Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.
Lenyûgözõ, hogy mik vannak. 😉
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
Az R-23/-24 esete cikornyásabb. Több helyen (angol wikipedia included) azt írják, hogy folyamatos pálcika harci feje volt. Más oldalakon simán repesz-rombolót írnak. Hajlok arra, hogy az R-23/24-en is lehetett már ilyen fej, hiszen az AIM-7 Sparrow alapján fejlesztették õket, annak pedig ekkor ilyen feje volt már. Szóval igen, szvsz az R-23 és R-24 is ilyennel bírt.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
T-55 is spotted by CVs and the 3 CV9030s concentrate fire on it, to designate target for the hunting Leopard. Then Leo moves in for the kill, firing DM12A2 HEAT round.
MG3 és MPi-KMS-72 milyen jól megférnek.
IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro
Viccet félretéve nagyon könnyen átlátható.Az F15-rõl is kéne ilyen.
Sõt a többi géprõl is.Le is mentem. Köszi.
Illetve egy B-52-est "seggbe durrantottak" egy HARM-mal, de az nem zuhant le.
A tévedésbõl lebombázott saját földi erõk az más téma, nekik nem volt semmilyen IFF-jük akkoriban.
Ezek után elgondolzok azon, hogy a világ többi gépén a BVR fegyverzet mennyire csak dísz, ha a USAF-nak sem ment a dolog még ~13 éve sem.
Ilyesmivel kapcsolatosan egyébként szinte semmit sem találni a forrásokban (most az ODS alatti szövetséges veszteségeket összesítem a Haditechnikának), hááátt... már az is csoda, ha beismerik, hogy az IFF azonosítás hibája volt a ludas baráti veszteségnél.
Hogy milyen technikai ok-okozat van mögötte, azt nyíltan sehol sem fejtik ki.
Szvsz egyébként interferenciától kezdve a rosszul beállított kódokig sokminden elõfordulhat.
Nekem ez homály...
Ha a USAF gépeknek ilyen problémájuk volt, akkor a világ légierején szintje hol lehet...?
Itt meg nem csak a terület szerzés a lényeg, hanem a másik elpusztítása is.
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Még a molni által említett piszkos vackot sem.
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Mennyi esélye van annak, hogy a közeljövõben a Hamász rövid hatótávolságú rakétáira nukleáris robbanófejet kaphat ajándékba Irántól? Vagy akár kisméretû - hordozható - atombombát csempészhet Izraelbe? Ez valós veszély vagy csak egy gyenge akciófilm forgatókönyve?
Nem tartom kizártnak, hogy vannak olyan fanatikus palesztinok, akik akár a hazájuk pusztulása árán is használnák az atomfegyvert.
Az Arty-k olyanok mint az EMO-k, lehet szidni őket, de vagy megtanulsz együtt élni velük, vagy beállsz te is közéjük!!!
Repülõgépet is vezettek anno láb nélkül (Bader, Mereszjev) 😊
Itthon - ha nem változott azóta - színtévesztõ lehet lövész de nem lehet tüzér, mert a hát a lõszerek ugye...
A dolog báját az adja, hogy a lövészeknél színekkel jelölik a lõszereket, a tüzérségi lõszerek viszont szürkék fekete felírtokkal...
<#taps>#taps>
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
A színtévesztésnek vannak fokozatai, ne keverjük már a színvaksággal.
Én színtévesztõ vagyok, nem lehet hivatásos jogosítványom, de úrvezetõ lehetek, repülõgép-szerelõ vagyok, de nem lehet repülõgép-mûszerész (alapvetõen semmilyen elektromos, vagy agy elektronikai mûszerész), de elektromossággal foglakozó mérnök már lehettem volna ott nem volt kizáró ok.
Mellesleg a Magyar Honvédségben, egy évet szolgáltam, mint sorkatona 1A minõsítéssel, sorszerelõ beosztásban.
Ne misztifikáljuk a problémát azért mert nem tudom elolvasni a baboskönyvet még meg tudom különböztetni a zöld lövedékcsúcsot a piros feketétõl. A színtévesztésnél saját tapasztalatom szerint a kevert színeknél van pl volt otthon egy világos lila tálunk, amit én következetesen rózsaszínnek láttam, vagy a PG festésû gépek alján és belsõ terében lévõ festést mindenki binarin kéknek hívta, én inkább zöldes árnyalatúnak láttam, kivéve, ha zöld háttér elõtt volt. Kb ennyi a probléma, a repülõgép displayain lévõ fehér, zöld kék és narancs jelzéseket meg tudom különböztetni.
TG
karosszéktábornok.blog.hu
F-15A 4300 $
F-4E 1800 $
A-10A 1100 $
Ebben a depot level maintenance level karbantartás, a base level szintû alkatrész csere, a kopó alkatrészek cseréje és a keróköltség van benne. Ma árfolyamon ez kb. x3,2 . Látható, hogy ez igen sovány lista, hiszen a késõbbi MSIP upgrade, áthajtómûvezés ebben nincs benne, a személyzet bére és ezer más dolog sem és ezek még új gépek voltak.
Tehát mozgó átlaggal az összes upgrade és nagyob mélységû karbantartással az átlag simán 30k $/óra F-15-nél, de tényleg csak a "reptéren" keletkezõ költséggel mai is igaz lehet a 15-20k $. Ennek mutatónak sok értelme nincs, mert ez két nagyobb mélységû karbantartás között értelmezhetõ átlagos költség. Hosszútávon a képesség fenntartása szempontjából nem irreleváns, de azért ahhoz sovány.
A Gripen marketing adatában szereplõ üzemeltetési ár az kb. két bevetés között értelmezhetõ költség békeidõben, ha 0 probléma vana géppel. Tehát tényleg csak az, hogy megtankolják, lemegy minden check és 0 meghibásod van leszállás után. Ez is egy mutató, cskak ezzel extrapolálni több száz vagy ezer órás nagyságrendben ostobaság és/vagy kõkemény vastagbõrõs húzás.
A képen tehát vagy Magach, vagy Merkava Mk.1 / Mk.2 csõtorkolata látható.
nem az F14 volt a legdrágábban karbantartható vadász? 😄
És egy kérdés? A Merkavának huzagolt csövû ágyúja van?
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
A kuruc.info-n volt ez a kép látszik a huzagolás, de azt hittem ezt már minden modern MBT-n lecserélték huzagolatlanra.

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro
Az adott seregtõl függ, de pl. az US ARMY, USAF és NAVY/USMC sem fogad el kibúvót, és pl. már az Indiai és Pakisztáni hadseregnél is zéró tolerancia van e téren.
bár hallottam olyat hogy ha lézerezik akkor a kontrasztot elrontják, ezért valahol már az autó engedélyt sem adnák meg! pedig pilóták is vannak akiket lézereztek 😄
Mint PRK lézeres szemmûtéten átesett ember bizton állítom, hogy a kontrasztot nem szúrja el. Vannak hátrányos fénytörési jelenségek az elsõ hónapokban (fényudvar a fényforrások körül), de ennyi.
Arra azért kíváncsi lennék, hogy mely országban nem adják meg a jogosítvány egészségügyi papírját lézeres szemmûtét miatt. Ez már csak azért is abszurdum lenne, mivel ha a lézeres szemmûtét esetleges kontraszt problémája kizáró ok, akkor a napszemüveg is ilyen elbírálás alá kellene, hogy essen.
@Drubowski: Igen, nem olcsó, de egy nagy méretû, elég nagy fogyasztású hajtómûvekkel szerelt, és relative sok karbantartást igénylõ típusnál ez reális. Az F-15SK esetében 30.000 dollár feletti adatokról is keringenek pletykák (a legdurvább szám 70.000 feletti volt...), de errõl talán Molni tud többet.
Egy ismerõsöm ugy volt már törzs a 2 REP nél, hogy akkor derült ki szintévesztõ 😛
pedig 90 körül is szûrtek rendesen...de azért az igazság az, hogy elküldik a szintévesztõket
Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepődtél!
Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.