött 3 Mi-8/16 amik használtak de frissen "generálozottak". Kapnak festést meg rádiót és pont. Ha jól értem akkor nincs különbség a civil és a katonai gépek között.
Ellenben tudtommal a hadi vasak, pl egy harci heli vagy vadászgép fel van készítve egy esetleges találatra pl a hidraulika védelmére. Ilyen - egy civil helihez mérten - plusz védelem nincs a minyókon? Mert a típus nem csak szállító heli, elég sokszor volt harci övezetben. Én mondjuk csak az afgán bevetésekről olvastam, ott együtt repültek a 24-ekkel. Most azt tegyük félre, hogy nekünk csak szállító/sar feladatra kellenek. -
JanáJ #64477 http://lhsn.hu/eles-risztas-a-papai-legi-kutato-mento-helikopternek/ -
JanáJ #64476 Lencse katonának? szvsz felejtős. De már minden szemüvegbe tehető dioptriás betét. -
Hát igen a szakértelem szerintem is fontosabb, mint hogy szemüveges e vagy sem. Ha a azt a feladatkört jól vagy jobban eltudja látni fizikuma, jó stratégiai ítélőképessége, stresszhelyzeti döntőképessége miatt akkor a hadseregnek botorság egy szemüveg miatt parázni inkább a ami technológiát kihasználva lézeres szemműtétet alkalmazni, vagy egyéb már létező katonai szemüvegeket beszerezni és még ott vannak a kontaktlencsék is . -
foxxi #64474 Bocs hogy ezt mondom de csak a "hülye" magyar találta ki hogy a szemüveges katona, nem katona ( főleg magasabb beosztásban ). -
Az a szemüveg sért meg valamilyen szabályt? Úgy néz ki, teljesen átlagos. -
http://www.origo.hu/itthon/20140524-szemtanuk-szerint-lezuhant-egy-holegballon-szigethalomnal.html -
hőlégballon baleset tud valaki többet az esetről ? -
Semmi plusz sérülés állóság nincs a heliken. Új festést, és a szükséges műszereket kapják meg, hogy ICAO normás legyen és, hogy beilleszkedjen a katasztrófavédelmi feladatokba, kommunikációba. A rendeltetése alapvetően szállítóhelikopter. -
JanáJ #64469 Ez azt jelenti hoy minden minyó katonainak készül kvázi? A civil piacra szántak is. Vagy hogy a civilek katonainak kezdték és el lettek adva civilnek? Vagy csak a mi 3 db gépünkről beszélsz? Mert valahol az olvastam jelentős plusz ktg. a hadi gépeken a sérülésállóság növelése. -
millerius #64468 Bocs, a 64467-es hsz. a 64453-ról szólt(Gripen-videóhoz). -
millerius #64467 A FUEL-panelrészen a nagy szürke forgó-kapcsolóval lehet vezérelni a feltankolandó tüzelőanyag mennyiségét, ill.a rendszer fordított működését, ha leszívatni kell a gépről a kerót valami okból. Másik faladat, ha gépen belül másik tartályba kell átszivattyúzni valamelyik tartályban lévő berendezés hibája/kiszerelése miatt vagy tartály-szivárgás javításához, így nem kell a teljes tartályrendszert leüríteni (transfer pump-üzemmód). Az ARMAMENT-panelen látható a gépágyú lőszer-betárazását jelző lámpa, a fegyverfüggesztőket áramtalanító/tápláló kapcsoló, és a radar kisugárzását blokkoló/lehetővé tevő kapcsoló, ezeket nyilván csak közvetlenül start előtt kapcsolják fel(a földön véletlenül bekapcsolt radarsugárzás kis távolságról ugyanúgy képes embert ölni, mint egy véletlen gépágyúlövés vagy rakétaindítás). A gép fedélzeti rendszereinek földi teszteléséhez is nyilván használják az APU-t (kisegítő energiaforrás hajtóműindításhoz és a rendszerek táplálásához), ezért vannak a panelen a vezérlő-kapcsolói és az APU-légszívó/gázkifúvó nyílások ajtóinak kapcsolói.
Üdv ML -
Tudom... -
Minden gépen megvannak ezek a kapcsolók,csak a régebbi gépekben még a fülkében vannak,de a modern 4+ os gépek talán mindegyike rendelkezik ilyen földi müszaki panellal, hogy a járó hajtómű melleti tankolásnál és felfegyverzésnél a müszakiak tudják blokkolni a rendszereket illetve kiválasztani, hogy mennyi üzát töltsön a gépbe. Illetve ha nem a kabinban található akkor szétszórva a gép különböző részein, itt meg integrálva van egy közös panelra.
Viszont a pilótának ilyenkor tilos a bothoz nyulnia,mert a kacsaszárny mozgása miatt balesetet okozhat vagy sérülést az alatta dolgozó müszakinak.
továbbá minden gépen van több szivattyú is amivel a szárnyakból a törzsbe illetve a kifogyasztó tartályokba szivja át az uzemanyagot.
Az viszont számomra érdekesebb, hogy a más tipusokból csak akkor szállt ki a pilóta hamár mindent lekapcsolt és megállt,de a gripenből szinte megállás után kiszáll a pilóta és az APU még mindig megy a rendszerek müködnek a kabinba az ellenőrzésekhez. -
Az összesre. Mintha lenne a gépen saját szivattyú, amivel képes tartályból szívni tüzelőanyagot, ha nincs külső szivattyú. A radar lekpacsolható, stb. Midig érdekes egy ilyen tábla, mert elárul ezt-azt a tervezési filozófiáról és másról is. -
Milyen érdekes gombokra gondolsz?
JanáJ: Tudtommal, nincs különbség köztük, max a csörlő és egyéb nem NATO kompatibilis dolgok lehetnek mások,de az "új" helik is katonainak lettek gyártva eredetileg és ugy került civil kézbe, most meg ujra katonainak, igy nincs nagy eltérés köztük. -
Jópofák ezek az indiaiak. 
-
JanáJ #64461 A Mi8/17-ek civil és katonai változata eltér? Gondolok itt a sárkányra, hidraulikára, páncélozásra. Mennyire "katonai" a három "új" minyónk. Mert én azt gondoltam eltér a civil meg a katonai változat. Már a festésen, rádiókon, belsőn kívül is. -
fade2black #64460 "davidbog-nak egy összehasonlítás oroszosan :)" -
A magyar különleges alakulatoknak előírtam az edzés programot :)
http://youtu.be/fxAaFENLzok?t=9m14s -
davidbog #64458 Köszönöm.
Modern harckocsikban már annyira nem vagyok otthon, nem igazán tudom mit higgyek az összehasonlításról. Sokra tartom a T-64-et, benne is van abban a négy harckocsiban amit harckocsifejlődés szempontjából fontosnak tartok. De modernizációval együtt is kicsit gyanús, hogy szinte minden téren van olyan jó a T-64BM mint a Leo2A4.
-
JanáJ #64457 Nekem az a fura, hogy a KMZ-s (?) JTAC arcát mutatták. -
SZUsszan #64456 Baráti tűz Ukrajnában. Elég lazán kezelték a dolgot. =) -
gépágyúzás közben levehették volna a zenét. -
A legérdekesebb rész 11:50-nél a kezelő panel, elég érdekes kapcsolóka is láthat ott az ember. -
egy kis nézni való:
Célkeresztben I. évad 8. rész
A hazai légtérvédelmet feldolgozó epizódban bemutatkoznak a Gripenek, a katonai légi irányítás központja: a veszprémi szikla, a JTAC-képesség és a legújabb háromdimenziós radarállomás, Medina is. Országos tévécsatorna eddig még soha nem mutatta be a pilóta szemszögéből a vadászgépet a levegőben, de a Katonai Filmstúdió munkáit jól ismerőknek is nyújt újdonságot a film: először látható belső kamerából Gripen-éleslövészet. -
BaleniX #64452 Ugat? -
foxxi #64451 Ugat
-
BaleniX #64450 Nekem valahogy még mindig az A-10 a favorit a jetek közül. Amikor lő
mint a ruhaszakadás
-
davidbog-nak egy összehasonlítás oroszosan :)
http://btvt.narod.ru/raznoe/bulat-leo2.htm -
fonak #64448 OMG -
A WoT fórumon linkelték. -
hát nem egy AC-130 :D