Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ilyen alapon válasszuk szét arra, amelyiknél sértõ a szimulátor szó használata, meg amelyiknél nem:P
Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!
\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak õk értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"
Irta volt Garou úr.
"Bármely katonai / civil szimulátorban olyan fizika van, hogy a PC-s szimulátoroknál a szimulátor szó használata egyenesen sértõ."
Éppenséggel, VBS kontra civil játékok, DCS A10c kontra desktop szim (igen, tudom hogy az eredeti a fegyverkezelést szimulálja inkább)., az emlitett uj gyalogsági sim., meg a VBS ekre épitett speciális szimek, vagy akár az aminek nem ugrik be a neve, amit az USMC nek csináltak , amit egy cheat kód választott el az eredetitõl....a bármely kicsit erõs.
Nem is beszélve ezekrõl a laser battlehousokról, amikben szerintem szintén a Bohemia cuccai futnak.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
70-es évek végén fizikai képtelenségnek tartom egy normálisan kinézõ szimulátor létezését. A grafika másodlagos, a fizika a lényeg. De most akkor grafika elõször: A Star Wars-nál a programozók saját maguk fejlesztettek ki egy programot, ami képes volt pár primitív texturát ismételve rávetíteni szintén primitív testekre (gömb, kocka, stb). Ebbõl lett a Halálcsillag, meg benne az alagút. A lézert még úgy festették. És itt most konkrétan 5 ismétlõdõ téglalapról beszélünk kis felbontású képekkel, ez volt az alagút. Egyszerûen nem létezett sem software sem hardware, ami ezt a minimális grafikát real time bemozgatja neked. Úgy kellett órákon át számoltatni egy frame-et. És hol vagyunk akkor még egy szépen kinézõ repülõtõl, táj + házak + más mozgó objektumok, mindezt fizikával, mert az a lényeg! Ja igen, és valós idõben!
486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD
Also, the vertical tail structure was extended at its base to carry across the top of the wing and join the BVP-30-26M chaff/flare dispensers which also increased the effective keel-area that aided in spin recovery
+
The SPO-15 (L006-LM/101) Beryoza radar warning receiver and the 20SP passive countermeasures system with 2 x BVP-30-26M (blok vybrosa pomekh) chaff / flare dispensors built into the upper surfaces of the main wing. Each dispensor contains 30 x 26 mm PPI-26 flares or PPR-26 chaff cartridges.
Mi a pék az a main wing...? Én eddig úgy tudtam, hogy a függõleges vezérsík nyúlványába van beépíve kétszer 30 db zavarótöltet és ennyi. Félreértek valamit?
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
TG
karosszéktábornok.blog.hu
ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD
Minden esetre ha az 1970-es években már árnyékolt, textúrázott polygongrafikát prezentáltak, az nagyon-nagyon meglepõ lenne számomra. Ismát: a filmipar is dollármilliókat áldozott ilyesmire.
Plusz hát a költséghatékonyság kérdése... Egy ilyen grafika real-time mozgatásához szükséges hardver több (tíz?) millió dolláros tétel lehetett. Abból a pénzbõl több ezer repült órát fizethettek volna, ráadásul a szimulátor óraköltsége is megvan (kezelõszemélyzet, energiafogyasztás, karbantartás, stb.), szóval itt nem 0 vs. ~10 000 US$ (1970-es évek repült óraköltsége), hanem mondjuk 2-3 ezer dollár vs. ~10 000 US$ viszonyul egymáshoz.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A szétbontás, meg a magas aszbeszt tartalom miatt nem költséghatékony. Vagy valami más mérgezõ cucc miatt. Meg asszem annyira spéci ötvözetek, hogy nem lett volna jó semmire, max villának. :-)
Ha hülyeséget írok, majd Molni javít.
Alkalmas lehet, ám itt az ár és a hatékonyság a fontos kérdés. Egy helikopter általában nem túl jó az üzemanyag és a megtett táv viszonylatában. Egy légcsavaros gép sokkal jobb e téren. Másfelõl a Hind két gázturbinás, az ST meg csak egy, tehát üzemeltetni is olcsóbb, könnyebb. Akkor miért választanád a drágább, bonyolultabb megoldást?
meg ott ketten vannak, ami hosszabb CAS alatt segíthet.
Ha ez tétel lenne, akkor kétszemélyes ST-ket vásárolnak, és kész...
A Hind is vastagbõrû, mondjuk nem tudom melyik a vastagabb bõrû.
Hát igazság szerint egyik sem igazán vastag bõrû... :D
Itt is látszik.
Szerintem egyszerûen nem teszik fel mindig. Több okot is el tudok képzelni, hogy miért...

A HTKA-n van cikk, hogy Super Tucanokat rendszeresít a USAF COIN gépnek.
Kérdem én, ha egy Hind rendelkezne ST szintû rendszerekkel (okosbomba, stb) akkor õ is alkalmas lenne COIN gépnek? Nem tudom mennyi ideig tudnak fent lenni, meg a ST gyorsabb, de a 24-es elég szapora a kopterek közt, meg ott ketten vannak, ami hosszabb CAS alatt segíthet. A Hind is vastagbõrû, mondjuk nem tudom melyik a vastagabb bõrû.
Vélemény?
HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!
McDonnell, G.W., Broeder, R.F., & Cutak, R.J. (1989). Multi-ship air combat simulation. In Proceedings of the 11th Interservice/lndustry Training Systems Conference. Ft Worth, TX: National Security Industrial Association.
HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!
Eddig az a legjobb anyag róla, meg kiderült még, hogy a háttér (mármint az ami elõtt "repült" a jószág) számításait, és kirajzolását egy (vagy több) General Electric Compuscene IV számítógép végezte.
A véleménycsere az, amikor bemész a fõnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.
Sajnos ebbõl nem egyértelmû nekem.
Kizártnak tartom, hogy az 1970-es években ilyen szintû grafikát akár szuper-számítógépekkel is real-time tudjanak prezentálni. Az Utolsó Csillagharcos (vagy csillagvadász? Eh, The Last Starfighter) CGI animációjához Cray X-MP számítógépeket használtak, és egy-egy teljes értékû képkockát 2,5 percig rendereltek... 1983/84-ben...
Aztán ha elnézte a pályát, lehetett ragaszgatni vissza a házacskákat.
Nincs valakinek egy fotója róla?
A pit arányai kicsit mások és ilyen MFD oldalakat sem láttam soha Horneten. Ez valszeg a Hornet techdemo szimulátora lehet.
Ettõl még ugyanúgy kérdõjeles, hogy milyen aerdinamikai modell volt. Mert én nem tudok többet elképzelni, mint ami a mai repszimekben van. Szélcsatorna tesztek valós mérések alapján paramtéres görbék és azokból interpolált értékek. Nem valós airfol számítások, az ziher.
Tényleg döbbenetes miket tudtak már akkoriban, mert mintha egy Super Hornet lenne látható a szimuláción!
Én se akarok okoskodni, de
1.Szvsz nemcsak Gundi, hanem aki olvasta, azoknak a 99% ugy értette, hogy 18as szimot használtak 15 öshöz.A maradék 1% te vagy:)
A szó, amit akartál, szerintem az "ilyesmi".:P
2.Mik is azok a markáns különbségek, amiket te ezen a (sötét) fotón látsz az F18 c pitjéhez képest?
3.Nem ismerem az F18 ashoz készült szimulátorok történetét, de ha a prototipus szimulátora is, akkor is inkább 80 hoz közelit mint 70 hez
A fotó bõven a '70-es években készült és ez a lényeg.
A 70-es években ilyen szimulátor volt az F-15-höz. Mi a pékkel mozgattak 3D-s goraud shadingelt modelleket? A PC-knél ez cirka 25 évvel késõbb jelent meg.
Egyáltalán milyen fizika mozgatta a gépeket? Kizárt, hogy az akkori számítási kapacitás mellett bármiféle valódi áramképen alapuló modell lett volna.
Akárhogy nézem döbbentes, hogy mit tudtak megcsinálni.
Íme egy klasszikus rotoragy a három csuklóval.
A körszerû helikoptereken a modern kompozit anyagoknak köszönhetõen lehetõség lett ezeknek a csuklóknak a részbeni, vagy éppen teljes egészben való elhagyására, amelyek szilárdsága, teherbírása, kialakítása lehetõvé tette a régi mechanikus rotoragyakkal szemben akár a háton repülést is anélkül, hogy a forgószárnyak belecsapnának a faroktartóba.
Persze lehetséges lenne hagyományos rotoragyú helikoptert is készíteni ilyen célra, csak ez a helikoptereknél soha sem volt tervezési szempont az említett helikoptereknél sem, ez inkább csak hozadék, amelyet jól ki lehet használni reklámcélra (folyamatos háton repülésre nem alkalmasak, mivel a tüzelõanyag rendszerük nincs tervezve ilyen üzemmódra).
Mint láthatod ezen a rotoragyon csak a tengely irányú csukló van amely az állásszög változtatást teszi lehetõvé, minden mást irányú mozgást a lapát töve teszi lehetõvé, az által, hogy képes fel-le és elõre-hátra lengeni.
TG
karosszéktábornok.blog.hu
lenne egy kérdésem:
vannak olyan helikopterek, amelyek nagyon jól manõvereznek, pl loopingot is tudnak (pl bo105, apache)
vmi olyasmit hallottam hogy "merev tengely"-en van a rotor, vagy vmi ilyesmi, és ezért ilyen mozgékonyak
na szeretném ha vki felhomályosítana errõl:
-miben különbözik ez a többi helikopter rotortengelyétõl/mechanikájától, és ha ez a titka az egésznek akkor miért nem minden helikoptert így építenek?
köszi elõre is
GOOBY, pls
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"
Nincs véletlenül nagyobb felbontásban?

A Szu-17M3 változatig a gépeken 2x6 töltet volt a pilótfülke mögött a gerincen. A Szu-17M4 változaton meg kezdteben a vezérsík mellé raktak fel "gerendákat", aztán még elõrébb mégegyszer annyit.

Kérdés. Látta valaha valaki az vezérsík mellett felszerelve a két APP-50 sínt? Van errõ fotója bárkinek?
Terepfestéssel viszont igen, az YF-15E "korában".

Mert a forrásnál a NASA is szerepel, de ilyen oldalszámú NASA gép soha nem volt...
Képen láttam ezt a 2D-s hajtómávet, no de terepszínû F-15-öt sem láttam soha, nemhogy ilyen hajtómûvel. Ez valami fotomontázs lehet egy koncepcióhoz, de ilyen gép nem hiszem, hogy volt.