95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • ximix #65886
    Na itt volt 3000°C fok több percig. . . sajnos.

http://www.youtube.com/watch?v=5v4lcMCYQUY
  • Seaweed
    A legszomorubb az hogy ezeknek az oldalaknak van olvasotabora! Hogy nem hasznaljak az emberek az eszuket!
    Utoljára szerkesztette: Seaweed, 2014.10.29. 14:52:33
  • Molnibalage
    Mindig elfog a röhögőgörcs, amikor bárki bámit ezekből linkel. Ennyi erővel a Pravdát is hozhatná hiteles forrásnak.. :)
  • fade2black
    kuruc/hidfő/szentkorona/oroszvilág... a forrás. HA még akkor se foglalkoznak avval, hogy valótlanságokat írnak le amikor két click lenne nekik utánanézni, akkor más esetben szerinted?

Megfigyelésem szerint nincs is ebből gondjuk olvasótáborukat nem érdekli a valóság. :)
  • Lacusch69
    Köszi a választ!
    Én elsősorban az első mondatra gondoltam, miszerint kilöttek egyet.
    Feltételezem, annyira nem hülyék, hogy ne tudják azonosítani a roncsot (fénykép jó lenne).
  • ximix #65881
    Az amerikaiak már megérkeztek lengyelekhez és volt egy közös (Amerikai,Cseh, Német,Lengyel,. . . ) hadgyakorlat a tengerparton 12000 katonával.
    NATO Exercise in Poland Tests Interoperability

tipp: Gondolom ennek a hadgyakorlatnak valamilyen folytatása volt lengyeleknél a németekkel közösen (Leo-sok tartsunk össze), mely az ukrán határ mellett zajlott és erről csinált pár képet egy ukrán srác amiből félreértések keletkeztek.

https://www.google.hu/?gws_rd=ssl#tbs=qdr:m&q=nato+military+exercises+in+poland

Noble Justification 2014: Enhancing NATO's Naval Response Capability

Bergung eines Panzers aus dem 2 Weltkrieg

Új termobarikus fegyverek az orosz arzenálban
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2014.10.29. 00:19:02
  • [NST]Cifu
    A végéről kezdem: A TOS-1 esetén nincs hosszú ideig tartó 3000 fokos tűz, az ugyanis egy termobarikus robbanófejes fegyver. Még csak fordítani sem tudnak egy sima leírást, vagy legalább a wikipédián utánanézni mi is az...

A másik feléről pedig annyit, hogy az elmúlt fél évben már legalább 3 alkalommal állították, hogy német vagy lengyel Leo2-esek harcolnak ukrán oldalon...

1.: Miért küldene bárki oda Leo2-est? A legénységet ki kell képezni hozzá, és nem csak a harckocsira van szükség, és az azt kezelni képes legénységre, de karbantartókra, akik értenek hozzá, és alkatrészekre, illetve lőszerre - mivel ott helyben semmi sincs, ami felhasználható hozzá.
    2.: Ha már harckocsit küldenének, akkor inkább olyat, amihez érthetnek az ukránok és van tapasztalatuk a használatában. A T-72 ugyan már ki van vona a rendszerből ukrajnában egy évtizede, de azért még mindig jobban állnak személyzet és alkatrész ügyében, az üzemeltetésről nem is szólva, plusz lőszerrel se nagyon lehet gond.
    3.: Ukrajnának van egy saját, elég korrekt harckocsigyára Harkovban. Ha már támogatni akarnak, egyszerűen támogassák a gyárat... ;)
    4.: Ha már felfedik magukat a nyugati támogatók, hiszen a Leopard nem a bokorban terem, ugyebár, akkor miért is csak harckocsit küldenének oda? Abból aligha lenne hiány, már csak a fent említett okokból is. Akkor már odaküldenének merev és forgószárnyas harceszközöket is. Upsz.

Szóval röviden, nem, semmi realitás alapja. Szeptemberben megjelent pár kép és egy videó arról, hogy német Leo2A6-osok mászkálnak egy nehezen meghatározható helyen (a torony hátrafele forgatva, civil úton közlekednek, a civil forgalmat nem terelték el, stb.). A képek és a videó rögzítésének ideje nem ismert. Más forrás nem erősítette meg, pedig ugyebár ha valóban német katonák lépnének Ukrajna területére, akkor azt aligha nézné el a német közvélemény, hogy őket erről nem tájékoztatják. Politikai öngyilkosság. Ezt az aktát lezárhatjuk....
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2014.10.28. 23:07:22
  • ximix #65879
    Be kell kapcsolni a fordítást és akkor érteni valamit belőle.
    http://www.youtube.com/watch?v=ke7gXp72okI
    http://www.youtube.com/watch?v=wCPsoT-0TGw

(ha jól veszem ki a Lengyel-Ukrán határnál volt valami NATO hadgyakorlat )
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2014.10.28. 20:42:02
  • JanáJ
    "Kérdés, hogy ez esetben Oroszország semleges maradna-e..."
    Ja, maradna-e. :-)
  • DantesHUN
    Nulla %
  • Lacusch69
    Ennek a valóságtartalmáról valami bővebb infó?
    Utoljára szerkesztette: Lacusch69, 2014.10.28. 19:51:13
  • Molnibalage
    Ez a másik fele. Egyébként, meg ha csak képanyagot nézed, akkor kis túlzással a magyar 29-es flottáról sem tételeznéd fel, hogy van R-73 és R-27R van. Hány olyan kép van, ahol ezek láthatóak teljes harci díszben? Kb. az AF idején volt ilyen kép és azóta sem láttam ilyet... Csak kis hazánk politikai rendszere picit más, mint ÉK...
  • [NST]Cifu
    Tényszerű, hogy észak-koreai gépen nem igazán találni R-73-as rakétát - legalábbis képen (én sem találtam). Sok forrás említi azt, hogy rendelkezik az ország R-73E/ME rakétával, de erre vonatkozólag nincs sehol sem említve, miért tartják így (nincs forrásmegjelölés). Az R-60MK(E) több képen is látszik a MiG-29-esek alatt, szóval ez ellenben bizonyos. Szóval egyik oldalról nézve igen, érthető a kétség az R-73 É-K általi rendszeresítésével kapcsolatban.

A másik oldalról viszont a MiG-29SE (9.13) gépek kapcsán is bőven voltak, akik megkérdőjelezték eme gépek létezését, illetve azt, hogy repképesek lehetnek-e, hiszen nem nagyon lehetett képeket látni róluk a 90-es évek végén, 2000-es évek elején. Aztán csak előkerültek...
  • RatBaG #65873
    http://gfycat.com/InferiorInformalHoverfly
  • ximix #65872
    Ó már ennyi az idő
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

megyek és építem a személyi kultuszomat

csak tudnám hova a francba tettem a fandlit :)

http://www.forocoches.com/foro/showthread.php?t=3623138

• Seaweed
    A rossz minosegu kepen is R-27 es R-60 van.
  • Seaweed
    Azok R-60-asok az elso kepen. (+belul egy R-27) Viszont ketsegtelenul eles raketa mind a harom.
  • ximix #65869
    Én is azt néztem elég katyvasz összebugázott az egész még egy játékból is vannak benne képek.
    Annyi a segítség talán, hogy csodaszép zöld és baba kék a festésük.

A képeket itt már belehet húzni a gugli képkeresőjébe hátha találsz valamit.
    http://spioenkop.blogspot.hu/2014/02/the-kpaf-investigated-north-koreas-mig.html

• Molnibalage
    Talán az első futkosós kép koreai ott van R-73 szemre.
  • ximix #65867
    Fényképeznek , csííííz :)
    http://www.youtube.com/watch?v=ePNA7YHjjz4&feature=youtu.be&t=1m9s
  • ximix #65866
    Pálcika, pálcika, hóemberben nem vagyok túl jó :)
    A rakétádat látod e itt azt nem tudom.

https://translate.google.hu/translate?sl=ko&tl=en&js=y&prev=_t&hl=hu&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fblog.daum.net%2Fbaba1905%2F2323995&edit-text=
  • Seaweed
    Magyar 29-esekhez joval tobb R-73 volt mint R-27! ..es igen foto nem sok van roluk...en 8 keszit adtam (8x168 ora). Ott mivel fegyveres voltam mindig, igy minden nap reggel fuggesztetem R-27-est meg R-73-ast. Naponta rotaltuk egy hetig a ket keszletet (2db R-73 + 2db R-27) az egy vagy ket keszis gepen! (Ha ketto volt akkor 2x2 keszlet volt duplan csak a kesziben)
    Utoljára szerkesztette: Seaweed, 2014.10.27. 20:58:03
  • Molnibalage
    Egy kinti fórumon folyamatosan az bizonygatják, hogy Észak-Koreának nincs R-73-asa a 29-eshez. Igaz, hogy fotót nem találtam róla, de anélkül elég erőtlen a 29-es. Miért ne adták volna el, amikor van export változata. Próbáltam nekik magyarázni, hogy magyar 29-esről is mutatóban van fotó az R-73 és R-27R-rel felpakolt gépen a rakéták élettartama miatt, de nem értették meg...
  • ximix #65863
    http://uni-nke.hu/downloads/kutatas/folyoiratok/hadtudomanyi_szemle/szamok/2011/2011_3/2011_3_hm_toth_barnabas_42_55.pdf
  • Seaweed

Mondjuk fura hogy orosz tipusu kutyanelves, foldsancos alohenyek vannak a repteren. Onnan is lehetne inditani, es ha mar mozog a gep nehezebb celpont. Kepek alapjan az allhelyek uresek (kerdes mikor keszultek). Feltetelem nem allnak jol a kormanyrok eroforrasokban a legiero tekinteteben. Nem kizart hogy a gepekbe epp akkor tudtak eletet lehelni.....ennek tukreben igen csak nagy demoralizalo a dolog, mint ahogy az Cifu is megjegyezte!
    Utoljára szerkesztette: Seaweed, 2014.10.26. 18:14:54
  • Lacusch69
    "Csakhogy a Youtube-ot sokkal kevésbé ellenőrzik, mint a CNN-t."

Na azért ama bizonyos szept.11-gyel kapcsolatban a CNN-re is ráfért volna egy hatékony ellenőrzés...
  • [NST]Cifu
    Szép munka Dick Tracy. :D

Azért arra nagyon jó, hogy meglásd, milyen feladat lenne a reptér biztonságának megszervezése. ;)

Ami a Kurd női harcosok videóját illeti, ott nekem ugyan az a bajom, ami a többi ilyen videóval, ami úgy 2001-től kezdődően kezdett el terjedni. Marketing lett a háborúból, modern eszközökkel. Ezek a videók nem mások, mint a hajdani hősköltemények a spártaiak helytállásáról, a ferencesek feljegyzéseiről a keresztes hadjáratokról, avagy az I. és II.Vh-s propaganda plakátok és filmhiradók modern megtestesülései. Félelmetes, hogy huszon éve a CNN volt az információforrás, ma meg már a Youtube. Csakhogy a Youtube-ot sokkal kevésbé ellenőrzik, mint a CNN-t. Mindenki a saját céljaira használja fel. Ez a modern lélektani hadviselés. Youtube videók....

Ja, és amit elkezdtem volna - kíváncsi lennék, valójában hány százaléka nő a Kurd harcoló alakulatoknak. Tippre 1-2%. Olyan, mint amikor a németekhez átállt Szikh harcosokról készültek a propaganda képek...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2014.10.26. 17:05:42
  • ximix #65859
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Hmmm nyami-nyami, Dick Tracy beindul :)

Aleppo

A videón látszódik a fő épület az irányító toronnyal(1), majd balra mellette egy épület a két géppel(2) és egy víztorony(3).

A videót két részre lehet osztani, első része (0s-57s) és a második (57s-1m6s) , (1m6s-1m59s) részekre.
    Az első részben a célpontot nem látjuk csak a rakéta betöltését és indítását, a második rész első felében a kamera kezelője feltehetőleg állványon lévő kamerával megkeresi a célpontot (az üzemanyagtartály kocsi még látható) ezután egy vágás (második féle) a rakéta indítás pillanatára.
    A felvétel két kamerával készült, és valószínűleg két szögből a második részen lehet hallani a rakéta indítását és az Allah Akbar-t ami bár halkabb mint az első részben, de nem vészesen így a két helyszín nem lehet olyan távol egymástól (halásra bal hátul).
    A második részben a kamera egy ablak mögött van (látható a kosz az ablakon) üveg torzítja a képet a meleg miatt vibrál a levegő, a nagy távolság miatt maximális fókusz tovább rontja a felvételt ami miatt a rakétát nem csak a robbanást lehet jól látni.
    (a kis fps szám a videó utómunkálatoknak és a youtube-nak köszönhető)
    A rakéta kb 10s alatt teszi meg az utat ez kb 3 kilométer jelent TOW-nak

A képeken a kamera kb helyzetét próbáltam megállapítani .

Bár ez semmire nem jó, de lekötött egy 3/4-1 órára :) és ha már szöszöltem vele felteszem ide.,

A TOW-os emberkéknek és más hasonló videókban teljes profillal mutatkozó embereknek meg valószínűleg már digitálisan eltárolták az arc szerkezetét, USA vízumért lehet nem kell jelentkezniük egy ideig, bár lehet nem is akarnak .

-------------------------------------
    Kemény az élet arrafelé .......
    https://www.youtube.com/watch?v=OijrjkXXV-w

• JanáJ
    Imádom ezeket a helyeket. Kunmadaras mondjuk még nem volt meg, de ami késik...
  • Rue East
    Szerintem Aleppo az.
  • [NST]Cifu
    És tényleg, láthatóan nem katonai reptér, amíg nem említetted, fel sem tünt...
  • Ninju
    Ha szabadna, akkor én még annyit belevau, hogy ez jó eséllyel egy civil reptér. A rakéta kilövése után látszanak az utashidak. Bár háborús zónában még nem jártam, de civil reptereken nem szokott semmilyen fedezék kialakítva lenni a gépeknek.
  • Molnibalage
    Két részes.
  • ximix #65853
    Igen ahogy írod az akarat is hiányzik erősen, ha akarnák valamennyire megtudnák oldani kevés pénzből és egy kis odafigyeléssel,
    de a helyzet nem egyszerű gondolom mesterlövészek is figyelhetik a repteret úgy meg kint dolgozni nem nagyon lehet,
    amolyan 22.-es csapdája.
  • ximix #65852
    Azért az jól nézne ki mikor 300 méter kerítéssel szállna a célféle, rajta kiteregetett alsógatyákkal :)

---------------------------------------

http://elib.kkf.hu/edip/D_8704.pdf

http://www.vg.hu/gazdasag/lezarult-a-gripen-ellentetelezes-279075

------------------------------------------
    Mást kerestem, de szép lassított videó irányított rakétáról
    https://www.youtube.com/watch?v=icEeEaz-Q8A

• [NST]Cifu
    @Molni: Melyikről? A Lengyeleknél 9 milliárd volt az első megegyezés szerint, ebből mintegy 6 milliárd valósult meg, ráadásul jelentősen késve, és ebből csak alig egyharmad volt az, amit végül is valóban realizálódott a lengyel gazdaságban. Itt van erre egy forrás. Ebben egyébként említik, hogy utólag a lengyelek is úgy látják, hogy a svéd Gripen ajánlat több téren is kedvezőbb lett volna.

@Ximix: A videó alapján a rakétát látványosan magasabb pontról indították, mint a repterét talajszintje. Szóval igazi megoldás csak az lenne, ha a gépek olyan földsáncok vennék körbe a várakozó helyeken, amelyek egyes VSz reptereken volt szokás. Ez azonban eredetileg azt a célt szolgálta, hogy a gépekeben a közelben robbanó bombák és gránátok lökéshulláma és repeszei ne tegyenek kárt. De ehhez így kialakított reptérre van szükség - és európai körülmények között volt jellemző. Homokból is lehet ilyet építeni -> homokzsákok. Kétlem, hogy a szíreknél játszanak ezek a verziók. Egy tökösebb reptérparancsnok, ha van elegendő erőforrása, nyílván szigorúbb biztonsági intézkedésekkel operál (például nem állítják a két gépet egymás mellé, feltehetően ugyanis a másik Alba is súlyosan megrongálódott a felrobbanó társa darabjaitól és a lángok hőjétől. Itt erre nem volt lehetőség és talán akarat sem.

A Boomerang és társai ismét jó dolgok - csak a másik oldal használja őket. Egy közel-keleti, polgárháborús, embargó alatt álló ország hadseregétől ne várj már el olyat, amit csak a leggazdagabb országok engedhetnek meg maguknak. Amit itt eddig beszúrtál az RPG hálótól kezdve a hangirány-megállapító rendszerig, azzal például a Honvédség sem rendelkezik Kecskeméten...
  • ximix #65850
    Egy védő sáncot össze dózerolni, bár a homokot nem egyszerű helyben marasztalni, de helyiek tudnak rá valami megoldást, mert a régi házak is ebből készültek. Persze háború közepén egy dózert leakasztani a szögről nem egyszerű.

Ezek a hang alapján bemérős készülékek a veszélyt nem hárítanák el, de legalább a támadás irányát és esetleg távolságát megmutatnák.
    Boomerang III
    EARS SWATS
    Pilar Vehicle Version

--------------------
    Egyik nap a hírekben mondják a másiknak meg már látni, érdekes ez a 21. század.
    US Airdrop
  • Molnibalage
    Az ellentételezés mértékéről konkrét link?
  • Molnibalage
    A teljes megsemmisüléstől talán megvédené a gépeket, de a szétrepülő darabok szerintem tuti üzemképtelenné tennék. Ahogy meg Cifu is mondta, a TOW és az RPG7 között akkora difi van, mint a egy kis pisztoly és egy Magnum között. Egy TOW-it ilyen olcsó trükkel nem fogsz meg.
  • [NST]Cifu
    @Seaweed: Nyilván egy harckocsi vagy lövészpáncélos méltóbb célpontja egy TOW-nak, ugyanakkor azt is tegyük hozzá, hogy ennek a támadásnak látványos hatása lehet az ellenség moráljára is. Egy TOW hatásos eszköz, és ha ilyesmire "pazarolják", akkor az azt is jelenti, hogy bőven lehet nekik belőle (mondjuk ennek ellent mond, hogy akkor egy másodikat is elengedhettek volna). Másik feléről pedig a reptér biztonságát egyértelműen megkérdőjelezi, a napnál is világosabban. Az amerikai katonáknak is iszonyatos lelki problémákat okozott például Irakban az, hogy célpontok voltak, és nem tudták, honnan jöhet a következő csapás. Most ugyanezt érezhetik a reptéren dolgozó szíriaiak is...

Lélektani hadviselés, lehet sokkal többet árt ez az oldala, mint egy vagy két Alba elvesztése...

@Molni: A blöff az, hogy az eredetileg ígért ellentételezéshez "szorzók" is társultak, magyarul az eredetileg elvárt ellentelezés soha nem valósult meg. Azért közepes blöff, mert valóban volt ellentételezés, csak nem úgy, és nem olyan mértékben, amit eredetileg elvártak. Egyébként ezt az amerikaiak is eljátszották aztán a lengyeleknél, ott is a végleges ellentételezés az F-16-os beszerzésért nem volt olyan szintű, mint azt a lengyelek eredetileg meghatározták.

@Repvez: Nem tudjuk a teljes történetet, így csak találgatás minden. A jelek szerint legalább az egyik gép teljesen fel volt tankolva, tehát elképzelhető, hogy a felkelők látták, hogy előtolják a gépeket, azokat elkezdik feltankolni, és ez után döntöttek úgy, hogy itt az ideális időpont a videó elkészítésére. Lehet, hogy napok óta vártak ott arra, hogy kitoljanak valamit a placcra, amire megéri elengedni a TOW-ot....

@Ximix: Ott kezdődik, hogy akkor felkészülsz arra, hogy TOW-hoz hasonló rakétákkal támadnak. Az első videódon egy RPG-háló van, ezt kifejezetten az RPG-7-es ellen fejlesztették ki, a TOW csaknem kétszer nagyobb átmérőjű és nagyságrendekkel nagyobb mozgási energiával rendelkezik. Bár nyílván ez ellen is nyújt bizonyos szintű védelmet, azért ez egy speciális háló egy erre szakosodott gyártótól - kétlem, hogy a Szíreknek hozzáférésük lenne ilyen szintű technológiához.

A fenyegetés mértékétől függ az ellentevékenység is, ezt se feledd el. Ha aknavetővel támadnak, akkor pedig CIWS-re lenne szükség, mert az tudná lelőni a beérkező gránátokat.

Szóval minden ellen van valami megoldás, de nyílván a reptéren dolgozók (és azok felettesei) nem látták értelmét annak, hogy megfelelő szintű védelemben gondolkodjanak - vagy lehet hogy egyszerűen csak nem állt módukban megfelelő szintű védelmet biztosítani. Ezt innen nehéz megmondani...