Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Bullpup: Értem én, hogy mindenki a saját pukkáját akarja eladni, de GIJoe hatékonyságán sokat nem javít a pukka.
A T-72 témáról: én úgy tudom, hogy csak "sima" mezítlábas, elsõ szériás, export T-72A ellen tesztelték, se késõbbi, jobb minõségû réteges páncélzat (Dolly Parton), se T-80 ellen nem. Az USMC elemzése szerint a második vonalbeli T-55/-62-es ellen lehetett volna használni, a frontvonalbeli szovjet egységek ellen nem.
Úgy rémlik a '90-es évek elején Hmvhelyen, illetve a dóci lõtéren történt.
Nem tudom, hogy mi igaz belõle, mi nem...
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
Szerk.: Sajnos az SG videóbeszúrása csak a Youtube-al mûködik, liveleak-el nem. : - Cifu
Kellemetlen de nem vészes ha arcon talál a hüvely. A videó szerint. Én nem akarom kipróbálni. Ha tudnám se.
Az FN F2000 megoldása nekem akkor már szimpatikusabb...
Lehet, hogy megvan az FN F2000-nek is a helye. De én nem fogadnék rá. Ez most metafora volt. Nem érzem benne azt, hogy arra készült, a mocsokban is mûködjön egy lökött katona kezeiben. És ugye a tár, amirõl írtam.
Például az olyan "innovatív" tankon, mint a lengyel PL-01-re is újíthattak volna valamit az ágyúval kapcsolatban. Egy ARES ágyú modernizálva elég új lenne. 😊 A kisebb ûrméretû lövedékeknek több elõnyük is lenne nem? Fõleg ha "hypervelocity". 😊
Azt olvastam valamely fórumon, hogy az ARES 75mm képes volt 2000m-rõl kilõni a T-72-est face-to-face, és azt hogy 4000m-rõl elkap egy Hind-et(repülve), egy tárból.
Ha ezek igazak volnának, akkor azért egy elég király ágyúról lenne szó. Fõleg, hogy a hordozó platform, mint a HIMAG, ami kicsi volt, gyors és 14t körül mozgott, így légi szállításra is alkalmas volt, eléggé olyan "üss és fuss" tanknak tûnik, mint a világháborús Hellcat.
IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro
Az FN F2000 megoldása nekem akkor már szimpatikusabb...
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Bal kezes zártömbbel és átalakítással. Vagy létezik olyan videó, ahol jobb oldali hüvelykivetésû TAVOR-al lõnek bal vállból? Mert én találtam ilyet például, ahol fél kézzel (!), egyenesen állva valóban lehet a másik kézzel lõni, de a biztonság kedvéért annak is védõmaszk van az arcán, aki ezt bemutatja. 😊
Ezek szerint az FN F2000 frappáns megoldást talált egy nem égetõ problémára.
Nem égetõ probléma? Amikor az SA80 szériával csak jobb kézzel lehet lõni? Amikor az összes Bull-pup fegyver vagy bal, vagy jobb kezes alkalmazással használható átalakítás nélkül? Mert az F2000-el átalakítás nélkül válthatsz kezet.
És milyen igaz! Majd a US Colonial Marines fogja rendszeresíteni. Soká fog eljönni az ideje. 😊
FN F2000-re számítottam. Abba csak az eredeti STANAG tárat lehet betenni. Semmi mást. Közben USA + Izrael erõi veszik a P MAG-ot. Szerintem a példájuk ragadós lesz. A videók szerint a TAVOR-al gond nélkül lehet bal vállból lõni. Ezek szerint az FN F2000 frappáns megoldást talált egy nem égetõ problémára. ARX-160 dettó. Tud jobbra és balra hüvelyt kivetni. De nem is bull pup felépítésû. Azért a németek felhúzókarja jobb, mint az olaszoké. Oké, végül is lehet frappánsnak nevezni ezeket.
De szerintem az An-94 az egyetlen ezek közül, ami olyan elõrelépés, aminek van értelme. De annak szó szerint és átvitt értelemben nagy ára lett, és csak gyakorlott lövész tudja az elõnyét kihasználni olyan szituációban, amire a valóságban kicsi az esély.
Összességében kell nézni.
Mindent. A Glock ott van a piacon, ahol a helye van. Ha a rendõrségre Glockokat akarnának rásózni, Simonyi Ottó azt nem fúrná meg. Ebben biztos vagyok.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Nagy levegõ, nyugalom, átgondol, és újra nekiveselkedik .. 😊) Legalábbis én így csináltam, amikor 3 óra munkám tûnt el az éterben este 23 órakor másnap reggel 9 órás leadási határidõvel egy fél soros hibaüzenet miatt.. kicsit .. ideges voltam .. 😊
y
Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József
Aztán eme szöveg szépen elveszett, mikor egy óvatlan kattintással "kinyírtam"...
Természetesen akadnak ilyen megoldások is, amikor a tenderkiíró eleve egy licenc-t akar csak venni. Ettõl persze a mondatom még áll, ahol gyártási kapacitás is kell, az egy külön tészta... Márpedig azért az országok többsége így gondolkodik.
Még most sem kétkezes a tárkioldója.
Valóban nem, de a Gen4-eseknél már cserélhetõ jobb vagy bal oldalra. Amúgy én anno a Gen1-el még úgy lõttem, hogy egy szintén bal kezes lövõ megmutatta, hogy a lövõ kéz (tehát a bal kéz) mutató újjával hogy lehet a tárkioldót mûködtetni. Nem mondom, hogy elsõre természetes volt, de teljesen mûködõképes megoldás, és kis gyakorlással elsajátítható.
Szerintem az, hogy valami nagyon-nagyon jó az még mindig nem garancia, hogy kell. Gyakran sem az "egyszerû emberek" sem a szervezetek szakértõi/döntéshozói nem ismerik fel vagy látják be. Személyesen nem ismerem, de az írások alapján a VP70 szerintem ma is nagyon-nagyon jó szolgálati fegyver lenne. Amennyit tudok róla, a legjobb. Aztán csak egy nagy bukta.
A VP70 a tipikus esete annak, hogy egy amúgy nagyon jó fegyver rossz idõben kerül a piacra.
Amúgy ott van a HK-tól akkor már a P7, ami ugyanarra a biztosítási problémára jelent megoldást, amiben a Glock nagyott alkotott. Ugyanis a Glock legnagyobb újítása az elsütõ-billetnyûbe épített biztosítókar. Ezek mellett persze jól megépített, könnyû, mûanyag tokos pisztoly, és nem több...
Mi lenne frappáns? Nekem a G36 felhúzókarja annak tûnik, de aztán évtizedeket megyek vissza az idõben, mire találok valamit, ami frappáns, de az meg nem kellett a piacnak. De várjunk! Az MP9 markolata igen is frappáns. (Köszönhetõen a Steyr-nek.) Jobb, mint az UZI-ké.
A G36 felhúzókarja mellé tedd oda az FN F2000 hüvelykivetõ-alagútját, vagy a Beretta ARX-160 pár mozdulattal való átszerelhetõségét jobb vagy bal kezessé, de lehet emlegetni az An-94 kétlövéses rövid sorozatát, amihez egy acélkábeles, trükkös zárszerkezetet használ. Ezek így fejbõl...
Szóval, vannak pisztolyok, amiknek alacsonyabban van a csöve, ezért kisebb erõkar, kisebb nyomaték jelentkezik lövésnél. Kevesebb alkatrészbõl épülnek fel, és full kétkezesek.
Összességében kell nézni. Roppant megbízható, strapabíró, ergonomikus (ok, kétkezes tárkioldója tényleg nincs), ugyanakkor viszonylag olcsó fegyverrõl beszélünk. Vannak nála jobbak, fõleg most, de ami árban versenyképes, azok általában Glock másolatok, amik pedig jóval többet nyújtanak valamiben (pl. HK USP), azok meg más árkategóriában mozognak...
Hogy sorozatgyártás lesz-e, az inkább politikai/gazdasági kérdés. El tudom képzelni a lengyelekrõl, hogy megcsinálják, és sorozatba gyártják majd, de azért ott sem fenékig tejfel az élet, szóval én adok rá egy 50% esélyt, hogy sorozatba kerül.
Know-how terén a helyzet faramuci, a lengyeleknek évtizedes hagyományaik vannak harcjármû gyártás terén, de igazán elõremutató dolgot nem tettek le az asztalra eddig.
A BAe pedig feltehetõen azért tûnt fel a színen, mert van tudása, és ugyanakkor örül a lengyelek pénzének...
Az utolsó mondatra a válasz nem egyszerû. Elõször is mit veszel? A PL-01 nem "teljes értékû harckocsi", szembõl is csak 30mm-es gépágyú lõszer ellen véd. Szóval nem a Leopard-2 kategória, hanem inkább a CV90-120 kategóriája lenne - ami lassan egy évtizede várja a megrendelõket, sikertelenül...
Mennyire drága egy harckocsizó kiképzése? Mekkora értéket képvisel pénzben. (Az ember életet félretéve.)
Nehezen megfogalmazható, ha nem mondod meg, milyen ország harckocsizójára gondolsz. Jó tizen éves adatok rémlenek az US ARMY-tól, ott egy parancsnok kiképzésére 400,000US$, egy irányzó kiképzésére 250,000US$, egy sofõr kiképzésére 100,000US$, egy töltõkezelõ kiképzésére 75,000US$-t állapítottak meg (a számok fejbõl vannak, de a nagyságrend stimmel szerintem ma is).
Van neki egy fesztelenítõje és egy szánakasztója egymás mellett. Mikor a jugoszláv CZ lemásolta, akkor a két funkciót egy karocskába egyesítették. Szóval két funkciója lett egy kezelõszervnek. CZ 99-nek nevezték el a pisztolyt.
Amikor a NATO gépek uralták Jugoszlávia egét és lelõttek egy Mig-29-est, és a pilóta katapultált, akkor egy CZ 99 volt nála. TOP GUN vagy Aranysas írta.
Y
Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József
http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?230658-Today-s-Pix-Monday-September-23rd-2013
Y
Szerintem maroklõfegyvernél nincsenek csodák a - jó értelemben véve ! - egyszerû harcosoknál. Egy rendõrnél szvsz sokkal többet számít a gyakorlás, mint a fegyver. Szerintem.
Forrás
Lehetne esélye egy hasonló, modernizált koncepciónak a mai körülmények között?
IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro
Elõrebocsájtom, hogy nem használok fegyvert, csak olvasgatok. Emellett a legjobb az egy szubjektív vélemény. Tehát igazából nem is létezik.
Szóval, vannak pisztolyok, amiknek alacsonyabban van a csöve, ezért kisebb erõkar, kisebb nyomaték jelentkezik lövésnél. Kevesebb alkatrészbõl épülnek fel, és full kétkezesek.
A Glock-ra ipar épül, cserélik a gyári mûanyag irányzékot és rugóvezetõt. Talán mondható, ez alap a civileknél. Hirtelen ennyi jutott eszembe.
(Bocs hogy soha nem férek bele egy válaszba.)
Azért ez nem ilyen egyszerû. Például az F88 Austeyr-t a Lithgow Small Arms Factory gyártotta Ausztráliának. Pedig az lényegében Steyr AUG.
Csakhogy a Glock egy nagyon-nagyon jól megtervezett fegyvert dobott a piacra
Még most sem kétkezes a tárkioldója. Meg Wilhelm Bubits átment a Steyr-hez, és csinált egy majdnem ugyanolyan pisztolyt, aminek (emlékezetem szerint) kevesebb alkatrésze van, mint a Glock-nak. Ez csak 1, amiben felülmúlja a Glock-ot.
Szerintem az, hogy valami nagyon-nagyon jó az még mindig nem garancia, hogy kell. Gyakran sem az "egyszerû emberek" sem a szervezetek szakértõi/döntéshozói nem ismerik fel vagy látják be. Személyesen nem ismerem, de az írások alapján a VP70 szerintem ma is nagyon-nagyon jó szolgálati fegyver lenne. Amennyit tudok róla, a legjobb. Aztán csak egy nagy bukta.
nagyon jó marketinggel nyakon öntve nagyon jó idõben
Ezt nem tudom. Például a Norvég hadsereg gyorsan megvette a Glock 17-est, de a DOD-al nem jött össze az üzlet. Azért azt hiszem ez inkább a DOD sara. Persze, könnyen meglehet, hogy a Glock pisztolyok a példák rá, mi az jókor jó helyen lenni, és akkor beindul az üzlet. Szerintem nem a legjobb a maga kategóriájában, de amire való, arra elég jó.
Továbbá ne feledjük, hogy igazán frappáns megoldásokat nem mutattak fel
Mi lenne frappáns? Nekem a G36 felhúzókarja annak tûnik, de aztán évtizedeket megyek vissza az idõben, mire találok valamit, ami frappáns, de az meg nem kellett a piacnak. De várjunk! Az MP9 markolata igen is frappáns. (Köszönhetõen a Steyr-nek.) Jobb, mint az UZI-ké.
Félreértés ne essék, én is kalapot emelek a B&T elõtt, csak azért ez még kb. az a szint, mint az USA-ban a KAC vagy ami anno Finnországban a Valmet volt. A Valmet kitörtne a nyakát a piaci versenyben, a KAC pedig továbbra is csak próbálkozik kitörni a középszintû fegyvergyártók világából.
Mert igazán jó fegyvert csak a germánok tudnak csinálni. 😊 De az oroszok meg a csehek is dobogósak. Nemrég olvastam, hogy a CZ gyárat nyit Brazíliában.
A nagy kérdés az lesz, hogy valóban sikerül-e sorozatba ültetni a technológiákat.
Illetve ami még komoly kérdés, hogy vajon a PL-01 csak egy újabb nekifutás a "könnyû harckocsi" koncepciónak, amit már jó ideje próbálgatnak (legutóbb ugye az US Army a FCS program keretében), vagy valóban elfogadják a hadseregek azt, hogy a "pajzs" jelenleg kihívásokkal küszködik a "kard"-al szemben, és inkább nem erõltetik tovább a nagy méretû, 50+ tonnás harcjármûveket. Ami azért tûnik érdekesnek, mert ugye az oroszok az Armata-program keretében továbbra is a "teljes értékû harckocsi" mellett kardoskodnak jelenleg...
A jelentõs mennyiség annyit tesz, hogy ha XY ügynökség, hadsereg, fegyveres testület tendert ír ki, hogy kell Z ezer mennyiségû lõfegyver, akkor ott a B&T nem is fog elindulni, hiszen tudja, hogy esélye sincs...
GL-06; APR Sniper Rifle; MP9 rendszeresítése rendvédelmi szerveknél, hadseregeknél.
Majd ha a Svájci hadsereg nem Sig-Sauereket fog rendszeresíteni, akkor beszélhetünk komoly eredményrõl. Számtalan kissebb gyártó létezik a világon, soknak van saját tervezésû fegyvere is, általános szabály viszont, hogy katonai fegyvereknél egy kisebb ország esetén a gyártó ország hadserege határozza meg azt, hogy mennyire tud egy fegyvergyár érvényesülni, lásd Beretta - Olaszország, CZ - Csehország, stb.
Az, hogy pár száz darabos értékesítésekkel büszkélkedhetnek az szép eredmény, de csak a maguk szintjén...
Glock mûanyagot fröccsöntött fémdarabokra, aztán egyszer csak csinált egy pisztolyt a semmibõl és megszerezte a piac egy jelentõs részét. Elõtte egy lõfegyvert se csinált.
Csakhogy a Glock egy nagyon-nagyon jól megtervezett fegyvert dobott a piacra nagyon jó marketinggel nyakon öntve nagyon jó idõben (1980-as évek). A B&T egy olyan idõben van viszont, amikor a fegyverpiac eléggé telített, és minden komolyabb megrendeléséért öldöklõ harc folyik. Továbbá ne feledjük, hogy igazán frappáns megoldásokat nem mutattak fel - jó iparosmunkát igen, de ez még korántsem garancia a sikerre...
Félreértés ne essék, én is kalapot emelek a B&T elõtt, csak azért ez még kb. az a szint, mint az USA-ban a KAC vagy ami anno Finnországban a Valmet volt. A Valmet kitörtne a nyakát a piaci versenyben, a KAC pedig továbbra is csak próbálkozik kitörni a középszintû fegyvergyártók világából.
Y
A lengyelek "Komondora" jól néz ki és jobba a reklámvideója is.
Hát ez az érdekes bennük.
és aligha lenne képes egy valóban jelentõs mennyiségû megrendelést teljesíteni.
A jelentõs mennyiség határozatlan szám.
A "hogy nem tudják lenyomni a nagyok" kérdést pedig nem értem.
GL-06; APR Sniper Rifle; MP9 rendszeresítése rendvédelmi szerveknél, hadseregeknél.
Ha végiggondolod, a "nagyok" messze a B&T felett állnak, mind know-how terén
Glock mûanyagot fröccsöntött fémdarabokra, aztán egyszer csak csinált egy pisztolyt a semmibõl és megszerezte a piac egy jelentõs részét. Elõtte egy lõfegyvert se csinált.
azért a B&T még nem állt neki saját lõszert kifejleszteni, mint egy FN vagy HK
Mert minek is? Már így is túl sok van lõszerekbõl.
mind gyártókapacitás, mind nemzetközi kapcsolatok terén.
Na ez az! Mindezek ellenére rendszeresítik a fegyvereiket, államok veszik meg. Valamilyen teszten át kell esniük, amit a vevõ végez el, hogy lássa, mit vesz. Sokan úgy látták, érdemes megvenni. És nem hiszem, hogy Svájc, vagy egy kanton elment lobbizni a sikerért. De ki tudja, talán a BT Davosban rendezett a vevõknek termékbemutatót, meg egy kis síelés. 😊
A B&T úgy indult, hogy hangtompítókat terveztek és gyártottak, a HK csõre szerelhetõ (tehát nem gyárilag hangtompítós, mint az MP5SD) hangtompitóit a B&T gyártja 20 éve.
Ebbõl lett aztán egy kísérleti fegyvergyártás, mikor a Steyr úgy döntött, hogy a TMP gyártását a minimális érdeklõdésre való tekintettel leállítják, és mivel a B&T velük is kapcsolatban volt, ezért õk kísérletképpen megvették a lincenc-t.
Ezzel együtt is bár a B&T szépen lassan fejlõdik (jelenleg a honlapja szerint "kevesebb, mint 50" alkalmazottja van), azért továbbra is mikro vállalkozásnak minõsül, és aligha lenne képes egy valóban jelentõs mennyiségû megrendelést teljesíteni.
A "hogy nem tudják lenyomni a nagyok" kérdést pedig nem értem. Ha végiggondolod, a "nagyok" messze a B&T felett állnak, mind know-how terén (azért a B&T még nem állt neki saját lõszert kifejleszteni, mint egy FN vagy HK), mind gyártókapacitás, mind nemzetközi kapcsolatok terén.
De a B&T elég jól megvetette a lábát a fegyverpiacon. Úgy indult, hogy megvett egy licencet, aztán már saját konstrukciói is vannak. Nem értem, hogy nem tudják lenyomni a nagyok.
APC556
Lõszer: 5.56x45mm
Félautomata változata:
APC223
Lõszer: .223 Remington (gondolom)
APC300
Lõszer: .300 Whisper

GL-06
Lõszer: 40mm x 46
pdf dokumentum
Ilyet kapott a magyar rendõrség is. A 2006-os eseményekbõl okultak.
Lõszer: 7.62x51mm NATO/.308 Winchester & .338 Lapua Magnum
Rendszerben: Luxemburg; Szingapúr; Tunézia

TP9 Carbine
TP9 Pistol
BT-96, ami kilóg a sorból, a félautomata HK MP5
Lõszer: 9x19mm & wikipédia szerint + 6.5×25mm CBJ és talán .45 ACP
Rendszerben: India; Indonézia; Makaó; Portugália; Svájc; Thaiföld. Ezt írja a wikipédia. De emlékszem, hogy láttam másokon is. A szlovák BV-sen vagy rendõrön, belga rendõrön.
pdf dokumentum
Csak a gyalogsági fegyverekre fókuszálok a széles termékpalettájukból:
Pisztolykaliberû fegyverek
APC Carbine
Lõszer: 9x19mm & .45 ACP
pdf dokumentum
Remélhetöleg nem a románok vagy a lengyelek fogják megvenni ezeket is ..
Szent Haba-kukk
Érdekes a G36 új válltámasza is. Az A2 verziónál ha jól tudom, a csövet körülvevõ részt is aluminiumra cserélték, hogy ellenálóbb legyen a hõterheléssel szemben.
Y
bár ez szintén nem a teljes, de közben a suggestionsben megtaláltam.
Per Aspera Ad Inferi.
Per Aspera Ad Inferi.