Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nekem emlékeim között egy olyan eset rémlik fel, mikor egy Harrier földi célpontra tüzelt, majd gyorsított, és a saját felpattanó lövedékei találták el. Állítólag azóta a gyakorló lõszerek tervezésekor erre is ügyelnek (nem robban, de eltörik benne valami becsapódáskor.
Fenrir
"A pék (sütõ) szakma gyakorlói képesek sütõipari termékek önálló elõállítására. A mûhelyüket pékségnek nevezik, amely általában árusítóhely is szokott lenni. A pékségek elmaradhatatlan kelléke a kemence, amelyet sütésre használnak."

😄D

A halál csupán a kezdet...

qtab986

Molnibalage
Mi a pék?

Egy.

Kettõ.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ulvar
Motor nem járt tetõ nyitva, valszeg ezt csak felrobbantották hogy ne kerüljön vissza ellenséges kézre ennyi.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Könnyen lehet, hogy elhagyott hk., legénység nélkül.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Punker
valszeg semmit, figyelemelterelés, a végén látszik a manusz az M72-vel.
kísérõ gyalogság megint semmi, segg hülyék ezek a szírek tényleg.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

z0ty4

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

z0ty4
mit dobott ez be? <#conf>

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

qtab986

Naaa... Belekötsz a kaliber/lõszer dologba de belevágsz egy "gépfegyver"-t? Ne mááá, még gusztustalanabb... 😛

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

qtab986

A személyt fõellenõrnek lehet sztem fordítani, ha nem konkrét személy akkor a belsõ ellenõrzésnél én sem tudnék jobbat 😊 Nálunk nincs pontos megfelelõje, ha lenne az ÁSZ-hoz hasonló hivatal, ami csak a HM-et ellenõrzi, az lenne ilyen. Mondjuk lenne dolga pl. a tervezett helikopterbeszerzés ügyében 😉
Igen, elég összeesküvés-elmélet szaga van, az tuti. De úgy tûnik tényleg voltak ilyen tervek, amiket egy bíróság elé állított dél-koreai kém kifecsegett (vagyis északnak kémkedõ déli). Attól persze lehet dezinformáció vagy csak már nem aktuálisak.
Molnibalage
Elég vad jóslatok ezek.

Jól látom,hogy a Norma lõszer hüvelye rövidebb mint a Lapua hüvelye?

Ahhoz képest nem sokat csökkent az enrgiája.

[NST]Cifu
Upsz, teljesen jogos, én az M34-est akartam írni, nem az MG36-ost, maxima mea culpa... :\

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Legutóbb azt olvastam, hogy valószínûleg törlik az aktuális kézifegyverváltási programot is.

A hadsereg akkor ki fog térni a hitébõl, mert ez már a harmadik kézifegyver-váltás programjuk, amit a törvényhozás (vagy a DoD) kaszálna el. Én nem hiszem, hogy elkaszálnák, bár ki tudja. A belsõ ellenõrzés (jó fordítás az Inspector General-ra? 😊) azért pécézte ki a kézifegyver-váltás programot, mert valahol kell találni 46 milliárd megszorítást az FY13-as költségvetésben (és majd az FY14-esben is). Na most a gond az, hogy a fegyver kiválasztása az év végén lenne esedékes, tehát akárhogy is nézzük, ez csak az FY14-esre lesz kihatással, viszont élbõl találnának kb. 1.8 milliárd dollárt, amit meg lehetne spórolni. Amúgy minden komolyabb beszerzési programot kilúgoznak...

[NST]Cifu
Maradjunk annyiban, hogy nem kaliber megnevezés. Maximum lõszertípus.

Tisztában vagyok vele, hogy miért csípi a csõröd a kaliber/lõszertípus jelölés mizéria, de a kutya nem használja a 7.62mm-es kaliber megnevezést a .30 kaliberes vadászpuskákra például. Ahogy a 9mm-es kalibert sem a .38-as pisztolyokra.

qtab986
Tiszteletem!
A másik, hogy almát körtével hasonlítani lehet, de sok értelme nincs.

A #60512 kommentben szereplõ kérdésre szerettem volna reagálni (És mit tud ez a lõszer amiért...) és jobb megoldást nem találtam, mint az összehasonlítást. A lõszerrõl nem találtam táblázatot, hogyan változik a lövedék esése/sebessége/energiája a távolság függvényében. De az összehasonlításból pár dolog látszik. Milyen erõs és milyen jól megtartja a sebességét.

Fix ûrméretet megadni azért is botorság, mert a 7.92x57mm Mauser kaliberû MG36 vagy MG42 sem kevésbé alkalmas erre akkor, mint a 7.62x51mm-es géppuskák...

Ez a mondat félrevezetõ, mert a HK MG36 csupán 5,56x45mm NATO kaliberben készül.

Itt írnak a wikin az M4-csere project felülvizsgálatáról.
Legutóbb azt olvastam, hogy valószínûleg törlik az aktuális kézifegyverváltási programot is. Mondjuk van most más is, Észak-Korea konkrétan bejelentette, hogy õ bizony atomcsapást fog mérni az USA-ra 😊
Más infók szerint Kína a Nampo-Wonsan vonalig meg fogja szállni Észak-Koreát a Daedong folyóig, a csapatösszevonások nagyban zajlanak. Az ettõl délre lévõ területre meg nyilván az USA és Dél-Korea vonulhat be. Errõl már az angol wikipédián is van cikk. 😊
Na ha ez igaz, akkor történhetnek érdekes dolgok, mintha Észak-Korea könyörögne, hogy mérjenek rá megelõzõ csapást (ekkor pedig Kína a szerzõdéses kötelezettségének eleget téve "megvédheti").
hehe64
1. Maradjunk annyiban, hogy nem kaliber megnevezés. Maximum lõszertípus.

2. "Igazán célzott" sorozatlövésnél jogos a felvetés, ennek nagyjából a 7,62x39 a határa, jelentõs kompenzáció mellett. (Egyébként ez a fogalom mást jelent géppuskánál, és gépkarabélynál, csak zárójelben.)

És teljesen igazad van, fix ûrméretet fegyvertõl elvonatkoztatva megadni botorság, elnézést kérek érte.

Ha nem is látod a világot, attól még ott van!

[NST]Cifu
Olyan kaliber hogy "norma magnum" nincs.
Ez egy megnevezés, egy bizonyos gyártó lõszercsaládjára.

Akkor nincs .300 Winchester, nincs .338 Lapua Magnum, nincs .416 Rigby, nincs .450 Nitro Express, és így tovább?
Elég furcsán néznének rám a boltban, ha egyszer 9x21R-t kérnék .38 S&W Special helyett. Szóval maradjuk annyiban, hogy a .338 Norma Magnum egy kaliber megnevezés.

Amúgy a lövészek által valóban hordozható könnyûgépfegyverek kaliberének felsõ határa 7,68/x mivel kézbõl ennél nagyobb lõszerrel nem lehet célzott lövést leadni.

Hát igazán célzott sorozatlövést kézbõl még a 7.62x51mm NATO vagy a 7.62x54R orosz lõszert tûzelõ géppuskákkal sem lehet leadni. Azért szokták letámasztani õket. Kézbõl az 5.56x45mm-es vagy az 5.45x39mm-es könnyû géppuskák reálisak. Fix ûrméretet megadni azért is botorság, mert a 7.92x57mm Mauser kaliberû MG36 vagy MG42 sem kevésbé alkalmas erre akkor, mint a 7.62x51mm-es géppuskák...

[NST]Cifu
A kaliber marad a jó öreg 5.56x45mm NATO. A kézi fegyver váltás nem marad el, ez év végére várják a döntést. Hat induló van, ebbõl az Adcor BEAR, a Colt CM901 (ACC-M) és a HK416 mind AR-15 mutánsok, az FN AC és a Remington/Magpull/Bushmaster ACR és a lenti képen nem szereplõ Beretta ARX160 úgymond "különálló" ág.

hehe64
Tiszteletem!
Olyan kaliber hogy "norma magnum" nincs.
Ez egy megnevezés, egy bizonyos gyártó lõszercsaládjára.
Ez lenne az egyik megjegyzésem.
A másik, hogy almát körtével hasonlítani lehet, de sok értelme nincs.
Tehát egy könnyûgéppuskához rendszeresített lõszert nagyjából értelmetlen egy közepes kaliberhez hasonlítani.(Más lõportöltet, más lövedéksúly, más kinetikai energia.) Amennyiben egy meghatározott kaliberrõl, azaz a .338 lapua lõszerrõl van szó, ez egyéni sorozatlövõ fegyver számára alkalmatlan, energiatartalma/hátralökõ ereje egy kategória a 12,7mm-es lõszerével.
Amúgy a lövészek által valóban hordozható könnyûgépfegyverek kaliberének felsõ határa 7,68/x mivel kézbõl ennél nagyobb lõszerrel nem lehet célzott lövést leadni.
Amúgy a "sima" hazai fejlesztésû 7,62x39-es gépkarabély lõszer páncélátütése (300hb keménységû lemezre) 100m-rõl ~22mm 200m rõl ~17mm.

Ha nem is látod a világot, attól még ott van!

qtab986
Vannak olyanok, amiknek a csövén nincs fogantyú. Azoknál kesztyûvel kell megfogni a forró csövet. Vagy nem is lehet cserélni a csövét.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Az MG3/MG42-es csöve is kesztyûben cserélendõ, ha forró.

Scottt
Többinél nem tudom mennyire bonyolult, de itt elég egyszerûnek tûnik a csõcsere<#fejvakaras>

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Na, az egyéni lõfegyveres váltást lemondták? Nem is tudtam. Persze ha kivonulnak mindenhonnan (Irak, Afganisztán) akkor a költségvetésüket is erõsen meg fogják nyírni. Persze ez esetben lehet, hogy az újabb repcsibeszerzéseknek is meszelnek.

qtab986
Ha fogadni kellene, akkor én arra fogadnék, hogy semmi se lesz ebbõl a kaliberbõl. Megy a polcra a 6.8 mm Remington SPC (6.8×43mm) és a 6.5mm Grendel (6.5×39mm) mellé. Inkább + 20 db F-35, mint egy új kaliber és fegyver. (A 20 db F-35 csak tipp.)

Ez esetben elképzelhetõ, hogy õk már az esetleges ami kaliberváltásra készülnek? Mármint arra gondolok, hogy az egyéni lõfegyverek mellett a kollektív fegyvereknél is váltanának esetleg?

m18
qtab986
Ha jól emlékszem, a .338 Norma Magnum (8.6x64mm) kaliberû LWMMG torkolati energiája 2.5x múlja felül a 7.62×51mm NATO kaliberû M240-ét. 1000 méteren a .338 Norma Magnum mozgási energiája már 4x nagyobb.

És mit tud ez a lõszer amiért érdemes lenne nato vagy vsz szabvány 7,62-rõl átállni erre a lõszerre? Mert ha más nem akkor a géppuskák zabálni fogják a lõszert. Nem látom benne a rációt.
A mekkorát vihet határa meg a 12,7, legalábbis úgy emlékszem a ruszki gyártmányt egy ember viszi.

qtab986
Ebben csak a kaliber az érdekes és az, ahogyan feszegetik a határát annak, mekkora fegyvert vihet még egy ember. És a videó szép.
LWMMG
Caliber: .338
Weight: 24 pounds / 10.8 kg
Length: 49 inches / 1,244.6 mm
Rate of fire 500 rounds per minute
Ammunition .338 Norma Magnum
Projectile 300gr Sierra HPBT, FMJ, AP
Muzzle Velocity: 2,650 feet per second / 807.72 m/s
Barrel Length: 24 inches / 609.6 mm
Max Effective Range: 1,860 yards / 1,700 meters
Maximum range: 6,170 yards / 5,642 meters
Mount M192 tripod, or various vehicle mounts

A kaliber lenne itt az extre? Mert én semmi olyan dolgot nem láttam itt amitõl meg kéne indulnia egy esetleges vásárlónak a nyálelválasztása. A szereléksín és az állítható hosszúságú válltámasz az cukor, de minden mást az õsöreg PKM is tud produkálni.

Vagy valami mást kellett volna látni csak elbambultam? Bevallom nem tiszta, hogy mi volt a célja ezzel a videóval a GD-nak.

Az etessük kézbõl a géppukkát dolgot meg a mai napig nem értem, hogy miért jó.

qtab986
General Dynamics Armament and Technical Products - Light Weight .338 Cal Medium Machine Gun

Jó videó,de ezek szerint 20 db konténerrel lesöpörhetõ bárki.
Kérdés,hogy ezeket nem õrzik kiemelten?Akkor meg lõttek az álcának.
Tetszett ahogy a rep.h.-ról leestek a repcsik.
A radarok hatótávolsága közti különbség figyelemre méltó.Itt nincs kis csúsztatás?

Pluskast
Mondjuk ehhez képest szó nélkül meg szavazták ÉK ellen a legutolsó ENSZ szankció határozatot 😊 Szerintem a legjobb megoldás az lenne ha maga Kína távolítaná el a Kim famíliát és létrehozna egy olyan vezetést/rendszert mint ami náluk van. Ezzel megnyugodna az egész térség és Kínát sem érné veszteség.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Nem tudhatjuk mi van a háttérben, pl. mi Kína szerepe az egészben (pl. valójában õk mozgatják-e a dagi kölyköt, vagy éppen arra készülnek, hogy félreállítsák stb.)
Kínát elvileg szerzõdés is kötelezi Észak-Korea megvédésére, ha támadás éri, a hivatalos kínai propaganda ma is azt hangoztatja, hogy az észak-koreai és a kínai hadsereg a legjobb tesók stb. Hírek szerint Kínai csapatmozgások is történnek jelenleg a szomszédos területeken, valszeg figyelmeztetésül az USA-nak. Bár akár az is lehet, hogy épp bevonulni készülnek ÉK-ba. 😊
Pluskast
Valószínûleg tárgyalóasztalhoz akarják ültetni az USA-t. Csak azt nem értem, hogy mi alapján gondolják, hogy ilyen "stílusban" ez menni is fog.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Óóó... 😊 Ez érdekel, kicsit kibontanád nekem ezt a dolgot? Mitõl is lesz egy hajó hadihajó, amitõl legálisan eregeti a robotrepcsiket?

Én nem látok semmi olyan problémát amit nem lehetne könnyen és egyszerûen megoldani annak érdekében, hogy a konténeres hajó hadihajóvá avanzsáljon.

De ha már így hivatkoztál rá te biztos tudsz valamit, ami ezt megakadályozza.

Tetszik ez a konténeres elképzelés. Azt ugyan nem hinném, hogy el tudja titkolni egy ország ha ilyesmit vásárol, de utána nagyon nehéz lehet követni, hogy hová is tette azokat. Különösen ha viszonylag jó titkosszolgálata van, ami akár egy banánköztársaságra is igaz lehet. Hozzánemértõként azt mondanám, hogy van benne fantázia és akár mûködhet is, ha nem is olyan tökéletesen mint a videnyó mutatja.

És azt megfejtettétek mi ez az izmozás Északról.
Szerintem ha mi a tecsõn meg tudjuk nézni, akkor a katonai hírszerzés is tud róla. Ha meglékelnek egy hadihajót, vagy csak feszült a helyzet, akkor gondolod nem számolnak a körülöttük lévõ konténerszállítókkal?
Molnibalage
A HTKA-n már írták, hogy leállíották.

Miközben atomcsapással fenyegetõztek, a kínaiaknak olyan üzenetet küldtek, hogy nyugi, nem lesz semmi, jöhetnek továbbra is a kínai turisták. 😊
Ha arról jönne hír, hogy pl. lezárták a Kaesong-i ipari parkot, ahol több tízezer északi munkás dolgozik déli cégeknek, az már lenne valami.
Ez tényleg sokkal inkább terrorista fegyver. Ezt a poént csak egyszer lehet ellõni (hahaha), hosszú távon olyan hatással lehet a nemzetközi kereskedelemre ami egy normális nemzetállamnak szerintem nem érdeke.

Az élet gyenge kezdés után erős visszaesés.

Szerintem csak úgy kilõdösni a civil hajókat nem tûnik könnyen magyarázható dolognak, kivéve, ha konkréten megállapíthatóak, hogy melyekrõl indítottak.

Igaz, ma már bármi megtörténhet egy harctéren 😊

ryzen 5 3600, 16 GB RAM, Radeon 5700XT