Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Azért féltucatan szépet domborítottak. Szvsz valami filmbe kelhetett.
Ha már f-16-os festés

Errõl beszéltem, tán még az is lehet, hogy a végén ilyen festést kap az f-16-os flotta...
[NST]Cifu
Ezek Agressor gépek, vagyis ellenséges gépeket imitáló, a légiharc gyakorlására szolgáló gépek, nem aktív harci bevetéseket repülnek.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Agressor squadron festések.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

V43 1105
Ha már F-16,

Ezek milyen festések lennének a két gépen? Vagy szintén egyediek ?

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

Azt tudom, hogy a két ország Chile és Venezuela gépein terepminta van ( a chilei gépek közül csak a friss gyártmányúokon ). Az izraeli gépekrõl is tudtam ( 😊 ). Az indonéz gépek kaptak még terepmintát, illetve a koreai gépek festése tér el az US szabványtól. Az eredeti kérdésemben konkrétan a lengyel gépek festésére lettem volna kíváncsi, hogy miért pont az lett. Laiukus szemmel nézvén sokkal jobb a lengyel gépek festése, mint az amerikaiké, noha az amiknál pont most tesztelgetnek 1 új festést a Viper flottához, gyakorlatilag az f-35-ös festését rakták át rá.
És még így is keverednek a verziók <#rinya>

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
http://ukarmedforcescommentary.blogspot.com/p/eurofighter-typhoon.html

Egy újabb vicces "milyen király" az EF elemzés.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Az igen! Bár hozzá kell tenni, hogy láthatóan csak arra ügyeltek, hogy kívülrõl kinézzen valahogy. Például a parancsnoki torony periszkópjai láthatóan nem léteznek, csak a "sapkájuk".

Molnibalage

Molnibalage

Ha jól látom, akkor ez a MiG-23 R-35 hajtómû utánégetõs tolóerõ karakterisztikája?

IR miatt IS. PakFanal IR szempontjából nem tudok semmi értelmeset mondani, mindha ruszkikat nem nagyon érdekelte volna, pedig ugye igen látványos volt az F35 DAS 600kmre meg tõle Falcon száll fel esete. http://www.youtube.com/watch?v=IZrvAFRhQZc

Molnibalage
Meg az UEA és katari gépeknek is, ahogy volt barnás terepszínû IAF-es F-16A és Sufa is.

Az egyik dél-amerikai légierõnek is mintha lett volna tereptarka gépe. Az átlag NATO szín a jenki féle légifölényszürke, amire a Have Glass hatása rámegy. Ettõl kisebb eltérések vannak NATO szinten, de a többi alkalmazóhoz képest nemigen. Ugyebár klimatikus viszonyok és vegetáció más-más.

Köszi, akkor a Raptor csak az orosz hõpellengér (?) miatt van hátulról így "túlbonyolítva"? A Pakfa meg akkor miért nem? A 35-ön már lesz ami hõpellengér, nem?
Mi is ezzel toljuk bent az irodában. <#violent>
Oké legyen három, de a törököknek már megint US szabvány festésük van...
A görög gépeknek is más a festésük.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

*javatás:
"alapból már festésük," -> "alapból máS festésük,"
Ha már festések, lenne 1 kérdésem: miért van az, hogy az európai f-16-os üzemeltetõk közül csak 2 ország gépein van egyedi festés? Miért csak a lengyel és a norvég gépeknek van alapból már festésük, mint az amcsi gépeknek?
Molnibalage
Szembõl kell az RCS-nek lehetõleg kicsinek lennie. Láthatod, hogy ez X sáv estében - elméleti szint - teljesül mind az F-35, mind a PAK-FA számára. Ahogy nõ a hullámhossz, úgy csökken az geometriai stealth hatásosssága.

Szembõl a kompresszorlapát a gond, ez S profulú beölõvel és más trükkökkel eltakarják. A S profil önmagában kevés lehet, mert a S profilban is tud verõdni a radar és visszafele is jön még valami. Ezt a szórt jelet sem árt - szerintem - eltüntetni - hátulró meg a turbina lapátok látszanak. Még egy S profil beiktatása nagy nyomásveszteséggel járna és azért a turbina elõtti "hideg" levegõ - ez is több száz fok - esetében erre még könnyebb méretetzni a szivócsatornát.

Ne keverd össze az IR jelet az RCS-sel. Ez most csak RCS.

Akkor viszont nem értem. Én eddig úgy tudtam, hogy elõröl a hajtõmû lapátjait, hátulról meg magát a hajtómûvet macera "álcázni". Vagy hátul csak a hõvel van gond? PAKFA-t ezért szapulták, hogy nem dugták el a hajtómûvet. Az elejét meg azért nem értem, mert a kabintetõ is macera. Mondjuk logikus lenne, ha a gép frontjára összpontosítanak legjobban. :-)
[NST]Cifu
Ez csak egy "divat" álcafestés. Gyakorlatilag az egyen "légifölény szürke" színekben pompáznak a Hornetek.

[NST]Cifu
Nem, a piros a "rossz". Ahogy megnézed, "jó", vagyis alacsony RCS csak szembõl van - ahogy a PAK-FA esetében is.

Molnibalage

Molnibalage
Allesmor kollega írta még ezt az F-15 gépekrõl.

F-15A gépekben F-100PW-100-as hajtómûvek voltak, majd a megmaradt pár ANG-hez került gépen ezt lecserélték F-100PW-220-asra.

F-15C: F-100PW-100, majd késõbb (fõleg a block 42-es ACC(?-majd kijavitasz) állományú 16-osokból kiszerelt F-100PW-220-asok, illetve bizonyos szériánál eleve F-100PW-220-as vagy 220E volt beépitve. Az F-100PW-200 az F-100PW-100-as modifikációja, az F-16A gépek számára.

F-15E: Az elsõ 133 darab gép F-100PW-220-assal mig a maradék a jóval erõsebb F100PW-229-essel van szerelve. Megkülönböztethetõk a CFT tartály hátsó-oldalsó részén elhelyezett pót beömlõ torok meglétérõl (Dash229) illetve hiányáról (Dash220), továbbá a forszázsláng képérõl. A fejlesztett 229-es hosszabb, kékes-lilás lánggal rendelkezik, a gyûrûk száma alátlában 9-11, a régebbi modell sárgás-narancsos forszázslángja a régebbi F-100-asokhoz hasonlóan rövidebb, 6-7 lökéshullámgyûrûvel. Ez utóbbi persze nem egzakt jelenség, bõven találtam pro és kontra mindkettõrõl fotókat.
Pontsítás kedvéért a leggyakrabban a neten látott Seymour Johnson-os E modellek egytõl egyig a régi, gyengébb 220-assal, míg a másik, szintén gyakori E modell, a lakenheathi egytõl-egyig 229-esekkel van szerelve.

Mountain Home bázison van E modell 220-assal és 229-essel, továbbá amerikai felségjellel -SG modell GE F110GE-129C-vel.

Fékpadi tolóerõ: 106-108 kN a régebbi F-100PW-100-asoknál
102-104kN a modernebb FADEC vezérelt F-100PW-220/220E modelleknél, melyek repülési karakterisztikája lényegesen jobb, mint az elõdé, a kismértékû fékpadi statikus visszesés ellenére.
129-131kN az F-100PW-229-eseknél és a legújabb, F-15K (második 40-es kontingens) gépek számára gyártott F-100PW-229EEP modelleknél, melyeknél az élettartamot sikerült jelentõsen kitolni.

F-15I: F-100PW-229
F-15S: F-100PW-229 majd a homokbotrányt követõen GE F-110GE-129C
F-15K: F-110GE-129C majd F-100PW-229EEP
F-15SG: F-110GE129C
F-15J: F-100PW-220E

A kecskemétre ellátogatott louisiana-i ANG F-15A és C gépekben F-100PW-220-as hajtómûvek voltak egyaránt.
-------

Innentõl én.

Az F-16C gépek estén két féle hajtómû van, de ezek nem cserélhetõek szabadon, mert annyira eltérõ méretûek. A jenki gépekben F100-PW-229 vagy F110-GE-129 hajtómû van. Azt, hogy export gépekbe mit tettek, nem tudom, de a UAE Block 60 sanszosan erõsebb hajtómûvel bír, mert nagyon meghízott, fõleg CFT-vel. Az IAF nem érzete szükségét a 360 fokos HOBS Python 5 miatt a nagyobb tolóerõnek, ezért azok asszem mind a mai napig -229-es hajtómûvel mennek.

x

A munkahely veszélyes is lehet

Elszúrtam, úgy látszik.

És kimegy, hogy elhitesse a föld négy szegletén lév&#245; népeket, a Gógot és a Magógot, hogy egybegyűjtse őket háborúra, a kiknek száma, mint a tenger fövenye.

The Workplace Can Be a Dangerous Place - Video - wired.com

Ha így sem jó, akkor itt nézhettek meg egy humoros videót
(ha még nem lett volna)

És kimegy, hogy elhitesse a föld négy szegletén lév&#245; népeket, a Gógot és a Magógot, hogy egybegyűjtse őket háborúra, a kiknek száma, mint a tenger fövenye.

<#buck>

Ja, meg lemaradt egy kérdés, te jobban vágod ezt. A jenki F-16 és F-15 gépeken mindegyiken cserélték a hajtómûveket GE/PW 129/229 verziókra?
Itt 1.2-1.3-at mondanak, meg 1.5-öt is de ott nincs megadva függesztmény

http://typhoon.starstreak.net/Eurofighter/engines.html
Molnibalage
Az F-15 gépet anno pontosan arra tervezték, hogy a transszonikus / alacsony szuperszonikus tartományban alacsony hullámellenállása legyen. Még az sem ér el ennyit és az F-15E sem úgy, hogy a hajtómû tolóerõ karakterisztijáka az F100-PW-100-nak tudtommal folyamatosan nõ a sebességgel.

Ezek után tudod, hogy mikor nyelem le az M1.4-et. Még tisztán sem. Fegyverzettel, meg tényleg a mese habbal. 😊

"Az viszont megüttöte a szememe, hogy M1.4-es szupercirkáló Eurokacsát emleget a doksi. "
Esetleg próbáltad? 😊

A griff meg azért gyõzött mert a legolcsóbb, ezt meg is mondták.
Molnibalage
Elsõ blikkre én nem értem az egészet. Mindenben leggyengébb a Griff és azt gyõzõtt..?

A végét nem értem, mert németül sajnos nem tudok.

Az viszont megüttöte a szememe, hogy M1.4-es szupercirkáló Eurokacsát emleget a doksi. Ez valami vicc...? Lejtõn, hátszélben és két liter keróval talán. Még air policing fegyverzettel sem tud annyit, az ziher...

Tessék, szakszerû vadásztender svájci módra. Minden betûjét érdemes elolvasni:
http://files.newsnetz.ch/upload//1/2/12332.pdf
Molnibalage
Nem. Az a nagyobb. Láthatod, hogy ahogy nõ hullámhossz, úgy lesze egyenszilárdan szar az RCS. A PAK-FA-nál is ezt látod. A zöld görbe elvileg az X sáv, a kifi halvány, meg az UHF/VHF.

Lehet hogy egyedi az ünnep alkalmából,vagy bemutatni az új egyenruha színeit.

Huhh ez valami kísértetiesen ronda... 😊
V43 1105
Igazából maga a festés érdekelne, miért ilyen? Mennyire alkalmazzák ezt? Nekem a sima szürke van megszokva . 😊)

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

F-18F VFA-122
mi érdekel még?

V43 1105

Errõl a géprõl valakinek van bõvebb infója ?

A 35-nél a piros a kisebb RCS?
Molnibalage
A kék az L sávban mûködõ redar. Az RCS m2-ben és fajlagosan is fel van tüntetve ha jól látom. A többi az szerintem más hullámsáv. A halványzöld lehet az X sáv, a többi mag az L feletti hullámhossz. Az F-35-rõl kirakott képpel összhangban van az RCS omnidirekcionális tulajdonsága iránytól függetelnül szinte egyenszilárd lesz a hullámhossz növekedésvel.

Nekem a kék sem. Radarkeresztmetszet?
Nem lehet, hogy a különbözõ féle radarokra vetítve?
Molnibalage
http://paralay.com/pakfa/pakfa.html

Molnibalage

Sajnos nem világos, hogy a kék görbén kívül a többi micsoda.

Oké, várom. 😊

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

[NST]Cifu
Awww, ez jogos pont... :\

Most álhatok neki új spanyolviasz feltalálásának. ^_^

Félreérted a dolgot, a 2-3-4 km nem az a táv amíg el lehet látni egy sztereótávmérõvel, hanem amíg megfelelõ hibahatáron belül méri a távolságot. Egy 1m bázistávolságú sztereóval - szerintem - nem lehet 6-8 km-ig hozni azt a +/- 3-10m-t ami kell egy ilyen rendszernek. Különösen nem egy manõverezõ célra, folyamatosan mérve.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

[NST]Cifu
Annyival, hogy a jelenleg használt védelmi rendszerek, beleértve a legújabb aktív lézeres védelmi berendezéseket hatástalanok ellene. 😊

A hatótávolság terén azért én még konzervatívan is inkább 6-8km-el számolnék, persze a légköri viszonyok és az idõjárás függvényében, erre a drónok elektronoptikai rendszerei alapján merészkedem, ugyebár oda-vissza mûködik a dolog, ha õk képesek ilyen távolságból ember méretû célpontokat megkülönböztetni, akkor visszafele sem lehet akkora gond.

Egyébként meg csendben jegyzem meg, hogy azért a Stinger is hasonló indítóállványokon van sokszor, és nem sima "hopsz a vállra" módon használják. Lásd még Avenger vagy Ozelot.