Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Meg az szovjet szonda 1 kg alatti kõzetmennyiséget hozott haza, az Apollo program során meg majd 400 kg-ot. Szóval csak óvatosan ezzel a "szondák mindet dumával..."

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Most nem azt mondom, hogy nincs igazad, csak hát én ezt hallottam/olvastam. Költõi kérdés, de kinek higgyek?

A rozsdamentes acél sem tökéletesen rozsdaálló, ahogy írtam, például a sérült rész tud korrodálni, illetve bizonyos anyagok jelenléte oldja a króm-oxid filmet, ezáltal megfosztja a védõbevonattól az acélt. De normális, hétköznapi körülmények között "örökéletû" (képletesen persze).

Még szép. Állandóan munkát adott a szerelõknek. Amióta csak repülték a gépet. Azt gondoltam, üzemeltetési hiba az, amikor nem tartják be a gyártó elõírásait az üzemeltetésre.

Ez valahol értelmezési kérdés, természetesen, ezt nem vitatom el, de ahogy mondtam, az angol üzemeltetõ fogta, és másik gumit használt. A francia nem...

Egyik magas beosztású fickó mondja a másiknak, hogy az elsõ holdra szállás volt a legnézettebb mûsor és x millióan nézték élõben.

De mégis csak többen tudnak róla, és szélesebb körben ismert, mint a Lunokhod, nem igaz?

Személy szerint nem vagyok meggyõzõdve, hogy ezen az áron volt a legolcsóbb. Az is lehet, hogy ezek a grandiózus presztízs programok más területektõl vonták el a forrásokat és ott meg hátrányba kerültünk. A levesport például talán az egyre fejlõdõ turistamozgalom hatására is kitalálták volna, de az olajfúró tornyokon dolgozók miatt is.

A presztízsprogramok elõnye, hogy félre lehet rakni a gazdasági és morális kérdéseket, amelyek a kutatások, fejlesztések nagy akadályozói. Nyilván döntés kérdése, hogy mik a prioritások. Azt azonban nem lehet elvitatni, hogy az ezek által nyert elõrelépés igen komoly...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Cukii
Érdekelne néhány infó az un. Oszcilláló torony elrendezésrõl. Elõnye-hátránya? Elõre is köszi!

Az Arty-k olyanok mint az EMO-k, lehet szidni őket, de vagy megtanulsz együtt élni velük, vagy beállsz te is közéjük!!!

SgtChris
Az "Erõ" velük volt...biztos siettek valahová, hogy megpróbálták a felszállást.

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Buren

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

"Az is fura, hogy a csak AG fegyverzetes Predator mire és hogyan indított rakétát."

Stingert.
Molnibalage
Ez alapján senki meg nem mondja, hogy ki és mit lõttek le. A felvétel több darabból van összevágva, a felvétel minõségébõl semmi nem derül ki. Max. AWACS azonsíthatta a célt, és abból sakkozhattak ki valamit. Lehetett R-60 és R-40R is.

Az is fura, hogy a csak AG fegyverzetes Predator mire és hogyan indított rakétát.

Szóval ezzel a videóval nem is értem, hogy mit akarsz igazán...

Ez a Mig-25 video alapján nem pofán lövi a predatort infrafejessel 2003-ban ? Mert azt modják állitolag infrafejessel támadott a Foxbat !

Mig-25 vs predator 2003
Olvasd el mégegyszer Cifu hszt imho.

qtab986
Nem, normális körülmények között nem rozsdásodik.
Meglehet, én régen valahol az olvastam, hogy rozsdásodik. Most viszont ezt találtam:
It is important to know that stainless steel is not rust and corrosion proof, just resistant. As we talked about above, stainless steel ‘stains less' than other steels but that does not mean it won't corrode or rust.

Planet earth and our oxygen-rich atmosphere guarantee us that any iron-based metal will never be 100% rust and corrosion proof.

stainless-online.com

Most nem azt mondom, hogy nincs igazad, csak hát én ezt hallottam/olvastam. Költõi kérdés, de kinek higgyek?

A gumiproblémáról az üzemeltetõk is tudtak
Még szép. Állandóan munkát adott a szerelõknek. Amióta csak repülték a gépet. Azt gondoltam, üzemeltetési hiba az, amikor nem tartják be a gyártó elõírásait az üzemeltetésre.

Az adófizetõk pénzébõl való presztízs pedig az országnak is jót tesz, büszkévé teheti az ország lakóit (adófizetõit), és nem utolsó sorban, azt a pénzt az országhatáron belül költik el, tehát a hazai ipart támogatják (még akkor is, ha a megteremtett javak felhasználhatósága szûk körû).
Ezt úgy írod, mintha nem is Mo.-on adóznál és adnád fel a sárgacsekkeket. <#nevetes1>

Lásd a szovjet Lunokhod program vs. Apollo program. Mégis, melyikrõl tud többet az átlag egyorrú ember?
Ide vág egy jelenet a Capricorn One címû filmbõl. Egyik magas beosztású fickó mondja a másiknak, hogy az elsõ holdra szállás volt a legnézettebb mûsor és x millióan nézték élõben. A másodikat már kevesebben nézték, mint egy szappanoperát vagy talkshowt.
Így mûködik az ember és szerintem így is van jól. IMHO se ez a legfontosabb dolog az életben.

Nem kell, de ezen fejlesztéseket mégiscsak eme események hozták el, nem igaz?
Személy szerint nem vagyok meggyõzõdve, hogy ezen az áron volt a legolcsóbb. Az is lehet, hogy ezek a grandiózus presztízs programok más területektõl vonták el a forrásokat és ott meg hátrányba kerültünk. A levesport például talán az egyre fejlõdõ turistamozgalom hatására is kitalálták volna, de az olajfúró tornyokon dolgozók miatt is.

Szép kis OFF komment lett ebbõl.

Szerintem lehet, hogy az interjú alatt másról is szó volt(mondjuk, hogy milyen lehetett egy raj B-17 támadása, vagy harcászati atomcsapás) és késõbb vágták össze úgy a hanganyagot, hogy eltúlozzák a veszélyt.
Vagy, mivel a tûzszerészek nem értek rá, egy még kiképzés alatt álló víztisztítóval beszélgettek.<#eplus2>
Molnibalage
A videóban levõ távolságok honnan jönnek? Ha 250 méteren belül épületeket döntött le volna a bomba, akkor a II. Vh-t igen hamar alatt megnyerte volna a stratégiai bombázóerõ... A 10 kt-ás atombombánál állva maradtak a vasbeton épületek falai 700 méteres távolságban...

Egy 1000 fontos akkori, gyengébb robbanóanyaggal töltött bomba egy mezei betonépületet szerintem még 50 méterrõl is legfeljebb megremegtet. A repeszhatása is olyan elméleti lehet 1000 méteren, hogy ihaj. Értem én a biztonságra való törekvést, de miért túloznak ennyire a kijelentésekkel...? <#fejvakaras>

Nem túl rég volt egy videó, ahol egy tálib lövész fejére pottyantottak egy 2000 fontos bombát. A videókamerás fickó jó, ha 400 méterre volt. Még a por sem emelkedett el a földrõl nemhogy ledõljön bármi komoly épület 250 méterre.

Birom ennek a palinak a videoit, ki ez?
Szemétláda, szétlövi az agyát😊

Közben elkezdtem érdeklõdn FAMAS ügyben, egyelõre egy srácot kérdeztem, majd valami összesitést csinálok a véleményekbõl.
De kérdeztem az AUG ról is, lehet ez már megoldódott, de amikkel lõtt, ausztrál meg osztrák változatok, annál hátul maradt az utolsõ lövésnél a zárszerkezet.

Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepődtél!

Molnibalage
Nem teljesen szembõl támadva, mert erre a rakéta alabõl képtelen volt. A források nem egyértlemûek. Egy része azt írja, hogy szembõl/oldalról a másik meg azt, hogy a MiG-25 befordult és úgy indított. Ugyanis a közelben levõ Intruder géprõl látták a gép hajtómûvét, amit szembõl picit nehéz...

Speicher F/A-18-asát tudtommal szembetámadva lõtte le a Foxbat egy R-40TD infrafejes rakétával (ezek szerint ez a változat már indítható szembõl is, nem csak a fúvócsõ hõjét tudja befogni), legalábbis azt írják, a gép elejét találta el a rakéta. Azonkívül az amcsik akkor a jelek szerint észre sem vették a MiG-et, mert évekig az volt a hivatalos verzió, hogy légvédelmi rakéta szedte le Speichert (vagy valóban imázsokokból tagadták, hogy volt egy légiharcveszteség)
Bucser
Ahogy ált másban sem...

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Molnibalage
Bocs, de ez így nettó marhaság és nem abból a zskat discovery-s marhaságból veszem. A megizzaszt rész abban merült ki, hogy a passzív zavarót az egyik jól használta. Reálisan rakétaindítási helyzetbe kerülni esélye sem volt egyik 25-nek sem manõverezõ légiharcban. A MiG-29-es részen meg egyesenen sírva röhögök. Valami félelmetes, hogy mennyire túlárazott nimbusza van az orosz gépek manõverezõ képességének...

A F/A-18-as lelövése egyzerûen a nagy zsúfoltság miatt volt. Ha MiG-21 bisz lett volna és négy R-80-at indít, akkor az is leszedte volna akkor, abban a helyzetben, mert szimplán a RoE nem engedte meg az indítást a közeledõ célra a kötelébe beforduló géppel nem tudtak mit kezdeni. A MiG-25 semelyik "különleges" képessége nem járult hozzá a légigyõzelemez. Nem hasított M2,0 felett, bármelyik gép, ami képes éjszakai elfogásra elérhette volna azt a légigyõzelmet.

A Tornado elvesztése nem tisztázott, pontosabban az, hogy mennyire lehetett benne az iraki gép által indított rakéta. Lehet, hogy ugyanúgy manõverezés közben csapódtak a földnek, ahogy pár iraki gép, de mûszaki meghibásodás miatt is lehetett, mert a gép egyértelmûen a földnek ment és nem légiharc rakéta találat miatt találta el az anyaföldet. Én legalábbis így tudom.

Szóval én azt látom, hogy szokás szerint repülõs témában nagyon nem vagy képben...

[NST]Cifu
Lehet. Úgy tudtam, normális körülmények között is rozsdásodik. Lassan.

Nem, normális körülmények között nem rozsdásodik. A rozsdamentes acél (vagy krómacél) ~11% krómtartalmú acélötvözet, aminek a felületén króm-oxid film jön létre, ami nagyon kemény és erõs bevonatot képez, így a rozsda (vas-oxid) nem jöhet létre még nedvesség hatására sem, csak ha a felület megsérül. Ám ha megsérül, akkor sincs baj, mert rövid idõ alatt kialakul a króm-oxid film a sérült felületen is, lezárva az esetleges vas-oxid molekulákat, megakadályozva annak terjedését. Mivel a króm-acél elég drága dolog, és nehezebb megmunkálni, ezért terjedt el a krómozás, króm bevonat alkalmazása. Ennek hátránya, hogy ha a króm bevonat vastagságán túl sérül a munkadarab, akkor ott a szénacél (vagy acélötvözet) már ki van téve a rozsdásodásnak, ami tovaterjedhet.

Bár nem értem, mert az üzemeltetõ hiába tartotta be az üzemeltetés szabályait.

Az üzemeltetõ kérheti (követelheti), hogy a problémát oldják meg, vagy nem hajlandó repülni engedni a gépeket. A gumiproblémáról az üzemeltetõk is tudtak, sõt, ha jól rémlik, a BAe más típusú gumikat is használt, mint az Air France, és azok erõsebbek, tartósabbak voltak.

Bõvebben kifejtem. Adófizetõk pénzét nem szabad presztízsbõl költeni. Egy magánszemély, vagy a magánszektor miattam azt csinál, amit akar.

Amerikában az olimpiai csapat magánpénzbõl dolgozik, itthon és a legtöbb országban állami pénzbõl oldják meg ezt (ennél persze cifrább a dolog, mert sok sportoló itthon is többet kap a szonzoroktól, mint a szövetségtõl).

Az adófizetõk pénzébõl való presztízs pedig az országnak is jót tesz, büszkévé teheti az ország lakóit (adófizetõit), és nem utolsó sorban, azt a pénzt az országhatáron belül költik el, tehát a hazai ipart támogatják (még akkor is, ha a megteremtett javak felhasználhatósága szûk körû).

Nem értek hozzá, de esetleg ûrszondákkal is meg tudták volna csinálni azokat a feladatokat. Talán többet is, mert létfenetartó rendszerekre nincs szükség. Persze az nem olyan felemelõ, ha egy ûrszonda kitûzi a zászlót és integet a KUKA karjával.

Lásd a szovjet Lunokhod program vs. Apollo program. Mégis, melyikrõl tud többet az átlag egyorrú ember? Melyik az, amelyik nagyobb lépésnek számított?

Nem kell azt hinni, hogy ha nincs ûrkutatás, akkor pl. sosem találják fel mondjuk a tépõzárat, vagy ha nincs világháború, akkor nem találják fel a levesport.

Nem kell, de ezen fejlesztéseket mégiscsak eme események hozták el, nem igaz?

qtab986

Na azért nem kell a " jenki " akikért barátaidat agyon dicsérni fanatikusan rajongs nézd meg a youtube-n a Dogfights of Desert Storm 15 perctõl a Mig-25-sök elleni harcot hogy 2 elavult " Foxbat " hogy megizzasztotta a hires " Sasokat " alacsony magasságu légiharcba . A 29. perctõl pedig egy " butitott " Mig-29 simán lerázta volna az F-15-öst forgolodással ha nem vágodik a földbe !
Nagyon kiváncsi lennék mi az Öböl-háborús légiharcok igazsága mert az " igazmondó " jenkik azt se akarták elismerni sokáig hogy egy elavult Mig-25PD lelötte az egyik F-18 akkori csúcsgépüket . Söt még a wikin is emlegetnek egy Mig-29-es Tornado feletti gyõzelmét . Kiváncsi lennék az Izraeli légierõ " igazmondásaira " is . Nem lepõdnék meg ha jónéhány légaharc veszteségüket is az ellenséges légvédelem számlájára irták hogy ne legyen " image " rombolás !
Úgy értettem, igaz az összes kézifegyverre, de ezt a Mirage dolgot meg lehetne nézni, mert szerintem a legtöbbet vagy fr. befolyás alatt levõ országnak, vagy a nyelvi kultura miatt szorosabb viszonyban levõnek vagy olyanoknak mint Izrael meg SA akik megvették volna az ördög villás farkát is, mert rá voltak szorulva 😛 Chopperek uez, kivéve ami együttmûködéssel készült. De ezzel nem lebecsülöm a fr. fegyveripart,szép sikereik voltak, meg jól is lobbiztak

Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepődtél!

Haver mondta, nem néztem utána - Molni ne nyírj ki- hogy az Aug nagy hibája volt a biztosító, mert az elsõ széria ahogy hozzád verõdött kibiztosított, ezért sok láb/véletlen lövés volt.
qtab986
Emmm... normális körülmények között nem. Azért rozsdamentes.
Lehet. Úgy tudtam, normális körülmények között is rozsdásodik. Lassan.

A legtöbb gépnek van valamilyen tervezési hibája.
Ez természetes.

Ez innen tervezési hiba helyett üzemeltetési hibává válik.
Akkor legyen az a neve. Bár nem értem, mert az üzemeltetõ hiába tartotta be az üzemeltetés szabályait.

Technikailag semmi akadálya nem lenne. Gazdasági akadályai vannak.
Mondom, nem jött el az ideje. Drága, az embereket a földön zavarja a hangrobbanás. Biztos van még több hátránya is.

Akkor a sportversenyeknek sincs semmi értelme?
Bõvebben kifejtem. Adófizetõk pénzét nem szabad presztízsbõl költeni. Egy magánszemély, vagy a magánszektor miattam azt csinál, amit akar.
Az alapkutatás az persze más téma.

Egyfelõl igaz, másfelõl nem. A Holdutazás megvalósításához hatalmas technológiai fejlesztéseket kellett megtenni...
A holdutazásról. Nem értek hozzá, de esetleg ûrszondákkal is meg tudták volna csinálni azokat a feladatokat. Talán többet is, mert létfenetartó rendszerekre nincs szükség. Persze az nem olyan felemelõ, ha egy ûrszonda kitûzi a zászlót és integet a KUKA karjával.
Már negyven éve nem ment ember a holdra. Ebbõl a szempontból a megszerzett tudás felesleges volt, illetve 1 része idõvel biztos elavult. Ami tapasztalatot, technikát más területeken a földön kezdtek használni, azért meg talán kétséges, hogy megérte az Apolló program. Nem kell azt hinni, hogy ha nincs ûrkutatás, akkor pl. sosem találják fel mondjuk a tépõzárat, vagy ha nincs világháború, akkor nem találják fel a levesport.

Pedig a presztízs az egyik oka a fejlõdésnek,mert a presztízzsel jár az elismerés és kézzel fogható elõnyök is.
A Concorde-ról én is úgy tudtam,hogy az egyik legbiztonságosabb gép volt,és a gumi probléma sem sok meleg helyzetett teremtett.
Viszont ráfizetéses volt tudtommal.

[NST]Cifu
A kétpólusú világban elég jól sikerült érvényesülnie a Mirage vadászgépeknek, a különféle francia helikoptereknek (Aloutte széria, Gazelle, Puma család, Cougar család, stb.), a francia hadihajók (La Fayette osztály, Mistral osztály) és tengeralattjárók (Agosta-osztály, Scorpéne osztály, Daphné-osztály). Sorolhatjuk tovább. 😊

Nahát most ...érted😊
Tele van a you tube poénos videokkal.
Majd ha lesz idõm, tartok neked famas/gránát ügyben egy kis közvéleménykutatást.

Concorde: Ugyanez a wiki irja valahol, hogy maguk a járatok nyereségesek voltak, ami egyébbként csak látszólagos ellentmondás.
Tulajdonképpen nem nagyon lehet szerintem megoldani, hogy gazdasági okai voltak annak, hogy nem terjedt el, vagy a lobby ölte meg, vagy mindkettõ.

Azt mondanám amugy, hogy mi magyarok ne nagyon nevessünk a franciákon.
Közben olvasgtattam az indexen, egy srác a statisztikákat böngészte, szerinte ezzel a balesettel a legrosszabb helyre ugrott a concorde, mert annyival kevesebb a repült órája...na, ez lehet hogy statisztikailag korrekt, de olyan izé😊

Az azért tény, a franciák nagyon nagy szarkavarók, nem véletlen hogy a politikus szó is az övék (vagy Mérimée hazudik, de mondjuk francia)😊
Úgyhogy abban lehet valami, hogy a famas meg a concord is igen nagy trikolór hátszéllel futotta/futja a karrierjét.

Azért ez egy bonyolultabb kérdés, mármint hogy mi- miért nem terjed el,
lehet hogy a FAMAS szakmai szempontból nem a legjobb fegyver, de amugy hol is terjed volna el a kétpólusú világban a ruszki meg amerikai nyomás mellett? Jellegzetesen olyanok vettek belõle, akik hagyományosan franciabarátok. Ami amugy meg igaz az összes fegyverre.

Az amugy szerintem is igaz, hogy a francia iparra (legalábbis amit én tapasztaltam)valamilyen formában jellemzõ a jó formaterv, esetleg jó ötletek, meg a hullámzó (szar) kivitelezés😊

[NST]Cifu
A rozsdamentes acél is rozsdásodik.

Emmm... normális körülmények között nem. Azért rozsdamentes. 😊
Speciális anyagok megtámadhatják, ám ezekkel aligha találkozik egy fegyver. Viszont rozsdamentes acélból legfeljebb a csövet készítik egy-két különleges fegyvernél, mert rohadt drága.

Legalább egy tervezési hibáról tudok.

A legtöbb gépnek van valamilyen tervezési hibája. A T vezérsíkos MD-knél mindössze egyetlen tengely tartotta a vízszintes vezérsíkot, ha ott valami gebasz történik (mint az Air Alaska MD-83 balesete esetében az elhanyagolt karbantartás), akkor a vízszintes vezérsík mûködésképtelenné válik. Az Airbus A300 esetében a kompozit függõleges vezérsíkkal kapcsolatosan adódtak problémák. Az ATR-42/72 esetéban a jégtelenítõkkel voltak gondok. Ezt sorolni lehetne napestig.

A kérdés az, hogy a tervezési hibát milyen gyorsan derítik fel, és kezelik-e. A Concorde gumiproblémája valójában összetettebb volt, és futómûproblémának is lehet nevezni, de tudtak róla. Ám nem kezelték. Ez innen tervezési hiba helyett üzemeltetési hibává válik.

A szuperszonikus utasszállító repülésnek még nem jött el az ideje az emberi történelemben.

Technikailag semmi akadálya nem lenne. Gazdasági akadályai vannak.

Presztízsbõl semmit se lenne szabad csinálni.

Akkor a sportversenyeknek sincs semmi értelme? 😊

A hold is azé lesz, aki erõsebb és betelepíti (emberekkel, gyárakkal, bányákkal) és akkor semmit se számít, hogy ki volt ott elõbb.

Egyfelõl igaz, másfelõl nem. A Holdutazás megvalósításához hatalmas technológiai fejlesztéseket kellett megtenni, és rengeteg tapasztalatot gyûjtöttek az ûrutazással, holdsétával, más égitesten való landolással és felszállással kapcsolatosan.

qtab986
Off
A szuperszonikus utasszállító repülésnek még nem jött el az ideje az emberi történelemben. Pont. Presztízsbõl semmit se lenne szabad csinálni. A hold is azé lesz, aki erõsebb és betelepíti (emberekkel, gyárakkal, bányákkal) és akkor semmit se számít, hogy ki volt ott elõbb.
A Tu-144-rõl meg lejött a festés repülõs közben. De azért megcsinálták. Hát LOL.

qtab986
Üdv! Kialudtam magam, szóval részletesebben.
Hány balesete volt 27 év alatt?
1 kataszrófális. Az mindegy. Az az érdekes, melyik típus a legbiztonságosabb. Az összes azonos gép hány repült órájára jut baleset/haláleset, vagy hány leszállás felszállás ciklusra. Nem tudom, hogy is számítják a biztonságot.
Ezt kellene összehasonlítani. Természetessen az ilyen óceánátrepülõ utasszállítók esetében, hogy mennyire is volt biztonságos a Concorede.

Behozta az árát?
Állítólag nem, de errõl se tudok számokat. Viszont a pszichológia ismer egy olyan viselkedést, amit úgy neveznek, Concorde-effektus. Már a neve is elmond valamit.

Technikailag olyan rossz volt?
Legalább egy tervezési hibáról tudok. Egy dok.film szerint a kerekei gumiabroncsáról azóta váltak le gumidarabok, amióta csak repült. Ezt az üzemeltetõk tudták. Azt hiszem volt olyan is, hogy a gép felszállt, aztán visszatért a repülõtérre, mert 1 gumidarab úgy megrongálta, hogy nem tudta a futómûvet behúzni. De ebben most nem vagyok biztos. Az biztos, hogy a szerelõknek sokszor adtak munkát a gumiabroncsból leszakadó gumidarabok. Ez tipikus hiba volt nála. Ennek ellenére negyed évszázad telt el, mire nekiláttak megoldani.

A rozsdamentes acél is rozsdásodik. A rozsdának nem lehet ellenállni. Az AK se tud. Csak elsõ FAMAS-oknak ez valamiért különösen nem sikerült. Fel is rótták neki.
Már nem tudom melyik haditechnikai magazinban olvastam egy magyar mérnök/mûszaki katonatiszttõl.

[NST]Cifu
@qtab986: Meglátszik kik csinálták a Concordeot.

Õõõõ... a Concorde a maga idejében technológiai csoda volt. Presztízs értéke megfoghatatlan, kb. mint a Holdraszállás. A szovjetek megcsinálták a saját verziójukat (Tu-144), az amerikaiak elkezdtek dolgozni a sajátjaikon, ám a szovjetek túl sok technikai akadályt találtak maguk elõtt, és túl kevés politikai támogatást maguk mögött az 1970-es évek második felére. Az amerikaiak pedig ez esetben a presztízs helyett a racionális megközelítést helyezték elõtérbe - és végül lelõtték az egész projektet.

Az a pisztolyoknak van.

Jogos az öt pont, zárakasztó és nem szánakasztó.

Viszont Heer AUG-on nem emlékszem ilyenre.

Most hirtelen nem találtam olyat, ahol Heer lõ, de sok videónál látható, hogy az utolsó lõszer ellövése után a zár hátul marad:

Bal vállból.

Sehogy. 😊

De legalább átszerelnie nem kell, ha kezet akar váltani.

qtab986
De valamelyikben fényképen lövik ki vállból, ugyhogy biztos meg lehet tanulni.

Üdv

FAMAS.Azért sok olyan alakulat is megtartotta pár hadmûveletnél, akik választhatnak mást is. De az tényleg igaz, akik választhatnak,a zok lecserélték, nemrég olvastam , hogy a 2 vonalbeli GCP nél is HK t kaptak.

Puskagránát.

Van valahol egy két carnet d'instructionom, abban három pozicio van fekvõ, térdelõ és álló (beleálló😊Egyiknél se vállhoz van szoritva a fegyver.
De valamelyikben fényképen lövik ki vállból, ugyhogy biztos meg lehet tanulni.
Megosztó fegyver, van aki szereti , van aki nem.

A kalasnyikov nem rozsdásodik? 😊

Sõt,inkább angolul, franciául meg spanyolul 😛
De a Concorde- al mi bajotok?
Hány balesete volt 27 év alatt? Behozta az árát? Technikailag olyan rossz volt?

Aquir
pedig összhangot jelent latinul 😞

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

qtab986
Van szánakasztója az Aug-nak.
Az a pisztolyoknak van.
1x láttam egy AUG-ot vagy másolatát. A bolt catch pont olyan volt, mint 1 AR-15-nek. Viszont Heer AUG-on nem emlékszem ilyenre.

Egyébként innováció azért volt, az FN2000 pl. megoldja a kétkezesség gondját.
Persze persze. De én #59330-re reagáltam.
noha az 1980-as években azt várták, hogy...
Ezredfordulón jött a FN2000. Azért megnézném, hogyan húzza valaki hátra a zárt, akasztja meg a felhúzókarral, aztán engedi elõrefutni. Bal vállból.

qtab986
Meglátszik kik csinálták a Concordeot.

Molnibalage
A forrásból kiderül, hogy õ beszél, csak nem vágtam be az egészet.

[NST]Cifu
Tudsz olyanról, hogy a Leader saját akaratából úgy döntött, hogy maga elé helyezi a Wingmant, és ezzel kvázi felcseréli a szerepeket?

Mibõl gondolod, hogy az elbeszélõ Leader?

Molnibalage
Pont errõl beszélek. A totálisan idióta fogalmazás miatt nem érthetõ, mert 40 fok, de honnann...? Soha életemben nem halottam olyanról, hogy a vezér elõtt repülne a kísérõ. Ha a kísérõ tényleg elõrébb lenne, kinézetre akkor is ez a formáció, csak akkor felcserélve van a két pilóta az elsõ két gépben, tehát a 2. gép van elöl és az 1-es hátul.

[NST]Cifu
@Qtab986: Van szánakasztója az Aug-nak. Egyébként innováció azért volt, az FN2000 pl. megoldja a kétkezesség gondját.

@Gunslinger: Jogos az OTs-14, illetve a Korobov TKB-22 is ott volt. Viszont a TKB-22 nem került rendszerbe, és az OTs-14 sem túl népszerû, pl. mert kizárólag jobb kézzel használható.

Ami a FAMAS/FN2000 esetét illeti, az elõbbi tipikus francia fegyver, és emiatt nem is igazán terjedt el Franciaországon kívül, az FN2000 meg valahol rejtély számomra, mert maga az FN is sokszor meg sem próbálta elindítani fegyverbeszerzési tendereken, inkább a SCAR-t indították el.

[NST]Cifu
A 40° szvsz jobbra elõre, én ezért írtam, hogy az illetõ wingman lehetett. A te ábrád szerint leader, akkor viszont a 40° sehogy sem jön ki (jobbról kezdõdik a 0°? 😊).

Szerintem az L85 legalább akkora katasztrófa, ha nem nagyobb, mint a FAMAS.

Ez így nem teljesen igaz, konstrukció kérdése, pl. az FN F2000-es elöl potyogtatja ki a hüvelyeket, nem tud a lövõ arcába csapódni, teljesen két kezes, bár a felhúzókar csak a bal oldalon van.

qtab986
A FAMAS egy katasztrófa. Az elején rozsdásodott (talán most is). A tûzváltó/biztosító <#levele>. A full autó és a burst között külön kapcsolóval kell választani <#levele>. Puskagránát kilövésekor kificamítja a hüvelykujjat ha rendesen fogják a pisztolymarkolatot, de vállból lõni se ajánlott.
Szerintem politika lehetett a dologban, vagy korrupció, ha külföldi ország megvette.

Úgy olvastam egyszer, hogy a bull-pupnál az is gond, hogy CQB-nál problémás megoldani a kézváltást. Ugye ha a jobbos sarkon bal kézbe akarják rakni a fegyvert, az illetõ arca telibe kapja a hüvelyeket.
Lehet átszerelni bizonyos típusokat balkezessé de nem lehet rögtönzötten csak úgy átrakni egyikbõl a másik kézbe.
Effe88
nem nagyon hallottam még arról, hogy csak úgy felrobbantak volna ezek a bombák(persze kivétel ha felflexeled õket😊

Azért ott van a FAMAS F1/G2, amit elég nagy számban rendszeresítettek, FN F2000 is ért el export sikereket, de igaz fõleg csak a különlegesek frontján. Az sem igaz, hogy az oroszok katonai programokban nem vizsgáltak bull-pup fegyvereket, hiszen az OTs-14 Groza-t rendszeresítették is!

Molnibalage
Lábremegtetõ a javából.

Molnibalage
Én ezt sakkoztam ki, csak kicsit hülyén fogalmaz a forrás. Ugyanis az én értelmezésemben az elõrefelé a 0 fok, tehát a 40 fok elõrefele jobbra és nem hátrefelé jobbra. A 15 mérföldnyir lemaradt közelék oldaltávolságát sem fejti ki a forrás és a "bal oldalán" kijelentés sem tisztázza, hogy õk is 45 fokban voltak egymáshoz képest vagy õk valóban egymás mellett repültek...