Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem, ilyen nem volt Bellaou wood óta, ott is dupla Becsületrendet adtak annak a tengerészgyalogosnak akinek sikerült. Másrészt, amirõl te nem láttál videot, nyilván nem is létezik 😛

Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepődtél!

Molnibalage
Hát. Nem tudom. Egy biztos. Olyan videót még nem láttam, ahol jenki baka tûzharcban lõtt le volna ellenséges katonát. Te tudsz ilyenrõl?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Nézd meg a videót, lehet, hogy túlzok az elvárásommal, de ilyen távolságból, ilyen körülmények mellett, azért ez nem megoldhatattlan feladat szerintem...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
400-500 méterrõl milyen lövész talál el egy futó alakot? Teli van a net iraki és afganisztáni videókkal, ahol a jenkik több száz méterre lõnek valamit. Semmi hatás. Aztán jön a CAS vagy egy tank és odadurrant...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

qtab986

[NST]Cifu
A megállító erõ azt jelenti, hogy a lövedék mennyi energiát ad át a célpontnak a saját mozgási energiájából. A 7.62mm-es NATO lövedék kvázi egy puska lövedék, sima FMJ lõszerrel. Megalkotásakor az átütõ erõ, a torkolati energia volt a fõ tényezõ.

Az energiaátadáshoz az kell, hogy a lövedék deformálódjon, gombásodjon, a vadász és civil önvédelmi lõszerek ilyenek.

Az 5.56x45 NATO lõszer esetén, különösen az SS109-esnél már gondoltak arra, hogy valahogy kijátszák az erre vonatkozó Szentpétervári és Genfi egyezményeket, szóval az 5.56x45-ös lõszer nem gombásodik, hanem gyakorlatilag darabokra hullik a testben. Így, ahogy Zicherman is írja, 400m-ig az 5.56-os lõszer bizony több energiát adhat át, mint a 7.62mm-es, mivel utóbbi egyszerûen átrepül a testen, alig ad át energiát neki...

"Ezenkívül, az 5,56 mm-es NATO-lõszer lövedéke 400 méteren belüli jobb megállító erõvel rendelkezik, mint a 7,62 mm-es társa, mivel az emberi test lágy részeibe kerülve elveszíti stabilitását, bukdácsolni kezd és evvel súlyos sérüléseket okoz az ellenfél szervezetében."

Gyerekek ez most tényleg így van vagy túlzás?
Tudtommal az 5,56-os szét esik.Legalább is amíg nagy a sebessége.
A 7,62-es nem szokott bukdácsolni?
A 400m nekem kicsit túlzás. Ja idézet Zicherman Istvántól van.

Garou
Köszönöm a választ!

Igen, az arabok már az Arab Ligában sem tudtak/tudnak együttmûködni.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Köszönöm a választ.
"Az arabok között nincs egység,"
Halkan írom le,hogy ez a nyugati világ szerencséje.

[NST]Cifu
Az arabok között nincs egység, anno egyszer sikerült egy ilyet összehozni az 1960-as években, kész csodaszámba ment, és az is elsõ sorban az Izrael elleni ellenszenv hozta össze. Azóta se igazán sikerült egységfrontot alkotniuk, az Arab liga szintjén vegzál, valódi, komoly együttmûködés nélkül.

Ezt katonai szempontból lehet nagyszerûen látni, gyakorlatilag nem jellemzõ a közös hadgyakorlat, hacsak nem az USA hozza össze például (és akkor csak a nyugat-barát országok vesznek benne részt, mint Szaud-Arábia, Kuvait, Egyesült Arab Emírségek és Omán). Nincs közös katonai bizalom sem, egységesítésre való törekvés meg pláne (ami van, az ismét a nyugat-barát országokban, és amerikai erõltetésre). Hiába van pán-arab unióról számtalan nagyszerû ábránd, az egymással szembeni bizalmatlanság megöli ezeket, egyszerûen nem bíznak egymásban, és az "úniót" úgy képzelik el, hogy mind a saját törzsét látná szívesen a vezetésben.

Egy esetleges Irán vs.Izrael háború esetén nincs esély az arabok egyesülésére? Legalább is arra az idõre.Olvastam régen egy könyvet Simon Pearson:"Totális háború 2006-ban" címmel.Abban is ez volt a kulcs momentum.

[NST]Cifu
Izrael-re nézve nem fenyegetõ, mert legalább két országon kellene átmasírozniuk, mire elérnék. Innentõl kezdve maradnak a stratégiai fegyverek, mint a ballisztikus rakéták, azokból rendelkezik olyanokkal, amelyek elviekben elérhetik Izraelt. A gond a válaszcsapás...

Rendelkezik kb. modernnek mondható eszközökkel, de azok sem a csúcstechnikát képviselik, van pl. AH-1J felújításuk, éjjellátóval ellátva (a pilótafülke alá szerelték a különálló szenzorfejet), és csináltak egy komolyabb verziót 1998-ban MFD-kkel, digitális fedélzeti elektronikával, erõsebb motorral, ám az összes komolyabb technika külföldi volt, így rém drágának bizonyult, és csak öt darabot építettek belõle.

Hogy konfliktus terén hogy szerepelnek, az erõsen kérdéses. 2003-as Irak a példa? Akkor ahhoz képest jobban, hiszen aktív légierejük van, és jobb a felszerelésük. Ezzel együtt is itt a fõ kérdés a morál és a hadvezetés. Az 1980-as évekbeli Irak-Iráni háború nyugati szemmel egy kabaré kategóriája, linkeltem pár éve egy videót, egy iraki T-72-est lõttek ki ~400-500 méterre egy iráni lövészároktól. Többen lõtték folyamatosan a kiszálló személyzetet, mégis mindhárom sikeresen el tudott futni.

Noha Irán nem arab állam, de osztozik az arab államokra jellemzõ problémákban, így a rossz hadvezetés és rossz morális szint miatt. Hiába látványosak a különféle felvonulások és "elõadások", aktív konfliktusban Irán nem szerepelt eddig különösebben jól. Hogy pilóta nélküli eszközöket le tudnak lõni, és fegyvertelen diákokat szét tudnak kergetni, nem mérvadó.

Egy nyugati színvonalú hadsereghez (Izrael hadserege pedig oda tartozik) képest Irán harci potenciálja szerény.

Garou
Irán hadereje mennyire tekinthetõ fenyegetõnek mondjuk az Izraelire nézve? A haditechnika terén rendelkezik bármivel, ami modernnek mondható? Vagy egy esetleges konfliktus esetén kb mint anno Irak tudna csak szerepelni?

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

qtab986
Master91
Fel vagyok rá iratkozva 😊 Élvezettel nézem az összes videóját!
Ulvar
Még mindig kurva jó videókat tesznek fel ide.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

?? Ez egy éjjellátó. Régi, nagy, fúj. Én éjszaka is használható lézerre gondoltam, ami minden bakánál van. :-)
qtab986
Köszi. Ezeket sosem látom. Az amiknak meg már kb mindenen rajta van.
[NST]Cifu
Hogyne, minden nagyobb hadseregnek (németek, franciák, oroszok, stb.) van saját ilyen modulja, a németeknél pl. az Oerlikon LLM01

[NST]Cifu
A végén amilyen arcot vág... 😊

Az amikon kívül van még valakinek komplett éjszakai szettje kézifegyverekre? Gondolok itt az an/paq-jeikre. Gondolom ezek bármire rápakolhatóak amin van 20 milis rail, de konkurencia nincs is?
*nem

D9

Bakker, ezt nme kellett volna, ez tényleg Top Secret!!! <#schmoll2> <#taps>

D9

RatBaG
hasznos trükk 😄DD

Per Aspera Ad Inferi.

qtab986
AKS-74U Krinkov.

A dot is király, azt meg nem is értem, hogy miért nem raktak kétoldalas felhúzót a magyar AK mod-ra.
qtab986
Sokadik AK videó, ami a megbízhatóságot demonstrálja. Semmi újdonság, de az upgrade érdekes. A kétoldali felhúzókar és az angled foregrip.

Kerestem olyan videókat, ahol más fegyverek tokjába szórnak homokot, de nem találtam. Tud valaki ilyet mutatni?

Boconadi
#59053 😄
Pluskast

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

értem...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Nem tudom megbecsülni, mert sokmindentõl függ. Azért nem készült el idõre, mert egy sérülésbõl hamarabb felépültem, és a sportolás (is) elvitte az idõ. Lehet, hogy újra lesérültem a múlt héten. Ez rossz hír nekem, de a cikk így megint több idõt kap.

Elvileg már csak két komolyabb fejezet van hátra belõle, a háborús szereplések. Optimista becslésem, 1 hónap. Pesszimista nem akarok lenni.

köszönöm.
Nem gondoltam volna hogy ez a neve a szinnek.
Te mikor végzel a könyvvel?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Day-glo orange. Hogy miért ilyen hülye neve van, azt nem tudom. Day-glow-nak még értelme is lenne...

Itt.

Szerintem impozáns a látvány,de ahol a 4 lábú "vízipók" ment a videón,ott a 6 kerekû is bõven elmegy.Talán ha a tudása majd eléri egy zerge szintjét,akkor komoly haszna lessz.Minden esetre az UGV-k elterjedése komoly ugrás lessz a gyalogságnak az biztos.

Molnibalage
Megpróbálom megkerseni. Épp a gépek festését írom az F-15 cikkben, és valahol említve is volt.

[NST]Cifu
A fõ gond az, hogy lassabb, kevésbé hatékony és drágább, mint az SMSS, ami hat gumikerékkel oldja meg mindezt, és mellesleg már elõrehaladott állapotban van (a Brit hadsereg is megrendelte).

http://index.hu/tech/2012/09/13/csendesen_fut_a_hadsereg_robotkutyaja/

Beszarsz.

Mondjuk ez inkább egy robotmalac szerintem, mintsem kutya... járása olyan malacos.

Csodálom a protogépeket.
Mi a pontos neve ennek a "narancs" színü festéknek?
Lehet figyelmetlen vagyok...

Molnibalage

"Olvasom tegnap a kormány szócsövének, az MNO-nak a cikkét, hogy márpedig az azeriek megígérték..."

ld az eheti HVG cikket. Elég jól részletezi. Valójában semmit se igértek meg.

Ez egy (újabb) durva hiba. Washington csúnyán, Moszkva nagyon csúnyán néz ránk de épp EUs körökben se fogunk ezért puszit kapni. És csak reméljük, hogy nem ez lesz a szikra az adott helyzetben mert akkor aztán Moszkvanal elástuk magunkat, nem kicsit.

Ismét kéne egy kis segítség. A csuka orrú harckocsiknál kettõs döntöttsége van a homloklemeznek. Amit például a T-10 esetén így adnak meg: 120 mm/ 55+40°. Az 55° a homlokpáncél szokásos döntöttsége (oldalnézeti képen a 90°-hoz képest). A 40° pedig a másik síkban való döntöttsége.

Egy kép a T-10 orráról:

Igen ám de mitõl mérve 40°? A hossztengelyhez képest vagy egy a hossztengelyre merõleges síkhoz képest?
És melyik élre gondolnak?

A pirossal színezett él a hossztengelyhez képest 40°-os szöget zár be, az arra merõleges síkkal 50°-ot.
A kékkel színezett él a hossztengelyhez képest 48°-os szöget zár be az arra merõleges síkkal 42°-ot.
Nem tudjuk eldönteni melyik a helyes. Szerintem a piros él + hossztengely verzió a jó. Valaki azt mondja, hogy az nem jó, mivel az csak a vezetõ búvónyílása miatt van így kialakítva és csak a búvónyílásra vonatkozik, a homlokpáncél többi részére nem.

Van valakinek információja, hogy honnan értedõ az a 40°?

Amúgy effektív védelem számítása miatt kéne a WoT-hoz és a szögfüggvények miatt nem mindegy. Jelentõsek az eltérések.
qtab986

qtab986

Hát ez tényleg durva.Csoda,hogy a srác ennyivel megúszta.

Ulvar

Durván jó felvétel, mint mindig (már mint ettõl a feltöltõtõl).

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Egy könyv a cikkben említett Merrimac-Monitor párbajról, illetve annak hátterérõl:

eladó könyv

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage

Molnibalage