95091
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • molnibalage83
    Az előzőt olvastad? Na, annak a terjedelmét már 40%-kal haladja meg úgy, hogy még csak az első három fejezet van átgyurmzáva és a 4. elején tartok. Brutális lesz a vége, ez lesz minden HT összefoglaló öreganyja. Szerintem talán még angol nyelven sem létezik majd ilyen...
  • JanáJ
    Köszi, ha kész a nagy mű akkor ide is posztold.
    Igen, az lejött, hogy Hpasp nem tegnap kezdett el légrakokkal foglalkozni. :-)
  • molnibalage83
    Az egyik gép, akkor csak úgy vakon indított semmibe AIM-120-at?

http://yf-23.net/comparison.html

Lockheed shot missiles for all to see, Northrop quietly demonstrated weapons launching on sims to the USAF. Jay Miller in his F-22 book stated that YF-23 PAV-1 carried an inert instrumented AIM-120 round for buffet tests of the weapons bay. This is unconfirmed. Rooney said his team was not concerned with the Lockheed team's decision to fire Sidewinder and AMRAAM missiles, which he says were not a requirement of dem/val. "We made a list of what we felt was important and we didn't share our list with Lockheed... and they didn't share their list with us," he said. "We didn't think that launching a very mature missile at seven-tenths Mach in level flight had any meaning whatsoever." Defense Daily 14 January 1991: Northrop Unconcerned About Missile Firings
  • [NST]Cifu
    Sem az YF-22, sem az YF-23 gépek nem rendelkeztek soha semmiféle radarral, azoknak csak a reptulajdonságokat (és az RCS-t) kellett bizonyítaniuk. A Northrop-Grumman a Texas Instruments-et kapta meg a radarfejlesztéshez (és egy BAC-111 volt a repülő laborjuk), a Lockheed pedig a Westinghouse-t (ők egy Boeing 757-est használtak a radar tesztelésére). Érdekesség, hogy az F-22 programhoz végül a Northrop Grumman / T.I. páros kapta meg a végleges radar kifejlesztési megbízást, így az ATF-23 csoport radarja került bele a győztes ATF-22 csoport sárkányába...
  • SZUsszan
    Szovjet hadihajók a szovjetunió szétesése után
  • molnibalage83
    Tudom. :)

Más. Az YF-22 rendelkezett már AESA radarral? A Mitsubishi F-2-nél azt találtam, hogy már 1995 (!)-ben bírt tesztgéppel ilyen és a gép 2000 körüli IOC-val igen erős helyezést ért el az "első rendszerben levő AESA radaros" vadászgépk ligájában. Vagy a széria gépeken akkor még nem volt AESA?
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.07.23. 16:14:33
  • millerius
    Kinek szólt: lehet, hogy minden tengónak volt egy betűkódja, és az első vett betű már eleve meghatározta a címzettet. Ilyen módszerrel üzeneteket úgyse lehet küldeni, csak kódolt parancsokat, pl.: "DBB" = USS Dallas vissza a bázisra, "LST" = USS Lafayette, SATCOM-adás következik (emelkedjen vételi mélységre), "AD2" = minden egységnek DEFCON 2 érvényben - persze nem ilyen egyértelmű kódokkal.
  • [NST]Cifu
    "Folyamatosan" adnak a Zevs-el, vagyis mindennapos használatban van, tehát nem úgy néz ki, hogy csak akkor küld üzenetet, amikor indítani kell a rakétákat.
  • molnibalage83
    Na jó, csak ugyebár megvan az esély arra, hogy minden ilyen adás után egy vagy összes tengó elindul felfelé, közvetett infó. :)
  • [NST]Cifu
    Hétpecsétes titok.

De felteszem a DEFCON állástól függően mondjuk napi 1-24 SATCOM bólya felbocsátással oldják meg. DEFCON 5-nél napi egyszer, DEFCON 1-nél meg óránként felküldik a bólyát (vagy be sem húzzák).

Az ELF és a Zevs két eltérő frekit használ (elöbbi 76Hz, utóbbi 82Hz). Elolvasni eltudják a másik üzenetét, de dekódolni már egy másik tészta...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.07.23. 14:14:21
  • molnibalage83
    Az ő régi rendszerüknél is kb. ilyen átvitelről olvastam, 3-4 karakter/15 perc. Csak azért nem értem, hogy ha most nincs, akkor hogyan üzemelnek.

Viszont akkor kicsit vicces, mert képesek voltak egymás ilyen adásait venni? Honnan tudták, hogy kinek szól? :)
  • [NST]Cifu
    Nincs szükség km hosszúságú vontatott antennára, a tekercs vagy ferrite loop (a fene tudja a magyar szakszót) antennával vehető a jel. A megfelelő erejű adáshoz kell elmebeteg hosszúságú antenna.

Egyébként az oroszoknál a mai napig működik a 82Hz-es Zevs rendszerük.

Az amerikaiaknál amennyire én tudom, az ELF-hez hasonló rendszer nincs per pillanat rendszerben.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.07.23. 14:00:43
  • molnibalage83
    Köszi. A druva az, hogy akkor én is lehetnék pilóta. Pedig a 20/70-es látás azt jelent ,hogy kb. 10 méterről egy rendszámtáblát sem tudok elolvasni és ez bőven 1 diptria feletti szemüveg. Ilyen látással a pilóta szemüveg nélkül gyakorlatialg homályosan lát mindent...
  • molnibalage83
    Tehát akkor "forró" időszakban, gyakorlatialg folyamatosan húzták ezeket maguk után vagy akár békeidőben is? Erről eddig nem is tudtam.
  • millerius
    Ugyanúgy mint az E-4B, kiereszthető/felcsévélhető vontatott szálantennával.
  • molnibalage83
    Most olvasom, hogy ez már nem működik. Akkor, ha nincs ez az ELF rádiózás, akkor hogyan kapnak sürgős üzenetet a tengók, hogy jöjjenek fel SATCOM firssítsére?

https://en.wikipedia.org/wiki/Project_Sanguine

Azt sem értem, hogy ha a földi antennák ekkorák voltak és az E-4B gépen 8 km-es antenna, akkor a tengók hogyan vették a jeleket?
  • [NST]Cifu
    20/20 = 20 lábról (~6 méterről) képes elolvasni (felismerni) a 20 vonás méretű karaktereket, magyarul a Snellen-táblán a 8,86mm-es betüket.

A per utáni szám növekedése annyit tesz, hogy ennyivel arányosan nagyobb betüket tud csak felismerni. A 20/40-es esetén például 17,62mm-es betük vannak, a 20/200-as esetén pedig már 10x akkora, vagyis 88,6mm-es.

Értelemszerűen van, akinek élesebb a látása, pl. a 20/10-es látás már 4,43mm-es betüket is képes elolvasni 6 méterről.

• molnibalage83
    Soha senki nem tudta nekem elmagyarázni eddig, hogy a túró az a 20/20 20/50 stb. látás...
  • molnibalage83
    A szovjet légvédelmi rendszereknél a mai napig a felállás az, hogy van EW radar és ez osztja a célt a tűzvezetőnek, még az Sz-300/400-nál is, még ha kaphat mástól is adatot a rendszer.

Az SzTU-68-ig volt EW, magasságmérő és tűzvezető radar. Az első kettő vagy csak az első alapján a tűvezető állt rá és dolgozott a célra. Az EW radar az SA-4 Long Track radarjáig még magasságot sem becsült tudtommal, annak volt négy nyalábja és az alapján volt egy jó becslés. Ha az EW radar talált célt, akkor átdobta a tűzvezetőnek, az irányban ráállt és idővel elkapta a cél magasságban is és onnan mehetett a móka. Az SzTU-68 3D radar volt, mért magasságot is egyből.

(Az EW radarok hullámhossza m/dm, míg a tűvezetőek dm alja vagy cm-esek)

Az Sz-300P/Psz-nél így már nem volt magasság mérő radar csak SzTU-68,, viszont később alacsonyan jövő célok miatt opcionális volt a Clam Shell CW felderítő radar.

Tehát a P-18 radar képes volt cirka 25-30 km-ről észlelni egy akkor gépet, mint az F-4 Phantom, amit normál eseben 250-280 km-ről. Ez alapján dolgozhatott az SzNR-125.

Daniék mozogtak és éppen jó helyen voltak, de ez nem szándékos volt, hogy alátelepültek, mert mindig ugyanarra mentek. Ezt még sokáig én is rosszul tudtam.

A régi SAM rendszerek esetén tényleg nagyon kevés idő volt, mert automatizáltság szinte nem létezett, ezen felül a Nyeva HMZ-je is elég érdekesen néz ki. Az eset részletesen be lesz mutatva, mert a HT összefoglalóban, ami több ilyen nevezetes városi legendát cáfoló fejezetet kap illetve fog kapni.

Hpasp oktatása óta tudom ezt. :)
  • [NST]Cifu
    Air National Guard és nem dedikált USAF egység, úgy tudom van, ahol elfogadják, ha szemüveggel 20/20-as a látás (de szemüveg nélkül is 20/50, illetve az új szabályoknál már néha 20/70 is elégséges).
  • fonak
    Érdekes, volt már itt róla szó, hogy lehet-e szemüveggel valaki vadászpilóta, akkor arra jutottunk, hogy nem. Valószínűleg napszemüveg lehet csak.
  • millerius
    Nem tudom, észrevettétek-e, az egyik pilóta szemüveges, 0,28-0,30 között kiválóan látszik a fényvédő álarc alatt az arcán a szemüveg.
  • JanáJ
    Akkor összefoglalva és kiszótárazva a hsz.-od.: a P-18 a méteres hullámhosszával észlelte a célt, de csak nagyon kis távolságból, ezért csak kevés idő volt tűzet nyitni és az SzNR-125 valahogy tudott tűzet vezetni rá. Valahol azt írták ez akár optikailag is mehetett, azaz elég volt látni a gépet. Jól értem?
    Az SzNR-125 látta a célt (radarral) vagy szemmel kellett elkapni magasan a fekete gépet, este.
    Eddig nem az volt, hogy az amik ellazázták és ugyan azon az útvonalon mentek be, ezért tudtak alájuk települni? Akkor most "csak" véletlenül jó helyen voltak és nagyon gyorsan és ügyesen dolgoztak?
    Tudom laikus hülye kérdés, de 30-40 km az nagyon kevés. Nem tűnik egy nagy veszélynek, pláne hogy már simán megugorja ezt a távot a hordozott fegyverzet. (Tudom, akkor még nem.)
  • molnibalage83
    Roger.
  • [NST]Cifu
    Nézd meg a rakétát, a te képeden lévőnek nincs a végén kormányfelülete, csak előtte a merev 'delta' szárnyak. A videón lévőnek megvannak a kormányfelületei (a négy "téglalap" a hajtóműszekció végén).

Ha arra gondolsz, hogy a hajtóműszekció 'barna', míg a keresőszekció szürke, akkor az AGM-65H (USAF, AGM-65B/D átépítés, új CCD keresőfejjel) vagy AGM-65K (USAF, AGM-65G átépítve az új CCD keresőfejjel) esetén szokott előfordulni. Szerintem a videón 65H vagy 65K látható.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.07.23. 11:04:12
  • molnibalage83
    http://www.liveleak.com/view?i=29e_1437624906

Akkor itt miért indítják? Vagy ez nem ugyanaz?
  • [NST]Cifu
    Szerintem ez egy TGM-65G ("Training Guided Missile"). A keresőfej "élő", de a robbanófej és a hajtóműszekció nem működőképes (a te képeden is ott a kék "Inert" felirat).

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.07.23. 10:53:23
  • molnibalage83
    Ez összelegózott AGM-65?
  • molnibalage83
    Jah, az F-22 elég vastagbőrős, mikor 40 MMH/FH körül van. Ez cirka négyszerese annak, amit az F-15A-tól vártak el. A valós ennél picivel nagyobb, de még így is ordító difi van a két gép között.
  • [NST]Cifu
    Mondom, ez a pszichológiai hadviselés. Ha látod a saját bajtársaidat kilőve, akkor nem azt fogja a katonák többsége sem nézni (a háttérország civiljei meg végképpen nem), hogy egy XY járműben még kevesebb esélye lett volna, hanem azt, hogy itt bizony veszteség történt. Ez pedig egy brutálisan összefonódó dolog, mert a katonai beszállítóktól kezdve a politikusokon át (akiknek indokolniuk kell a katonai költségeket) a hadseregig (akiknek pedig indokolniuk kell, miért kérnek még több pénzt) mindenki abban érdekelt, hogy a saját képességeket felmagasztalják.

Erre a legjobb példa talán az elhíresült "Patriot is 41 for 42: 42 Scuds engaged, 41 intercepted!" féle Bush beszéd, amely az egekbe magasztalta a Patriotot, és 97%-os hatékonyságot hírdetett. Aztán a végén kiderült, hogy a hatékonyság még az optimista elemzések szerint is csak cirka 30%, de akár 0% is lehetett.

Most lehet azt mondani, hogy eleve hülye, aki ilyen túlzásokba esik (és nem csak az eleve hülye, aki a kilőtt Abrams-okat tűzi a zászlajára), de ettől még teszik és csinálják. Így működik a jelenlegi világrendszer, tök mindegy, hogy az USA vagy éppen Oroszország esetét nézzük, akik pl. a T-14/T-15 Armata terén teszik ugyanezt.

A szépsége a dolognak pedig az, hogy miközben az Oroszok a T-14 Armata erényeit ecsetelik, közben ők is már a UGCV-k korába léptek, még ha csak tétován is (ráadásul mindezt a haditengerészet lépte meg!), lásd:

Visszatérve az téma gyökerére: Még az USAF honlapján is ilyeneket olvashatsz: "The F-22 cannot be matched by any known or projected fighter aircraft. " vagy "The F-22 will have better reliability and maintainability than any fighter aircraft in history. Increased F-22 reliability and maintainability pays off in less manpower required to fix the aircraft and the ability to operate more efficiently." (ez például nettó hazugság, mint tudjuk). Az ilyeneket pedig sorolhatjuk napestig.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.07.23. 09:14:20
  • Hpasp #69449
    Ha volt is JSTAR valamiért nem látta sem a mozgást, sem azt, hogy már ott vannak. Lehet, hogy csak mozgó célokat látott és azt az álló célt csak ócskavasnak minősítették, ha volt egyáltalán JSTAR.

Ellentétben a szokványos biztosított katonai vonulással, a Szerbek nem jellegzetes katonai konvojokban közlekedtek (amire a JSTAR ki van hegyezve), hanem minden jármű (kvázi teherautó) egyedül esetleg párban más-más útvonalon, más-más időpontban ment a következő TÁS-ba.

Egy új TÁS-ban csak az osztály fele érkezett (teherautó számban), az indító állványok fele, és a rakétaszállítók már az azután következő kijelölt TÁS-ba mentek előre.

Ezt a trükköt amúgy Boszniában tanulták, ahol szintén volt JSTAR.
    Mivel saját területen manővereztek, ezt könnyen meg is tehették.
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2015.07.23. 09:03:23
  • qtab986
  • molnibalage83
    1. Nem csak Daniék indítottak rakétát F-117, tehát az észlelhetetlenés egy mítosz. Viszont csak ők voltak elég gyorsak ÉS szerencsések is.

2. Nem mindig ugyanott repültek.

3. Daniék is mozogtak, de az lehetett inkább a meglepő, hogy egy igaz, hogy Dvina TÁS-t, de nem vették számításba, mint telepítési helyet bármi számára. Ha volt is JSTAR valamiért nem látta sem a mozgást, sem azt, hogy már ott vannak. Lehet, hogy csak mozgó célokat látott és azt az álló célt csak ócskavasnak minősítették, ha volt egyáltalán JSTAR.

4. A siker kulcsa részben a P-18, ami nem Nyeva, hanem Dvinához volt eredetileg, de mivel azokat leszerlték... A P-18 25-30 km-ről képes volt észlelni az F-117-et így a SzNR-125-tel volt idő felkészülni.

5. Még így is borzalmasan kicsi volt az ablak. Hpasp erre csinált egy Excel táblát is. Az aspektustól, a mellérepüléstől (paraméter) függően a teljes indítás és rávezetésen felül kb. 15-20 másodperc tartalék volt, vagy gyakorlatilag semmi.

6. + HARM veszély.

Szóval az F-117 lelövése nem volt lehetetlen, csak 2000+ bevetés kellett hozzá, hogy találkozzanak elég képzett személyzettel, mások relatív helyzettel és nem csapja el REL a művelet közben azt, aki dolgozik. A többi majd az új HT összefoglalóban lesz a HTKA.hu-n.
  • JanáJ
    Mit tudsz a 117-ről? Mert én ott tartok, hogy valószínűleg vizuálisan észlelték miután jó helyre települtek, mert mindig ugyan ott jöttek be vele. De nem tiszta, hogy a rakéta hogy szedte le. Az gondolom radarral navigál. A repcsit meg ugye láthatta a radar, csak nem tudtak rá tűzet nyitni. Bocs a laikus szövegért, de kb ez jött le az eddigiekből.
  • JanáJ
    jogosulatlan hozzáférés...
  • JanáJ
    Hát legyen, elhiszem. :-)
    Ha jól rémlik a bombázó nem hibázott, csak ez a hülye nem volt ott, ahol bombáztak.
  • molnibalage83
    Miért? K. ott volt egyáltalán...?
  • Hpasp #69442
    Lockerbie az már Kadhafi bosszúja volt a bombázásért, és a kinyírására tett kísérletért.

A történelmi F111 hibázás...

... Kadhafi sátra zöld nyíllal jelölve.
  • fonak
    Lockerbie az már Kadhafi bosszúja volt a bombázásért, és a kinyírására tett kísérletért.
  • repvez
    OFF
    Hátha valakit érdekel