Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Még egy ötletem van. a MISP modernizáció után a módosított gázkaron NCTR/EWWS funkció van. Lehet, hogy az NCTR azonosítához jó ez a valami?
Mondjuk az NCTR 1985-ben mutatkozott be, a kézikönyv ezen része 1984-es. A '70-es évek beli változaton még "SPARE", vagyis tartalék funkciója volt. (Tehát elvbe semmi.)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Még egy kérdésem lenne. A gunshight stiffening szerinted mit jelenthet? A másik két opciót (SRM és ADI) értem.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Az F-16C/D gépeken ma az IFF antennák a madárszeletelõk a gép orrán. A Sason a AN/APG-63 anennán voltak körben. Gondolom nem véletlenül.

[NST]Cifu
Nem akarok hülyeséget mondani, de pásztázás közben folyamatosan lekérdezni az IFF-et az összes követett céltól? Ez egy kicsit nekem erõsnek tûnik... Talán a mai, modern radarok / IFF esetén igen, de itt gondolom nem errõl lenne szó...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Köszi. Akkor lesz egy újabb bizonytalan pont a cikkben. Nem mintha ez lene az elsõ. 😊

Azonban az IFF interogátor kapcsoló az még érdekesebb. Mi a rák értelme van annak, hogy IFF módot elindíté ÉS BORE üzemmódbe teszi a rendszert? Akkor LRS üzemmódban (ez az alap BVR üzemmód a TWS mellett) mégis hogyan mûködik az IFF? A Lock On / DCS szerint a radar pásztázás közben automatikusan azonosít. A valóságan ez inkább úgy lehet, hogy pásztátzás közben autmatikusa, HA be van álltíva jól az IFF ÉS fel van kapcsolva.

hooah
Valamikor volt itt a fórumon egy jó kis leírás(talán Cifutól) a szovjet tankok fejlesztésérõl, pontosabban a T-50/60/70/81/90 sorozatról, amit sehogy sem találok.
Valaki elõ tudná varázsolni a kedvemért?

[NST]Cifu
Ez félig-meddig hipotetikus megközelítés, az EWWS pontos feladata, tudása nem publikus. De az, hogy "interrogator"-ként hivatkoznak egy EWWS kapcsolóra, azt nem nehéz a modern "Combat Tree"-hez kapcsolni.

Én arra tippelnék, hogy az EWWS egy összetett rendszer, és ennek egy része felelõs az ellenséges IFF azonosításra. Megbízható forrás viszont nincs ennek alátámasztására.

Molnibalage
Tehát az EWWS lényegében az ellenséges IFF használata? Csak azért, mert más gépnél még nem láttam ezt a kapcsolót, és az Aerofax kiadvány átfogóbban használja az EWWS-t és egyéb furcsaságok is vannak a rövidítés körül. Lásd #58602-õt.

[NST]Cifu
Az EWWS része egy ellenséges IFF lekérdezõ rendszer. Már a Vietnami háború idején is nagy sikerrel alkalmazták a háború egy szakaszában, az akkori rendszer az APX-81 Combat Tree névre hallgatott. Gyakorlatilag ha megvannak az ellenség által használt IFF adatai, akkor lehetõség van rá, hogy az EWWS-be bekódolva azt a vadászgép "lekérdezze" az ellenséges IFF-et, illetve érzékelje az ellenséges IFF lekérdezõ jelét.

Az EWWS "szürke" rendszer, a pontos mûködése nincs a nyilvánosság orrára kötve, de a létezése nem titkosított. Feltehetõen úgy mûködhet, hogy a beprogramozott ellenséges IFF lekérdezést képes az F-15-ös pilótája kezdeményezni, amire ha pozítiv válasz érkezik, akkor bizonyos, hogy ellenséges géppel van dolga.

[NST]Cifu
Leginkább az lehet az ok, hogy ilyen hajtómûelrendezésnél ha az egyik hajtómû kiesik, akkor garantált, hogy a gép irányíthatattlanná válík, míg a "hagyományos" törzsben egymás mellett vagy felett való elhelyezésnél nincs akkora probléma.

Egyébként igaz félig-meddig más kategória, de az egyelõre csak CGI gépeken repülõ Skylon SSTO ûrhajónál is a csonkaszárnyak végére helyezték a hajtómûveket.

Ja tényleg, bocs <#vigyor> Tényleg csak arra tudok gondolni, hogy két különbözõ fajta "interrogation"-rõl van szó, legalábbis a leírás egyiknél IFF-et ír, a másiknál EWWS-t, de nem értek hozzá.
Molnibalage
Ezt én is belinkeltem. <#zavart1>

Csak ezt találtam, de gondolom két különbözõ rendszerrõl van szó.
Hát, rendszerbe állított nem nagyon, leszámítva a V-22 Osprey-t.
Kísérleti gép volt egy pár, EWR VJ 101, Bell XF-109...
Molnibalage
Mi a különbség szerintetetk az EWWS és az IFF interrogátor között...?

Itt a gázkar.

Itt és és itt a leírás.

Érdekes hogy ennek ellenére nem nagyon van ilyen hajtómû-elrendezéssel rendelkezõ repülõgép.

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.

Ulvar
Az megfelelõen volt rögzítve a földhöz, és rendeltetés szerûen volt használva...

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Itt nem láttam, hogy fordítva ejtette volna bele a cuccost, ettõl még nagy fail volt.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

A szöveg szerint mindkét tank "knocked out", a harmadik meg 50 m-el odább fennakadt az autópálya középsõ elválasztófalán.
Szerintem a 2. tank is harcképtelen, ncsak egy kicsit mozgott hátra aztán ott maradt. A vezetõ valszeg meghalt, legalábbis pont ott találta el az RPG ha jól láttam.
A harmadik videón viszont vígan megy tovább a T-72-es? (illetve ez inkább T-55-ösnek tûnik), a toronypáncélt úgy tûnik nem üti át (bár ki tudja, lehet hogy a toronyban lévõknek annyi lett, nem mozog a tornya)
Láttam anno hasonlót az ogrish-on csecsenekkel is, de azok nem keltek fel utána...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Garou
Elsõ két videonál: ilyenkor mi történik a legénységgel? Az akna gondolom bejutott a küzdõtérbe, második videonál látszik, hogy valami ég. Ugyanitt viszont az rpg után a harckocsi még mozog, de mintha ott is lenne valami tûz. Ilyenkor túlélhetik a benne ülõk, illetve harcképes még a jármû?

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

qtab986
Amúgy lazán fordítva küldte bele az aknát...

Igen, ezért Epic Fail. Fordítva csinálja.

AT mine és tank.
Ugyanott RPG és tank.
Ez is RPG és tank, de moshol.

Ezt hogy élhették túl?

Amúgy lazán fordítva küldte bele az aknát...

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

qtab986
Epic Fail:

Ja, vagyis Pitot-csõ magyarul. Mondjuk elég kézenfekvõ, ki is találhattam volna. 😊
Igen, gondolom emiatt olyan gyakori ez a megoldás 😛

Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepődtél!

repvez
Sokféle lehet, elsösörban szárnyterhelés csokkentése miatt , másodsorban a törzstöl távol nem zavarnak be az áramlások a hajtömû beömlöjébe igy egyenesen kapja az áramlást csökkentve a pompázsveszélyt.
Harmadsorban az indukált ellenállást is csökkentheti a szárnyvégen.

A legtöbb esetben ezek miatt vannak a szárnyvégein a rakéták is a vadászgépeknek is.
"AH-64D Models have ADSS (air data sensor system) on both engine – nacelles. (Old A-models on top of main rotor head). The air data sensor system provides air temperature, and wind speed and direction information to the fire control computer (FCC)."

Amúgy az ilyesmit könnyû megtalálni ezzel.

Mi elõnye van annak ha a hajtómûvet a szárnyvégekre helyezik? Mint pl a Mjasziscsev M-50-nél.

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.

Molnibalage

Mi az a két kiálló izé, ami az Apache hajtómûgondoláiból áll kifelé? Pl. az alábbi képen láthatók. Az AH-64A-n még nem volt, csak a D-n. Önvédelmi rendszer része (úgy értem talán valamit porlaszt a levegõbe rakétatámadás esetén - csak tipp, valszeg hülyeség), antenna, vagy?

Molnibalage
Az csak a besugárzás jelzõ rendszerhez tartozik. Azt sem csekkoltam le, de az már csak a "hab a tortán kategória".

F-15 jobb konzol. Van két ECM kapcsoló jobbra lent. Ez a két szárnypod sanszosan. Viszont a késõbb 'C' gépek módosításai ellenére nem látni azt, hogy az integrált rendszer akkor hogyan megy.

Van még itt több ábra. Még az NCTR kapcsoló is fent van a C-rõl updatek között.

A függõleges vezérsíkon levõ podról azt sem leghet tudni igazán, hogy cask RWR jellegû funkciója van, vagy ECM is van -e hozzá.

Az F-15A gépen a szárnyon és függõleges vezérsík hátulján is van ECM antenna. Viszont bel és jobb pod is lehet, a kapcsoló meg csak ehhez van. Én ebbõl képtelen vagyok összerakni, hogy honnan megy a kraft mihez, és hogy mi volt és mi nem.

Molni, nem felejtetted ki a listából az alq135-öt? Svanc alatti antennákkal. Azokkal mi a helyzet? Létezik a gépe anélküli konfiggal is, pl Japánban.
"The two companies were able to power a Lockheed Martin Stalker Unmanned Aerial System during flight for over 48 hours using a laser. The duration of the flight was improved by 2400% compared to what the Stalker is capable of alone."

http://www.dailytech.com/Lockheed+Martin+Stalker+UAV+Powered+by+Laser+Light+for+48+Hours/article25156.htm

Molnibalage
Örök hála. Ezeks szerint csak a kijelzést módosították, magasabb prioritást kapott. Vajon a B modellen is volt? Ha a C-n volt, akkor tutira volt a D-n is.

A másik nagy zavar az ECM terén van. A TEWS leírása zavaros egy kicsit. Az F-15 gépeken a léteztek/léteznek külsõ szárnytartók csak az ALQ-119 ECM pod-hoz, mert anno nem fért el minden EW rendszer a gépen. Ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem volt ECM az A/B gépeken? Miért kérdem?

http://legiero.blog.hu/2008/06/13/sasok_a_mocsabol

Az orrán nincs ECM antennák, az ember azt mondaná, hogy ok nincs ECM a 'A' gépeken.

A bibi a következõ. A szárnyakon vannak ECM antennák.

Ezek vajon "agy" nélküli antennák, tehát ha nincs ALQ-119, akkor nincs ECM sem? Akkor a podon minek vannak antennák...? Tehát ezek szerint volt már valami az 'A' gépeken is.

Még valami már az 'A' változatkon is ott van a bal függõleges vezérsíkon a pod, ami a TEWS része. Elvileg ALQ-128-ben van ECM és RWR funkció is, de lényegében eléggé szûszavúak a források.

Akkor egyáltalán a nagy kérdés az, hogy az inegrált ECM alatt mit értenek? Azt, hogy függõleges vezérsíkon levõ cucc nélkül is van pod? Vagy az is inegráltnak számít? Szerinted akkor 'A' gépeken van ECM a vezérskíkon kívül?

(A kétüléses gépeknél a CL hely is kábelezve van ECM pod-hoz, egy képet is láttam róla valahol. Hogy miért csak azon, azt szintént nem vágom...)

[NST]Cifu
Volt, ez biztos, ALE-45-ös.

Mark,
I got with our Weapons and Munitions guys and here is the answer. Both the A and C model have 8 stations to carry
Chaff and Flares. The model MJU-7 canister carries 15 flares X 8 stations = 120 flares only. The model MJU-10 canister carries 6 flares X 8 stations = 48 flares only. The chaff canisters carry 30 each X 8 stations = 240 chaff only. They load what the pilot requests for the mission.

CMSgt James A. Indelicato

Forrás

Molnibalage
Lenne egy kérdésem. Annak ellenére, hogy igen mélyen belemerültem nem tudtam kideríteni, hogy az F-15 gépek mikortól voltak ellátva infracsapdákkal és a hozzá tartozó kivetõ renszerrel. (dispenser)

Az 'C' változatok kabinjában a RWR kijelzõtõl jobbja lent a MASTER CAUTION lámpnál 6 db lámba van, ami a dispenser kijezlése. Az 'A' változatoknál ilyen nincs. Azokon nem lett volna dispenser...?

'A' kabin, nincs 2x3 lámpa.

'C' kabin, MISP II után. Van baloldalt MFD és jobboldalt a RWR-tõl jobbra picit lefele ott a 2x3 db lámpa.

Hypo
z0ty4
a 2. videót megnézve, 2 emberre kilõni egy Hellfire-t ?

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

qtab986
3. videó mekkora overkill!

Molnibalage
Amen atyám. 😊

Egyébként azt nem értem, hogy hogyan modellez valamit, ami nem is ismert?

Ulvar
Én Comodo Dragon-t használok. Google Chrome alapra épült, de stabilabb és jobb, és egyszerû kezelni.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Fenrir
"IE" és a "normális" szó 1 mondatban 😄

Viccet félretéve, inkább Chrome-ot vagy Firefox-ot javasolnék.

A halál csupán a kezdet...

repvez
Használj normális böngészõt IE9 😛
Böngészõm lefagyott az oldalon. (Opera)

★★★★★

repvez
Amig a rayteon terveziaddig szorgos kezek házilag legyártják a Falcon szimulátorhoz 😊
Molnibalage

Molnibalage

Molnibalage
Igen, arra használták. A célzást arra értettem, hogy valahogy az azonosítani kivánt gépet meg kellett vele célozni, mert ugye fixen van a cucc a HUD-on.

Azt hittem célazonosításra használtak távcsöveket, sõt ma is van rá példa, hogy a pilótánál van egy kézi gukker (ha nincs a gépen TISEO/FLIR/bármi hasonló)