95104

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
JanáJ #65046 A helik fogyasztását is növeli a földközeli repülés? Vagy fordítva? Sűrűbb levegőben jobban "harap" a lapát? -
Kettőt találhatsz, hogy miért van az, hogy a helik a földhöz tapadva repkdnek..? Az, ami a videón látsz az öngyilkosság kategóriája. Mindeni látja, bőven a MANPAD HMZ-n belül, zavarás semmi. Ismért húszforintos kérdés, hogy a jenki gépeken szerinted miért terjedtek el az utóbbi 10 évben viharos sebességgel a MAWS és DIRCM kategóriájú eszközök... -
Lacusch69 #65044 Ennyi erővel minden Minyó repkedjen bátran, a szerencsére bízva, hogy a rakéta harci feje különös véletlenek folytán nem fogja megsemmisíteni? -
kiskorúbézoltán #65043 Ez azért még nem bizonyítja a világegyetem végtelenségét... -
millerius #65042 Márpedig aki harcba megy (akár kényszerből, akár önként), az egyénileg csakis a szerencsére alapozhatja a túlélést vagy halált. Ő a saját szintjén lehet csúcs-szinten edzett, kiképzett és felkészült, bújhat/álcázhat/futhat/repülhet cikkcakkban, de a saját felszerelését sem választhatja meg (legalábbis csak erősen korlátozva), azt viszont nem tudhatja előre, hogy ki, mikor, hol és mivel fog rá célozni, azaz az életére törni. Ettől kezdve a háborús túlélés kizárólag szerencse dolga szerintem, csak ezen kevesen gondolkoznak el, na meg még kevesebbeknek van megadva a jog, hogy adott esetben a részvételről pro vagy kontra döntsön. -
Lacusch69 #65041 Nem-nem... Arra gondoltam, hogy a szerencsére alapozni a túlélést. -
Mármint, hogy mire? Azért a '80-as évek MANPAD-jai jellemzően azért egy zavarást és manővert nem végző helit úgy elkapnak, hogy ihaj átlagos esetben főleg, ha ennyire jól láthatóan repülnek közepes magasságban...
A félaktív rakétára érted, hogy szerinted nagy átlagban nem megsemmisítést okoznak...? Mert még a jóval kisebb AIM-9L és M is szinte mindig 1 lövés 1 kill volt szovjet/orosz gépek ellen.... -
Lacusch69 #65039 Erre nem nagyon alapoznám a jövőmet...
-
Lacusch69 #65038 Nem lehetett nagyon távol, különben a közelségi gyújtó nem lépett volna működésbe. -
Axtros #65037 Szerintem az a rakéta jóval a gép felett robbant fel. Legalábbis a videóban nekem úgy tűnt. -
Minden rakétának van természetes pontatlansága és gyártástechnológia tűrése. A harci rész és a mellé összehozta ezt. Irak felett az R-23/R24 rakétának minden józan számítás szerint darabokra kellett volna tépnie két F-111-est. Mindkettő hazament. Ugyanilyen csodaszámba menő dolog volt az, amikor az iráni F-4 túlélt egy AIM-7F találatot az RSAF F-15-étől. Vannak szerencsések...
... és vannak pechesek, mint pl. az Su-27, amit Afrika felett egy mísz MANPAD találat végzett... -
Lacusch69 #65035 Valahol mintha MANPAD-ot (Igla) olvastam volna. -
Lacusch69 #65034 Tudsz rá épelméjű magyarázatot, hogyan úszták meg? Én nem... -
Csak a videó címe helytelen. Nem manőverzett ki semmit a heli, pokoli mázlijuk volt. -
Syrian Chopper Dodges Close Anti-Air Missile
közel volt -
Mivel vakarják le a 29-eseket? -
Lacusch69 #65030 Ukrán rep.gépveszteségek. -
Hogy mik vannak :)
Russia tank biathlon world championship
http://rt.com/news/169084-tank-biathlon-winners-gold/
T-34 vs T-72
http://www.youtube.com/watch?v=VgJFzcvOIQE&t=9m21s -
Fura, hogy az amcsik nem érik be egy céltáblával. Plikerkedni akarnak. -
Megnéztem a vidit felirattal (most vettem észre, hogy van az is) majd turkáltam a neten.
Ezt a rézpor lőszer ők úgy hívják -"Frangible" bullet-
http://www.defensereview.com/11_22_2003/R2x2%20Ultra-Frangible.pdf
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
A szerkezete hasonló mint a bronz csapágynak nagyon finom szemcsék és porózus , hasonlóak még a réz szűrők a sűrített levegős technológiákban, de ott sokkal durvább a szemcse mérete.
--------------------------------
Sokan ott rontják el, hogy ha kikopik a bronz csapágy akkor sima bronzból esztergálnak a helyébe csapágyat ami a töredékét sem fogja bírni, mert a bronz csapágy porózus, lyukacsos és a lyukakba olaj van .
-
Ugyan már törököknél ez alap :)
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Te hogyan tesztelnél egy mezőgazdasági gépet pl egy traktort ?
Nézd meg ők hogyan csinálják
(ezek új traktorok, nincs semmi bajuk, de ott így lehet eladni, gondolom nem a gyártó cég ajánlása ez a módszer)
https://www.youtube.com/watch?v=MOyHJtGLlr8
https://www.youtube.com/watch?v=d-WeNyrSBwA
Nekik ez a vérükben van, amolyan népi sport rákontrázni a másikra valamivel ha megmurdelok is :)
-
Közel volt. -
-
Miért is?
Az ipari forradalom előtt volt. Nem tudtak egyenletes minőséget előállítani. Se lőport, se csövet, se lövedéket, stb.
A kép, amire reagáltam egy első világháborús tanktól a jelen korig tartó életciklust parodizál.
Szerintem ettől függetlenül a kifogásaim megállnak.
De az is igaz, hogy akik a nagyobb kaliber mellett foglalnak állást, Afganisztánból és társaiból tértek vissza, ahol újfent váltakozik a nagyobb lőtávolság és a helységharcokban a falak-ajtók átlövésének szükségessége.
Olyan lőszer úgy sincs, ami mindenhol ugyanolyan jó. Azzal kell boldogulni, amijük most van. Máshol lehet, hogy pont ez lesz a legjobb. -
SZUsszan #65022 "Muskéták kalibere 13-20mm között mozogtak
Azokat a középkorban használták. Annyira ne menjünk vissza az időben. Az teljesen más világ. "
Miért is? A kép, amire reagáltam egy első világháborús tanktól a jelen korig tartó életciklust parodizál.
"Köztes lőszert nem hadipuskák vagy puskák használnak."
Ja, gépkarabélyok. oszt szoroz? A puskából lett gépkarabély a köztes lőszer miatt, vagy a köztes lőszer köré épített fegyver nem volt se nem puska, se nem géppisztoly, ezért új nevet adtak neki. A képen meg tank van, apc, meg társai.
"Voltak kisebbek is. Elég sok puskalőszer volt, meg talán van, amiknek a lövedékátmerője 7 mm se volt. "
Melyik volt rendszeresítve tömegesen? a Japánok 8mm-se igen?
Az MP5K-PDW-ben a méret, a kis "szakáll" az előagyon és összecsukható válltámasza szolgálta volna a személyi védelmet a lövészpáncélos kezelőinek. De a 9x19 nem felelt meg, erre jött válaszul a kisebb kaliber.
Az 5.7-es átütése meg nem marketing. Valóban hatásosabb, mint a 9x19, meg a .45, amivel védték magukat mondjuk a lokátoros srácok, technikusok, tisztek, tüzérek stb. És őket felesleges G3-asokkal, G36-osokkal, AK-kal terhelni.
Az utolsó állításodhoz meg idő kell, mert ez még csak most zajlik.
De az is igaz, hogy akik a nagyobb kaliber mellett foglalnak állást, Afganisztánból és társaiból tértek vissza, ahol újfent váltakozik a nagyobb lőtávolság és a helységharcokban a falak-ajtók átlövésének szükségessége.
-
Muskéták kalibere 13-20mm között mozogtak
Azokat a középkorban használták. Annyira ne menjünk vissza az időben. Az teljesen más világ.
Aztán a köztes lőszerekkel a hadipuskák kalibere még kisebb lett.
Köztes lőszert nem hadipuskák vagy puskák használnak.
A világháborús puskák 7.92mm-el kb. .30-.303nak felelnek meg hasraütéssel.
Voltak kisebbek is. Elég sok puskalőszer volt, meg talán van, amiknek a lövedékátmerője 7 mm se volt.
Nem olyan régen még erősen lobbiztak a "PDW anti golyóálló" kompakt fegyverei mellett. 4.6-5.7mm.
Szerintem a PDW az egy trükk volt. Kitaláltak egy új kifejezést, egy marketingfogás. Mondjuk olyan, hogy egy italt már nem kólának hívnak, hanem energiaitalnak. Van olyan is, hogy MP5K-PDW de abba is 9x19mm-es lőszer való.
És mit mondanak a katonák? Mégis csak kellene a 7.62-es vissza. Mégis csak kellene a .45-ös vissza.
Ez így túl általánosító. Sokan sok mindent mondanak. De senki se vonja ki a 9x19mm, 7,62x39mm, 5,45x39mm, 5,45x45mm-es lőszereket, ha eddig használták. -
SZUsszan #65020 Muskéták kalibere 13-20mm között mozogtak, Winchester Model 1873 .38-.44-ig. A világháborús puskák 7.92mm-el kb. .30-.303nak felelnek meg hasraütéssel. Aztán a köztes lőszerekkel a hadipuskák kalibere még kisebb lett. Aztán a még kisebb kaliber felé tolódtak 5.56 és társai.
Nem olyan régen még erősen lobbiztak a "PDW anti golyóálló" kompakt fegyverei mellett. 4.6-5.7mm.
És mit mondanak a katonák? Mégis csak kellene a 7.62-es vissza. Mégis csak kellene a .45-ös vissza. -
JanáJ #65019
-
Általában nem szoktam hozzászólni a topikhoz, mert nem vagyok kompetens a témák zömében, de most ránéztem a szerzőre és elszörnyedtem. Talán tegnap olvastam tőle egy "cikket" a görög-perzsa háborúk kapcsán, de már a negyedénél rá kellett kérdeznem fejben, hogy "Ki a f*szom ez az ember?"
Erősen meredek volt látni, hogy önmagát történészként aposztrofálja, noha a szint inkább egy általános iskolai történelemtanáré volt, azzal a különbséggel, hogy ez utóbbi általában igényes a helyesírására. -
Ezt így nem lehet mondani. A puskalőszerről a köztes lőszerekre azért inkább azért tértek át, mert a gyalogos katonák ritkán tudták kihasználni a nagyobb hatásos lőtávolságot. Olyan tendencia szerintem meg nincs (vagy kimutathatatlan), hogy a kalibert növelnék. -
JanáJ #65016 Mondjuk legalább nem turbo ami/orosz. -
Freeda Krueger #65015 sejtem... :)
-
Kettőt találhatsz, hogy miért... -
Freeda Krueger #65013 Nem is lehet hozzászólni? -
JanáJ #65012 Molni "haverjaitól": link -
SZUsszan #65011 De ilyesmi életciklust lehet megfigyelni a gyalogsági fegyverek kaliberein is. A régi nagy kalibereket fokozatosan kisebbre cserélték, hogy laposabb legyen a röppálya, nagyobb a sebesség stb. Aztán most megint kezdik emelni a kalibert, mert nem elég jó a stophatás stb. -
SZUsszan #65010 Ez milyen találó! -
Azt mondja, hogy a lövedék gyakorlatilag réz porból és egyéb adalékokból áll, így nem veszélyes, amikor szuper közelről lövöldözik, viszont baromi mocskos volt a "seb" a ballisztikus zselében. -
A zéró angol tudásommal annyit kivettem, mintha a coper (réz) szót emlegetné na mármost, hogy teljes réz vagy csak rézburkolatos azt passzolom.
Üreges fejű lőszer rézburkolattal vagy valami hasonló lehet a neve.
http://www.hipowersandhandguns.com/38%20Snub%20Ammo%20Test.htm
Rambo itt lenne az tudná vagy nemtom melyik filmbe vagdostak lefelé a skuló tetejét :)
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Régen volt a vadászok reszelgették a hegyét a lőszernek, hogy nagyobb legyen a sebzése (biztos meglegyen a vad a nagyobb roncsolás miatt).
Az egyik vadász túlzásba esett a reszeléssel majd amikor a bikát meglőtte és szóltak a szekeresnek jöhet vigyék haza a vadat az már a kocsin egy bikával érkezett amit az útközepén talált.
Mint utóbb kiderült az első bikában a lőszer szét nyílt az acélmagja meg átment a szarvason és a mögötte állót is eltalálta.
(Széchenyi Zsigmond valamelyik könyvében olvastam régen) -