Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Bucser
Nem érné meg.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

mijki
@qtab986: Bocsánat a rossz fogalmazásért, amikor írtam még jónak tûnt. :)

Na újrafogalmazva, a kérdés az lenne, hogy megérné-e Magyarországnak saját harckocsit fejleszteni, mint a például a románok a TR-85-öt vagy jobban járnánk ha külföldrõl szereznénk be "új" harckocsikat?

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

qtab986
Megtalálod az ellentmondást a két mondatod között?

mijki
Arra lennék kíváncsi, hogy mennyire érné meg "saját", például T-72-es továbbfejlesztést(mint a környezõ országok) kezdeni vagy teljesen új fõcsataharckocsi kifejleszteni ahelyett, hogy "leselejtezett" vagy új Lepard-okat, Abrams-eket, vagy akár T-90-eseket? A lényeg hogy nem hazai gyártmányú harckocsik beszerzését terveznénk.

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

qtab986
Molnibalage
Egy gyors kérdés, az '90-es évekig szolgáló USAF F-4E gépek kaptak bármiféle komolyabb radar modernizációt?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

mijki
Köszönöm a válaszokat. :)

a képen amit linkeltél, a jobb oldali az egy APCBC lõszer (a baloldali meg HE), ami azt jelenti, hogy maga az AP lövedék, ami a páncélt áttörni és azon bejutva rombolást végezni hivatott, az nem ilyen alakú, hanem:

balról jobbra: AP, APC, APCBC
egy ilyen lövedék, hegyes orral minden valószínûség szerint kisebb páncélátütést eredményezett volna, egyszerûen széttörik a hegye (ahogy például egy kihegyezett ceruzáé is széttörik)

készült hegyes lövedék is (APFSDS, nyíllövedék), azonban ez különlegesen erõs, speciális ötvözeteket igényel (szegényített urán, volfrám és társaik), hátránya pedig az ami az összes ûrméret alatti lövedéké, kisebb romboló erõ

Master91
Ha tû hegyes lenne, szerintem nagyobb eséllyel pattanna le.
Palinko
nem értek hozzá annyira, de tippelgetek majd kijavítanak :D páncélátütés fõleg a torkolati energiától és leginkább a lövedék anyagától, bevonatától függ, ez hogy kicsit lekerekítették nem sokat zavart, gondolom gyártástehnológiai okai is vannak. ha teljesen hegyes akkor nagyobb az átütõ erõ, és katonáék nem feltétlen akarják hogy elhagyja a lövedék a célpontját, inkább ott keringjen, forduljon, "rózsásodjon"....
mijki
Sziasztok!

A világháborús AP lõszerek nem teljesen "hegyesek" voltak, hanem egyhén íveltek és kicsit "tompák". Ha teljesen "hegyes" lõszert készítettek volna, az nagyobb páncélátütést eredményezett volna? És ennek mi lettek volna a hátulütõi?

Magyarul csak simán harckocsi, jelzõ nélkül. Itt is így írják: "Harckocsi (Main Battle Tank - MBT)".
Jeffjohnson
Az MBT(Main Battle Tank)-nek van magyar megfelelõje? Vagy mindenhol MBT ként van írva?

Molnibalage
Itt. Inkább hívnám könyvnek. ;)

A mellékleteket se felejtsd el leszedni, véleményem szerint csak azzal teljes az élmény.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Az az F-15 cikk hol jelent meg végül? Hol lehet elolvasni?

Molnibalage
Lehet, hogy nem is HTKA lesz, megpróbálom lightosabban megírni, talán megjelenik offline valahol. Ez esetben utóközlés bõvebben lehetséges, de csak néhány hónappal késõbb.

Még körvonalaózdik a dolog.

Molnibalage

<#worship>
Molnibalage
~300 és "csak" egy év volt az írás. :)

Ha szigorúan a gondolat és a megvalósulás közötti idõtartamot nézem, akkor volt vagy 2,5. Az elsõ komolyabb forrást az F-15-rõl 2010 nyarán szereztem, abból lett a a "Gondolatok..." írás.

Molnibalage

repvez
Az F-15 is igy kezdödött aztán 200 oldal és másfél év lett belõle :P
Molnibalage
Lehet, hogy karácsony után egy mini HTKA cikk formájában kapjátok meg, mert akkor ki is bõvítem egy kicsit.

Esetleg magyarul is megvan. Nekem a te írásaid még magyarul is emésztõsek.
Palinko
ja
Molnibalage
Csináltam egy rövid összehasonlítást az F-15 és F-14 dogfight képességeirõl. Érdekel valakit? (Angol fórumon posztoltam ki.)

Molnibalage
Zord ezt találta.

"Under the provisions of the SALT II treaty, aircraft carrying cruise missiles must be readily identifiable as such by reconnaissance satellites, so the AGM-86B-equipped B-52G was provided with non-functional wing root fairings known as "strakelets". The modification had to be visible from above so that spy satellites could confirm the number of cruise missile-capable aircraft, and it had to be made aerodynamically and structurally integral with the aircraft so that the change could not be quickly altered or moved from one aircraft to another. "

Idézet tõle.

Egyébként azért nem látom sok értelmét, mert ma már nagyon kevés gép van, és amerikai részrõl a B-52 maradt nuki, meg a B-2 (a B-1 már nem az).Ami a múltat illeti, a G-kkel szemben a H-kat a hajtómûvük miatt jól fel lehetett ismerni, és tudni, hogy ALCM-hordozók, ezért nem kellett nekik plusz "jelzés".

Az ábra ütõs. :)

[NST]Cifu
Nem az ARN-32 marker antennája?

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage

A jelzett kis vezérsíkok mire jók? Ostravában a gép navigátora azt mondta, hogy külsõ azonosító jel a fegyverzetkorlátozási egyezmények miatt, azt mutatja, hogy a gép rendelezik nukleáris csapásmérõ képességgel. A gép navigátor legalábbis ezt állította.

A mûholdak számára nekem ez túl kicsi valaminek tûnik ehhez, csak akkor látszik az árnyéka, ha nagyon oldalról és szerencsés szögben süt a nap. A

az ostobaság meg a világegyetem... :-(

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

Anno olvastam egy réges-régen íródott "Kántor nyomoz" címû könyvet, amiben egy olyan sztori is volt, hogy a gaz imperialisták bombával felszerelt kutyákat küldtek át a határon, hogy pusztítsák a békeszeretõ szocializmust, vagy ilyesmi. (Mondjuk az oroszok a II. vh-ban tényleg kiképeztek öngyilkos kutyamerénylõket, akiknek tank alá kellett befutniuk, csak szegények a bevetéskor a ruszki tankok alá mentek, nem a nácikoké alá:))
Na ez csak érintõlegesen tartozik ide, de kétlem, hogy kémkedésre keselyûket használnának az UAV-k és mûholdak korában. (Olyat már olvastam, hogy asszem a CIA macskára tett lehallgatót, de állítólag teljes kudarc volt az akció).
Mindenki lüke csak én vagyok helikopter:
izraeli_kemkeselyut_lottek_le_szudanban
Molnibalage
Kevésbé súlyos esetben talán még egy rongy is megteszi.

Palinko
ja tuti be lehetne fújni habot ami megszilárdul és jó egyensúlymentesen de gurulna :D akarnak ilyesmit hétköznapi kocsikba is, de még nem terjedt szóval drága ja.
Molnibalage
Ahogy én látom defek nincs, de sérülés esetén is addig használható, amíg a külsõ tárcsa ép. Ha a "küllõnket" szétlövik, akkor szerintem kitömhetõek a hibák. A sebesség nyilván csökken, de bármi rugalmassal betomva az eredeti rugalmasságot biztosító szerezetet, a jármû gurulóképes marad, ha nem extrém a terep.

A probléma gondolom az ára...

Hát nem tudom, én ilyen kerekekkel 40-50 km/h felett nem száguldoznék :)
Gondolom a terepjáró képesség javítása a célja a videó alapján. Ezzel átmegy egy út közepén álló sziklán stb.
Cukii
Errõl tud valaki valamit, hogy mi a koncepció célja? Elõny-hátrány?
http://www.youtube.com/v/2wAvxQfusWU&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Az Arty-k olyanok mint az EMO-k, lehet szidni õket, de vagy megtanulsz együtt élni velük, vagy beállsz te is közéjük!!!

Ha nagyon sarkítva mondom akkor amit maguk csinálnak az rossz, drága és sosem lesz készen. Amit az oroszoktól vesznek az közép jó, nagyon drága, rettentõ lassú. Amit az amiktól az drága, nagyon jó és órára, percre pontosan szállítanak. ;-)

@Palinko: Villámból tuti butítottat kapnak. Én úgy tudom még a brittek is, de a többi eu-s állam és Kanada, meg Auszt. tuti.
Palinko
de biztos ellenséget akar a szomszédból? inkább azzal kéne viszonyt javítani sztem :D f35 bõl nem lebutítottat kaptak volna? adják azt rendesen vagy csak úgy mint a 22 õt akarták japánnak?
Ja, volt már róla itt is szó. Kicsit átrendezõdtek a szövetségek arrafelé, régen az USA nem is adott volna el nekik sok mindent, ha kérik se, most viszont állítólag már az F-35-öst is felajánlották nekik, hogy megkaphatják majd. Az oroszok szállításaival meg elég sok bajuk volt, hát most majd pedálozhatnak, hogy egyáltalán kapjanak még valami megrendelést.
(Hogy mi van a háttérben? Indiának van egy északi szomszédja... amelyikkel túlságosan nincs jóban, és amelyik az USA emelkedõben lévõ riválisa)
Cifu mi ütött ezekbe az Indiaiakba ? Elfordultak Oroszországtól politikailag ? Mi ez a sok amerikai nehézfegyver ?

Indiai bevásárlás !
Ha jól értem nem a "pixelességgel" volt a gond, hanem a színekkel, mindenesetre most a Multicam nevûre esküsznek éppen.
Palinko
közel, Gorod urban ként találtam rá. köszi a linkeket és a segítséget!

hogy-hogy nem vált be a pixel? :O pedig többen is átvették
Scottt
Urban camo?

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak õk értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Az MVD/OMON stb. használ "urban" kék-szürke camo-t, de ezekbõl is sokféle mintázat van.
Ezek pl. mind ruszki, és jó sok féle van (volt) rendszerben, olyan is, ami itt nem szerepel.
Mit találtam: camopedia, nem tudtam, hogy ilyen site is van :)
Ez így túl általános kérdés szerintem:) Elég sokféle mintázat van, azoknak is több színváltozata általában.
Van ez a pixeles asszem az UCP (Universal Camouflage Pattern) nevû, amit az USA bevezetett, aztán panaszok jöttek Afganisztánból, hogy nem igazán jó, sõt feltûnõbb a terepen, mint a hagyományosak, ezért kivonják, több milliárd dollárt dobtak ki az egyenruhacserére feleslegesen.
Palinko
hogy hívják azt a fehér, fekete, szürke terepmintás egyenruhát? kik viselik? azt hittem az orosz specnaz de nem.
Molnibalage
http://www.youtube.com/v/Qx7Meo7w-pY&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB