95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • SZUsszan
    Hogyhogy nem látni az ellenfél rakétáinak a fényét? Vagy ezek V1 elven működő sikló bombák voltak? =)
  • z0ty4
    Iron Dome Intercepts Rockets from Gaza

Iron Dome munka közben :) volt dolga...
  • ximix #64603

Még egy példa, amiért nem volt jó a másik oldalon állni ha az enemi AK-47-el pufogtatott.
  • ximix #64602
    Jó fej az öreg, de az AK-47 ilyet is tud ha nem poénkodnak vele:)
  • Rue East
    Ők a hadsereggel együtt harcolnak, nem ellenük.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Azov_Battalion
  • JanáJ
    Gondolom ennél "nehezebb" fegyverzetük is lehet, mert ezt még az Ukrán hadseregnek is el kellene söpörnie. Vagy nem?
  • qtab986
  • JanáJ
    Nem tudom értelmezni az 5.gen vadászt, mert ezt az amik találták ki, tehát nehezen ráhúzható más nemzet gépére. Szerintem.
  • mijki
  • qtab986
    Jatimatic SMG
  • repvez
    DE ez az
  • Lacusch69
    Hogy miket olvasgatsz...
  • Molnibalage
    Az 5. generációs vadászt nem csak a stealth geometriai kialakítása teszi...
  • JanáJ
    Én azt mondom, hogy a kínaiak és az oroszok is tudnak már repülésre képes csökkentett észlelhetőségű gépet gyártani. Kicsit savanyúbb, kicsit kisebb, de az övék. :-) Tehát van nekik is 5 gen vadászuk. Gondolom x év múlva használható fegyver lesz. De a 35-ös már az előtt ugrott megint egy szintet, hogy ezek a gépek bevethetőek lennének. Mindenesetre nem látom hogy a közeljövőben bárkinek lenne esélye a 22/35 páros ellen. Volt valaha ekkora jenki tech fölény (ebben)?
  • JanáJ
    Ez nem az a heli amit a pápai reptéren dolgozók "saját szakálra" össze raktak? (Már kiállítási célból)
  • qtab986
  • Molnibalage
    Uramisten. Az ilyen fulladna meg úgy, hogy a hülyeségében elfelejt levegőt venni... Mindneki jobban járna....
  • repvez
    Egyébként akit érdekel Itt megnézheti személyesen is a Sátánista csapásmérő helikoptert és még mást is
    Nyilt nap
  • fonak
    Az NWO topic eggyel odább van. :)
  • repvez
    Csakhogy képbe legyen mindenki erről a kiállitási célra felujitott gépről irt az egyébként titán józsi néven is megtalálható ember aki már megmondta az "igazat" a kolontári iszapömlés kapcsán is a youtubon.
    És vannak emberek akik még igazat is adnak neki !
  • z0ty4
    itt a világvége, meg a hülyék is :))))

• Molnibalage
    Hamár igy összehasonlitgatunk én nem érzem egyenlöre, hogy a raptor mitől jobb az F35 nél.

Repteljesímény, kétszert több légiharc rakéta és a DAS-t leszámítva superior dogfigt képesség fog majd realizálódni, ha lesz AIM-9X és HOBS.

Az F-22 nem általánosan jobb, de mint általános vadász feladatkörben az az ász.

ÉS nem jut eszemben semmi olyan képesség amiben többet tudna a raptor,

Lásd fent. Az F-22 full fegyverzettel M1.7 táján szupercirkál. Az F-35 ennyire nem is képes, mert annyira a high subszonic és low supersonic tartományra optimalizálták. A nagyobb repteljesítmény miatt a gép sokkal inkább ott és akkor harcol, amikor akar, az ellenfél NEZ/DLZ-jét jobban haza tudja vágni, a tűzerő sokkal nagyobb, több célponttal képes megbírkozni.
  • repvez
    Hamár igy összehasonlitgatunk én nem érzem egyenlöre, hogy a raptor mitől jobb az F35 nél.

Addig igy volt mig az elképzelés az volt, hogy egy olyan egyszerű olcsó gépet akartak ami leváltja az összes F16, harrier meg egyéb gépeket 3000+ példányt eladva, de semmi egetverő tudást nem terveztek bele.

Ehhez képest én ugylátom, hogy az F35-ös elektronikában és szinte mindenben már tulszárnyalja a raptor képességeit.

ÉS nem jut eszemben semmi olyan képesség amiben többet tudna a raptor, főleg annak fejében nem értem, hogy ma már szinte olcsobb egy raptor mint az F35, és abbol csak 180 darab van, mig a F35-ből már most 104 és még el sem kezdődött a sériagyártás.
  • Gundark 1 1
    Szerintem tudod miért megy a köpködés? Mert ha jól belegondolunk a 35ös lesz a kor 16osa. Mindenhol szép sikereket fog elkönyvelni főleg ha "lemegy" az ára. És akkor lesz egy olyan géped, amivel gyakorlatilag szinte csak a 22es veheti fel a versenyt. Iszonyatos pénzeket fognak keresni vele. És ez sem az oroszoknak sem az európaiaknak nem tetszik. (gyártókra gondolok)
  • Molnibalage
    Ez így nem egészen igaz. Az F-22 repteljesítménye nagyon nagy vonalakban ismert. A PAK-FA és J-20/31-ről meg semmit nem tudni, de azok jelenleg még olyan hajtóművekkel repülnek, amiknek tolóereje tudtommal köszönőviszonyban sincs az F135 és F119-cel, tehát ezen gépek repteljesítményét az adott kategóriában sanszosan ezekkel a hajtóművekkel nem érik el.

Az F-35 harcászati elektronika és más teréni is már több szempontból is felülmúlja az F-22-őt, de az F-22 repteljesítménye az, ami igazán a királykategóriás ragadozóvá teszi.
  • Molnibalage
    Az F-35 szerintem is egy baromság, egy too big to fail projekt lett belőle, ami elviszi a pénzt egy csomó más fejlesztés elől.

Ezzal a bibi az, hogy akkor miért nem sorolsz fel n+1 ilyet? Ugyanis milyen alternatívája van a PAK-FA vagy a Szu-35-nek? Ja, hogy semmilyen... Ezeket is végig viszik, kerüljön bármennyibe és annyi gépet gyártanak le, amennyi kijön a pénzből amit adnak.

Az F-35-nél mi történik? Ha nem adtak több pénzt, akkor a haderőnemek saját költségvetésből gazdálkodták ki, hogy teljen többre.

De mi van pl. a jenkik új hordozójával? Ja, hogy annak sincs alternatívája? Gyakorlatilag az összes csúcsfegyver ilyen, de valahogy mégiscsak az F-35 programot szokás baszogatni. Ja, hogy arra lehet irigynek lenni, mert egyedi képességmixe van, az Rafale, Sz-35Sz és még számtalan másnak bizony van helyettesítő terméke, ha nem ezeket akarod. Az F-35-nek minden púder és marketing bullshit ellenére nincs. Na, ez a nagy difi...

Eleve megkérdőjelezhető, hogy miért kellett erőltetni egy közös típust az USAF, USN és USMC számára, amikor a három verzió eleve elég komolyan különbözik így is (ha már említve volt a Phantom, igen az is egy "three service" típus volt, de nem eleve annak szánták, sokkal kisebb eltérésekkel a változatok között, pl. nem akartak belőle STOVL verziót összehozni:))

Mert meg lehet tenni. Azért, mert így olcsóbb. Egyedül a STVOL változatnál lehet pampogni, hogy ez erőltetés, de meg is látszik azon, jóval kisebb a belső tüzag. kapacitás. Az A/C simám lehet közös. Ezt ekézni kb. akkora szamárság, mint beszólni, hogy miért lett Szu-27K---> Szu-33 és MiG-29K. Azok is egy szárazdöldi üzemre tervezett gép módosításai. Akkor miért is eretnekség az, ha eleve közös elemekkel tervezed a gépet? Ez nemhogy erőltetés, hanem teljesen logikus. Az, hogy az F-111 elbukott, mint CV gép az eleve azért volt, mert balfasz volt a specifikáció. Az F-35-nél meg nem. Ja, meg a techológia halad 40+ évet...

Egyszerűen csak pár embernek odafent az volt a rögeszméje, hogy egy "Joint Strike fighter" mekkora költségmegtakarítást fog eredményezni.

Ez több, mint rögeszme...

A stealth fontossága is megkérdőjelezhető, ha eleve megvan a technikai fölény a potenciális ellenfelekkel szemben (jobb radarok, rakéták, zavarók stb.)

Csakhogy ez kezd elolvadni... Ezen felül jó lenne megérteni a jenki filozófiát. A jenki filozófia nem az, hogy "majd keményen küzdünk és összeszorított fogakkal tűrjük a veszteségeket", bár erre is volt számtalan példa. Csak ezek annyira szép emlékek, ahágy hősi halottat termeltek. Nem kérnek mégegyszer a II. Vh strat. bombázóhadjárat féle húsdarálóból... Mert az az volt, csak sokak nem tudják... A jenki filozófia az, hogy masszív fölénnyel megyünk, ha lehet és jól odabasznuk és haza is megyük. Egyben. Na, erre kell az F-35.

Inkább az F-22-őt nem kellett volna leállítani, hanem gyártani belőle annyit, amennyi ki tudja vívni a légi fölényt bármilyen elképzelhető szcenárióban. Igen, drága gép, de annak a kifejlesztése már ki lett fizetve.

Az F-35 program létezése részben poltika, és legalább egy 1,5 évtizeddel eltolva létezik az ATF-hez képest, ami még a '80-as évek elején indult. Az F-22 program egyszerűen túl korán fejeződött be ahhoz - a fontos szakasza - hogy pénzügyileg és más szempontból elfogadható legyen az, hogy több legyen belőle, az USAF sem tartotta fontosnak, hogy kigazdálkodjon többet. Az F-35-nél viszont ez nem így van. Azt, hogy ez miért van így, arról kérdezd őket. Én elég sok indokot fel tudnék soroln, de most nem teszem meg.
  • JanáJ
    (Pl kiváncsi lennék, hogy a katonai fejlesztések folyamatos drágulása valós-e, vagy csak inflálódik a dollár. Nem tudom hogy tudnék mondjuk egy Hustler vagy B2 programot átszámolni mai dollárra. Azt se tudom mit szorozzak, meg azt se hogy mivel. :-))
  • JanáJ
    Ezen a Raptor elég lett volna dolgon én is agyaltam, de nem lettem okosabb. Azt nem értem, hogy a 35-ösnél mindenki úgy veszi, hogy x millió dolcsi. De az kimarad, hogy ennek jó része visszaforog a gazdaságba, úgy hogy közben továbbra is az élen maradnak. A 22-est lassan utolérik a ruszkik, meg a kínaiak. Pontosabban megközelítik a paramétereit, de már nekik is van / lesz 5gen vasuk. A 35-ös meg ugye erre tesz rá egy lapáttal.
  • fonak
    Lehet, hogy nem minden érve helytálló (pl. a manőverező légi harc jelentősége a mai világban, hiába tudna körberepülni az ellenfél dogfight-ban, ha nem is tud észlelni, mielőtt leszeded BVR rakétával, vagy közelharcban is a minden szögből indítható legújabb rakéták elbánnak azzal az ellenféllel is, aki le tudna fordulózni), de mond azért elgondolkodtató dolgokat is szerintem.
    Az F-35 szerintem is egy baromság, egy too big to fail projekt lett belőle, ami elviszi a pénzt egy csomó más fejlesztés elől. Eleve megkérdőjelezhető, hogy miért kellett erőltetni egy közös típust az USAF, USN és USMC számára, amikor a három verzió eleve elég komolyan különbözik így is (ha már említve volt a Phantom, igen az is egy "three service" típus volt, de nem eleve annak szánták, sokkal kisebb eltérésekkel a változatok között, pl. nem akartak belőle STOVL verziót összehozni:)) Egyszerűen csak pár embernek odafent az volt a rögeszméje, hogy egy "Joint Strike fighter" mekkora költségmegtakarítást fog eredményezni.
    A stealth fontossága is megkérdőjelezhető, ha eleve megvan a technikai fölény a potenciális ellenfelekkel szemben (jobb radarok, rakéták, zavarók stb.) Inkább az F-22-őt nem kellett volna leállítani, hanem gyártani belőle annyit, amennyi ki tudja vívni a légi fölényt bármilyen elképzelhető szcenárióban. Igen, drága gép, de annak a kifejlesztése már ki lett fizetve.
  • SZUsszan
    Ilyesmik miatt raktam én is mögé a smileyt. Megkeseredett öreg.
  • Molnibalage
    Japán és alacsony észlelhetőségű vadász.
  • Molnibalage
    Kucsva uncsi már ez a vidóe. A faszinak agyára ment az öregedés. Mikor máshol azt idézi, hogy az F-4 Phantom II is jobb, mertz 4x2000 fontos bombát is képes vinni, akkor már tényleg sírva röhögtem. A faszi azt hiszi, hogy 1970-et írnuk.

Komolytalan az egész, hagyd a francba. Csak a szokásos rugdosás és köpködés az F-35 felé, a savanyú a szőlő esete...
  • Jeffjohnson
    Mennyire igaz az, amit mond? Lopakodó gépeket ha ennyire könnyű észlelni és lelőni, akkor mégis minek fejlesztik őket, nyilván pénzügyi okokból de ennyire egyszerű lenne a dolog? Gondolom más dolog az észlelés és más a lelövés.
  • SZUsszan

=)
  • messerharcos
    bocs a feleslege kérdésért, időközben megtaláltam a megfelelő idevágó cikket. http://htka.hu/2009/08/07/mig-mfi/
  • JanáJ
    Gondolom a Szuhojnak jobb volt a hátszele. Amúgy a kínai madár nagyon 1.44-es. Nem tudom ennek van-e alapja.
  • messerharcos
    A mig 1.44-et miért kaszálták el? Hogy drága volt, azt olvastam, de miért nem ezt folytatták a T-50 helyett? Alig találtam róla valamit
  • repvez
    A 3. percnél töltik fel a fedélzeti tartályt folyékony oxigénnel és a vészhelyzeti oxigén ellátást ellenörizték, hogy mindenkinek jusson oxigén a fedélzeten ha magasan kihermetizálodna a gép.
    A c-17-esben 180liter oxigén van ilyen esetre. egy adalék csak:
    1 liter -183 fokos folyékony oxigén 800 liter légnemü szobahömérségletű gázzá tágul ki.
  • qtab986
    03:00-nál mit csinálnak, amivel bepárásítják a repülőgépet és mire jó?
  • qtab986