95140
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JanáJ
    És ahogy olvastam darabonként fizethetnek és utána a maradék orosz vasat is cserélhetik ilyen áron egyesével, hitel nélkül.
  • [NST]Cifu
    Helikopter téma:

Úgy tűnik, hogy azért annyira nem baj, ha az ember jóban van az USA-val. Szlovákia egy ajánlatott kapott az amerikai védelmi minisztériumtól 9db MH-60 (nem UH-60, ez biztos, hogy melyik alváltozat, azt nem tudni) helikopterre, összesen 300 millió euró értékben. A költségekben szerepel a pilótaképzés és a pótalkatrészek is, így az ajánlat igen gálánsnak tekinthető (gyakorlatilag a DoD ugyanazon az áron adja a heliket, amennyiért az US ARMY kapja őket). Amennyiben sikerül megegyezni, az első két gépet még idén leszállítják.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.01.13. 14:22:29
  • [NST]Cifu
    Az adott államtól függ, hogy engedélyezett-e, nincs rá központi (vagyis országos) szabályozás. Az 1994-es Assault Weapon Ban törvény már nem él, csak 2004-ig volt érvényben, 2013-ban újra be akartak vezetni egy hasonló törvényt, de elkaszálták a kongresszusban.

Alaszkában vagy Colorado-ban például nincs tiltva, és külön engedélyhez sem kötött (a hangtompító sem), Oregon államban engedélyezett, de regisztrálni kell ezeket az NFA-nál, míg például Californiában csak speciális engedéllyel vásárolható (ami kb. kimerül a filmipari bedolgozó "fegyvereseknek" és zárt fegyverklubbokban), Massachusetts vagy New York államban kérvényezni lehet, de engedélyt csak szökőévenként adnak ki, igen jó indoklás esetén. Washingtonban vagy Hawaii-n viszont még csak kérvényezni sem lehet, kizárólag a fegyveres testületeknek lehet a birtokában ilyen fegyver.
  • F1End
    Ha jól tudom, már az USA-ban sem lehet* új automata fegyvereket venni, csak a használatban lévők keringenek az emberek között.
    *vagyis valamilyen szinten lehet venni, de ahhoz valami speciális engedély kell, ha jól tudom.
  • JanáJ
    jó meg utólag belevettem a maroklőfegyvereket. De az ami piaccal nem lehet az kevés. Tény nem annyi mintha valaki lecseréli a hadserege fegyvereit. De több csöpög be itt, mint pl egy UAV gyártónál. Bár lehet hogy pl a hajógyárak is tudnak civil vasakat is gyártani, bár meglepődnék, ha költséghatékony lenne egy ázsiai gyárral szemben.
  • [NST]Cifu
    Mit írtam? Hogy az automata fegyvereknek szinte csak az USA-ban civil piaca. Egyébként pont a HK az, amelynél a "civil" változat sokszor csak külsőleg emlékeztet a katonai fegyverre. Ennek ékes példája volt a HK G36 és a HK SL8/9 széria, amelynél például még a zárszerkezet is eltért (hogy az amerikai piacra szánt fegyver csak egysoros, 10 lőszert befogadó tárral lehessen etetni). Persze át lehetett építeni az SL8-ast G36-os zárszerkezetre, és így kétsoros tárral etethető, mellesleg sorozatlövésre képes fegyvert csináltak az SL8-ból.

A több lábon állásról meg pont a HK-t kérdezd meg, beleroppantak a katonai HK G11 programba, vagyis abba, hogy nem rendelték meg. A Steyr is alapvetően a fegyveres testületekből él, a civil fegyverekre vonatkozó forgalma elég szerény. Soroljuk tovább? Mennyi civil FN fegyvert adnak el szerinted például? :D
  • [NST]Cifu
    Azért a Rio de Janeiro-i favellákban elég sok civil lakos kezében látni mindenféle automata dolgokat :P

Ehh... Ezek illegális fegyverek, más kategória. :)
  • ximix #66635
    Hooah ?
    Ha van olajkutad akkor ez nem érint, de fegyvert nem csak más országban lehet eladni, ahhoz hogy menjen a fegyver céged nem árt egy-két konfliktus a világban, hogy jöjjön a megrendelés a hadseregtől. Az energia biznisz és a teljes háborús költségek arányát nem ismerem, de a konfliktusok és az ehhez kapcsolódó katonai fejlesztések, sorozás , kiképzés, katonai ellátmány, annak szállítása, katonai eszközök javítása, beszerzése, és a technika üzemanyaggal való ellátása se 10 filléres kategória. Mindezt szembe állítva azzal ha csak otthon masíroznának és évente volna 3-4 hadgyakorlat talán így könnyeben megérthető, hogy van mögötte érdekeltség.

Nem csak FR nagy városaiban élnek Iszlám vallású lakosok, ha FR-ben elszabadult volna az erőszak az nem hinném hogy megállt volna a határnál.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

A magyar neve ne tévesszen meg
    http://www.imdb.com/title/tt0861739/

ez egy régebbi
    http://www.imdb.com/title/tt0317248/?ref_=nv_sr_5

ha esetleg szeretsz még játszani
    Max Pain 3
  • SZUsszan
    Nézd meg, egész jó alkotás volt!
  • Molnibalage
    Nem láttam a filmet.
  • JanáJ
    A HK emlékeim szerint kb minden hadi fegyveréből csinál egy sport/civil/hobby változatot. Szinte minden vállfegyver gyártónak van maroklőfegyvere is. A fegyveres testületeknél is csurran cseppen. Több lábon állnak.

@Molni: Amit én láttam felvételeket a favellák lakóiról, meg a szegényekről, ott mindig AK/M16 és egyébb régi fegyverek voltak. Ezekből a hidegháború után szerintem hegyekben volt. Ha láttad a Fegyvernepper cimű filmet: "Az ott egy hetes? Nem egy négyes?" 7/4 millió AK...
  • SZUsszan
    Akik a droggal bizniszelnek, egyáltalán nem keresnek szarul. Akár védik, akár szállítják, vagy előállítják, vagy eladják.

Azért nem egy horror összeg egy használt m4-es.
  • Freeda Krueger
    pontosan
  • Molnibalage
    Valaki megveszi őket valahonnan. Szóval van ott pénz, csak szokás szerint lenti csórok nem látnak semmit belőle, csak halnak meg a semmiért...
  • Freeda Krueger
    Nekik ezért már nem kell fizetni.Pénzzel biztos nem,de hát ezt te is tudod...
    Utoljára szerkesztette: Freeda Krueger, 2015.01.12. 12:38:40
  • Papichulo
    Lehet, hogy airsoft :)
  • Molnibalage
    Azért valahol furcsa, hogy elvileg a kőkemény szegénységen élők kezébe hogyan kerül egy olyan értékű fegyver, ami többe kerül, mint amennyiben ezek élnek egy évig...
  • JYeti
    Azért a Rio de Janeiro-i favellákban elég sok civil lakos kezében látni mindenféle automata dolgokat :P

Y

• [NST]Cifu
    Civileknek? Hát esetleg rendőrségnek, fegyveres testületeknek. A civil piac maximum az USA-ban mérhető, az EU-n belül eleve csak alig egy-két országban engedélyezett automata fegyver civil kézben, Dél-Amerikában vagy a közel- és távol-keleten meg szinte sehol.
  • Papichulo
    Nos, en csak annyit mondtam, hogy nem csak a fegyvereladasokkal kapcsolatos konteok nepszeruek, hanem legalabb ilyen szamban az olajjal kapcsolatosak is...
  • JanáJ
    Meg karabélyt tudsz eladni civilnek is, APC-t kevésbé. :-)
  • Molnibalage
    A kontegó blog legjobb írása szerintem a D.B. Cooper-es írás volt. Azért, mert semmiféle idiótaság nincs benne és nem természettudományosan 3. másodperc alatt cáfolható ökörség, mint pl. a chemtrail vagy valami misztikus kisbolygó... Igazából nem is konteó, hiszen egy egyszerű felderítetlen bűncselekmény.
  • [NST]Cifu
    Azért tegyük hozzá, hogy a "nagy" költségekről beszélünk, és a hidegháború óta annyira beszűkültek a piacok, hogy szinte rémálom a térnyerésre a helyzet. Ugyan Molni csak a vadászgépek helyzetére mutatott rá, de a költségesebb fegyverrendszereknél mindenhol ez megy. Az adott rendszereknél a saját hadiipar megtartásáért folytatnak iszonyatos lobbikat. Lásd például az britek küszködését a Scout SV programmal (a két pályázó a BAe CV90 (ami ugye svéd) és a General Dynamics ASCOD (spanyol-osztrák) alapú rendszer volt, utóbbi nyert egyébként). A FRES utód másik ágán (Future Utility Vehicle - FUV) pedig francia VBCI-k utaznak kölcsönbe a britekhez (ha jó lesz nekik, akkor cserébe a franciák meg brit gyártású UAV-ket vásárolnának). Gyakorlatilag kis túlzással ma a nyugati fegyverprogramok elsöprő többségénél a lényeges az, hogy hány álláshelyet nyújt.... :)

A másik véglet, meg amikor ezeket a fegyverrendszereket máshol próbálják értékesíteni. Na ott aztán minden, de minden engedélyezett, hogy a megrendelést elnyerjék... :)

A másik véglet mondjuk a "kis" költségű programok. Kézifegyvergyártás terén meglepően jól áll szinte mindenki. A HK, SigSauer, Beretta, stb. gyártók mellett simán elvannak a kisebb európai gyártók, mint a CZ - persze utóbbiak jellemzően állami megrendelések miatt. Ha nincs állami megrendelés, akkor tönkremennek, lásd például a Finn Valmet cég esetét...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.01.12. 11:17:29
  • JanáJ

OFF
    Az mindenesetre tény, hogy most meglovagolják a hullámot és lesz nagy testvér a seggünkbe is belenézhet majd. Ezzel nekem nincs bajom, mert nem vagyok terrorista.
    (Én szerettem a konteó blogot, de csak ötletelés szintjén és már kifogytak a témából.)
    On
  • Molnibalage
    Az energetika jóval többől áll, mint az olaj... A világ legnagyobb egy szerződésben levő fegyverszállítása mindkétszer a szaúdiakhoz volt köthető az elmúlt 25-30 évben. Azok átfutási idejük 5-10 év volt és az első 15 mrd USD táján volt - bár ez '90-es évek eleji dollár a mostani meg 30 mrd tája volt kb. 2 éve. (Mindkettő F-15-höz köthető.) Az ausztrál vagy más nagyobb LNG projektek vannak ilyen súlyban és azok max. 5 év alatt tudtommal megvalósulnak. Nagyobb atomerőművek dettó ugyanebben fociznak. Paks II csak két "szutyok" 1,2 MWe-os blokk letelpítéséről szó és a projekt nagyságrendje ~15+ milliárd USD. Ezzel a TOP 5 fegyvereladásba befére így fejből, pedig mi mekkora súlyú ország is vagyunk? Kb. sememekkora. Igen, ez is hosszú átfutású, de mutatja a nagyságrendeket. Kis országok ruháznak be energetikába ennyit, ekkora súlyú fegyereladás meg gyakorlatialg csak a vérkorrupt arab olajkitermelő országoknál lehetnek akiknek tradícionális partnereik vannak. USA, UK és passz. (Bár a 72 db EF beszerzése is akkora korrupcióval történt emlékeim szerint, hogy ihaj...)

Nem véletlen az, hogy a fegyveriparból kihaltak még a nagy legendás cégek is, mert akkora a verseny és úgy leszűkült a piact. A szabad verseny hazájában is gyakorlatilag két repülőgép GT szállító uralja a piac csúcsát jelentő szegmenst és melletük még labdába rúg a Rolls Royce és kb. ezzel a nyuati cégek és opciók ki is merültek. Szélestörzsű airlinerek terén is mi van? Airbus és Boeing uralja a piacot, mindenki más hozzájuk képest csak törpe. A régi versenytársakat felvásárolta mindkettő, a Boeing még katonai gépeknél is piacot szerzett így, holott azelőtt gyakorlatialg nem is foglalkozott ezzel... Hol vannak már a régi nagy nevek? Grumman, Vought, North American, McDonnel Douglas, Marit Marietta, stb. mind megszűntek vagy beolvadtak. Angoloknál dettó ugyanaz a BAE, Hawker Siddley AVRO és társaival. Ennyire "megbízható" jövőképe van egy fegyvergyártással foglalkozó vállalatnak. Persze ezeknek is vannak beszállítóik, itt lehet versenyezni, de a "mag és fej" ezek által van uralva. Új belépőnek az esélye kvázi 0 sőt, ezek segítenek a többi feltörekvő középatalomnak. A dék-koreai T-50 sem önálló, Indiában a Tejas 20+ év szenvedés után a Kaverivel az EF hajtóműve és F404 közötti lamentálást követően F404-et kap.

Remélem így már érthető. Belépésére minimális az esély, a meglevők is a túlélésért közenek. Olasz vesztegetés és kizárás az indiai tenderből, stb. Szóval elég vicces, hogy egyesek szerint ilyen marhaságokkal lehet komoly fegyvervásárlásra "rávenni bárkit is". Az igazás szerint a legtöbb országnak ez púp a hátán oszt mikor rádöbbenének, hogy ez kell, akkor meg szarban vannak, lásd Luftwaffe gyászos hadrafoghatósága.
  • z0ty4
    bocsánat a képért, de nem hagyhattam ki

• Papichulo
    Az energetikához képest aprópénz, ehhez képest állandóan csak fegyvereladás konetók hasítanak..

Azert peldaul az olaj koruli konteokban sincs hiany :)
  • Molnibalage
    Tömény marhaság.

1. Ez belügyi fenyegetés ellen 0 értelme van bárhova elmenni. Mintha valaki a magyar cigánykérdést India bombázásával akarná megoldani...
    2. Az EU nem egyenlő FR..
    3. Ezen felül az ilyen problémát HUMINT-tal kellene megoldani és nem pl. 100 milliós vadászgép vásárlással...

+4 Miért hiszi azt mindeki, hogy a fegyverbiznisz olyan jó móka? Iszonyatosan kockázatos a benne mozgó pénzekhez képest. Az energetikához képest aprópénz, ehhez képest állandóan csak fegyvereladás konetók hasítanak..
    Utoljára szerkesztette: Molnibalage, 2015.01.11. 21:09:45
  • ximix #66614

Ezen üggyel kapcsolatban még minden lehetőség nyitott.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    pl.: esetleg valakiknek érdekében áll Eu-t belerángatni egy kelti arab ellenes konfliktusba, a válság nem jött be ? Sok a fegyver el kéne adni, jó lenne már egy kis háború ?
  • zoltang
    +18. Lehet a "beszélgetést" hallani. Más kérdés, mit miért mondanak.
  • lac coo
    Majd küldök én is erre az oldalra egy pár szép mesét ....

Ezeket honnan veszik??? Felvétel van arról amikor lelövi a szerencsétlen rendőrt, ember nem volt a közelben, ki is hallott akkor bármit is ????
  • z0ty4
    nem tudom ebből mennyi az igaz.
  • Rue East
    Máshol meg azt írták először rossz címre mentek, aztán meg az épületen belül sem találták a szerkesztőséget.
  • Tikal #66609
    Valahol írták azt hiszem, hogy miután lelőtték azt mondták egymásnak, hogy nem volt közülünk való, vagyis algériai... nekik ennyi elég és volt..
  • Lacusch69
    Az újságírók voltak a szemükben az ellenség: ott nem volt kegyelem (A rendőr kivégzését nem értem, ártalmatlan volt már, ráadásul muszlim. Persze ez utóbbit nagy valószínűséggel nem tudták, bár amint olvastam valahol, igen részletes felderítést végeztek)
  • Tikal #66607
    Az újságírókat nem tekintették annak.. a menekülés során viszont tényleg nem öltek meg senkit, pedig megtehették volna számos alkalommal...
  • Lacusch69
    Vagy csak ennyi volt a célpontok száma.
  • Lacusch69
    Nem akartak civilieket ölni.
  • JanáJ
    heli tender
  • ximix #66603
    Móricka apukád mit dolgozik ?
    Ruha modell.
    Nagyom szép apukád lehet !
    Ühüm golyóálló mellényeket tesztelnek rajta.

Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.01.10. 18:54:01