95094
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Ez számomra is rejtély némileg, de szvsz ott lehet az igazság, amit mindig fel szoktál hozni, mely szerint az R-27T/ET valójában nem BVR rakéta, a valódi manőverező hatótávolsága inkább ~15km körül lehet. Vagyis alapvetően "csak" egy túlméretes rövid távolságú "dogfight" rakéta. Ez magyarázatot ad arra is, miért nem láttunk R-27T/ET-t soha MiG-29-esen. Az ugye csak a belső pilonon képes hordozni R-27-est, márpedig ha oda R-27T-t pakolsz, akkor pontosan zéró lesz a BVR képessége a gépnek. Az R-27T szinte kizárólag a Szu-27Sz-en tűnt fel egyébként. ;)
  • qtab986
    Szerintem ez ésszerű magyarázat. Úgy emlékszem pl. a WWII alatt a németek egy idő után minden Panzerkampfwagen VI-re feltették a parancsnoki összes antennáját, hogy egyformák legyenek. Előtte a Schwere Panzerkompanien parancsnoki harckocsiját túl könnyen megkülönböztette az ellenség.

Jobb ha nem tudják megkülönböztetni a hardvereket. Az ellenségek.
  • molnibalage83
    Nem érem, hogy mmiért nincs R-27T/ET kapcsolattal, pont ennél a rakétánál lenne a lényege ennek, hiszen lehetővé tennél LoaL-kombinálva a BVR IR megsemmisítést.
  • [NST]Cifu
    A kamu cső elviekben az ellenség megzavarására szolgál, mivel a fő fegyverzet rakéta, így elviekben kevésbé képes önvédelemre, amit az ellenfél kihasználhat (hiszen nem kell attól tartaniuk, hogy mondjuk egy km-ről rájuk pörköl egy 105mm-es malacot). A toronyra azért van szükség, mert az inditás így bármerre történhet, ha megnézed, a harmadik képen kb. 4 óra irányba néz a torony.
  • [NST]Cifu
    Az R-27R/ER esetében van MCU (MCG), de kell a radarbefogás, csak utána lehetséges a rakéta indítása. Ha menet közben elveszti a célt a radar, akkor az MCU-t is elveszti, és áttér inerciális irányításra, tehát az előre kiszámolt hely felé halad tovább, és várja az MCU visszaállását. Ha az N001 vagy a Zafir-29 radar újra befogja a célt, és az MCU újra életre kell, és megpróbálja a cél felé irányítani a rakétát. Ha a rakéta érzékelője már képes a radar visszaverődő jelére ráfogni, akkor átvált SARH vezérlésre, és erre támaszkodik a továbbiakban.

Az R-27T/ET nem rendelkezik adatkapcsolattal.
  • JanáJ
    Ehhez minek kamu cső, meg eleve torony? Vagy így kevésbé macera átépíteni?
  • molnibalage83
    Arra jól emlékszem, hogy az R-27 család az kombinált SARH vezérléssel bír és elvben nem igényli a folyamatos célmegvilágítást (befogás), hanem AMRAAM-hoz hasonlóan MCG-t kap és a végfázisban igényli a nyugati terminológia szerint az STT megvilágítást?
  • F1End
    Hű, ez a Poligon sorozat marha jó!
  • Freeda Krueger
    Innen M-48 nak látszik

• [NST]Cifu
    Újabb izraeli agymenés: Fogtak egy M60A1 Patton-t, a lövegét kiszerelték, és egy ál-ágyút építettek a helyére (hogy átverjék az ellenséget?), a torony hátsó részére pedig a Spike NLOS részére egy tizenkét rakétát befogadó lőszertárat, ami kiemelkedik indításhoz. A célzórendszer ettől jobbra, szintén egy kiemelkedő platformra szerelték A páncélzatot látványos ERA (NERA?) blokkokkal erősítették meg. A 'Pereh' (Perez?) elnevezésű harckocsi-vadász jármű a frontvonal mögött közvetlenül haladhat, az ellenséges páncélosokat pedig a 25km hatótávolságú rakétáival veszélyeztetheti. Feltünő, hogy a járművön mennyi antenna látható, feltehetően erősen támaszkodik az adatkapcsolatokra az ellenség felderítése, valamint a célravezetés terén.

• [NST]Cifu
    Az orrrész sérülése nem akkora para, ha mindenképpen le kell lassítania úgy is (a légellenállás megoldja. Feltehetően lejjebb ereszkedtek, és lassan bicegtek haza. A pilótafülkét nem érte feltehetően sérülés, az orr részben pedig a bombázó és a navigátor álláspontja van, tehát a gép közvetlen vezetése nem volt akadályoztatva (ahogy írják is, a bombázótiszt meghalt, de ezek alapján a navigátor nem).

A farokrész sérülésénél hatalmas mázlijuk lehetett, de feltehetően a hosszmerevítők közül annyi épen maradt, hogy a farokrész ne szakadjon le, a második képen látható, hogy azért a törzs súlyát már nem viselte el a leszálláskor. :)
  • JanáJ
    Egy régebbi ilyen videóban az okos műsorvezető megkérdezte az egység parancsnokát, hogy mennyi idő alatt tudnak lőni. Az válaszolt, majd okoska megkérdezte hogy és utána mit csinálna. Mire a faszi gondolkodás nélkül válaszolt, hogy rágyújtana. A többi katona meg a háttérből kiröhögte a hülye kérdést. És tényleg, akkor már nem kell kapkodni, van egy nyugis fél órád az erdőben.
  • JanáJ
    A törzs sérüléseinél nekem az a fura, hogy nem tört ketté mint a ropi, de erre a bombateherre való méretezés lehet a válasz. Meg ugye számítottak a sérülésekre. Ellenben az or nélküli nekem scifi hogy ott maradt még pilóta, meg pilóta fülke. Valamint van egy aminek felülről belenyírtak a farka irányába. Azt sem értem hogy nem tört ketté.
  • Hpasp #69552
    Hidegháború a tengerek alatt (SOSUS)
    http://www.mediafire.com/watch/qfdpcg9zyr59qvb/Cold_War_Spy_Secrets_Under_the_Sea_%28Full_Documentary%29.avi
  • molnibalage83
    Vagy megkérek valakit a BMS4 repszimes fórumról.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.07.27. 20:58:23
  • ximix #69550
    OFF
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Az első linknél irkafirkálnak valami Free ship Worldwide-ot 30 dodo feletti rendelésnél, checkout-nál tovább menve már több ország is van persze mi nem vagyunk worldwide csak az osztrák, lengyel,német... egy levelet megereszthetsz esetleg hátha .
  • Hpasp #69549
    És így nézne ki a világvége ma...
  • molnibalage83
    Csak nem jenkiként nem tudom megrendelni...
  • ximix #69547
  • Hpasp #69546
    Viszont a jelenlegi Moszkva körüli ABM rendszer bizony még lyukszalagos....
    ... érdekes nézni a megöregedett civil üzemeltetőket, és azt ahogy az elfogó (Mach10 táján) elfogja a bejövő ICBM-et, amit a videón csak egy árnyékcsík jelez a jobb felső sarokból 10:33 nál...

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2015.07.27. 19:15:58
  • molnibalage83
    Ez a jó link. A kedves MF megváltoztatta a link generálási metódust, csak erről baszott szólni, így a link elavult...

https://www.mediafire.com/folder/ksysysyvd0hpd/Atomkorszak

• molnibalage83
    7zip-vel van asszem tömörítve.
  • modellmaker
    Király, köszönöm! Le is szedem gyorsan. :)
  • molnibalage83
    Teljesen korrekt. A fordítás is abból a korból való, amikor még adtak rá. 1998 táján készült. Igazából nem is szinkor, hanem alámondás, mert hallatszik az eredeti is. A linkelt HTKA-s topikban ott a link a három részhez.

Külföldön is gyakorlatilag hozzáférhetetlen a cucc, DVD-n sem adták ki soha tudtommal, csak VHS és alig létezik valahol.

Valahol őrület, hogy minden idők legamagasabb szakmai szinten készített dokofilmje gyakorlatilag elérhetetlen. Olyan, mint kincset gyűjetni egy lakatlan szigeten...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.07.27. 19:00:27
  • modellmaker
    És milyen a szinkron? Ez ugye még a vállalható szinkronok időszakából való? Nem vagyok benne biztos, hogy a szakmai részeket érteném angolul. =/
  • molnibalage83
    Az már a Minuteman rakéta család. Ez korábbi, még folyékony hajóanyagú volt, míg a Minuteman már nem. Az indítási ideje az egyiknek több óra volt tudtommal, a másiknak meg valóban 5 perc.
  • Palinko
    azért ez könnyebb és egyszerűbb mint gondoltam. nem úgy volt, hogy floppykkal működnek? :D
  • Rue East
    Azokon a képeken B-17-esek vannak, amik jobban bírták a sérülést. A második film nem jó példa, egyrészt mert B-24, másrészt meg le is zuhant. Bár megjegyzem a linkelt képeken csak egy szárny sérülés van, pár vezérsík sérülés, de a törzset ért találatok inkább látványosabbak, mintsem igazán veszélyesek a levegőben maradás szempontjából (az előbbiekhez képest persze). Másrészt, a törzs alu borítása nem volt egy túl ellenálló szerkezet, nem véletlen volt belül padló a közlekedéshez.
  • Hpasp #69537
    Alapmű ez a 4 részes sorozat, persze van pár másik is ebben a témában:

Spy Secrets Under the Sea
    BBC.The.Silent.War.1.Know.Your.Enemy
    BBC.The.Silent.War.2.The.Russians.Are.Coming

és a túloldalon is csináltak 2 jó részt...

• molnibalage83
    Ezt volt az Atomkorszak néven futó sorozat. A három talán legfontosabb részt anno VHS-re felvettem és bedigiztem. A tárhelyemen megvannak, ha valakit érdekel.
  • molnibalage83
    Baszki, mióta van YT azóta keresem ezt a sorozatot. Anno asszem a Duna TV-n (!) leadák kétszer. Soha többet... A futkosó fickóról és a 4 részről kapásból beugorott, hogy ez az. Megnéztem a 3. rész végét is. Stimmel. Ez még abból a korból származik, amikor tudtak és akartak is jó dokufilmet csinálni...

Az Atomkorszak néven futott egy eszméletlen jó sorozat. Kétszer adta le a Spektrum vagy talán hármszor kb. 15 éve. Soha többet. Anno még leveleztem is a HBO csoporttal vagy kivel, hogy mi a helyzet. Azt mondták ennyi, nyista, irgalmatlan drága volt a licensz díja.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.07.27. 18:28:33
  • ximix #69534
    A sárkány mérete a bomba teherre van méretezve amint azt kidobták már is a felület töredéke elég ahhoz, hogy fent maradjon. Itt-ott egy darab hiányzik még nem probléma és a sebbegésük sem volt az az irtóztató, hogy a menetszél tovább bontsa, ha a kormányzás és a motorok közül kettő működött akár még haza is érhettek vele szerintem.
    Egy régebbi és egy mostani film.

• Hpasp #69533
    Ugyanaz kicsit több rakétával (missiles 1 to 24 :)...
    8:30 tól

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2015.07.27. 18:14:05
  • molnibalage83
  • JanáJ
    Az, hogy ezek fentmaradtak és nem estek le mint egy döglött kacsa, az csak nekem hihetetlen?
  • JanáJ
    Szerintem a látványosság meg volt.
  • Hpasp #69529
    Már a szándékot sem értem, át akarták lőni a félsziget (hullámtörő) felett?
    Mindegy, a 2 Osza (SA-N-4) felderítő szépen pörgött.

• qtab986
    +
    "On July 18 at approximately 9 a.m. a Standard Missile-2 test missile exploded after suffering a malfunction as it was fired from the guided-missile destroyer USS The Sullivans during a planned missile exercise off the coast of Virginia," NAVSEA said.
  • [NST]Cifu
    Előfordult, ez esetben még az okok is hasonlóak, a HMS Gloucester esetén is egy régi, elöregedett Sea Dart rakéta gyorsító fokozata robbant be, és feltehetően a Ladnij esetében is az elöregedés tekinthető okozatnak. Mindkét esetben a költségek hiánya, és a meglévő rendszerek lecserélésének elhúzása tekinthető problémának (a Sea Dart rakéták gyártása az 1980-as évek második felében ért véget, a lenti videón feltehetően 20+ éves rakétát próbáltak indítani, amelynek eredeti élettartama lejárt már (a rendszert egyébként 2012-ben vonták ki, hamarabb, mint a két utolsó Type-42-es rombolót, így azok ágyúfegyverzettel mentek nyugdíjba)).
  • F1End
    Azért másokkal is előfordult már hasonló (kb 1:15-től van a lényeg).