Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Az AR-10/-15 bázisú fegyverek moduláris felépítésûek, a tok eleve alsó és felsõ részre van bontva, ezen túl van a válltámasz, és a csõ illetve az elõágy, ami a felsõ részhez csatlakozik.

Ok, egy kissé túlzásba estem, hiszen a pisztolymarkolat-elsütõszerkezet-tûzváltó blokk például felhasználható, meg talán a válltámasz és az elõágy. De minden más cserére érett, hiszen a tok felsõ rész a fogantyúval együtt egy blokkot alkot, és az 5.56mm-es kaliberre van belõve erõhatások terén, tehát mindenképpen meg kell erõsíteni, ha nagyobb kaliberû verzióban gondolkodnak.

Az mindenestre árulkodó, hogy a HK egyáltalán nem is csinált még csak prototípust sem a nagyobb kaliberû G36-osból...

De a HK416 és HK417 szerintem még mindig a múlt egy darabja, amin már rég túl kellett volna lépni.

A félreértések elkerülése végett én sem rajongok az AR-10/-15/-18 alapú fegyverek másodvirágzásáért, ami nem csak a HK416/417, de a SiG-Sauer SIG516 féle megoldásokat is életre hívta.

A magam részérõl én inkább örülnék, ha G11 féle irányvonal éledne ismét fel, ezért reménykedtem abban, hogy az LSAT sikerre megy...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

qtab986
Másfelõl a G36 nem alakítható könnyen át 7.62-esre, kvázi teljesen újra kellene tervezni, hiszen egyetlen része sem használható fel szinte változtatás nélkül.
Meglehet, de akkor az 5.56mm-es és a 7.62mm AR-ek/klónok között sincs közös alkatrész? Felhúzókar, elsütõszerkezet, biztosító/fire selector, forward assist, markolat, elsütõbillentyû, vagy valami egyéb? A HK416 és 417-nek 1 közös felcserélhetõ alkatrésze sincs? Nem érzem biztosnak, hogy egy G36-ból fejlesztett 7.62mm-esbe ne lehetne valamit átemelni a G36-ból

Bizonyos részeken egyetértek (pl. felhúzókar), másokban nem (a fogantyúba épített optikát folyamatosan ócsárolják, mert a katonák nem tudnak optikát cserélni, és ahol pont, hogy van lehetõség erre, mint a G36A2, G36K/KV vagy a G36C-nél, ott meg iszonyú magasan van a szereléksin, pont a tok tetején lévõ felhúzókar miatt...).
Ez tényleg lehet probléma. Ha a zárvezetõben lehetne csõpersely és a felhúzókart abba helyeznék és át lehetne tolni egyik oldalról a másikba, akkor szintén kétkezes lenne és G36K és C-n használt mechanikus irányzék/sínrendszer alacsonyabban lenne. Persze akkor nem lenne a felhúzókarnak olyan köztes helyzete, mint a jelenlegi G36-nak.
De a HK416 és HK417 szerintem még mindig a múlt egy darabja, amin már rég túl kellett volna lépni. Ezek valami olyanok, mint a M45 MEUSOC.
Ha a G36 evolúciója megáll azt értelmetlennek találom. A G36 17 éve szolgál, az AR15 57 éve. Az AR-nek sokkal több olyan problémás tulajdonsága van, amit orvosolni kell, de igazából csak kezelni lehet, nem meggyógyítani. Hú de furcsán fejeztem ki magam, de remélem érthetõ. Nagyon részletekbe bele nem menve, de Magpul és hasonlók gyártanak, mindenfélét hozzá, amitõl praktikusabb lesz használni. Például Magpul B.A.D. Bolt Release Lever.
40 év van a két fegyver között. nulla szakértelemmel is meg lehet érteni, melyikben van még fejlesztési potenciál.

Hát remélem világos voltam, mert most még nem ittam kávét.

[NST]Cifu
Ha elkoptak a MSG90-ek, akkor szerintem vagy újakat szerettek volna

A HK már nem gyártja a G3 családot 1997 óta. Amikor Afganisztánban igény merült fel a 7.62mm-es DMR fegyverekre, régi G3-asokat halásztak elõ a hadsereg raktáraiból.

vagy G36-ból fejlesztett 7.62mm-es puskát.

Elõször is a G36 család a jelek szerint kifutóban van. A tendereken a HK rendszerint már a HK416-ossal indul, lásd pl. Norvégia esetét. A korábban tervezett G36 változatok, mint az MG36 nem is kapható (helyette az MG4 jött).
Másfelõl a G36 nem alakítható könnyen át 7.62-esre, kvázi teljesen újra kellene tervezni, hiszen egyetlen része sem használható fel szinte változtatás nélkül.

A G36 ergonómiája összességében képernyõn át nézve megelõzi õket (HK416, HK417 és minden AR-15 leszármazottat).

Bizonyos részeken egyetértek (pl. felhúzókar), másokban nem (a fogantyúba épített optikát folyamatosan ócsárolják, mert a katonák nem tudnak optikát cserélni, és ahol pont, hogy van lehetõség erre, mint a G36A2, G36K/KV vagy a G36C-nél, ott meg iszonyú magasan van a szereléksin, pont a tok tetején lévõ felhúzókar miatt...).

G36A2 szereléksinre szerelt optikával, lehet látni milyen magasra került...

qtab986
Arra gondolsz, hogy a valódi free floating barrel, vagyis szabadon lengõ csõ csak abban az esetben reális, ha a csõfaron / töltényûrön túl máshol nem csatlakozik semmihez?
Igen, ezt tartom logikusnak az elnevezés alapján. Nekem nem áll össze, hogy egy forgó tolózáras vagy bolt action puska és egy gázelvételes puska ugyanolyan szabadon lengõ csövû. Nem tudom elképzelni, hogy a két eltérõ rendszernél a csõ ugyanolyan alakváltozást produkál egy lövésnél, ahogy a lövedék végighalad a csövön és elhagyja. Régen láttam egy videóban, valami amerikai fegyveres szakértõ magyarázta a free floating barrel jelentését. Papírt tekert a csõ köré és oda-vissza húzta a csõ teljes hosszában. Szemléletes példa. Persze a puska össze volt szerelve.

A G3 viszont nehezen felel meg a mai ergonómiai és szerelék szintû elvárásoknak, így a G28 nem tûnik olyan rossz választásnak.
Ez így valami kényszernek tûnik, aminek a katonák biztos nem örültek. Ha elkoptak a MSG90-ek, akkor szerintem vagy újakat szerettek volna, vagy G36-ból fejlesztett 7.62mm-es puskát. Meg szerintem az AR-nek nem csak a direkt gázelvétel a gondja. A HK416, HK417 és ezek változatai csak ezt küszöbölték ki a dugattyúval, és mondjuk kétkezes a biztosítójuk. A G36 ergonómiája összességében képernyõn át nézve megelõzi õket (HK416, HK417 és minden AR-15 leszármazottat).

[NST]Cifu
Arra gondolsz, hogy a valódi free floating barrel, vagyis szabadon lengõ csõ csak abban az esetben reális, ha a csõfaron / töltényûrön túl máshol nem csatlakozik semmihez?

Ebben van valami, és tény, hogy a gázelevezéses rendszereknél ez nehezen / sehogy sem valósítható meg. Másfelõl viszont aligha hiszem, hogy a H&K ok nélkül dobta a késletetett záras G3-as (G3SG1, MSG90) és PSG-1 szériát. Az MSG90 tudott 0.75 MOA-t, a PSG-1 ideális körülmények között néha ez alá tudott menni, és elérheti a 0.5 MOA-t. A G28 "sub MOA" (vagyis 1 MOA alatti) szintre van belõve tudomásom szerint, a hivatalos HK anyag "out-of-box" 1,5MOA alatti értéket garantál, de 10 lövéses tesztbõl. Ez annyira nem tûnik jónak, hiszen az M110-re pl. 0.5 MOA van megadva match grade, és 1 MOA standard lõszerre.

Viszont itt van még egy apróság: mi van, ha a HK "mindössze" reális, és nem túloz a MOA adatokkal, szemben más gyártókkal (anno a KAC lebukott ilyesmivel, ígértek fût-fát, aztán kiderült, hogy az adott 0.5 MOA értéket csak speciális, méregdrága lõszerrel tudja a fegyver, ideális körülmények között).

A G28 döntést sokan támadják, de anno én is írtam róla, hogy Afganisztánban úgy hozták vissza a hajdan már levetett G3-asokat, mivel nem volt már rendszerben az MSG90-es, más 7.62mm NATO DMR szintû fegyver meg nem volt kéznél. A G3 viszont nehezen felel meg a mai ergonómiai és szerelék szintû elvárásoknak, így a G28 nem tûnik olyan rossz választásnak.

qtab986
Azért annyira nem vagyok biztos benne. Nem vagyok szakképzett, nem tanultam, mit is jelent a free-floating barrel kifejezés. De szerintem itt a fegyveripar csal. Valahogy úgy, mint mikor a gépjármûipar mikrohibrid-nek nevez valamit, ami nem hibrid, a mikro-hoz meg szintén semmi köze.
A G28 valahol tényleg figyelemre méltó. Abban, hogy a szerkezetnek semmi köze a G36-hoz, vagy az MSG90-hez. Nincs közös alkatrész. Más a felépítése, szétszerelése. A német katonának, ha G28 felhasználó lesz, új mozdulatokat kell begyakorolni, ha korábban G36-ra és/vagy MSG90 már kiképezték. Elgondolkodtató választás volt.

[NST]Cifu
Hmmm, egyfelõl ez mondjuk jogos, másfelõl viszont azért gondolom nem véletlen, hogy a Bundeswehr is a G28-at rendszeresítette a G3 alapú megoldások helyett...

qtab986
Mind a három gázelvételes, így nem teljesülhet a csõ szabad alakváltozása, mert csatlakozik hozzá valami. Gondolom M39-nél a gas cylinder, többinél a gas tube.

[NST]Cifu
A lengõ csõ már a DMR fegyvereknél is általános, SR-25, M39, M110, stb.

qtab986
Melyik a ma gyártásban lévõ, vagy kifejlesztett legjobb 7.62x51-es NATO kaliberû félautomata mesterlövészpuska?
Feltételezhetõen a Heckler & Koch PSG1, vagy a Heckler & Koch MSG90. Amennyit megértek, ezeknek tényleg szabadon lengõ csöve van. A csõfarnál csatlakozik a csõ a tokba, és sehol máshol nem ér hozzá semmi.

[NST]Cifu
Mik az összehasonlítás sarokpontjai? Pontosság? Tûzgyorsaság? Ergonómia/személyre szabhatóság? Tömeg? Szerelékek? Hangtompító felszerelésének lehetõsége?

"Ultimate" megoldás nincs, persze a neten kismillió összehasonlítást illetve vitát találsz, pl. a 'Best semi-auto sniper rifle' keresõszavakra.

Eleve amúgy már az is kérdés, hogy pontosan mire akarod használni? Mert a mesterlövész puska, ahol a pontosság a lényeg (one shoot - one kill), a mai napig a toló-forgó záras mesterlövészpuskát jelenti. Csakhogy ott ma már inkább a 7.62x51 feletti kaliberek élnek inkább, mint a .300 WinMag, vagy a .338 Lapua Mag.

Manapság a pontosság terén némi áldozatért cserébe nagy tûzgyorsaságot adnak a félautomata fegyverek, és legalábbis az amerikai szemléletben az utóbbi idõben megjelent DMR (Designated Marksman Rifle) koncepció lényege, hogy az 5.56mm-es NATO kalibernél nagyobb, és a gépkarabélynál pontosabb fegyverrel lehessen viszonylag precízen kiszedni a veszélyes(ebb) célpontokat. Erre a különféle M14 alapú fegyverek voltak korábban alkalmazva (Mk.14, M21, M39), de egyre inkább az AR-10 / M16 alapú fegyverekre állnak át, hogy közös bázisa legyen a kézifegyvereknek. Ilyen az M110 például. Az USMC nem akar eltávolodni a toló-forgó záras fegyverektõl, így õk megõrzik az M40A5-öt, ami a jó öreg Remington 700-as széria folyománya. Az US ARMY viszont az M110-et a szitén Remington 700-as folyomány M24-et váltja ki vele.

Ha a modern elvárásoknak megfelelõ fegyverekrõl beszélünk, akkor az M110 és a G28 (precíziósabb HK417) ott van az élen, de összeségében ezeket csak apróság külnböztetik meg egy Sig SG550 Sniper, egy FN SCAR-H vagy egy L129A1-tõl. Márpedig a preciziós lövészet esetén még mindig elsõ sorban a lövész képessége a meghatározó...

BRAT
Melyik a ma gyártásban lévõ, vagy kifejlesztett legjobb 7.62x51-es NATO kaliberû félautomata mesterlövészpuska? Van errõl valami összehasonlító elemzés?

-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" ☫ Zemdee bodáá Irán! ☫

[NST]Cifu
Igen, az AGM-114A IOC-je 1985, miközben az AH-64A IOC-je 1986.
Az AH-1W IOC-je 1983, az AGM-114B IOC-je pedig forrástól függõen 1983 v. 84.

Tehát az USMC elõbb vette rendszerbe a Hellfire-t, mint az US ARMY...

Molnibalage
Köszi. Ez azt jelenti egyébként, hogy az AGM-114 elõbb jelent meg, mint ahogy elérte az IOC-t az AH-64? Ezek szerint nem az AH-64-hez lett specifikusan tervezve?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
A Superc Cobrák fegyverzetében az AGM-114 mikortól jelent meg?

IOC: 1983/84 (forrásfüggõ, mindkét évszám elõfordul)

A TOW rakétákból mennyi volt függeszthetõ egy ponton?

Kettõ vagy négy, de a kettes indító nagyon ritka az AH-1-eseken.

Csak a külsõre lehetett tenni?

Szinte kizárásos alapon csak. Ez a TOW vezetékes irányításából fakad, belsõ pilonról indítva nagy az esély, hogy esetleg egy kis irányú kitérésre is "belegabalyodhat" a kábelbe a géptest, a leszállótalp, a fegyvertorony, stb.

Molnibalage
A Superc Cobrák fegyverzetében az AGM-114 mikortól jelent meg? A TOW rakétákból mennyi volt függeszthetõ egy ponton? Csak a külsõre lehetett tenni?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Mostmár igen, de akkor a gyerekek fele nem érte meg a 6. évét. Csak gondoljatok bele, hogy az általános iskolai osztályotok fele meghal ballagásig. A vallás vigaszt nyújtott, az emberek meg megszokták.
Scottt
No offense,de te nem buknál ki,ha kilõnék mellõled a testvéredet,legjobb barátodat,stb? <#papakacsint>

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak õk értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

[NST]Cifu
De személyesen átélte. Nyílván olyan látványosság volt egy élve felnégyelés, mint ma egy olimpia. Természetesen a vasárnaponkénti kivégzés azért erõs túlzás, de ezt is viszonyításként lehetett megélni.

A Francia forradalom idejében ugye naponta akár 100 embert is kivégeztek nyílvánosan, és ez már nem a középkor, ez már a korai újkor vége, a XVIII. század...

De gyakrabban vágtak disznót :-)
Molnibalage
Azért túlozni sem kellene. Akkoriban a városlalók aránya elenyészõ volt. Tehát az átlagember igen ritkán látott kivégzést...

A középkorban sokkal durvább feltételek között nõttek fel. Egy férfi, ha megérte a 6 évet, addig a testvérei felét már eltemette, esetleg a szüleit is. Vasárnaponkét akasztásra jártak és felnégyelésre, nem meccsre. Egy mai átlagos amerikai srác belehal, ha meg kell kopasztani egy csirkét, vagy nem kap külön szobát. De már a pestiek is ki vannak akadva egy disznóvágáson.

John Keagan írta talán, hogy a nomád állattenyésztõ népek harci sikerének egyik titka, hogy a gyilkolást az állatokon kitanulták, megszokták. Nekik az volt a szakma, a mindennapi élet, hogy hogyan lehet 200 birkát vagy embert összeterelni és kevés erõfeszítéssel, gyorsan leölni és feldolgozni.

Mondjuk a középkorban a poszttraumatikus stressz lehetett az alapállapot, és volt néhány szerencsés kivétel. Pszichológusok helyett meg papokkal kezeltették magukat. Nem volt különleges eset hogy egy huszárkapitány szerzetesnek áll (pl.: Tomori Pál, meg Czibak Imre).
Láttam én is a filmet Irakról,nekem is furcsa volt az egész.Szerintem kicsit túl dramatizálják,hogy átlagnézõ is végig izgulja.Gondolom sok szót adnak a delikvens szájába,ha nem jól fejezi ki magát.A legfúrcsáb eset az vólt mikor a srác az.50-esel többször eltalálja Jaffart 30m-rõl,de az kitartóan rohan a tank felé.A puhányságban lehet valami.Legaláb is a középkori cséphadaráshoz viszonyítva.Nem tudok poszttraumás streszrõl ebbõl az idõbõl.

qtab986
Ezzel nem kritizálom, vagy becsmérlem õket, csak furcsa. Annyit fejlõdtek a fegyverek, de a lelki felkészítés úgy tûnik nem.

Ez pont fordítva van.

Molnibalage
Az a 9. részben van és nem egészen ezt mondja. (O'keefehez beszél egyébként Perconte.) Az E század veszteségei inkább sebesültekben volt nagy nem halottakban. Az egész ardenneki szakasz alatt talán, ha 10%-os veszteségük volt halottakban, a többi sebesült. Ezek egy része visszatérhetett, a másik fele olyan sérülést szedett össze, ami civil éleben "csak" hátrány volt, de katonai szolgálatra már alkalmatlanok voltak.

Filmekbõl meg azért ne vezessünk le már vad dolgokat. A BoB mai napig a háborús filmek királya (vicc, hogy 10+ év alatt senki nem volt képes felnõni ehhez és a SPvR-hez...), de azért elég sokmindent átírtak benne. Pl. Winters 7. részben történõ kirohanása és Sink általi visszahívása is ferdítése a valóságnak, mert a valóságban Winters magától fordult vissza, mikor eszébe jutott, hogy azért ezt így mégsem kellene...

A drog jogos, az inkább a a dzsungel lehetett. A statisztikát már beszéltük.

Még az jutott eszembe, hogy én itt utólag kurva okos vagyok, de ott õk annyira nem tudhatták, nincs-e az ellennél valami komolyabb konzerv nyitó.

A jól viselték is hülye megfogalmazás, inkább hozzá szoktak szerintem. A BoB-ben van hogy az egyik öreg leordítja az ujoncot, hogy nem érdekli a neve, majd ha túlél 2-3 hetet akkor talán megjegyzi. Tudom film, de a veszteségeket meg a hozzá állást jól érzékelteti.
Molnibalage
Vietnámban a teljes veszteség halottakban kb. 68 ezer fõ volt cirka 8 év alatt. Ebben az is benne van, aki közlekedési balesetekben halt meg tudtommal vagy más egyéb nem ellenséges behatásoktól, tehát a teljes külszolgálati KIA/MIA. Akkoriban évente ennyien haltak meg csak közúti balesetekben az USA-ban, pedig akkor nem 300+ milliós ország volt.

Statisztikailag talán nagyobb esélye volt annak, hogy az ott szolgáló katonát arról értesítik, hogy egy hozzátartozója meghalt balesetben otthon, minthogy õ a fronton ottmaradjon...

A jól viselték rész is elég muris, mert Vietnámban volt az, hogy a nemibetegek és kábítószer használók aránya az eget verdeste...

Nem osztom azt észt, távol álljon tõlem. Szerintem a mai civilek is "puhábbak" mint 20-40 évvel korábban. Ebbõl jött, hogy a katonák is puhábbak mint 20-40 éve a katonák. Egyszerûen azért mert mondjuk a Vietnámban "hozzá szoktak" hogy hullanak. Irakban meg sokalták az 1-2000 halottat. Pedig elfoglaltak egy országot.

Restrepoban kibuknak, hogy meghalt egy társuk aki katona egy háborúban...
Az említett hk.-is filmben ugy mondja a harckocsizó, hogy félt hogy ottmaradnak, hogy korábban mondták, hogy lepattogtak az RPG-k a hk.-ról. Olyan veszteségek voltak, hogy a hk-ból M-16-al kilövöldözõ legénységet ölték meg.
Itt lehet a filmesek fújták fel a dolgot, hogy mennyire nagyon veszélyes volt, miközben a többi egység ennél nagyobba lehetett. (magyarul láttam, csak a fordított nyilatkozat volt meg)

Szumma, vagy korábban jobban viselték a lelki terheket pl a veteránaok, vagy csak nem kapott nyilvánosságot és lelkileg megborítva tértek haza. vagy csak kifordítják a nyilatkozatokat.

Ezzel nem kritizálom, vagy becsmérlem õket, csak furcsa. Annyit fejlõdtek a fegyverek, de a lelki felkészítés úgy tûnik nem. Ha az amik tényleg ilyenek, akkor a többiek milyenek lehetnek, akik nem király kategóriás cuccokkal mennek.

Bucser
Valóban ne oszd az észt fotelbol. Kíváncsi vagyok, hogy te nem felnel-e egy gurulo konzervben amibol alig látsz ki es könnyedén elintézik par filléres rpgvel.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Scottt
Az based on true story,egy ripotert tényleg végig nyomta a FR-os srácokkal.

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak õk értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

BRAT
Generation Kill-ben meg Hummerekkel idétlenkednek Irakban. Állítólag tényleg mentek H1-ekkel a Marine Corps-okok<#wow3>

ON

-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" &#9771; Zemdee bodáá Irán! &#9771;

több hk-ja van lassan az orosz airsoftosoknak mint nekünk
Fenrir
Vajon ez a kis malõr hány liter üzemanyagukba került? :)

http://www.youtube.com/v/LvoLeiT429Q&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

A halál csupán a kezdet...

OFF
Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy mennyire elpuhultak az emberek/katonák. Nem akarok senkit megsérteni, meg osztani az észt a fotelbol, csak az ilyen Restrepo, Falluja és egyéb amikról szóló dokumentum (?) filmekben teljesen ki tudnak bukni bármin. Múltkor a Thunder run-on húztam fel magam, mikor végigrohantak Bagdadon M1-ekkel és nyilatkozza, hogy félt hogy ottmarad. Egy MBT-ben. Miközben a gyalogok ott ülnek mögötte egy M113-ban. Meg szörnyülködik, hogy -egy rettentõ balszerencse miatt - elvesztettek egy hk.-t. Meglepõ egy HÁBORÚ-ban...
ON
A történelmet ugye a gyõztesek írják (és a hõsöket is õk generálják).
Ezzel nem akarom senki dicsõségét csorbítani.
A II. VH-ban talán csak Rommel volt kivétel.
Már kész volt a poszt, de nem küldtem el, nem akartam újabb vitát generálni.
Most, hogy felhoztad, mégis:
Azt írtam (volna) benne, hogy szerintem nagyobb mûvészet volt a záporozó lövedékek közt ezt megtenni, mint üldözés közben.
Amúgy az öregúr nevét még nem hallottam, hogy mekkora ász lett volna...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Master91
Tûzszerészek Sárkeresztúr határában.

Pluskast
Nem ismertem, de azért az a német pilóta sem lehetett egy ügyetlen gyerek ha a sérült motorjával ugyanezt megtette.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Arra még nem találtam adatot,csak annyit hogy igazából egy "standard" Bradley ami stingeres gyalogságot szállít és a lõszer egy része helyén viszi a stingereket.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage

Molnibalage
Az elõdjébõl mennyi volt? Hasonló nagyságrend?

Nem tudom hogy elterjedtnek lehet e tekinteni egy alig 7-8 évig szolgáló és mindössze ~100 példányos jármûvet,mint az M6.
De ha mégis akkor 1998 at mondanék rá...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

http://www.youtube.com/v/Z1TJk2VneLw&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

qtab986
AEK-999 “Barsuk” (Russia)
Caliber: 7,62x51 NATO
AEK-999 “Barsuk” (Badger) general purpose machine gun was developed during early 1990s as a product improvement program for Kalashnikov PKM machine gun, to improve its capabilities in ‘light machine gun / squad automatic weapon’ role.

6mm Unified machine gun (USSR / Russia)
Caliber: 6x49
6 mm “Unified” machine gun was developed during late 1980s and early 1990s in USSR (and later in independent Russia) as a possible replacement for venerable Kalashnikov PKM general purpose machine gun.

A középsõ a 6mm-es.

Molnibalage
A M6 Linebacker és az M2 BSFV mikortól számítottak elterjedtnek?

qtab986
http://www.youtube.com/v/aVC23xifhd8&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Hát esetleg a külszolgálatosoknál. De szerintem õk is a magyart kapják, max a válfityula nélkül. Heli elõtt ebben pózolós kép van.

A Discoveryn van/volt sorozat bevetések hõsei (?) néven. Ott PJ-k játszottak légi mentõt. Ott kb egy 911-es volt a mellépnyen a pilótán, meg egy arcmaszk a sisakon.
repvez
igen azt én is megtaláltam,de még jóminõségû fotokat sem találni,hogy milyen lehet vagy hogy még mik vannak rajta,pisztolytok, molle kiegészitõk stb..
sisakok meg hajózó ruha van. Mellény nincs. :-(
Asszem az LHSN-en volt a sisakjukról cikk, amit asszem a HTKA is átvett. Én ott keresgetnék.