Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ok, egy kissé túlzásba estem, hiszen a pisztolymarkolat-elsütõszerkezet-tûzváltó blokk például felhasználható, meg talán a válltámasz és az elõágy. De minden más cserére érett, hiszen a tok felsõ rész a fogantyúval együtt egy blokkot alkot, és az 5.56mm-es kaliberre van belõve erõhatások terén, tehát mindenképpen meg kell erõsíteni, ha nagyobb kaliberû verzióban gondolkodnak.
Az mindenestre árulkodó, hogy a HK egyáltalán nem is csinált még csak prototípust sem a nagyobb kaliberû G36-osból...
De a HK416 és HK417 szerintem még mindig a múlt egy darabja, amin már rég túl kellett volna lépni.
A félreértések elkerülése végett én sem rajongok az AR-10/-15/-18 alapú fegyverek másodvirágzásáért, ami nem csak a HK416/417, de a SiG-Sauer SIG516 féle megoldásokat is életre hívta.
A magam részérõl én inkább örülnék, ha G11 féle irányvonal éledne ismét fel, ezért reménykedtem abban, hogy az LSAT sikerre megy...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Meglehet, de akkor az 5.56mm-es és a 7.62mm AR-ek/klónok között sincs közös alkatrész? Felhúzókar, elsütõszerkezet, biztosító/fire selector, forward assist, markolat, elsütõbillentyû, vagy valami egyéb? A HK416 és 417-nek 1 közös felcserélhetõ alkatrésze sincs? Nem érzem biztosnak, hogy egy G36-ból fejlesztett 7.62mm-esbe ne lehetne valamit átemelni a G36-ból
Bizonyos részeken egyetértek (pl. felhúzókar), másokban nem (a fogantyúba épített optikát folyamatosan ócsárolják, mert a katonák nem tudnak optikát cserélni, és ahol pont, hogy van lehetõség erre, mint a G36A2, G36K/KV vagy a G36C-nél, ott meg iszonyú magasan van a szereléksin, pont a tok tetején lévõ felhúzókar miatt...).
Ez tényleg lehet probléma. Ha a zárvezetõben lehetne csõpersely és a felhúzókart abba helyeznék és át lehetne tolni egyik oldalról a másikba, akkor szintén kétkezes lenne és G36K és C-n használt mechanikus irányzék/sínrendszer alacsonyabban lenne. Persze akkor nem lenne a felhúzókarnak olyan köztes helyzete, mint a jelenlegi G36-nak.
De a HK416 és HK417 szerintem még mindig a múlt egy darabja, amin már rég túl kellett volna lépni. Ezek valami olyanok, mint a M45 MEUSOC.
Ha a G36 evolúciója megáll azt értelmetlennek találom. A G36 17 éve szolgál, az AR15 57 éve. Az AR-nek sokkal több olyan problémás tulajdonsága van, amit orvosolni kell, de igazából csak kezelni lehet, nem meggyógyítani. Hú de furcsán fejeztem ki magam, de remélem érthetõ. Nagyon részletekbe bele nem menve, de Magpul és hasonlók gyártanak, mindenfélét hozzá, amitõl praktikusabb lesz használni. Például Magpul B.A.D. Bolt Release Lever.
40 év van a két fegyver között. nulla szakértelemmel is meg lehet érteni, melyikben van még fejlesztési potenciál.
Hát remélem világos voltam, mert most még nem ittam kávét.
A HK már nem gyártja a G3 családot 1997 óta. Amikor Afganisztánban igény merült fel a 7.62mm-es DMR fegyverekre, régi G3-asokat halásztak elõ a hadsereg raktáraiból.
vagy G36-ból fejlesztett 7.62mm-es puskát.
Elõször is a G36 család a jelek szerint kifutóban van. A tendereken a HK rendszerint már a HK416-ossal indul, lásd pl. Norvégia esetét. A korábban tervezett G36 változatok, mint az MG36 nem is kapható (helyette az MG4 jött).
Másfelõl a G36 nem alakítható könnyen át 7.62-esre, kvázi teljesen újra kellene tervezni, hiszen egyetlen része sem használható fel szinte változtatás nélkül.
A G36 ergonómiája összességében képernyõn át nézve megelõzi õket (HK416, HK417 és minden AR-15 leszármazottat).
Bizonyos részeken egyetértek (pl. felhúzókar), másokban nem (a fogantyúba épített optikát folyamatosan ócsárolják, mert a katonák nem tudnak optikát cserélni, és ahol pont, hogy van lehetõség erre, mint a G36A2, G36K/KV vagy a G36C-nél, ott meg iszonyú magasan van a szereléksin, pont a tok tetején lévõ felhúzókar miatt...).
G36A2 szereléksinre szerelt optikával, lehet látni milyen magasra került...
Igen, ezt tartom logikusnak az elnevezés alapján. Nekem nem áll össze, hogy egy forgó tolózáras vagy bolt action puska és egy gázelvételes puska ugyanolyan szabadon lengõ csövû. Nem tudom elképzelni, hogy a két eltérõ rendszernél a csõ ugyanolyan alakváltozást produkál egy lövésnél, ahogy a lövedék végighalad a csövön és elhagyja. Régen láttam egy videóban, valami amerikai fegyveres szakértõ magyarázta a free floating barrel jelentését. Papírt tekert a csõ köré és oda-vissza húzta a csõ teljes hosszában. Szemléletes példa. Persze a puska össze volt szerelve.
A G3 viszont nehezen felel meg a mai ergonómiai és szerelék szintû elvárásoknak, így a G28 nem tûnik olyan rossz választásnak.
Ez így valami kényszernek tûnik, aminek a katonák biztos nem örültek. Ha elkoptak a MSG90-ek, akkor szerintem vagy újakat szerettek volna, vagy G36-ból fejlesztett 7.62mm-es puskát. Meg szerintem az AR-nek nem csak a direkt gázelvétel a gondja. A HK416, HK417 és ezek változatai csak ezt küszöbölték ki a dugattyúval, és mondjuk kétkezes a biztosítójuk. A G36 ergonómiája összességében képernyõn át nézve megelõzi õket (HK416, HK417 és minden AR-15 leszármazottat).
Ebben van valami, és tény, hogy a gázelevezéses rendszereknél ez nehezen / sehogy sem valósítható meg. Másfelõl viszont aligha hiszem, hogy a H&K ok nélkül dobta a késletetett záras G3-as (G3SG1, MSG90) és PSG-1 szériát. Az MSG90 tudott 0.75 MOA-t, a PSG-1 ideális körülmények között néha ez alá tudott menni, és elérheti a 0.5 MOA-t. A G28 "sub MOA" (vagyis 1 MOA alatti) szintre van belõve tudomásom szerint, a hivatalos HK anyag "out-of-box" 1,5MOA alatti értéket garantál, de 10 lövéses tesztbõl. Ez annyira nem tûnik jónak, hiszen az M110-re pl. 0.5 MOA van megadva match grade, és 1 MOA standard lõszerre.
Viszont itt van még egy apróság: mi van, ha a HK "mindössze" reális, és nem túloz a MOA adatokkal, szemben más gyártókkal (anno a KAC lebukott ilyesmivel, ígértek fût-fát, aztán kiderült, hogy az adott 0.5 MOA értéket csak speciális, méregdrága lõszerrel tudja a fegyver, ideális körülmények között).
A G28 döntést sokan támadják, de anno én is írtam róla, hogy Afganisztánban úgy hozták vissza a hajdan már levetett G3-asokat, mivel nem volt már rendszerben az MSG90-es, más 7.62mm NATO DMR szintû fegyver meg nem volt kéznél. A G3 viszont nehezen felel meg a mai ergonómiai és szerelék szintû elvárásoknak, így a G28 nem tûnik olyan rossz választásnak.
A G28 valahol tényleg figyelemre méltó. Abban, hogy a szerkezetnek semmi köze a G36-hoz, vagy az MSG90-hez. Nincs közös alkatrész. Más a felépítése, szétszerelése. A német katonának, ha G28 felhasználó lesz, új mozdulatokat kell begyakorolni, ha korábban G36-ra és/vagy MSG90 már kiképezték. Elgondolkodtató választás volt.
Feltételezhetõen a Heckler & Koch PSG1, vagy a Heckler & Koch MSG90. Amennyit megértek, ezeknek tényleg szabadon lengõ csöve van. A csõfarnál csatlakozik a csõ a tokba, és sehol máshol nem ér hozzá semmi.
"Ultimate" megoldás nincs, persze a neten kismillió összehasonlítást illetve vitát találsz, pl. a 'Best semi-auto sniper rifle' keresõszavakra.
Eleve amúgy már az is kérdés, hogy pontosan mire akarod használni? Mert a mesterlövész puska, ahol a pontosság a lényeg (one shoot - one kill), a mai napig a toló-forgó záras mesterlövészpuskát jelenti. Csakhogy ott ma már inkább a 7.62x51 feletti kaliberek élnek inkább, mint a .300 WinMag, vagy a .338 Lapua Mag.
Manapság a pontosság terén némi áldozatért cserébe nagy tûzgyorsaságot adnak a félautomata fegyverek, és legalábbis az amerikai szemléletben az utóbbi idõben megjelent DMR (Designated Marksman Rifle) koncepció lényege, hogy az 5.56mm-es NATO kalibernél nagyobb, és a gépkarabélynál pontosabb fegyverrel lehessen viszonylag precízen kiszedni a veszélyes(ebb) célpontokat. Erre a különféle M14 alapú fegyverek voltak korábban alkalmazva (Mk.14, M21, M39), de egyre inkább az AR-10 / M16 alapú fegyverekre állnak át, hogy közös bázisa legyen a kézifegyvereknek. Ilyen az M110 például. Az USMC nem akar eltávolodni a toló-forgó záras fegyverektõl, így õk megõrzik az M40A5-öt, ami a jó öreg Remington 700-as széria folyománya. Az US ARMY viszont az M110-et a szitén Remington 700-as folyomány M24-et váltja ki vele.
Ha a modern elvárásoknak megfelelõ fegyverekrõl beszélünk, akkor az M110 és a G28 (precíziósabb HK417) ott van az élen, de összeségében ezeket csak apróság külnböztetik meg egy Sig SG550 Sniper, egy FN SCAR-H vagy egy L129A1-tõl. Márpedig a preciziós lövészet esetén még mindig elsõ sorban a lövész képessége a meghatározó...
-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" ☫ Zemdee bodáá Irán! ☫
Az AH-1W IOC-je 1983, az AGM-114B IOC-je pedig forrástól függõen 1983 v. 84.
Tehát az USMC elõbb vette rendszerbe a Hellfire-t, mint az US ARMY...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
IOC: 1983/84 (forrásfüggõ, mindkét évszám elõfordul)
A TOW rakétákból mennyi volt függeszthetõ egy ponton?
Kettõ vagy négy, de a kettes indító nagyon ritka az AH-1-eseken.
Csak a külsõre lehetett tenni?
Szinte kizárásos alapon csak. Ez a TOW vezetékes irányításából fakad, belsõ pilonról indítva nagy az esély, hogy esetleg egy kis irányú kitérésre is "belegabalyodhat" a kábelbe a géptest, a leszállótalp, a fegyvertorony, stb.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak õk értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"
A Francia forradalom idejében ugye naponta akár 100 embert is kivégeztek nyílvánosan, és ez már nem a középkor, ez már a korai újkor vége, a XVIII. század...
John Keagan írta talán, hogy a nomád állattenyésztõ népek harci sikerének egyik titka, hogy a gyilkolást az állatokon kitanulták, megszokták. Nekik az volt a szakma, a mindennapi élet, hogy hogyan lehet 200 birkát vagy embert összeterelni és kevés erõfeszítéssel, gyorsan leölni és feldolgozni.
Mondjuk a középkorban a poszttraumatikus stressz lehetett az alapállapot, és volt néhány szerencsés kivétel. Pszichológusok helyett meg papokkal kezeltették magukat. Nem volt különleges eset hogy egy huszárkapitány szerzetesnek áll (pl.: Tomori Pál, meg Czibak Imre).
Ez pont fordítva van.
Filmekbõl meg azért ne vezessünk le már vad dolgokat. A BoB mai napig a háborús filmek királya (vicc, hogy 10+ év alatt senki nem volt képes felnõni ehhez és a SPvR-hez...), de azért elég sokmindent átírtak benne. Pl. Winters 7. részben történõ kirohanása és Sink általi visszahívása is ferdítése a valóságnak, mert a valóságban Winters magától fordult vissza, mikor eszébe jutott, hogy azért ezt így mégsem kellene...
Még az jutott eszembe, hogy én itt utólag kurva okos vagyok, de ott õk annyira nem tudhatták, nincs-e az ellennél valami komolyabb konzerv nyitó.
A jól viselték is hülye megfogalmazás, inkább hozzá szoktak szerintem. A BoB-ben van hogy az egyik öreg leordítja az ujoncot, hogy nem érdekli a neve, majd ha túlél 2-3 hetet akkor talán megjegyzi. Tudom film, de a veszteségeket meg a hozzá állást jól érzékelteti.
Statisztikailag talán nagyobb esélye volt annak, hogy az ott szolgáló katonát arról értesítik, hogy egy hozzátartozója meghalt balesetben otthon, minthogy õ a fronton ottmaradjon...
A jól viselték rész is elég muris, mert Vietnámban volt az, hogy a nemibetegek és kábítószer használók aránya az eget verdeste...
Restrepoban kibuknak, hogy meghalt egy társuk aki katona egy háborúban...
Az említett hk.-is filmben ugy mondja a harckocsizó, hogy félt hogy ottmaradnak, hogy korábban mondták, hogy lepattogtak az RPG-k a hk.-ról. Olyan veszteségek voltak, hogy a hk-ból M-16-al kilövöldözõ legénységet ölték meg.
Itt lehet a filmesek fújták fel a dolgot, hogy mennyire nagyon veszélyes volt, miközben a többi egység ennél nagyobba lehetett. (magyarul láttam, csak a fordított nyilatkozat volt meg)
Szumma, vagy korábban jobban viselték a lelki terheket pl a veteránaok, vagy csak nem kapott nyilvánosságot és lelkileg megborítva tértek haza. vagy csak kifordítják a nyilatkozatokat.
Ezzel nem kritizálom, vagy becsmérlem õket, csak furcsa. Annyit fejlõdtek a fegyverek, de a lelki felkészítés úgy tûnik nem. Ha az amik tényleg ilyenek, akkor a többiek milyenek lehetnek, akik nem király kategóriás cuccokkal mennek.
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak õk értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"
ON
-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" ☫ Zemdee bodáá Irán! ☫
A halál csupán a kezdet...
Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy mennyire elpuhultak az emberek/katonák. Nem akarok senkit megsérteni, meg osztani az észt a fotelbol, csak az ilyen Restrepo, Falluja és egyéb amikról szóló dokumentum (?) filmekben teljesen ki tudnak bukni bármin. Múltkor a Thunder run-on húztam fel magam, mikor végigrohantak Bagdadon M1-ekkel és nyilatkozza, hogy félt hogy ottmarad. Egy MBT-ben. Miközben a gyalogok ott ülnek mögötte egy M113-ban. Meg szörnyülködik, hogy -egy rettentõ balszerencse miatt - elvesztettek egy hk.-t. Meglepõ egy HÁBORÚ-ban...
ON
Ezzel nem akarom senki dicsõségét csorbítani.
A II. VH-ban talán csak Rommel volt kivétel.
Most, hogy felhoztad, mégis:
Azt írtam (volna) benne, hogy szerintem nagyobb mûvészet volt a záporozó lövedékek közt ezt megtenni, mint üldözés közben.
Amúgy az öregúr nevét még nem hallottam, hogy mekkora ász lett volna...
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
De ha mégis akkor 1998 at mondanék rá...
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Caliber: 7,62x51 NATO
AEK-999 “Barsuk” (Badger) general purpose machine gun was developed during early 1990s as a product improvement program for Kalashnikov PKM machine gun, to improve its capabilities in ‘light machine gun / squad automatic weapon’ role.
6mm Unified machine gun (USSR / Russia)
Caliber: 6x49
6 mm “Unified” machine gun was developed during late 1980s and early 1990s in USSR (and later in independent Russia) as a possible replacement for venerable Kalashnikov PKM general purpose machine gun.
A középsõ a 6mm-es.

A Discoveryn van/volt sorozat bevetések hõsei (?) néven. Ott PJ-k játszottak légi mentõt. Ott kb egy 911-es volt a mellépnyen a pilótán, meg egy arcmaszk a sisakon.