95087

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Ha már rúgdalódzás, egy időben a V-22 kapott hideget-meleget. Nos, az egyik támadási felülete az, hogy semmiféle önvédelmi fegyvere nincs. Az első időkben volt tervezve egy 3 csövű 12.7mm-es Gatling-géppuska az orr alatt elhelyezve, toronyban, de erről hamar lemondtak, hogy pénzt spóroljanak (elszaladt költségek...). Most megint ott tartanak, hogy azért kellene valami tűzerő is a halászsasra. Két kis csonkaszárny a pilótafülke mögé, erre most Hydra-konténert pakoltak. Persze később feltehetően TOW vagy Hellfire is elképzelhető.
-
Az F-35-nél az is hír, ami 30 éve nem volt, mert mindenki szeret belerúgni.
Ebben az F-35 nincs egyedül, LCS, Zumwalt, San Antonio, lehet hosszasan sorolni. Minden nagy költségvetésű programban benne van az éles kritika szöge, a kérdés, hogy a szög elgörbül-e, ha rácsapnak egy kalapáccsal, avagy a húsig hatol. Nos, az F-35 esetében nagyon sok szög bizony a húsig hatol azért... Persze azt is tegyük hozzá, hogy az adott esetben azért nem egy túl komoly kritikáról van szó, hiszen az üzemanyag hőfokának limitálása nem annyira komoly tényező. -
Mi haszna van a sok milliós eszközöknek ha ugy kell bánni velük mint a himestojással? Nem az lenne a cél , hogy minél igénytelenebb és egyszerübb legyen valami? egy háboruban ritkán van ideális körülmény.
Bizonyos szintig igen, de egyes esetekben a tervezők olyan igénylistát kapnak, amit csak komoly kompromisszumok árán tudnak megoldani. Ez is egy ilyen eset. Ezzel együtt ez egy viszonylag könnyen megoldható probléma. Mindössze a tartálykocsik átfestésével meg tudják oldani feltehetően.
Egyébként megint rámutatnék az US NAVY-re, ahol sokkal mostohábbak a körülmények, és ott nem is igazán szeretik a nagy szervízigényű, bonyolult megoldásokat. Ezért volt sok kritikus hang az F-14-essel szemben is. Hozzá képest például az F-8 egy faék volt... Mégis az F-8-ast vonták ki előbb, mert tudásszintben is megvolt a különbség, és nem az F-8 javára... -
Azért nem látsz érvet, mert veled nem lehet érdemben társalogni,mert mindig ugy csavarod a dolgokat, hogy neked legyen igazad vagy az utolsó szó és a másik inkább rádhadja , ezért inkább bele sem kezdek.
De azért legyen pár érv.
Sztem az akkor sem elfogadható ha egy több 100 milliós eszköz beázik és ez nem derül ki a tervezéskor mikor már mindent számitógéppel 0,001mm türéssel leterveznek szimulálnak és gyártanak. Szemben a régi gépekk gyártásfolyamatával.
A régi migekre nem azért került ponyva mert beáztak ,hanem hogy ovják a plexit a napfény káros hatásától,de a 21-esek már több mint 10 éve kint áznak a szabad ég alatt mindenféle ponyva nélkül,de kinyitva még mindig szárazak.
De biztos én gondolom rosszul a dolgot és ti ugy is elfogadnátok egy például ferrárit, hogy minden egyes parkoláskor ha esik akkor le kell ragasztanod az ajtót , nehogy beázzon vagy, hogy nem tankolhatsz bármelyik kuton mert nem tudják megmondani, hogy hány fokos a benzin és igy nem tudsz elindulni, ha meleget töltsz .
Én erre a tényekre mondtam a fejlödést ,semmi egyéb karbantártást és más dolgot nem kevertem bele. -
rengeteg, apacs vs. hind, f-16 vs mig-29 van fenn sztem tök poén :)
azt gyorsan megnézem, tuti feldobja a napomat
Utoljára szerkesztette: z0ty4, 2014.12.09. 15:12:35 -
HTKA vagy Aranysas FB oldalon volt fent kb. 2 hete és nem semmi anyázás lett egy poén kéből. -
mai fárasztás:
-
ambasa #66182 Minden berendezés élettartamát meghosszabbítja, ha a karbantartási utasításban meghatározott ápolásokat elvégzik rajta, és azokban meghatározott körülmények között, és azokra a feladatokra, amire tervezték használják. Egy Atlas Copco levegős fúró is többet bír, ha időnkét a hozzá tartozó zsírzóval megkened.
Akkor a gép beázásáról konkréten, jó lenne tudni, hogy miért is ázik be, tervezési hiba, karbantartási hiba, vagy esetleg az üzemeltetési utasítás meghágása? Mielőtt pálcát törünk felette, jó lenne ismerni a részleteket, pl azt is, hogy ez mennyire egyedi, vagy a többi gép is beázik, és esetleg, hogy ez az összes legyártott példányra, vagy csak bizonyos szériákra igaz, esetleg csak az egyik üzemeltetőnél megjelenő probléma, vagy általános. A Makita fúrógép nagyon jó eszköz de ha szögbeverésre használod nem hálálja meg, úgyhogy az "ésszel" való használattal nem nagyon mondtál újat.
TG -
JanáJ #66181 Ezt értem, a mondandóm, hogy attól hogy strapabíróbb, ergonomikusabb, többet bír, stb, attól még ő is "megköszöni" ha ésszel használják. -
Lacusch69 #66180 Mint olyan vasipari vállalkozó, aki a két kis kezecskéjével dolgozik, megnyugtatlak: fényévnyi különbség van a barkács és az ipari gépek közt. Nem a barkács javára... -
JanáJ #66179 Mindegy hogy tescós vagy über ipari a fúró, ha vigyázol rá, akkor tovább tart. Bár itt inkább a tervezési hibákról van szó. Tény hogy vicces hogy beázik a gép. Engem pilótaként jobban zavarna, hogy a Trance 1-el mennyire fapad a gép az itt olvasottak alapján. -
ambasa #66178 Azért szerintem külön kell választani azokat a kommersz, háztartási, barkács stb eszközöket és egy ipari/katonai felhasználásra szánt gépeket. Szóval amikor nem egy barkács, hanem egy ipari felhasználásra szánt gépet veszel, akkor az hirtelen 3-4-szeresébe kerül, még akár egy márkán belül is, és ez nem véletlen. Természetesen amit az átlagember megvásárol az "fogyó eszköz" de ma a legtöbb ember pl. nem azért cseréli le a telefonját, mert tönkrement, hanem mert elavult. Természetesen az átlagember régebben jobban vigyáztunk a dolgaira, és elvártank egy nagyobb fokú tartósságot, mivel mondjuk, főleg Európa ebben a szegletében, ritkábban is tudta lecserélni a kocsiját, de akár a TV-jét, vagy a hűtőszekrényét, de a technikai fejlődés üteme is kisebb volt. Ugyanakkor a a haditechnikában és különösen a repülésben igen gyors fejlődés zajlott az 1950-es-60' de talán még a 70'-es években, ami nem igényelt túl tartós szerkezeteket. A 80-as évektől azonban a megfordultak a dolgok és a hidegháború befejeződésével még tovább mélyült el ez a folyamat, a haditechnikai eszközök a kisebb sorozatoknak és az összetettségüknek köszönhetően igen megdrágultak ezért ritkábban lehetett őket lecserélni, ugyanakkor moduláris felépítésüknek köszönhetően a puszta váz igen sokáig továbbfejleszthető, így rendszerben tartható maradt.
TG -
JanáJ #66177 Laikusként bele ugatok: Mostanában valahogy az a nézet, hogy a technika van értem, bírja az, ha meg nem akkor szar és béna a mérnők. Régen meg valahogy tudtak vigyázni rá, óvták hogy ne rohadjon le/romoljon el. Mindent, nem csak a hadi cuccokat. Ha rájöttek mi a gyengéje, akkor arra jobban figyeltek. Szerintem. -
ambasa #66176 "A eurofighter beázik álló helyben Duck tappel le kell ragasztani a kabint."
De ugye leszállás után - igaz más okból - a Mi-8-asra, vagy az Albatrosra is fel kellett tenni a kabintető takarót?
TG -
ambasa #66175 Szerintem téves az az állítás, hogy a modern technika munkaigényesebb lenne, mert van pár probléma. A régi technika problémamentes lett volna? A régi radarok és rakéták mondjuk az üzembiztonságukról lettek volna híresek? Mennyi si volt az igénytelen technika hadrafoghatósága, és mennyi a mostanié? Mennyi is volt az egy repült órára jutó karbantartási igény egy mostani repülőhöz képest? Mennyi is volt a két meghibásodás között eltelt idő, Pl AWG-9 rendszernél? Gondoljuk már végig, a régi technikát mennyi időnként is kellett nagyjavavítani, és miből is állt egy nagyjavítás? MiG-21 250 órás nagyjavítás, másodiknál az acélcsövek újragyártása, az összes berendezés szétszerelése, és ehhez képest egy mai modern nyugati repülőgép javítása. Mi is volt az "igénytelenség' ára pl élettartamban egy-két ezer órával szemben 6-8000 óra? Hogyan is történt is a hibameghatározás, tapasztalatii úton vagy számítógépes diagnosztikával?
TG -
F1End #66174 Nem. Ha a cél az igénytelenség és az egyszerűség lenne, akkor mind a mai napig kőbaltákkal háborúznánk. A cél valójában az, hogy olyan eszközöket hozzunk létre, amik a feladat elvégzésére a legalkalmasabbak. Ez gyakran nagyon komoly optimalizációval jár, amelynek következtében a legfontosabbnak ítélt képességek (pl: manőverezés szubszónikus tartományban) kiemelkedőek lesznek, míg mások (karbantartás egyszerűsége) romlanak. A lényeg, hogy tervezés során jól válasszák meg, mi a fontos, s mi nem az. Jelenleg a katonai repülőgépek tervezői úgy látják, a magas teljesítmény fontosabb, mint az, hogy a karbantartók dolga egyszerű legyen.
A Gripent és egyéb gépek pedig lehet szabad ég alatt is tartani, de ugyanúgy, ahogy egy autó sokkal rosszabb állapotban lesz, ha hóban-esőben-kánikulában folyton kinn áll az udvaron, mintha garázsban tárolnák, a katonai felszerelések (illetve az összes technikai berendezés) is így vannak ezzel, egy több évtizedig használható, sok millió dolláros vadászgép esetén pedig meglehetősen ésszerű egy, az összköltségek szempontjából néhány ezrelékbe kerülő tárolóhelyiség kiépítése, hiszen már akkor is kifizetődő lehet, ha csak egy-két hónappal növeli meg az élettartamot, vagy néhány százalékkal megkönnyíti a karbantartók munkáját. -
Nem látok érvet. És ez mostanában valahogy nálad nem új jelenség... -
-
Ki mondta, hogy hímestojással? Az F-35-nél az is hír, ami 30 éve nem volt, mert mindenki szeret belerúgni. Azt meg kitől hallottad, hogy a Gripent nem szabad szabad ég alatt hagyni...?
Sanszosan a normál üzemhez kell a kerót nem hagyni felmelegedni, és van egy olyan gyanúm, hogy ez szimplán a hőtágulás és keró kapacitás miatt van. (Bleed air rendszer tudtommál már nincs az F-35-ön ezért nem lehet gond.) Luke AFB egy sivatagban van, tehát a legszélőségesebb melegben van probléma és csak nyáron. Luke AFB délebbre van, mint a Nellis vagy Edwards, bár a difi minimális...
A Tornado is duct tape. Igen, arcpirító, hogy kell, de a technika üzemképes marad ilyen filléres húzással, mert olcsóbb, mint milliókért felülvizsgálni az egészet és új kabintetőt és n+1 más dolgot gyártni, eltolták, de a probléma orvosolható. Nehogy azt hidd már, hogy ez a műszaki életben ritka, a tervezői művezetés sem viccből létezik...
Utoljára szerkesztette: Molnibalage, 2014.12.08. 22:56:48 -
Nesze neked fejlődés
Mi haszna van a sok milliós eszközöknek ha ugy kell bánni velük mint a himestojással? Nem az lenne a cél , hogy minél igénytelenebb és egyszerübb legyen valami? egy háboruban ritkán van ideális körülmény.
A eurofighter beázik álló helyben Duck tappel le kell ragasztani a kabint.
A gripen nem lehet szabad ég alatt hagyni , az F35- nem megy ha magas a keró hömérséklete. Nevadában mi lesz velük amikor teletankolva várakoznak, vagy valamelyik déli konfliktusnál ahol nincs kiépitett fedezék -
Drone Armed With Machine Gun And Packed With Explosives
nem gyenge :) -
JanáJ #66168 Köszi, szuper a link, csak nem karácsony előtt kellett volna kitalálnom. Gondolom most monimálisan vannak vízen. -
Köszi mégegyszer , nem is gondoltam ilyen helyekre,de anynira azért nem fontos,csak gondoltam, hogy az interneten csak vannak fenn fényképek ilyen tipus specifikusan is,de tévedtem.
Majd ha elgközelebb alkalmam nyilik rá akkor lefotózom. -
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Oroszul próbáltam keresgélni képeket АСП-17В (ASZP-17V), de nem igazán sikerült nyomára akadni.
A leggyakoribb találat a Mi-24 így feltételem abban használ(ták)ják
https://dev.withsix.com/issues/30073
Próbáld felvenni velük a kapcsolatot hátha engednek pár közeli képet.
http://lhsn.hu/inditas-elott/
Itt van könyvtárban csak gondolom nem mindenkinek
http://hadtori.hunteka.ikron.hu:8080/monguz2/index.jsp;jsessionid=AFFF427D4DA27176CD7D1F66F65CDEBB?from_page=details&page=details&dbname=database&bib1id=21&bib1field=6&term=Mi-24V+helikopter|89713|1
Más típusról van kép sok, akár még vehetnél is
http://www.reaa.ru/cgi-bin/yabbA/YaBB.pl?num=1369944861 -
Lásd itt. -
JanáJ #66164 A10 (?) ami hordozóból mennyi szeli a vizeket egyszerre? Úgy tudom egy mindig tervezet karbantartáson, de a többi 9-ből mennyi? Itt is van blue és gold legénység mint a tengón? -
Köszi a linkeket,de mivel nem tudok oroszul igy csak sok betü számomra,De legalább azt látom, hogy irják oroszul.
Nekem inkább képek kellenének vagy rajzok róla,nem a technikai paraméterek. -
Freeda Krueger #66162 Ezen kép alatt szerepelt az idézett mondat....
-
Kiragadva az idézetet nem tudok állást foglalni, de mivel a briteknek csak Challenger 2 harckocsijaik vannak, ez eléggé leszűkíti a lehetőségeket (fordítva se túl sok, mivel a briteken kívül csak Omán rendszeresítette a típust). :) -
Jedicsaba #66160 Gondolom a Briteknek csak Challenger 2-eseik vannak, és így a zászlóból következik a típus. Magyar felségjelzéssel is T-72-est gyanítasz, nem pedig egy K1-est. Ez csak az én ötletem, de valaki majd megmondja a tutit. -
Az új szuhoj 25
-
Freeda Krueger #66158 Had kérdezzek valamit....
"brit zászló, tehát Challenger 2"
Ez egy szó szerinti idézet...Mi köze van a típusnak a felségjelzéshez?Máskor is látok ilyesmit,de nem értem benne a logikát.
Még szőke lányként is értelmetlennek tűnik,lehet csak nekem.
Utoljára szerkesztette: Freeda Krueger, 2014.12.05. 20:42:14 -
Igen egy ilyen vastag páncél ha átmelegszik az nem hűl ki egy hamar , mit egy kályha éjjel-nappal fűt.
Az apáik már megtapasztalták mi is az, sivatagban egy fémkaszliban .
http://youtu.be/294SBNdW5nI?t=15s
más-----------------------------------------------------
Rádió műsor érdemes meghallgatni, adalék az orosz-ukrán "válsághoz".
http://hangtar.radio.hu/share-1-20141204_123000
Szomorú, de a nagyhatalmak játékának megint a kisember issza meg a levét. -
Csúszós kifutó. -
Ez a Barracuda sivatagi változata. Afganisztánban igazából az elsődleges céljából (infravörös álcázás) aligha van jelentősége, de kialakításából fakadóan hatékonyan csökkenti a harckocsi hőmérsékletét (lévén nem közvetlenül a harckocsit érik a nap sugarai), vagyis valójában árnyékolónak használják.
A "nagy kocka" a lent említett KWM Leo2 PSO bemutató harckocsi, amiből aztán Leo2A7+ bemutató harckocsi lett. Az elején még ilyen "blokkos" álcaminta volt rajta, aztán később konzervatívabbra váltottak. :)
[center]
A Leo2A7+ bemutató harckocsi 2013-ban
Ugyanő, immár Barracudába burkolva
Majd hátulról... Érdemes megfigyelni, hogy a hűtő és légkondicionáló nyílásait nem fedi Barracuda... :) -
Városi nagy kocka (túró és tepertő nélkül)
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Utoljára szerkesztette: ximix, 2014.12.04. 00:31:54 -
Leo csini ruciba, kis napernyővel .
Gondolom van több féle, alkalomhoz illő viselete.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
-
kiskorúbézoltán #66152 Jó ez a K-2, köcce a videnyó linket. Kissé emlékeztet a francia Leclerc mindetnt bele elképzelésére. -
Ez benne az álca, azt hiszik hogy nem koreai :) -
A Koreai lelkesedés nem tudod letörni 
http://www.youtube.com/watch?v=y8VsqxWoa7g
A jelenkor vasainál meg van ez a (1:38) szuper álcaháló ami úgy is eltakarja festést.
Az egyik új azt hiszem Brit páncélos járműnél emelték fel hátul vagy 1cm vastag rászabva a járműre állandó viseletre.