Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

helikopáter

Milyen helikopáter lenne jó nekünk ?

Én az APACS-ra szavazok, mert vagány neve van: APACS

Nos,én magam is nagy rajongója vagyok,a különbözõ távirányított harci robotoknak.Meggyözõdésem,hogy ez a jövõ.Ezekben az esetekben,
egyértelmûen jobb választás ez a módszer,mint egy mesterlövész.Abban nem vagyok biztos azért,hogy olcsobb,de legyen.Azonban mint arra te is rámutattál,a romboló puskák elsõsorban hadi eszközök ellen lettek kifejlesztve,és bár egy drón is nagy tûzerõt képvisel,valószínüleg nem sokáig körözne fönt egy háborúban,lásd Grúzia.Tehát én nem azt mondtam,hogy ne váltana ki bizonyos szituáció egy mes.lövészt,csak nem értem a fejlõdésük meg torpanását.Ezenkívül sok,az usánál szegényebb állam ebben a helyzetben(mármint célszemélyek likvidálása)még mindig a hagyományos golyó általi halált választaná.Talán,mert bár macerásabb,azért olcsóbb.

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Cifu, anno volt már szó a data linkekrõl itt.. Én totál el vagyok veszve.

Mi köze van a Link 16-nak a JTIDS-hez? Ez ugyanaz vagy külön dolog?
A MIDS az micsoda? Képtelen vagyok kibogozni, hogy melyik rövidítés tartalmaz konkrét rendszert, melyik jelent egy protokolt és azt, hogy a terminálok azok mit jelentenek.

Számomra érthetelen, hogy a jenkik miért nem képesek semmit értelmesen elnevezni az elmúlt 20 évben...

(Az F-15 kabinmûszerezésének a fordításánál olyan hülyeségeket találtam, hogy legszívesebben üvöltöttem volna azzal, aki kitalálta. A kedvencem az volt, hogy a kétüléses gépnél a hátsó személyzet panelját egyszer ugyanúgy hívta, mint az elsõt. ECS (environment control system). Az elsõ panelon voltak (mondjuk), hogy ehhez a funkcióhoz kötehetõ kapcsolók ÉS a folyékony oxigén mennyiség mérõje. A hátsó kabinban a panelon meg egy mûszer van, a oxigén mérõ. de azért az is ECS panel... <#falbav>)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

qtab986
A többi szempontról írnál még?

Például az USA szemszögébõl vannak olyan részei a földnek, ahova egyszerûbb drónokat küldeni, mint katonákat. A mûvelet megszervezése egyszerûbb, és tulajdonképpen a kivitelezés is állítom olcsóbb. Akkor is, ha egy AGM-114 Hellfire 10000x drágább mint egy jó minõségû lõszer nagy kaliberben.

Vannak errõl cikkek: 1, 2, 3.

"Az igény meglenne arra is, hogy üsse meg a guta az ellenséget."

Csak egy gutaütõ gépet kell beveteni😊

"Az ár csak egy szempont. Van még más is."

Szerintem az ár a legtöbb hadseregben messze a legfontossabb szempont.
A többi szempontról írnál még?

Molnibalage
Az üzemeltetési költségeknél csak egy szó jut eszembe a SAAB-ra. Vastagbõr. Az adat kis túlzással a gépe tölthetõ kerozin árát nem fedezi. Értem én a reklámot, de ez már a trollkodás kategóriája az én szememben.

Molnibalage
A Golden Eagle program sem nyúlna az F-15C/D gépek kabinjázhoz. Ezek után eléggé kizártnak tartom, hogy a hozzá képest '1,5 generációval' újabb F-15E kabijával bármit csinálnának. Azér valahol muris, hogy ha lesz GE program, akkor 2020 után is CRT képernyõs vadászok repkednek majd. Kicsit múzeum feelingje lesz. 😊

qtab986
tehát az igény meg lenne a pontosság növelésére

Az igény meglenne arra is, hogy üsse meg a guta az ellenséget.

Van bármi szerinted,ami az adott feledat megoldásához olcsóbb lenne?

Az ár csak egy szempont. Van még más is.

A Gripen is kap egy widescreen kijelzõt mint az F35?
katt

Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepődtél!

Most tényleg, ilyenre upgradelik az F15c fülkét, vagy már fel van? Mert egy másik hirben is ugyanez a pit van a szimulátorban
Kicsit lentebb

Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepődtél!

A kép hogy hasonlit egy F18 as pitre
Boeing link

Molnibalage

A rekord távolságokhoz kellett az afganisztáni tengerszint feletti magasság is. :-)
"Abban a távolságban a külsõ ballisztikát (a csõszáj és a cél közötti röppálya) nagyban befolyásolja a környezeti hatás. Nagy távolságon jobban van lehetõség a röppálya befolyásolására."

Ezért lep meg,hogy nem gyorsulnak a lövedékek,bár többen rávilágitottak a miértre,elég meggyözõen.

"Nincs értelme nagy pontosságot várni. Itt azt lehet elvárni, hogy mondjuk eltalál egy helikoptert, teherautót (aminek kiemelt fontosságú felépítménye lehet), tehát nagy méretû tárgy a célja. A neve is ezt jelzi."

Viszont pont ezekkel a nyers erejü dögökkel löttek meg több emberi célpontot,rekord távolságokról,tehát az igény meg lenne a pontosság növelésére,csak a technika nincs meg,és nem is nagyon iparkodnak a mérnökarcuak.

"De az anti-materiel rifle-ek
hez a prémium lõszer ára elég magas."

Van bármi szerinted,ami az adott feledat megoldásához olcsóbb lenne?
Szerintem a legbutább rakéta,ami ezeken a távokon használható ,többszörös áru,de a tévedés jogát itt is fentartjuk.

Érdekes cikk (csak beleolvastam)
http://sofrep.com/9488/vietnam-usaf-fac-interview/

Molnibalage
Igen ritka, Tornado fotók. Legalábbis szerintem. Phimat (!) pod és egyéb nem túl gyakran látott dolgok.

qtab986
Azonban én kifejezetten az 1000m-3000m-es cél leküzdés problémájával kapcsolatban írtam

Elnéztem.

Az az anti-materiel rifle feladata. Abban a távolságban a külsõ ballisztikát (a csõszáj és a cél közötti röppálya) nagyban befolyásolja a környezeti hatás. Nagy távolságon jobban van lehetõség a röppálya befolyásolására. Nincs értelme nagy pontosságot várni. Itt azt lehet elvárni, hogy mondjuk eltalál egy helikoptert, teherautót (aminek kiemelt fontosságú felépítménye lehet), tehát nagy méretû tárgy a célja. A neve is ezt jelzi. De az anti-materiel rifle-ek
hez a prémium lõszer ára elég magas. Azt hiszem a darabonkénti ár 1500 HUF felett is lehet.

A 9x39-el kapcsolatban azt akartad mutatni,hogy ezek lassab lövedékek ezért csendesebbek ugye?

A lövedékrõl repülés közben nem válik le szuperszonikus lökéshullám, ezért csendesebb. Ezért készült a HK MP5SD, de az hagyományos lõszert használ és a fegyver szerkezeti felépítésével érik el, hogy a 9x19mm-es lõszer lövedéke hangsebesség alatt hagyja el a csövet. Ez jelentõs mozgási energia csökkenéssel jár a lövedékre nézve.

www.hmth.hu/htfuz/htfuz4.pdf Ha még nem volt,ezen a címen lehet találni
egy érdekes írást még a 90-es évekbõl,hogy milyen fegyver beszerzést kellene megejteni.A jóslatok nem nagyon jõttek még be,de sok érdekesség van benne annak akit érdekelnek a kézifegyverek.

[NST]Cifu
Nézd mit találtam neked.

Az USAF tervezte az F-15-ösök ellátását ALE-55-ösökökkel, ám az FY '05-ös költségvetésbõl ezt az upgrade csomagot szépen kivették az F-22A és hasonló programok költségtúllépése miatt.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
A jenki F-15C gépeken van már vontatott radarcsali? Én nem találtam róla képes eddig. A BOL sínekrõl viszont igen, már 2004-es (!) képen is rajta van egyes gépeken.

Itt.

Tökéletesen egyet értek veled.Azonban én kifejezetten az 1000m-3000m-es cél leküzdés problémájával kapcsolatban írtam,de lehet nem voltam elég egyértelmû.Tudom,hogy ez csak csak kis szelete a hadászatnak,viszont most ez kezdett el érdekelni.A 9x39-el kapcsolatban azt akartad mutatni,hogy ezek lassab lövedékek ezért csendesebbek ugye?Egyértelmû,hogy más feladatkõr.Azért kösz a választ.

Ezek azért nem olyan hû de izgalams dolgok. 😊
Unalmas de fontos dolog pl az indítóállvány és a rakéták feladat/lövészet elõtti ellenõrzése, ehhez rendszerint vallamilyen külsõ ellenõrzõ egységet kell csatlakoztatni, majd végigmenni az ellenõrzõ listán. E mellett ugye a nyilvánvaló mechanikai és optikai ellenõrzések, beszabályozások is ott vannak ugye. Jó ha tudja a kezelõ, hogy hogyan lehet szállítani az adott cuccot, milyen esést bír ki, milyen esés után kell ellenõrizni, milyen után gyári ellenõrzésre visszaküldeni. Vagy tudni kell hogyan lehet átjuttatni a cuccot egy folyón. Kibír egy megmártát vagy nem. Elmerül vagy nem. Hány nem elmerülõ alkatrész kell egy elmerülõ fenntartásához és hogyan kell összekötni õket, hogy szilárd is legyen de ne is roppanjon meg.

Hosszú, na... 😄

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

[NST]Cifu
Én szívesen meghallgatom (elolvasom), ha megosztod ezzel kapcsolatos gondolataidat 😄

[NST]Cifu
Jogos az öt pont, mert bevallom elsõ gondolatmenetben szimplán megfeledkeztem arról, hogy a pct. egység gyalogsággal való együttmûködése is nagyon fontos.

Áh, köszi szépen 😊 Az orosz honlap is nagyon jó, legalább bõvítem a szókincsem 😄

Bár amúgy magának az eszköznek a kezelásét is lehetne boncolgatni, hogy miben és mennyiben több mint pusztán a lövés maga.

[NST]Cifu
Hát én itt a topicban írtam egy rövid T-80 család ismertetõt, itten itt, ni, de az már 8 éve volt.

Ha angol nyelvû jó, akkor Fofanov oldala nagyszerû forrás. Alapok terén a Wiki is jó forrás.

Ha igazán jó forrást akarsz, akkor pedig BTVT.narod.ru, utóbbi google fordítóval angolra ferdítve még mindig elég korrekt.

Mindkettõ fontos, az egyik oldalával úgy gondolom tisztában vagy, így csak egy másik oldalról probáltam megvilágítani a dolgot.

[NST]Cifu
Na állj. Ebbõl nekem az jön le, hogy a képzés fontossága szerinted nem is a fegyver hatékonyabb kezelésénél fontos, hanem a gyalogsággal való jobb együttmûködése miatt?

Sziasztok! Nem tudtok valami honlapot, ahol részletes leírást találok a T-80-as harckocsiról? Angol oldal is megfelel.Amiket én találok, azok eléggé szegényesek információ terén

Ja, amúgy meg beszéltem én már nem egyszer akkora hülyeséget itt ebben a topikban, hogy némelyikért máig ég a bõr a pofámról... 😄

Lásd osztrák leo-2-esek esete és társai... 😞

Nem kell itt extra dolgokra gondolni feltétlenül. Egy páncéltörõ katonánál az a legkevesebb, hogy rendelkezik egy alap lövész képzéssel (ez nem keverendõ a katonai alapkiképzéssel!), de jobb ha inkább egy közepes szintûvel.

Miért? Mert leginkább lövészekkel fog együtt dolgozni, akiket támogatnia kell nem hátráltatni. A lövész parancsnokot (szak)tanácsokkal ellátni és szükség esetén önállóan dönteni úgy, hogy nem okoz zavart a támogatott alaegység tevékenységében. És még lehetne sorolni, hogy miért is kell egy páncéltörõnek gyakorlott lövésznek IS lennie. Persze olyan soha nem lesz mint egy igazi lövész, egy nagy neki is csak 24 óra... 😊

[NST]Cifu
Most lezongoráztam magamban, hogy mihez lenne szükség egy rendes képzésnél, és alá kell írjam, hogy igazat szólsz megint (zavarbaejtõ, egyszer nem tévednél már? Csak a változatosság kedvéért. 😄).

Nyilván egy pct. rakétánál is van olyan tudásanyag, ami növeli a harcértéket, például a terep adta elõny átlátása és kihasználása, a különféle harckocsitípusok azonosítása, ismerete, az ellenük javasolt harceljárások, stb...

Inkább úgy mondanám, hogy pont az a 10-15 perc oktatás kell az IPTR-hez is mint a mesterlövészpuskához, hogy felügyelet mellett, egyszerû körülmények közt, eltaláljon valaki egy célt.

Mindkettõhöz kell pár év, hogy gyakorlott legyen benne. Sok év, hogy profi legyen és kb 2-3 élet, hogy mindent tudjon... 😊

A'szem elfelejted, hogy önmagában a lövés a (katonai)mesterlövészek szükséges tudásának csak kis része. Ép úgy ahogy egy páncéltörõ számára sem annyi a szükséges tudás, hogy hogyan kell elindítani egy rakétát.

Így nézve ha valóban képzett mesterlövészt vagy páncéltörõt akarsz pont ugyanannyi idõ kell hozzá. Amennyi van. 😊

Ha mindenképen különbséget szeretnél akkor azt mondanám, hogy kevesebb alkalmasak mesterlövésznek, mint páncéltörõnek. Ez nem feltétlenül, jobb, nem jobb kérdése, egyszerûen más a két meló.

[NST]Cifu
Azt mondod bonyolultabb kiképezni egy bakát egy Kornet / Metisz kezelésére, mint egy rombolópuska megfelelõ használatára? 😊

BTW igen, a sisakcélzós idõket éljük, a vadászpilóták már tekintetükkel ölnek. 😄

Sõtt, mondok még jobbat, vadászpilótának lenni még egyszerûbb, csak ránézel a célra és kilövöd a rakétát... 😊

qtab986
Ez csak az én fixa ideám,hogy minél gyorsabb,minél pontosabb,
annál jobb.

Ez nem így mûködik. Nincs két egyforma probléma ezért nem is lehet olyan megoldás találni, ami mindenre megoldás. De ez az élet minden területére érvényes. A sebesség se megoldás mindenre. Bizonyos problémák megoldásához hangsebességnél lassabb lövedék célszerûbb.

9×39mm

VSS

Molnibalage

Gyártanak kisipari módszerekkel. Mármint Pakisztánban, vannak ilyen falvak a törzsi területeken, amelyek erre szakosodtak már évtizedek óta. Persze bármit nem tudnak gyártani, de AK-t, RPG-t simán összebarkácsolnak. Mondjuk nem egy életbiztosítás a használatuk biztos.
Fenrir
Ott repül a kis madár 😊

A halál csupán a kezdet...

RatBaG

Per Aspera Ad Inferi.

Molnibalage
Megsúgom, nem a tálibok. Ugyanis az USA megának gyártja az eszközeit. Tálib gyártású nehézfegyver, de talán még AK-47 sincs....

<#eljen>

Molnibalage
+1

Attól még megtörtént...

[NST]Cifu
Számomra egy picit enigmák az ilyen esetek. Nyilván a karosszékbõl könnyû ugatni, de ott van a HUD és ott van a mûhorizont. Teljesen nyilvánvalónak kell lennie a gép helyzetének, ha ránéz. Csak bízni kellene benne...

[NST]Cifu
Egy pct. rakéta kezelésére gyorsabban és könnyebben betanítható a katona. Nem kell állítgatni a távcsõ szálkeresztjét a távolság függvényében, nem kell a keresztszélre figyelni, stb.

Egy mai pct. rakéta kb. annyit jelent, hogy ráviszed a szálkeresztet a célpontra, lenyomod a célpontrögzítés gombját, és utána indítod a rakétát.

Molnibalage

Biztos linkelték már, de a kommentek érdkesek. Megerõsítik és pontosítják az eseményt. Nem semmi.

Meggyõztél!Ez csak az én fixa ideám,hogy minél gyorsabb,minél pontosabb,
annál jobb.Az IWS-rõl azt gondoltam,hogy árban,versenyképes egy pct.rakétával,de tény,hogy speciális lõszer nem lehet olcsó.

" nem igényel olyan szintû képességet a katonától, mint az IWS-2000 (ie.: bármelyik baka betanítható a kezelésére), stb."

Ezalatt azt érted,hogy egy rpg-t egy gyerek is tud kezelni?
Mik azok a plusz képességek amikrõl írtál?
Ha jól sejtem az ektromagnetikus ágyúknál is,a lõtáv növelése a cél és nem a pontosság.

Akkor már ketten vagyunk.