Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

qtab986
Nem úgy van, hogy a CZ 75 szánakasztója gyengébb?

qtab986
A szánakasztója gyengébb anyagból van, mint a CZ-75-nek.
Nem úgy van, hogy a CZ 75 szánakasztója gyengébb. Mintha valahol írták volna, hogy a Jericho szánakasztóját teszik néha a CZ 75-be.

Nekik elég széles a feladatkörük. Szerintem az is hozzájuk tartozik, hogy a tengeri fúrótornyokat visszafoglalják. Csak tippelem, de nekik benne van a pakliban, hogy szûk terekben kell lõni.

Elolvastam a KGP-9-es kaliber cikket. És bár tudom, hogy csak egy fotel harcos vagyok, de akkor sem tudom elhinni, hogy egy ergonómiátlan izé megver egy glockot meg egy UZI-t egyenlõ körülmények között.
A SEAL szvsz nem jó példa. Ha már Siget kell ragadni, ott nagy a gebasz. Karabéllyal mennek. Egy TEK-nél meg pl simán elég lehet egy pisztoly. Szerintem.
Ezzel kezd.
Köszi szépen!

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.

[NST]Cifu
Upsz, jogos az öt pont!

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Bocsánat, hogy belevau, de a Vámosokat sosem olvasztották bele a Rendõrségbe. Õk még mindíg a PM alá tartoznak NAV-ként.
Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Hali. Tudna valaki ajánlani egy jó kis oldalt ahol meg lehet nézni h jelenleg a USMC milyen felszerelést (sisak, egyenruha stb.) használ? Vagy esetleg tudja valaki pontosan?

BRAT
"Forradalmi Rendõrezreddel kezdõdött(?), Komondor kommandó, KBI, TEK"
Volt ott rengeteg. Gepárd akciócsoport és TESZ, ami így hirtelen feltûnik.

"elsõ normális marokfegyvere a Jericho 941F(?) volt"
A Jericho-k nagy hibája a meredek adagolópálya és, hogy csak 1-2 fajta extra polírozású lõszerrel mûködik kifogástalanul. MFS lõszer, vagy kisebb szennyezõdés és máris elakadást produkál(t) a stukker. A szánakasztója gyengébb anyagból van, mint a CZ-75-nek. Érdemes kicserélni azt is, úgy is csereszabatosak egymással.

-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" ☫ Zemdee bodáá Irán! ☫

qtab986
A SEAL-t azért ne vedd ide, mert az katonaság.

A SEAL úgy tudom tudatosan választotta a P226-ot az M9 helyett és a Mark 23 megszületése után is ragaszkodott hozzá máig is.
Csinálnak õk olyat is, mint a TEK, csak hatókörük az egész világra kiterjed. 😊 De tényleg. Meg elnöki engedéllyel(?) az USA területén is bevethetõek. Emlékszem, a Delta Force-ot már felhasználták egy börtönlázadás felszámolására. Köztörvényeseket tartottak fogva, nem terroristákat. Kb 20 éve volt.
A katonaság csak kivételes esetben vethetõ be az USA területén, nem háborús helyzetben, amerikai állampolgárok ellen. De kellettek, megkapták az engedélyt és oda mentek. A részletekre már nem emlékszem pontosan, de azt hiszem végül is csak pszichikai nyomást gyakoroltak velük. A lázadók és a hatóság tárgyalásba kezdett, és a rabok delegációja a Deltások elõtt volt kénytelen a tárgyalás helyszínére menni. Megértették, hogy a lázadásuknak itt vége és a tárgyaláson beleegyeztek, hogy békésen felszámolják a lázadásukat.

Hogy mi volt a döntés mögött, nem tudom. Tippre az egyik ok az ár.
A TEK-nek számít az ár? Akkor minek nekik MP5? Csak csóválom a fejem. Rutint szerezni sok idõ. A rutint eldobni egy olcsóbb fegyverért egy szervezetnél, amibe öntik a lóvét? Furcsállom.

[NST]Cifu
A SEAL-t azért ne vedd ide, mert az katonaság. A rendõri egységeknél sokkal sûrûbb a fegyverváltás, azon egyszerû okból, hogy a beszerzések esetszerûbbek, illetve kevésbé szigorú az úgymond eljárás-kialakítás.

Hogy mi volt a döntés mögött, nem tudom. Tippre az egyik ok az ár. A pletykák szerint anno a Glock 2009-ben 60e Ft / db áron kínálta a 17-eseket a rendõrségnek, persze nagy tételben, de nem haraptak rá. A Vámosok P30 és P2000 pisztolyokat szereztek be, mielõtt összeolvasztották a rendõrökkel, de még ma is látok vámosok közül is olyat, akinek az oldalán a jó öreg PA-63 lifeg.

Az adott egységtõl, pontosabban a döntéshozóiktól függ, mit és hogyan rendszeresítenek. Valamelyik VPOP-s egységnél volt szó róla, hogy a P30-asokhoz eleve hozzájuk való tokot is vásároltak, tehát komplexen, átgondolva ment a beszerzés. Ilyen is van. Csak ritka...

qtab986
Semmi különös, csak az, amikor egy fegyvert rendszeresen használnak: elkezd a kopás miatt elhasználódni, emiatt a mûködése megbízhatattlanná válik. Ezért aztán Glock-17-est rendszeresítettek az USP-k helyett.

Álljunk meg itt pár gondolat erejéig. Ha elhasználódik egy fegyvertípus*,
akkor kivonjuk a rendszerbõl? A magyar rendõrség terrorelhárító és kiemelt veszélyességû bûnözõk elfogására/kritikus helyzetek megoldására szakosodott szervezete(i) (én már nem is követtem az átalakulásaikat, ide-odasorolásukat, jogkörváltatásaikat, borzalom mennyi volt, a Forradalmi Rendõrezreddel kezdõdött(?), Komondor kommandó, KBI, TEK. Mik voltak még?) elsõ normális marokfegyvere a Jericho 941F(?) volt. Arra ki kellett képezni az oktatókat, akik tovább adták tudásukat a operátoroknak(?), a karbantartókat szintén kiképezték.

Utána jöttek az USP-k, ugye? Akkor ez az egész átképzés kezdõdött elölrõl. "Elkoptatták" az USP-ket és újra megcsinálták az átképzéseket. De a fegyvermestereknek/karbantartóknak azt hiszem ezt a Glock 1 nap alatt lezavarja. Egyszerû szerkezet, nekik gyorsan megy az átképzés. De a fegyver használóinak elég sok idõbe telik a rutin megszerzése. Simonyi 1x az MP5-re képzés idejét (vagy lövések számát nem tudom) elárulta egy cikkben. Akinek kedve van, keresse meg, de leesik az álla. Nem megy hip hop, hogy valaki bevetésre menjen egy bizonyos típusú fegyverrel.

Ez most nem tûnik egy kicsit pazarlásnak idõvel és pénzzel? A SEAL mióta elvan a P226-osaikkal? Csak séróból szerintem negyed százada.

Hol lehet megnézni, melyik szervezet most milyen fegyvert használ?

*Nevezhetjük így a szolgálat USP állományát?

[NST]Cifu
Elég rossz minõségû a kép, de nekem erõs a gyanúm, hogy valami custom made vadászpuska. Elõrõl kezdve: kompenzátor, feltehetõen utólagos. Masszív a tok felsõ része, és bár nem látni rendesen, de szerintem bal kezes fegyver, legalábbis a hüvelykivetõ nyílás / zártömb nagyon rövid fém színû rész lenne. HA fém szímû, és az tényleg a zárszerkezet, akkor talán McMillan puska, azoknál van ilyen csavart, íves díszítés rajtuk. A vége a fegyvernek még furcsább, egy nagyon kiemelt "Monte Carlo" típusú pofadéka van a tusnak, de ismét, nekem úgy tûnik, mintha bal oldali lenne (tehát a felénk nézõ részre támaszkodik fel az arc).

[NST]Cifu
Most vettem észre, a TEK már Glock-ot használ. Az USP-vel mi van?

Semmi különös, csak az, amikor egy fegyvert rendszeresen használnak: elkezd a kopás miatt elhasználódni, emiatt a mûködése megbízhatattlanná válik. Ezért aztán Glock-17-est rendszeresítettek az USP-k helyett.

Meg a PRT is.

A géppisztoly elírás, Glock-17-eseket rendszeresítettek 2010-ben, kb. 250db-ot...

Her Laca
Remington?

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

flashpointer
Hol van puska

Emancipate yourself from mental slavement!

meg tudja valaki mondani ennek a puskának a típusát?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Ugyan a homlok gránátvetõket beáldozták a védelemért, de mégis maradt egy méretes védtelen rész szembõl, ez azért nem valami bizalomgerjesztõ. Emellett gondolom a max. csõemelkedése maradt 45°, nem tudom hogy ha egy orosz panelrengetegben kell esetleg harcolni, akkor nem lenne-e ideálisabb 60° vagy nagyobb csõemelkedési szög?

Nálatok mûködik a topic keresõje?

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.

qtab986
Ilyenekkel mondjuk elég hatásos tûztámogatást lehetne adni városi harcban. Bár ennyi erõvel egy Puma is alkalmas lehet a célra, mégha feleakkora tûzerõvel is bír, de legalább hasonló páncélzattal.

Y

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

[NST]Cifu
Bemutatták a BMPT-72 "Terminator 2b"-t. Az eredeti BMP-T ugyebár a T-72-esen alapult, de átalakították a teknõt kissé, hogy legyen hely két plusz fõnek, akik a lánctalp feletti két gránátvetõt vagy géppuskát kezelték. Az "új" BMPT-72 a meglévõ teknõre épül, nincsenek gránátosok és gránátvetõk, a tornyot lecserélik egy újra, amin 2x 2A42 30mm-es gépágyú, 4x ATAKA pct. rakéta, illetve egy géppuska. A kiegészítõ páncélzat egy új III. generációs ERA, és lehetõség van az eredeti motor helyére 850 lóerõs B84MC vagy 1000 lóerõs B92C2 motort beépíteni.

Látványos ez az orosz propaganda videó, csak van pár probléma vele.
Rengeteg projektet láttunk már, amit végül elkaszáltak (vagy butítottak le), többek közt azért, mert nyelte a pénz. Még a világ legfejlettebb hadserege (USA) sem engedheti meg magának, a robotok nagyszámú alkalmazását, nemhogy Oroszország, ahol ennek pénznek sokkal jobb helyet is lehetne találni. Sok olyan helyzet van, amit nem lehet a levegõbõl vagy robotokkal megoldani, erre az amerikaiknak is rá kellett döbbenniük Irakban és Afganisztánban. Szépen elgurulgatnak a tök kietlen utcán, de vajon mit produkálnának törmelék között, ahol lelassulva egy RPG-vel, IED-vel könnyen harcképtelenné lehetne tenni õket. Igen messze vagyunk még attól, hogy ilyen szintû robotokat lássunk a harcmezõn értékelhetõ számban. Kérdés, hogy a terepen valóban tudják-e azt, amit a szimulációkban, az oroszok (is) szeretik túlbecsülni saját haditechnikájukat.

Ez csupán propaganda, ahogy a kínaiak új vadászgépe is az.

ui:
Csak azt nem tudom, hogy az orosz propaganda videókban általában miért a NATO-t vonultatják fel ellenségként? Na persze minden hatalomnak szüksége van egy mumusra. A toprongyos csecsen és dagesztáni szakadárok nemigen lennének ellenségei a "csúcstechnikájú" orosz hadseregnek, hülyén nézne ki a videóban.

YouTube: 23Drazse

"Ezt mágnes-nek fordították magyarra."

Úristen... <#nyes>
qtab986
off
Van ez a mûsor a televízióban. Eddig a legjobb kincsesbánya a fordítás terén. Tegnap egy Glock tárjáról volt szó. Angolul a tár magazine amit sokszor, mint a zöldsapkás mûsorvezetõ is, csak mag-nek mondanak. Ezt mágnes-nek fordították magyarra.
Eddig ez a mûsor ment el félrefordításban a legmesszebb, amit valaha láttam. Az eredeti és a szinkron hang egyszerre hallható. Akit szórakoztatnak ezek a bakik csak bátran nézze/hallgassa.

0:59-nél lövés van vagy videóvágás? Nagyon fúrcsa az egész. Amúgy felvezetõ autónak jó lenne a hétvégi autós kiránduláshoz.

qtab986
Ügyes reklám.

qtab986

flashpointer
Kicsit morbid az az integetõ michelin figura, majd ha az összeroncsolt hullákon gázol át és odazúmol akkor is ott fog integetni, jó reklám 😄

Emancipate yourself from mental slavement!

qtab986
防衛省、陸上自衛隊の新装備品「機動戦闘車」試作機を初公開(13/10/09)

Érthetõ?

Bár azt csinálsz amit akarsz, én nagyon utálom ha poilerként vagy szürkében írsz. Érdekelnek a hsz.-id, de telefonon nekem nagyon macera elolvasnom.
Amúgy igaza van a Youtube-os kommentelõnek, az elõször felbukkanó gép Phantom, miközben a felirat szerint arról beszél a fickó, hogy egy MiG-et láttak meg.
Ja, a redditen találtam rá, ott van egy olyan "subreddit", hogy CombatFootage.
Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

qtab986
Nyugodtan. Ha a silver szín olvashatatlan, akkor menjen a kukába. Legyen off tag használatával jelezve az, amit a silver-rel akartam jelezni. Semmi gond. Az alkalmazkodás nem fog gondot jelenteni remélem. Csak a rigorózus megnyilatkozásaimat folytathassam. Bár nem tudom, mások szemében van-e jelentõsége, mert rég nem követem úgy a marok és vállfegyverek világát, mint régen, vagyis nem haladok a korral és szegényes lexikális tudásom is csak gyérül.

[NST]Cifu
Javasolhatom erre a silver betûszín helyett az off tag használatát? 😊

qtab986
Amikor nem vagyok biztos egy állításban vagy nincs lényegi jelentõsége a kommentemnek illetve mondatomnak, akkor meg akarom különböztetni a kommentet/mondatot értéke szempontjából. Így jelzem, hogy ha valakit nagyon érdekel, akkor elolvashatja, de nyugodtan átugorható. Ekkor a silver színt használom.

Konkrétan a #62072 kommentrõl: Zicherman István-t elfogultnak tartom az oroszok felé. Egy kiskatona friss élménybeszámolóját nem tartom elég megalapozottnak (amennyiben egyáltalán igaz). Továbbá nincs több forrásból megerõsítve a gumi válltámasz gyenge rögzítése. Az állítás szerintem nem áll elég erõs lábakon. Ezért kényszert érzek rá, hogy a komment tartalma/állítása láthatóan jelezze, nem tejesen biztos. Rossz érzéseket kelt bennem, ha legjobb szándékom ellenére téves információt adok tovább.

Másik konkrét példa a #62053 komment, amiben ez szerepelt:
Ennek a kicsúcsosodása 1996-ban következett be, ha jól emlékszem a Kaliberben ekkor jelent meg egy cikk a KGP-9-rõl Földi tollából ...
A dátum téves volt és helyesbítettem (1998/4. szám.). A #62053 komment majdnem 100%-os helyes megállapításokat tartalmazott, de a dátum téves volt. De ez is jelentéktelen volt a komment egészéhez képest. Szükségét éreztem, a dátum pontosításának, de nem akartam egy korrekt kommentet egy apróság miatt devalválni. Megint jeleznem kellett, hogy egy jelentéktelen apróság nem pontos a kommentben.

A jelek szerint az átlagnál fontosabbnak tartok bizonyos szabályok szerint végezni mindent. Még a kommentelést is. Ha megszegem a szabályaim, akkor rossz érzést keltek magamban. Lányegében ez a helyzet.

Molnibalage
Miért írsz szinte mindig halvány betûkkel?

qtab986
AMD. Zicherman István az index fórumban lefordította, hogy a Orosz–grúz háború-ban zsákmányolt fegyvereket, felszereléseket rögtön kipróbálták ott helyben a katonák. Az orosz fórumokon meg megosztották a tapasztalatokat. Egy orosz "kiskatona"(?) szerint nem is volt olyan rossz az AMD–65. Csak kell egy jó erõs ragasztó, amivel a gumi válltámaszt oda lehet ragasztani, mert könnyen lejön.

úúú akkor az AMD megelõzte a korát? <#banplz>
qtab986
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Ezek miatt a face shield-ek miatt látni néha furcsa válltámaszt fegyvereken. 2 példa:

Svájc

APC Carbine; Lõszer:9x19mm

Hagyományos

Face shield-hez használható

Oroszország

SR-3 Vikhr; Lõszer 9x39mm

Hagyományos

Face shield-hez használható

[NST]Cifu
Ááááá, igen, az UDES széria. Hiába, innováció terén a svédek merészeltek nagyokat gondolni, de a megvalósítás útjára mégse vitték ezeket az Strv-103 után. Az Strv-2000 program keretében maradtak az egy teknõs megoldásnál, és bár még ment náluk a torony nélküli elképzelés, de a végsõ tendereztetésnél mégis a tornyos T140/40 verziót adták be.

A Leo2, Strv-2000/tornyos, T-72, Strv-2000/torony nélküli, Strv-103 magasság összevetési ábrája

Az Strv-2000 T140/40 (tornyos, 140mm-es fõ fegyverzet, 40mm-es kiegészítõ fegyverzet) fa makettje

Az Strv-2000 T140/40 fa makettje az M1A1 és a Leo2A4 mellett, amelyek a svéd tenderre érkeztek. A tendert ugye a Leopard nyerte....

Ez pedig a páncélvédelmet mutatja be, reálisan. Csak szembõl, az elsõ 60°-os szögtartományban véd az ellenséges harckocsik pct. lövedékeitõl, az elsõ 180°-os szögcsoportban a páncéltörõ rakétáktól, míg a hátsó 180°-os szögcsoportban már csak a max. 15mm-es AP lövedékektõl és a tüzérségi gránátok repeszeitõl...

A harckocsitest egy bizonyos méret alá nem csökkenthetõ. Már csak azért se mert nem tudnak mindent a toronyba rakni. A motor, erõátvitel, futómû marad a testben, ezeknek a méretei befolyásolják a test méretét. Egy meghatározott hossz alá se mehet a test, mert akkor a futómû hosszúság/szélesség aránya nem lesz optimális illetve a csak extrém széles lánctalpakkal érné el az elõírt talajnyomást. A toronynak is kell egy megfelelõ méretû toronygyûrû ami befolyásolja a test méretét is. Lehet trükközni hogy csak a torony alatt szélesítik ki (pl T-62) ezzel valamennyi tömeget spórolnak, de végsõ soron a harckocsi szélessége nem csökken sokat.

Én az olyan gépekben látok elõre haladást mint az Object 450 vagy az UDES 20.

Az elsõ embernél miért ne lenne jogosultsága. Level III már ér valamit. A SWATosokon is látni néha roham bilit.
Mostanra az amik is feltalálták az arcvédõt.
Nem értem az orosz különlegesek furcsa vonzódását az ilyen "hegesztõmaszkokhoz", nem is erre gondolok elsõsorban, hanem a régebben használt, leereszthetõ rostélyra (feltûnik ebben a videóban is párszor), ilyesmit rohamrendõrök szoktak viselni, nem a kommandósok. Nem akadályozza inkább a viselõjét? 😊
Meg vannak (voltak) azok a fura böszme nagy sisakok, amikben úgy néztek ki a szpecnaz-osok, mint a Támad a Mars-ban az idegenek, jó tudom, a jó öreg ruszki elektronika sok helyet foglal (az ilyen sisakokban volt beépített fejhallgató, meg ujjvastagságú kábel ment ki belõlük a hátizsákot elfoglaló rádióhoz 😊
Molnibalage
Na meg jobban lát a sofõr, ami szerintem nagyon nem mindegy.

[NST]Cifu
Csuka-orr: Hmmm... most így utánanézve tényleg sokkal kisebb a csoka-orrú harckocsik aránya, mint elõször gondoltam. Úgy tûnik a JSz-7 és társai rendesen megvezettek. 😊))

Sofõrt a toronyba? Vagy mégse?: Noha elsõre tényleg ostobaságnak tûnik a toronyba koncentrálni a teljes személyzetet, de van benne ráció. Egy küzdõtérben lehet így mindenkit összeszedni, így kisebb belsõ térre van szükség, illetve rövidebb lehet a harckocsiteknõ, valamint alacsonyabb maga a harckocsitest (az MBT-70 testében max. feküdve férne el a sofõr, de ahhoz túl rövid a torony elõtti tér).

Tény, hogy egyszerûbb a testbe pakolni a személyzetet, de az MBT-70 esetében ez azért volt az elején elvetve, mert nem akartak automata töltõt, márpedig torony nélküli, vagy hasonló alternatív megoldások így nem kerülhettek szóba.

qtab986