Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
http://www.youtube.com/v/nrc5M0SCwy8&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

http://www.youtube.com/v/JT33jK4Zhv4&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Skynet85
köszi a választ

A10-re elég sokféle fegyver felmegy, Maverick, tank elleni résztöltetes bomba, irányított és nem irányított rakéták és bombák, a legtöbb könnyedén megsemmisíti egy T-95öst, ahogy bármilyen más tankot is egyébként.

A tankok gyakorlatilag teljesen védtelenek levegõbõl jövõ támadások ellen. Ezért kellenek a csapatlégvédelmi eszközök és a légifölényt biztosítani képes légierõ.

Skynet85
gondolom a JDAM telitalálat esetén harcképtelenné teszi azonnal,GAU-8-cal-ra lennék kíváncsi, mennyire hatékony, és képese átütni a páncélját létfontosságú helyeken.

Molnibalage
Az attól függ, hogy mivel. Egy 500 fontos JDAM telitalálattal pont ugyanakkorát, mint bármely más platfrom. Ez az össes platfromfügetlen fegyverre igaz.

A GAU-8-cal, ha reaktív blokkok lebontása után kellõen nagyot.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Skynet85
Egy hozzáértõt szeretnék megkérdezni, hogy mekkora kárt tud okozni egy a10-es egy t-95-ösben nem baj, ha csak latolgatás is, kíváncsi vagyok :)

kizárólagosan hüvelyesek voltak?
milyen okból?

Pont a rézhüvely miatt kérdeztem rá a német 38 cm L/52-es lövegre, láttam pár képet ezekrõl. Nem voltam biztos, hogy valóban ékzáras-e. Érdekes, hogy a németek végig kitartottak mellette. Egyáltalán próbálkoztak csavarzáras nagy kaliberû hajólöveggel? Talán még az OMM-nál voltak a nagy kaliberû hajólövegek ékzárasak, a többiek mind csavarzárast használtak ugye?
Szvsz. az ékzár jóval balesetveszélyesebb. A kézbecsípõdés veszélye a kisebb kaliberû fegyvereknél biztosan nagyobb. Nagy kaliberû lövegeknél ez a jellegû veszély nem nagyon áll fent a töltõberendezés miatt (nem túl életszerû, hogy valaki kézzel próbálja betuszkolni a közel 1 tonnás lövedéket, de még a vetõtöltetet sem)
A csavarzár fõ elõnye, hogy nem kell küzdeni egy méretes rézhüvellyel. A hátránya a hely amit a zár nyitása miatt az ágyú hátuljánál hagyni kell hozzá.

Dulce bellum inexpertis. Erasmus

[NST]Cifu
A csavarzár könnyebb, jobban zár és emiatt -ahogy lent is rámutattak- nem igényel feltétlenül fém hüvelyt.

Hátránya hogy bonyolultabb a mûködése, bonyultabb a gyártástechnológiája, és kevésbé biztonságos a töltõ számára (újj/kéz becsípés lehetõsége).

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Csavarzárnak van valami elõnye amiért érdemes bajlõdni vele? Nekem nehézkesebb, bonyultabban elõállítható konstrukciónak tûnik, aminek talán a századelõn, gyenge csereszabatosságú alkatrészek idején lehetett értelme (gondolom az ékzárnál jobban játszik a kis tûrés a gyártásnál).

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

A magyar griffek 2026-ig maradnak, ez már fix. :)
Molnibalage
Végülis a repképes F-35 drágább, mint a CGI orosz filmek. :)

[NST]Cifu
Afene, lemaradtam akkor, mint a borravaló. :D

Molnibalage
Ez a hajó már elment. Miattunk.

[NST]Cifu
Egyszer kíváncsi lennék, hogy a Lockheed Martin mennyit költ az ilyen promó-filmekre. ^_^

[NST]Cifu
Nocsak-nocsak.

Egy fél éves e-mail szerint a Csehek szeretnének egy pán-közép-európai vadászgép beszerzést. Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Lengyelország fogjon össze, hogy F-16-os vadászgépeket vásároljon. A mintegy 85 gép beszerzése már elég zsíros falat ahhoz, hogy a gyártó komolyabb kedvezményt adjon. Feltehetõen Csehország csak 14-18 gépet vásárolna, ez önmagában kevés, így a vételár is borsos. Ha figyelembe vesszük, hogy Románia és Bulgária is vadászgép beszerzést fontolgat, Szlovákia MiG-29-esei is lassan cserére érettek, illetve a Cseh és Magyar Gripen-lízing lejár 2015-2016-ban, az elképzelés nem is annyira ostoba.

Csak miért éppen F-16-ost? Azért, mert ez a legolcsóbb amerikai gép, Csehország pedig politikai biztosítéknak is tekintené a gépek beszerzését. Ha az USA olcsóbban adná a Falconokat (ie.: az amerikai költségvetés támogatná a beszerzésüket), akkor cserébe a Csehek részt vesznek a majdani amerikai katonai akciókban, ha az USA erre kéri...

Molnibalage
F-35.

http://www.youtube.com/v/MemOSGx18sw&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

http://www.youtube.com/v/gXleqieZIEo&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Én meg úgy töltöttem ahogy az elõbb is írtam... ;)

De viccet félretéve... A ruszkiknál jobban senki nem imádta jobban az ékzárat, ennek ellenére az a kevés csavarzáras hüvelyes lõszert tüzelt.
Nem tekinthetõ kevés kivételnek, mert olyan nagy sorozatban készült és elterjedten rendszerbe állt lövegekrõl van szó mint pl az M-30 vagy D-1.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

én úgy olvastam ahogy elõbb is mondtam, de ha van más ezzel ellentétes forrásod azt nagyon szívesen veszem

Vigyázó pillantásod keletre vesd és látni fogod, hogy - de facto ide vagy oda - bizony csavarzáras jószágoknak is igen csak ízlik a hüvelyes táp... De olyannyira, hogy kivételt nehéz találni inkább. :D

[NST]Cifu
imhom, hogy mert hozzászoktak a US féle megbízhatóság/minõség/minõségbiztosításhoz. India persze nem panaszkodik a mérce a Mig21 meg a mirage. :DDD

Most lehet ezen vitatkozni, de azért én abban látok rációt, hogy egy harci gépnél kell egy olyan alkatrészbázis, ami adott esetben legalább pár hetes aktív konfliktus esetén is képes az igények kielégítésére. Arra nem lehet építeni, hogy ha elromlik valami, akkor majd a világ másik felébõl légipostán megküldik az alkatrészt...

Na nehogymár Indiát hozd ki hibásnak mert Oroszok aláírnak vmit amire képtelenek....

Indiának van tapasztala ilyen téren. Ott van a 971I INS Chakra esete, ami szintén nehéz szülés volt. Ott van a T-90Sz-ek esete, amelyekkel sok gondjuk volt. Ott van a Talwar-osztály, amelynek tagjai szintén közel egy évet késtek, és többletpénzeket nyelt el.

Szerintem adott esetben a Francia vagy a Német hajógyártók is szívesen kielégítették volna az igényeiket, ha nagyon akarták volna. India döntött úgy, hogy az Oroszokhoz fordulnak, holott pontosan tudták, hogy milyen körülmények uralkodnak náluk.

Nem azt mondom, hogy India a hibás, de meglepõdni azon, hogy komoly késéssel és plusz költségekkel tudják csak teljesíteni azt, amit felvállaltak, elõre borítékolható kellett, hogy legyen.

? ~10éve ki van vonva, muzeumhajóként müködik tán...

Az új "teljesen hazai" indiai hordozót is INS Vikrant néven építik 2005 óta. ;)

"Az Indonéz légierõ panaszkodik a Szu-27 sorozatu gépei alkatrészeire
Leginkább azért, mert nem kötött igazán jó szerzõdést."

imhom, hogy mert hozzászoktak a US féle megbízhatóság/minõség/minõségbiztosításhoz. India persze nem panaszkodik a mérce a Mig21 meg a mirage. :DDD

"Ez especiel igaz, az Algír MiG-29-esek annyira selejtes gyártásúak voltak, hogy nagyon..."
Meg csak a héten ott a Perui Mi29 esete...peru mig29

"Egyfelõl India tudta elõre, hogy olyasmit rendel meg, amivel kapcsolatban az oroszoknak sincs komoly gyakorlatuk, ráadásul a körülményeik is gyászosak, így a túlköltekezés és az építés minõsége terén voltak gondok."
Na nehogymár Indiát hozd ki hibásnak mert Oroszok aláírnak vmit amire képtelenek....

"zzel együtt is az oroszok gyorsabban elkészültek az INS Vikramaditya-val, mint az indiaiak a saját INS Vikrant egységükkel."
? ~10éve ki van vonva, muzeumhajóként müködik tán...

persze, hogy lehet, hiszen nem akadályozza ezt semmi természeti törvény, csak éppen de facto ez a két különbözõ megoldás terjedt el egy probléma megoldására, a csavarzár önmagában elegendõ szigetelést biztosít, az ékzárnál meg a réz(/fém)hüvellyel teszik teljessé

nincs mind-en 30mm-es gpá, a repeszhatás (egyéb töltetek is) azér csak nagyobb.
motorikusan "ránézésre" könnyebben mozgatható és asszem éjszakai harc is kivitelezhetõ - egy füst alatt.
Ha mûködhet a lézeres rávezetés a pc-átütés azonos kategória ellen, kipipálva.
olcsóó - erre gondoltam
jobb pedig úgyse lehet, ahhoz min. jobb erõforrás/motor kéne

57/60mm-t én is ezért írtam, csak kitudja milyen a max.elevációs szög típusonként más (így akár Rooikat76 is okés lehetne..)

orosz AU-220 is hasonló - http://www.burevestnik.com/products_engl/pt.html - találkoztam is vele itt a forumon 2éves posztba

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
Egyébként a Puma egyik kevés elõnye között említhatõ hogy légivédekezesésre is alkalmas (UAV) a tûzgyorsaságából stb. kifolyólag.

Egy 40 vagy 57 v. 60mm-es gépá. is ugyanúgy, sõt, jobban alkalmas erre, mivel programozható "okos" lõszerekkel képes a légvédelemre.

http://www.youtube.com/v/wewaCdSW4yc&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

BTR-eink ezeket viszont talán még elbírhatnák / ZSMU-70 RCWS /, hátmég ha írányított is volna -álá cirit- (vagy hülyeség? :d)

Ez miben jobb, mint a jelenlegi 30mm-es gpá? Egy 7.62mm-es géppuska és négy darab 70mm-es rakéta? Hááttt... Oké, egy kisebb jármûvön komoly egy ilyen fegyvertorony, de egy BTR-en azért már nem olyan hú, de komoly.

Kösz szépen. Tudtam, hogy az egyik oldal a navweapons.com amire a wikipédia hivatkozik, gondoltam akkor már egybõl azt nézem meg. Nem jött be. :)
Afganisztánba nem épp arra panaszkodtak a mieink hogy elégtelen a tûzererejük erre a feladatra (?)
Vmi 25-30mm-es pedig mindenütt akad :) Csak ott kell álljon mellette. Egyébként a Puma egyik kevés elõnye között említhatõ hogy légivédekezesésre is alkalmas (UAV) a tûzgyorsaságából stb. kifolyólag. Így nézve érzésem szerint már egy 35-ös se lehet elég univerzális.
BTR-eink ezeket viszont talán még elbírhatnák / ZSMU-70 RCWS /, hátmég ha írányított is volna -álá cirit- (vagy hülyeség? :d)

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
No offense, de ilyenkor miért kerülitek a Wikipédiát?

38cm SK C/34 @ Wikipedia

Idézet onnan:

Breech horizontal sliding block

Vagyis függõleges ékzár.

Ha pedig biztosra akarsz menni, a "saját" nyelvén keress rá:

38cm SK C/34 @ Whq-forum.de

Verschlussart: waagerechte Schubkurbel (Gleitkeilverschlussblock)

"fõtöltet pedig réz hüvelyben volt (errõl kép is van), ami ugye pont az ékzáras ágyúk sajátja"

Miért is lenne az ékzárasok sajátja? Csavarzárnál épp úgy lehet hüvely, mint ékzárasnál.

konkrétan leírva nem találom én se, de szinte biztos, hogy ékzáras
azt írja, hogy két hajítótöltet volt a lövedékekhez, egy elülsõ és egy fõ, a fõtöltet pedig réz hüvelyben volt (errõl kép is van), ami ugye pont az ékzáras ágyúk sajátja, illetve a németek (krupp...stb.) nem tudtak használható csavarzárat készíteni, akkor logikusan ez itt se sikerülhetett, bár ki tudja a skoda mûveknél milyen tudás volt ez irányban

A német 38 cm/52 SK C/34 lövegek (Tirpitz, Bismarck lövegei) ékzáras vagy csavarzáras konstrukciók voltak? Próbáltam kihámozni a www.navweaps.com-ról, szerintem ékzárasak. De nem vagyok biztos benne.
[NST]Cifu
Szép lassan eljutunk oda, hogy egy IFV azonos tûzerõvel rendelkezik majd, mint egy MBT. :)

Egyébként itt látszik a PUMA hátránya, 30mm-es gpá. ma már lassan "kevés" egy IFV-nek. Csak ugyanakkor az egyre nagyobb kaliber egyre kevesebb lõszert is jelent... Az eredeti feladatát, vagyis a saját gyalogság támogatását tehát egyre nehézkesebb lesz biztosítani...

Molnibalage
Tirpitz is felkerült.

dardo (ifv-60mm)

Szent Haba-kukk

Mungo 3

Szent Haba-kukk

Molnibalage
Felkerült a Victorius, Littori és a Mushasi is.

Megkérlek hogy mostantól fordíts kicsit nagyobb figyelmet a mondataid megfogalmazására, légyszíves. Számtalan esetben csak találgatni lehet, mit is akartál mondani.

Ez volt a kedvencem:
"Miért nem rugalmas az orosz fegyveripar korrupció , vagy pénzlenyulás mi ez az anarchikus állapot ami miatt nem haladnak jól a dolgok ?"

Pontosan. Ha 4 helyen egyszerre kell tûztámogatás, ellenlökés, akármi, nem tud a fejlettebb gép/hk. sem ott lenni mindenhol.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

[NST]Cifu
A korszerûbb légierõ esetében az "elég kevesebb" egy politikai mantra. Ha tehetné, a légierõ ugyanannyi géppel rendelkezne, mint 30 évvel ezelõtt. De nem teheti meg, mert nincs annyi pénz. Ezért kevesebb gépet engedhet csak meg magának.

Ugyanez a helyzet a harckocsival is. Hiába jobbak a képességei, egy harckocsiezred normális körülmények között ugyannyi harckocsiból kellene, hogy álljon.

Punker
nincs korszerû nagyvas, töredék áron beszerezhetõ eldobható fegyverek kiütik. a nagy nyílt placcos harckocsi csaták esélye kb 0.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"

Ha már ez a téma. Az nem lehet, hogy a korszerûbb légierõ nem csak azt vonta maga után, hogy kevesebb vadász is elég adott célhoz, hanem azt is hogy korszerübb nagyvasból is elég kevesebb?
[NST]Cifu
Nem is tudom hol kezdjem el az állításaidat megcáfolni, egyszerûbb úgy fogalmazni, hogy ritkásan van igazságtartalma a leírtaknak. :)

Az Indonéz légierõ panaszkodik a Szu-27 sorozatu gépei alkatrészeire

Leginkább azért, mert nem kötött igazán jó szerzõdést. India és Kína, de még Vietnam se panaszkodik. Igaz, õk komoly pótalkatrész-bázist építettek ki, komplett hajtómûvekbõl, radarokból, stb. spájzoltak be, hogy ha bármi kell, egybõl pótolni tudják.

az Algériai légierõ a Mig-29-eseire ,

Ez especiel igaz, az Algír MiG-29-esek annyira selejtes gyártásúak voltak, hogy nagyon...

India-i haditengerészet az ex Kijev oszályú még el nem készült repülögéphordozójára stb

Az INS Vikramaditya esete speciális. Egyfelõl India tudta elõre, hogy olyasmit rendel meg, amivel kapcsolatban az oroszoknak sincs komoly gyakorlatuk, ráadásul a körülményeik is gyászosak, így a túlköltekezés és az építés minõsége terén voltak gondok. Ezzel együtt is az oroszok gyorsabban elkészültek az INS Vikramaditya-val, mint az indiaiak a saját INS Vikrant egységükkel.

Miért nem rugalmas az orosz fegyveripar

Rugalmas, ha kell és arra partner a vevõ fél. Lásd India és a Szu-30MKI program, vagy a T-90Sz program esetében. Csak persze ennek ára van, szó se róla. Pénzben.

korrupció , vagy pénzlenyulás mi ez az anarchikus állapot ami miatt nem haladnak jól a dolgok ?

Mindhárom. Van korrupció is. Van pénzlenyúlás, és persze az állapotok is sokszor messze vannak az ideálistól...

Régen a 80-as évekig csak ugy virágzott a szovjet fegyveripar harckocsik és repülök ezreit eladva

Ne feled, hogy ez a hidegháború alatt volt. Egy teljesen más világ. Ha innen nézzük, a nyugati fegyveripar is csak árnyéka egykori önmagának, csak nézd meg például a Dassault cég mennyi vadászgépet gyártott 1980-ban, és mennyit a 2000-es években.

Meg a másik dolog ezt a rést ki fogja betömni az oroszok helyett ha elpártolnak tölük a vevõik , Kina , Franciaország vagy az USA ?

Alapvetõ dolog a fegyverbeszerzéseknél, hogy fontos a politikai háttér is. India például hosszú ideig nem is állt szóba az Egyesült Államokkal, mivel az India ellenségét, Pakisztánt támogatta. Ehhez képest lassan törik a jég, lásd P-8 Poseidon tengerészeti repülõgép beszerzések, amely terén korábban orosz gépeket vásároltak.

Manapság már minden fegyvereladás olyan, mint egy falat kenyér, mert beszûkûlt a piac. Sokkal kisebb tételekben vásárolnak az országok, de sokkal drágább eszközöket.

Ugyanakkor fent áll az a probléma is, hogy kinek milyen lehetõségei és milyen fegyverei vannak eladásra. Ismét indiát felhozva például általános meglepetés volt, hogy a korábbi orosz tengeralattjárókat vásárló ország végül francia/spanyol Scorpéne-osztályú tengókat licencelt. Egyszerûen azért, mert az európaiak fejlettebb technológiát voltak hajlandóak licencgyártásba átadni, mint az oroszok.

Kina még saját magának se gyártott elég modern harcigépet fegyverendszert stb , Franciák drágák , az Németek és az Angolok politikailag vállogatosak ( USA , Izrael lobbi nyomás ) . Az USA meg csak föleg csak a pribékjeinek szállit azoknak is nyomasztó áron .

A kérdés, ki a vásárló. Vannak olyan országok, ahol ugyan indulnak európai gyártók, de az adott ország politikai okokból nem vásárol mást, csak amerikait. Ilyen Dél-Korea és Japán - elõbbinél némi kitétel van, a tengeralattjáróknál, lévén hagyományos meghajtásút az USA nem gyárt.

Vannak országok, akik politikai okokból nem is állnak le, csak bizonyos országokkal tárgyalni. Argentína például eleve nem venne Eurofightert, hiszen a Falkland/Maldív szigetek miatt hirigben van az angolokkal. Mindezt úgy, hogy közben hosszú ideje az USA a fõ katonai támogatója és partnere az országnak...

Szóval ennyit arról, hogy mennyire válogatósak az angolok és a németek. Ja, meg a franciák. Utóbbi kettõ az az ország, amelyik a leginkább szorgalmazza a Kína elleni fegyeladási embargó feloldását...

De egyébként ugyvettem észre hogy a nehézfegyverek terén nagy a pangás a világpiacokon 1990 után különösen nemtudom mikor lesz eg kis élénkülés a piacokon mert kézifegyverek fogynak ugy-ahogy de repülõk , harckocsik nemigen de még tömeges modernizálás hegyeket se látok .

Akadnak komolyabb beszerzések, mint például India, Ausztrália vagy Japán esetében, ám ezek nem érik el a nagyhatalmak hidegháborús mennyiségeit. Ez érthetõ is. Az USA-nak az 1960-as években több harckocsija volt Németországban, mint most összesen rendszerben... :)

Mi lesz az orosz fegyveriparral ha ilyen megbizhatatlan szállitó ?

Perui Mig-29-es modernizáció .

Az Indonéz légierõ panaszkodik a Szu-27 sorozatu gépei alkatrészeire , az Algériai légierõ a Mig-29-eseire , India-i haditengerészet az ex Kijev oszályú még el nem készült repülögéphordozójára stb . Miért nem rugalmas az orosz fegyveripar korrupció , vagy pénzlenyulás mi ez az anarchikus állapot ami miatt nem haladnak jól a dolgok ? Nemtudom hogy a ruszkiknál valaha rend lesz-e csinálva ? Régen a 80-as évekig csak ugy virágzott a szovjet fegyveripar harckocsik és repülök ezreit eladva rendszerváltás után minden behalt különösen az 1991-es öbölháború után ( lerobbantornyu T-72-ek image-ja stb ).
Meg a másik dolog ezt a rést ki fogja betömni az oroszok helyett ha elpártolnak tölük a vevõik , Kina , Franciaország vagy az USA ?
Kina még saját magának se gyártott elég modern harcigépet fegyverendszert stb , Franciák drágák , az Németek és az Angolok politikailag vállogatosak ( USA , Izrael lobbi nyomás ) . Az USA meg csak föleg csak a pribékjeinek szállit azoknak is nyomasztó áron .
De egyébként ugyvettem észre hogy a nehézfegyverek terén nagy a pangás a világpiacokon 1990 után különösen nemtudom mikor lesz eg kis élénkülés a piacokon mert kézifegyverek fogynak ugy-ahogy de repülõk , harckocsik nemigen de még tömeges modernizálás hegyeket se látok .
[NST]Cifu
GCV tenderen most tesztelik a NAMER-t és a CV9030-ast, közben meg itt van a BAe GCV conceptje és a GLDS conceptje:

Érdemes megfigyelni, hogy milyen brutálisan szélesek a kiegészítõ ERA csomagoktól, elérik az 5 métert is...

V43 1105
xD pedig kölcsön adtam volna ha kéritek : ( :D:D

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

Naaa, nem csalunk a FB-os játékkal! <#nyes>
Molnibalage
A Conical cambered wing és twist között mi a difi? Nem teljesen értem. A conical camber a szárny belépõ élének kontúrjának módosítása?

(N+1 NASA dokumt leszedtem még, ott a szárny lógatással is kombinált megoldások voltak. Feltölthetem ezeket, ha van rá igény, nagyon durva dolgokat megoszt a NASA, az átlagember szintjén.)

A twis estén tudtommal arról van szó, hogy akár egy teljesaen szimmetrikus és állandó vastagságú profult a szárvég felé csavarnak, hogy a felhajtóerõ eloszlás egyenletesebb legyen és a szárvég felé torzuló áramlép miatt ne essen át a szárnyvég bizonyos helyzetekben és sebesség tartományokban?

V43 1105
Hogy fordítanátok le az "Ultimate Cops"-t magyarra?

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

Molnibalage
Az ASTRONAUTICS AND AERONAUTICS, 1975 számában egy következõ dolgot találtam.

The Air Force System Command’s Materials Laboratory had successfully
static-tested a full-scale F- 15 aircraft wing constructed of advanced
composite materials, AFSC announced. The wing had withstood a
maximum load 45% greater than expected during actual flight, before
giving way at the point where the titanium rear spur flange and upper
skin were bolted together. The composite wing, 18% lighter than an allmetal wing, was made of a brown epoxy thin honeycomb sandwich
material reinforced with graphite-epoxy stiffeners. The ribs were
graphite-epoxy and the spurs were metal. The wing, the largest
aircraft wing ever built of advanced composite materials, was 4.9 m
wide at the root chord and 1.5 m wide at the tip chord, and had a 4.3-m
span.

The program had begun in May 1971 with an $8.2-million contract
award to McDonnell Douglas Corp. for development of the wing,
which was expected to reduce fuel requirements by increasing range,
speed, and maneuverability.

Egyetlen könyv vagy forrást sem tesz említést róla, pedig olvastam már párat. Vajon mi lett ezzel? Az ára lett volna húzós?