95104

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Eredeti link cikkel linkkel.
Ellvileg a raketa utolso fazisos kiteresre volt programozva, ugyanis nem akartak elveszteni a dront sem. A celravezetest is teszteltek. -
Egyáltalán mi a terroista jogi meghatározása? Egyáltalán ki kém és ki harcoló alakulat? A jog és a nemzetközi jog szerintem fényévekre a valóság mögött kullog.
Az Iszlám Állam katonái pl. micsodák? Mert ők szerintük állam. Egyenruhájuk van? Ha nincs, akkor elfogásukkor kémek? Az államukat ki ismeri el? Akkor egyáltalán tekinthetőek kombattánsoknak? Katonának?
Igen vékony jég ez, amit ki is használnak sokan... -
Nem derül ki, hogy mivel lőttek, de igen közel volt a cél. Szerintem nem a paramétereken belül volt az indítás, de még abban sem vagyok biztos, hogy ez egyáltalán irányított volt és nem valami más teszt. -
Drazse23 #65243 Múltkor láttam, azt a videót, amiben az Iszlám Állam dzsihadistái főbelövésel kivégeztek szíriai katonákat, vagy 10 embert. Na az durva volt. Ukrajnában is történnek durva dolgok, de szerencsére meg sem közelítik a Szíriában és Irakban elkövetett cselekményeket. Ott mindennaposak a nyilvános kivégzések, korbácsolások és csonkítások. Nem mondom, hogy az ukránok és oroszok felvilágosult európaiak módjára viselkednek, de igen távol állnak ők a kegyetlenségükről és brutalitásukról elhíresült muzulmán szélsőségesektől.
Például Ukrajnában bombamerényleteket sem hajtottak végre eddig, pl. kormányépületek ellen. Az út széli IED sem elterjedt (de volt rá példa), annak inkább harcászati jelentősége van, nem az emberek megfélemlítése az elsődleges feladata.
Nem szeretnék állást foglalni, de a Donyec-medence "terroristái" nemigen élnek a terroristák tipikus eszközeivel.
Utoljára szerkesztette: Drazse23, 2014.09.01. 21:02:11 -
Test missile fired at Boeing's QF-16
jó mellé ment
-
SZUsszan #65241 Kb. 4 halottat mutatnak benne. Szóval szerintem nem durva a videó.
Láttam én ennél sokkal több fegyvertelen szeparatista barát civil halottat és haldoklót másik videón. Az már dráma. -
JanáJ #65240 http://francia-idegenlegio.blog.hu/2014/08/31/86_1000_compte_rendu_es_az_ejtoernyos_gyorsvonatok -
Így rémlik valami. A Bravo Two Zero kudarca után más szemmel néztek a döntésére. -
JanáJ #65238 Tudtommal nem megtagadta a SAS egység a feladatot, hanem az egység pk.-a nem tartotta elvégezhetőnek. Erre otthon a többiek legyávázták. Utána persze kussoltak. De erre minden lehetősége megvolt és élt is vele és semmilyen büntetést nem kapott érte. -
JanáJ #65237 Üdv Cifu! -
18+!!! (Ha túl sok, kérlek töröljétek!)
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
Ez így konkrétan már olvastam és hallottam is. Annak fényében volt emlegetve, hogy a B20 SAS csapat mit csinált és hogyan. -
Már csak azt kéne tudni, melyik felét nem lehet elhinni.
-
A discoverys sorozatok szart sem érnek, a felét se hidd el azt, amit ott kummantanak. -
De ez ritka.
Ezt nem tudjuk megállapítani. De számos példa van rá.
Azt PMC-k tenyleg megteszik minden tovabbi nelkul azt amit a hivatasos nem, vagy epp nem is akarjak hogy "nyoma legyen".
A PMC-k sokféle contractort foglalkoztatnak. Nem mindegyiknek van "erős gyomra" vagy komoly képzettsége. -
Még így sem igaz. Nem megtagadták. Egyszerűen felmérték a terepet és a helyszínen úgy döntött a parancsnok, hogy nem végrehajtható a feladat és visszafordultak. Így már hallottam a történetet. Akkor még nem volt olyan digitális térkép, mint ma. Elavult és borzalmasan szar léptékű térképek voltak csak nekik. Olyan is volt, hogy egy kisebb település volt ott, ahol a térkép szerint semmi... Gondolom a célterületre mentek és azt látták, hogy szart sem ér az előzetes hírszerzési infó, hogy még landolni sem lehet. Imporvizálás nem nyerő, hát hazamentek. Ebben egyébként nincs semmi szégyelnivaló. Jobb meghátrálni, mint megdögleni a semmiért... -
Erről sem hallottam semmit.
Átgondoltam. Ez esetben lehet, hogy amerikaiak voltak. Bizonytalan vagyok, de az biztos, 1991 a dátum, a helyszín Irak.
Pontosan azért nem valósult meg, mert beáltták, hogy ez öngyikos küldetés és nem érné a kockázatot vállalni meg a várható haszon fényében sem...
Erről egy Discovery-s műsorban hallottam. A gép vagy gépek már fel voltak töltve üzemanyaggal. Arra vártak, hogy a katonák beszálljanak. Akkor jött az üzenet, hogy a küldetést törölték. -
F1End #65229 Szvsz felesleges elszabadult PMC-k miatt aggódni. Az összes nagy népirtást állami, politikai vezetők felé elszámolással tartozó szervezetek rendezték meg, és nem hiszem, hogy jobban ki tudnának fosztani bármit, mint azt például a Kelet-Európán átvonuló Vörös Hadsereg tette, akik elviekben olyan messze voltak a PMC-ktől, amennyire csak lehetett. -
JanáJ #65228 CGB link -
Szerintem ez nem igaz. Ott van az a példa, amikor a falklandi háborúban a kontinensre akarták dobni az SAS-t, hogy a repülőtéren rongálja meg az argentin vadászgépeket. Pontosan nem tudom mi történt, aki vezette volna az SAS-t ott a terepen kétségeit fejezte ki, hogy élve visszajönnek. Leváltották egy olyannal, aki nem így látta, vagy nem érdekelte, hogy visszajönnek-e valaha.
Az elképzelésről hallottam, de a második fele nekem totál UL-nek tűnik, mert arról meg soha. Pontosan azért nem valósult meg, mert beáltták, hogy ez öngyikos küldetés és nem érné a kockázatot vállalni meg a várható haszon fényében sem... Eleve ott keződik, hogy a rajtaütés pillanatában senki sem garantálhatta, hogy mennyi vagy egyáltalán lesz ott argentín gép...
1991-ben a Bravo Two Zero-n kívül egy másik SAS egységet is ki akartak rakni terepen. De ők amikor megérkeztek az LZ-re és körülnéztek ki se pakoltak, nem szálltak ki a helikopterből. Visszamentek. Megtagadták a küldetést.
Erről sem hallottam semmit.
-
PMC meg az SAS nem egy kategoria.
Ha azt akarod mondani hogy socom egysegek is ellent mondanak. De ez ritka. Bizonyos dolgokhoz gyomor kell. Azt PMC-k tenyleg megteszik minden tovabbi nelkul azt amit a hivatasos nem, vagy epp nem is akarjak hogy "nyoma legyen".
Utoljára szerkesztette: Seaweed, 2014.09.01. 13:19:27 -
Ha ez igaz, és ők rohangálnak fel-alá Kontakt-5-össel szerelt T-72M2-esekkel például, az a PMC-k erőnövekedésének egy újabb lépcsőjét jelentené.
Erről eszembe jut a kubai rakétaválság. Előtte sok szovjet turista és agrármérnök érkezett Kubába. Mellesleg a S-75 Dvina-hoz is értettek. Egyebekről nem is beszélve.
egy SOCOM egység sose fogja a felettese utasítását megkérdőjelezni, felülbírálni. Egy PMC gondolkodás nélkül megteszi, ha adott esetben például az életét veszélyezteti.
Szerintem ez nem igaz. Ott van az a példa, amikor a falklandi háborúban a kontinensre akarták dobni az SAS-t, hogy a repülőtéren rongálja meg az argentin vadászgépeket. Pontosan nem tudom mi történt, aki vezette volna az SAS-t ott a terepen kétségeit fejezte ki, hogy élve visszajönnek. Leváltották egy olyannal, aki nem így látta, vagy nem érdekelte, hogy visszajönnek-e valaha.
De a brit és amerikai erők az elmúlt 25 évben a közel keleten többször kerültek olyan helyzetbe, hogy helyiek felfedezték őket és ők ahelyett, hogy megölték volna őket és a holttestet elrejtik inkább megszakították a küldetést.
1991-ben a Bravo Two Zero-n kívül egy másik SAS egységet is ki akartak rakni terepen. De ők amikor megérkeztek az LZ-re és körülnéztek ki se pakoltak, nem szálltak ki a helikopterből. Visszamentek. Megtagadták a küldetést. -
-
Drazse23 #65223 "A "fronton nyaralásukat töltő" katonákkal kapcsolatban: nem hiszem, hogy sok helyen megengedi a szolgálati szabályzat az aktív állományban lévők számára, hogy az eltávon lévők más ország fegyveres szervezeteiben teljesítsenek szolgálatot, a megfelelő felettes engedélye nélkül legalábbis. "
Lám az Orosz Hadsereg mennyire liberális. Ha szabadságra mész minden további nélkül elmehetsz egy másik országba és ott harcolhatsz bármilyen fegyveres csoport oldalán. (Persze gondolom csakis meggyőződésből.) Az sem érdekli őket, ha közben esetleg egy másik ország katonáit vagy netalántán civil állampolgárait ölöd meg. -
Amerikai fegyveres erők tagja legfeljebb erős fedésben. Pont. Nincs ott hivatalosan egy katona sem. Az, hogy valaki civilként vagy zsoldosként odament, az a kinemszarja le kategóira. Ellenben a jelek szerint az Oo. fegyvers erejének tagjai vannak ott.
Azért a szezont a fazonnal ne keverjük már össze... -
F1End #65221 Egy példa, hogy miért nagyon más, ha zsoldosok vannak valahol, s nem pedig a hivatásos haderő:
Valószínűleg az amerikai zsoldosok nagy része korábban az amerikai fegyveres erők katonája volt, és ott (is) kapott kiképzést. Ugyanígy, a pl: csecsen zsoldosok is elég sok mindent az orosz haderőben eltöltött éveik alatt tanultak meg. Ilyen csecsen zsoldosokat (vagy mudzsahedineket azonban rengeteg helyen találni, gyakran alkalmazzák őket a közel keleti felkelő csoportok ( főleg szaudi pénzből), azonban azt mégsem lehetne állítani, hogy Oroszország beavatkozott Irakban, vagy hogy egyáltalán orosz katonák harcoltak ott az amerikaiak/irakiak ellen.
Elvileg onnantól kezdve, hogy leszerelt, egyszerű állampolgárokról van szó, akik oda mehetnek, ahova akarnak, ezért az államtól/hadseregtől teljesen függetlenül is kiköthetnek akárhol, tehát nem kizárt, hogy az esetleg Ukrajnában harcoló orosz és amerikai zsoldosok úgy kerültek oda, hogy arról egyáltalán nem is egyeztettek az "anyaország" hivatalos szerveivel.
A hivatásos katonák esetén azonban ezt nehéz elképzelni, s bár lehetséges, hogy néhányan a parancsnoki láncot letojva magánakcióba kezdtek (mondjuk ez azthiszem zendülésnek számítana), ez tömegesen nehezen hihető.
A "fronton nyaralásukat töltő" katonákkal kapcsolatban: nem hiszem, hogy sok helyen megengedi a szolgálati szabályzat az aktív állományban lévők számára, hogy az eltávon lévők más ország fegyveres szervezeteiben teljesítsenek szolgálatot, a megfelelő felettes engedélye nélkül legalábbis. -
Drazse23 #65220 "Lehet jön a következő lépcső, amikor egy PMC már effektíve valódi hadsereg szintjén mozoghat, saját szárazföldi- / tengeri- és légi erővel... "
Ezt azért senki ne kívánja! Egy állami kontrol nélküli modern hadsereget, akik semmiféle elszámolással nem tartoznak a katonai és politikai vezetés felé. Amennyiben léteznének ilyen PMC-k, az veszélyes lenne, hiszen megrendelésre megdönthetnének bármilyen kormányt vagy akár a szervezet vezetősége által támogatott személyt ültethetének elnöki székbe. No itt nem mondjuk az USA kormányára gondoltam (ez nem a Call of Duty :D), de kisebb, fejlődő (pl. afrikai) országokkal meg lehetne csinálni. Például ahol van vali értékes dolog, amit gyorsan pénzé lehet tenni, arany, ezüst, gyémánt.
Tételezzük fel, hogy Ukrajnában orosz kötődésű PMC-k működnek nehézfegyverzettel (T-72, BTR-80, BMP-2, stb.), akkor azokat a Föderáció adta nekik, nem saját tulajdonúak. A háború után, az visszajárna Oroszországnak, vagy az új államalakulatok fogják őket megkapni.
Bár szerintem valószínűbb, hogy az ottani zsoldosokat valamelyik KGB utód szervezet (pl. FSB, SVR, GRU) szervezte be. Továbbá szinte biztos, hogy vannak olyanok is, akiket az orosz fegyveres erők küldtek Ukrajna területére valamilyen fedett akcióban. Ők az ún. "szabaságukat töltő" hivatásos katonák.
Utoljára szerkesztette: Drazse23, 2014.08.31. 22:20:12 -
Nem az igazsag ellen erveltem, hanem az uszitas ellen. Akinek meg jolesik az ilyen stilus, hat legyen. De en nem vagyok ebben partner.
szerk.: de gondolom nem ujdonsag szamodra hogy regen se, igy most se erdekel mivel van tele a hocipod.
Utoljára szerkesztette: Seaweed, 2014.08.31. 21:01:42 -
Üdv újra a fedélzeten! -
Az utolsó mondattak kurvára tele van a hócipőm. Ezt a bullshit barmoságot akkor szokták puffogtatni, amikor valakinek elfogytak az érvei. Az igazságot meg kurvára nem befolyásolja a stíuls pont. -
Garfield #65216 "de egyrészt ne a lengyelek ugassanak mit csinálunk, ők zsigerből utálják az oroszokat (nyilván van miért, ez más tészta) De egyelőre mi ülünk itt a határszélen, meg mi függünk az oroszoktól."
1. Az utálatra nekünk is lenne okunk, például ott vannak a rendszerváltás előtti évtizedek, de fura módon 25 év után visszakanyarodtunk oda, ahonnan a rendszerváltás megindult - már ami az oroszokkal való kapcsolatot illeti.
2. A függés teljes egészében a mi sarunk. Nem volt elég az eddigi gázfüggőség is, de Paks II-vel és az E.On gázüzletágának megvételével teljesen keletre kötöttük magunkat Európa helyett. Kezdünk abba a helyzetbe kerülni, mint Nagy-Britannia, aki európai országként sokkal inkább közeledik az USA felé, mint Európa felé, lásd például a Snowden-ügyben a GHCQ érintettségét; csak amúgy Nagy-Britannia nyugatra húz, addig mi keletre, kifelé az EU-ból, NATO-ból. -
Már magának az alakulatnak is érdekes a státusza, Haney nevű pali irja a könyvében (szintén utána TC.s volt) hogy gyakorlatilag
nem voltak tagjai hivatalosan a US Army nak, ez a nem ismerjük el, de nem tagadjuk is szvsz emiatt lehetett, ugye ha elkapják őket, lehet
nyugodtan azt mondani, nem katona.
Pro és kontra vannak érvek és ellenérvek a PMC-k alkalmazása ellen. Azonban már a hidegháború óta a modern hadviselés részesei, kb. a Vietnami háború volt a vízválasztó az USA esetében (ugyebár a PMC-k "őshazája" Afrika volt a II. vh után, mikor a gyarmati országok függetlenek lettek, és sok a gyarmatokon letelepedett egykori katona találta magát roppant ingatag talajon - nem véletlen, hogy a PMC-k mintája Dél-Afrikából, illetve áttéttel Nagy-Britanniából indult ki).
Az ilyen helyzetekben nyilván jól lehet használni a PMC-ket, hiszen nem a "hazájukat védeni hivatott" hivatásos katonák élete van veszélyben, illetve nem kell mindenbe belátást engedni a hivatalas felügyeleti szerveknek (a Vietnami háború alatt és után ugyebár az, hogy a "civilek" vonták kérdőre a katonaságot a tetteikért, hatalmas pofon volt a II.Vh-n és a hidegháborún edződött katonai vezetőknek. Addig csak az eredmények számítottak, a milyen áron kérdés szinte sose merült fel... ). A PMC-k másodvirágzása egyértelműen Afganisztán volt, aztán a 2000-es években ismét Afganisztán illetve Irak.
Amin érdemes elgondolkozni, hogy lassan már a valódi hadseregek helyett is kellemesebb lenne, avagy kellemesebb is a PMC-kre támaszkodni. A Krími annektálást végrehajtó egységek a feltételezések szerint legalább részben orosz PMC-k voltak, és egyes vélekedések szerint a Kelet-Ukrajnában tevékenykedő "orosz" egységek egy része is valójában orosz PMC. Ha ez igaz, és ők rohangálnak fel-alá Kontakt-5-össel szerelt T-72M2-esekkel például, az a PMC-k erőnövekedésének egy újabb lépcsőjét jelentené. No nem mintha nem lett volna eddig is példa arra, hogy például vadászrepülőgépeket repültek volna zsoldosok, de erre csak Afrikában volt példa. Arra mindenki ügyelt, hogy "nehéz" fegyverek csak a hivatásos hadseregnél legyenek. A PMC-k a húsdarálóba mentek, gyakorlatilag gyalogosok voltak könnyen páncélozott járművekkel (a legkomolyabbak M113-asok és gumikerekes MRAV-ok voltak)...
Lehet jön a következő lépcső, amikor egy PMC már effektíve valódi hadsereg szintjén mozoghat, saját szárazföldi- / tengeri- és légi erővel...
Vagy éppen átvennének emiatt olyan SOCOM műveleteket, amiket nem akar felvállalni a kormány.
SOCOM műveleteket aligha adnának át. Ezek kifejezetten olyan feladatok, amelyeket szeret a katonaság a kezében tartani, már csak azért is, mert egy PMC (általában) nem fér hozzá mindahoz az erőforrás-készlethez, amit például az US SOCOM felépített (műholdas és légi felderítés, CIA információk, lopakodó járművek (pl.: Shadow Talon, a "lopakodó" Blackhawk, stb.), tengeralattjárók, stb.). Ezek feletti hozzáférést aligha fog a SOCOM átadni külső erőnek.
Alapvető különbség a PMC és például egy SOCOM egység között, hogy utóbbi felett 100%-os a felügyelet, míg egy PMC esetében erre nincs is mód. Maguk a PMC-k pont a merev katonai szisztémát kerülik ki, egy SOCOM egység sose fogja a felettese utasítását megkérdőjelezni, felülbírálni. Egy PMC gondolkodás nélkül megteszi, ha adott esetben például az életét veszélyezteti. Erről volt egy Iraki jelentés, a PMC-k pontosan tudták, hogy mekkora szükség van rájuk, így éltek is a helyzet nyújtotta lehetőségekkel...
Szóval akár lehet is Ukrajnában amerikai katona, olyan hoztam, is meg nem is alapon.
Tisztázzuk: Amerikai katona nem egyenlő amerikai PMC. A katonára egyértelmű szabályok vonatkoznak (kötelező egyenruha viselés, katonai viselkedési kódexek betartása (fehér zászló, vöröskeresztes zászló figyelembe vétele, stb.), illetve megvan az egyértelmű alá-fölé rendelési viszony (ki küldi oda, kinek a felelőssége ez, stb.). Természetesen ezeket is olykor-olykor megszegik, de alapvetően adott egy keretrendszer, amely meghatározza a katonák bevetését, felelősségét és így tovább.
Egy PMC teljesen más tészta, gyakorlatilag szürke mesgyén mozognak, hiszen általában nem felelnek meg semmilyen szinten a katonai kódexeknek, nem viselnek egyenruhát, rendfokozati jelzést, nemzeti azonosítót. Nem lehet tudni kik küldték oda, kik fizetik őket. Sokszor az adott ország szabályait, törvényeit nem veszik figyelembe. Sőt, az "otthoni" hazájuk törvényeit sem (pl. fegyvertörvényekben megszabott korlátozások).
Hosszú ideje téma, hogy korlátozni, szabályozni kellene őket, de a nagyhatalmak sem érdekeltek ebben. Számukra kedvező a jelen állapot, hiszen ők maguk a PMC-k legnagyobb alkalmazói (az USA volt, hogy legalább 5 milliárd dollárt pumpált a PMC-kbe a 2000-es évek közepén egy-egy évben).
Amit én nem értek, az amiknak miért a ruszkik a legnagyobb gondja, mikor a helyzetet Szaddám óta gyakorlatilag sikerült úgy elb.niuk a Közel-Keleten, hogyha robban a dolog, beteriti szarral még a Holdat is.
Katonapolitikai alapon: nem fogja a Közel-kelet beteríteni a Holdat. Pont amiatt, mert alapvetően egymással vannak a helyi résztvevő felek elfoglalva. Az ISIS / IS sem első sorban amerika ellen küzd, hanem a helyi "nem iszlámok" ellen. Amúgy pedig a közel-keleti topicban párszor már leírtam, hogy Irak esetében bele volt kódolva előre az, hogy az Iraki nemzetiségi és vallási problémák szét fogják tépni az országot. Nyilván az USA számára sem kellemes a jelenlegi állapot, ám paradox módon mégis lehet, hogy a helyzetet előbb-utób a helyi országok fogják megoldani (sokan elfelejtik a Bahreini esetet, amikor a helyi kormányzat a GCC (Gulf Coperation Council - Öbölmenti Együttműködési Tanács) katonai erejét, a PSF (Peninsula Shield Force ~ Félszigeti Véderő) segítségét kérte és kapta, így aztán Katari, Szaudi, Egyesült Arab Emirátusi, Ománi és Kuvaiti katonai erők segítségével verték le az Arab tavasz Bahreini felkelését... ).
Én nem csodálkoznék, ha előbb-utóbb a PSF is beavatkozna az IS elleni hadműveletekbe (Szaud-Arábia már hivatalosan is terrorszervezetnek nyílvánította)...
Afganisztán ugyanez, azzal a különbséggel, hogy amikor a tálibok visszaveszik a hatalmat- jelzem ez csak annyit jelent szerintem, hogy Kabulba visszamennek, az minket nem annyira érint. Budhha szobrok már nem nagyon vannak, a helyiek között ritka, aki majd Denverben fog robbangatni, afgán rokonom meg nincs.
Ilyen szempontból Pakisztán pld. ami szövetséges, sokkal veszélyesebb.
Afganisztán csak helyi szinten veszélyes, Pakisztán ellenben atomhatalom, és stratégiai partner. Az USA ki is akarta húzni a szőnyeget Pakisztán alól. Ezzel azt érte el, hogy amaz Kína felé nyitott, és most már lassan Kínának nagyobb a befolyása Pakisztánban, mint az USA-nak. Irtó nagy zakója ez az amerikai külpolitikának, legfeljebb kevésbé látványos a nagyközönség előtt (nem véletlenül voltak 3-4 éve nyitási próbálkozások India felé, lévén Kínával szemben az egyetlen, hosszútávon is valóban jelentős politikai/gazdasági/katonai erő a régióban)...
A ruszkik már most milliárdos veszteséget csináltak (jobban mondva az USA, meg az Unió magának) a nyugatnak,
Megmondta már a székely bácsi is, a medve nem játék.
Ahogy a nyugat is az oroszoknak. A különbség az, hogy Oroszország egymaga egy "picit" gyengébb, mint a nyugat. A mihez tartás végett kb. Olaszországgal van egy szinten. Franciaország, Nagy-Britannia és Németország külön-külön is nagyobb GDP-vel bír. Az egész EU kb. tízszer akkora GDP-vel bír, mint Oroszország, az USA egymaga kb. 8x akkorával.
Szóval egy gazdasági játékban nagyon nincsenek egy szinten. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az EU-nak fájdalommentes ez a gazdasági játék, de nekik nagyobb a mozgásterük...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2014.08.31. 14:44:07 -
Szia! :) -
Wampa reloaded #65213 Na, mán hiányoztál :P
Azért ebbe a Triple Canopy vs. Delta force dologba szivesen belelátnék.
Már magának az alakulatnak is érdekes a státusza, Haney nevű pali irja a könyvében (szintén utána TC.s volt) hogy gyakorlatilag
nem voltak tagjai hivatalosan a US Army nak, ez a nem ismerjük el, de nem tagadjuk is szvsz emiatt lehetett, ugye ha elkapják őket, lehet
nyugodtan azt mondani, nem katona.
Másrészt ez a TC is szinte csak volt DF, SF katonából áll, nem lennék meglepve ha a cég sokszor fedősztorit adna DF bevetésekhez, elrejtve az aktiv operátorokat, mert még mindig jobb, ha az derül ki, hogy egy PMC tagja, nem az "elnök embere" :)
Vagy éppen átvennének emiatt olyan SOCOM műveleteket, amiket nem akar felvállalni a kormány.
Szóval akár lehet is Ukrajnában amerikai katona, olyan hoztam, is meg nem is alapon.
Amit én nem értek, az amiknak miért a ruszkik a legnagyobb gondja, mikor a helyzetet Szaddám óta gyakorlatilag sikerült úgy elb.niuk a Közel-Keleten, hogyha robban a dolog, beteriti szarral még a Holdat is.
Afganisztán ugyanez, azzal a különbséggel, hogy amikor a tálibok visszaveszik a hatalmat- jelzem ez csak annyit jelent szerintem, hogy Kabulba visszamennek, az minket nem annyira érint. Budhha szobrok már nem nagyon vannak, a helyiek között ritka, aki majd Denverben fog robbangatni, afgán rokonom meg nincs.
Ilyen szempontból Pakisztán pld. ami szövetséges, sokkal veszélyesebb.
A ruszkik már most milliárdos veszteséget csináltak (jobban mondva az USA, meg az Unió magának) a nyugatnak,
Megmondta már a székely bácsi is, a medve nem játék.
Lehet hogy ez a szeparatista orosz csapat egy csomó önpusztitó, mellverő, nacionalista gyökér, vagy ruszki James Bond, de azért az ukrán vezetés is egy szemétláda, rohadék, oligarchális szláv maffia.
Nem politika felé terelnék, én se szeretem Orbánt, de egyrészt ne a lengyelek ugassanak mit csinálunk, ők zsigerből utálják az oroszokat (nyilván van miért, ez más tészta) De egyelőre mi ülünk itt a határszélen, meg mi függünk az oroszoktól. Nyilván el kell fogadnunk az Unió álláspontját (amúgy nem kell) de nagyon azért ne viháncoljunk. -
@Seaweed: Megvagyok, kicsit pihentettem az SG-t mostanság. Amúgy semmi különösebb változás, ami inkább negatív dolog, mint pozitív. :P
Az invázió talán hangulatkeltésnek hangzik, és szakmailag sem a legtökéletesebb (hiszen általánosságban komolyabb hadműveleteket neveznek inváziónak), ám egy olyan korszakban élünk, ahol a régivágású meghatározásokat nehéz beleilleszteni a mostani katonai világképbe... Lásd anno a Krím-félsziget elfoglalását...
A Blackwaters-t egy ideig XeServices-nek nevezték, de 2011 óta már Academi a nevük, és nemrég vásárolta fel őket a Constellis Group / Constellis Holdings. Ezzel létrejött az eddigi talán legnagyobb PMC, persze pontos számokat nehéz erről az szolgáltató iparágról fellelni. Mindenestre a Constellis két legnagyobb eleme az Academi és a Triple Canopy egyenként is ~6000 fős cégek voltak...
@ManoNegra: Noha ez is nézőpont kérdése, de az orosz oldalról egyértelműen orosz katonák vannak ott, lévén ugye orosz katonákat már fogtak el Ukrán egységek.
A politikai részébe nem mennék pedig bele...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2014.08.31. 01:08:03 -
ManoNegra #65211 Az amerikai zsoldosok fizikailag vannak ott, ha egyáltalán vannak. Nyilván ezt nem az amerikai hadvezetés ellenében teszik. Ugyanúgy az orosz hadsereg alakulatai sincsenek ott, csak zsoldosok.
Egyébként kíváncsi lennék, ha az amerikai kontinensen, mondjuk Kanada vagy Mexikó kormányát megpuccsolnák bizonyos oroszbarát civilek, és átvennék a hatalmat, úgy, hogy egy lépésre vannak a Varsói Szerződésbe való tagozódástól, mennyire érzékenyen reagálna erre az USA kormányzat.. -
Ex Blackwateres (Xo vagy mi most a nevuk) zsoldos PMC van allitolag ott. Meg ahogy volt link szerbek...meg meg ki tudja kik. -
Szia Cifu! (egyebkent hogy vagy?! reg beszeltunk)
Nah jah, nem kerdes a behatolas, a beavatkozas. Nekem csak az ilyen hangulatkelto "invazo"-s dolgokkal van bajom. Meg az esztelen oroszellenes propagandaval. -
Értelmezési probléma: én nem "hivatalosan", hanem "fizikailag" Ukrajna területén lévő harcoló katonai alakulatokról beszélek (írok)... -
ManoNegra #65207 Hivatalosan orosz egységek sincsenek ott. :-) Csupán szabadságon levő turisták.