Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Alapvetõ probléma az, hogy hogyan számolsz. A HTKA Gripen FAQ végén errõl is van némi összefoglaló. Teljes élettartamara kiátlagolva még a legolcsóbb vadászgépeknél is 10 ezer dolláros nagyságrend jön ki. Ugyanis pl. egyesek nem számolják bele a nagyobb mélységû karbantartások és annak a hátterének az árát, stb.

A legpontosabb költséget a program teljes költsége adja. Tehát, amikor az utolsó F-16 is leállál és minden ráköltött cent meg lenne elkönyvelve, akkor jönne ki, hogy a gépek szolgálati ideje alatt 1 órányi repülés és a képesség kiépítése és fenntartása mennybe került. Tehát ez a költség nem is állandó, olyan, mint egy folyamatos mozgó átlag.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
@Fazer: F-4 Phantom repül még valahol, vagy már csak néha néha veszik elõ õket ?

Freeda Krueger ugyan válaszolt, de picit pontosítanék:

Aktív állományban van Görögországban, Törökországban, Japánban, Dél-Koreában, Németországban, Egyiptomban és Iránban. Németország és Dél-Korea várhatóan jövõre vonja ki az aktív szolgálatból a típust, Japán a lehetõségei alapján 5 éven belül, Törökország szintén 5 éven belül tervezi. Görögország és Egyiptom anyagi okokból nem cserél, Irán pedig a fegyverembargó miatt nem tudja lecserélni.

Még egy kérdés.. tegyük fel kitör egy világháború.. mondjuk utazzunk vissza a második vh-hoz.. mi van azokkal a férfiakkal akik színvakok vagy színtévesztõk ? Õket is besorozzák ? Milyen egységekhez, ha igen ?

Aktív katonai szolgálatra békeidõben nem alkalmas a színtévesztõ / színvak ember a legtöbb katonaorvosi elõírás szerint. Még a kevésbé fejlett hadseregek, mint Pakisztán esetében is elõírás már a sorozásnál a szemvizsgálat és a fenti egészségügyi probléma kizáró ok.

Háború esetén ettõl még besorozni besorozhatják, legfeljebb olyan munkát kaphat, ahol ez nem érinti hátrányosan. Kérdés persze van-e ilyen. Még logisztikánál is bajos...

@ Drubowski: A gond ott kezdõdik, hogy melyik ország által? Oroszországban az üzemanyagárak és a karbantartószemélyzet juttatásai is alacsonyabbak, mint mondjuk nálunk. Egyébként e két típusra nincs hivatalos adat, de az Indiai Szu-30MKI-k alapján (@2009: 12.000 dollár / óra) reális azt mondani, hogy 15-20.000 dollár per óra.

@ Molnibalage: Amennyire én tudom, a büntetést a katonai szabályok szerint üli le, a rendfokozatától a hadbírósági döntés már megfosztja, de elbocsátani a hadsereg (légierõ) kötelékébõl csak a büntetése leülése után fogják.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Nem egészen technikai, de HT témájú kérdésem van.

Úgy általában, ha valakit katonai bíróság ítél el és mondjuk börtönbüntetést is kiszabnak, és mindemellett kis is rúgják a delikvenst, akkor civilként üli le a büntetést, vagy a végrehajtás ideje alatt még a fegyveres erõk tagja és annak szabályai (katonai törvényköny?) vonatkoznak az elítéltre?

Pl., ha egy pilóta megszegi a RoE-t lelõle egy saját gépet, lefokozzák, kírúgják és mondjuk leültetik. Mi is történne egy ilyen esetben pontosan?

Milyen gyakran fordult elõ a történelem során, hogy valaki magtagadta a parancsot, esetleg sajátosan újra értelmezte és ez sikeres kimenetelû volt és kitüntették érte? Ilyen esetben fejmosás, letolás vagy simán "ne szólj szám" hozzállás a módi?

Azért kérdem, mert az 1999-es AF egyik pilótája (Mike Shower) egy interjúban egyes helyzetekben gyakorlatilag a józan ész és a helyzetkép ésszerû használatát javasolja e, ha a RoE + ID mátrix helyett, ha az túlságosan megköti a pilótát és a helyzet egyértlemû. (Legalábbis szerinte.) Normális ez? Mert ezek után akkor gyak. ezt a megközelítést alkalmazva, a YX pilóta gondolhatja azt, hogy õ mindenkinél okosabb, és majd õ mondja meg, hogy mi történjen, a parancsnoli lánc meg csak dísz...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

A Szu-34 és Szu-35 gépeknek mennyibe kerül kb egy repült óra?

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.

Iránban,Görögországban,Németországban,Törökországban és tán Spanyolországban és Koreában .

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

A videón elõtte pár szász méterre gomolyog a füst, gondom ott ellen van. Akkor a majd kilométeres lõ távval miért lenne felesleges oda lõni?
Nem értem fedezékben miért kellene váltó lövész, eleve mivel váltod, M4-el?
Persze kicsit túlzottan beleélte magát, de a lõszer nem tétel. Had szórja.
http://airbase.blog.hu/tags/jtac
repvez
Pontosan . Néha amikor precizios csapás kell akkor lehet lézerrel megjelöli a célt is.
jtac
mijki
Ez a katona rádión kommunikál az épp felettük levõ gépekkel? Hogyan? pl: Alfa-Tengo-Zulu 150, légicsapás 534554(térkép koord.)-on. Sikertelen. Korrigáld 534556-ra.?

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

repvez
mijki
Ilyenkor az A-10-nek hogy jelzik, hogy hol van a célpont? Gondolom nem füstgránáttal. Esetleg valami lézerrel?

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

PSG 1
Es a sniperek meg javitottak is a statisztikat... <#eljen>

\"one shot one kill..\"

PSG 1
Asszem evvel mindenki tisztaban van..Csak a csatolt video tipikus peldaja a "fake" kategorianak..
Egyreszt hianyzik a lotavolsagon beluli celpont,masreszt,mikor az ember 50(!)sec-ig csereli ki a hevedert, nincs valtolovesz(plane biztosito), aki fenntartja a tuzcsapast, amig emberunk ujra tuzkesz, valamint a tuzcsapas szuneteben sem erkezik valasz..Plusz a fak derekmagassagaba lovoldoz a katona...ami nem rossz, ha esetleg az insurgentek a fakon bujtak meg..
Szerintem ez tortent: Helirol vagy UAV-rol eszrevettek oket es megadtak a poziciojat az insurgenteknek es a foldi egysegek harcerintkezesbe kezdtek(gondolom joval elobb,mint ahogy az A-10 megjelent) a videon szereplo emberunk, a (hatasos!)lotavolsagon kivulrol,gondolom a viedeo elkeszitesenek a kedveert(!) lovoldozott a kapott celpozicio iranyaba(ugy sacc/kb.alapon)...
Mellette 20 meterrel ott all nyilt terepen a jarmuvuk..a tarsainak eszuk agaban sincs bekapcsolodni a tuzvaltasba, stb..
Egy jopofa lovoldozos video, tavol a harc igazi feszketol(ami A-10 es reszvetelet tekintve okos dontes...en is szivesen maradnek messezbb, ha a Varacskos tamad)

\"one shot one kill..\"

Palinko
szerintem ha nagy a gáz nem érdekli majd õket hogy színvak valaki vagy esetleg lúdtalpa van vagy esetleg nem bír csinálni 1 húzódszkodást vagy fekvõtámaszt sem, ha valahogy el tud sütni egy fegyvert már mehet is gyalogosnak :D
Irak beintett a ruszkiknak ! Ezek szerint mégsem lehet nekik orosz fegyvereket vásárolni .

Füstbe ment üzlet !
V43 1105
Még egy kérdés.. tegyük fel kitör egy világháború.. mondjuk utazzunk vissza a második vh-hoz.. mi van azokkal a férfiakkal akik színvakok vagy színtévesztõk ? Õket is besorozzák ? Milyen egységekhez, ha igen ?

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

V43 1105
F-4 Phantom repül még valahol, vagy már csak néha néha veszik elõ õket ? Egyik kedvencem az a gép ..

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

PrasCo
Azért én meg tudom érteni a dolgot abból a szempontból, hogy marha egyszerû arra gondolni, hogy a szeme színének a megállapításáig bevárom a bakát, csak aztán lövöm le (szigorúan fejbe, persze, mert csak akkor ordít le valaki az égbõl, hogy "Headshot, 300 points, remélem, érthetõ az irónia...), a probléma "mindössze" annyi, hogy arról a távolságról õ is éppen úgy eltalál engem.
Persze, a célzást számon lehet kérni rajta, de azt meg - szerintem - nem lehet egyértelmûen megállapítani a felvételrõl, hogy mennyire kaszál a semmibe. Abból ítélve azonban, hogy kiképzett, háborút éppen járó/már járt baka, aki ráadásul felveszi, amit csinál, elképzelhetõnek tartom, hogy nem velejéig sz*r, amit mûvel.
Végül, megint más dolog lehet az, amikor a lõtéren kvázi-steril körülmények között nagy pofával kikapja az ember gyereke a bukóalakot, és megint más az, amikor a porban fetrengve, kialvatlanul, vagy mondjuk alsóig vizesen és átfagyva, elgémberedett kezekkel csatazaj és szórványosan pattogó lövedékek közepette kellene számolgatnia a lõszerét - mindezt ebben a partikuláris esetben egy könnyûgéppuskával. Amit amúgy a régi magyar terminológia "golyószóró"-nak hívott, kérdéses, hogy miért. :)

Félreértés ne essék, nem "védeni" akarom a jóembert, csak nekem valahogy ez az egész háborúsdi nem tûnik azért annyira egyszerûnek, mint amilyennek így a kamerán keresztül kinéz.
Palinko
reális mert 2. vh 20 ezer volt a szám, de lényeg csináljunk olyan fegyvereket amivel 300 méterrõl tenyérnyi célpontot ki tudnak lõni, aztán meg emezek ramboznak vele :D
Jól hallottad,a csendes búgás volt a lövés és elötte volt a becsapodás.

Mindenesetre rossz ötlet lett volna bemenni az erdõbe szerintem.
Ha jól olvastam 50-100m-en belül voltak a srácok úgyhogy ez volt a megoldás a problémára.Mintha a becsapódások egyre közelebb lettek volna.
Kicsit torokgombóc érzés lehet.

qtab986
Szerintem már az elsõ világháború után alaposan kivizsgálták ezt. Persze nyilván minden alkalmat felhasználnak elemzésre. A Vietnamit is. A világháború erre nagyon jó volt, mert nagy esetszámmal lehetett dolgozni. (Aztán senki se használta jól a kapott eredményt.)

Pont ezt magyarázza a videón a másik csávónak.

A vietnami háborúban kiszámolták, hogy egy ellenséges katona megöléséhez hány lõszert használtak fel átlagosan. Amit a neten most így gyorsan találtam, az ezt a számot 3000 és 30000 közé teszi.

Ha valaki tud pontosabbat, dobja fel ide, de a háború ma már nem elsõsorbana pontos lövésekrõl szól.
repvez
Ennek pont ez az értelme, hogy nem célzott lövéseket ad le hanem hogy az ellen maradjon fedezékbe és ne löjjön vissza, mig a saját csapatok elhaladnak az adott részen vagy egy másik egységgel bekeritik és oldalról vagy hátbatámadják öket.Vagy mint itt is idöhuzásnak, hogy odaérjen a légicsapás és ne meneküljenek el .
PSG 1
Joindulattal..neha erosen az eget lovi a tag...

\"one shot one kill..\"

PSG 1
Nem tudom ez mi, de en ezt hivom loszer pocsekolasnak... <#nyes>

\"one shot one kill..\"

Úgy hívják az ilyet, hogy "suppressive fire" (elnyomó tûz).
A földbecsapódás hangja azért eléggé megkülönböztethetõ. :-)

Palinko
ja hogy a csendes hang a becsapódás? én azt hittem az a robaj az :D
Pont fordítva, nézd meg még egyszer a videót, elõbb csapódtak be a lövedékek, késõbb jött a hang, mikor már húzta fel az A-10-et a pilóta.

Palinko
tudom hogy sok a bajom, de mégis mire lõ? valahol a fák között 100 méterre ott az ellen erre ellõ 100 lõszert kábé úgy a nagy semmibe. ez nem jó semmire ilyen a háború? :D

a másik hogy az volt az a10 el hogy elõbb meghalsz mint hogy hallanád hogy rádlõtt a gép, mert hangsebesség felettinek kéne legyen a lövedék, hát itt volt komoly fáziskésés, simán hallottad hogy elõtte és pár másodperc múlva csapódott.
Palinko
nem lesz semmi
Master91
Izrael szerintetek tènyleg megindul a szàrazföldi csapataival? Mekkora balhè lehet belõle a tèrsègen?
mijki
http://www.youtube.com/v/llEWrL9ghyg&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Néha úgyérzem nagyon lenézed az ami haditechnikát... :p (Nehogy márcsak Orosznál kapd meg ezt a mondatot. :DDD )

"The AIM-120D (P3I Phase 4, formerly known as AIM-120C-8) is a development of the AIM-120C with a two-way data link, more accurate navigation using a GPS-enhanced IMU, an expanded no-escape envelope, improved HOBS (High-Angle Off-Boresight) capability, and a 50% increase in range."

"Interception course stage

Grumman F-14 Tomcat carrying an AMRAAM during a 1982 test
AMRAAM uses two-stage guidance when fired at long range. The aircraft passes data to the missile just before launch, giving it information about the location of the target aircraft from the launch point and its direction and speed. The missile uses this information to fly on an interception course to the target using its built in inertial navigation system (INS). This information is generally obtained using the launching aircraft's radar, although it could come from an infrared search and tracking system (IRST), from a data link from another fighter aircraft, or from an AWACS aircraft.

After launch, If the firing aircraft or surrogate continues to track the target, periodic updates—such as changes in the target's direction and speed—are sent from the launch aircraft to the missile, allowing the missile to adjust its course so that it is able to close to a self-homing distance where it will be close enough to "catch" the target aircraft in the basket (the missile's radar field of view in which it will be able to lock onto the target aircraft, unassisted by the launch aircraft)."

Molnibalage
Az AWACS tutira nem adthat MCGT A/B/C AMRAAM-nak, én soha nem halottam róla és meg is lepne. Annak radajának pontossága eleve kevés nagy távolságból hozzá szerintem.

Molnibalage
Az 1999-es AF bevetésnél olvastam a kétirányú kapcsolat igen homályos megfogalmazását.

AIM-120Dnek már 100% kétirányú a datalinkje.
Így képes mûködni "elõretolt pici radarként" ami más rakétáknak adhat átételesen MCGt.

érdekes lenne átnézni egyszer mi hogy, a Anak pl ha jól emlékszem AWACS még nem is adhatott MCGt, B vagy Cnél már igen...

Molnibalage
Az AIM-120 rakétákat szerintetek képesek nyomonkövetni az indító gépek? Néhány forrás mintha úgy emlegetné, hogy az MCG kapcsolat nem egyirányú, hanem kétirányú lenne.

Buren

A véleménycsere az, amikor bemész a fõnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Buren

A véleménycsere az, amikor bemész a fõnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Én vetettem fel a lengyel - német meccset. Az egész a 6-os golfos vicces képbõl jött (Egy tankkal Varsóig)
Nem azzal van a gond, hogy a légcsavart szinkronizáld, bár lehet ezzel is lenne. Hanem hogy feleslegesen nagy tûzgyorsasága van. Ez dog fightra kell, nem tálibot lõni.
Molnibalage
Semmi értelme egy COIN gépre akkor "mennyiségi" tûzerõ, mint amit egy M61 ad. Alacsonyabb tûzgyorsaság is megteszi, de a nagyobb kaliber azért kell, hogy némileg felelé toljad el a célok "keménységét". A legdurvább hk kivételével azért jó, ha szétkap egy ilyen gép bármilyen jármûvet. Azon felü maga a hajtásrendszer, a tár, stb. olyan nagy hogy eleve alkalmatlan és túl bonyolult egy COIN gépen.

20 mm feletti gépágyúból nem egy és nem kettõ van. Válaszd, ami jól esik.

mijki
Ma milyen "nyugati" 20-30mm közötti ûrméretû gépágyú jöhet szóba, ha repülõre szeretnénk szerelni. A Vulcan kivételével.<#rolleyes> Van olyan weboldal(akár angol is lehet) ahol a modern repülõre szerelhetõ fegyverzetekrõl is lehet olvasni(pl.: irányítatlan rakéta konténerekrõl, Hydrán kívül mást nem nagyon ismerek)?

Még lehet pár kérdésem?
- A Vulcan "probléma" megoldható lenne-e tolólégcsavar alkalmazásával?
- És esetleg légcsavartengelyen át tüzelõ gépágyú megoldható-e egy COIN gépen(mint pl.:Bf-109F-tõl)?

[NST]Cifu
Nem tartom elképzelhetettlennek, ugyanis a formázott robbanóanyag / shaped charge / kumulatív töltet trió terén már több vitám is volt, és már nem egyszer kellett e téren felülvizsgálnom a véleményem. :D

A robbanóanyagok terén létezik formázott töltet, amelynél a robbanás erejét igyekeznek egy irányba/pontba fókuszálni.

A Monroe-effektust használó robbanóanyagok annyiban térnek el, hogy itt a formázott töltet egy nagy nyomású fém "tüskét" hoz létre, ezt hívjuk kumulatív töltetnek.

A probléma az, hogy az angol "shaped charge" megnevezést hogyan értelmezzük...

Molnibalage
Ez fura. Nekem még azt magyaráztad - vagy nem te volták - hogy nem egészen azonos a kettõ, legfeljebb hasonló.

[NST]Cifu
De, azonos elvet (Munroe-effekt) használó fegyvereket jelentenek.