95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Én kételkedem abban, hogy amerikai egységek lennének Ukrajnában. Anno Grúziából is expressz sebességgel távoztak.
    Ugyanakkor nem csodálkoznék, hogy ha az USA is támogatná a nyugat-barát kormányt PMC-ken (Private Military Company - kvázi Magán Katonai Cégeken, más szóval zsoldosokon) keresztül. De nagyon meg lennék lepve, ha amerikai katonák lennének Ukrajna területén. Maximum felderítőket / kémeket tudok elképzelni, de semmiképpen nem harcoló alakulatokat.

Más: Ha már lent szóba került a vadászgépek összehasonlítása, és bár zsigerböl tudom gyűlölni az ilyeneket, de egy érdekes írást találtam most itt ezzel kapcsolatosan...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2014.08.30. 23:10:58
  • ManoNegra
    Aztán lehet csűrni-csavarni, hogy de hát ilyet csinálnak mások is, és különben is...

Ha minden igaz, az amik ott vannak a túloldalon. Bizonyos egyik oldalhoz sem tartozó mesterlövészek már a tüntetések alatt "'dolgoztak".
  • [NST]Cifu
    @Z0tya ( #65152 ): Szép kép, egypár téren fals, dehát F-35 marketinganyag. :P
    Ott kezdődik, hogy az F-35 számtalan fedélzeti rendszere még mindig nem 100%-osan működőképes, így a gép valójában még évekre van a bevethetőségtől (nem is szólva az olyan "mókás" jelenségekről, mint a jelenlegi hajtómű-mizéria). Szóval amikor olyanokat írnak, hogy "current" képességek, akkor azért egész viccesnek lehet nevezni...

Egyébként a Gripen saját adatkapcsolata bőven belefér tudomásom szerint az "advanced" kategóriába, csak ugye saját magával kompatibilis igazából, és persze a sokkal kevesebbet tudó LINK-16-al. Ha jól rémlik mi például meg se vettük a svéd rendszer földi komponenseit... Csak mert azért...

@Molni ( #65163 ): India nem fog egyhamar változni. Ez bebizonyosodott, mikor a Rafale nyerte az MMRCA-t (ezzel kapcsolatosan itt egy kis adalék). Kicsit nehéz megemészteni, hogy milyen is az IAF koncepciója úgy, hogy van egy Szu-30MKI-ra épülő légiereje, amelybe integrálják a problémás Tejas-t, most jön a Rafale, majd integrálják a készülődő a "Tejas-2" MMRCA-t illetve az FGFA-t (az indiai T-50-est).

Egyetlen indok lenne erre a megoldásra, ha a saját hadiipar miatt a saját típust támogatják (MKI-k, Tejas-ok és részben az FGFA), és közben nem csak egy külső beszállítóra (az oroszokra) akarnak támaszkodni. Viszont így egy irgalmatlanul bonyolult, sok típust repültető és logisztikai rémálommal felérő légierőt hoznak létre.

Ettől függetlenül tuti, hogy meg fogják csinálni szerintem az FGFA-t. Anno az MKI kapcsán is mindenki ingatta csak a fejét, aztán ha nehézkesen is, de összehozták... Csak lehet, hogy akkor már az első következő generációs gépek fognak máshol repülni... :D

@Drazsé23 ( #65163 ): Szvsz itt kevernek valamit. A Boxer-ből jött ki egy IFV variáns a PUMA tornyával. Amennyire én tudom, a PUMA eléggé biztosan áll. Volt szó róla, hogy átnézik a számokat, az esetleges megszorítások miatt, de olyasmiről nem olvastam eddig, hogy leállítanák a beszerzést.

Boxer IFV

@Massari ( #65172 ): A CV90-105 és a CV90-120T verziókkal egyetlen probléma van: senki sem rendelt belőle, és nem úgy tűnik, hogy valaki is fog valaha is. Úgy tűnik a piac számára a "könnyű harckocsi" (ami így is csak >40 tonnás tömeget jelent) nem vonzó, mindenki "teljes értékű" harckocsit (MBT-t) akar, ami bizony 50 tonna felett kezdődik jelenleg...

Vannak 105, sőt 120mm-es lövegekkel szerelt gumikerekes járművek egy-két helyen, de az elterjedésükről nem beszélhetünk. Hozzájuk képest szinte mindenkinek van pct. rakétákkal felszerelt gumikerekes járműve....

@Seaweed: Ahogy nem volt invázió a Krím-félszigetnél sem? Csak megjelent egy csomó azonosító nélküli profi, fegyelmezett és jól irányított 'önkéntes'. Akkor minek nevezzük? Katonai behatolás? :D

Ez csak lovaglás a szavakon, Oroszország katonailag beavatkozik, ez nem vitás. Aztán lehet csűrni-csavarni, hogy de hát ilyet csinálnak mások is, és különben is... De attól még a tény tény marad. Orosz egységek hatoltak ismét be Ukrajna nemzetközileg elismert határain belülre, és ott a szakadárokat támogatják. Pont...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2014.08.30. 22:42:16
  • millerius
    A cseh HM nem is tudhatott róla, mivel nem illetékesek az ügyben, mivel nem a cseh hadsereg vette meg a hk.-kat. A cseh Kereskedelmi és Ipari Minisztérium (mivel kereskedelmi ügyekben ők az illetékesek) viszont kiadott két engedélyt 58 db (172/2014 sz. doku 2014/05/29.-én) ill. (2014/07/22.-én) 22 db T-72 hk. beszállítására Csehországba. A T-72-ket szállító szerelvényt nemrég Nyíregyházánál fotózták, pár nap múlva meg már Nyírtelken.
  • allock #65202
  • Drazse23
    A Honvédelmi Minisztérium korábban azt nyilatkozta, hogy a harckocsikat Csehországba szállítják, mivel egy cseh magáncég vette meg őket, hogy egy harmadik félnek (elméletileg EU-n) belül értékesítse. A cseh minisztérium nem tudott semmilyen az országukba érkező harckocsi szállítmányról.
  • benőmenő
    Híradóban erre azt nyilatkozták, hogy a nyírteleki telephelyre szállították át őket.
  • Drazse23
    Egyébként más források azt írják, hogy a magyar harckocsik Ukrajna felé tartanak. Állítóag Nyíregyházán készültek fényképek egy szerelvénnyi T-72-esről, mely Záhony felé indult.
  • Drazse23
    Van ilyen térkép a Közel-Keletről is?
  • joebacsi
    Itt egész jól követhető ez a "szöszmötölés":
    http://liveuamap.com/?ll=48.26876088246;38.50627685546897&zoom=8
  • qtab986
    Pratt & Whitney Halted F-35 Engine Delivery Over Titanium

By Tony Capaccio Aug 29, 2014 7:47 PM GMT+0200
    bloomberg.com
  • Seaweed
    "Egyébként Nógrádi György válaszolt a kérdésre, hogy "Van-e háború Ukrajnában?"
    - Formailag nincs, gyakorlatilag van háború.
    "

Nah ez igy korrekt ! De hogy "invazio" az azert szerintem meg nincs!

(Invázió=Nagyarányú katonai támadás, behatolás egy idegen ország területére; elözönlés, lerohanás. ez nem egyenlo azzal hogy par ezer ellenseges katona egy ellenorizetlen hatarszakaszon bevonul es harcol, foleg nem ha kulfoldi zsoldosokrol van szo.)
    Utoljára szerkesztette: Seaweed, 2014.08.30. 00:25:31
  • Drazse23
    Szerb zsoldosok is vannak jó pénzért.
    link
    link2

Egyébként Nógrádi György válaszolt a kérdésre, hogy "Van-e háború Ukrajnában?"
    - Formailag nincs, gyakorlatilag van háború.
  • Seaweed
    Az meg hogy nyugat rendszeren osszerugja a port az oroszokkal, magyarorszagon ez meg mar mar hobby kategoria, es egyesek ugy kopkodnek rajuk mintha fizetnenek ezert....hat tobb mint hulyeseg! Iszonyat piac az orosz, penzuk is van mar, jol elnek. Csak magunk es az EU alatt vagjuk a fat amikor ilyenket muvelunk. Megkell nezni csodas orszagunk mindenkori kormanyat! Mindig van egy idoszak amikor kopkodnek Moszkvara, azutan nem sokkal kesobb pikk pakk mennek nyalizni ezert vagy azert! (De itthon ez az USA-ra is igaz)....ahelyett hogy folyamatos jo kapcsolatokat apolnank a nagyhatalmakkal!
    Utoljára szerkesztette: Seaweed, 2014.08.29. 23:42:53
  • Seaweed
    Nem kepviselek oroszok melletti allaspontot. Csak bassza a csorom az ahogy uszitanak az oroszok ellen. Nem mondom hogy szep eszkozoket hasznalnak. Vagy eppen jo ez az egesz ami folyik. Csak nyugaton, igy nalunk is olyan pofatlan kozvelemeny befojasolas megy az mar nalam kiveri a biztositekot.

Muholdkepekrol annyit hogy allapitsa meg nekem valaki hogy azon nem ukran, hanem orosz konvoly lathato. Mert nezzuk csak, par BTR: ezt hasznalja mind ket fel. Par BM21 Grad, nem meglepo modon ugyancsak hasznalja mind ket fel. Sot ukranok sajat nepuket lovik ezzel....
    Jah hogy nyugat ezt mondja hogy "oroszorszagbol jottek, tessek elfogadni mi kovettuk az utjukat es ez igy van!"...persze "iraknak is volt vegyifegyvere"....hogy csak egy pofatlan peldat hozzak...

Ettol fuggetlenul biztos vannak orosz katonak ukrajnaban, jelzes nelkul, rendszam nelkul ezt ala lehet irni. Meg vannak nyugati zsoldosok is jopenzert....meg ki tudja meg kik... kezeljuk mar helyen ezt a piszok bonyolult helyzetet!
  • Rue East
    Csak szeretne nem függeni. Energiahordozó exportból tartanak ott ahol most vannak (például a hadsereg). Európa meg a fő vevőjük jelenleg. Mindkettőnek nagyon is fájna.
    Mondjuk vicces, hogy magadra, mint pártatlanra utalsz, miközben egyértelműen egy visszafogott, oroszok melletti álláspontot képviselsz.
  • Seaweed
    Mar nem olaszorszagban van a NATO Egyesített Légiműveleti Központ, hanem spanyolorszagban. De mivel halozatkozpontu az egesz legvedelem igy real time a kep. Tulkepp lehetne a fold masik oldalan is.
  • joebacsi
    kicsit off:
    "Jellemző például, hogy a magyar légtér megsértése esetén Olaszországból érkezik a parancs a Gripeneknek, hogy szálljanak fel, és fogják el a repülőt. Ugyanez vonatkozik a szárazföldi erőkre is, tehát a magyar hadsereg önállóan mozdulni sem tud."

Ez igaz?
  • Seaweed
    Reszemrol is ingnoreon vagy ha en ugyis csak megmagyarazom. Stilus maga az ember!
    Utoljára szerkesztette: Seaweed, 2014.08.29. 23:19:47
  • fade2black
    "Azert tegyük hozzá hogy a nyugati sajtó azt szajkozza..."

Ez semmit se változtat azon amit leírtam. Leközölték a műholdfelvételeket nagyon nincs mit vitázni rajta. És nem a NYi hanem az orosz sajtó is invázioról beszél. Persze tudjuk Krímben se volt invázió Oroszok végig tagadták. A műholdfelvételeket meg biztos meghamisították. Az Orosz sajtó pedig csak elírta.
    Ugyis megmagyarázod. Vagy nem ld az én vagy Rue hszére adott reakciót, mert amit írtál azzal nem cáfolsz semmit, még reakciónak is rossz.

Részemről én itt befejeztem, maradjon ez meg HT topicnak. Neked javaslom a http://hungarian.ruvr.ru t ott leírhatod ahogy Krím esetén ez se invázió. Akkor se ha ezt már Orosz lapok is leírták.
  • Seaweed
    Nem vagy teljesen képben. Az oroszok nem függenek annyira az Eutól mint emenyire azt felénk sulykolja a sajtó. Meg kell csak nézni szaknciók miatt nyitott nagyobb mértű kínai keresztszerződésket. Az EU jobban rá van szorulva az oroszokra mint fordítva!
    Azthiszem sokan ha kicsit pártatlanabbúl néznék a helyzetet, és nem csak úgy hogy "fújj oroszok" akkor látnák a fától az erdőt!
  • Rue East
    Ez egy jó nagy általánosítás, meg egy tök jó indok arra, hogy ignoráljunk híreket (amik esetleg nem támasztják alá az álláspontunkat). Az orosz média az aztán megmondja az igazat.
    Meg az is nyilván teljesen véletlen, hogy az Orosz kormány hivatalos álláspontján kívül mindenki azt állítja, hogy beavatkoznak.

Szintén érdekes, hogy az EU valós érdeke pont az lenne, ha az oroszok nem avatkoznának be. Nem nem mernek ellenük lépni, hanem nem akarnak, mivel kölcsönös gazdasági függésben van a két fél és mindenkinek fájna. Pontosan ezt használja ki aljas módon Putyin is.
  • Seaweed
    Azert tegyük hozzá hogy a nyugati sajtó azt szajkozza ami az EU és a NATO érdeke. Ez nem feltétlenül a valóságot takarja!
  • fade2black
    ""Jelenleg pedig direkte invázió van"

Eleg meredek ezt igy kijelenteni!"

Leközölték a műholdképeket amin egyértelműen látszik. Nem mindha olyan nagy tagadnák... ld Orosz média. pl http://www.bbc.com/news/world-europe-28965597

Drazse: Az adott szituációban az ukrán hadseregnek nem ez a problémája hanem az Oroszok.

btw cifuval mi van? Rég láttam.
  • wednes
    Nem hinnem hogy az hogy nem akarnak EU tagsagot az egyenesen azt jelenti hogy az oroszokhoz kell tartozni. Miert kell egyaltalan valahova tartozni?! Nem kell szvsz.

Nem mindig van szabad választási lehetőség, pláne, ha nem nagyhatalom egy ország. A történelem során a hatalmi vákuumokba mindig beáramlott egy nagyobb hatalom. A 90-es években, ahogy a SZU kivonult Közép-Euróbából már "rögtön" beáramlott a NATO és az EU az itteni vákuumba (annak ellenére, hogy megígérték a SZU-nak, hogy ilyet nem fognak tenni).

Régebben a SZU meg azt ígérte meg, hogy 1955-ben szépen kivonul MO-ról is, ahogy Ausztriából tette. Tudjuk mi lett ebből....
    Mindent az erőviszonyok határoznak meg.
  • Seaweed
    "Jelenleg pedig direkte invázió van"

Eleg meredek ezt igy kijelenteni! Meg a nyugati vezetok se merik, csak hogy oroszorszag beavatkozik.
  • Drazse23
    Az Ukrán hadeserggel szvsz alapvetően 3 fő probléma van.
    1. A felsővezetés alkalmatlan. Ez igaz mind a politikusokra, mint a tábornokokra.
    2. Alsó szinten sem jobb a helyzet. A hadsereg demorailzált. Ha egy nagyobb lázadó csoporttal találják szembe magukat, egyszerűen sarkon fordulnak, extrém esetben átállnak.
    3. Az utánpótlás nincs megfelelően megoldva. Az ukrán katonáknak elevult a felszerelésük, alig kapnak lőszert és sokszor csak napi 1 étkezés jut nekik.

(Irak esetében is láthattuk, hogy a közel 270.00 főt számláló Iraki Hadsereget megfutamította pár ezer [kezdetben 5-6000, mára már 30.000] iszlám harcos. Annó az amerikaiak azt mondták az új iraki hadseregről, hogy modern és felkészült, mára azonban kiderül, hogy minde, csak nem ütőképes.)

Természetesen külső tényezők is befolyásolják az eseményeket.
    Porosenkó tegnapi nyilatkozatában említette, hogy legalább 1000 orosz (állampolgár) zsoldos harcol a szakadások oldalán. Más források ezt 3000-4000-re becsülik. Ezek jól képzett, már leszerelt vagy még jelenleg is aktív ("szabadságukat töltő") katonák. Oroszország titokban biztosítja számukra az utánpótlást mind hadi-, mind emberanyagban, ezért sem olyan egyszerű felmorzsolni az oroszpárti szakadárokat.

Csak tudnám, mihez kezd majd télen Ukrajna, ha az oroszok nem adnak gázt. Jó tudom, hogy Szlovákián keresztül eddig is volt reverse betáplálás, de a téli szükségletnek ez csupán egy töredékét fogja fedezni. Ráadásul a szánbányák a háború sújtotta vidéken vannak, ahol a kitermelés jelenleg lehetetlen. Így még az ország áramellátása is veszélybe kerülhet.

Ukrajna fényévekre van az EU csatlakozástól, a NATO pedig csatlakozás jelen körülmények közt lényegében lehetetlen számára. Ukrajna orosz érdekövezet, Putyin mindent el fog elkövetni, hogy ott is maradjon.
  • fade2black
    Korábban sem lázadók voltak a probléma hanem a 4000-5000fős Orosz speciális egységekkel. Jelenleg pedig direkte invázió van. Krím után Ukrajna egy ujabb részét fogja Oroszo anektálni.

Seaweed: A fenti események imo megmutatták, hogy keuban nincs olyan, hogy nem tartozol vhova. Oroszok a balti államokat is bedarálnák ha nem lennének NATO tagok ahogy Krímmet (korábban Grúziát) és most KUkrajnát is bedarálják.
    És ez nem afganisztán egy szomszédos ország egy újabb részét anektálják.
  • Seaweed
    Nem hinnem hogy az hogy nem akarnak EU tagsagot az egyenesen azt jelenti hogy az oroszokhoz kell tartozni. Miert kell egyaltalan valahova tartozni?! Nem kell szvsz.
    Ha lenne is penz, es tudnak mukodtetni a hadsereguket (ami nem mostani, hanem evtizedes problema) akkor is ott van az emberi tenyezo. Se a nep se az ukran katona nem akar az oroszokkal harcolni. (Es akkor meg nem is beszeltunk arrol hogy lassan evszazados gyulolet van sok oroszban az ukran nacionalistak irant, akik most ugye "majdnaiak", elkergettek a csunya korrupt elozo rezsimet, helyette csinalnak egy felkapitalista szabadrablo maffia orszagot...de ok vannak kevesebben az ukran emberek kozott.)
    Utoljára szerkesztette: Seaweed, 2014.08.29. 14:00:57
  • szenyor Lopez
    Akármennyire is szét van lopva az a hadsereg, akkor is egy több, mint százezer fős szárazföldi haderőről beszélünk. Légierővel, páncélozott egységekkel. És nem tudják lezárni a saját határukat, nem tudnak felmorzsolni párszáz (gondolom kezdetben kevesebben voltak...) -párezer főt.
    Azt jobban el tudom képzelni, hogy akarat nincs erre. De hogy népakarat vagy politikai akarat, az nem világos.
    A hozzászólás árnyalja a képet, de ez most akkor azt jelenti, hogy az ukránok nagy része inkább tartozna az oroszokhoz?
  • allock #65176
  • SZUsszan
    Ezt a HM FB oldalán találtam.

Nem tudom ki és miért nyilatkozta-feltételezte azt, hogy ezek a tankok a Cseh, vagy Ukrajna állományába tartottak.

Idézem:

xy: Ugy tudom darabjat 2 millaert adjuk el. Tehat kb vasarban. Lehet, hogy egy resze ott maradt, de szerintem egy resze mar ujrajnaban van....
    augusztus 22., 6:47

Magyar Honvédség: Nem ezeket adták el, nem ennyiért, és nem Ukrajnába.
    Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2014.08.29. 13:20:51
  • Seaweed
    ukrajnaban ha nincs penz a lenyult gaz kifizetesere, es durvan befojasoljak a sajat nepuket hogy nehogy kideruljenek az ilyen dolgok, mikozben lopjak szet az orszagot eppen, akkor nincs penz a hadseregre se. Se kikepzesre, se mukodtetesre. A sok dezertalas meg nem veletlen mert motivacio sincs az ukran katonaban.

Egyebkent ez a hozzaszolas egy masik topicbol azert sokkal jobban sejteti a helyzet bonyolultsagat mint azt nyugati(pl itthoni is) propaganda, oroszellenes sajto : http://sg.hu/forum/uzenet/1003898951/77302
    Utoljára szerkesztette: Seaweed, 2014.08.29. 13:17:47
  • szenyor Lopez
    Miért érzem a folyamatos kavarást az ukrán-orosz??? "háború" kapcsán?
    Először is: akármennyire tré lehet az ukrán hadsereg, a wiki szerint is minimum 50szeres túlerőt tudnak felvonultatni a "szakadárok" ellen. Csak harckocsiból van annyi, amennyi oroszpárti harcost sejtenek. Hogyhogy nem képesek elsöpörni őket? Annyira nagy szakadék a felszerelések terén sem lehet...
    Másodszor: a tank ügy. Itt ez a cikk.

Ez a vége: "Vajon a cseh hadseregnek kell? Nem, mert nekik is van tartalékban 90 darab.Akkor mégis hova máshová mehetnének, mint Ukrajnába? - teszi fel a költői kérdést a Vice. "

De bakker az ukránoknak több, mint ezer db van! Akkor wtf?
  • Massari
    Csak érintőlegesen tartozik ide gondoltam azért idelinkelem , mert eddig a feljavított Marder Mbt -ről értékelhető publikus leírást nem nagyon találtam , de ez mintha az lenne:
    http://survincity.com/2012/03/medium-tank-of-bmp-diverse-upgrading-machines/
    Az effektiv lőtávja ilyen felépítménnyel egy másik oldal (military-today) szerint 3km körül volna, ami hiányzik ebből a cikkből.
    Nekem is kezdenek tetszeni a 105mm-esek mert "egy második vonalas tanknak" amit csak azért tart az ember hogy azért ne hiányozzon , egyelőre talán nem is kell jobb egy ilyen konstrukcióban.
    Svédek sem bírták ki nekik is a legutolsó Cv90-esük egy cvct105-ös amit bemuttak. - ez az egész természetesen zárójeles a marderral és egyebekkel kapcsolatban amíg az ember nem ismeri a konkrét árakat . Végén lehet kiderül hogy egy cv90 [[légvédelmi- tüzér is, akárcsak a centauro esetében]] a legjobb vétel, csak azért tartják drágának mert arról rendszeresen van híradás (¿?) - szóval csak okoskodok . De végeredményben az univerzális felhasználású vagy moduláris koncepciók szvsz több figyelmet érdemelnének, azok részéről akik nem rendelkeznek megfelelő anyagi forrásokkal... stb.
  • Papa01 #65171
    Nagyon érdekes írás: LINK.
  • Rue East
    Ez világos, csak azt nem értem, hogy hogyan jön ide az árlejtés. Az a fordított aukció, hogy egyről beszéljünk.
  • Molnibalage
    A fejlesztési programot India fizeti nagyrészt. Ha nem kapják meg az elvárt szintet, akkor a gépekért egyszerűen kevesebb pénzt adnak, ez lehet alku tárgya.
  • Drazse23
    Múltkorokban olvastam valahol, hogy a német haderőcsökkentés érinteni fogja az új harcjárműveket, a Pumát és a Boxert is.
    Ugye a két típus fejlesztése párhuzamosan folyt és a korábbi tervek szerint Pumából 350, míg Boxerból közel 270 darab fog hadrendbe állni, a Marderek és Fuchsok helyett.
    Egy külföldi cikkben múltkor azt olvastam (már nem találom meg), hogy redukálták a Pumák számát és helyettük azt a 270 darab Boxert fogják végleg rendszeresíteni, ami úgyit már úgyis megrendeltek. Lehet, hogy kacsa, mert sehol máshol nem találtam róla semmit.

Mi igaz ebből? Valaki hallott már róla?
  • Rue East
    Mármint mire kérnek árlejtést és kiktől?