Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Régen könnyebbek voltak arányaiban a tornyok, de a testet általában jobban páncélozták. Az utóbbi idõben kezdtek elszállni a tornyok tömegei, köszönhetõen az egyre több kiegészítõ elektronikának (panoráma periszkóp a parancsnoknak, körkörös rakéta-érzékelõk, stb.) illetve az egyre több és több kiegészítõ páncélzatnak. A Leo2A5-nél megjelent két acél "ék" páncélzat a torony frontján 2x 500 kg-ot nyom például.

Pz. V Panther Aus D.

Össz. tömeg: 44,800 kg
Torony száraz tömege: 10,210 kg

7,560 kg a torony és 2,650 kg a löveg a lövegpajzssal. Ebben nincs benne a lõszer és a személyzet.

Pz. VI.B KingTiger

Össz. tömeg: 68,000 kg
Torony: 13,500 kg

Centurion Mk.3

Össz. tömeg: 56,000 kg
Torony tömege: 10,974 kg (löveggel)

M60A3

Össz tömeg: 51,709 kg
Torony: 12,800 kg

Leopard 2A1:

Össz. tömeg: 55,150 kg
Teljes torony: 16,000 kg (az üres trony: 8,900 kg)

Leopard 2A5:

Össz tömeg: 59,000 kg
Torony: 19,850 kg

Leopard 2A7:

Össz tömeg: 62,500 kg
Torony tömege: 24,000 kg

Leclerc Mk.2

Össz. tömeg: 56,000 kg
Torony tömege: 18,000 kg

M1A1 Abrams

Össz tömeg: 57,200 kg
Torony: 20,950 kg

M1A2SEP Abrams

Össz. tömeg: 63,100 kg
Torony: 24,400 kg

T-72A:

Össz tömeg: 41,500 kg
Torony: 13,000 kg

T-90S

Össz. tömeg: 46,500 kg
Torony tömege: 18,000 kg

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Régen is ilyen arányok voltak, vagy a torony súlyának növekedése a 80as évek elötti idõk hozománya?

Hypo
bajonett zár szerû dolog elég ésszerûen hangzik

[NST]Cifu
Toronylepottyanós téma: Visszavonom korábbi állításom, és úgy tûnik korántsem olyan egyértelmû a helyzet. Lehet találni képeket szeparált Abrams tornyokról például, de egy érdekes írás szerint a modern harckocsiknál sokszor egyfajta bajonettzár elven van megoldva. Tehát a torony egy bizonyos pozicíóban fordítva lemelhetõ, amúgy viszont áll, mint a cövek. Furcsa, mert jópár forrás határozottan állította, hogy a csatahajókhoz hasonlóan a torony nincs rögzítve semennyire, a torony tömege tartja õket a helyükön.

Ma is tanultam valamit, köszönöm az építõ jellegû hozzászólásokat. 😉

Pár kép, ami érdekesebb:

Egy korai T-34-es, amely fel akart öklelni egy német 5cm-es pct. löveget és rajtavesztett

Kínai harckocsimentõ-gyakorlat, az a Type tornya elég ragaszkodó 😊

Hypo
IDF Paratroopers Renew Brigade Jumps, Ground Attack in Drill
Photo Essay & Video: For the first time in 15 years, IDF paratroopers took part in a combined brigade jump and live-fire drill.

Szvsz ennek az az oka, ami a filmekben, nehéz fotózni/filmezni egymástól 20m-re lévõ elbújt embereket. :-)
A T90 tornya meg annyira lepottyant.... vszeg mindenhol rögzítve van de kérdés mennyire.

Mindig eszembe jut amikor látok egy ilyen képsort, hogy mennyire megváltozott mennyi minden az UAVok tömeges elterjedésével. És még mindig mennyire sehol nincs az egész amikor belegondolok a fuzios lázba.

RatBaG

Per Aspera Ad Inferi.

PrasCo
Az egyébként okos dolog, hogy a biztosítás ott van közvetlenül a seggükben, vagy ez "csak" PR miatt néz ki így?
:-)

Szerintem ezek a képek elég meggyõzõek hogy a torony rögzítve van.
Szó sincs mázliról...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

üdv!

nem teljesen témába vág, de mennyire mozogtok otthonosan a katonai felszerelések terén?

Hypo
kicsit olyan 80 as évek Szechenyi fürdõ

Persze, megtöri a sisak szabályos vonalát. De nagyon vicces. :-)
Hypo
biztos van szerepe😊

Buli ez az "idióta" sisak huzat. :-)
Hypo
érdekes képek
rapid drone launch

Garou
Ha berobban a loszer akkor a torony szokott elrepulni, a harckocsi attol nem dol az oldalara. Csatahajos tuztamogatassal mar dobtak meg Tigrist Normandiaban (a szemelyzet tulelte).
Sokszor a kilott harckocsikat csak felretoltak az utbol, ez is lehet egy ok.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Ezeket a borulásokat (tigris, párduc) a lõszerek felrobbanása okozza, vagy maga a találat tüzérség/repülõtõl?

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Azért ott nem csak a Merkava van ha arra gondolsz, hanem egy teljesen oldalra dõlt Magach is. De itt van egy oldalára dõlt Panther, ezt se a csõ tartja:

Ha nem lenne semmi rögzítése akkor ha nem is esik ki, akkor legalább ki kellene mozdulnia, nem de?

De szerinted, mint mérnök az 57240-ben látható T-90A toronykoszorújának mélysége, önmagában elégséges lenne, hogy egy 3 óra irányban maximális negatív csõemelkedés mellett lövés forgatónyomatékát elnyelje?

Vagy ugyan ilyen extrém helyzetben ezen a képen látható pár centis perem:

De ettõl függetlenül amit írtam nem az ujjamból szoptam, hanem apámtól hallottam, aki vagy 25 évig szolgált az MN különbözõ alakulatainál, mint fegyverzetis köztük a 8. tapolcai harckocsi ezrednél, tanulta és javította a T-34-et és a T-54/55-öt (az elmondása szerint ott is az a megoldás van. Az ért a T-55 már a Tigris után készült és nem 1 tonna a tornya.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Molnibalage
A csõ átlal kifejtett pérselõ erõ a persely ellentétes oldalán. Meg mázli.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Animefox
Na õk a levegõ igazi urai! 😊

Miért az mi a különbség? Az 1 tonnát megtartja a toronykoszorú a többet meg nem?
Gondold végig, a forgathatóságot valahogy biztosítani kell, ennek valamilyen görgõsornak kell lennie (siklócsapágy állandó kenést igényelne, ami ugye nehezen megoldható. Ha a torony szabadon lenne, és függõlegesen elmozdulhatna akkor a görgõsor széteshetne a torony beszorulhatna. Ha a toronyt egy lenyúló gallérral vezetnék meg akkor az illesztési pontosság miatt bármilyen dõlés esetén ilyen átmérõnél azonnal beékelõdne.

Itt ezekben az esetekben mi tartotta helyén a tornyot?

De itt van egy nem tankette szintén extrém dõléssel és nem 1 tonnás toronnyal:

Amúgy a hozzászólásom nem csak ezt tartalmazta, hanem konkrét mûszaki megoldást is metszetrajzzal. Az az U alakú perem helyén tartja a tornyot, de természetesen nem olyan extrém terhelés ellen mint egy zuhanás.

TG

[NST]Cifu
Pedig jo lenne, elférne a szobámban, és érdekes lehet vele löni 😄 Melyik a "legnagyobb" kaliber amihez egy mezei halando hozzá juthat? .

Ha a rendõrség nem keckedik, akkor az afrikai nagyvadokhoz való extrém nagy kaliberû vadászpuskák is elérhetõek, mint a .600 vagy .700 Nitro Express. Az én kezemben a legnagyobb kaliber a .458-as Winchester Magnum volt ilyen téren, de itthonra teljesen felesleges. Semmivel sem jobb ballisztikailag mint egy .30-06 vagy .308 Win, a nagyobb torkolati energia és átadott energia meg a válladon illetve a vadon jelentkezik majd. 😊

AZ ilyen caseless lövedékek elöállitása drágább mint a hüvelyes löszereké?

Drágább maga a hajtótöltet, de mivel nincs hüvely, a végösszeg (tömeges gyártás esetén) olcsóbb is lehet.

[NST]Cifu
Én temetem. Attól, hogy harctéri próbákon van, mi változik? A 6.5 Grendel és a 6.8 SPC is volt harctéri próbákon, a gyártók által szponzorálva. Mégse kerültek rendszerbe....

[NST]Cifu
Az alsó képen egy tankette (tankocska) van, a torony jó eséllyel egy tonna sincs. A modern harckocsiknál tartunk ott (kb. a Királytigris óta), hogy a tömeg jelentõs része (akár a fele) a torony adhatja. Egy 25 tonnás toronynál, mint a Leo2 vagy az Abrams esetében okozhat problémát a rögzítés...

[NST]Cifu
Hát nem tudom, igazságod van, de akkor mégis mi az az erõ, amit el kell(ene) viselnie. Mert ha egy ugri-bugrinál nem pattog el a torony, akkor egy fejreálláskor se kellene...

Pedig jo lenne, elférne a szobámban, és érdekes lehet vele löni 😄 Melyik a "legnagyobb" kaliber amihez egy mezei halando hozzá juthat? .308 win-t ugy tudom hogy lehet, de hogy fölötte. :S

Ezzel könnyedén letudnám löni azt a kis gépet ami nagyon sokszor kb 20 méterel repül el a házak felet. <#violent><#gun>

AZ ilyen caseless lövedékek elöállitása drágább mint a hüvelyes löszereké?

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

Hypo
csodas irani technika jo lesz agyutolteleknek

Értelemszerûen nem.

Igaz, hogy már egy éves kiírás, de azért:

Interchangeable barrel sizes and calibers are not required

Szal hiába veri magát a Bushmaster is az ACR moduláris farokságaira, továbbra sem lesz követelmény, mert nincs is rá igény. Volt már korábban is pár fegyver, ami eltûnt a süllyesztõben, pedig hû de gyorsan lehetett kalibert váltani.

Link: http://www.armytimes.com/news/2011/01/army-carbine-competition-details-released-021411w/

Apám elmondása szerint, mind a T-34-en kb 40cm-es fekvõ U alakú szegmensek (szép orosz nyelven: захват погона башни😉 tartották a tornyot a helyén a felfelé ható erõk ellen, ezek felûrõl voltak csavarozva 4 csavarral. Ezek a szegmensek körben voltak folyamatosan a toronyforgató mechanizmus kivételével (ott nem volt értelem szerûen).

A szegmensek elhelyezkedése (4 csavar tartja felülrõl)

A szegmens metszete (6 alkatrész)

Minden esetre gondolom ebben a helyzetben nem elég a torony tömege a helyben maradáshoz:

TG

Molnibalage
Egy ritka felvétel. F-15 kobra manõver közben.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Hogyha lenne sportlövö engedélyem/fegyvervizsgám akkor vehetnék egy rombolo puskát? 20-25mm-esre gondoltam. 😄😄

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

ALQ-135... no, az nincs, helyette J/ALQ-8 ECM mindegyikben, plusz az upgrade-lt gépekben továbbfejlesztett ECM.

na ez új nekem. Ehhez tudsz valami linket?
Czdano
Hát eddig jó visszajelzést nem kaptam...:/ de köszönöm a válaszokat! még van 1 hónapom dönteni..

Morath Thanar:370HSSV 0773H Can u crack the code? No? OK. Turn your head upside down and read it again. haha xD League of Legends EU: XumuX

Molnibalage
Ah, feldékeny voltam. Nekem többnyire csak az együléses gép lebeg a szemem elõtt. A különféle források említik, hogy elvben megtették az elõkészületet, hogy ECP pod-ot vigyen a kétüléses változat, a gépben nem fér már el. Talán egy képet láttam errõl, de lehet, hogy az is csak makket volt. Nem emlékszem, hogy a sok könyvem közül melyikben láttan a képet. Majd megkeresem.

CL pontra tudtommal semmilyen F-15 nem vihet ECM pod-ot.
Az amerikaiak (C/D). Ez F-15J vagy DJ, ráadásul helyben készült. A radar azt hiszem import. Annak a modernizációjáról nem tudok, de ha még a link16-ot meg az új radarokat is csak most fontolgatják, nem lepõdnék meg ha a régi apg63-as lenne még. . . Igény esetére elõkotrom a fotót de honi fotósgyerektõl van a kép meg az info is hogy soha nem kapták meg a 135-öst. Alul meg ott fityeg a 131-es.
Nem, nem egyszerû. 😊
Ha megnézed a patakos képsorozatot ott is a forgózsámoly bent maradt, a torony meg lejött. Pedig amúgy egybe vannak építve. Tehát önmagában a borulás lehet, hogy elég, mert a torony tömege letépi az a testrõl, de azért valamilyen rögzítés csak van. Mindamellett, hogy ha repül az egész hk akkor repül ugye a torony is, akármilyen nehéz. Terepen bizony illene elugrania egy erõsebb vágta alatt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Lehet,hogy valaki talál benne új dolgokat:
http://englishrussia.com/2012/01/12/equipment-of-the-balaton-battle/
[NST]Cifu
Tanktorony, szerintem valami rögzítés csak kell hogy legyen, amúgy az elsõ tereprodeónál lerepülne a cucc, nem?

Hát a torony nagy tömege miatt elviekben nem. Most be lehetne rakni a T-72-estõl a Merkaván át az Abramsig mindenféle harckocsiról képet, ahol lehet látni, hogy még csak belsõ robbanás sem kell a torony lerepüléséhez -> elég ha felborul a jármû. Igaz azért annyira az nem egyszerû dolog...

Meg ugye a propvideók szokásos felvétele az ugrató tank a levegõben lõ egyet. Ha csak a torony tömege tartaná ott akkor elég necces lenne a dolog szerintem.

A lövéskor vízszintes irányú erõk keletkeznek. Ráadásul a legtöbb "ugratva lövök" lövés esetén vaktölténnyel lõnek, malac nincs a csõbe, tehát a reakcióerõk nem igazán jelentõsek.

[NST]Cifu
Még 😊

Az elsõ proto gépek minden esetben az aerodinamikai problémák orvoslására szolgálnak. Ha most letesztelik a gépet aerodinamikai téren, majd 5 év múlva elõjönnek egy teljesen megváltoztatott farokrésszel, akkor kezdhetik elõrõl az egészet...

Régi radar, régi rádió, és még az alq-135 sincs benne. Ha ECM kell, akkor a hasa alá az értékes tüza helyére kell tenni az alq-131-est. AIM-120 helyett saját AAm-4 rakéta, amirõl mondjuk nem sokat tudni, kb AIM-120B szinten lehet. Nincs Datalink, csak minden fent említettre a "tervezzük a modernizálást" kijelentés.

Lássuk sorban: 48 gép esetében:
Radar: AN/APG-63(V)1, hát oké, nem (V)2, pláne nem (V)3, de azért annyira nem elavult, hogy dobni kelljen...
Rádió: új rádiókat kaptak
ALQ-135... no, az nincs, helyette J/ALQ-8 ECM mindegyikben, plusz az upgrade-lt gépekben továbbfejlesztett ECM.
Mind a 48 upgrade-elt gépben ott a Link16.

A fonák meg az, hogy még így is bõ 200 F-15J/DJ viszont nem kapta még meg az upgrade-t...

Molnibalage
Soha nem modernizálták az AN/APG-63-at? ARH rakéta kompatibilitást azért megoldották.

CL pontra tudtommal semmilyen F-15 nem vihet ECM pod-ot. A soha nem használt külsõ tartóra lehetett talán ALQ-119-et, de ezt sem használták soha. Az F-15 gépek mid integrált ECM-mel bírnak.

[NST]Cifu
Hány "változtatható" kaliberû gépkarabély is van a hadseregeknél nagy számban rendszeresítve? Kb. nulla, de ha nagyon engedékenyek vagyunk, akkor is kevés. Még akkor is, ha az új lõszerhez csak az M4 csövét kell(ene) kicserélni. Egyszerûen nem játszik.

A hadseregek akkor lennének hajlandóak váltani, ha a váltás egyértelmû, a költségekkel arányos elõnnyel járna. Ezt pedig az ilyen kalibereknél nincs garantálva...

Tanktorony, szerintem valami rögzítés csak kell hogy legyen, amúgy az elsõ tereprodeónál lerepülne a cucc, nem? Meg ugye a propvideók szokásos felvétele az ugrató tank a levegõben lõ egyet. Ha csak a torony tömege tartaná ott akkor elég necces lenne a dolog szerintem.

Zrinyi. Kindulás, hogy csak egy helyet ismertem, és arról sincs sok infóm má' vagy egy éve.
- A Zrinyi tényleg egy csapás, nem is értem, hogy történthetett ez.
- Ennek ellenére idõnként meglepõen jól képzett tüzér tiszteket adnak ki csapathoz. (Term ahhoz képest, hogy nullikolóméteresek, a többi fegyvernemet nem tudom megítélni).
- Majdnem mindegy milyen a Zrinyi, mert ugyis kiküldik iskolába valahova az elsõ 2-3 év után. Végül úgyis meg kell csinálnia a beohoz szükséges iskolát külföldön is. (Ált USA, persze van aki ezen is nyafizna, de azokkal nem tudok mit kezdeni 😄)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

hiszen láthatóan nem törõdtek például a kiömlõnyílások elfedésével).

Még 😊

Amúgy a japán Sasokat nem nagyon lehet kirakatba tenni. Régi radar, régi rádió, és még az alq-135 sincs benne. Ha ECM kell, akkor a hasa alá az értékes tüza helyére kell tenni az alq-131-est. AIM-120 helyett saját AAm-4 rakéta, amirõl mondjuk nem sokat tudni, kb AIM-120B szinten lehet. Nincs Datalink, csak minden fent említettre a "tervezzük a modernizálást" kijelentés.
Személy szerint egy ideje arra vártam hogy kijöttek ezekkel a változtatható kaliberû fegyverekkel - (cseheknél pl.rendszeresítik a Bren-t, beretta ARX tény hogy nem kapkodnak értük) - és hogy lesz alapból egy kompatibilis alkalmazás /a bézik 5.56 egy nagyobb "kalas" stb/. cz805 nálam úgy nézne ki hogy 😊 6x45//5.56//, 300BLK, talán Grendel v.7.62x51/39?
Az a szépséghibája hogy nekem kéne legyártattni :pedig ,mindjártlenne benn't perspektíva

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
Vadonatúj iráni páncélozott jármûvek. Az egyik (Sheni-Dar) egy könnyû lánctalpas, mint a német Wiesel 2. A másik (Sharir) meg egy BRDM-2 / BTR-60 keveréknek tûnik, elõre helyezett motorral és hûtõvel (?).