Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Mit? Valódi MI nincs. Minden kereskedelmi szimulátorban az MI érzékelését mesterségesen turbózzák fel, hogy legyen némi esélye. Egyetlen szimulátorban sem sikerült még azt sem megoldani, hogy pl. a zavaró tölteteket az MI minimálisan intelligensen használja. Vágod? 20 év alatt...

Az, hogy normális kitérõ manõvereket alkalmazzon? Ugyan már...
Az, hogy földi célpontokat, ne percekig tartó balfaszkodás után bombázzon? Áh....

(Én csak a repszimeket ismerem jól.)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

na nem kezdem elõröl....

Molnibalage
Most sem...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Bár nem szerepel a mondatban, de Molni repszimrõl indította a kérdést.
No offense, mert a 70'-es években a megfelelõ AI sem lett volna meg.
Ez nem rendszerekhez kapcsolódik, hanem a térben lévõ nyomáskülönbséget egyenlíti ki. Pl ha elszáll egy kondi csõ, akkor a hajtómûtérben keletkezõ túlnyomást engedi ki, hogy az ne terhelje a szerkezetet.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Molnibalage
8 kazettás Szu-27?

Hallott már valaki errõk bármely Szuhoj-27 leszármazott esetében? 8 zavarótöltet kazetta? Ez az egyeten forrás ami említi, képet se találtam róla sehol.

"Bármely katonai"....

Ilyen alapon válasszuk szét arra, amelyiknél sértõ a szimulátor szó használata, meg amelyiknél nem😛

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Azért azt válasszuk szét, hogy repszim, vagy gyalogsági, mert a kettõ ég és föld. :-)
Scottt
Illetve az X-plane egyik változata amelyet hivatalosan is elfogadnak szimulátoros gyakorlatnak pilótaképzéseknél.

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

"A grafika másodlagos, a fizika a lényeg."
Irta volt Garou úr.

"Bármely katonai / civil szimulátorban olyan fizika van, hogy a PC-s szimulátoroknál a szimulátor szó használata egyenesen sértõ."

Éppenséggel, VBS kontra civil játékok, DCS A10c kontra desktop szim (igen, tudom hogy az eredeti a fegyverkezelést szimulálja inkább)., az emlitett uj gyalogsági sim., meg a VBS ekre épitett speciális szimek, vagy akár az aminek nem ugrik be a neve, amit az USMC nek csináltak , amit egy cheat kód választott el az eredetitõl....a bármely kicsit erõs.
Nem is beszélve ezekrõl a laser battlehousokról, amikben szerintem szintén a Bohemia cuccai futnak.

Molnibalage
Nekik nem a megjenelítés szépsége a lényeg. Bármely katonai / civil szimulátorban olyan fizika van, hogy a PC-s szimulátoroknál a szimulátor szó használata egyenesen sértõ.

Garou
Hollywoodnak szerintem volt ugyanennyi pénze 3D grafikát fejleszteni, és az üzleti környezet miatt sokkal nagyobb szüksége is volt rá. Megnézhetünk egy mai szimulátort amit a hadseregnek (is) fejlesztenek, mondjuk a Steel Beast-et, ami elég csúnyácska még mindig, vagy most készül egy új, amihez viszont a gazdag amcsi hadsereg egyszerûen licenszeli a Cyengine 3-at a játékiparból.

70-es évek végén fizikai képtelenségnek tartom egy normálisan kinézõ szimulátor létezését. A grafika másodlagos, a fizika a lényeg. De most akkor grafika elõször: A Star Wars-nál a programozók saját maguk fejlesztettek ki egy programot, ami képes volt pár primitív texturát ismételve rávetíteni szintén primitív testekre (gömb, kocka, stb). Ebbõl lett a Halálcsillag, meg benne az alagút. A lézert még úgy festették. És itt most konkrétan 5 ismétlõdõ téglalapról beszélünk kis felbontású képekkel, ez volt az alagút. Egyszerûen nem létezett sem software sem hardware, ami ezt a minimális grafikát real time bemozgatja neked. Úgy kellett órákon át számoltatni egy frame-et. És hol vagyunk akkor még egy szépen kinézõ repülõtõl, táj + házak + más mozgó objektumok, mindezt fizikával, mert az a lényeg! Ja igen, és valós idõben!

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Molnibalage
Számomra teljesen új.

Also, the vertical tail structure was extended at its base to carry across the top of the wing and join the BVP-30-26M chaff/flare dispensers which also increased the effective keel-area that aided in spin recovery

+

The SPO-15 (L006-LM/101) Beryoza radar warning receiver and the 20SP passive countermeasures system with 2 x BVP-30-26M (blok vybrosa pomekh) chaff / flare dispensors built into the upper surfaces of the main wing. Each dispensor contains 30 x 26 mm PPI-26 flares or PPR-26 chaff cartridges.

Mi a pék az a main wing...? Én eddig úgy tudtam, hogy a függõleges vezérsík nyúlványába van beépíve kétszer 30 db zavarótöltet és ennyi. Félreértek valamit?

Molnibalage
Akkor jól sejtettem. Vajon miért van 6 db? Több rendszer több kivezetési ponttal?

Hörgõszelep (nyomáskiegyenlítõ szelep) a MiG-21 hajtómûterének alján is vannak ilyenek.

TG

Molnibalage

Molnibalage
A hadiiparnak dollártímilliói voltak ilyesmire. Az F-15 esetén nem készült fly-off competitionhoz protó, ennek költségébõl viszont tellett akár 100 milliós szimulátorra, akkori áron. Ma ez pár száz milliós. Nemhogy egy, de kettõ volt, mert egymás elleni repkedést is lehetett vizsgálni.

SgtChris
A MIG-23-asnak volt olyan a szimulátora, ami megelégedett két nagy teremmel :-), az egyikben a terepasztal volt a kamerával, a másikban a mérethû cockpit, ami elé vetített képen (katódsugárcsöves TV) lehetett gyakorolni a fel és leszállást egészen a fékernyõ nyitásig bezárólag, de aztán azt hiszem másra, (pl.: útvonalazás) nem is volt jó.

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

[NST]Cifu
Mintha valamelyik MiG gép szimulátora is ilyen makettes elven mûködött volna...

Minden esetre ha az 1970-es években már árnyékolt, textúrázott polygongrafikát prezentáltak, az nagyon-nagyon meglepõ lenne számomra. Ismát: a filmipar is dollármilliókat áldozott ilyesmire.

Plusz hát a költséghatékonyság kérdése... Egy ilyen grafika real-time mozgatásához szükséges hardver több (tíz?) millió dolláros tétel lehetett. Abból a pénzbõl több ezer repült órát fizethettek volna, ráadásul a szimulátor óraköltsége is megvan (kezelõszemélyzet, energiafogyasztás, karbantartás, stb.), szóval itt nem 0 vs. ~10 000 US$ (1970-es évek repült óraköltsége), hanem mondjuk 2-3 ezer dollár vs. ~10 000 US$ viszonyul egymáshoz.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Vogel
Volt egy dokumentum film, ahol a Sepecat Jaguar szimulátort mutatták be. Hatalmas terepasztal felett mini kamera adta a képet a pilóta elõtti félgömb vászonra. Alacsony repülésre használták.

Molnibalage
Nem vagyok kohász, de szertintem ennyire vegyes összetételû gépet semmilyen kohó nem fogadna be a minõségbizotsítás miatt. Tehát kézileg lehetne minden kis bizbaszt kiszerelni belõle. Ottani munkabérek mellett ez totál buka. Olcsóbb elásni.

Köszi, a vastag bõrt a többiekhez képest mondtam. :-)
HTKA-n azt okoskodták ki, hogy eladáskor a szerzõdésben szerepelt, hogy az auszik nem adhatják tovább 3. félnek, nemhagyhatja el a kontinenst.
A szétbontás, meg a magas aszbeszt tartalom miatt nem költséghatékony. Vagy valami más mérgezõ cucc miatt. Meg asszem annyira spéci ötvözetek, hogy nem lett volna jó semmire, max villának. :-)
Ha hülyeséget írok, majd Molni javít.
[NST]Cifu
Kérdem én, ha egy Hind rendelkezne ST szintû rendszerekkel (okosbomba, stb) akkor õ is alkalmas lenne COIN gépnek?

Alkalmas lehet, ám itt az ár és a hatékonyság a fontos kérdés. Egy helikopter általában nem túl jó az üzemanyag és a megtett táv viszonylatában. Egy légcsavaros gép sokkal jobb e téren. Másfelõl a Hind két gázturbinás, az ST meg csak egy, tehát üzemeltetni is olcsóbb, könnyebb. Akkor miért választanád a drágább, bonyolultabb megoldást?

meg ott ketten vannak, ami hosszabb CAS alatt segíthet.

Ha ez tétel lenne, akkor kétszemélyes ST-ket vásárolnak, és kész...

A Hind is vastagbõrû, mondjuk nem tudom melyik a vastagabb bõrû.

Hát igazság szerint egyik sem igazán vastag bõrû... 😄

[NST]Cifu
Én a megoldáson vagyok megdöbbenve. Miért nem bontották szét, és olvasztották be õket? <#fejvakaras>

Molnibalage

Itt is látszik.

Szerintem egyszerûen nem teszik fel mindig. Több okot is el tudok képzelni, hogy miért...

Molnibalage
Hoppá!

Lenne egy gondolat kísérletem (?)
A HTKA-n van cikk, hogy Super Tucanokat rendszeresít a USAF COIN gépnek.
Kérdem én, ha egy Hind rendelkezne ST szintû rendszerekkel (okosbomba, stb) akkor õ is alkalmas lenne COIN gépnek? Nem tudom mennyi ideig tudnak fent lenni, meg a ST gyorsabb, de a 24-es elég szapora a kopterek közt, meg ott ketten vannak, ami hosszabb CAS alatt segíthet. A Hind is vastagbõrû, mondjuk nem tudom melyik a vastagabb bõrû.
Vélemény?
modellmaker
A rendszer eredetije 1969-ben épült. Szal gondolom aztán fejlesztgették. Elég nehéz lesz megtalálni, hogy mit mókoltak a 70-es években...

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Molnibalage
Biztos? A te pdf-edben '80-as évek vége van említve. Az én könyvement meg 1980-ban adátk ki. Nem áll össze...

modellmaker
Illetve ez az az anyag amiben a részletes leírás van:

McDonnell, G.W., Broeder, R.F., & Cutak, R.J. (1989). Multi-ship air combat simulation. In Proceedings of the 11th Interservice/lndustry Training Systems Conference. Ft Worth, TX: National Security Industrial Association.

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

modellmaker
Ennek az anyagnak a második oldalán (ami amúgy a nyolcadik) van leírás errõl a szimulátorról. Meg tesz említést arról, hogy hol van részletesebb leírás, azt még keresem.

Eddig az a legjobb anyag róla, meg kiderült még, hogy a háttér (mármint az ami elõtt "repült" a jószág) számításait, és kirajzolását egy (vagy több) General Electric Compuscene IV számítógép végezte.

Buren
Nem mai hír de azért szomorú látni az egykor nagyszerû gépek végzetét.

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Molnibalage

Sajnos ebbõl nem egyértelmû nekem.

[NST]Cifu
Nem tudom savaz poénnak szánta-e, vagy sem, de az általa említett dologról lesz itt szó. A kijelzõn egy méretarányos modell látható szerintem, ami a kamerához képest volt úgy mozgatva (drótok vagy csuklók által, ezt nem tudom) ahogy az az adott szituációban elvárható lenne.

Kizártnak tartom, hogy az 1970-es években ilyen szintû grafikát akár szuper-számítógépekkel is real-time tudjanak prezentálni. Az Utolsó Csillagharcos (vagy csillagvadász? Eh, The Last Starfighter) CGI animációjához Cray X-MP számítógépeket használtak, és egy-egy teljes értékû képkockát 2,5 percig rendereltek... 1983/84-ben...

Anno a Malévnél egy terepasztalon lemodellezték a reptér környékét, feltámasztották a falra és egy kamerát mozgattak fölötte a repülõgépnek megfelelõen. Ennek képét látta a szimulátorban a pilóta.
Aztán ha elnézte a pályát, lehetett ragaszgatni vissza a házacskákat.

Nincs valakinek egy fotója róla?
Molnibalage
A könyvet 80-ban adták ki amibõl szkenneltem. Tehát a fotó kizárt, hogy 79 után készült volna.

A pit arányai kicsit mások és ilyen MFD oldalakat sem láttam soha Horneten. Ez valszeg a Hornet techdemo szimulátora lehet.

Ettõl még ugyanúgy kérdõjeles, hogy milyen aerdinamikai modell volt. Mert én nem tudok többet elképzelni, mint ami a mai repszimekben van. Szélcsatorna tesztek valós mérések alapján paramtéres görbék és azokból interpolált értékek. Nem valós airfol számítások, az ziher.

B.U.É.K.!

Tényleg döbbenetes miket tudtak már akkoriban, mert mintha egy Super Hornet lenne látható a szimuláción!
Üdv

Én se akarok okoskodni, de

1.Szvsz nemcsak Gundi, hanem aki olvasta, azoknak a 99% ugy értette, hogy 18as szimot használtak 15 öshöz.A maradék 1% te vagy😊
A szó, amit akartál, szerintem az "ilyesmi".😛

2.Mik is azok a markáns különbségek, amiket te ezen a (sötét) fotón látsz az F18 c pitjéhez képest?

3.Nem ismerem az F18 ashoz készült szimulátorok történetét, de ha a prototipus szimulátora is, akkor is inkább 80 hoz közelit mint 70 hez

Molnibalage
Ja, és nem Hornet kabin van, mert a Hornet kabin sem lett ilyen pontosan...

Molnibalage
Azért írtam, hogy ilyen és nem EZ. 😊

A fotó bõven a '70-es években készült és ez a lényeg.

Gundark 1 1
Nem akarok okoskodni de a képen egy 18as kabinja van.
Molnibalage

A 70-es években ilyen szimulátor volt az F-15-höz. Mi a pékkel mozgattak 3D-s goraud shadingelt modelleket? A PC-knél ez cirka 25 évvel késõbb jelent meg.

Egyáltalán milyen fizika mozgatta a gépeket? Kizárt, hogy az akkori számítási kapacitás mellett bármiféle valódi áramképen alapuló modell lett volna.

Akárhogy nézem döbbentes, hogy mit tudtak megcsinálni.

A klasszikus helikopter rotor agy 3 szabadságfokkal rendelkezik amelyet 3 síkban elhelyezett csuklóval valósítanak meg. Van egy függõleges csukó a amely kompenzálja a helikopter elõrehaladásából adódó sebességet, attól függõen, hogy a forgószárny éppen elõre, vagy hátrafelé halad a helikopter mozgásához képest. Van egy forgó, a forgószárny fõtartójával egy tengelyû csukló amely lehetõvé teszi a a forgószárny állásszögének növeléséét és ez által a nyomaték növelését. És van egy vízszintes csukló amely lehetõvé teszi a a forgószárny függõleges mozgását amely hatására nõ a forgószárnyak által bejárt kúp szöge.

Íme egy klasszikus rotoragy a három csuklóval.

A körszerû helikoptereken a modern kompozit anyagoknak köszönhetõen lehetõség lett ezeknek a csuklóknak a részbeni, vagy éppen teljes egészben való elhagyására, amelyek szilárdsága, teherbírása, kialakítása lehetõvé tette a régi mechanikus rotoragyakkal szemben akár a háton repülést is anélkül, hogy a forgószárnyak belecsapnának a faroktartóba.

Persze lehetséges lenne hagyományos rotoragyú helikoptert is készíteni ilyen célra, csak ez a helikoptereknél soha sem volt tervezési szempont az említett helikoptereknél sem, ez inkább csak hozadék, amelyet jól ki lehet használni reklámcélra (folyamatos háton repülésre nem alkalmasak, mivel a tüzelõanyag rendszerük nincs tervezve ilyen üzemmódra).

Mint láthatod ezen a rotoragyon csak a tengely irányú csukló van amely az állásszög változtatást teszi lehetõvé, minden mást irányú mozgást a lapát töve teszi lehetõvé, az által, hogy képes fel-le és elõre-hátra lengeni.

TG

PhantomAss
hali
lenne egy kérdésem:
vannak olyan helikopterek, amelyek nagyon jól manõvereznek, pl loopingot is tudnak (pl bo105, apache)
vmi olyasmit hallottam hogy "merev tengely"-en van a rotor, vagy vmi ilyesmi, és ezért ilyen mozgékonyak
na szeretném ha vki felhomályosítana errõl:
-miben különbözik ez a többi helikopter rotortengelyétõl/mechanikájától, és ha ez a titka az egésznek akkor miért nem minden helikoptert így építenek?
köszi elõre is

GOOBY, pls

Punker

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Napokban gondolkodtam, hogy életemben ~elõször esetleg modelleznék egyet. Még a tipust se döntöttem el... vmi modernet akarok ha retro gépet csinálok is max F4/Mig21... Vmi jó honlapot... esetleg tudnátok ajánlani?

<#eljen>
Nincs véletlenül nagyobb felbontásban?
Molnibalage
Nem. Én nem értek az ilyesmihez.

Willenbrock
Ezt te csináltad?