Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az üres tömegen vakarom a fejem. Különféle dolgok miatt logikus, hogy az az F-15 tömege kisebb. (Bár a mértéke túl brutális.) Apró bibi, hogy sehol máshol nem találkoztam ezzel az adattal. Mindenhol a 28'200 font van megadva, vagy ahhoz közeli érték. ( pl. 28'600 font)
Ki mut tud errõl? Akkor most mennyi is az annyi...?
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
--- De, és még sokminden más is. Mire gondoltál itt?
Ennyire lesújtó lenne a lõképessége a katonáknak?
--- Is. De ha pusztán ennyirõl lenne szó akkor elég lenne sok-sok sportlövõt képezni katona helyett, nem? :D
Olyasmire gondolok, pl. hogy ha egy katona pusztán attól elveszíti a harcképességét, hogy kikerül a megszokott polgári kényelembõl, akkor azon egy újabb fegyver nem sokat segít. Vagy ha olyan parancsnok vezeti a katonákat akinek a térkép északba tájolása is problémát okoz és emiatt a környékére se érnek ahol lõni kéne akkor megint nem sokat segít az új csodapuska.
Lehetne még sorolni és ezek ma a MH tekintetében nem eltúlzott példák. Én ezért gondolom, hogy az új kézifeygverek beszerzésénél sokkal fontosabb dolgok is lennének, vagy megfordítva önmagában egy új kézifegyver nem növelné a képességeket.
Tudom, csak azért linkeltem mert jól néz ki ;)
Nem tudod véletlenül hogy mennyit érhet most 1 AMX International AMX ACOL?
Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.
Dulce bellum inexpertis. Erasmus
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
Továbbra is rosszul értelmezed amit írtam. A katasztrófavédelem más jellegû elvárásokkal rendelkezik, mint a hadsereg.
Ha már tüzérség, az itt linkelt CV90 AMOS elég gusztán néz ki.
Az AMOS/NEMO (utóbbi egy csövû verziója az AMOS-nak) automata aknavetõ a tüzérség rövid karú alosztályába tartozik a maga 10km-es max. lõtávjával. A hagyományos csöves tüzérség 25-55km-es lõtávval bír, a rakétatüzérség pedig akár 100km-essel is.
A hatékonyságba nem tartozik bele a logisztika?
Meg persze az is kérdés lehet, hogy a katonák teljesítõképességét a fegyverük körlátozza e? Mert ha nem akkor bizony nem a fegyvert kell cserélni elsõ kõrben.
Ennyire lesújtó lenne a lõképessége a katonáknak? O.o
Szerintem semmi átalakítás nem kell kizárólag a fegyverek miatt, más tömeget, kezdõsebességet stb-t kell oktatni, minden más 99%-ban azonos.
Karbantartás, szétszerelés-összeszerelés, stb?
Na, akkor már csak hárman vannak? Mert annyi egy "rajnyi" csörömpös... ;) Gondolom szakaszt akartál mondani. :)
Egy rajnyi harckocsi nem négy egységet takar? Vagy a hármas "leosztás" van még rendszerben? O.o
Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.
"a kiképzést is át kell alakítani az új fegyverhez."
--- Szerintem semmi átalakítás nem kell kizárólag a fegyverek miatt, más tömeget, kezdõsebességet stb-t kell oktatni, minden más 99%-ban azonos.
Ezt én is így gondolom.
Helikopter: Katasztrófavédelem lehet hogy olcsóbban tudna ilyen helikoptereket üzemeltetni, de hogy magyarázod meg az átlag polgárnak hogy minek tartson két szervezet is helikoptereket, mikor a katonaság is elég lenne :P
A Magyar valóság: Hát sok újat nem mondott :D de ez valóban szomorú, hogy itt tartunk, nem tudom mikor változik pozitív irányba a helyzet :S...
--- A kérdés nem ilyen egyszerû, talán úgy lenne pontosabb, hogy az 556-ra átállásra költött pénzzel nõne-e legjobban a hatékonyság?
--- Meg persze az is kérdés lehet, hogy a katonák teljesítõképességét a fegyverük körlátozza e? Mert ha nem akkor bizony nem a fegyvert kell cserélni elsõ kõrben.
"a kiképzést is át kell alakítani az új fegyverhez."
--- Szerintem semmi átalakítás nem kell kizárólag a fegyverek miatt, más tömeget, kezdõsebességet stb-t kell oktatni, minden más 99%-ban azonos.
"A magyar hadsereg tüzérségével jelenleg mi a helyzet?"
--- Semmi, a MH-nek nincs tüzérsége. Tatán még küzdenek mint malac a jégen, de ennyi, ahogy az országnak nincs szüksége hadseregre, úgy a hadseregnek nincs szüksége tüzérségre.
"de voltak olyan jellegû ígéretek, hogy modernizálni, illetve fejleszteni fogják a honvédség tüzérségét."
--- Voltak olyan választási ígéretek, nem? Azok meg hol vannak már? :DDD
"jó, ha egy rajnyi hk.-hoz volt harckocsizó... "
--- Na, akkor már csak hárman vannak? Mert annyi egy "rajnyi" csörömpös... ;) Gondolom szakaszt akartál mondani. :)
1.: Már 4 hónapja semmi új hír felõle.
2.: Alant linkeltek egy videót. Ott a honvédelmi miniszter azt mondta, hogy 2014-ig legalább egy új helikoptert szeretnének. Namost a Huey beszerzés esetén 2014-ig egy tucat új heli lett volna...
Én sem, tudok ennél többet. Többek között azt sem tudni, hogy lesz személyzet azokra a Hk.-kra. Ha egyszer már anno is az volt a gond, hogy jó, ha egy rajnyi hk.-hoz volt harckocsizó...
ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h
Pár éve voltál a tatai harckocsizókkal gyakorlaton. Van még valami kapcsolatod velük? A HTKA-n azt rebesgette pár fórumozó, hogy 30 db-ra hízik a hazai 72-es "flotta", és az újra üzembe állított vasakat felújítják. Bár ez szerintem inkább renoválást/festést, mint képességnövekedést jelenthet.
Szent Haba-kukk
Nem értek egyet, de nem akarok politizálni.
...csalódottak mostanában, egy kínainak sose voltak illúziói
--------hogy kell itt spoilerezni?----------
A boldogság ott nem presztizs vagy pénzkérdés. MO.-n kiváltságot és luxusCIKKet csináltak belõle - sajnos.
Az újgizda menedzsment BUKOTT az eredmény maradt. és most REPLAY :)
Szerintem jövõre már csak jó lesz annyira hogy a lakosság ne ábránduljon ki végleg a politikai világból. Bár az embereket megerõszakolni nem lehet (hivatalosan),ez részben egyéni elhatározás-önállóság kérdése is, a mai világba
másszóval: Rövidpóráz
Szent Haba-kukk
1.: Jobb-e a 7.62x39mm M43, mint az 5.56x45mm M855?
A válasz az, hogy bizonyos téren igen. De legalábbis nincs akkora különbség a két lõszer között, ami ballisztikai / hatásfoki különbségek terén indokolná a cserét. Az M43 jobb például egy erdõs, dzsungeles harctéren, mivel stabilabb a röppályája, nem kezd el bukdácsolni, ha például eltalál egy vastagabb levelet. Az M855 már elõfordulhat, hogy igen, de ez okkal van így: a testbe csapódva így nagyobb sebcsatornát tud csinálni...
2.: Logisztikailag elõnyösebb a közös NATO lõszer, de akkor miért nem cseréltük már le rá az AK-63-asokat?
Nos azért, mert ez pénz. Sok pénz. Le kell cserélni a kézifegyver állományt, a lõszerállományt, a korábbi fegyverekkel és lõszerrel valamit csinálni kell, és a kiképzést is át kell alakítani az új fegyverhez.
Rengeteg M43-as van raktáron, sõt, ezek egy részét már (legalábbis jó pár éve) egyenesen azért lõtték el, mert már elérték a szavatossági idejüket. Az AK-63-asok is ott vannak, tehát fegyver nem kell. Azon lehet vitatkozni, hogy a felújítás árából lehetett volna-e teljes cserét csinálni. Annyi biztos, hogy a raktáron lévõ lõszer cseréjével így még nem kell veszõdni.
3.: Katasztrófavédelem és a helikopterek esete...
Itt van egy kis probléma. Mire szánjuk a helikoptereket. Igen, a katonai szállítóhelikopterek is alkalmasak erre a feladatra, de nem tökéletesek, illetve olyan képességekkel rendelkezhetnek, amire ott nincs szükség (csalivetõk, infravörös zavarók, rakétaindítás-érzékelõk, katonai rádiók, stb.).
Ha katasztrófavédelemre akarunk helikoptert, akkor egy egyszerûbb, olcsóbb helikopter is elég. De akkor miért a hadsereghez osztott pénzbõl finanszírozzuk ezeket?
Nem vitatom el, hogy természeti katasztrófánál hasznos, ha igénybe veszik a hadsereg eszközeit. De egy beszerzésnél ne az legyen már az indok, hogy azért kell helikopter, mert ha katasztrófa van, akkor ezekre szükség van. Bakker, ez a hadsereg. Az elsõ feladata katonai, honvédelmi jellegû! Hogy mellette alkalmas másra, azt a lap aljára fel lehet írni, de ne ez határozza meg a beszerzést. Vásároljon a Katasztrófavédelem helikoptert, direkt ilyen célra alkalmasokat (pl. tûzoltó helikopter...), és ha szükség van rá, igényelje a katonaság segítségét is, amikor szükség van rájuk is.
4.: Mikor jut el a reform arra a szintre, hogy szembenéznek a realitásokkal?
Ez politikai kérdés elsõ sorban. Én elhiszem, hogy komoly belsõ ellenállás is van az MH-n belül, hiszen sokan féltik az egzisztenciájukat, de úgy vélem hogy elsõ sorban politikai akarat kell(ene). Amíg nincs, addig kár is erre várni. Márpedig én nem látom. De persze én csak a partvonalról ugathatok...
5.: Kevesebbet lopni...
Van igazság abban, amit anno az Index topicjában olvastam. A hadsereg az adott ország társadalmának leképezése a legtöbb országban (vannak kivételek, például Törökország vagy Egyiptom, de ennek politikai háttere van). A hadsereg azért ilyen, és a hadseregen belül azért vannak ilyen visszásságok, mert a társadalom (és a politkai elit) is ilyen.
Kicsit szerecsenmosdatás, de lássuk be, miért várjuk el a hadseregtõl, hogy másképpen álljon a dolgokhoz, mint körülötte mindenki.
Lehet, hogy már írtam itt, ha igen, akkor bocsánat az ismétlésért.
Az edzõterembe, ahova jártam, szintén járt a német nagykövetségrõl pár ember. Beszélgettem velük az öltözõben és a szaunában, és nyíltan rákérdeztem, hogy õk hogy látják a hazámat, kívülállóként. Az egyikük nagyon képletesen három dolgot jegyzett meg.
Elõször is az emberek hangulatát nagyszerûen nyomon lehet követni azon, hogy miként viselkednek a villamoson. Az illetõ elõzõ állomáshelye Kína volt. Azt mondta, hogy a magyar villamoson ülõk mind olyanok, mint akik a világ fájdalmát hordozzák a vállukon, csak maguk elé merednek üres tekintettel (itt olyan beleéléssel mutatta be a tipikus magyart, hogy megállapítottam, hogy a német diplomaták valószínûleg komoly színészi képzésen is részt vehetnek. :D). Kínában sincs semmijük az embereknek, és tele vannak problémákkal, de az átlag kínai még így is tud mosolyogni, és jókedvû lenni.
Másodszor eléggé sokkolta, hogy amikor idejött, akkor úgy vélte, hogy no, Kína után itt van végre Európa, a kultúra és tisztesség bástyája. Na, ehhez képest gyakorlatilag a kínaiaknak még tanulni kell a korrupciót, mert ilyen sportszerûen folytatott ügyeskedést náluk sose látott (angolul beszélgettünk, õ a "cheat" szót használta). Gyakorlatilag itt az élet szerves része ez, a társadalom minden részébe és elemébe beépült ez a fajta gondolkodásmód. Hozzátette, hogy ehhez kénytelenek voltak õk is alkalmazkodni. Egyszerûen a hétköznapi dolgokat nem lehet másképpen elintézni...
Harmadszor rákérdeztem, hogy ezeket a dolgokat azért felhozzák-e a magyar politikusok elõtt is? A válasz az volt, hogy ugyan dehogy, diplomaták, azt csinálják, amire otthonról utasítják õket. Úgyhogy szembedicsérik a honi politikusokat és derûsen mosolyognak a találkozók elejétõl a végéig. De a problémákat természetesen jelentik haza azért. :P (ez volt a másik jelenet, ahol sikeresen megnevetettet, egy "egyszerû" szürke diplomatának kinézõ alak, akibe több humor és közvetlenség szorult, mint a teljes magyar parlamentbe...).
Helikopter: Gondolom az árvízi mentés miatt kell, mivel a "katasztrófavédelem" nem rendelkezik ilyesmikkel...a páncélozott technika meg nehéz, és sok tiszt szerint ezek ideje múlt eszközök.<#crazya>#crazya>
Már ha kevesebbet lopnának is elõbbre lennénk...sokkal. Elég csak megnézni a tendereket minden keményen túlárazva, bizonyos termék 5300 huf helyett 94k huf, 17ft kisker árú péksüteményt ~60ft-ért és ehhez hasonló, eltorzult árak nagyban, milliós tételeknél is elõfordulnak. Ehhez meg szándék kéne...de az sincs...a propagandával meg nem mennek semmire a katonáink, meg mi se.
Képességek terén miért nem kerülnek szóba a harckocsik, a tüzérség, a lövészpáncélosok, a páncéltörõ eszközök vagy a légvédelem terén lévõ hiányosságok vajon? Arra sincs pénz. De plusz egy helikopter az kell, ez a minimum program?!?
Mikor jut el a valódi honvédségi reform arra a szintre, ahol a realitásokkal szembenézünk? Ha ennyi pénz van, akkor a képességeket is ehhez kell igazítani...
A katonák Irakban nem voltak megelégedve az 5.56mm NATO-val, de itt ki is térnék rögtön még két dologra.
Elõször is, a katona azzal harcol, amit kap. Egy gépkarabély és annak logisztikája összetett dolog, egy komplett hadseregnél nincs mód arra, hogy minden igényt kielégítõ fegyvert adjanak a katonának, tehát eleve kompromisszumról van szó. A különleges erõknél más a helyzet, ott viszont jellemzõen igyekeznek is kielégíteni az igényeket, pl. HK417-esekkel.
Másodszor, a kis átütõerõ miatt panaszkodtak, de ilyen téren a 7.62x39 M43 sem nagyságrendekkel jobb. Az amerikai katonák a 7.62x51mm NATO kaliberért (vagy a 6.5 Grendel / 6.8 SPC-ért) sírtak. Az elõbbi egy kvázi puskalõszer, nagyságrenddel nehezebb, nagyobb és sokkal nagyobb a visszarúgása is, tehát épületharchoz egy fokkal kevésbé alkalmas. Utóbbi kettõ pedig nincs rendszerben sehol, tehát logisztikailag megterhelõ lenne áttérni rá.
Elsüllyesztették a Japán földrengéskor elsodródott halászhajót Alaszka partjainál.
- Lehet, hogy ez a hír annyira nem kapcsolódik a topikhoz, de a képeket nézegetve úgy tûnik inkább csak céltáblának használták a hajót, mert süllyedés közben is látszik, hogy rengeteg rajta a lövésnyom. Gondolom ez jó alkalom volt nekik, hogy most lövészeti gyakorlatot tartsanak.
★★★★★
Mindenki a tojásait festi?
:-)
http://img-fotki.yandex.ru/get/6105/70505514.23/0_80030_c8913869_orig
:-)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HrAF5Sc4izk
BF4F nick: szekreny jobb ha az okos hülyéskedik, mint , ha a hülye okoskodik ...
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"
õk tartják el az EU-t ...
BF4F nick: szekreny jobb ha az okos hülyéskedik, mint , ha a hülye okoskodik ...