Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

egy ilyen mit szólhat?😛😊

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.

Repesz-romboló fej egy levegõ-levegõ rakettyán? A repesz oké, de mint romboló (becsapódás után rövid késleltetéssel)?
Lenyûgözõ, hogy mik vannak. 😉

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

[NST]Cifu
Az R-40 esetében biztos nem (ezért kellett 70kg-os harci fej - mivel a szuperszónikus bombázók ellen ekkora repesz-romboló fejet tartottak szükségesnek).

Az R-23/-24 esete cikornyásabb. Több helyen (angol wikipedia included) azt írják, hogy folyamatos pálcika harci feje volt. Más oldalakon simán repesz-rombolót írnak. Hajlok arra, hogy az R-23/24-en is lehetett már ilyen fej, hiszen az AIM-7 Sparrow alapján fejlesztették õket, annak pedig ekkor ilyen feje volt már. Szóval igen, szvsz az R-23 és R-24 is ilyennel bírt.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Tehát az R-40, R-23/24 még nem?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Az 1980-as évek második felében, az R-60M és a második generációs R-27R1/T1 már ilyen "folyamatos pálcikás" harci fejjel bírt. Légvédelmi rakétáknál a 9M311 (Tunguska/Pantsir/Kashtan rendszer rakétája) rendelkezik már ilyennel.

Még egy francos permetezõgépet sem csináltak belõle?

Molnibalage
Az szovjet-orosz légvédelmi és légiharc rakéták mikor álltak át az acélpálcikás "szétnyíló" harci részre? Egyáltalán átálltak ilyenre?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

qtab986
Leopard 2 engaging T55
T-55 is spotted by CVs and the 3 CV9030s concentrate fire on it, to designate target for the hunting Leopard. Then Leo moves in for the kill, firing DM12A2 HEAT round.

MG3 és MPi-KMS-72 milyen jól megférnek.

Molnibalage
Annak nemigen van ilyen családfája, hiszen totál lineáris volt, mellékágnak nélkül.

mijki
Szép zenés videó a volt szovjet, most már orosz gépek fõszereplésével:

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

Micsoda vérfertõzés! 😊
Viccet félretéve nagyon könnyen átlátható.Az F15-rõl is kéne ilyen.
Sõt a többi géprõl is.Le is mentem. Köszi.

Molnibalage

Molnibalage

Volt olyan eset, hogy szövetséges gép lõtt le másikat? (ahogy én tudom, Speicher volt az egyetlen elismert légi-légi akció miatti veszteség, amit most egy MiG-25-nek tulajdonítanak) Én csak arról tudok, amikor két UH-60-ast lelõttek az F-15-ösök, de az már késõbb volt.
Illetve egy B-52-est "seggbe durrantottak" egy HARM-mal, de az nem zuhant le.
A tévedésbõl lebombázott saját földi erõk az más téma, nekik nem volt semmilyen IFF-jük akkoriban.
Molnibalage
Nehogy már az menjen, hogy a radarral követik a célt földháttérben a hegyek közt 40 mérföldrõl, te 15-rõl interrogator választ kapni meg nem? És ez nem egyedi eset.

Ezek után elgondolzok azon, hogy a világ többi gépén a BVR fegyverzet mennyire csak dísz, ha a USAF-nak sem ment a dolog még ~13 éve sem.

[NST]Cifu
Tán nem véletlen, hogy sok esetben általános az optikai azonosítás szükségessége a rakétaindításhoz. Még ma is. Hacsak a felszállástól nem tudják a célpontot követni, ill. egyébb módon azonosítani (pl. radartípus kisugárzása alapján).

Ilyesmivel kapcsolatosan egyébként szinte semmit sem találni a forrásokban (most az ODS alatti szövetséges veszteségeket összesítem a Haditechnikának), hááátt... már az is csoda, ha beismerik, hogy az IFF azonosítás hibája volt a ludas baráti veszteségnél.

Hogy milyen technikai ok-okozat van mögötte, azt nyíltan sehol sem fejtik ki.

Szvsz egyébként interferenciától kezdve a rosszul beállított kódokig sokminden elõfordulhat.

Molnibalage
Nekem lenne egy hülye kérdésem. Az interrogátoros BVR IFF mi a túróért nem ment még az AF alatt sem rendesen? Állandóan csak az írták, hogy nem sikerült azonosítani XY gépnek ÉS az AWACS-nek sem. Milyen technika gikszer gát lehetett? Mert én fel nem fogom, hogy AMRAAM / Sparrow rávezetés jól ment - Sparrow már az Sivatagi Vihar alatt is - ami technikailag sokkal komplexebb problámának tûnik egy "interrogator + transzponder = ki vagy?" probplémánál.

Nekem ez homály...

Ha a USAF gépeknek ilyen problémájuk volt, akkor a világ légierején szintje hol lehet...?

Molnibalage
Meg a "köbös" pusztítási jelleg miatt is. Úgymond adott térfogatot töltesz fel energiával, és a lökéshullám is csillagpodik. 3x500 kt jobban elpusztít egy várost, mint 1xMt.

Ezt nem értem. Pont az volt a vége felé az irány, hogy ne egy 5MT-s bum legyen egy rakétán, hanem 10 db 500 KT-s, mert az nagyobbat üt, több célpontra, nehezebb kivédeni.
Itt meg nem csak a terület szerzés a lényeg, hanem a másik elpusztítása is.
Palinko
ja az lenne a helyzet amit mondtak, hogy már az atomfegyverek elérték az értelmetlen erõsséget mert egyszerûen aki területet akar foglalni nem pusztíthatja el azt teljesen. szennyezés meg extra "haszon"
Gondoltam 😊

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Pontosan ezért írtam azt, amit.

Túl sok arrafelé a szent hely ahhoz hogy bárki tegyen valami ilyesmit.
Még a molni által említett piszkos vackot sem.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Szerintem semmi. Ilyen dolgot az ember nem ad ki a kezébõl. Annak már nagyobb, mont piszkos bombához való semmire sem jó, de erõsen sugárzó mocskot azt hozzájuk vágja. Csak ez esetben kilógna a lóláb, hogy honnan van. Ez diplomáciai öngyilkosság lenne.

Cukii
Egy elég valószínûtlen kérdésem lenne. Mint köztudott Irán fegyverrel látja el a Hamászt. Tegyük fel, hogy Irán atomprogramja nem is annyira békés célú és 5-10 éven belül képes atomfegyvert elõállítani.

Mennyi esélye van annak, hogy a közeljövõben a Hamász rövid hatótávolságú rakétáira nukleáris robbanófejet kaphat ajándékba Irántól? Vagy akár kisméretû - hordozható - atombombát csempészhet Izraelbe? Ez valós veszély vagy csak egy gyenge akciófilm forgatókönyve?

Nem tartom kizártnak, hogy vannak olyan fanatikus palesztinok, akik akár a hazájuk pusztulása árán is használnák az atomfegyvert.

Az Arty-k olyanok mint az EMO-k, lehet szidni őket, de vagy megtanulsz együtt élni velük, vagy beállsz te is közéjük!!!

kaphattak
Molnibalage
Ez nem teljesen igaz. Badernak tudtommal csak tér alatt amputálták a lábait.

Az, ha át van alakítva nem balesetveszélyesebb mint más.
Repülõgépet is vezettek anno láb nélkül (Bader, Mereszjev) 😊
Palinko
én nem tudom napokban épp sétáltam a kutyámmal és látom fél lábú emberke veszi a káposztát, nyissa a csomagtartót, addig az eladó pakolja be a zsákot. nézem a féllábú autóját üres, az eladónak volt egy másik kocsija, szóval a féllábú vezette a sajátját, csak ne kérdezzétek hogy mert kuplungos, kézi váltós volt. végül is ha gyors megoldhatja, de hogy mennyire balesetveszélyes arra nincs szó
Hát ez elég durva lenne, tekintve, hogy azért elég sok nem tökéletes szemû emberke rendelkezik jogsival és vezet autót... Pl. félszemûek is kapnak jogsit már jó pár éve Mo-n is (a szociban még asszem nem kaphattak).
Molnibalage
A farkasvagságra milyen vizsgálat létezik?

Még egy apróság a színes szemproblémákhoz, hogy büszkék lehessünk hazánkra.

Itthon - ha nem változott azóta - színtévesztõ lehet lövész de nem lehet tüzér, mert a hát a lõszerek ugye...

A dolog báját az adja, hogy a lövészeknél színekkel jelölik a lõszereket, a tüzérségi lõszerek viszont szürkék fekete felírtokkal...

<#taps>

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

[NST]Cifu
Jogos az öt pont, köszi a velös és alapos kitárgyalást! <#eljen>

Cifu!

A színtévesztésnek vannak fokozatai, ne keverjük már a színvaksággal.

Én színtévesztõ vagyok, nem lehet hivatásos jogosítványom, de úrvezetõ lehetek, repülõgép-szerelõ vagyok, de nem lehet repülõgép-mûszerész (alapvetõen semmilyen elektromos, vagy agy elektronikai mûszerész), de elektromossággal foglakozó mérnök már lehettem volna ott nem volt kizáró ok.

Mellesleg a Magyar Honvédségben, egy évet szolgáltam, mint sorkatona 1A minõsítéssel, sorszerelõ beosztásban.

Ne misztifikáljuk a problémát azért mert nem tudom elolvasni a baboskönyvet még meg tudom különböztetni a zöld lövedékcsúcsot a piros feketétõl. A színtévesztésnél saját tapasztalatom szerint a kevert színeknél van pl volt otthon egy világos lila tálunk, amit én következetesen rózsaszínnek láttam, vagy a PG festésû gépek alján és belsõ terében lévõ festést mindenki binarin kéknek hívta, én inkább zöldes árnyalatúnak láttam, kivéve, ha zöld háttér elõtt volt. Kb ennyi a probléma, a repülõgép displayain lévõ fehér, zöld kék és narancs jelzéseket meg tudom különböztetni.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Molnibalage
Eszméletlen nagy szórás van amiatt, hogy ki mit számol bele. A gépek ára is régen (~25-30 éve) szinte csak flyway volt. Az 1980-es Jeff Ethell féle F-15 könyv az alábbi adatokat adja meg 1979-es dollárban.

F-15A 4300 $
F-4E 1800 $
A-10A 1100 $

Ebben a depot level maintenance level karbantartás, a base level szintû alkatrész csere, a kopó alkatrészek cseréje és a keróköltség van benne. Ma árfolyamon ez kb. x3,2 . Látható, hogy ez igen sovány lista, hiszen a késõbbi MSIP upgrade, áthajtómûvezés ebben nincs benne, a személyzet bére és ezer más dolog sem és ezek még új gépek voltak.

Tehát mozgó átlaggal az összes upgrade és nagyob mélységû karbantartással az átlag simán 30k $/óra F-15-nél, de tényleg csak a "reptéren" keletkezõ költséggel mai is igaz lehet a 15-20k $. Ennek mutatónak sok értelme nincs, mert ez két nagyobb mélységû karbantartás között értelmezhetõ átlagos költség. Hosszútávon a képesség fenntartása szempontjából nem irreleváns, de azért ahhoz sovány.

A Gripen marketing adatában szereplõ üzemeltetési ár az kb. két bevetés között értelmezhetõ költség békeidõben, ha 0 probléma vana géppel. Tehát tényleg csak az, hogy megtankolják, lemegy minden check és 0 meghibásod van leszállás után. Ez is egy mutató, cskak ezzel extrapolálni több száz vagy ezer órás nagyságrendben ostobaság és/vagy kõkemény vastagbõrõs húzás.

[NST]Cifu
Az US NAVY állományában. Az F-15C/D/E hozzá fogható volt, 30-40.000 dollár per repült óra szinten.

[NST]Cifu
A Merkava Mk. 1 (ma már csak a tartalékosoknál van) és Mk.2 (ez még aktív szolgálatban is) van huzagoltcsövû 105mm-es L7-es licenc lövege. Ezen túl a Magach fantázianevû izraeli M60 Patton harckocsiváltozat szintén 105mm-es L7 löveg folyománnyal bír.

A képen tehát vagy Magach, vagy Merkava Mk.1 / Mk.2 csõtorkolata látható.

Palinko
németországban volt valami pletyka hogy lehet elveszik majd azoktól a jogsit. könnyen lehet az is hogy a lasik, rosszabb ilyen téren mint a PRK

nem az F14 volt a legdrágábban karbantartható vadász? 😄
mijki
Nem tudom láttátok már ezt a képet, szerintem jól néz ki. 😊
És egy kérdés? A Merkavának huzagolt csövû ágyúja van?
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

A kuruc.info-n volt ez a kép látszik a huzagolás, de azt hittem ezt már minden modern MBT-n lecserélték huzagolatlanra.

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

[NST]Cifu
Na, valakit jól kiütöttem... 😞

[NST]Cifu
@Palinko: igen, de ott sem árnyalatok vannak és legtöbb tévesztõ meg tudja különböztetni pl a narancssárgát a zöldtõl 😊

Az adott seregtõl függ, de pl. az US ARMY, USAF és NAVY/USMC sem fogad el kibúvót, és pl. már az Indiai és Pakisztáni hadseregnél is zéró tolerancia van e téren.

bár hallottam olyat hogy ha lézerezik akkor a kontrasztot elrontják, ezért valahol már az autó engedélyt sem adnák meg! pedig pilóták is vannak akiket lézereztek 😄

Mint PRK lézeres szemmûtéten átesett ember bizton állítom, hogy a kontrasztot nem szúrja el. Vannak hátrányos fénytörési jelenségek az elsõ hónapokban (fényudvar a fényforrások körül), de ennyi.
Arra azért kíváncsi lennék, hogy mely országban nem adják meg a jogosítvány egészségügyi papírját lézeres szemmûtét miatt. Ez már csak azért is abszurdum lenne, mivel ha a lézeres szemmûtét esetleges kontraszt problémája kizáró ok, akkor a napszemüveg is ilyen elbírálás alá kellene, hogy essen.

@Drubowski: Igen, nem olcsó, de egy nagy méretû, elég nagy fogyasztású hajtómûvekkel szerelt, és relative sok karbantartást igénylõ típusnál ez reális. Az F-15SK esetében 30.000 dollár feletti adatokról is keringenek pletykák (a legdurvább szám 70.000 feletti volt...), de errõl talán Molni tud többet.

A franciáknál ugy emlékszem bizonyos foku szintévesztés megengedett, van egy skálájuk.
Egy ismerõsöm ugy volt már törzs a 2 REP nél, hogy akkor derült ki szintévesztõ 😛
pedig 90 körül is szûrtek rendesen...de azért az igazság az, hogy elküldik a szintévesztõket

Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepődtél!

Pedig létezik és asszem magyar szabadalom (Ábrahám György). http://www.szintevesztes.com/main.php?lang=HU&page=elm#a5

Palinko
legjobb tudomásom szerint nem, rövidlátás, távollátás az egyszerû korrekció, bár hallottam olyat hogy ha lézerezik akkor a kontrasztot elrontják, ezért valahol már az autó engedélyt sem adnák meg! pedig pilóták is vannak akiket lézereztek 😄
Hmmm, akkor elég drága reptetni azokat a madarakat, 16-18k körül tippeltem, de hogy 20k-t is elérik...

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.

qtab986
A színtévesztés is probléma

Azt még nem tudják korrigálni?

Palinko
farkasvagság sztem durvább sokkal. ha enyhe talán még belefér. de háború az szükséghelyzet, szerintem aki épkézlábnak néz ki kapná a fegyvert és lõjön.
Molnibalage
Farkasvagság is kizáró ok? Lehet valaki egyszerre színvak és farkasvakságban szenvedõ is? 😊

Palinko
igen, de ott sem árnyalatok vannak és legtöbb tévesztõ meg tudja különböztetni pl a narancssárgát a zöldtõl 😊