Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ha megnézed, az ilyen speciális mesterlövész fegyverek piaca szûk. Az IWS-2000 mögött hiába áll egy Steyr szintû cég, a kutyát nem érdekli, mert a feladata annyira speciális, hogy senki sem fog rizikózni vele. Ha komolyan páncélozott célpontra vadászik, inkább nyúl a pct. fegyverekhez.
Ha meg precíziós mesterlövész puskát keres, akkor abból meg annyi van a piacon, mint égen a csillag. A katonai szintû elvárások pedig általában megállnak 1 MOA környékén, és inkább a megbízható mûködést helyezik elõtérbe. A rendõrségnél, FBI és hasonló alakulatoknál szokták a túszmentési akciókhoz megkövetelni a 0,5 MOA értéket. 0,5 MOA elvárás 500 méteres távon kb. tenyérnyi területet jelent. Ennél nagyobb pontosság elvárása felesleges is lenne. Nincs gyakorlati értelme. Egyes fegyvermániákusok roppant kifinimult módszerekkel elérték már a 0,15 MOA-t is, de ezek nem bevetésre való fegyverek, hanem iszonyú súlyos tesztfegyverek lõszertesztekhez például.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepődtél!
A pontosságáról nem találtam semmit,valószínüleg nem preciziós cucc.
Szerintem ezért nem lett bomba siker.
A röppálya viszont igen lapos lehet.Állítólag 1000m-en 80cm.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Fõleg hogy a legtöbb alakulat elitnek vallja magát, bizonyos szempontból igazuk is van.
Elitnek mondja magát (maradjunk az USA nál, a 75 ik ranger összes katonája, meg a náluk nagyságrendekkel képzettebb, több pénzbe kerülõ emlitett Delta force katonája is.Arról nem is beszélve, hogy ég és föld különbségek lehetnek egy- egy alakulat egyes tagjai közt is, pld az emlitett 75th nek van egy un. Regimental Reconnaissance Detachmentrésze, ezek is 4 fõs csoportban melóznak olyasmi a feladatuk az ezreddel kapcsolatban, mint a Marine Reconnak, felderités, hirszerzés, dz kijelölés biztositás stb. ezeknek a kiképzési költsége messze tulmutat, az amugy "elit"ranger lövészén.
Ugyanez van a snipereknél is, szvsz borzalmas különbség van egy sima sniper tanfolyaman végzet katona meg egy (ha fel lett hozva) egy deltás mesterlövész között.
Egyébbként amennyire tudni lehet, a Delta force nál minden operátornak el kell tudni látni a feladatot, hiába van hagyományosan egy mesterlövész külsõ kör, meg egy rohamos csapat antiterrorista feladatoknál.
Abban szerintem Molninak igaza van, hogy egy ilyen pali kiképzése, mire teljes jogu operátor lesz, simán felér egy pilotaképzés költségével.
Elõször is, az egész addigi karrierje efelé mutat, nem lehet csak az utcáról beesni.De ha csak az effektive pld seal-é képzés költségeit vesszük, hát minimum két év még bevethetõ lesz,ha belegondolunk, egy- egy komplexebb hadgyakorlat amit szinte csak nekik rendeznek, mibe kerülhet...Marchinko irta valahol, hogy tiszta röhej hogy megvádolták vagy 100ezer dollár sikkasztásával, mikor a 6 csoportot vezette több millio/tizmillio dollár felett döntött (pedig õ a csoport op. parancsnoka volt)
Szerintem is millios inkább a ráforditás ilyen kalibernél
Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepődtél!
Most meg az amerikai stb. fotel-fegyverbuzi "recskázik" az ilyen videókra.
Persze a tálibok gonoszak, de hát az arénában is az akkori "emberiség ellenségeit" tépették szét (keresztények nevû mocskos destruktív szekta tagjait - legalábbis a rómaiak nézõpontjából).
Kérdés, hosszú távon kik fogják örökölni a Földet, akik lassan tényleg robotokkal gyilkoltatják le célzottan az ellenfeleiket, vagy azok, akik elélnek napi egy marék rizsen, fegyverük csak egy AK vagy RPG, és nem drága nekik a saját életük sem (persze a másé még annyira se).
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
"Kettõt találhatsz, hogy valódi különleges alakulatok létszáma miért száz fõs nagységrendû és miért röhög épeszû ember azon, mikor azt hallja, hogy X tízezer észak-koreai különleges katona..."
Biztos más ott a besorolás.Nem Jack Bauer válogatja õket 24 órában.
Gondolom ott a technikai támogatás,hogy kapnak egy tégla mobilt,vagy benzint a gépeikbe.Komolyra fordítva,valoban sokba kerülnek a srácok.
Ha már válaszoltál,amit köszönök,nem nyaggatás képpen,de kérdeztelek
#58649-ben a kobra manõverrel kapcsolatban.Tudom te otthonosan mozogsz a levegõben.Ha esetleg nem szeretnél rá válaszolni abszolút megértem,de azért köszi elõre is.
A felvételt nézve akkora a könyörtelenség,hogy a harci robotok majdani alkalmazásánál,már nem látok túl nagy etikai rést.Ha értitek mire gondolok.Minden esetre kemény volt.köszi
Kettõt találhatsz, hogy valódi különleges alakulatok létszáma miért száz fõs nagységrendû és miért röhög épeszû ember azon, mikor azt hallja, hogy X tízezer észak-koreai különleges katona...
Egy pilóta kiképzése ma néhány millió dollár. Képességeinek szinten tartása meg a repórákkal számolva évenete ugyanennyi.
Régebben beszélgettetek errõl,hogy pontosabb-e,mint az ürméretes,de nem derült ki.Úgy tudom,hogy minden hatás,-még ha oly kicsi is az-ami a csõ elhagyása után éri a lövedéket,káros a pontosságra.Kiskorú egy ellenpéldát modott,ugyhogy patt helyzett.Akárhogy is szvsz a mesterlövésznél jobb ár/érték arány kevés van.
" A fõ gond, hogy a befektetett erõforrások nem térülnek meg, mert annyival ezen megoldások nem ígérnek jobb fegyvereket. Jobbak lehetnek, igen, ám túl magas az ár, amit fizetni kell érte."
Akkor a 0,1 MOA-t soha nem érjük el? kár
Ezen vitatkoznék, függ erõsen a környezettõl, környéktõl, attól, hogy milyen eszközök vannak a túloldalnál, stb.
Nem képes akár napokig várni a célszemélyre, stb.
Lesz@rom árkategóriába belefér pár UAV, hogy váltsák egymást. 😊
Az intelligens lõszer simán tûszmetnõ akcióknál is jó lehet. Egy UAV+Hellfire mit tesz egy tússzal, akinek a fejéhez nyomnak egy pisztolyt? "Picit" overkill. 😊
Az "egyszerûbb" mesterlövészt az nem dobhatod ki mondjuk Irak közepén, mint a SAS szintû manusokat. Persze ez már az aboszlút véglet, mert közelebbi a rendõrségi mesterlövész, aki sokszor még csak nem is rejtõik. Viszonylag nyugodt környezeti körülmények között dolgozik, jóval 1000 méter alatt, de a stressz és sok más tényezõ egészen eltérõvé teszi (szerintem) a katonai mesterlövészektõl.
Akkor utolsó lehetõség, "leszarom fontosságú" pénzügyi szituációban UAV-k tönklege és robotrepülõgépek... Az XM25 akkor minek kerülne elõ?
Mélységben bevethetõ katonai mesterlövész és 30k Euró? Szerintem tegyünk hozzá egy nullát. Ha valami nagyon spec erõk tagja, akkor úgy kettõt.
Idéznék magamtól:
egy mesterlövész kiképzése és egy jó puska kerül mondjuk egy egyszerûbb hadseregben 30.000 euróba.
Nem csak a SEAL, Force Recon, stb. létezik...
A fõ probléma az irányított lövedékkel, hogy elindít egy "na de akkor..." c. végtelen történetet. Egy darab irányított lövedék ára alsó hangon is (több) ezer dolláros szint, annyiért pedig egy elég jó kis mesterlövészpuskát, és egy raklap verseny szintû lõszert kapsz. Valahogy nincs összhangban a kettõ. Ráadásul most gondoljuk végig a dolgot. Egy mesterlövész feladata a nagy fontosságú célpontok semlegesítése. Ehhez kell ugye a rejtõzködés, és ideális esetben a célpont semlegesítése után sem fedi fel magát, mert ugye nem mártírt akar játszani, hanem túl akar élni. Emiatt nem játszik az, hogy pl. egy rakétát indít a lopakodó kis mesterlövész-párosunk.
Viszont. Amióta megjelentek a lézeres célmegjelölõk, illetve újabban már GPS alapú rendszerek, azóta ez a dolog még egy fokkal csúnyább lett. A mesterlövész már nem is lõ ideális esetben, csak "megfesti" a célpontot, ahova érkezhet robotrepülõgép, irányított légibomba, rakéta vagy akár tüzérségi lövedék is.
Ennek még egy magasabb fokánál már az ilyen felderítõk/mesterlövészekre sincs szükség. Ott vannak ugyanis helyettük az UAV-k...
És akkor viszont mehetünk az elsõ lépcsõfokhoz vissza: egy mesterlövész kiképzése és egy jó puska kerül mondjuk egy egyszerûbb hadseregben 30.000 euróba. Egy irányított rakéta hasonló kategória, de csak egyszer használatos, utána minden rakéta további több ezer eurós tétel. Ha a célmegjelölésre hajtanak végre csapásmérést, akkor a felderítõk felszerelése és kiképzése 50-100 ezer euró, a bevetett eszköztõl függõen a csapásmérés pedig több millió euróba kerül, amibõl a lövedék ismét több ezer euró. A végsõ verziónál az UAV költsége tizenmilliós euró is lehet, és e mellé jön ismét a fenti csapásmérés költsége...
Viszont ha mindössze egy kiemelt fontosságú személyt kell eltenni láb alól, akkor azt egyetlen ember egy puskával is végre tudja hajtani...
Vannak erre trükkök, például az említett elektrokémiai lõfegyverek, vagy a folyékony hajtóanyagú fegyverek. De leheta lövedékkel is játszani (ûrméret alatti lõszer). A fõ gond, hogy a befektetett erõforrások nem térülnek meg, mert annyival ezen megoldások nem ígérnek jobb fegyvereket. Jobbak lehetnek, igen, ám túl magas az ár, amit fizetni kell érte.
Egyáltalán van taktikai értéke mondjuk 0,1 MOA-nak?Nem tudom jelenleg mi csúcs,ilyen téren.
Természetesen van jelentõsége, hiszen minél pontosabb egy fegyver, annál nagyobb az esély a találatra.
Tudtommal nemzetközi egyezmény tiltja ezeket, de ez nem akadályozza meg pl. a kínaiakat, hogy gyártsák.
Hogy mi lesz a jövõ? A hagyományos kinetikai eszközöknél a spéci lõszerekkel, kaliberekkel próbálkoznak, de alapvetõen kevés a sikeres közülük. A technikai elõrelépés mehet az elektromagnetikus gyorsítású fegyverek irányába, ahol a torkolati sebesség jóval nagyobb lehet, mint a hagyományos lõfegyvereknél. A nagyobb torkolati sebesség laposabb röppályát, és sokkal gyorsabb célhoz érést jelent.
A másik lehetõség a lézerfegyverek és más koncentrált energiafegyverek. Ez emberi léptékben még sci-fi kategória, a jelenlegi lézer és más energiafegyverek kézi változatai legfeljebb elvakításra alkalmasak, ölni nem igen.
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Most láttam egy képet a vietnami háboru idejébõl, '71 magassága,az SASR egyik katonája, egy FN-FAL al, amit átalakitottak ugy , hogy elõre egy markolatot szereltek, kob olyasmit mint a klasszikus Thompsonnál...nem tud valaki egy normális fotót errõl a tuningról?
NCTR kapcsoló alatt a bal szélen.
Az általános leírás a kabin elrendezéssel és HOTAS-szal összevetve nagyon durva dolgokat tudhat meg az ember, illetve nagyon durva kérdések is megfogalmazódhatnak benne. Konkrétan az F-15 + ECM + dispensernél akkor zavar van, hogy én már beszarok. A cikkben az lesz benne, amit feltételezek. Hogy igaz vagy sem? Nem tudom. Nem vagyok képes kideríteni. Nagyon elbeszélgetnék egy F-15 zsokéval a kabinban. Kérdés, hogy válaszolna -e, vagy tudna e. Ugyanis a kérdések egy része olyan gépekre szólna, amik 25 éve léteztek...
A gunsigthra fater és én is ugyanarra gondolunk. Ez a diract mód, a célzókört rögzíti a földi támadó üzemmódhoz. Persze ettõl még nem értem, hogy hogyan használja ezt az üzemmódot...
Javíts ki, ha tévednék, de azok a válaszadó antennák az F-15 esetében. Az F-16C/D "madárszeletelõi" más kérdés.
A gunshight stiffening szerinted mit jelenthet?
Csak amit a fordításból sejtenék (rögzített célkereszt)
Még egy ötletem van. a MISP modernizáció után a módosított gázkaron NCTR/EWWS funkció van. Lehet, hogy az NCTR azonosítához jó ez a valami?
Az NCTR és az EWWS ugyanazt a cél szolgálja részben. Szvsz az NCTR csak kibõvítette az EWWS ilyen irányú képességeit. De ismét: csak szerintem.