Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Jelen állapotban nem eldönthetõ, mert alternatív ajánlat nincs és mindenhol több a kérdõjel, mitn a válasz. Én azt cáfolom, hogy miért nem kell élbõl ekézni az ajánlatot, mert láthatólag az emberk túlnyom része fel sem fogta, hogy mirõl szól az ajánlat...

Ezek szerint te teljes mértékben egyetértesz ezzel az üzlettel és árral.

Ez jön le a kommentjeimbõl? Akkor valamit rosszul csinálhatok...
Mondjuk a fogadó oldal is érdekes, mert vagy itt vagy a HTKA-n leírtam, hogy a 30 gépes mennyiséget nem tartom indokoltnak és itt az óraszámnál azt is, hogy mibõl jön az magas ár és itthoni viszonyok között teljesen sci-fi elképzelésket vetít elõre.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

inkább ez lehet, igen

Szent Haba-kukk

repvez
DE mindenhol csak azt olvasni töleg hogy a kommentelöket leoltod a számaiddal, de közbe a te álláspontodat sehol nem irod le hogy szted mi volna a "helyes" választás.
A legtöbb hsz-edben amikor felmerül a mostani technika felujitás vagy uj orosz vagy más uj gép vásárlás egybol ellenérveket hozol.
Ezek szerint te teljes mértékben egyetértesz ezzel az üzlettel és árral.
Szerzõdtessünk egy tanácsadót görögbõl, õk igazán tudhatják hogy mi meddig és mennyi..
Szvsz vagy lealkudják töredékrészére (60% semelyik piacon se lehetetlen), Vagy csak kis hírverés a Huey-knak , vagy annyira konkrét taktikát (légi harcálláspontok) építenek US technikára hogy ez tényleg ennyi, kedvezményesen csak nekünk, tehát az N esetleg csak a kiindulási alap, a többi modifikált (??)
2014-es KAI Surionokat is kaphatnánk ennyiért , feltehetõleg annyi hogy korlátozottabb számba. Tehát csak meg kell érje technikailag valamié 😄
Tudják hogy vigyázni kell ezzel Gripen is sokáig szólt és ilyet csak úgy lehet igazolni ha kõkemény érvek állnak mögöttük

Szent Haba-kukk

Molnibalage
És az a másik. Mindenki fújol anékül, hogy minimálisan utánjárna, hogy mit is jelenthet az ajánlat és miért olyan amilyen. Remélem te nem ehhez a táborhoz húzol.

Szerinted én ne tudnám, hogy mennyire nem repülnek itton?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Éppen errõl beszélek, hahó. Az UH-1 azért drága, mert a jenkik úgy méretezik, ahogy õk használnák. Már, ha nekem szól a komment. Tehát kisebb mennyiség, kisebbb repidõ, kisebb support = kisebb ár.

Kérhetünk olyan supportot, ami magyar viszonyokra szól, vagy megadják vagy nem. Ezen felül legfeljebb tényleg tudatosítjuk a jenkikben, hogy komolytalanok vagyunk...

repvez
Az a baj az összes beirásoddal, hogy papirból dolgozol és az ott leirt számokkal probálsz érvelni, és közben azt sem tudod hogy valojában mi hogyan megy.
Tiszta politikusi hozzáállás, ha papiron jol mutat akkor jo az nem érdekli oket ha a gyakorlatba pont az ellenkezöje valosul meg.Ezek az egy repült orára vonatkozo adatok nem magyar viszonyokhoz lettek kiszámolva.

Szted 200 orát hol fognak repülni ezek a gépek évente? mikor a vadászoknál is az átlag 80 körül mozog.A heliknél a géplétszám miatt még ennél is kevesebb.
Hypo
Mondj az elmúlt 20 évben olyan HM vezetést és kormányt aki a szavak mellett ne tette volna tonkre a Honvedseget. Kezdve a mig es grippen ugyeket, a harckocsik ..stb

Miert várunk ésszerû döntést ezektõl? Mondjuk az is balgaság volt, akik azt hitték, hogy ingyen heli az teljesen ingyen van, hat persze hogy kell költeni rá, a kérdés mibõl? és ha meg van a mibõl, akkor miért pont erre? ennyi.

Molnibalage
A Mi-8 gépek fajlagos repóraköltségére 3 ezer dollár / óra körüli árakat láttam. Mivel a jenki support 6000 óra évre vonatkozik, ezért ezt kell vizsálni a mi gépeinkre is, ha elvi szinten maradna a Mil flotta. Hány gép legyen? Mert elõször le kell oszteni, hogy hány Mil repülne ennyit...

Csak a repóra költség 6 év (?) * 6000 óra * 3000 USD ~= 110 millió. Hoppá...

Viszont, ha 15 gépre osztanád is szét a 6000 órát - ez sci-fi ennyi Mi-17 itthon nem lesz az ziher - akkor is egy gép évi 400 (!) órát repülne, tehát ~4-5 év (!!) alatt elérné a nagyjavítás üzemidéjet az 1500-1800 órát. Upsz. Tehát ezt a vizsgált idõszak alatt 15 gépre kellene kétszer kifizetni a nagyjavítás árát. Az igen... Ezt hozzáadva az üzemeltetéshez máris tisztul a kép.

Tehát mi jön ki a fenti számokból? Azért ekkora az összeg, mert a jenki úgy számol, hogy a flotta használva lesz. A program szimplán mérete miatt drága. Ha csak 12-15 gépek kérnénk és évi 2500 órát mindjárt más lenne a leányzó fekvése.

Nagyon jó lene tudni, hogy készült -e bármiféle tanulmány, hogy miért ennyi gépet és ilyen óraszámmal.

[NST]Cifu
Nem ismerjük eléggé azért a szitut, hogy pálcát lehessen egyértelmûen törni felette. Ha a megérkezõ gépek képességei sokmindentõl függenek, van-e rajtuk FLIR, van-e rajtuk MAWS, stb.

Azt én sem vitatom el, hogy ennyi pénzért azért az UH-1N beszerzés messze nem olyan jó üzlet, mint eredetileg beharangozták.

Ha lenne mellette opció, hogy igen, van egy ilyen lehetõség, de ugyanakkor 10 év alatt XY költséggel lehetne ennyi és ennyi Mi-8/-17-est üzemeltetni, ilyen és ilyen forrásból, akkor már kissé tisztább lenne a kép...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Ja. Mindeki húzza a száját, hogy ez nem. Valós alternatívát, ami olcsóbb és valóban hosszútávú, azt eddig még nem láttam. A képességnövekedésrõl meg lazán elfeledkezik a nagy többség.

[NST]Cifu
Nekem az a bajom, hogy nem látom, miként oldanák akkor meg viszont a helikopter-problémát. Az ugyanis létezik...

[NST]Cifu
Tudomásul kell venni, hogy sok esetben nem lehet "szépen" lefordítani egyes fogalmakat, intézményneveket, elnevezéseket. Én a "Manned"-el jó ideje küzdök például... 😄

Air Force Institute of Technology - Légierõ Technológiai Intézete (?)

Szvsz igen.

Defense Research and Engineering - Védelmi Kutatás és Fejlesztés (hogyan fejezzem be?)

Én úgy fejezném be, hogy 'részleg' vagy valami hasonló utalás arra, hogy ez egy intézmény vagy csoport.

Air Force System Commands - (?) Érem én, hogy mire akar utalni, de totál magyartalan...

Tipikus példája annak, amit nem lehet szépen magyarítani.
Az én javaslatom: Légierõ Szervezeti Parancsnoksága

Office of the Assistant Secretary of Defense for System Analysis - ez már szinte kabaré hosszúságú...

Szeretik is a rövidítéseket a Pentagonban. 😄
Javaslat: A Védelmi Szervezeti Analízis Titkárhelyettesének Irodája.

Punker
a jelenlegi helikopter park még katasztrófa mentésnél is kevés (láthattuk az utolsó árvizeknél) tehát valami kell, a szomszédok (lengyelek, szlovének, osztrákok) mit használnak?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Tikal
hál istennek, ne is hozzák ide azokat gépeket..

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Szép, magyarország a csóró, akinek még a használt és régen elavult cuccra sincs pénze.

Jó dolog az álmodozás, de az embert lépten nyomon fejbecsapja a magyar valóság. Itt bizony romos AMDk, Mi-17esek és BTR-80asok lesznek használatban, amíg ki nem esik a kerekük, vagy már nem lehet használni õket a rozsda vagy az alkatrészhiány miatt.

Szerintem szüntessük meg a honvédséget. Szükség ugyan lenne rá, de pénz az nem, és nem is lesz soha. Ami van, az a szintfenntartásra sem elég. És ennyi pénzt is hülyeség elverni évente egy olyan haderõre, aminek köztudottan nincsenek valódi képességei, harcértéke.

Hát látom, itt szóba került a helikopter kérdés. Igazából én azt gondolom, hogy megint egy huszáros megoldással akarja az épen aktuális döntéshozó a Honvédség akut helikopterválságát megoldani.

Mik ezek a kérdések amelyek (szerintem) megoldásra várnak:
1. fogytán van a mûködõképes helikoptereink száma (valószínûleg mára már a kritikus/elégséges szint alá csökken)
2. középtávon el kell távolodnunk az oroszok olykor szeszélyes árképzésétõl
3. hosszabb távon át kell állni a nyugati technológiára és üzemeltetésre

A helikopterprobléma leggyorsabb megoldása, a meglévõ gépek nagyjavítása, esetleg még üzemidõvel rendelkezõ gépek megvétele, a csehektõl, vagy a szlovákoktól, de ez egyáltalán nem biztos, hogy hosszú távon költséghatékony is.

A gond, hogy sokan csodát várnak az UH-1-es beszerzéstõl (nem feltétlenül ezen a fórumom), ami minden gondunkat megoldja. Bevezetésre kerül a nyugati technológia, és lesz helikopterünk dosztig. Ezért van az hogy más fórumokon az merül fel egyesekben, hogy milyen fegyverzettel lehet ellátni stb, mert akkor akár a Mi-24-eseket is helyettesítheti.

Igazából a szerintem el kellene vetni azt a tévhitet, hogy az az olcsó megoldás, ha mindenre egyféle helikoptert alkalmazunk, mert akkor kisebb alkatrészkészletet kell raktáron tartani.

Nem gondolom, hogy az orosz technikánál se lehetne áttérni az állapot szerinti üzemeltetésre. Nem gondolom, hogy a lengyeleket, vagy a cseheket, vagy az ukránokat különösebben érdekelné, hogy az orosz megadták-e nekik a nagyjavítási jogosítást, avagy sem. Ha megsemmisülne egy Mi-17-esünk, az oroszok ma milyen garanciát vállalnának? Akkor meg nem mindegy ki javítja meg, ha az szakszerû? Nagyon jó dolog ez az örök élet szöveg, de állapot szerinti repülés esetén egy Mi-8-ast is addig üzemeltetsz ameddig akarsz, és ne gondoljuk,hogy azért mert a Bell azt mondja hogy ez örök életû, a sárkányon az igénybevétel miatt az üzemeltetés során ugyanúgy nem fognak megjelenni repedések.

Igazából a költség (nem ár) engem is mellbe lökött, még ha ez idõben elosztva kerül is teljesítésre, de azért 30-40 éves gépek rendszerbe állításara kicsit túlzónak tûnik.

Igazából ahogy arra már más is célzott, hogy ezt a pénz talán máshogy is fel lehetne használni. Szerintem jelnenleg elég lenne kb 12 darabot ezekbõl rendszerbe állítani és arra használni amire való, nem harci, nem szállító stb, hanem kutató mentõ helikopternek, míg a Mi-17 flottát kb 10-12 gépre bõvíteni és annak kb 10 évre való üzembetartását biztosítani. Ez idõ alatt lehetõség lenne felkészülni a leváltására. Akármennyire szentségtörõ, de el kellene fogadnunk, hogy nincs lehetõségünk a Mi-24-esek további gazdaságos üzembetartására, minden pénz amit ráköltünk kétszeresen hiányzik máshonnan ahol jelen pillanatban fontosabb lenne. Egy ekkora géppark üzemeltetésére a meglévõ szerelõ és hajózó állománynak elégségesnek kell lennie.

Persze 32 egyforma gép üzemeltetése logisztikailag jónak hangzik és talán érdemes kiépíteni hozzá valamiféle mélyebb üzemeltetési hátteret, de nem gondolom, hogy erre a legalkalmasabb pont az UH-1N, már csak az el nem terjedtsége okán a térségünkben.

Azt gondolom, hogy el kellene felejteni ezt a végkiárusítási pánikot, más is állít le helikoptereket, nem csak az Amerikaiak, és végre elhagyni azt a marketing szemléletet, hogy az adófizetõknek ha vásárolunk valamit azzal mutatjuk, hogy mi mennyit törõdünk az ország, tárca sorsával, ugyan akkor a beszerzett technika üzemben tartásával ár nem törõdünk, mert ez nem látszik. Ráadásul szerintem ez a beszerzés még két élû is, mert nem gondolnám, hogy az átlagos tájékozottságú választópolgárban kívánt pozitív üzenet helyett nem az a kép alakul majd ki, hogy az a nyugat már megint ránk sózta a 40 éves szemetét, ami már nem kell neki dupla áron.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Molnibalage
Lenne egy féloff kérdésem. Egyes jenki szervezeti egységeknek angolul is elég fura neve van. Gõzöm sincs, hogy minek lehetne szépen lefordítani az alábbiakat.

Air Force Institute of Technology - Légierõ Technológiai Intézete (?)

Defense Research and Engineering - Védelmi Kutatás és Fejlesztés (hogyan fejezzem be?)

Air Force System Commands - (?) Érem én, hogy mire akar utalni, de totál magyartalan...

Office of the Assistant Secretary of Defense for System Analysis - ez már szinte kabaré hosszúságú...

Molnibalage
A döntéstõl számítva részlegesen talán 1,5-2 év, ha nem lacafacázunk. Elleben Mi-171 gépet elveben 3-4 éven belül, de inább 5 nem kapunk, hacsak nem fizetünk többet, mint akik már megrendelték...

repvez
szted a 30 UH-1 mikorra lesz hadrafogható itthon hogy mindegyiken lesz pilota és földi személyzet és kiépül hozzájuk a javitóbázis?
Ehhez minimum 70 pilota és 200 müszaki kell , hány év alatt termel ki most a HM egy pilotát és egy müszakit ha most kezd neki a toborzásnak ?

Hidd el addigra itt lennének a Milek is .Lehet hogy csak 5-10db lenne összesen , de arra a mostani álomány is képes lenne a kiszolgálásukra illetve rövid átképzéssel.Az országban 10db állandoan hadrafogható ekkora heli teljesen megfelelne 30évre
Molnibalage
Ha mi-171-est vesznek ennyi pénzzböl akkor nincs plussz infrastruktura kiépitési költség, nincs jelentös kiképzési költség.És minden képesség megmarad.

És mikorra ér ide...?

Molnibalage
Sokan nem látják azt, hogy az egész beszerzés lényega a saját erõbõl történõ tartós üzemeletés. A bibi az, hogykormányokon átívelve itthon ez még soha nem sikerült.

A Milek nagyjavítása soha nem lesz itthon lehetséges, világpiaci áron kell azt mindig megoldani. Ambasa kommentje alapján (HTKA) a gépek nagyjavítás közi ideje 8 év / 1500-1800 óra. Egy gép nagyjavítása nagyságrendileg 2 milliárd HUF. Tehát 20 év alatt egy 8 gépes flottára is elmenne mennyi is? Nagyságrendileg 130-140 millió.

Ja, és eztért 0 korszerûsítést kap. Nem lesz FLIR sem MAWS, se semmi. Azért ma már éjszakai repülést elvárna az ember.

repvez
Nem a költségekkel van csak gondom, mert azzal tisztába vagyok hogy nincs ingyen semmi,De:
Ha mi-171-est vesznek ennyi pénzzböl akkor nincs plussz infrastruktura kiépitési költség, nincs jelentös kiképzési költség.És minden képesség megmarad.
Ha UH-60-ast vesznek teljesen uj rendszer mindent a nullárol kell kezdeni, de legalább 30 évig letudták a helikopter kérdést.

Ha marad ez a felálás akkor mindent elöröl kell kezdeni plusz infrastuktura és pár képességnek csorbulnak a lehetöségei (ejedobás,belsõtérbe elhelyezett terhek szállitása), és nincs letudva a tipusváltás csak elhalasztva ami ujabb plusszköltség igy drágább ez a verzió mégha most ez a kedvezöbb is.

Utolsó megoldás töredék költségen felujitjuk a meglévöket és azonnali tendert irunk ki helikopterekre , hogy mire lejár ujra a felujitási idö a gépekre már meglegyen a gyöztes és a gépek szálitható állapotba legyenek addigra

A plussz ráadás meg arrol senki nem beszél hogyha csak az UH-1 marad rendszerbe akkor a meglévõ orosz technikával mi lesz a fegyverzeti anyagokkal alkatrészekkel , ha ezeket nem adják el és forgatják vissza az UH-k ba akkor megint bajba vagyunk
[NST]Cifu
Jujj, nagyon-nagyon csúnya észosztás megy ott. Ez kb. a Jobbik választási programjából a katonai elképzelésekre emlékeztet. Párhuzamosan akarták a MiG-29-eseket (az összeset) üzemben tartani a Gripen-el. Hogy csak a leglátványosabbat említsük. 😊

Amiben igazuk, az az, hogy használt, sokat repült gépek, és igazából átmeneti, és nem végleges megoldást jelentenek. Amiben viszont nincs realitásérzékük, hogy mibõl és hogyan oldanák meg akkor a helikopter-problémát? Az UH-1N üzemeltetése még mindig egy olyan lehetõség, amivel viszonylag jól és elviekben kivitelezhetõen lehet az elég égetõ helikopter problémát megoldani 10, talán 15-20 évre megoldani.

Persze én is szívesebben mellé tettem volna pár Mi-17/-171 ajánlatot... Ott ugye a kiképzés és üzemeltetés költségei nagyságrenddel kisebbek. Szvsz az jobb döntés lenne, de ez csak a privát véleményem.

A végleges szerzõdés (ugyebár ne felejtsük el, hogy a 426 millió a felsõ ár, nem a végleges) ismerete nélkül persze ne törjünk pálcát az UH-1 beszerzés helyett.

Molnibalage
Én mik ezek? Ahogy lentebb fejtegettem bármit állítanál rendszerbe mint úgy gépert, 100-200 milla USD kapásból elmaegy a háttérre és az indulásra.

De most tényleg. Közhelyek puffogatatása helyett jó lenne valami konkrétum is. Új gép esetén közbeszerzés kell. Hol lesz abból repülõ heli 2013 vége táján...?

Molnibalage
Ukránokkal? Nekik van egyáltalán jogosult üzemük nagyjavításra?

[NST]Cifu
3M euró még mindig reálisabb, pláne, hogy a járulékos költségek sokkal alacsonyabbak.

Ezt még értem, de ennyibe?

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

A MiG-ek esetében kényszerpályán voltunk, ha valaha viszont akartuk látni a lóvénkat, bele kellett menni az üzletbe.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Punker
ne legyetek már olyanok mint akik megvették a 0% -os THM-es autót aztán fél év után rájöttek hogy nem tudják fenntartani, kiképzés, szervíz cuccok, stb ez mind pénzbe van.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

repvez
Csak az egésznek olyan érzete van mint a topshop reklámoknak, hogy most vegyenek mert most ezt meg azt adunk mellé meg ilyen jó olyan jó, de ha belegondol az ember akkor azért a pénzért sokkal jobb cuccokat vehet akár feléért is.
Vagy mint az ujságosnál a gyüjtögetös modellek, elsöre azt gondolja az ember hogy milyen olcso csak 1000ft az ujság aztán mikor osszeadja a teljes cuccot kiderül hogy mekkora átb@szás.
PrasCo
Alapvetõen nem értek a dologhoz (Ettõl kezdve miért is írok hozzászólást? 😄 ), de azt hiszem, a homokzsák nem fogja megkérdezni, hogy mi emeli a magasba. Jó esetben a bakát meg a harceszközt is az fogja érdekelni, hogy repül-e az anyag, vagy sem. Az SAS sem pattog sokat, ha Chinook viszi el õket A-ból B-be.
A Gripenekkel kapcsolatban is az a véleményem, hogy nem feltétlenül volt rájuk így, ebben a formájukban szükség, de, ha már itt vannak, ne félgõzzel csinálnák, amit csinálnak...
A modernizáció pedig, gondolom, nem egy befalazott út.
426mill.USD / 30db ?

repvez
Ebben meg még nem is az a baj, hogy mennyi helikoptert akarnak venni és miylyen áron, hanem hogy ezeket a használt 30 éves gépeket ugy akarják rendszerbe állitani, hogy még 30 évet lehuzzanak itt, ellenkezõ esetben ez a sok pénz is ablakon kidobás ha 5 év mulva meg uj tendert irnak ki gépbeszerzésre.DE ha meg 30 évig üzemeltetjük öket akkor meg már 60 éves technikát fogunk használni ami megint nem pozitiv dolog.
Ezért lenne jó ha mindenáron el akarják ezt a pénzt költeni akkor vegyenek 10db , de vadi uj helikoptert mindegy hogy UH-60 vagy Mi-171, de az akkor is 30 évvel ujabb technikai szinvonalat jelent.
Molnibalage
Hogyan jött ki a 15 millió / gép? Osztottál egyet és annyi? Ok.
Akkor lássuk a MiG-et. Infláció smafu...? Az a 800 millió ma olyan 1,25 millárd. Tehát egy gép volt 44 milla mai árom. Upsz...

Az UH-1 gépek ára 0. Minden költség a háttér kiépítése. Ha a gép csak 5-10 évig repül, akkor drága. Viszont a magyar viszonyok közepette tisztességes üzemeltetéssel gyak. bármeddig mehet. A gépre a gyártó nem ad meg sem üzemidõ sem naptári élettartamot. A gép állapota dönti el, hogy repülhet vagy sem. Ja, és mindezt saját erõbõl. Elleben a Mil gépek ipari nagyjavítása nem lehetséges, minden nyolcadik évben cirka 8 milla / gép. Ej...

Az indulási költségre akarasz sacc adadot? A brazilok UH-60 elsõ beszerzési tervét nézni. 6 db gép szerepelt volna supporttal, 2007 táján 300 millával. A gépek tiszta ára akkor volt 14-15 milla. Ergo az gép bevezetése cirka 200 milla.

Aztán jött az, hogy ~500 millárért 15 gép. A bevezetés ára kb. ua.

Nos, akkor a 30 UH-1 honosítása szerinted mennyi? És ez csak a háttér, szakképesítés és egyebek. Szóval tényleg nem olyan olcsó, de minden más gép esetén az alap kb. 200 milliós árat le kellene perkélni és aztán lehetne arról beszélni, hogy akkor mibõl és mennyit...

Értem én, hogy sikertelen ember vagyok, de nem világos, hogy mi a fene kerül 15millió dollárba egy lepukkant UH-1-en, ha ingyen kapjuk.

Mennyiért is vettük a ruszkiktól a MiG-29-eseket kiképzéssel együtt? Nekem 800mill. dolcsi rémlik, és tettek még mellé némi szárazföldi technikát is.
Infláció ide vagy oda, nem két használt UH-1-et ér egy zsír új 29-es...
(Mondom ezt úgy, hogy nem igazán csípem az oroszokat, az éppen aktuális világnézetüktõl függetlenül)

Molnibalage
Röviden, a balfaszok még azt sem fogták fel, hogy a helik igyen jönnek, csak fel kell építeni az üzemeltetést és ki kell képzeni mindenkit.

Minden kicsit is hozzáértõ tudta, hogy az "ingyen" nem azt jelenti, hogy 0 HUF költségen fognak itt repkedni.

Molnibalage
Aki arról a szennyoldalról linkel bármit - nemhogy HT-t - az sikeres ember nem lehet... 😊

Tényleg ekkora hülyék vagyunk????
LINK

Nem igazán értem, miért nem lehet a jelenlegi eszközöket korszerûsíteni jóval kevesebb pénzbõl? Ha már a Gripennél elkövettük azt a hibát, hogy erõn felül inkább az újat választottuk a korszerûsítés helyett, akkor most lehetne egy kis józanság a döntéshozóknál.

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

Valaki homályosítson fel, a Mil-ek meg Uh-1esek párhuzamosan lesznek rendszerben tartva? Szvsz a Milekkel jobban járunk, az ukránokkal könyebb szervízeltetni, az amerikaika meg gondolom arany árban fogják karban tartani.

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

Kicsit félreérthetõ amit írtam,tehát: mielõtt vki félreértené ,azokkal az Uh-1-ekkel jól is járhatunk . A dramaturgia a szokásos bulváros szinvonal, AgyarOtszág esetében nincs mit csodálkozni bár én személy szerint kikérem magamnak hogy jó hírek mint olyan nálunk nem létezik. Vagy ha volt is megtematizálják. Ez egyelõre ez a szint. Az igazág meg kit érdekel, addigra úgyis késõ :p
Lényeg hogy érték-arányos legyen a tranzakció - a most érvényes számok nyilván High-End kategóriába röpködnek ez nem vitatható

Szent Haba-kukk

egy-kettõre?
hol van még az is...
amíg nincs hiv. nyilatkozat azt javaslom ne ijesztegessük egymást -32 gép között lesz donor is :d -(simán van még mindig akár 3 egymásnak ellentmondó opció/k is . Helik egyébként 2-3 éve ugyanúgy téma, szóval miért ne. Fél gripen program árát bármikor, bármire 😄

Szent Haba-kukk

Álmodik a nyomor. Egyenlõre helik lesznek. :-S
thx
Jönnek az újabb és újabb upgrade-k még mindig. Én vhogy úgy látom "lehetetlenség" univerzális felújítást találni. Talán a cseh T-72M4CZ , de azt darabszámtól függõen se képzelném hogy 3M juro alatt kijönne.
csinálnék a maradékbol inkább egy városi meg egy hagyományos "ezredet"
http://www.defencetalk.com/bumar-reveals-pt-72u-for-urban-operations-36876/
http://www.youtube.com/watch?v=5AZKbO5UL7c /úgy tudom ez a Bae .. /
T72e1 stb. - öszegyúrni amit lehet, plusz az oroszok nem tudom mit kínálnak

Ha így olcsóbb és még ott lenne egy tarackos változat, mert azért szóbakerült.
érdekesebb T-72 upgradekrõl régen készült összfoglalás, ha egyáltalán.. 😊

Szent Haba-kukk

Molnibalage
Ebben az esetben nem.

Common Configuration Improvement Program

repvez
CONTINUOUSLY COMPUTED IMPACT POINT (CCIP) MODE

A bombavetés egyik verziója
Köszi. Alig kellett szótárazni. :-)
Mi az a CCIP? MErt nem az amire én gondoltam. :-(